woensdag, mei 22, 2024
HomeFotoEenheidsbeweging voor mensen met Afrikaanse roots in Suriname aangekondigd

Eenheidsbeweging voor mensen met Afrikaanse roots in Suriname aangekondigd

-

Does Travel - naar Suriname

Deze maand vindt de proclamatie plaats van de eenheidsbeweging Mapane, voor mensen met Afrikaanse roots in Suriname en in de Surinaamse diaspora. De initiatiefnemers zijn Gregory Rusland voorzitter van de NPS en ABOP-leider Ronnie Brunswijk. Met dit initiatief willen de nazaten van de tot slaafgemaakte Afrikanen toenadering tot elkaar zoeken, om een werkelijke eenheid te vormen, zeggen de beide initiatiefnemers.

Sinds de slavernij zijn er problemen geweest en heerst er een verdeeldheid bij de groep, die tot de dag van vandaag nog steeds te merken is, geven Brunswijk en Rusland aan. Zij hebben het initiatief genomen ‘om de broodnodige eenheid tussen de verschillende groepen van nazaten van de tot slaafgemaakte Afrikanen, waar te maken’ schrijft de Surinaamse nieuwssite Starnieuws.

De proclamatie van de beweging vindt plaats op 25 mei 2019. Beide heren hebben tegens de nieuwssite benadrukt dat dit initiatief ‘vooralsnog’ niets met de politiek te maken heeft. Het is volgen hun ook geen ‘etnische zet’, maar een manier om de ontwikkeling van de groep op gang te kunnen brengen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

65 REACTIES
 1. In Afrika lukt het ze niet om eenheid te vormen. Tutsi’s en Hutu’s roeien elkaar uit en hetzelfde doen de diverse stammen onderling. Gelukkig wordt de eenheid wel in Suriname bereikt. Dit kan ook bereikt worden als de schuldvraag wie echt verantwoordelijk voor de slavernij was, en dat waren de Afrikaanse stamoudsten die de zwarten al te graag aan Europeanen verkochten, niet gesteld wordt.


  Maak melding
 2. De reus en de dwerg hopelyk vloeit er aln maar posiviteit uit deze huwelyk. Nps mag wel oppassen voor overheersing door de marrons want de meeste vn hun hebn geen respect vr wet n recht.


  Maak melding
 3. 1975, De twee op merendeel etnisch geschoeide partijen, de NPS en de PNR, hoofdzakelijk bestand uit nazaten van de slaven eisten de onafhankelijkheid van Suriname op. Resultaat vanaf toen de ondergang van Suriname. En de nog grotere toename van corruptie, graaizucht, melagomane, verspilzucht en potverteren.

  Na 1980. Verschillende combinaties van twee of meerdere partijen, hoofdzakelijk bevolkt door mensen wier voorouder slaven waren. Resultaat. Suriname anno 2019, totaal aan de grond.

  Waartoe zou dit moeten leiden.? Tot bezinning. Waardoor komt het dat deze groep steeds de veroorzakers zijn van sociaal-cultureel en economische rampen.

  Kan deze bundeling niet weer een bijdrage of voorloper zijn van een nog grotere catastrofe.

  Bundeling geeft macht. Macht geeft politieke mogelijkheden. Politieke mogelijkheden kunnen leiden tot dominantie. Dominantie tot ondergang of tegen reacties.

  Natuurlijk zijn er ook positieve aspecten te noemen. Maar dat hebben we tot nu niet gezien. Tot nu bundeling i Kiki mi kree.


  Maak melding
 4. Voor Rusland is dit een noodgreep, om electorale winst te behalen. Beiden zijn in mijn ogen onbetrouwbaar om als leider op te treden van een afro-beweging. Ik zou Rusland aanraden om meer tijd te stoppen in de partijorganisatie van de NPS, dan nieuwe dingen te beginnen. Want zelf als leider van de NPS is hij ongeschikt. De partij zou er baat bij hebben wanneer Fernald en Wayne de kar zouden trekken. Let Rusland go home. Het verbaast mij dat hij nu reeds samenwerking zoekt met de crimineel Brunswijk. Als fatsoenlijke partij zou Brunswijk niet jouw eerste voorkeur moeten zijn.


  Maak melding
 5. De nazaten van de tot slaaf gemaakte afrikanen hebben sinds de invoering van het kiesrecht een zeer dominante rol vervuld in de Surinaamse politiek. Nog steeds bepalen ze wat er in Suriname moet gebeuren. Op basis van zelfreflectie zouden ze moeten constateren dat ze er een puinhoop van hebben gemaakt. Steeds ligt de schuld bij de ander en niet bij hun zelf. Steeds zoeken ze naar een zondebok. Brunswijk is evenals Bouterse veroordeeld en kan het land niet uit. Brunswijk zei een paar jaar geleden dat hij meer dan 100 kinderen heeft bij diverse vrouwen. Brunswijk is geen haar beter dan Bouterse en het is daarom een schande dat de NPS om opportunistische redenen terug gaat in de tijd om raciale politiek te bedrijven. Ik hoop dat de jongere generatie en de weldenkende mensen raciale politiek zullen afkeuren. Beide heren kunnen beter hun tijd besteden om de mannen op te roepen om meer verantwoordelijkheid aan de dag te leggen om de zorg van hun kinderen niet over te laten voor anderen. De gevangenissen zitten al vol met nazaten van de tot slaaf gemaakte afrikanen en als de mannen meer tijd en liefde aan hun kinderen hadden besteed zou onze samenleving er veel beter uitzien.


  Maak melding
 6. Rusland wilt meeliften met het succes van ABOP….

  destijds was het Somo….en vervolgens de boel saboteerde..

  het land is in moreel verval en zullen er wel integer mensen aanwezig zijn om het land te leiden als ze willen maar zullen ongetwijfeld geen kans maken tegen de gevestigde rovers..mede door de mentaliteit van de rovers aanhang…

  Sorry..maar ik kan geen enkel land herinneren waar er sprake is van vooruitgang met figuren als brunsie aan de macht…en of figuren die lijken op brunsie..

  Ik ben NIET racistisch bezig…doch een feit…


  Maak melding
 7. De tijd, omstandigheden en het moment hebben er toe geleid dat de leiders van afstammelingen van de Afri- Surinamers Harold Rusland van de NPS en Ronny Brunswijk van de ABOB hun Afri-Surinamers willen bundelen om op 20 mei 2020 op hun politieke partijen te stemmen.

  Deze groepen van Afri-Surinamers moet samen met de VHP, PL ea groepen voor de juiste koers omhoog gaan zorgen voor de Surinamers en de republiek Surinamers voor welzijn en welvaart (inter)nationaal.

  De ndp van ddb, misikaba zijn voor zelfverrijking van de kliek, voedselpakketten uit te delen, armoede, ellende bij het Surinaamse Volk.

  Time4Change!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 8. Goede zaak. Laat dan de éénheid ook stralen richting andere groeperingen. Het is belangrijk voor de Afrikaanse bevolking in sur om hun roots te kennen. Dat heeft een iedere cultuur recht op om naar zijn oorsprong te zoeken en te verkennen, zichzelf te kunnen zijn, wie ben ik. Dat geeft vertrouwen en kennisverrijking om door te gaan met je leven. Dit zal ook leiden tot waardering en meer begrip voor andere culturen wat de omgang met elkaar zal versoepelen. Ik wil ook tegen anderen zeggen om niet voorhands wantrouwend en achterdochtig te zijn, dat zij zich gaan verenigen. Ik steun juist hun hierin dat zij meer kunnen bereiken dan nu het geval is. Ik zelf vind dat de naam ,,eenheidsbeweging,, afschrikkend werkt. De naam lijkt meer op een organisatie die frontaal in de aanval gaat. Men had een betere naam moeten bedenken die juist mensen elkaar laat ontmoeten. En als je ziet wie de vooraanstaande figuren zijn, dan lijkt het meer op een politieke stunt om stemmen te winnen. En na de verkiezingen……………….?
  Ik heb grote vraagtekens of het wat zal worden.

  Overigens had dit al in de tijd van Lachmon namens de organisatie van hindoestanen en Pengel namens de zwarte bevolking al hebben plaatsgevonden. Maar geen van de twee deugden. Door hun toe doen kon die domkop Arron aan de macht komen die sur naar de verdoemenis heeft gebracht. Nog steeds vinden domme surs dat het goed is geweest voor de onafhankelijkheid. Onafhankelijkheid betekent dat je niet overal de hand gaat ophouden. In staat bent om zelfvoorzienend te zijn. Sinds de onafhankelijkheid zijn ze geen haar beter van geworden. Er heerst chaos, wanpraktijken, van hoog naar laag alleen maar graaiers en diefstal, roversbendes die actief zijn, de veiligheid van de burgers is in het geding, prostitutie staat, narco staat, alcohol misbruik, i.p.v. regeren alleen maar zakken vullen, president kan het land niet verlaten anders wordt hij opgepakt, alleen maar bouwen van staatsschulden, verkopen van bossen en grondstoffen voor een prikkie aan het buitenland, territoriale wateren worden leeggevist enz enz enz.

  En nog steeds zijn de leeghoofden blij, ondanks een schrijnende economische ondergang. Het wordt hoogste tijd dat gelettterden aan de macht komen. Of anders zal de bevolking gras moeten eten.


  Maak melding
 9. Als een Hindoestaan en een Javaan (Aziaten) ook eenheidsbeweging zouden aankondigen, zou waterkant vol staan met racistische reacties, de Aziaten willen een blok vormen tegen de Afrikanen.
  Dit noem je een eenheid een crimineel, bankrover en drugsbaron samen met een oprechte NPS-er omhelzen mekaar. Waar zijn de principes van de NPS????
  En inderdaad de ondergang van dit land hebben we te danken aan nationalisten die een hekel hadden aan de Hollanders, altijd met dezelfde credo: Kijk we worden uitgebuit door de Hollanders !!! We gaan ons land opbouwen !!!
  Maar wie buit het koulo land nu uit??????????? Altijd is het de schuld van een ander !!!

  Waarom zijn de creolen na de onafhankelijkheid naar Nederland gekomen, ze hadden toch voor de onafhankelijkheid gestemd, zijn ze allergisch om hun land op te bouwen?????


  Maak melding
 10. Die hele politiek in Suriname vind ik niets.Het zijn allemaal zakkenvullers en boeven die het land besturen die ene nog slechter dan die andere maar Bouterse is wat dat aangaat topscoorder want hij heeft 1.3 miljard USD gestolen uit Staatskas want hij heeft het nooit kunnen verantwoorden.Dat is mijn mening als Surinamer.


  Maak melding
 11. @@Hans##
  ,,Lang leve de polarisatie,,
  Is te kortzichtig. Geef een gefundeerde uitleg, dan kunnen we van elkaar leren. Een ieder probeert zijn MENING te geven. Dat is vrijheid en democratie. Maar met jouw opmerking leg je beperkingen op. Ga je terug naar de stenen tijdperk.


  Maak melding
 12. De NPS zal hier geen enkel voordeel aan hebben. Dit thema is niet voor deze partij. Er zijn bovendien andere organisaties, die al langer met dit bijltje hakken en dus meer ervaring hebben. NPS is een dogla partij. Ze herbergen iedereen. Het is kwalijk te noemen dat de voorzitter van die partij hierin het voortouw wil nemen en bovendien samen met Bravo. Je criminaliseert daardoor de hele zwarte gemeenschap en ik wil daar geen onderdeel van zijn. Rusland trekt hier een veel te grote broek aan. Hij gaat zijn neus lelijk stoten. Dit kan tegen de NS werken, dan zijn ze in een keer alle kwijt. Ik vind dat het partijbestuur hem voor de keuze moet stellen.


  Maak melding
 13. Vooral de Afro mensen zijn innerlijk tegenstrijdig en verdeeld en hebben geen eigen persoonlijkheid/Ego.
  Een persoonlijkheid wordt je wanneer je zelf verantwoordelijk ben voor je leven en welzijn en weerstand kan bieden tegen ongewenste invloeden. Niet de kleur bepaald de eenheid want gedachten en gevoelens verschillen. Het verlangen van deze twee heren is daarom oppervlakkig.

  .


  Maak melding
 14. @Debby; helemaal eens met je constatering. Vooral het feit dat zwarte mannen meer tijd en liefde aan hun kinderen moeten geven is echt de spijker op z’n kop slaan.

  Verder vind ik deze nieuwe beweging overbodig. Het zal mij niet verbazen al dit een voorloper is van een eventuele politieke samenwerking. Bij God en in Suriname is alles toch mogelijk.


  Maak melding
 15. De NPS leert niet !

  Na het ETNO-CENTRISME van Venetiaan,

  gaat Rusland samenwerken met een veroordeelde bobo,
  die ONZE Sranan Rechtsstaat niet erkent en begrijpt en
  die ons Land in de huidige Staatsrechtelijke schemersituatie
  heeft helpen zetten !

  PS : ZET DE RECHTSSTAAT TERUG IN SRANAN !

  STOP MET ETNISCH GELEUTER !!!!!

  OF IS ONZE SRANAN-STAAT, AFRIKAANS-FAILLIET ??????????


  Maak melding
 16. Voor sommigen is alles wat er in Suriname gebeurt racistisch of op z’n minst raciaal. Waarom probeert men dit niet te zien als een strategische alliantie? En die alliantie heeft uiteraard ook te maken met de DNA-verkiezing van 2020. Ik heb daarnaast gelezen dat beide partijen zien dat er sprake is van een achterstand positie van de Afro-Surinamer en dat men daaraan iets wenst te doen. Daar is naar mijn mening niets mis mee, tenzij sommigen op dit forum steeds willen blijven klagen over de oververtegenwoordiging van Afro-Surinamers m.b.t. criminaliteitsdata. Of de alliantie succesvol zal zijn weten we pas in de toekomst. De scepsis bij sommigen begrijp ik wel. De reputatie van Brunswijk is niet een die je van een leider van het land zou wensen. Maar het is realiteit dat hij een politieke-factor van belang is in het land. Ik lees ook enige kortzichtige reacties t.a.v. het slavernijverleden en de plaats van Afrikaanse landen. Die opmerkingen getuigen van een gebrek aan kennis van de geschiedenis van zowel het kolonialisme als het imperialisme. Het voert hier te ver om daar uitvoerig op in te gaan. Ook in Suriname hebben wij tot nu toe last van het kolonialisme dat zich vooral heeft geuit in verdeel-en-heers praktijken van de koloniale machthebber. De scherpe scheidslijnen tussen de bevolkingsgroepen is een van de uitvloeisel daarvan. Ik heb de indruk dat somige reageren om het reageren, maar niet om een (redelijke) bijdrage te leveren aan discussies.


  Maak melding
 17. Beoogt wordt om met deze beweging een werkelijke eenheid te vormen, tussen de nazaten van de tot slaafgemaakte Afrikanen, mensen met Afrikaanse roots in Suriname en in de Surinaamse diaspora. Op zich een goede en lovende gedachtegang, vanwege de onderlinge verdeeldheid die bij de blaka man is ontstaan met het verloren zijn gaan van de eigen Afro-identiteit.

  Echter er wordt door de initiatiefnemers Brunswijk resp. ABOP en Rusland resp. NPS aangegeven dat ” dit vooralsnog niets met de partij politiek te maken heeft. ”Het is geen ‘etnische zet’, maar een manier om de ontwikkeling van de groep op gang te kunnen brengen”. In mijn optiek is deze uitspraak zeer naïef en gewaagd en degelijk etnisch politiek gekleurd. Mijn inziens is er sprake van een contradictie in terminus, een dubbel moraal met het gevolg dat dit juist op termijn algehele verdeeldheid in de hand werkt. Dit moet dan ook gezien worden tegen de achtergrond van het groter geheel, namelijk de pluriformiteit van de Surinaamse bevolking. Bovendien wordt over het algemeen de Surinaams/ Hindoestaanse bevolkingsgroep reeds langere tijd gestigmatiseerd, stelselmatig gedemoniseerd of zelfs racisme verweten. Politiek gezien leidt dit dan ook tot meer verdeeldheid en vormt juist een belemmering voor een zekere bewustwording bij de gedachte tot Surinamisering, de vorming van een algemene Surinaamse identiteit. In deze gelijkheid met het streven en bereiken van een veel hoger doel, namelijk te komen tot nationbuilding met de eenheid in verscheidenheid. De VHP met zijn voorzitter Chandrika Santhoki heeft dit immers ook duidelijk begrepen en is heden ten dage juist bezig de etnische profilering van de VHP te hervormen en een halt te roepen. Het blijkt thans steeds meer dat aanhangers van de ABOP en de NPS nu naar deze partij overstappen.

  Racisme en discriminatie moeten bij voorbaat ten aller tijden voorkomen worden. De eenheid in verscheidenheid alsmede de solidariteit behoren dan ook bewaakt te worden, zodat Suriname niet verder afglijdt naar de weg van een verscheurde samenleving. Ik wil u er op wijzen dat onenigheid er altijd zal bestaan, maar dat wederzijdse racistische uitlatingen maken dat er een voedings-bodem ontstaat met het gevolg dat de onderlinge afstand tussen Creolen en Hindoestanen ook steeds groter zal worden. De kloof tussen de ”Have’s en de Have’s not” zal tevens nog groter worden, vanwege de tegenstellingen en de opvattingen die er tussen beide groepen altijd heeft bestaan. De nieuwe Chinezen / de China politiek speelt t.z.t daarop in en zullen de lachende derde zijn. Ik spreek echter de hoop uit dat het in dit verband niet en nooit zover mag komen en/of tot verlies zal leiden van eigen Surinaamse identiteit en broederschap. Een kwestie van mentaliteit omdat men in deze elkaar niets gunt en er sprake zal zijn van etnocentrisme. De ene etnische groep stelt zichzelf hoger dan de andere. Mensen wees dan ook ervan doordrongen, want Suriname bestaat in essentie niet als een van oorsprong op zichzelf staand land maar met de pluriformiteit die slechts een creatie van Nederland is en dat zal altijd zo blijven.Onafhankelijkheid van Suriname is het slechtste wat het land en zijn samenleving is overkomen. In extenso bestaat thans de verdeel- en heers politiek die de onderlinge tegenstellingen nog meer versterken. In deze is slechts bewustwording en een vernieuwd denken nodig om in Suriname te komen tot gelijkheid en solidariteit voor een zorgzame samenleving, waar er geen plaats is voor de etnische en opportunistische politiek .


