maandag, december 4, 2023
HomeOnderwerpenEconomieSurinaamse documenten voor import, export en doorvoer binnenkort digitaal

Surinaamse documenten voor import, export en doorvoer binnenkort digitaal

-

Does Travel & Cadushi Tours

Vanaf september 2019 zullen alle documenten voor import, export en doorvoer digitaal verstuurd kunnen worden via de Suriname Electronic Single Window (SESW). Afgelopen vrijdag vond de ondertekening van de contractovereenkomst plaats door minister Stephen Tsang en directeur Reina Raveles van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme en NairBala, senior vice president van het Singaporese bedrijf Crimsonlogic dat het digitale loket zal opzetten.

Minister Tsang heeft zeer hoge verwachting van het nieuwe digitale systeem. Het zal de importeurs en exporteurs zeer veel tijd en kosten besparen, zo verwacht hij. Hij gaat er ook vanuit dat dit moderne digitale systeem meer buitenlandse investeerders voor Suriname zal aantrekken. De minister realiseert zich wel dat het nog de nodige inspanningen zal kosten om de verandering bij alle betrokken personen en instanties door te voeren.

Omdat de voordelen zo groot zijn, twijfelt hij er niet aan dat het gaat lukken. ‘’Minder loperij, minder brandstofkosten, minder papierkosten, betere inning van de transactiekosten, beter overzicht van de handelsactiviteiten en 24 uur per dag beschikbaar door middel van je eigen smartphone of laptop’’, zo somde minister Tsang een aantal van de voordelen op. Directeur Raveles toonde een stapel papieren met een gewicht van zeker een kilo, die allemaal nodig zijn om de import van een lading voor elkaar te krijgen.

Crimsonlogic heeft ruime ervaring met het opzetten van digitale loketten in verschillende landen, waaronder Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. Behalve het opzetten van het elektronisch loket wil het bedrijf ook een eigen kantoor openen in Suriname. NairBala, senior vice president van het bedrijf, vindt vooral het samenwerken belangrijk. Het makkelijker maken van zaken doen, ‘’The Ease of Doing Business’’, is daarbij een belangrijk doel, zo zei hij in zijn toespraak. Ook het bouwen aan een lokaalteam van specialisten is een prioriteit voor het bedrijf.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

8 REACTIES
 1. @Hans
  Precies.
  Er wordt niks geexporteerd .
  Dromen is gratis en de surinamers doen het graag.
  Ze laten zich omkopen door de vele sprookjes van bouta.


  Maak melding

 2. Vergeet ook de track and tracé functie niet te downloaden …dan kan je de aankoop volgen….Su gaat erop vooruit…bestellingen komen in grote orders binnen helaas merken we er niets van…


  Maak melding

 3. Een vraagje aan de Ramadanners:
  Als je niks mag drinken overdag, mag je dan wel douchen overdag?
  Want douchen is ook je huid voeden met water, je huid water laten drinken.
  Waterexport gaat voorlopig op zich laten wachten.


  Maak melding

 4. Goud, hout, grondstoffen, ze worden allemaal voor een habbekrats geexporteerd. Ik weet niet wat staatsolie met haar olie doet. Exporteren ze wat of is het allemaal voor de binnenlandse markt, bijv. gratis brandstof voor de kapiteins, gratis kerosine voor de SLM.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES