Verkiezingswerkgroep van ministerie bezoekt Boven-Suriname gebied

9
Verkiezingswerkgroep van ministerie bezoekt Boven - Suriname gebied
Foto: De werkgroep binnenland in gesprek met Granman Aboikoni (r).

De verkiezingswerkgroep Binnenland van het Centraal Bureau voor Burgerzaken(CBB) heeft deze week in het Stardust Hotel een ontmoeting gehad met de Granman der Saramaccaners, Albert Aboikoni. Tijdens de bijeenkomst heeft de Granman een uiteenzetting gehad over de mobilisatiewerkzaamheden van de werkgroep in het Boven-Suriname gebied. De werkgroep is inmiddels vertrokken naar dat gebied en keert op 25 mei terug.

Anastatia Kanapé-Pokie, coördinator werkgroep Binnenland, is tevreden over de meeting met de Granman. “De ontmoeting met de Granman was voor ons enorm belangrijk, omdat wij zijn zegen nodig hebben om het gebied, bij deze het Boven-Suriname gebied, aan te doen. Hij heeft zijn goedkeuring gegeven en juicht het toe dat wij naar het gebied gaan. Want ook voor de Granman is het heel belangrijk dat de documenten van zijn mensen in dat gebied in orde worden gemaakt.”

De mobilisatie van de werkgroep Binnenland is op 21 mei gestart en duurt tot en met 25 mei. In deze periode worden de mensen van het Boven-Suriname gebied geïnformeerd middels de lokale media en krutu’s. Daarna gaat de missie op 10 juni van start met de werkzaamheden in dat gebied. Tijdens de missies zullen er meer dan zestig dorpen worden aangedaan, van Stonuku tot en met Duwatra. Na het Boven-Suriname gebied zullen het Boven-Marowijne gebied en de Inheemse dorpen, waaronder Kwamalasemutu, Alalaparu en Coeroeni ook aanbod komen.

De werkzaamheden van de missies houden in de controle en actualisering van het centrale bevolkingsadministratiebestand, identiteitsgerechtigden in het binnenland te voorzien van een geldige identiteitskaart en mensen die geen geboorteakte hebben in de gelegenheid stellen om het verzoek tot aanvulling van de Registers van de Burgerlijke Stand te doen. Overlijden worden alsnog aangegeven voor zover deze niet hebben plaatsgevonden, zodat ook deze registers verder kunnen worden geactualiseerd.

Granman Aboikoni is tevreden dat er een groep vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken naar het gebied gaat om de documenten van zijn mensen in orde te maken. “Ik ben helemaal ingenomen met dit besluit. Mij is aangegeven dat alles al in kannen en kruiken is om de missie uit te voeren. Het is voor ons heel belangrijk, kortom voor elke Surinamer, dat al je administratieve zaken, in orde zijn. En met het oog op de komende verkiezing, waar iedereen zijn stemrecht moet kunnen gebruiken, is het natuurlijk terecht dat de overheid daaraan de juiste aandacht schenkt. Het is wel zo dat soms de ruimte wordt geboden, maar door allerlei omstandigheden komen de mensen niet opdagen”, zegt de Granman.

Vanuit het traditioneel gezag zal hij een beroep doen op de lokale bevolking, om gehoor te geven en aanwezig te zijn tijdens de missies. Volgens de Granman is het in orde maken van de CBB-stukken niet alleen noodzakelijk voor de verkiezingen, maar het is belangrijk dat mensen meegaan met de moderne tijd zowel nationaal als internationaal.

9 REACTIES

 1. Verkiezingswerkgroep van ministerie bezoekt Boven – Suriname gebied????

  Een verkiezingswerkgroep van een ministerie? Wat is dit nou weer?

  Volgens mij kan geen enkele ministerie een verkiezingswerkgroep hebben. Een politieke partij kan een werkgroep naar een gebied sturen, maar een verkiezingswerkgroep van een ministerie kan niet.
  Ambtenaren zijn dienaren van het volk en moeten dienstbaar zijn en voor de totale gemeenschap werken.

  De Granman der Saramaccaners, Albert Aboikoni, deze gaa man, was het toch die zo omstreden was vbij de lo, beré van de Saramaccaners en die gewoon wittie ing voet(oe) gedaan had, die sindsdien in witte koloniale kostuums en witte pet bij de dorpen van de Surinaamse liba/ leba in de rondte loopt. Die (witte) pet/pengel vilthoed pas hem niet. Hij heeft een waterhoofd.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Surinamer/s


  Maak melding

 2. Niet komen opdagen is reeds jaren bekend. Bestaan deze mensen wel? Hoe is het de voorgaande verkiezingen gegaan, zonder ID gestemd??? Stem onbekend??? Vervalsingen?? Onbegrijpelijk.


  Maak melding

 3. Een pure administratieve handeling om zaken wat ordentelijker te maken. CBB valt onder het departement van BiZa. Om die reden is zij de aangewezen werkarm. De Granman komt hierbij ook om de hoek kijken. Door de president gekozen en op een heleboel tegenstand gestuit. Het is te hopen dat alles goed geregeld wordt qua registraties, volkstellingen enz. Suriname is zo uitgestrekt dat iemand uit Curuni of Kwamalasamutu Paramaribo als het buitenland beschouwt. Vandaar dat het belangrijk is voor de regering steeds in contact te blijven met de totale bevolking en ook daar in de verre uithoeken vooruitgang te brengen. Modernisering en zo. De Grondenrechten blijven onverkort om de hoek kijken. Laten we hopen dat ook deze mensen de gang massaal naar de stembus maken.


  Maak melding

 4. Wat en hoeveel is er onder de tafel bij de Granman geschoven om de mensen daar te overhalen om een bepaalde partij te gaan stemmen!! Jo kah dis kesie!! Jullie gaan stront vreten deze keer!!
  Anastatia Kanapé-Pokie is vd ministerie van binnenlandse zaken! Dus een Hyena Wijf van ndp!! dan weet je wat er gaat zwaaien!! De paarse strontvliegen!!


  Maak melding

 5. Wat een flauwekul reacties weer. Als je in overleg gaat heb je in eerste instantie geen laptop nodig. Dat heb je pas in een later stadium nodig.


  Maak melding

 6. Als grangmang zijn mannetjes daar neerzet, dan kan hij de stembus makkelijk verwisselen. Want ik denk niet dat iemand van de oppositie daar om te controleren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.