dinsdag, juni 18, 2024
HomeFotoFransen willen drugsscanner op de weg van Paramaribo naar Albina plaatsen

Fransen willen drugsscanner op de weg van Paramaribo naar Albina plaatsen

-

Does Travel - naar Suriname

In de strijd tegen drugs onderzoekt Frankrijk momenteel de optie voor de plaatsing van een (drugs)scanner op de weg Paramaribo-Albina in Suriname. Dat zegt de Franse ambassadeur Antoine Joly aan Starnieuws. De scanner is onderdeel van nieuwe tactieken van de Fransen in de drugsbestrijding in Frans-Guyana. Alle daar onderschepte drugs komen namelijk vanuit Suriname.

Momenteel is er al een controlepost van de Surinaamse politie op de Oost-West verbinding te Stolkertsijver (foto). Daar worden vaker drugskoeriers onderschept. “Het voorstel voor een drugsscanner op die weg ligt op tafel. We bespreken de mogelijkheden om Suriname te helpen” aldus de ambassadeur tegen de Surinaamse nieuwssite.

In Frans-Guyana kampt men ook met een groeiend aantal koeriers op vluchten van Cayenne naar Parijs. Naar schatting zitten er acht tot tien drugssmokkelaars op elke vlucht vanuit Cayenne. Op Orly Luchthaven in Parijs vallen enkele door de mand. Onder de koeriers zijn er lokale Surinamers, Surinamers met een verblijfsvergunning voor Nederland, lokale Franse burgers en enkele Nederlanders. “Zij krijgen allemaal hun drugs uit Suriname”, gaf Joly eerder aan.

Eind juni wordt een speciale douanemissie van het Franse ministerie van Financiën verwacht in Paramaribo, om de samenwerking met de Surinaamse douane te versterken. Zij zullen een training verzorgen en de financiering van scanners bespreken, zegt de ambassadeur tegen Starnieuws.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

41 REACTIES
 1. Goede zaak. Maar alleen scanners zijn niet voldoende. Er moet een adequate fysieke wegen controles worden uitgevoerd en niet alleen overdag, maar ook ‘s-nachts. Hiermee beperk je de omzeiling door de scanners.

  Suriname zou zelf ook maatregelen moeten treffen om de routes Paranam-Paramaribo en Zanderij-Paramaribo te beveiligen door intensief te controleren op drugs en verboden wapens.


  Maak melding
 2. Wedden dat het paarse regerende drugsregiem niet met dit voorstel gaat meewerken. Ze gaan wel naar horen en zeggen zgn gesprekken aangaan, maar met de allergrootste regerende drugsafgod en bij verstek veroordeelde drugscrimineel, wiens zoon een drugssmokkelaar is, naast enkele elite adviserende drugs gevonniste exmilitairen, zal alles op de lange baan worden geschoven, net als de corruptiewet, zullen de paarse mar het Essemblee er alles aan doen om samenwerking in deze te vertragen. onderttussen zijn vele ndp paria’ s aan drugs verslaafd, weer anderen zijn zodanig verward en weer ander straatzwerver geworden. De ndp paria’ s met dezelfde misdadig criminele inborst van baas, zoon en paarse roversbende verworden moordenaars, rovers, drugshandelen e4n smokkelaars. Opa taki nationale Drugs partij is de ware vloek van land en volk sinds de jaren tachtig. Dagelijks bidt oma de Rechtvaardige Heerser en Rechtvaardige rechter om dit volk te verlossen van deze paarse woestenij olv de duivel didibri en co.


  Maak melding
 3. Er moeten explosieven in drugs geplaatst worden. Iedereen die ze aanraakt gaat dan naar de hel. Binnen de kortste keren ben je van die kelerezooi af.


  Maak melding
 4. Niets nieuws onder de zon dus, 25 jaar terug op de terugvlucht van Paramaribo via Cayenne – Parijs naar Amsterdam, scheelde toen behoorlijk in de portemonnee voor een ticket, werden er vlak voor ons bij de controle op Cayenne al twee creoolse jongens uitgepikt, die toen ook al coke bij zich hadden


  Maak melding
 5. Plaats een paar scanners rond het omtrek waar bouta escobar woont en dat is rond het plesjidentpaleis en domburg.
  Als jullie serieus zijn fransen..dan doe het!!Aub doe het!!


  Maak melding
 6. Kondremangs,
  Heel graag zelfs. …..het liefst te beginnen bij een bootsteiger op Leonsberg, waar de bekendste en meest beruchte drugscrimineel van Su woont met zijn motjo die ons geld opmaakt in het buitenland. …..
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding
 7. Doen alsof ze het serieus willen aanpakken, het begint eigenlijk al, lees het artikel goed:
  Suriname wil eerst de grens kwestie bespreken en dan verder. Ik persoonlijk geloof niets meer van deze regering, dit land is een byzonder mooi land maar het wordt compleet kapot gemaakt regering op regering, iedereen steelt. Maar er zit wel een verschil in de regeringen, deze regering die staat echt op NR 1 ONVOORSTELBAAR


  Maak melding
 8. @ Ray
  laat een paar drugshonden rondlopen in leonsberg en op Broka baka en ze krijgen waarschijnlijk hallucinaties. daar zijn geen scaners voor nodig.

  Scaners zijn in Suriname altijd te omzeilen over water en via de lucht. suriname legt niemand een duimbreed in de weg.
  Het is wel zaak rekening te houden met alle elektronica die op het dak van de VS Ambassade staat. In Berlijn konden ze Merkel in haar afluisteren. Met een beetje techniek vangen zij alles wat in het Surinaamse luchtruim heen en weer gaat. als het te gortig wordt worden er weer wat grote transporten gepakt.


  Maak melding
 9. De Fransen zijn best wel vriendelijker dan de Nederlanders. Die bieden scanners aan op weg naar St. Laurent. De Nederlanders kunnen dan scanners aanbieden op weg naar JAP-luchthaven.
  Kostenbesparend. De smokkelaar zit hier zijn straf uit en dus niet in Nederland, Frans-Guyana of Frankrijk.
  Het probleem zit natuurlijk ook bij de omgekochte ambtenaren. Een omgekochte ambtenaar met een scan is een omgekochte ambtenaar zonder scan. Je wordt dus niet gecontroleerd. Vooral bij de Haven en Jap- luchthaven krioelt het van ze. Je maakt me niet wijs dat een container met (illegale) boomstammen ingeklaard wordt zonder de vereiste papieren. Zo ook de luchthaven. Alle beetjes helpen.


  Maak melding
 10. Persoonlijk vind ik het ook een goede zaak maar men moet ook inwendig onderzoek uitvoeren want sommige drugs zijn onzichtbaar gemaakt door bonumang’s.


  Maak melding
 11. Nederland moet speciale drugsvliegtuigen waarin koeriers hun waar vervoeren, aanbieden. Vervolgens moeten die vliegtuigen met inhoud boven het Atlantische Oceaan neergehaald worden. Met een klap ben je een hoop drugskoeriers en drugsrommel kwijt. Op samenwerking met Surinaamse drugscriminelen hoeft Nederland noch Frankrijk te hopen.


  Maak melding
 12. Fransen moeten niet zeiken. Als ze iets willen plaatsen, moeten ze dat op hun eigen grondgebied doen. Bovendien moeten ze verjaagd worden uit Frans Guyana en moet dit land een volledig Indiaanse land worden.


  Maak melding
 13. Koos 10 mei 2019 at 15:34
  Wat Suriname moet doen is de doodstraf invoeren voor drugssmokkelaars en moordenaars. Het model van Singapore werkt prima.”

  Hebben ze al (doodstraf) zonder tussenkomst van OM of rechter, het werkt ook prima.
  Nederland kent het ook, helaas zijn er veel, heel veel dus het duurt even voordat alles opgeruimd is.


  Maak melding
 14. Als je op de snelwegen naar Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen, Maastricht, Eindhoven WitteBoordenCriminaliteitscanners zou plaatsen, zou half Nederland achter de tralies verdwijnen.
  Bolle, LaTina, 3 minkukels Azalia, Ahalia, Akalia zouden in een enkel en klein behuisde kamer waarin ook een toilet zit, terechtkomen.


  Maak melding
 15. @ Poki:Frans-Guyanezen zijn niet zo stom als Surinamers. Alle sociale voorzieningen die gelden voor Fransen is Frankrijk zijn ook van toepassing voor burgers van overzeese gebiedsdelen. Fransen weg betekent voor de indianen armoede want veel anders dan de hand ophouden doen ze niet.

  Veel Surinamers in Nederland zitten elke dag te huilen vanwege de korting op hun AOW. Zou Suriname net als Frans-Guyana een provincie van Nederland zijn geworden dan kregen ze allemaal 100% AOW, in Nederland en in Suriname, en de rest van wat de verzorgingsstaat te bieden heeft.

  De Frans-Guyanezen zitten ook niet te wachten op corrupte en incompetente bestuurders die het land leegroven zoals in Suriname. Toen ik in Saint Laurent was zag ik in grote letters op een muur: “Non a le independance!”. Frans Guyana is Frans en dat blijft het.


  Maak melding
 16. @ Hans van den Broek 10 mei 2019 at 16:33

  Ik moet een beetje lachen om je woorden.
  De Fransen komen hun verplichtingen na, in alle kolonies gelden dezelfde rechten en plichten voor de burgers als die van de burgers van Frankrijk.

  Tijdens het koloniaal bewind van Nederland zijn er altijden grote verschillen qua rechten en plichten tussen de Nederlanders in Suriname en de Autochtone Nederlanders geweest.

  De AOW regel die Nederland voor de Surineds hanteert doet Frankrijk gelukkig niet.

  Nederland heeft flink huis gehouden in Suriname en op de Antillen (ook onder de vrouwen) kortom ze hebben van de lusten genoten maar de lasten daar hebben ze onvoldoende aangewerkt.
  en dat is altijd zo geweest.

  Zelf de oorlogsveteranen die schouder aan schouder in de tweede wereldoorlog met de Nederlanders hebben gevochten krijgen alle opzichten minder waardering>

  dus kom niet met een shit verhaal over onafhankelijkheid.


  Maak melding
 17. @ Sam: Je maakt een fout. De overzeese gebiedsdelen van Frankrijk zijn geen kolonies maar Franse departementen. Ze hebben dezelfde rechten en plichten als de Fransen in Frankrijk.

  Suriname was eerst een kolonie van Nederland en na invoering van het Statuut een zelfstandig land. Dat betekent binnenlands zelfbestuur en eigen wetten. De Nederlandse wetten en voorzieningen waren niet van toepassing in Suriname want een ander land.

  In 1975 koos men voor volledige onafhankelijkheid. Men had ook een provincie van Nederland kunnen worden met alle rechten en plichten die Nederlanders in Nederland hebben zoals bij de Fransen. Er zijn in Suriname en in Nederland samen bijna een miljoen mensen met een Surinaamse achtergrond die dan actief en passief kiesrecht zouden hebben voor het Nederlandse parlement. Dat betekent stabiliteit en een sterke vertegenwoordiging van Suriname in de Nederlandse volksvertegenwoordiging, en dus de regering, die veel had kunnen betekenen voor de ontwikkeling van Suriname.
  Gelukkig heeft men anders gekozen. Voor wie gelukkig mag je zelf bedenken.


  Maak melding
 18. @ Sam,
  Even een korte aanvulling. De AOW regel is er niet speciaal voor SuriNeds, maar geldt voor alle ingezetenen van Nederland die recht op AOW opbouwen. Dat de regel speciaal voor Nederlandse wingewesten is toegevoegd is een ander verhaal. Maar iedereen moet aan dezelfde regels voldoen. Alleen mensen die jaren in het buitenland hebben doorgebracht krijgen een korting. Zo dus ook Surinamers die op latere leeftijd naar Nederland zijn gekomen. Ik die in Nederland ben geboren, maar in het buitenland verblijf, word straks ook gekort.


  Maak melding
 19. Op dit verzoek van de Fransen pas slechts een antwoord: non, mon pappa.
  Ze kunnen scanners nabij het hol van de snuivende Makron plaatsen. Als ze teveel scanners hebben tenminste.


  Maak melding
 20. Kondremangs,
  Laten ze dan en passant ook Romeo Bravo en Bordo oppakken en uitleveren aan Ptata evenals DiDiBri. ….opgeruimd staat netjes. ….
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding
 21. @ Hans van den Broek 10 mei 2019 at 17:51
  Noem het hoe je wil.
  Feit is dat de inwoners het goed/ beter hebben dan de Surinamers.

  Schaam je je niet als je op Nederlands St Maarten ben en even naar de Franse kant kijkt.

  Grote broek aantrekken daar ben je goed in.

  Nederland wist niet hoe gauw ze de “afkoopsom” voor Suriname moesten accorderen.

  @ OOF 10 mei 2019 at 17:58
  Slap gelul. Die mensen zijn ook Nederlanders geweest.
  Hun dienstjaren zijn ook geaccepteerd als tropenjaren net als de Jantjes die hun dienstplicht daar (SUR)hebben vervult.
  vind overigens dat de SuriNed het gebedel moeten staken niet omdat ze geen recht op hebben, maar vanwege de vernedering die ze steeds krijgen.


  Maak melding
 22. @Jojo
  Punt is dat men nu eindelijk bouta moet zien voor wat hij in werkelijkheid is.
  Hij is een crimineel die ons land steeds verder kapot maakt.
  Hij moet opgepakt worden.Het is tijd…


  Maak melding
 23. Ach, die scanner gaat er onder deze paarse regering toch nooit komen en als het door een wonder toch geplaatst zal worden dan zal het binnen de kortste keren gesaboteerd worden want anders komen de belangen van de grote veroordeelde drugsbaas bouta in gevaar.


  Maak melding
 24. Ad van den Heuvel heeft groot gelijk als hij stelt dat Suriname onder Bouterse een narcostaat is verworden die wereldwijd drugs uitvoert. Dit kwaadaardig kk gezwel moet steenhard aangepakt worden. De buitenlandse inlichtingendiensten zijn bezig om het kk gezwel op te ruimen. Het moet op een ongeluk lijken en een vergiftigde pijl in zijn derrière verdient de voorkeur.


  Maak melding
 25. Deze drugs maffia’s en koeriers moet je kapot schieten. Ze zijn gewetenloos en zijn bezig de hele samenleving kapot te maken. Deze hersenloze gasten moeten de verbrandingsoven in, dan is de wereld van ze bevrijdt. Ze maken hele families kapot. De jongeren generaties zijn heel makkelijk te beinvloeden. Ouders praat tot jullie kinderen en de rest van jullie familie. Het zijn duivelse praktijken alleen maar om geld doen zij dit. Families worden geruineerd door al die drugs rommel.


  Maak melding
 26. @ Sam,
  Slap gelul, maar je komt met een verhaal waarmee duidelijk is dat je AOW wet niet kent.
  Je moet bouwt op in Nederland (niet de wingewesten) vanaf je 17e en jaren die in het buiteland zijn doorgebracht worden gekort, zonder aanziens des persoons of . Als je de feiten en de wet niet kent, moet je niet dom lullen en mensen zand in de ogen strooien. Je eigen leiders hebben met het koninskrijksverdrag in 1957 gekozen voor meer autonomie ipv gelijkschakeling van rechten en AOW dommie. Iedere Surned en Nederlander die in het buitenland heeft gewoond heeft de mogelijkheid gehad om deze verloren jaren in te kopen door extra premie te storten, zoals vele slimme SurNeds hebben gedaan. De dommies die hun leven niet plannen en pas bij hun pensionering er pas achterkomen dat ze geen volledig AOW krijgen, hebben het aan zichzelf te wijten. DE WET BSTAAT SINDS 1957, maar Surinamers met vooruitdenken, plannen , regels en lezen blijven moeilijke skills voor de meeste Surinamers. Zelfs in Nederland.


  Maak melding
 27. Weet je waar er zeker een scanner geplaatst moet worden. In de reet van de Franse ambassadeur die met het voorstel komt. Wat doen die kaolo Fransen nog in Zuid Amerika. Hebben ze samen met de Engelsen Hollanders etc. niet voldoende geroofd en gemoord op de wereld. Fucking hypocrieten. Donder nu op uit Zuid Amerika.


  Maak melding
 28. Diediebrieka
  lees dit maar over jatten gesproken

  “Bakhuysbauxiet en Aluinaarde Plants”

  November 12, 2015
  Ondergetekende heeft besloten in de pen te kruipen ,om wat meer Info te geven omtrent de historie van het West-Suriname project, omdat gebleken is dat vooral onze jongere generatie hieromtrent niet voldoende of geenszins is geïnformeerd; Ook wil hij bij velen weer de interesse aanwakkeren voor dit mooie, grote project waarin reeds zoveel onderzoek is gedaan en waarover veel informatie aanwezig is. Ontmanteling van de Paranam AA-plant mag geenszins gebeuren ,omdat dan onze Bxt- en AA-industrie van de “ wereldkaart” zou verdwijnen. Opzetten van een geheel nieuwe aluinaarde-plant gaat gepaard met bijzonder hoge investering ,die door meerdere partners gedragen moet worden ; de intentie hiertoe bestond ook anno 2007, waarop later wordt ingegaan.

  Enkele historische feiten : De ‘geestesvader’ van het W. Suriname project was dr. ir Frank Essed ,toenmalig erelid van de Nationale Partij Suriname ( N.P.S.), helaas nu wijlen. Inspiratie tot dit grote project was de ontdekking van de grote bauxietreserves in het Adampada –Kabalebogebied in het begin van de jaren zestig. Exploitatie van deze bauxietafzettingen zou zorgen voor werkgelegenheid en de nodige decentralisatie van het land. Mede met het oog op inventarisatie van ‘s lands bodemschatten, werden in de periode 1959-1960 Geofysische (Airborne) magnetometrische metingen gedaan over geheel Suriname door de Aero-Service Corporation Philadelphia; als gevolg hiervan werden in het Adampada-Kabalebogebied grote magnetische anomalieën ontdekt : grote afwijkingen in de plaatselijk voorspelbare intensiteit van het aardmagnetisch veld , die veroorzaakt worden door basische gesteentes waarin nikkel-sulfide mineralen en andere base-metals voorkomen ( de ware oorzaak , met name de verertsing die deze anomalieën veroorzaken, is nog steeds niet ontdekt).

  Gevolg was dat in de periode 1961 -1963 ,het gebied het toneel was van een grootschalig reconnaisance exploratieprogramma, kartering ,boringen en het graven van putten t.b.v. ertsreserve, schattingen en bepaling van de fysische eigenschappen van het bauxiet; de pioniersgeest zat er toen goed in, iets wat wij tegenwoordig te vaak missen . De primitieve Minuteman (Auger type) boren werden op de rug heuvel op, heuvel af gedragen. Operation Grasshopper leverde een grote bijdrage aan de ontsluiting van dit gebied en andere delen van het binnenland. Er werden tien gebieden /arealen geïdentificeerd op grond van de aanwezigheid van ‘Bauxite Float’ een verweringsproduct van bauxiet dat ten gevolge van. relatieve aanrijking van Al (Aluminium)/uitloging van ijzer een fenomenaal hoog winbaar aluinaardegehalte groter dan 60% bezit . Areaal 10 werd onderverdeeld in vier arealen. In 1963 kwam het eerste rapport uit van de Geologisch Mijnbouwkundige Dienst over de bauxietreserves, van de hand van ir. J.Janssen; andere geologen die baanbrekend werk verzet hebben bij eerdergenoemde exploratie, waren ir C. Van Kooten en ir Doeve; laatstgenoemde had al eerder boringen gedaan op Nassau; zijn rapport verscheen in 1955. (van Kooten is ook bekend om de diamantexploratie in het Berg en Dal- Sabanpasie gebied). Tussen 1961 en 1966 toonde een steeds groter wordend aantal investeerders en Aluminum Companies interesse in de bauxietafzettingen in het Adampada-Kabale- bo gebied; het was een tijd waarin de maatschappijen je bauxiet afzetting kwamen inspecteren (dat gaf extra inspiratie) – de grote ‘spelers’ als Australië, Guinea en Brazilië waren nog niet op de wereldmarkt. We noemen slechts enkele: Reynolds Metals Company met J. H. Langenberg , Suralco met Coutinho , Greig en Mc Bride ; Billiton met G.J. Aleva en A.C. de Jong ; Salzgitter kreeg wandelvergunningen en bracht in 1963 een rapport uit dat echter niet zo veelzeggend was qua inhoud. Er was ook een West Suriname Bauxiet Consortium bestaande uit ALCAN ,ALCOA ,Billiton en Ormet ( het vroegere Olin- Revere). Relecom en ir J. Janssen hebben veel gedaan om het gebied internationaal aanzien te geven. Reynolds Metals ging begin 1970 een ‘Joint Venture’ aan met de Surinaamse regering. Zij verdichtten in de meeste arealen het boornet om betere reserve schattingen te kunnen doen ; in het contract met de regering was overeen gekomen dat in Apoera een Aluinaarde-plant gebouwd zou worden, mits er voldoende Bxt reserves werden aangetoond. Helaas brak in 1974 de zogenaamde olie crisis uit , toen de OPEC landen zich gingen bundelen; hierdoor leek het blijkbaar niet meer “feasible” /economisch haalbaar een AA-plant ( Diesel Fueloperated) neer te zetten ,en ze trokken zich terug uit de Joint Venture. Het Kabalebohydro power project ( waterkrachtcentrale) was nog lang niet van de grond gekomen , waardoor nog niet kon worden beschikt over goedkope waterkrachtenergie.

  Na het vertrek van Reynolds Metals pakte Grassalco de verdere exploratie en evaluatie weer op , ondersteund door adviezen van Billiton International Metals en mijntechnici van B.M.S. ( Billiton M’pji Suriname). Bulk Samples (massa monsters) van de Bxt ,verzonden naar ALCOA Pittsburg t.b.v. metallurgisch testwerk in een pilot plant werden zeer positief beoordeeld door ALCOA voor aluinaardewinning in het zogenaamde BAYER proces; volledigheidshalve dient hierbij vermeld te worden dat het gaat om het American Bayer proces, operationeel bij temperaturen rond de 150 graden Celcius. Op grond hiervan besloot de Joint Commission Suralco-Billiton ( mei 1980), mede geïnspireerd door de positieve resultaten van de door Suralco geïnitieerde Apoera- Corantijn studie ,om de AA-plant te Paranam uit te breiden met een extra productiecapaciteit van ca. 600.000 metrieke ton aluinaarde om het Bakhuysbauxiette kunnen accommoderen; de Apoera- Corantijn studie toonde aan dat het bauxiet m.b.v. lichters( Eng.: barges) over de Corantijn en langs de kust vervoerd zou kunnen worden naar de AA-plant in Paranam. Hiertoe zou de Corantijn rivier worden uitgebaggerd. Transport van het erts van de Bakhuysmijn naar de kade, zou gaan via de pas opgeleverde spoorlijn, gebouwd door Amerika’s beste spoorlijnconstructeurs EMKAY ( M.K. staat voor Morrisson-Knudsen), voor 250 miljoen U.S.D. (1978). Equipment gebruikt door EMKAY voor de bouw v.d. spoorlijn zou toekomen aan Grassalco voor een bescheiden opstart van de mijn; echter door mismanagement ,het ontbreken van controle en planning van de in het leven geroepen ‘Stichting Spoor’, verdwenen de onderdelen van de ,nog in uitstekende staat verkerende machines, naar Guyana en Frans-Guyana.

  De plannen die als ‘feasible’ werden beschouwd door de Joint Commission kwamen in het kort neer op : een productieniveau van 2,2 M ( miljoen)ton gedroogd Bxt voor de Bakhuys mijn (per jaar) ; 585000m.ton bauxiet uit de Paramijn, gerund door B .M.S., naar de SuralcoCalciner ,die op Smalkalden zou komen te staan ; Uit- breiding van de AA-plant capaciteit met 575.000 m.ton aluinaarde . Interessant is hierbij te vermelden dat men een ‘discount rate’ hanteerde van 11 % ( Suralco – ALCOA ) ; Billiton hanteerde 8,5% per jaar . Aanname was dat de W.M. prijs voor AA gefixeerd zou blijven tussen $ 200 en U.S. $ 220 per ton voor de periode 1982-1992 ; energiekosten maakten ruim 50% uit van de cash operationalcosts (inclusief rawmaterials voor zelfs 60%). Voor de Calciner kwam in aanmerking alleen hoogwaardige ‘chemicalgrade’ bauxiet, met een zeer laag ijzergehalte (i.h.a. kleiner dan 1,0% ) en een Gibbsiet( Al-trihydraat ) gehalte iets boven de 90%. Dit type Bxt kwam vrij frequent voor in de onderste regionen van het bauxiet profiel in de Para mijn te Onverdacht (district Para). Calcined Bauxiet wordt gebruikt in de staalindustrie als (hoog) temperatuurbestendig (refractory) materiaal bij bekleding van hoogovens.

  De totaal benodigde investering was geraamd op 555 miljoen, voor opstart van de Bakhuys-mijn, infrastructuur ,werkkapitaal en uitbreiding van de AA-refinery plant te Paranam (1982). (de investering t.b.v de AA-plant uitbreiding anno 2007 was minstens 300 (drie honderd ) M US. $ ). De indruk bestaat dat als gevolg van de militaire staatsgreep op 25 februari 1980 de plannen ‘in de ijskast verdwenen’.

  De Para-mijn te Onverdacht ,district Para , werd trouwens vroegtijdig verlaten door Billiton vanwege mijn technische problemen t.a.v. de kwaliteitscontrole ; analyse resultaten uit kwaliteitsboringen ,detailboringen op het direct te mijnen panel ( met name ijzer- en Silica-gehalte), en die uit Exploratie boringen liepen steeds verder uiteen gaande in moordelijke richting ,zodat exacte prognoses omtrent de kwaliteit van de aan Suralco te leveren bauxiet ( i.v.m. mine planning) niet meer mogelijk waren. Dit is te wijten aan een te wijdmazig boornet bij exploratie ; de zgn. ESM ( Empire Spout Minuteman) exploratie boringen door B.M.S. zijn trouwens vernuftig en heel ingenieus uitgevoerd in zwampterrein door 40-45 meters dikke deklagen .

  De afzettingen Lelydorp III E (Oost), alsook de zogenaamde ‘Successor Mines’ Klaverblad en Kaimangrasie aan de rechteroever van de Surinamerivier ,die als ‘springplank’ zouden dienen naar de Bakhuysbauxiet afzetting ,zijn inmiddels ook al uitgemijnd. Door slechte planning en timing van de zijde van Billiton werd onnodig veel geld (US $10 miljoen) geïnvesteerd aan voorbereiding door Boskalis voor de vrij kleine Lelydorp I bauxiet afzetting ( 3 miljoen ton). De noordwestelijke uitloper van de Para mijn , de Kankantrie-mijn , die lange tijd was gezet op ‘standby basis’ (door het foutief spoilen van slappe deklagen), is onderhand ook al uitgemijnd.

  Over de nog aanwezige reserves in Coermotibo – ‘deepseated’ ( Marowijne) die vallen onder het beheer van Suralco, is niet veel bekend (vermoed wordt dat er nog een heel kleine reserve aanwezig is); echter per 2010 bedroegen deze reserves 12 miljoen m.ton ( in situ) ( Ir E.V. Miranda). De bauxietreserves in de kustvlakte zijn praktisch reeds uitgeput. Een exploratieprogramma, gestart in 1981, om te zoeken naar Bxt reserves in de kustvlakte (‘buriedbauxitedeposits’ ), werd vroegtijdig, om nog onbekende redenen stop gezet door Billiton International Metals B.V.

  Het Nassau- en Lelygebergte vertegenwoordigen plateau type bauxieten met een kleine reserve ,anno 2010 gesteld op 35 M. m.ton ‘ in situ’.

  De monsters representatief voor de Bakhuys bauxietafzetting, verzonden naar het AlCOA Technical Centre ,werden genomen in de periode 1978 –eind 1979 (areaal 10-1);hiervan is reeds melding gemaakt. Ook werden monsters gestuurd naar het Allis Chalmers Research Centre in Wisconsin, U.S.A.,voor het doen van breekproeven t.b.v. ALCOA (De Amerikanen ,mn. ALCOA ,zijn dus uitstekend geïnformeerd over het gedrag bij verwerking van het Bakhuysbauxiet).

  Het onderzoeksteam van de N.V. Grassalco ( Grasshopper Aluminum Company) bestond toen uit ir G. Elias (mijnbouwkundig adviseur bij het toenmalige ministerie van Opbouw), ir H. Naarendorp, chemisch ingenieur en hoofd van het chemisch-analytisch laboratorium, P. Jannasch (logistiek) en ondergetekende; de toenmalige directeur Grassalco was ir H. Ferrier . Van de zijde van Billiton International Metals werd het team ondersteund door dr G. J. Aleva (senior geologist en nu wijlen) en enkele ervaren mijningenieurs.

  Monsters die extra nauwkeurigheid vereisten, werden geanalyseerd met behulp van de Bomb Digest Analyse methode, waarbij het Bayerproces werd nagebootst qua druk en temperatuur ( zowel laag als hoog- 243 graden Celcius); voor routinematige analyses werd de Röntgen fluorescentie methode ( XRF) gebruikt.

  Nodig te vermelden is, dat ook naar Finland ( Outukompu) en Noorwegen( ASV , Norskhydro) en de Verenigde Staten van Amerika monsters zijn gestuurd voor het doen van metallurgisch testwerk ten behoeve van het Pedersenproces ; het Pedersen proces benut Bxt / lateriet met winbaar aluinaardegehalte ruim kleiner dan 40 % voor de fabricage van aluinaarde, ‘pig iron’ en cement. De monsters werden eind februari –maart 1980 verscheept, maar de testresultaten van het onderzoek hebben de toenmalige directie en het management van Grassalco nimmer bereikt.

  De reserves in het Bakhuys gebergte zijn enorm : bij een lage afkapgrens ( 32% win bare aluinaarde),en andere stringente mijncriteria bedraagt de waarschijnlijke reserve (probable reserve) ca. 200 M m.ton gedroogd Bxt ( Dikte-5 meter) in de arealen 10,8. 5.1 en 2 ( Reynolds- Grassalco, 1971-1975), welk cijfer 50-60% hoger kan liggen, omdat deze reserve is gebaseerd op een accuraat, doch wijdmazig boornet , variërend van 100 bij 100 tot 200 bij 200 m. ( Een uitzondering is areaal 10-1 met 50 by 50 meter). De Joint Commission houdt dan ook 300 M.ton aan, welk cijfer zeer reëel is. In de arealen 4,6 en 7 is de bauxietmijn technisch te dun; dit zou bij het mijnen leiden tot veel contaminatie (vervuiling) en een laag mijn rendement. Het Bakhuysbauxiet is een interessante afzetting, waarin grote delen bestaande uit harde, hoogwaardig bauxiet (winbare AA groter 50%) elkaar afwisselen met ‘lagere’ kwaliteit ijzerrijke bauxiet met winbare AA 43-45%. Ook is door erosie ,m.n op de ‘schouders’ van de plateaux ,de Bxt dikte verdubbeld ( wel met lager gehalte en hoger Silica ). Zo een afzetting vereist een accurate mine-planning om het erts potentieel maximaal te benutten bij ‘beneficiation’ (verwerking). Houdt men een mijnrendement aan van 85% ,( welk cijfer aan de lage kant is) ,dan garanderen deze reserves een mijnleeftijd van ruim 100 jaar , natuurlijk bij een productieniveau van 2-2,5 MtonBxt per jaar , zoals in de Para mijn het geval was.

  Een ‘side step’ naar Nassau toe : de allereerste exploratieresultaten van deze afzetting zijn : een waarschijnlijke reserve van ca. 14 M.ton gedroogd Bxt ( hoogwaardig) met een additionele Mogelijke reserve van 6 M.ton ijzerhoudend bauxiet ( Ir G. Doeve, G.M.D. ,1955). Een kleine reserve dus die later door J.Janssen , na boornet verdichting werd gesteld op 32 M.ton .

  Zo’n 10-12 jaar geleden bestond het plan om er een bosontsluitingsweg naar Nassau aan te leggen ; deze plannen hebben schipbreuk geleden vanwege de ( te hoge) te verwachten investeringen voor zo een kleine afzetting.

  De plannen voor West-Suriname rond het jaar 2006 ( de officiëleonderhandelings rapporten zijn gedateerd 2007) waren: een van de meest aantrekkelijke opties rond die tijd was om in Apoera een AA refinery gereed te hebben met een productie-capaciteit van ca. 2,4 miljoen ton AA (aluinaarde) per jaar ( te voeden met Bakhuys Bauxiet. De Paranam Refinery zou dan vanaf 2010 Bxt geleverd krijgen vanuit de Bakhuysmijn tot 2032 ,het jaar waarin de Brokopondo overeenkomst officieel zou zijn afgelopen ; de Paranam plant bauxietbevoorrading vanuit Bakhuys zou dan voor 22 jaar lang 2,25 M.ton per jaar aan bauxiet bedragen.

  De Apoera Refinery bauxiet bevoorrading vanuit de Bakhuysmijn zou voor 35 jaar lang ( tot 2049) 6,3 M.ton per jaar bedragen , d.w.z. dat tot 2032 een productie niveau van ruim 8,5 M.ton Bxt gewaarborgd zou moeten zijn in de Bakhuys mijn bij benutting van de volle refineryplant capaciteit. Aanbevolen werd de onderhandelingen over een eventueel te bouwen Al-smelter ( capaciteit 300.000 ton Al per jaar) tot nader orde uit te stellen en zich te concentreren op de bouw van de AA-plant te Apoera.

  Uitgangspunten bij de onderhandelingen waren: mining op basis van Service Contract ; Refining (aluinaarde) op basis van ‘Toll Fabrication’ en Smelting op basis van Partnership . Op basis van de Joint Venture agreement (Suriname-Billiton – Suralco) zou de Surinaamse regering , als de “ Toll Fabrication” gehanteerd zou worden, over 29% van de aluinaardeproductie kunnen beschikken ( Apoerarefinery- Suralco 39% en Billiton 32% ) en haar aandeel kunnen verkopen op de wereldmarkt. Hierdoor zouden veel meer inkomsten gegenereerd kunnen worden voor Suriname; met het Service Contract werd beoogd de Surinaamse overheid zoveel mogelijk te laten profiteren van de natuurlijke hulpbron bauxiet, hetgeen tot nog toe niet het geval is geweest. Bij de ‘constructie’ van de eerder genoemde optie 3 ging men ervan uit dat na het uitmijnen van Klaverblad en Kaimangrasie 70 M.ton erts over zou zijn in Midden- en Oost Suriname .

  De 70 M.ton erts aanwezig (per 2010) in Midden en Oost Suriname heeft betrekking op Nassau, Lelygebergte , Coermotibo-“deepseated”, Brownsberg , Para/Kankantrie en Lelydorp 1 ( Ir E. V. Miranda). Destijds had ALCOA ook plannen voor een Al-smelter op Trinidad met een aluinaarde behoefte van 718.000 ton per jaar; deze plannen zijn niet doorgegaan vanwege onvoldoende gasvoorraden en verzet/tegenwerking van de bevolking op Trinidad en Tobago.

  Wat dacht u van de energiebehoefte van zo’n project met AA refinery te Paranam ( capaciteit 2,0 M.ton /jr) , Apoera aluinaarde-plant 2,4 M.ton /jr en een Al-smelter met maximale capaciteits benutting van 500.000 ton Al/jr ?: deze komt op ruim 2000 Mega Watt ( 2 Giga Watt ) aan vermogen; hierbij niet meegerekend de energiebehoefte buiten watertransport om (w.o. slurry pipeline , conveyor belt, aerial tramways ) voor transport van het bauxiet naar de Paranam AA –plant. Het Hall- Heroult proces voor productie van het metaal aluminium, het electrolytischproces waarbij aluminium wordt verkregen uit aluinaarde, (afkomstig uit het Bayer proces door verwerking van bauxiet) vergt nu eenmaal veel energie, vandaar dat uit oogpunt van de energiebehoefte in een geïntegreerde Al-industrie het noodzakelijk is een waterkrachtcentrale te bouwen ; we zien waarom het Kabalebo-hydroelektrisch project zo noodzakelijk werd geacht ( we denken hierbij direct aan het Bureau Waterkrachtwerken, dat mogelijk opgenomen zou kunnen worden in een hernieuwde versie van het Planbureau ). De vraag naar aluminium en tussenproducten blijft bestaan; Al heeft een grote Sterkte /Gewicht –ratio en is als bestanddeel in vele legeringen nog steeds onmisbaar bij de constructie van vliegtuigen.

  Andere typen bauxiet in de regio : ondergetekende ‘onderstreept’ de uitgesproken mening van Derrick Ferrier ( en nog vele anderen) dat de AA-plant te Paranam niet stil mag komen te liggen ; hiervoor staan te veel van onze economische belangen op het spel. Men zou in aanloop naar de Bakhuysmijn tijdelijk bauxiet kunnen importeren en aanwenden in de Paranam refinery. Door chemisch-technologische innovatie kan een bepaald type bauxiet aangepast worden voor verwerking in een AA-plant, mits het belangrijkste aluminium-hydraat mineraal overeenkomt met dat waaruit de gangbare bauxiet bestaat. bauxieten in Guyana, Brazilië, Suriname en Venezuela zijn voornamelijk trihydraat bauxieten , met Gibbsiet als het Al-mineraal en daarnaast Kaoliniet (klei) en ijzer-oxiden als bestanddelen , (verwerkbaar bij ca. 150 graden Celcius in het Bayer proces) ,terwijl bauxieten uit Jamaica die voornamelijk bestaan uit aluminium-monohydraat (Boehmiet) bij hogere temperaturen en andere proces-fysische omstandigheden verwerkt moeten worden. Zo kan men bijvoorbeeld extra filters en ‘counter current’ systemen aanbrengen voor een Bauxiet met een vrij hoog silica (kwarts) gehalte, dat overigens qua mineralogische samenstelling niet veel verschilt. Richten we onze blikken naar Brazilië: een bauxiet dat zich uitstekend zou lenen voor ‘blending’ met Bakhuys – of Moengo/Coermotibo bauxiet is het bauxiet van Trombetas uit het Paragominasgebied in het Amazonegebied, met ijzergehalte iets kleiner dan 10% , een winbaaraluinaarde gehalte van 48-49% en een reactief silica gehalte van rond de 5% ( Billiton International Metals). (reactive silica is een maat voor het kleigehalte in de bauxiet ; reactive silica moet vrij laag zijn om storende invloeden in het Bayer proces te vermijden).

  Nodig is wel dat de hoge exportheffingen via Brazilië geschrapt worden , maar dat zouden regeringen onderling kunnen regelen. Bekend is dat ALCOA reeds veel toezeggingen heeft gehad voor investeringen in Brazilië , onder andere voor de bouw van een waterkrachtcentrale.


  Maak melding
 29. Fransen willen drugsscanner op de weg van Paramaribo naar Albina plaatsen

  Waarom plaatsen de Fransen niet een drugsscanner op hun eigen weg van St Laurant naar Cayenne en de controle halverwege de breedte op de marowijnerivier enz, onder hun beheer vallen?

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 30. Vrijwel elk bericht uit Su bevat een negatieve zweem doorspekt met drugslucht. Het is een verkeerd signaal naar de wereld toe. Vandaar dat de valutakraan is dichtgedraaid en als dit zo doorgaat en niet acuut wordt gestopt volgen nog meer beperkingen, toestanden a la Venezuela. Who cares?????!!!!!


  Maak melding
 31. @ passant 10 mei 2019 at 21:31

  Ze kunnen de grenzen ook (af)sluiten, dan is het probleem 98% opgelost.

  De drugs bezorgt hun inderdaad overlast maar Suriname gaat er failliet aan.

  Het lijkt een vriendelijke maar voor een vriendschappelijk gebaar met einddoel :
  een win win situatie.


  Maak melding
 32. Wie is dan belast met de werkzaamheden en de de controle ervan?

  1- ddb en kliek,
  2- bravo,
  3 – de vreemdelingen legioen die dan op Surinaams grondgebied is

  ad 3
  Mocht de Fransen met de werkzaamheden het op het Surinaams grondgebied doen, dan moet je niet vreemd op kijken als ddb en bravo ‘s-avonds worden ontvoerd en de volgende dag stevig opgesloten zitten op de Duivelseiland en heel streng worden bewaakt. Ze zullen geen schijn van kans hebben om net als Pappillon op cocosnotenvan Duivelseiland te ontsnappen.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES