Verklaring inzake stigmatisering van Javaanse Surinamers

42
Verklaring inzake stigmatisering van Javaanse Surinamers

[INGEZONDEN] – De (niet-politieke) organisatie Javanen in diaspora Nederland (JID-NL), een aanspreekpunt voor de Javaans Surinaamse diaspora in Nederland, vindt het een kwalijke zaak, dat recentelijk (De Ware Tijd, 15 mei 2019) stigmatiserende uitingen worden gedaan over de Javanen in Suriname. In het artikel wordt bericht dat parlementslid William Waidoe in de Nationale Assemblee, is overgestapt vanuit de fractie van Pertjajah Luhur naar de fractie van de NDP.  Vervolgens wordt deze individuele politieke keuze, vergroot tot een algemeen negatief beeld als zouden Javanen overlopers, onbetrouwbaar en zonder principes zijn.

JID-NL herkent zich niet in dit beschreven beeld en is van mening dat in de politiekvoering in Suriname, de beeldvorming, in dit geval op de Javaanse gemeenschap, maar geldt ook voor elk ander bevolkingsgroep in Suriname, niet mág en kán bepalen. Als gemeenschap van Javanen in Nederland, waarvan velen geboren zijn in Suriname, voelen wij ons zeer verbonden met Suriname en haar bevolking, in het bijzonder de Javaanse gemeenschap aldaar. 

Het raakt ons diep in het hart om te lezen hoe voornoemd voorval wordt doorgetrokken tot eigenschappen van Javanen in het algemeen,vooral omdat de Javanen over bewezen goede eigenschappen beschikken en bijdragen aan de ontwikkeling van Suriname. Een handeling en gedrag van een enkeling kan niet worden toegeschreven aan een hele gemeenschap, noch worden gepositioneerd als karaktereigenschappen van die gemeenschap. Dat het er heftig aan toe kan gaan in de politieke arena is begrijpelijk, maar rechtvaardigt onder geen beding moreel verwerpelijk en respectloos denken, schrijven en handelen. 

Als organisatie Javanen in diaspora Nederland (JID-NL) doen wij een beroep op een ieder om geen stigmatiserende uitingen te doen over een bevolkingsgroep, ook als een politieke gebeurtenis daartoe aanleiding zou kunnen geven. Als organisatie verwelkomen we een beeldvorming die kan bijdragen aan de goede ontwikkeling van het individu en van de Republiek Suriname.

De organisatie ‘Javanen in diaspora Nederland’ (JID-NL)

42 REACTIES

 1. Javanen zijn ook in het dagelijks leven, als ze de kans krijgen om er beter van te worden zeer zeker, thuis, op het werk, etc overlopers, onbetrouwbaar en zonder principes zijn. Dati Min en Hendrik sreef vertel, naast Mae en Pae. Na so a mentalitiet de. A mentaliteit foe wang fotonegre nanga wang djoeka ooktoe e verschil hemelsbreed, zowel thuis, op het werk, sociaal en ook in de politiek. Ook bij hindoes is de mentaliteit niet te vergelijken met dat van een javaan of afstammeling van Afrika. Opa en oma zelfs zijn moksies en hebben al deze drie culturen in hun genen, maar dan de goede, zoals bij javanen, hindoestanen, stadsnegres en bosnegres. Maar sinds de duivelse zoon didibri gezorgd heeft voor verdeeldheid onder familie, vrienden, kennissen en rassen, zijn de paarse verworden politieke hoeren en overlopers, corruptelingen, moordenaars, drugscriminelen,dieven, rovers, fraudeurs binnen zijn partij zowel javanen, hindoestanen, stadsnegres en bosnengers gebleken. Het gros hiervan dat de duivel ddb met raad en tand bijstaat om hem aan de macht te houden na 2020 en er materieel beter op te worden, is stijgende.


  Maak melding

 2. Het is zo. Javanen hebben vrijwel altijd hun wip positie gebruikt om verraad te plegen. Veelal om de etnisch Creoolse politieke partijen aan een meerderheid te helpen.

  Javanen zijn voor een groot deel ook debet aan de ondergang van Suriname.

  De onbetrouwbaarheid begon stevige vorm te krijgen bij de KTPI, zette zich voor bij de PL.

  Het is triest maar Javanen zijn bijna altijd te koop voor het materiële. Weinig ideologische of moreel-etische principes.

  Hoererij vanwege materie komt volgens publiek geheim het meest bij Javanen voor.

  Veelal strekt het bedrog jammer genoeg sterk ook onderling. Bijna alle Javaanse politici op dit moment zijn overlopers geweest.

  Onderlinge wantrouwen, materie en luxe gericht, weinig etnische loyaliteit of besef. Is haast kenmerkend voor de Javanen. Zeker in Suriname.

  Voordeel. Het mengt zich etnisch zeer gemakkelijk en assimilatie daar hoef je best niet voor te doen.


  Maak melding

 3. Een groot aantal Surinamers gedraagt zich als papegaaien. De Ara`s , Groene papegaaien, Toekans en parkieten scheppen tot de dag van vandaag een boosaardig genoegen in om Stef Blok na te papegaaien door Suriname een failed state te noemen. Alsof dat niet genoeg was kwam John van den Heuvel erbij en kwalificeerde Suriname als een narcostaat. Ook dat vonden de parkieten en de Ara`s leuk. De zogenaamde ‘Surinamer’ dus. Liefst zich zo negatief mogelijk uiten ten opzichte van de mede- Surinamer en heeft men daarmee een vruchtbare dag achter de rug.

  De Javaan is dus onbetrouwbaar enz. De marron is een rover. De Hindoestaan gierig en de blakaman heeft een grote bek. Ingi lesi, dat’ den man e taki.
  Kom je in Nederland, zeggen de Nederlanders dat Surinamers luie mensen zijn, ze houden zich niet aan de tijd en iedere Surinaamse man heeft een buitenvrouw. Mooi is dat. Bedankt voor het zoveelste stigma (cliché, vooroordeel).

  Een Javaan heeft precies dezelfde eigenschappen en karakter als welke bevolkingsgroep dan ook, die voorkomt in Suriname. Niet beter en niet slechter. Is er überhaupt een bevolkingsgroep in Suriname die zoveel beter is? Dacht het niet. Allemaal min en pluspunten. Zijn heus niet alleen Javanen die een overstap maken naar een andere partij. Slap gelul is dat. Het versmelt zich dusdanig dat je niet meer mag gaan spreken over de Yampaneisi, de blakaman, de Hindustani, a Sneisi, a Ingi enz. Voorwaar, voorwaar, de overblijfselen van de kolonisator werkt tot heden als een tierelier. Onvoldoende bewustwording bij de gemiddelde Surinamer. Maar papegaaien kunnen we als geen ander. Weesgegroet parkieten.


  Maak melding

 4. Mabu: je vergeet Soemita en Somohardjo. Kijk, ik ben gedeeltelijk Javaan en het stoort mij als je hoort dat Javanen onbetrouwbaar zijn. Met het schaamrood op de wangen moet ik toch toegeven dat ze gedeeltelijk gelijk hebben. Gelukkig mag ik niet veralgemeniseren. Feit is dat zodra een Javaan in een machtspositie terecht komt, hij ontspoort. Dit hebben ze kennelijk nog niet geleerd, maar de Javanen moeten gaan leren hoe ze met macht moeten omgaan.


  Maak melding

 5. 😂🤣😃Bek houden iedereen alle bevolkings groepen in suriname hebben hun verraders, dieven, luiaards, verkrachters,hypocrieten, oplichters, leugenaars, moordenaars, drugshandelaars enz.enz. 😅😄😉Dus gebruik jullie stompzinnige hersencellen. De hersencellen van velen hier op waterkant worden met de dag minder.😂🤣😃. Zo nu mogen jullie weer lekker gaan schelden, jammer dat ik geen commentaren terug lees ik denk dat ik me rot zou lachen😅😄 om de vele rand debielen hier.


  Maak melding

 6. De Surinaamse politiek is bij uitstek een gelegenheid om te shoppen bij andere partijen. Bevalt het niet bij de NPD dan loopt men over naar de VHP om vervolgens na twee maanden weer op het oude nest terug te keren. Talrijk zijn de voorbeelden van overlopers en daarom lijkt de oproep van de JID-Nl om op te houden met de stigmatiserende kwalificaties ten aanzien van Javanen mij voorbarig.

  Wat ik opmerkelijk vind is dat bepaalde bevolkingsgroepen in Nederland totaal niet politiek bewust zijn. Surinamers, en hiermee bedoel ik alle groepen Surinamers, zijn ondervertegenwoordigd in het Ned. politiek bestel in vergelijking met Marokkanen en Turken.


  Maak melding

 7. @ kankantistraat 22 mei 2019 at 10:07

  Heb je ook een verklaring voor de ondervertegenwoordiging van de Surinamers in de Nederlandse politiek of is het slechts een constatering??


  Maak melding

 8. P.S.

  Het verbaast mij absoluut niet, als je ziet op welke onbenullige onderwerpen de meeste reacties hier te vinden zijn en naar de inhoud van vele reactie hoef je niet anders te verwachten.

  De Surinamer (het grootste deel van de bevolking) is niet geïnteresseerd in de politiek in brede zin maar vooral in de politiek van zijn/haar partij en dat is heilig.

  Volgens mij haakt men in Nederland af door de lange weg die men moet volgen voor je op een verkiesbare plek komt.


  Maak melding

 9. de mensen die grotendeels hier reageren wonen niet in Suriname.
  Surinamers in Suriname hebben geen tijd voor Waterkant.net. Als ze dat waren dan, zou je reacties zien van duizenden mensen en niet steeds van dezelfde mensen.
  Ik durf te wedden dat de meeste mensen zijn die in 1975 zijn vertrokken naar nederland. of 1980


  Maak melding

 10. @Sam 22 mei 2019 at 10:33
  @ kankantistraat 22 mei 2019 at 10:07

  Heb je ook een verklaring voor de ondervertegenwoordiging van de Surinamers in de Nederlandse politiek of is het slechts een constatering??

  Is het zo moeilijk voor jou om begrijpend te lezen of zit je hier op dit forum om anderen met jouw reacties te vervelen ? Ik leen mij namelijk daar niet voor. In mijn reactie staat toch duidelijk geschreven dat Surinamers niet politiek bewust zijn? Wat heb ik nog meer aan toe te voegen ?

  @Ben. Je hebt groot gelijk. Ik woon sinds 1968 in Nederland en ging regelmatig terug naar Suriname….tot 2009. Daarna ben ik niet meer geweest.


  Maak melding

 11. Moet nog een betrouwbare Javaan tegenkomen, net als Indo’s, Super onbetrouwbaar. Een handreiking van wie dan ook is voldoende.


  Maak melding

 12. Ik vind het nier raar dat een krant als De Ware Tijd zich schuldig maakt aan vooroordelen, negatieve generalisatie, roddel, achterklap en gooien met bagger. De geest achter dit artikel heeft allemaal met scholing te maken. De journalist die dit artikel heeft geschreven is een persoon met een beperkt verstandelijk vermogen. Javanen zijn over het algemeen bijzonder vriendelijk en open. Een Javaan zal je altijd met respect behandelen en dat verwacht men ook terug van jou. Het negatief of kwaad spreken over anderen, in dit geval het artikel in de Ware Tijd vatten Javanen heel negatief op en zien het ook als een zwakte bod van de krant. Zij zullen natuurlijk niet geamuseerd zijn met het artikel omdat een Javaan van huis uit het respect heeft om niet zomaar negatief over een ander te oordelen. De domoren van de Ware Tijd (inclusief de eindredactie) begrijpen niet dat een Javaan heel loyaal kan zijn. De loyaliteit is bij de Javaan net zo rekbaar als een elastiek. De Javaan kan geduldig zijn en zal altijd bereid zijn om een compromis te sluiten. Maar ook de rekbaarheid van een Javaan kent haar grenzen. Die grens van die rekbaarheid heeft Waidoe heeft gehad met Somohardjo. Zijn keus moet men respecteren.


  Maak melding

 13. Niet de Javanen uit Nederland zouden met deze statement moeten komen maar de Javanen in Su zouden dit moeten doen omdat zij in het negatief daglicht worden geplaatst!! Daarnaast mogen ook de Javaanse overlopers in de spiegel moeten kijken met hun overloop gedrag want daarmee schaden zij niet alleen zichzelf maar ook de hele Javaanse gemeenschap!!


  Maak melding

 14. Alle ndper’ s zijn in principe zeer slechte mensen, te beginnen bij de stichter van deze politieke sekte en als laatst al zijn dwaze oerdomme debiele idiote volgelingen. Ze zijn door en door slecht, misdadig van aard. Ze weten bliksemsgoed wat verkeerd is, maar vanwege hun slechte geaardheid neigen zij vaker naar het kwade. Zij houden ervan hun naasten kwaad te doen. Hun leider is daar een duivels voorbeeld van. Elke ndper is trouwens ook de oorzaak van de totale achteruitgang van land en volk, ook geesteleijk en moreel vlak. De paarse vruchten zijn misdadig bitter, maar het smaak zoet voor al die paarse dwaze debiele idiote ndp paria’ s.

  Psalm 37
  1 Een lied van David.

  Wees niet jaloers op oneerlijke mensen,
  op mensen die zich niets aantrekken van God.
  2 Want ze verdwijnen net zo snel als gras,
  als gras dat verschroeit in de zon.
  3 Vertrouw op de Heer en doe wat goed is.
  Wees trouw aan de Heer,
  dan zul je altijd veilig in het land wonen.
  4 Blijf altijd dicht bij de Heer en geniet van Hem.
  Dan zal Hij je geven wat je van Hem vraagt.
  5 Vertrouw je hele leven aan Hem toe.
  Dan zal Hij in alles voor je zorgen.
  6 Hij zal altijd voor je opkomen.
  Dat is net zo zeker als dat het ’s morgens weer licht wordt
  en de zon hoog aan de hemel zal komen te staan.
  7 Wees stil en verwacht alles van de Heer.
  Wees niet jaloers op mensen bij wie alles goed lijkt te gaan,
  en bij wie alle misdadige plannen lijken te slagen.
  8 Word niet boos of jaloers.
  Boosheid en jaloersheid doen alleen maar kwaad.
  9 Onthoud dat het met slechte mensen
  uiteindelijk slecht zal aflopen.
  Maar de mensen die op de Heer vertrouwen,
  zullen het land bezitten.
  10 Nog maar even en dan zijn ze er niet meer,
  die mensen die zich niets van God aantrekken.
  Zelfs ieder spoor van hen is verdwenen.
  11 Maar de mensen die willen leven zoals de Heer het wil,
  zullen het land bezitten.
  Ze zullen altijd in vrede kunnen leven.

  12 Mensen die zich niets van God aantrekken
  bedenken altijd manieren om kwaad te doen.
  Ze zijn kwaad van plan tegen de mensen die leven zoals God het wil.
  Ze bedreigen hen.
  13 Maar de Heer lacht hen uit.
  Want Hij weet al hoe het met hen zal aflopen.
  14 Ze trekken hun zwaard en spannen hun boog
  om onschuldige mensen te doden.
  15 Maar hun zwaard doodt henzelf.
  Hun boog wordt gebroken.
  16 Het is beter om arm te zijn maar eerlijk,
  dan rijk te zijn en slecht.
  17 Want de Heer breekt de macht
  van de mensen die zich niets van Hem aantrekken.
  Maar Hij helpt de mensen die leven zoals Hij het wil.
  18 Hij zorgt voor de mensen die op Hem vertrouwen.
  Hun eigen stuk grond zal voor altijd van hen blijven.
  19 In moeilijke tijden komen ze niets tekort.
  Als er hongersnood is, hebben ze genoeg te eten.
  20 Maar het loopt slecht af
  met de mensen die zich niets van God aantrekken.
  Net zoals het vet van de offerdieren in rook opgaat en verdwijnt,
  zo zijn ook de vijanden van de Heer straks verdwenen.

  21 Slechte mensen vragen wel te leen, maar geven nooit iets terug.
  Maar goede mensen geven weg uit medelijden en vragen niets terug.
  22 Voor hén is de Heer goed en ze erven het land.
  Maar de anderen worden door Hem vervloekt en worden vernietigd.
  23 Als je leeft zoals de Heer het wil,
  geniet Hij van je en helpt Hij je.
  24 Stel dat je valt, dan grijpt Hij je hand,
  want Hij zal je redden.
  25 Ik heb al veel meegemaakt in mijn lange leven.
  Maar ik heb nog nooit gezien dat een goed mens aan zijn lot werd overgelaten,
  of dat zijn kinderen moesten bedelen om brood.
  26 Een goed mens geeft altijd, uit medelijden.
  Ook zijn kinderen zijn goed voor andere mensen.

  27 Blijf ver bij het kwaad vandaan en doe het goede.
  Dan zul je altijd veilig wonen.
  28 Want de Heer houdt van rechtvaardigheid.
  Hij laat zijn vrienden nooit in de steek.
  Hij zal altijd voor hen zorgen.
  Maar de familie van slechte mensen zal later niet meer bestaan.
  29 Maar de mensen die leven zoals Hij het wil,
  zullen voor altijd op aarde leven.
  De aarde zal van hen zijn.

  30 Mensen die leven zoals God het wil, zijn wijs
  en wat ze zeggen, is goed en rechtvaardig.
  31 Gods wet is in hun hart
  en ze houden vastbesloten daaraan vast.
  32 De mensen die zich niets van God aantrekken,
  loeren op mensen die leven zoals God het wil.
  Ze willen hen doden.
  33 Maar de Heer levert hen niet aan hen uit.
  Als een onschuldig mens voor de rechter moet komen,
  zorgt Hij ervoor dat hij niet veroordeeld wordt.

  34 Vertrouw altijd op de Heer.
  Wees Hem altijd gehoorzaam.
  Dan zal Hij je eren en het land aan je geven.
  En je zal zien dat er van de slechte mensen niets overblijft.

  35 Ik kende eens iemand die zich niets van God aantrok.
  Hij was een slecht mens.
  Eerst ging het heel erg goed met hem.
  Hij groeide en groeide, als een woekerplant.
  36 Maar zo snel als hij eerst groeide,
  zo snel was hij ook opeens weer verdwenen.
  Ik zocht hem, maar hij was nergens te vinden.
  37 Let op de mensen die God dienen.
  Want met hen loopt het uiteindelijk goed af.
  38 Maar de mensen die God ongehoorzaam zijn,
  worden uiteindelijk vernietigd en gedood.
  39 Maar de Heer redt de mensen die leven zoals Hij het wil.
  Hij beschermt hen in moeilijke tijden.
  40 De Heer helpt hen en redt hen,
  omdat ze op Hem vertrouwen.
  Hij redt hen van de mensen die zich niets van Hem aantrekken.


  Maak melding

 15. Voor mij zijn alle Surinamers onebtrouwbaar. Weinig verschil tussen bevolkingsgroepen. Een cultuur die tot op het bot verrot is. Oplichters, betaal voor de grap iemand vooruit om een job te doen en kijk of hij of zij komt opdagen. De mensen die dan nog komen opdagen kun je op 1 hand tellen.


  Maak melding

 16. @ kankantistraat 22 mei 2019 at 10:07
  Is het zo moeilijk voor jou om begrijpend te lezen of zit je hier op dit forum om anderen met jouw reacties te vervelen ?”

  als je niet lastig gevallen prima!!

  Maar is er is altijd een oorzaak en een gevolg. Alleen het gevolg benoemen is makkelijk.

  voor iemand die sinds 1968 in Nederland woont behoor je vast tot die groep.

  Op landelijk niveau zijn er niet veel Surinamers geweest, maar op lokaal niveau wel.
  dus je stelling klopt niet!!

  Case close het ga je goed op dit discussie forum


  Maak melding

 17. OOF 22 mei 2019 at 13:16
  @ NDP spotter,
  Jahweh has a big job to do. Volgens mij heeft hij een hele lange winterslaap. Of hij ligt in coma

  Nee, pas wanneer men door de gevolgen van verkeerde keuzes ten onder gaat en geen uitweg meer ziet, en Hem gaat opzoeken, en Hem om verlossing hierom vraagt, misschien dan komt er van boven redding, maar op Zijn tijd. Want eerst zal men de gevolgen moeten dragen van de verkeerde keuze. Door schande en schade wordt men wijs, maar wie volhardt in schandelijke gedrag ( liegen en bedriegen) en schadelijke praktijken ( onrecht), zoeken Hem niet en gaan ook daaraan ten onder. Ook zo bij een volk dat willens en wetens vaker kiest voor onberechte moordenaars, drugscriminelen en staatskasrovers. Ze verdienen het te lijden onder ddb paars misdadig wanbeleid en wie blijven geloven en volharden in de ndp verworden vroeg of laat ook een moordenaar, drugscrimineel en rover, zoals Dinoa en Merika. No mercy, noch van boven of op deze Aarde.


  Maak melding

 18. @RobG
  prima weergave ban uit uw perspectief.
  Sigmatiseren en etnisch profileren en generaliseren is niet goed. u maakt mooie beelden van eigenschappen die men in het algemeen positief aan Javanen toe kan kennen. het zijn in het algemeen gewoon gezellige mensen met interesse in de onderlinge verhoudingen en duidelijk kwa hun geloof.

  heel mooi vindt ik de vergelijking met betrekking tot hun elastieken loyaliteit en dat het elastiek van Waidoe gebroken is. Ik hen Waidoe wel eens een goed onderlegd DNA lid genoemd, een van de weinige mensen die er moeite aan besteed om vragen te formuleren en dilema’s te door gronden,. Dit in tegenstelling tot Somohardjo.
  Elastieken loyaliteit leidt etnisch stemmen iets waar Somohardjo duidelijk (mis) bruik van maakt of maakte. Het laatste omdat hij voor mij zijn politieke haalbaarheids datum duidelijk overschreden heeft en van uit zijn graf wil regeren. Net als Bouterse is Somo heel oude politiek.

  Echter u spreekt over dat Waidoe zijn loyaliteits elastiek gebroken is. Ik lees dat deze meneer (aan wie ik hersens toe ken) de afgelopen jaren maar liefst 4 politieke organisaties versleten heeft. Zou het niet kunnen zijn dat hij een uitzondering is en slechts opportunisme kent en aan zijn eigen elastiek bungelt.

  Overlopen wordt in de politiek, ook in Suriname, bestraft. Zie maar hoe Doekhie reageert en hem marginaliseert.

  Overall is het een heel intersant gebeuren dat Suriname al meer dan een jaar voor de verkiezingen al 100% op de verkiezingen gericht is.

  Niets staat er vast maar ik ben er van overtuigd dat Waidoe gekocht is uit rancune en omdat hij er voor openstond. Bouterse heeft dit deel van het spel heerlijk lang boven het hoofd van Somo laten hangen. Laten die 2 oude mannen hun pyama aantrekken en gaan dammen onder een manja boom.

  Ik hoop dat u de brealdown van de begroting gezien hebt. de Staatsschuld kost nagenoeg even veel als de salarissen en het geld lekt weg naar subsidies. Ook het laatste zal u niet blij maken als duidelijk is dat het lek van EBS nog steeds niet boven water is en de Schulden nu overgeheveld worden naar Staatsolie resp. gedroomde olie inkomsten.
  Met betrekking tot het laatste ben ik er 100% van overtuigd dat er niemand veel olie gaat vinden zolang Bouterse aan de macht is. Dodson had mij in maart 2015 als manager up stream van Staatsolie reeds verklapt dat de regering niet de echte voorraad cijfers kreeg omdat het dan direct verhypothekeert zou gaan worden.

  Boefdraad is wanhopig op zoek naar geld om nog wat mooie dingen te doen. Dominee Misiekaba begint al over meer AOV ofwel een loly voor de ouderen die na de verkiezingen er zout of zuur zal worden.
  Tenzij er een regime change plaats kan vinden.


  Maak melding

 19. @@@JID-NL
  Mijn advies aan jullie is om rechtstreeks uw grieven te richten aan de directie van De Ware Tijd in sur.
  Het is ook een overbodige reactie in de brede zin, omdat het hier om een artikel van de krant gaat.
  Ik zie meer als een impulsieve handeling van de zijde JID-NL.


  Maak melding

 20. @@@Kree na soso Kree mi e Kree
  Ik ben wel gedeeltelijk met jouw opmerkingen eens b.v. vaker gekozen de kant van de creolen(NPS) terwijl de dagelijkse omgang met de hindoestanen veel beter was. Geeft meer een sneki gevoel.


  Maak melding

 21. Somo krijgt wat hij geplant heeft. Hij heeft V7 verlaten om samen te werken met de NDP. 1 ding is NPD wel gelukt om PL kapot te maken. Somo heeft voor de amnestiewet gestemd. Hij heeft verraad gepleegd tegen het hele Surinaamse bevolking. Van wie zal Waidoe geleerd hebben om verraad te plegen.


  Maak melding

 22. @pakiratigri 22 mei 2019 at 08:39:
  er überhaupt een bevolkingsgroep in Suriname die zoveel beter is!!!! Dacht het wel, ik ga het niet benoemen anders ga ik volkeren in hokjes indelen, er wel 2 heel hard werkende volkeren in Suriname…HINCHi afgekort..
  Pakiratigri, kijk naar de realitiet……………….


  Maak melding

 23. Ben het er niet mee eens dat de meeste javanen onbetrouwbaar zouden zijn. In feite is bijna iedereen onbetrouwbaar, ongeacht je gender of je etniciteit. Mensen zijn gewoon slecht en onbetrouwbaar. Tenminste de meeste mensen. Maar ik ben het er niet mee eens dat de meeste javanen dan direct als onbetrouwbaar worden beschouwd want in elk ras heb je goede en slechte mensen.

  Wat de heer Waidoe betreft denk ik wel dat ik hem kan begrijpen. Hij is niet over 1 nacht ijs gegaan. Er schijnt heel veel te zijn voorgevallen voordat hij tot dit besluit kwam.

  En het zou zomaar kunnen dat de heer Waidoe de volgende president van Suriname wordt in 2020. Lijkt me echt supergaaf. Hij heeft de kwaliteiten ervoor denk ik zo.

  Daarnaast vind ik dat een javaan de gelegenheid zou moeten krijgen om president van Suriname te worden. Of een vrouw of een indiaan. Lijkt me wel zo eerlijk en een objectieve afspiegeling van de totale Surinaamse gemeenschap in Suriname.


  Maak melding

 24. @jojo, het inderdaad niet makkelijk voor de regering om de begroting sluitend te krijgen. De tekorten zullen blijven bestaan zolang de inkomsten van de overheid niet toenemen door belastinginkomsten en o.a. royalties van buitenlandse bedrijven. Men hoopt op inkomsten die verkregen gaan worden uit mogelijke grote olievondsten voor de kust. Maar wat is dan het alternatief? Ik vrees dat een regering van VHP/NPS/PALU/ABOP/SPA heel veel verworvenheden zal afschaffen of terugdringen om de overheidsuitgaven terug te dringen. Maar neem van me aan dat ook een regering van VHP/NPS/PALU/ABOP/SPA ook zou hunkeren naar grote olievondsten om de overheidsinkomsten te vergroten.


  Maak melding

 25. @RobG 23 mei 2019 at 20:28 laten we nou eerst hebben over al die staatsschulden die aangericht zijn door de huidige regering, een ongeboren 3e generatie toekomstige kind is nu als verschuldigd van 3000SRD


  Maak melding

 26. @Jojo, je hebt groot gelijk, maar het overlopen komt bij alle partijen voor, maar de vraag is hoe.
  Bouterse heeft velen met geld en gronden rijk gemaakt en dit is ook door velen zelfs aangegeven die het hebben ontvangen.
  Velen zitten in de politiek puur voor dat geld en niets meer. Dat land is vreselijk achteruit gegaan.

  -Heb ook begrepen hoeveel vluchten per week uit Cuba naar Suriname vertrekken, goederen en toeristen, maar men heeft door laten schemeren dat vele Cubanen een tijdelijke verblijfsvergunning hebben gekregen in ruil hiervoor dat ze voor de NDP moeten gaan stemmen. !!!! Ik zal het merken of het klopt.

  -Die Chinese boten die nog in de wateren van Su zijn is ook zo iets. Heb info dat de dochter van Bouterse een hand hierin heeft. Allemaal ellende door deze regering.

  Ik wens ze allen slapelozennachten toe en dat ze naar de hel kruipen wat ze met land en volk doen.


  Maak melding

 27. Alleen ingezetenen (in Suriname dus) kunnen stemmen. Buitenlanders mogen niet stemmen in Suriname. Is toch logisch? Dit hoef je niet van horen zeggen te constateren, maar gewoon je gezonde verstand gebruiken.


  Maak melding

 28. Die javaanse politici zijn niet uit de lucht komen vallen maar ze zijn gekozen door de stem v.h. Javaanse gedeelte van het electoraat. Wanneer uit de politieke geschiedenis blijkt dat javaanse politici en javaanse politieke partijen keer op keer bewezen hebben onbetrouwbaar te zijn, bewezen hebben te gaan daar waar zij het meeste voordeel kunnen krijgen dan zegt dat wat over het karakter v.d. javaanse bevolkingsgroep welke op ze gestemd heeft. Immers gekozen politici zijn een reflectie van het electoraat dat op ze gestemd heeft. Soort zoekt soort.
  Die jank- verklaring van JID-NL kan dus de prullenbak in.


  Maak melding

 29. @RobG
  1. De zogenaamde verworven heden zijn inflatoir gefinancieerd en door de devaluaties al lang verdampt. ofwel een alternatieve regering kan deze niet verder beperken.
  2. Het alternatief is vertrouwen wekken en dat kan deze regering niet meer omdat er gewoon niets uitkomt van wat ze presenteren. Een heel simpel voorbeeld de brug bij Carolina is op de smalste plaats gepland dus de prijs van Ballast Nedam ging naar beneden met $ 10.000.000 waarvoor men slechts 30% van de oude brug kreeg. Men was echter wel vergeten dat er 10 km nieuwe weg aangelegd moest worden. een zandweg die nu steeds kapot gereden wordt. Dit is helaas NDP planning.
  3. Ik denk dat een nieuwe regering allereerst een haircut van de buitenlandse schiulden zal organiseren. daarna met Nederland een garantie gaat regelen waardoor de rentes sterk zullen dalen (gorekenland achtige constructie) waardoor er de schudenlast een paar jaar geen probleem zal zijn en er enige miljarden vrijgaan vallen.
  4. De blunders met Alcoa (wanneer gaat Bouterse deze deal uiteggen aan het volk) zullen recht getrokken worden waardoor er de komende jaren pakweg $ 200.000.000 extra richting Suriname gaan komen voor herstel etc.
  5. EBS en Brokopondo worden gesaneerd waardoor de kostprijs van Elektriciteit genormaliseerd wordt en Subsidies voor een groot deel afgebouwd kunnen worden.
  6. Met het voorgaande wordt de muntsterker en neemt het vertrouwen toe en wordt het makkelijker dan om de schulden onder de knie te krijgen.
  7. Ik ben er van overtuigd dat de olie die nu niet gevonden wordt er plotseling wel blijkt te zijn en dat geld niet in de verspilling en gaten van Boefdraad gaat terecht komen. Staatsolie hield in 2015 (uitspraak Dodson als DOE politicus op touirnee) ook al geheim hoeveel olie er echt in de grond zat. Dit om te voorkomen dat de regering het al beleend zou hebben voor dat het opgepompt zou kunnen worden.
  8. Saneren informele goud industrie.
  9. Saneren pensioenen ambtsdragers.
  10. Opsporing fraude dossiers en terughalen fraude

  ik denk dat indien de terug val van de NDP zoals op basis van de peiling voorzien wordt dat de partij in veel gebieden door het kiesstelsel extra zal verliezen (Sipaliwini/Nickerie/Marowijne/Wanica) in Paramarribo zal een een herschikking grote gevolgen hebben. Bij een fors verlies is de kans groot dat veel van mensen die van elders gekomen zijn zoals de VVV of BVD of NPS weer terug zullen gaan.
  Bouterse en zijn maties zullen niet de energie hebben om de teleurstelling te overwinnen en opstandigen en opportunisten in de partij te houden. Ik denk dat er 2 NDP’s gaan ontstaan de Bouters club en de leden die ratiioneel zijn en een deal gaan maken met de VHP en ABOP/NPS om zo een zo nationalistisch mogelijke regering te vormen die de puinhoop op moet lossen.

  Lees aub “Why Nations Fail” en het zal duidelijk zijn dat met een regering die recht en orde primair stelt de zaak weer gaat draaien en vertrouwen en groei terug gaat komen.
  kort gezegt:
  1> Een paar jaar geen kosten voor de staatschuld. SRD 3.000.000.000 / jaar
  2> Extra inkomsten uit Alcoa sanering plus Brokopondo en sanering EBS SRD 2.000.000.000/jaar die vrijvalt.
  3> De restjes
  Bij elkaar een volledige turn around die in 100 dagen te realiseren is.


  Maak melding

 30. Sinds jaar en dag weet iedereen dat Javanen politiek onbetrouwbaar zijn en overlopen. Vreemd dat de Javanen dit zelf niet weten.
  Elke Hindoestaan bijv. weet dat er gaarchatta’s zijn onder de Hindoestanen. Gaarchatta’s zoals Parmessar, Ashwin, Sardjoe, Kalip, Mansapaapiram enz.
  Kafvrie ke gaar blijkbaar khoob garam hai, een warme deken voor deze lieden.


  Maak melding

 31. Het heeft mij niet verbaasd dat Waidoe overgelopen is naar de NDP. Alleen al z’n glibberige javaanse kop straalt onbetrouwbaarheid uit. Die gast heeft zelf z’n eigen moeder voor z’n karretje gespannen alleen maar om te forceren dat de PL hem eruit te trappen maar Somo heeft z’n hoofd koel gehouden door dat niet te doen en Waidoe heeft z’n ware onbetrouwbare aard getoond door zelf te verklaren dat hij de NDP gaat ondersteunen en zelf om een andere plaats in het parlement te verzoeken. D.w.z. dat HIJ degene is die overgelopen is en al die bullshit verhaaltjes van hem kunnen de prullenbak in. Hij mag proberen zaken recht te lullen hoeveel hij wilt maar wat krom is BLIJFT krom.
  En ja hoor, de harde werkelijkheid is en blijft dat javanen in de politiek een reputatie hebben van zijnde onbetrouwbaar en principeloos en dat hebben ze voornamelijk aan ZICHZELF te danken.


  Maak melding

 32. Kijken jullie eerst naar jezelf. Geen enkele bevolkingsgroep in SU staat boven de ander of doet onder voor de ander.
  Kijk maar naar de huidige regering, die zijn pas onbetrouwbaar en principeloos en in de meeste gevallen hersenloos ongeacht welke bevolkingsgroep dan ook.
  Door deze manier van denken en naar elkaar kijken en beoordelen, heeft de huidige regering hun doel bereikt. “Rookgordijn” opzetten en ondertussen verder gaan met activiteiten die voor de Surinaamse samenleving niet te verteren zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.