  Maak melding
 18. Djakki en Marron, ongeveer het tegenovergestelde van “Wan Pipel”waar ze zo prat op gaan maar op deze manier geen reet van terecht brengen, kijk alleen maar hier op WKN de discriminerende opmerkingen over en weer vliegen je om de oren, en nu moeten de afro surinamers zich weer bundelen, een eenheid vormen, tegenover wie en wat, Suriname, een volk , Mi mars


  Maak melding
 19. Citaat: Ik heb daarnaast gelezen dat beide partijen zien dat er sprake is van een achterstand positie van de Afro-Surinamer en dat men daaraan iets wenst te doen. Daar is naar mijn mening niets mis mee, tenzij sommigen op dit forum steeds willen blijven klagen over de oververtegenwoordiging van Afro-Surinamers m.b.t. criminaliteitsdata.

  De creolen hebben het land altijd geregeerd en dan lullen ze over achterstand positie !!
  Hoe komen jullie aan de achterstand positie?? Men heeft het binnenland jaren in de watten gelegd wat voor ontwikkeling is daar gekomen???
  Hebben andere bevolkingsgroepen geen achterstand positie gehad??? Nu die anderen bevolkingsgroepen zich ontwikkeld hebben, krijg je jaloezie !!!!!

  Men heeft bewust Saramacca, Nickerie, Commewijne verwaarloost om het binnenland te ontwikkelen !!!
  Wel laat ik je een ding duidelijk zeggen al zijn we 100 jaar verder, creolen zullen altijd onderontwikkeld zijn, kijk goed om je heen !!!!!!!!. Ontwikkeling is niet hun ding, accepteer het nou eenmaal !!!
  Het verschil tussen kijken en zien !!! Wie worden overvallen in Suriname en wie zijn de daders !!!!!!


  Maak melding
 20. De nps heeft nooit ontwikkeling gebracht in het binnenland. Kijk maar naar die hele kwestie rond het stuwmeer. En toen men ontdekte dat de marrons in koffiekamp op een goudader sliepen hebben zij de politie gestuurd en die mensen weg te jagen. Rusland heeft als mini ster meerdere positieve ontwikkelingen in het binnenland tegengehouden, omdat de nps bang was dat a -combinatie zou scoren met die projecten. Nu zoeken ze naar een mogelijkheid om uit die blubber te komen waarin zichzelf hebben gemanouvreerd


  Maak melding
 21. Zo gaat er nooit eenheid in Su komen…..ipv bundeling van de totale samenleving….gaat men voor bundeling van groepen…..verkeerde initiatieven zijn dit!!


  Maak melding
 22. Surinamers moeten waakzaam zijn dat ze op de Waterkant.net website niet voor verdeeldheid moeten zorgen. ddb zal daar alleen maar voordeel uit halen en blij zijn, omdat hij dan beter “het Surinaamse Volk” voor de gek kan houden.

  De enigste tegenstander van het Surinaamse Volk is ddb- (kliek), ndp en alle partijen die nu in deze coalitie zitten en de overlopers.

  Surinamers sluit u massaal aan de de Orange-Movement, de Vooruitstrevende HervormingsPartij (VHP)

  Stemt u op 25 mei 2020 massaal op de kandidaten van de VHP bij de Algemene Verkiezingen van de DNA van Suriname. De VHP gaat voor 28 zetels en meer.
  Samen werken met de huidige oppositie partijen en andere partijen die gekozen worden, behalve de ndp.

  Leve:
  Time4Change!
  CS4Pres
  Vision 2030 van de VHP,
  28 zetels en meer voor de VHP op 26 mei 2020 in de DNA van Suriname
  samenwerken met alle gekozen politieke partijen, behalve de ndp.
  welvaart en welzijn voor de Surinamers (inter)nationaal
  de koers omhoog voor Suriname en de Surinamers (inter)nationaal
  Hoera, Hoera, Hoera!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 23. Het lijkt wel of sommigen bang zijn voor een eventuele eenheidsbeweging van de Afro-Surinamer. De huidige achterstelling is overigens, zo zou ik kunnen beweren, gekomen door representanten van de huidige regering. De Marron bevolkingsgroep was namelijk vóór de binnenlandse oorlog, disciplinair gezien in een betere positie dan nu. En…de binnenlandse oorlog is zoals we weten een uitvloeisel van de staatsgreep van 1980. Het is ook bekend dat de huidige president verantwoordelijk is voor het omverwerpen van de rechtmatig en democratisch gekozen regering.
  Velen voeren de VHP nu aan als voorbeeld voor een zogenoemde multi etnische partij die surinamisering zou bevorderen? De VHP is nog steeds een door Hindoestanen gedomineerde partij. En let wel ik zie daarin geen bezwaar. Immers vrijwel alle traditionele partijen hebben hun oorsprong in emancipatie van de eigen groep. Overigens ben ik benieuwd of men weet dat de eerste minister van Hindoestaanse afkomst niet door de VHP is benoemd maar door de NPS. De NPS is ook van meet af aan een partij geweest waarin alle bevolkingsgroepen welkom waren. Door oprichting van de VHP, de KTPI en anderen heeft de etnische politiek zijn intrede gedaan.
  Ik lees ook dat de heer Rusland belangrijke ontwikkeling voor het binnenland zou hebben tegengehouden? Dat is breaking news!!! wat fijn zou het zijn als die bewuste ontwikkelingen ter educatie van ons allen ook werden benoemd door de schrijver. Een andere zaak is dat naar mijn mening het voor een zich ontwikkelende democratie funest is als 1 partij een absolute meerderheid krijgt in het parlement. Dat leidt m.i. eerder tot een democratische dictatuur dan tot democratisch bestuur. Bovendien lijkt het mij een volstrekt onhaalbare doelstelling. Maar, zoals de president vaker heeft gesteld: “Time will tell”.
  Tot slot een kleine opmerking. Het kan verkeren, de eerste niet Hollandse onderwijzers waren, dat is algemeen bekend, creolen. Dat geldt ook voor vrijwel alle andere “hoogwaardige” beroepen in Suriname.


  Maak melding
 24. Je kunt alleen in eenheid met andere mensen leven als je zelf innerlijk een eenheid bent en
  bewust bent van je eigen kracht. Als dat niet het geval is dan ben je een losse schakel of opening
  binnen die eenheid.


  Maak melding
 25. Cees 15 mei 2019 at 13:15
  Citaat: Ik heb daarnaast gelezen dat beide partijen zien dat er sprake is van een achterstand positie van de Afro-Surinamer en dat men daaraan iets wenst te doen. Daar is naar mijn mening niets mis mee, tenzij sommigen op dit forum steeds willen blijven klagen over de oververtegenwoordiging van Afro-Surinamers m.b.t. criminaliteitsdata.”

  @ Ben,

  Ook hieraan (criminaliteitscijfers) zouden de partijen iets aan moeten wensen te doen, en programma’s, projecten etc. kunnen opzetten om het resocialisatie proces te bevorderen en in preventief opzicht om te voorkomen dat de jongeren in de criminaliteit belanden.
  Het moet geen passief maar een zeer actief benaderingsbeleid zijn dat zeer wijkgericht opgezet wordt.

  Het aantal mensen dat hier klaagt over criminaliteitscijfers/-data vind ik niet erg mits het correcte cijfers zijn.Verder denk ik dat de cijfers kunnen helpen bij het noemen van doelstellingen.
  (hoeveel procent minder de criminaliteitscijfers moeten zijn of hoeveel criminelen men per project wil laten meewerken de komende 2 jaar).

  Let wel het hoeven geen programma’s of projecten van de overheid te zijn maar acties die de twee partijen zelf kunnen opzetten.

  Tot slot in Nederland regeren ook steeds hollanders; nog nooit een autochtone minister gezien maar de Nederlanders lullen toch ook over achterstand.
  ze roepen toch ook dat meer aandacht voor hun moet zijn omdat buitenladers hun werk overnemen?
  Hoe verklaar je dat?


  Maak melding
 26. Hindoestanen hun eigen groep, Javanen een eigen groep, Afro-Surinamers een eigen groep, Indianen een eigen groep, iedereen een eigen groep. Dit lijkt al op Afrika. Wordt oorlog.


  Maak melding
 27. Citaat: Tot slot een kleine opmerking. Het kan verkeren, de eerste niet Hollandse onderwijzers waren, dat is algemeen bekend, creolen. Dat geldt ook voor vrijwel alle andere “hoogwaardige” beroepen in Suriname.

  En de eerste Creolen onderwijzers hebben onderwijs genoten van de Hollandse onderwijzers !!!!!!
  Die Hollanders hebben de kennis overgedragen aan de creolen, helaas zijn ze voorbijgestreefd door andere bevolkingsgroepen !!!

  Zou misschien een goede zaak zijn om in de gevangenissen onderwijzers aan te stellen !!!


  Maak melding
 28. Separatisme? De eenheid van de Afrikaanse diaspora.
  Negers, negro wordt wakker en weet dat jullie broeders zijn
  van elkaar, en kinderen van Juda, Benyamen, levi, en de overige verloren stammen van Yacob, die verspreid zijn over
  de aarde.
  Kom samen en verbroeder u in de eenheid van de wetten van Mozes, onwetenheid over wie we zijn verzwakt, maar de eenheid door de wetten verbindt en zal ons weer onoverwinnelijk maken, zoals weleer.

  We are the children of Israel, rising from the last slavery
  laat de trompetten bazuinen.

  hetzij zo


  Maak melding
 29. Citaat van Uncle Sam:Tot slot in Nederland regeren ook steeds hollanders; nog nooit een autochtone minister gezien maar de Nederlanders lullen toch ook over achterstand.

  Nederlanders zijn toch autochtonen?


  Maak melding
 30. Hirun 15 mei 2019 at 16:35
  Hindoestanen hun eigen groep, Javanen een eigen groep,”

  @ Hirun

  Dat doen ze al jaren!!!
  De den Haag groep sponsort en steunt de VHP toch bij het beleid dat ze in Su uitvoeren. Particulier initiatieven met speciale hindoelessen, internaten en tehuizen voor hun ouderen etc.

  de Javanen idem, sturen mensen naar Indonesië voor de Imam opleiding particulieren opvanghuizen voor hun bejaarden etc.

  Het zijn weliswaar geen criminelen maar het idee van hulp daar gaat het om.

  e
  En als men via samenwerking van Afro Surinamers o.a. de roversgilde onder de creolen omlaag kan/wil brengen, vraag ik me af wat jou probleem is??
  Ik hoor het graag.


  Maak melding
 31. Stop ze allemaal in containers en stuur ze allemaal naar Afrika. Roots zit in Afrika en laat Suriname met rust.
  Creolen blijen in hun eigen groep en daarom zullen ze nooit vooruit komen. NPS heeft Suriname in de strond gestopt!


  Maak melding
 32. @ Zijburg,

  Hadden de Javanen, Hindoestanen, Chinezen, Indianen een voorsprong qua onderwijs/ontwikkeling ten opzichte van de Creolen?????


  Maak melding
 33. Etniciteiten, bloedgroepen, etc zijn er overal in landen in de wereld, ook in Suriname.

  Samen werken zullen ze moeten doen om doelen te realiseren en te overleven. Een goed voorbeeld voor samen werken in de wereld of doelen te verwezenlijken is de UN. Daar komen vertegenwoordigers van alle landen die bij zijn aangesloten dagelijks bij elkaar om over doelen die er zijn, vraagstukken, oorlog en vrede, mensenrechten, rampen, enz te praten.

  Surinamers, Eenheid In Verscheidenheid. We Zullen het samen met elkaar moeten doen.

  ddb, kliek, ndp hebben duidelijk laten zien, hoe het niet moet in Suriname. Daarom moeten alle politieke partijen die op 26 mei 2020 gekozen worden niet samen werken met de ddb en de ndp. ddb en kliek is er voor het eigen belang.

  Het Surinaamse volk moet:
  – ddb, ndp-kliek en de paarse kakkerlakken op 25 mei 2020 wanneer ze gaan stemmen bij de Algemene Verkiezingen van de DNA hen de knock out geven uit de DNA,
  – De ndp mag geen enkele zetel behalen op 26 mei 2020,
  – ddb, ndp moeten worden weggestemd uit de DNA van Suriname,
  – boeven, criminelen, awarie domrie, waardeloze economen, redie moesoe vakbondman, hoeren met vuur rode lippen, pooiers, geteisem, alcoholisten, mensen die zich zelf verrijken, radioman horen in de gevangenis voorgoed achter slot en grendel te worden opgesloten.

  Weg met de ndp, ddb en kliek die Suriname sinds 25 februari 1980 vernietigd hebben. Zie uw leven sinds die periode, angst, armoede, grote ellende, enz.

  Time4 change

  Stem massaal op de VHP op 25 mei 2020,
  28 zetels en meer voor de VHP op 26 mei 2020
  Samen werken met alle politieke partijen die op 26 mei 2020 in de DNA gekozen zijn, behalve met de ndp, die Suriname vernietigd heeft. De paarse kleur van de ndp is de vloek van Suriname. Iedereen die de kleur paars draag, is de vloek van Suriname en zorgt voor grote armoede en grote ellende.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 34. @@Cees##
  Ik ben volkomen eens met jouw mening.

  Waarom de NPS Saramacca, Commewijne en Nickerie heeft verwaarloost, is het feit dat in deze districten toentertijd alleen maar hindoestanen woonden en in Commewijne een beperkt deel Javanen. De NPS heeft de hindoestanen nooit zien en willen ontwikkelen en vooruit helpen.

  Terwijl de voormalige hindoestaanse leider Lachmon de zwarte bevolking overal voorgetrokken heeft en voorrang heeft gegeven. Lachmon heeft persoonlijk er voor gezorgd, dat de hindoestanen nooit aan de macht zouden komen door het politieke stelsel dusdanig te wijzigen, dat de democratie werd verkracht en geen sprake was van evenredigheidsstelsel. Ik zal je uitleggen hoe hij in de grondwet dit heeft laten vastleggen.
  Voorbeeld; District Paramaribo waar de meeste zwarte bevolking woonden op 10.000 stemmen 1 zetel, district Suriname waar de meeste hindoestanen woonden/wonen op 15.000 stemmen 1 zetel, District Para, Braunsberg en Coronie en de binnenlanden op 5.00 stemmen 1 zetel. Daarom zijn de hondoestanen nooit aan de macht kunnen komen. Het zijn de zwarte bevolking die de scepter zwaaiden en zwaaien en is sur nu naar de afgrond gedoemd. Ik vraag mij af waarom forum schrijvers dit niet aan het licht brengen. Zijn ze te jong om de politiek van het verleden te kennen of wordt het bewust overheen gekeken. Tot vandaag de dag is dezelfde systeem van toepassing.


  Maak melding
 35. Er moet ergens een begin worden gemaakt. Mijn part bundelen alle mensen met Afrikaanse roots samen om een handelsboycot tegen racisten te op te werpen. Koop niet meer bij racisten en stem niet op racisten. Mensen met Afrikaanse roots wordt wakker en neem afstand van racisten en hun diensten en hun winkels. Laten racisten bij racisten kopen. In het binnenland planten ze hooglandrijst, denk al eeuwen of zo. Koop bij je eigen soort en laat die racisten links liggen. Racisten kopen niet bij racisten. We hebben geen racisten nodig. Racisten zaaien haat en zorgen voor verdeeldheid.


  Maak melding
 36. Heel grote groepen van de stads-afrikaan heeft geen ruggengraat. Alles is hen ontnomen door de slavernij, zelf hun trots. Een soort pikin ingie booi, ke die niets van hen moet hebben, ondanks zijn kroeshaar, kroesnor en kroeshaar op andere delen van het lichaam, Zie zijn soort die hem omringt in zijn villa in Leonsberg en op vakantie gaan.

  De stads-afrikaan loopt in paarse kleding, paarse petjes, doet aan boeke muziek, schut met zijn billen, is heel blij met een bordje bruine bonen soep op het pleinte, voedseltassen, heel grote armoede en heel grote ellende, loopt achter een awarie domrie aan die een moordenaar, misdadiger beschermt en verdedigt en zeg dat ze Christen zijn.

  Wat is er toch met de trots van deze stads-afrikanen aan de hand. Alles is ze ontnomen. Zelf een redie moesoe vakbondsman, van die was het wel te verwachten, want tijdens de slavernij waren zijn voorouders ook redie moesoes die achter zijn eigen soort ging pakken of doodschieten.

  De stads-afrikaan kan maar beter marrons worden, dan kunnen ze een beetje van hun trots en zelf respect terug krijgen.

  Journalisten, wetenschappers, enz durven gewoon niet een menig te geven en zeggen dat de ndp geen politieke partij is, maar een misdadige organisatie onder het mom van een politieke partij om het enige belang van één man, de grootste crimineel van Suriname te behartigen. de pikin ingie booi heeft ze allemaal met zijn sergeant/soldaat in hun macht.

  paars is een vervloekte kleur en een ieder die iets van de npd aantrekt, of een functie heeft of what ever draagt er zorg voor dat deze vloek in Suriname is en zorgt voor heel grote armoede, heel grote ellende, zelfverrijking, geen respect voor zich zelf laat staan voor je mede Surinamers, de onderdrukking, geen mensen rechten, vertrappen van de democratische rechtsstaat, is laf, enz. Alle Surinamers die lid zijn van deze partij daar heb ik geen enkele respect voor. Het zijn mensen zonder een een mening, niet rationeel zijn, niet logisch denken. Jullie zijn lafaardas. Deze mensen hebben niet het recht om zich Surinamers te noemen, maar lafaards.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 37. Venetiaan hft ook niet willen investeren in de agrarische sector omdat aln hindoestanen deel uitmaken daarvan. Had hy dat gedaan dan zou sur sprongen vooruit zyn qua export vn groente n fruit gewassen n veeteelt. Veel hindoestanen klagen over ht gedrag vn d VHP vn lachmon indertyd t.o.v de hindoestaan n terecht ook mr er is n hemelsbreed verschil
  tusn vhp vn lachmon n vhp onder leiderschap vn SANTOKHI dus hindoestanen vorm n blok n steun de vhp n verzet je tegen de jarenlange discriminatie.


  Maak melding
 38. @@van Zijsburg##
  Wat moet ik zeggen over jou zienswijze, kan er geen touw aan knopen. Kortheidshalve wil ik je verwijzen om de geschiedenis van sur opnieuw door te nemen voor een betere objectieve collum.

  Wat je zegt dat de eerste onderwijzend personeel een creool was klopt als een bus. Ook heb je gelijk in dat creolen kantoorwerk deden en hooggeplaatst waren. Maar je gaat voorbij aan het feit hoe dit is gegaan. Ik zal het je uitleggen.
  De stadscreolen hadden het voordeel dat de middelbare scholen in de stad waren gevestigd. De kinderen uit de dorpen konden moeilijk de middelbare scholen bezoeken, vandaar dat zij een achterstand liepen. Het probleem lag in het vervoer, te ver van huis en niet genoeg financiën.
  Later kwamen er internaten in de stad en de achterstand op de stadscreolen was gauw weggewerkt. Door de regering werd ieder jaar een x bedrag een studiebeurzen gereserveerd voor slimme studenten om in het buitenland hoger en universitair onderwijs te kunnen volgen. En raad eens aan wie er allemaal in aanmerking kwamen voor de beurs ,,de creolen,, natuurlijk. Weer bleven de andere bevolkingsgroepen aan de zijlijn staan. Weer een tegenvaller om mee te kunnen gaan met de zwarte bevolking. Maar later in de jaren zestig en zeventig werd de achterstand weer ingelopen en vandaag de dag hebben zij een achterstand op de rest. Maar het neemt niet weg dat de zwarte bevolking nogsteeds aan de macht is.


  Maak melding
 39. Creolen hebben kleine hersenen en daarom zijn ze slecht met denken. Aan Onderwijs hebben ze geen bal bereikt vergeleken met andere rassen. Creolen zijn de Redimoesoe van Suriname.


  Maak melding
 40. Het probleem is dat precies als de VHP begrijpen deze twee kornuiten niet wat de onafhankelijkheid en één vlag betekent.
  Ze zijn bezig het zelfde probleem als de VHP te brengen in het land.
  Suriname is onafhankelijk met één vlag,dat wil zeggen het hele volk moet zich samen bundelen of mixen.
  Deze twee heren zitten op de verkeerde golflente.
  Voor de NPS is dit over en uit,ze hebben geen visie en dat is duidelijk.
  Die andere man kan je niet kwalijk nemen het komt door zijn achterstand.


  Maak melding
 41. @Veno,

  Weet de NDP wel wat onafhankelijkheid en de nationale vlag van Suriname betekenen?
  Volgens de NDP is geen bemoeienissen van Nederland meer toelaten tot Surinaamse aangelegenheden onafhankelijkheid, maar staat ondertussen wel toe dat vooral China zich daar wel mee mag bemoeien.

  Elke politieke partij in Suriname heeft een eigen vlag. Zo ook de NDP, dat is die paarse vlag.
  Dat mag wel van jou.


  Maak melding
 42. De NPS mag dan wel vanaf het begin hebben opengestaan voor alle etniciteiten, maar bestond in eerste instantie alleen maar uit creolen. De regering bestond alleen maar uit creolen en zij hebben voor de rest maar bitter weinig gedaan.
  Gekscherend werd de NPS ook wel de Nationale N…R Partij genoemd.

  In 1969 was de VHP de winnaar van de verkiezingen en dus de grootste partij. Lachmon had toen de eerste hindustaanse president moeten worden, maar hij gaf die positie aan Sedney, een creool, omdat hij bang was dat er net als in Guyana onlusten zouden uitbreken tussen de creolen en de hindustanen. Het was toen en het is nog steeds zo dat creolen geen hindustaan als president willen, ook al zijn ze zo verarmd geworden, dat ze afhankelijk zijn gemaakt van voedselpakketten.
  Ze willen geen grati wiri wan als president, dus ook geen javaan of chinees of buru of enz.
  Als dat geen racisme is, dan ben ik gek!


  Maak melding
 43. Taurus 15 mei 2019 at 19:48
  Venetiaan hft ook niet willen investeren in de agrarische sector omdat aln hindoestanen deel uitmaken daarvan. Had hy dat gedaan dan zou sur sprongen vooruit zyn qua export vn groente n fruit gewassen n veeteelt”

  @ Taurus,

  Ik vraag me af of je het aan het juiste eind hebt.

  Het probleem van alle districten,is dat geen onvoldoende mogelijkheden waren om na de MULO-school door te studeren en dat de jongeren niet geïnteresseerd waren in werk en wonen op de plantage/binnenlanden.
  Ze zagen hun nichten en neven met een betere opleiding, mooie kleding etc (net als de Surineds die heel in heb begin, jaren 60, op vakantie terug kwamen.) en wilden niet achterblijven.
  Er werden wegen aangelegd, en de verbinding district Paramaribo werd makkelijker dus de urbanisatie nam toe.(In menig ander land zie je dat jongeren geen belangstelling hebben voor het bedrijf van hun ouders, dit tot groot verdriet van deze ouders.

  Maar om op Vene terug te komen, in alle regering periode van Vene was een Hindoestaan Vice President, denk je nou echt dat ze niet voor hun achterban opkwamen.

  tot slot herhaal ik dat eenheid onder de afro Surinamers bevorderen met het doel de rovende, de dropouts te doen verminderen en de image van deze groep te verbeteren is geen politiek doel maar heeft een maatschappelijk doel. (gisteren nog in de krant ABOP werkt aan een eigen Ouderzorg Plan, is daar iets mis mee?

  De NPS en ABOP blijven hun eigen politiek voeren dat is gericht op de belangen van alle partijen in Suriname en zullen dus waar mogelijk politiek en noodzakelijk samenwerken mer ander politieke partijen.


  Maak melding
 44. L.F. Ramdat Misier
  (1926-2004) 8 februari 1982 25 januari 1988
  Was de eerste hindoestaanse President van Suriname geweest

  Suriname heeft daarna nog 1 hindoestaanse president gehad, dus……………
  Maar hij werd door Graanoogst opgebeld ; dit geval is bekend als de telefoon coupe.
  Hij “scheet” in zijn broek en vertrok, daarna is hij zover ik kan me niet herinneren dat hij ooit in de politiek is teruggekeerd.

  Behalve de hindoestanen hebben we ook een “chinees”als president gehad.

  Ik hoop dat het gezwets dat de creolen geen gladharige hindoestaan als President willen nooit meer gebruikt wordt.


  Maak melding
 45. “wazig 15 mei 2019 at 13:17
  Zo gaat er nooit eenheid in Su komen…..ipv bundeling van de totale samenleving….gaat men voor bundeling van groepen…..verkeerde initiatieven zijn dit!!”

  Helemaal eens. De verkiezingsslogan zou moeten zijn: Alles behalve de NDP.
  De NDP staat niet voor ontwikkeling en vooruitgang voor de totale samenleving.
  De NDP staat voor eigen belang.


  Maak melding
 46. Sabaku 15 mei 2019 at 21:56
  “Helemaal eens. De verkiezingsslogan zou moeten zijn: Alles behalve de NDP.”
  @ Sabaku,

  had gekund maar dan hebben we niet zoveel politie partijen nodig.
  Laat de politieke die nu niet in de coalitie zitten maar mee gaan den aan de verkiezing opdoeken en hun partij opdoeken en hun leden het advies geven zich bij de VHP aan te sluiten.
  Het gaat niet alleen om de NDP maar alle partijen die de coalitie vormen.


  Maak melding
 47. Opa taki, na wi egi blakkamang, marron en stadsnegre vernietig a heri kondre. Na Arron, na Bruma, na Wijlenbos, na Bouta, na soso blakkamang vernietig a kondre, na soso blakka mang lai vrouw maar no e zorgie gi deng en egi pikien, na soso blakkamang lai na Santo Boma, mi na blakkamang an mi kan taki, blakkamang en njnag deng srefi, ai ie sabi toch, na precies leki Afrika, a blakkamang e njang letterleijk en figuurlijk en srefi, leki Idi Ammin. Oma taki, rustig ouwe, gelukkig dati Jampanesi, hindoestani, Snesie de want anders kondre beng trong sinds 1975 erg moro Zimbabwe.


  Maak melding
 48. Terwijl creolen hier op deze site hebben geschreven dat ze nooit een gratwiri als oresident willen hebben, heeft een reagluurder het erover dat nooit meer dit gezwets hierover nog gebruikt mag worden.
  Wat een gebazel en geklets uit zijn nek van deze zwetser himself!
  Bovendien moet hij maar beter gaan lezen.


  Maak melding
 49. @Smatje,

  Jouw grootouders en ouders en de rest van de familie gingen zeker vanuit de stad naar het binnenland om hun groeten, rijst, vis, vlees te kopen.
  Neen, ze kochten hun voedsel gewoon in de stad. Vooral groenten en rijst werden door hindustanen geplant.
  Je bent zelf de grootste racist. Helaas heb je voeding gekregen maar geen opvoeding.
  Het komt door dit gedrag dat het grootste deel van creolen eigen is, dat ik niets heb met deze mensen. Het racisme hebben ze met de paplepel naar binnen gestouwd gekregen.
  Hetzelfde racistische gedrag dat je op het forum had, heb je hier ook.


  Maak melding
 50. Laat het ook duidelijk zijn dat de geheime agenda van deze beweging is om de politieke macht te behouden voor de creoolse bevolkingsgroep zodat men door kan gaan met het heersen over andere bevolkingsgroepen. De meeste creolen hebben altijd de mentaliteit gehad dat zij de wijsheid in pacht hebben en dat SU van hun is maar als je kijkt naar hun prestaties dan is het overduidelijk dat ze er bitter weinig van gebakken hebben. Dat SU een broko pernassi is, is voor een groot deel te wijten aan de creoolse arrogantie en ethnische nijd.


  Maak melding
 51. Hoe staat het met deze beweging? Niets meer van gehoord. Ik geef die geef die Gregory in overweging zijn tijd te gebruiken voor het opbouwen van zijn partijorganisatie en daarvoor goede kandidaten om zich heen te verzamelen. En als hij daar geen tijd voor heeft terug te treden en het aan anderen over te laten. Wayne en Fernald hebben voldoende tijd en een betere uitstraling.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES