zondag, april 21, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidNieuwe app over behandeling van slangenbeten in Suriname

Nieuwe app over behandeling van slangenbeten in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Suriname kent een aantal zeer gevaarlijke slangen zoals de labaria en de makasneki die vele slachtoffers maken. Preventie, eerste hulp en behandeling van slangenbeten is daarom heel belangrijk. Met name in afgelegen gebieden, waar medische hulp niet meteen beschikbaar is. Hiervoor is vorig jaar het ‘Suriname Snakebite Initiative’ gestart. Dit weekend is in dit kader ook een nieuwe (mobile) app gelanceerd: de Suriname Snakebite app.

Deze app biedt de mogelijkheid aan zowel zorgverleners als patiënten die te maken hebben met een giftige slangenbeet gestructureerd te evalueren en hierna ook een advies te verkrijgen over de ernst en behandeling. De adviezen zijn gebaseerd op het nationaal slangenbeten protocol. 

Iemand die te maken heeft met een slangenbeet kan middels deze app beschikken over adviezen over de eerste hulp maatregelen, hulp met de herkenning van de betrokken slang en lokaties dan wel adviezen t.a.v. medische hulpposten welke kunnen worden bezocht voor verdere assistentie.

Momenteel zijn 5 miljoen mensen per jaar het slachtoffer van slangenbeten. Daarvan sterven er 125.000, 400.000 anderen houden er blijvend letsel aan over. Over de gehele wereld zijn er daarom initiatieven met betrekking tot preventie, eerste hulp en behandeling van slangenbeten.

Deze app markeert de aanvang van een tweede fase van het Suriname Snakebite Initiative en is gratis verkrijgbaar in diverse App Stores.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

15 REACTIES
 1. Goed initiatief.

  Ik hoop dat de mensen de app raadplegen voor ze naar risico plekken gaan zodat ze weten hoe te handelen bij een slangenbeet. Zeg maar als onderdeel van de voorbereiding op hun trip.

  En niet pas na een slagenbeet uitgebreid met hun telefoon aan de haal gaan en d situatie van de patiënt uit het oog verliezen.

  Hopelijk hebben ze ook voldoende beltegoed en goede verbinding. .


  Maak melding
 2. Mensen er bestaan geen huismiddeltjes tegen giftige slangen beten.Riskeer je leven niet en zoek hulp bij een echte dokter .Een App is de dokter niet.
  Gelukkig is er geen app die onderwijst hoe operaties uit te voeren thuis…gelukkig ook want surinamers kennende..zij proberen van alles.


  Maak melding
 3. Een prachtige initiatief. Het kan geen dag later komen. Je hebt bepaalde gebieden in Sur waar veel van deze giftige slangen voorkomen. En deze plaatsen zijn vaak landbouwgebieden en ver van de stad.

  Vooral weg naar Saramacca Garnizoenspad, Wayamboweg hebben landbouwers veel last van en district Saramacca. Komt veel van de giftige Labaria slangen voor. Door de jaren heen zijn al tietallen mensen gestorven door deze slangenbeten.

  Mogelijke oplossing zou zijn om door de overheid op een aantal locaties binnen het risico gebied, bij particulieren noodvoorzieningen te stallen(medicijnen etc.), waar de bevolking terecht kan voor de eerste opvang en behandeling en vervolgens door reizen naar het centraal ziekenhuis. Zo’n app communicatie biedt een mooie aanvulling, maar ik vrees dat zonder directe noodgreep de app niet van toegevoegde waarde zal zijn.
  Ook zou je de bevolking in de risico gebieden, in de vorm van ampullen of wat anders kunnen verstrekken, wat direct ingenomen kan worden om het vergif te vertragen. Dan vergroot dit de overlevingskans om in het ziekenhuis verder behandelt te worden.

  Eigenlijk had dit al 50 jaar geleden moeten zijn geregeld. Maar regeringen hadden er geen oog om de bevolking te beschermen. De landbouwers hadden heel vaak bij politici aan de bel getrokken, vooral tijdens de verkiezingscampagnes, veel beloftes maar nooit ingelost. Hopelijk dat het nu wel voor elkaar komt.


  Maak melding
 4. Een beetje biologische kennis is nooit weg, helemaal niet als je in een land woont wat voor een ruwweg 80 % uit bos bestaat en heel wat enge beesten rond lopen kruipen en vliegen, en het verbaast mij elke keer weer en nog steeds dat er wat dat betreft maar zo weinig kennis bij de Surinamers aanwezig is, zelfs bij leden van een Fb groep Sportjagers en vissers van Suriname waar je regelmatig foto’s met de vraag tegenkomt welke slang dit is, kennen ze het verschil niet tussen een Labaria, bushmaster en een Tapijtslang niet of moeilijk onderscheiden, terwijl er een heel goed boek , te koop is “slangen in Suriname” van Bert Abuys, bij VACO en dan met een App komen terwijl er klaarblijkelijk weinig tot niets belangstelling voor is


  Maak melding
 5. @Ray er staat ook niet dat de app een dokter moet voorstellen. Goed lezen. De app dient voor situaties, hoe je dient te handelen voordat de persoon die is gebeten bij de eerste hulp is.


  Maak melding
 6. Eerst lezen waarvoor de app bestemt is. niet gelijk negatief reageren.
  zulke apps hebben ze ook in Europa.

  Reageer op het onderwerp en niet beginnen over andere zaken, want alle reacties hier gaan of over bouta, VHP,NDP of santohki.


  Maak melding
 7. @Ben
  Echtwaar @Ben?!
  In het buitenland zoekt men medische hulp tegen slangenbeten.Een tegengif vindt je in de hospitalen,bij de dokter en niet thuis en ook niet in de winkels. Promp de hoofden van de surinamers niet met je gekke ideetjes.Er bestaat geen oso dresie tegen giftige slangenbeesten.
  Nu ,als medische hulp,artsen ,specialisten,medicijnen-en apparatuur aanwezig waren in Suriname heb je geen enkel app nodig.Een paar kruiden gaat je misschien helpen om nog enkele minuutjes langer te leven na een slangenbeet maar om te overleven heb je de dokter nodig en geen app.
  Besef je dan niet waarom bouta naar Cuba vliegt en de rest mag dood gaan?!
  Ben je zo dom?#


  Maak melding
 8. @Ray
  Ik denk niet dat je het helemaal begrijpt. De App pretendeert niet de docter te vervangen maar wijst je gewoon op wat je direct moet doen, hoe je de slang herkent zodat je straks weet welke slang je moet noemen en wat de dichtst bij zijnde medische post is waar je naartoe kunt gaan.
  Overigens is het advies van Sam om voor vertrek de App al te raadplegen zeer zinvol. Dan weet je, als er geen internet verbinding is, ten minste bij welke hulppost je moet zijn.


  Maak melding
 9. @ray
  medische apps met advies.
  iedereen kan zien hoe je denkt. voordat je de jungle in gaat weet je natuurlijk dat een app je niet gaat
  genezen tegen een slangenbeet. wat een laag IQ


  Maak melding
 10. @ray
  trouwens die mensen in het binnenland. hebben andere inzicht over slangen en gevaar.
  ze weten waar ze wel of niet moeten lopen. en hebben andere middelen voor preventie.
  het is meer voor de stadsmensen en toeristen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES