Bestuur Stichting Herkeuringen Motorrij- en Voertuigen maakt kennis met keuringsinstanties

8
Bestuur Stichting Herkeuringen Motorrij- en Voertuigen maakt kennis met keuringsinstanties
Het bestuur van de Stichting Herkeuringen Motorrij- en Voertuigen Suriname (SHMS)

Het bestuur van de Stichting Herkeuringen Motorrij- en Voertuigen Suriname (SHMS) heeft tijdens een informatiesessie formeel kennis gemaakt met de vertegenwoordigers van de verschillende keuringsinstanties. Tijdens deze bijeenkomst die afgelopen vrijdag in de KKF – beurshal is gehouden, heeft de voorzitter, Mike Naarden, het beleidsplan gepresenteerd.

Op het gebied van de herkeuringen zijn er nieuwe ontwikkelingen op komst die aan de eigenaren van de keuringsinstanties zijn voorgehouden. De indelingen betreffende de categorieën voertuigen die ter herkeuring worden aangeboden, zullen worden aangepast. Wettelijke regelingen die in Suriname gedoogd werden, zullen in de toekomst serieus ter hand worden genomen.

Daarbij werd als voorbeeld genoemd het herkeuren van voertuigen met getinte ruiten, waarop een boete van SRD 10.000 staat voor de keuringsinstantie die zich hieraan schuldig maakt. Hieromtrent was er een spannende discussie. Sommige eigenaren zijn de mening toegedaan dat dit onderwerp nader bekeken moet worden, omdat er voertuigen met bepaalde type ruiten worden geïmporteerd. Er is ook aandacht gevraagd voor het geval een arbeider zich daaraan schuldig maakt, dat die persoon de boete betaalt.

De stichting is er om de veiligheid op de openbare weg te helpen garanderen. Dit vindt plaats door toezicht te houden op de herkeuringen gepleegd door de verschillende keuringsinstanties. De SHMS heeft de status van een publiekrechtelijk rechtspersoon en oefent haar taken uit onder de verantwoordelijkheid van de minister van Justitie en Politie. Er is voor een publiekrechtelijk rechtsvorm gekozen, omdat de verkeersveiligheid een zorgpunt is van de overheid. Het huidig bestuur werd per 1 oktober 2018 voor de duur van 1 ½ jaar, dus tot 1 april 2020 door de minister van Juspol benoemd

Het bestuur timmert hard aan de weg om de nodige aanpassingen van de wettelijke regelingen te plegen. Ook de invoering van camera’s bij de keuringsbedrijven staat op de agenda van de stichting. De vertegenwoordigers van de keuringsinstanties stellen het initiatief van de stichting om de informatiesessie te houden op prijs en vragen het niet hierbij te laten. Ze zien graag dat er een discussieavond georganiseerd wordt, zodat er vanuit de keuringsinstanties een wezenlijke bijdrage geleverd kan worden aan het beleid van de SHMS. Volgens voorzitter Mike Naarden zal de voorlichting naar zowel de keuringsinstanties als de totale samenleving op gang gebracht worden.

8 REACTIES

 1. Het jaarlijks keuren van de auto’s kan op de volgende manier:

  Jan tm maart: auto’s tm 1500 kg
  April tm Juni: 1500 – 3000 kg
  Juli tm september: >= 3000 kg
  Oktober tm december: andere voertuigen (tractors e.d.)

  Aangezien de eerste groep de meeste ongelukken veroorzaakt, kan het land in ieder geval 9 maanden met veiligere auto’s te maken hebben.
  Alle in andere maanden geïmporteerde of vrijgegeven voertuigen uiteraard direct keuren indien vereist.
  De apk-garagebedrijven hebben dan ook gelijk aan het begin van het jaar hogere inkomsten.


  Maak melding

 2. Ze mogen ook de wegen eens gaan keuren. In Holland kun je de gemeente aanklagen als je auto schade oploopt door een slechte weg, bijvoorbeeld door een gat in de weg.


  Maak melding

 3. Gezien de ongevallen van de laatste tydt is het raadzaam om eens goedt naar onze wagen park te kyken en alle verkeers situatie nog eens goedt door te ligten want stellig klopt er iets niet met de onderstel van vele auto,s


  Maak melding

 4. Alles wat men probeert op te lossen in Suriname brengt een golf van negativiteit met zich mee. Problemen in het verkeer zijn er om op te lossen door de daartoe aangewezen autoriteiten. Waarom altijd alles maar direct torpederen? Waarom zijn Surinamers altijd zo neerbuigend en weinig opbouwend als het om Surinaamse kwesties gaat? Wees blij dat er instanties zijn die zich met de verkeersveiligheid in Suriname bezig houden en inherent daaraan de verkeersveiligheid willen verhogen. Geef mensen de ruimte om hun werk goed te doen en loop niet vanuit hier (lees: NL) op alles wat met Suriname te maken heeft, te lopen afgeven. Wat een verrotte mentaliteit hebben veel Surineds zeg, jemig. En maar klagen over NDP, maar jullie zijn geen haar beter, want alle goede initiatieven lopen jullie te torpederen.


  Maak melding

 5. Een A.P.K. is een moment opname, maar men moet ook strenger kijken naar de schokbrekers en vering, en de banden, niet alleen naar het profiel, maar ook naar droogte scheuren bij gebruikte banden, en men moet ook beter opgeleid worden wanneer men banden monteer, zo ook het Fabrikage nummer op de band bekijken.
  op dit nummer staat ook het jaar, van het maken van de band, en zeker de In site/Out site en rij richting van de band in de gaten houden, dan gebeuren er als minder ongelukken naar mijn mening, en ik spreek uit ervaring.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.