TV zender in Suriname weigert ‘piraat versies’ van nieuwe films uit te zenden

14
TV zender in Suriname weigert 'piraat versies' van nieuwe films uit te zenden

Suriname is een van de weinige landen op de wereld, waar de nieuwste films die nog in de bioscoop draaien gewoon ‘gratis’ op TV worden vertoond, zonder dat daar rechten over worden betaald. Het gaat daarbij vaak om ‘piraat versies’ van nieuwe, populaire films. Het Surinaamse TV station LIME Tv heeft deze week een duidelijk statement gemaakt met betrekking tot de vertoning van deze films op TV.

De zender zegt het jammer te vinden dat een film die in première is in Suriname’s enige bioscoop TBL, schaamteloos in piraat versie in Suriname op televisie wordt uitgezonden. “Wij maken dankbaar gebruik van de gelegenheid om in Suriname films op tv te vertonen, zonder daar rechten voor te betalen. Maar LIME Tv zal nimmer eraan meewerken, om een collega bedrijf of ondernemer te saboteren, noch af te breken” aldus de zender.

Wij betreuren het ten zeerste en kiezen er liever voor de bioscoopganger ongestoord de cinema ervaring te laten opdoen alvorens wij de film in de geschikte kwaliteit uitzenden, schrijft de directie van LIME Tv.

Voor zover bekend is het de eerste keer dat een TV zender in Suriname zich op deze manier publiekelijk uitspreekt over het fenomeen van op TV uitzenden van populaire, nieuwe films die nog in de bioscoop (moeten) draaien. Het bericht van LIME Tv:

14 REACTIES

 1. Mooi is dat nu.
  Misschien moet Lime tv nog doorhebben, of iemand moet ze het zeggen of herinneren dat niet elke Surinamer zich een bioscoop kaart kan veroorloven.
  Ik snap dat hun besluit gerespecteerd moet worden, maar dan nog vind ik dat het nergens op slaat.


  Maak melding

 2. Gelijk hebben jullie, laten we ons aan de regels houden.
  Komt ook voor dat bedrijven namen gebruiken van buitenlandse bedrijven zoals IKEA, @Home etc


  Maak melding

 3. @nina,
  Wie geen tbl kaartje kan veroverlopen moet maar harder werken of beter werk gaan zoeken. Die kaartjes zijn goedkooop genoeg.


  Maak melding

 4. Nina
  5 mei 2019 at 01:27

  Mooi is dat nu.
  Misschien moet Lime tv nog doorhebben, of iemand moet ze het zeggen of herinneren dat niet elke Surinamer zich een bioscoop kaart kan veroorloven.
  Ik snap dat hun besluit gerespecteerd moet worden, maar dan nog vind ik dat het nergens op slaat.

  ===============================

  Wat snap je hieraan niet ? Het gaat hier om materiaal welk zonder toestemming wordt vertoond. Op deze manier verdienen de producenten en de acteurs niks aan.
  Dat Surinamers geen kaartjes kunnen verloven voor de cinema klopt niet helemaal. Een zekere carberatier / moppentapper Roue Verveer is 4x stijf uitverkocht. Ook kaartjes voor de kaboela feesten lopen goed. Dus dikke onzin.
  Zou me niks verbazen als PC’s van de overheid en banken ook draaien op illegale windows versies. Suriname is 1 grote boevenbende.


  Maak melding

 5. Surinamers hebben wel geld om uit eten te gaan in restaurants die het met de hygiëne niet zo nauw nemen, maar ze hebben geen geld om een bioscoopkaartje te kopen. In dat geval maar wachten totdat de film in aangepaste versie op tv wordt vertoond.

  Goede zaak van Lime tv om dit soort praktijken stevig aan te pakken. In alle sectoren van de maatschappij moeten regels worden nageleefd. Maar in Suriname is het: ik eerst, de rest later.
  Bovendien is een film in de bioscoop bekijken toch anders dan thuis op de tv.
  De sfeer van de bioscoop is thuis niet na te bootsen, ook al zit je met een bak popcorn en een blikje drinken naar de film te kijken.


  Maak melding

 6. Een verademing.
  Dit soort bedrijven verdienen een lintje.

  Dank dat u het moreel en ethisch besef weer aanwakkert.

  Dat ik mij iets niet kan permitteren betekent nog niet dat ik moet stelen of dat via onethische wijze moet verkrijgen.

  Velen denken in Suriname dat als je iets niet via een ethische weg kan verkrijgen een onethische geoorloofd is. Bijvoorbeeld stelen. Stelen van je familie, je buren, onbekenden, de staat.
  Proberen af te zien van wat je niet hebt of langs eerlijke kanalen te verkrijgen wordt niet geleerd. List, bedrog en agressie heeft een grotere ingang in Suriname gevonden na 1975 en zeker na de jaren 1980.


  Maak melding

 7. @Koos;

  Wel…dan zal ik het maar over mezelf hebben…IK kan me geen bioscoop kaartje veroorloven en ook geen Roue verveer kaartje.
  Ik neem het ze niet kwalijk dat ze zich aan de regels willen houden. Ik neem het ze wel kwalijk dat ze de term “schaamteloos” gebruiken. Want dat slaat, volgens mij, nergens op.
  Over boevenbende gesproken, meneer Koos, met alle respect maar niet omdat er een boevenregering aan de macht is en niet omdat het gros Surinamers boeven zijn, wil zeggen dat alle surinamers boeven zijn. Let in het vervolg wel op wat je schrijft. Want er zijn surinamers die nog steeds, ondanks alle ellende, hard en eerlijk werken. Eén daarvan ben ik.


  Maak melding

 8. Corruptie komt in alle lagen van het bedrijfsleven voor in landen als Suriname. Valt me nog mee dat men hier Bouterse niet de schuld van geeft dat nieuwe films illegaal op tv worden uitgezonden. Niet alleen de overheid is corrupt, maar werkelijk in alle lagen van de Surinaamse samenleving komt corruptie voor en maar Bouta de schuld geven van corruptie; ze zijn bijna allemaal corrupt, maar ze geven 1 persoon de schuld. Dat kan toch niet juist zijn?


  Maak melding

 9. Beste Nina dan nog is er geen reden om piraterij goed te praten laat staan er zelf schuldig aan te maken. Als je geen geld hebt om een product aan te schaffen dan ga je het niet stelen. Gewoon wachten dat het betreffende film op de televisie wordt uitgezonden.


  Maak melding

 10. De enige reden dat TBL nog films uit kan zenden is omdat ze de kosten delen met Guyana en Trinidad. Door de koersstijging draaien ze alleen maar verlies, ook vanwege de hoge energiekosten van o.a. de airco’s. Dus het is de vraag hoe lang TBL dit nog kan uithouden.

  Ik denk echt niet dat deze aktie wat uitmaakt, er zijn nog 20 of 30+ andere zenders die alles wel uitzenden. Of het nou de nieuwste Hollywood of Bollywood film is, Netflix films, shows en series werkelijk alles word uitgezonden.


  Maak melding

 11. Natuurlijk is het een goede zaak om in een omgeving waar het iedereen om gaat de boel te belazeren en misdaad hoogtij viert er enkelen zijn die het goede voorbeeld geven en zich aan de regels houden.
  Laten wij dit soort initiatieven huldigen alleen daardoor kan Suriname vooruit komen, en misdaad beperken. OOk al geven onze leiders een ander voorbeeld, er zijn gelukkig altijd lieden in het land die blijk van goede wil geven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.