zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenMedia en literatuurDocumentaire over Anil Ramdas vanavond op TV

Documentaire over Anil Ramdas vanavond op TV

-

Does Travel - naar Suriname

Schrijver Anil Ramdas laat in 2012 met zijn zelfgekozen dood Nederland in verbijstering achter. Op donderdag 2 mei is een documentaire over hem te zien op NPO2. De titel van de documentaire over de in Suriname geboren schrijver is ‘Nooit meer Thuis’ en is gemaakt door Paul Cohen.

De documentaire ging half april in première in de Balie, het Amsterdamse debatcentrum waar Ramdas een periode directeur van was. Vandaag is de televisiepremière op NPO 2 om 22.55 uur. Regisseur Paul Cohen probeert in de documentaire de opkomst en ondergang van ‘de koning der allochtonen’ te reconstrueren.

Bekijk een fragment:

opening
Fernandes Express
BODO Party

65 REACTIES
 1. Superintelligente Hindoestaan die de Nederlandse Staat met zijn onthullingen op zijn grondvesten deed trillen. Jammer dat deze superintelligente Hindoestaan een eind aan zijn leven maakte.


  Maak melding
 2. Anil Ramdas was in de jaren 90 een zeer gerespecteerde intellectueel. Niet alleen onder de diverse etnische groepen in Nederland, maar vooral onder de autochtone bevolking. De programma’s die hij maakte waren zeer verfrissend met een compleet nieuwe kijk op de samenleving. De boeken die hij schreef hadden een antropologisch fundament. Ik heb het boek: zonder liefde valt best wel te leven, waarin hij verslag deed van zijn periode in India meerdere keren gelezen.


  Maak melding
 3. De intelligentie spatte ervan af. Een beetje ijdel,, maar niet arrogant.
  Zoals hem, waren er voor die tijd weinig Surinamers.

  Jammer is dat voor de ontplooiing van dit soort mensen in Suriname weinig plaats is en dat zij vaak uit het buitenland geen echte bijdrage aan de ontwikkeling van Suriname kunnen leveren.

  Ik zal vanavond met wee moed naar de documentaire kijken. Ongetwijfeld zal in mij ook opkomen de december moorden hoe er in Suriname met intelligentie is omgesprongen en de vernietiging hiervan wordt omgesprongen. Toen werd het debat om brute wijze de kiem ingesnoerd, door een crimineel die weinig heeft met intelligentie en vandaag aan de macht is omdat hij op de steun kan rekenen van zeer intelligentie arme mensen.

  Huil mijn land, huil.


  Maak melding
 4. Zo bijzonder was hij niet, Sauriname was niet zijn moederland, maar………India. Totdat hij tijdens zijn verblijf in ” zijn moederland” India erachter kwam dat hij fout zat. Hij liever boeken kunnen lezen van P. Naipaul


  Maak melding
 5. Deze man heeft Henk Arron laten overlijden,hij zij tijdens een programma op radio Zorg en hoop dat India beter was dan Suriname, volgens hem was Suriname een puinhoop.
  Henk Arron zij tegen hem dat hij maar India moest gaan en daar blijven.
  De volgende dag was Henk Arron dood.


  Maak melding
 6. Daar komen die zwarte smerige racisten weer uit het hol gekropen. Nu wordt de dood van de zwarte racist en dictator Aron aan Ramdas verweten. Wie goed naar de inhoud van zijn columns kijkt weet dat Randas zeer kritisch tegenover India en het Hindoegeloof vooral het fundamentalisme stond. Hij durfde tenminste kritiek te leveren op Jndia Hindoegeloof en Suriname. Er zullen altijd verraders zijn die met leugens Hindoestanen in kwaad daglicht proberen te zetten zoals die klojo van een Veno.


  Maak melding
 7. Deze man heeft Henk Arron laten overlijden,hij zij tijdens een programma op radio Zorg en Hoop dat India beter was dan Suriname,volgens hem was Suriname een puinhoop.
  Henk Arron zij tegen hem dat hij maar naar India moest gaan en daar blijven.
  De volgende dag was Henk Arron dood.
  Deze man was Suriname onwaardig,ze mogen hem eren met India!


  Maak melding
 8. @Veno,

  OMG, ik vind zelden een reactie dom, maar jouw reactie is werkelijk meer dan dom!
  Het racisme/haat jegens hindustanen komt ook bij jou vaak naar boven borrelen.


  Maak melding
 9. @Sari Suriname,

  Anil Ramdas was geboren in Suriname, dus was Suriname zijn vaderland.
  India was zijn moederland, omdat zijn voorouders afkomstig zijn uit India.

  Van 2000 tot en met 2003 was Ramdas buitenlandcorrespondent voor NRC Handelsblad in India.
  Hij heeft genoeg geschreven over de indrukken die hij had over dat land, ook de negatieve.
  Het is beslist niet zo dat hij India adoreerde.
  Jammer dat hij aan depressies leed en ervoor koos om uit het leven te stappen.


  Maak melding
 10. @Veno,

  Hoeveel waardering heb jij voor Suriname? Waarom woon je dan nog steeds in Nederland (in Tilburg, zoals je dat zelf een keer heb vermeld).
  Het valt mij op dat er personen zijn die geen kwaad woord willen horen over Suriname, terwijl ze zelf in het buitenland wonen. Pak dan je biezen, ga terug om mee te helpen dat land op te bouwen.

  Henk Aaron zal wel dood zijn gegaan door de woorden die hij wel vaker tegen hindustanen gebruikte dat de kulis maar terug moesten gaan naar India.
  Trouwens was/is hij niet enige creool die deze woorden gebruikten/gebruiken.


  Maak melding
 11. Paul Cohen probeert een slag te slaan uit het hele gebeuren. Hij kan nu mooi een uurtje voor de media omroep televisie vullen over iemand die maatschappelijk weinig van betekenis is geweest. Was ook niet prominent voor de allochtone samenleving in nederland. Was een éénling en meer projectie op z’n eigen beleving en denkwijze. Goed als boekenschrijver.

  Anil had antropologie gestudeerd maar was beter geweest voor het dierenrijk. Dan was hij nu kennelijk nog in leven. Hij was zelf hindoestaan gevestigd in India om zich verder te laten onderwijzen in de hindoeïsme filosofie. Maar hij had een vorm van minachting over hindoestanen en voor zichzelf dat hij een hindoestaan was. Hij kon op een gegeven moment de hindoeïsme filosofie en met de dagelijkse realiteit geen onderscheidt maken. De ego binnen hem vrat dat aan. Gaandeweg begon hij in zijn televisie programma’s alleen maar wartaal uit te kraaien. Vreemd genoeg dat dit voor zijn directe omgeving niet opviel. Anders hadden zij kunnen ingrijpen en had hij waarschijnlijk nog geleefd. Maar televisie programmakers hebben meer oog voor hun reportage dan de persoon zelf.

  De binding en de omgang met de hindoestaanse gemeenschap in ned was ook niet om te spreken. Door zijn houding was hij zo doende steeds verder verwijderd, met de contacten voor de groepering voor wie hij zou moeten opkomen. In dit geval voor de surinaamse hindoestanen waar zijn roots lagen. Door zijn instelling en het niet onder controle krijgen aangaande realisme en indoctrine historie en evenwicht, werd zijn eigen ondergang. Soms zijn zaken heel simpel om te begrijpen, maar de mens maakt voor zichzelf alleen maar moeilijker. Het is zeker jammer en was onwenselijk dat Anil op deze wijze een einde aan zijn leven heeft gemaakt.


  Maak melding
 12. Aniel Ramdas was een van de eerste die de Zwarte Pieten traditie ter sprake bracht en deze als vernederend voor de Afro cultuur bestempelde. Dit was voor een groot deel van zijn collega’s en autochtonen dan ook reden om hem te wantrouwen. Verder heeft Ramdas, die als correspondent voor de NRC werkzaam in India was, dat land zeker bekritiseerd en ook misverstanden binnen het Hindoe geloof ter sprake gebracht. Dit was voor veel Indiërs om Ramdas dan ook met scheve ogen te bekijken. In zijn boek Badal gaat hij uitgebreid in over het Hindoe geloof.
  De opmerking dat hij meer binding met India had dan met Suriname klopt dan ook niet. Ook ten aanzien van Suriname en het Caribisch gebied was hij kritisch. Zo merkte hij terecht op dat de immigranten uit de Caribisch gebied in een bevoorrechte positie verkeren omdat zij altijd kunnen migreren. Dit kwam hem op een reprimande te staan omdat veel van die mensen niet hebben begrepen wat Ramdas precies bedoelde. Twintig jaar later wordt het duidelijk wat hij heeft bedoeld.
  @Veno: sorry dat ik het zeg maar jij bent een ophitser van het laagste soort. En gezien dat je hier full time aanwezig bent denk ik ook nog eens dat je zonder werk zit en in Nederland woont. En zoals wij allen weten zijn dat de mensen met de grootste bek.


  Maak melding
 13. Waarom gaan jullie zwartjes niet terug naar afrika? Het is gewoon jullie kunnen en willen niks. Een economie bouwen zal nooit lukken met zwartjes,afbreken kan men als de beste.


  Maak melding
 14. En waar blijft wkt met nieuws uit buurland,men hoef niet bang te zijn dat het overslaat naar suriname want onze zwartjes zijn te lui om op straat te gaan.


  Maak melding
 15. Anil Ramdas
  Hij kwam regelmatig op de tv. Ik weet niet meer welke zender. Ik vond het feit dat hij altijd (en ook op deze foto helaas) met een sigaret in beeld verscheen irritant. Doe die sigaret toch uit man, dacht ik altijd
  Na zijn dood heb ik het een en ander over hem gelezen.
  Waarlijk een groot man. Ik kreeg zoveel meer respect voor hem dat die sigaret onbeduidend werd en ik (als ik zou roken) hem er zelf een zou hebben aangeboden.
  Hij heeft heel veel tegenwerking gehad van de universiteit, ik dacht de VU.
  Of zij of politici hem het leven zo zuur hebben gemaakt, terwijl hij oprecht was, (voor zover ik kan oordelen), dat hij het niet meer zag weet ik niet. Doet er nu ook niet meer toe
  Hopelijk rust hij in vrede en laat het programma ons de ware
  Anil Ramdas zien


  Maak melding
 16. @@Jiyani##

  Mr. Bruma heeft als eerste uitgehaald naar hindoestanen. Een keertje zei hij in een toespraak, dat hij van jute suikerzak, hindoestanen broeken zal laten dragen. Maar hij was er ook bewust van dat zonder hindoestanen de creolen het niet zouden redden. Later werd hij vakbondsleider.
  Het viel op dat overal in de bedrijven waar veel hindoestanen werkten, de bedrijven kapot maakten door stakingen. Wanneer een bedrijf financieël niet sterk staat en als vakbondsleider onhaalbare eisen gaat stellen met stakingen, dat is het gedoemd te sluiten. Wat heb je dan eigenlijk bereikt. Alle werknemers zitten brodeloos thuis en bedrijf is dicht. Einde oefening.


  Maak melding
 17. Anil, heb ik van dichtbij gekend. Weinig zullen weten dat hij evenals Naipaul zeer goed op de hoogte was van de Indische filosofie. Niet van de rituelen. Hoewel geboren uit de Brahmaanse kaste, zag hij zich als universeel wezen, zonder de eigen identiteit en daarbij ook de allochtone identiteit en de identiteit van intellectueel opzij te zetten. Iets wat in Nederland heet een vrijdenker.

  Dat hij kritiek had op veel was evident. Suriname, Nederland, India enzovoort, kon het soms bij hem ontgelden. Leest z’n stukken op NRC. Die getuigen van een zeer kritisch vermogen.

  Dat Aaron, niet kon tegen zijn kritiek heeft te maken met de aard van het beestje. Aaron komt niet uit een soort dat tegen kritiek kan. Een soort die tegen beter weter in het liefst kiest voor vernietiging, en vanuit een zeer gekwetst eer constant aan het reageren is. De hele onafhankelijkheid van Suriname was een kwestie van gekrenkte waan. Een reactie op een partij programma van een politieke partij in Nederland. Daarvoor verkwanselde hij het belang van zeer velen.

  Thans zitten we voor een groot deel met dezelfde soort van Aaron in de coalitie in de DNA, die lijden nog steeds aan het zelfde euvel als ten tijde van Aaron, zeer destructief, weinig zelfkritisch vermogen. Zo ook de Surinaamse regering.

  Ik ben benieuwd zijn wat Anil hiervan gezegd zou hebben als hij nog leefde.


  Maak melding
 18. Wat is de reden van zijn zelfmoord geweest?
  Ik herinner mij ooit gelezen te hebben dat hij creolen geweldig vond, vooral hun stoere doen en laten. Zelf was hij ook met een dogla getrouwd.
  Mijn indruk was dat hij voor zichzelf leefde (zijn goed recht) en niet zozeer voor de Surinaamse gemeenschap.


  Maak melding
 19. @Raj,
  De reden kan wellicht hierin zijn gelegen dat hij door de Ned. Staat als staatsgevaarlijk gezien werd. Wat velen niet weten is dat in zijn woonplaats Maarssen een aanslag op zijn leven is gepleegd. Volgens insiders werd de aanslag gepleegd in opdracht van de Ned. Staat. Ramdas heeft bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar corrupte ambtenaren onder het ambassadepersoneel dat tegen betaling visums kon regelen. Zo zijn duizenden Nigerianen aan valse visums en paspoorten in bezit gekomen. Natuurlijk werden door de Ned. ambtenaren grof geld verdiend. En hij had meer onderzoek gedaan naar de Staat der Nederlanden en met name onder het IND personeel. Door de tegenwerking van de Staat raakte hij depressief en leidde dit tot zelfmoord.


  Maak melding
 20. Anil Ramdas leek me een levensgenieter. Vlotte prater was ie. Niet te beroerd om gewoon zijn mening te geven. En toch moet hij zich alleen hebben gevoeld. De scheidslijn tussen intelligentie en een depressie kan zeer wankel zijn. Eenmaal in een depressie te hebben beland, kom je er niet uit. Niet op eigen kracht. De binnenste kring van Anil had kunnen signaleren. Alleen waarlijk gestoorde mensen plegen vanuit het niets zelfmoord. We praten nu over een proces dat zich geleidelijk aan het voltrekken was. Onvoldoende signalering. Somewhere along the road zijn dingen fout gegaan. Het nieuws was als een bom ingeslagen. Hij was een absolute prater.


  Maak melding
 21. Behoorlijk wat waardering door zij objectieve kijk op zaken die in India, Suriname en binnen het hindoeisme speelden voor Anil Ramdas gehad, jammer dat hij een eind aan zijn leven heeft gemaakt, dus een perfect mens was ook hij niet anders had hij wel een betere oplossing gehad voor zijn eigen problemen, ga beslist wel even kijken. en nu nog even voor de racisten Indonesie waar de javanen van afkomstig zijn, heeft zich na zijn onafhankelijkheid behoorlijk ontwikkeld en dat geld ook voor India waar de hindoe van afkomstig zijn, en hoe doet Afrika het? wordt het voor behoorlijk wat afro-surinamers niet eens tijd in te zien dat je met alleen een grote mond en steeds de schuld van de slechte ontwikkeling van Suriname sinds 1975 bij anderen neer te leggen, maar bij je eigen instellingen en tekortkomingen, kijk realistisch naar de landen waar voornl, de uit Afrika afkomstige mensen denken het voor het zeggen te hebben, steek de hand in eigen boezem en kijke eens in de spiegel i.p.v. de boel te overschreeuwen en jezelf op de borst te rammen als een Gorilla uit Afrika


  Maak melding
 22. Depressief, veeldrinker, links.

  . Ramdas kreeg veel kritiek op zijn werk in het land waar zijn wortels lagen. Hij was meer antropoloog dan nieuwsjager. Mooie verhalen leverden zijn paar jaren in India wel op, blijkt uit zijn boek ‘Zonder liefde valt best te leven’. Een moeilijke tijd brak aan. Zijn drankzucht nam ernstige vormen aan. Er waren dagen dat hij in een constante roes leek te verkeren, van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. Onmacht maakte zich meester van zijn echtgenote, dochter en zoon, blijkt uit het zeer autobiografische ‘Badal’. Zelf voelde hij zich in zijn land van oorsprong een buitenlander, een Surinaamse Hindostaan, een Nederlander, een westerling.”


  Maak melding
 23. “Na de middelbare school kwam hij uit Suriname naar Nederland en studeerde in 1986 cum laude af in de sociale geografie in Amsterdam.

  Ramdas wilde wetenschapper worden, maar die loopbaan stokte nadat hij een onderzoek met vluchtverhalen van asielzoekers publiceerde waartegen de Nederlandse overheid bezwaren had, omdat hij uit vertrouwelijke informatie had geciteerd. De promovendus won een kort geding tegen het ministerie van justitie, maar moest de verhalen anonimiseren. Dat weigerde hij en hij zag als enige mogelijkheid zijn promotieonderzoek te stoppen. Hij vertrok bij de universiteit.


  Maak melding
 24. Jammer, Anil WORDT nog steeds gerespecteerd door zijn trouwe lezers.
  Ja, zeker een absolute prater, met kennis van zaken. Een mens net als ons allen, die ook zijn onzekerheden had. Durfde te kijken, naar de groep waaruit hij voortkwam. Deze kennis geeft soms pijn; hoe zal ik het zeggen? Ik wil niet kwetsen, wil kennis delen. Dat probeerde hij. Jammer, met deze discussie zou hij mogelijk denken: Ik doe het weer.Ik neem weer deze uitweg. ZIJ ZIJN NOG STEEDS OP DEZELFDE MANIER BEZIG; MIJ TE PIJNIGEN!!! HOU OP EN WEES GEEN NAGEL AAN NIEMANDS DOODKIST. Rust in Vrede Anil. Zonder liefde kan je echt niet leven. Hou van elkaar en verdraag elkaar. Zoek de bron van Liefde in jezelf. Een creoolse, die droevig wordt van deze discussie om Anil en naar elkaar. Salaam; shaloom. Vrede voor allen en een schone geest uit Liefde.


  Maak melding
 25. Ik begon met JAMMER,vergat de zin verder af te maken, waarom ik het jammer, vind. De strekking van mijn verdere verhaal licht toe, dat ik het jammer vind, dat men wel kritisch kan zijn, maar beledigingen, over gorilla en Afrika…. Waarom over kulis?? Nergens voor nodig. Niet onder de gordel slaan; is geen eerlijke kritiek. Dat weten wij allemaal. Hang boven je stukje dat je geschreven hebt en redigeer je tekst over wat je communiceert. Al doe je dat met een alias of anoniem, wees waardig naar je zelf. Kost enige beheersing. Joga??? Hindostaanse broeders en zusters.!!!! Wees niet trots op lelijke woorden. je bent net zo lelijk als het woord in je binnenste en laat het wereld zien wie je bent. We gaan allemaal kijken vanavond en hem RIP toebidden. Geen onrust geven in zijn nodige rust, die hij zocht;DE…LIEFDE van ons. Die niet kreeg. Ciao.!!!!! Alle goeds onder zegen van de Almachtige.


  Maak melding
 26. @Hans nog een aanvulling. Het Westen is wat medicijntoevoer betreft afhankelijk van India. Landen in Afrika zijn langer onafhankelijk dan India maar kunnen geen moerschot vooruit komen. Maar wel afgeven op India.


  Maak melding
 27. Sari Suriname, helemaal waar, maar probeer dat mensen die meer in het verleden en refereren leven maar eens aan hun verstand , voorzover aanwezig, te brengen


  Maak melding
 28. Het land waar je bent geboren is je vaderland. Het land waar je voorouders vandaan komen je moederland. Zo is mij dat uitgelegd.
  Dus als Anil Ramdas India als zijn moederland beschouwde, was dat juist.


  Maak melding
 29. ja en het land waar mijn vrouw vandaan komt mijn schoonvaderland dus, het is maar net waar je geboren bent en/of woont want daar moet je het maken en leven


  Maak melding
 30. Opmerkelijk hoe een grote geest van Surinaamse bodem hier besproken wordt. Welke andere intellectueel verdient deze plek. Anil je was recht door zee, je hebt je boodschap op een bijzondere manier aan de man gebracht en boven alles hebt je de gesettelde witten en zwarten het vuur aan de schenen gelegd. Jammer, dat jij voor de egoïstische dood gekozen hebt.


  Maak melding
 31. Het landt waar u geboren ben dat is vaderland en thats it ,waar je voorouders vandaan komen doet niet terzake. Dit zal je alleen twyfel brengen en dient niks, je hoord je aan je geboorte land te comiteren je kan ook niet twee goden dienen toch?
  Dit gedachten gang maakt dat veel Surinamers zich geen eigenwaarde en trots bezitten want sommige zitten in gedachten in India en anderen in Africa terwyl ze in Suriname zyn geboren en zyn opgevoedt zyn ze gebrain wash dat hun voorouders uit een ander land komen.goedt om te weten maar daar houdt het mee op
  in een paar landen is het verbasterd en is een natie uit ontstaan,Suriname is een apartheidt systeem alla zuidt africa ontstaan omdat men verdomt om een echte samenleving te worden.vandaar geen eenheidt en dat is esencieel voor onze toekomst


  Maak melding
 32. @ Mokro
  Vraagje nav je zin:
  “Jammer, dat jij voor de egoïstische dood gekozen hebt”

  Het kan toch zijn dat hij zijn leven lang al klaar heeft gestaan voor anderen, dat hij nu moe is, dat hij weet dat hij vrouw en kinderen (als hij deze had) met verdriet achterlaat, maar moe is, zo moe is, gevochten heeft, gestreden heeft, maar moe is, zo moe is dat hij met ongelooflijk veel pijn in het hart , vooral omdat anderen misschien zullen wenen, besloten heeft het aardse leven achter zich te laten.
  dan is het toch niet egoïstisch? en ook niet jammer, maar een van opluchting en respect (dat hij dit heeft kunnen opbrengen)


  Maak melding
 33. De man was inderdaad moe(gestreden).
  had last van depressie, had een drankzucht. En liet inderdaad een vouw en 1 zoon en 1 dochter achter.


  Maak melding
 34. Ik heb een vriendin verloren die manisch depressief was. Het leven was voor lijden.
  Haar familie en vrienden wisten dat er een dag zou komen dat ze uit het leven zou stappen. Die dag kwam er ook. Ondanks dat we dat wisten, was het een enorm groot verdriet.
  Maar haar moeder zei dat haar dochter was bevrijd van haar lijden en dat ze eindelijk de rust heeft gevonden waar ze naarstig op zoek was.
  Oordeel nooit over iemand die ervoor kiest om een eind te maken aan zijn/haar leven.
  Anil Ramdas was, wat ik na zijn dood las, ook depressief. Misschien dat hij daarom zoveel rookte en dronk.
  Trouwens zijn dood kwam in de schaduw te staan omdat op die dag prins Friso onder een sneeuwlawine was terechtgekomen.
  Er is toen niet echt diep ingegaan op zijn dood, want het koningshuis was veel belangrijker.


  Maak melding
 35. Sam en Jiyani,
  Mijn dank voor jullie bijdrage.
  Als ik dit soort dingen lees word ik zelf somber.
  Vragen zonder antwoorden zijn veel erger
  Gelukkig kon de moeder van je vriendin dit verwerken


  Maak melding
 36. Deze hidustaanse man had altijd goede onderwerpen heb niets negatief over hem te melden. Ik vind dat hij goed bezig was. Ere wie ere toekomt. Jammer van zijn dood. A.u.b. laat de doden rusten hij heeft zelfmoord gepleegd en niemand weet waarom. Graag respect voor hem .Hij was een Surinamer punt uit.


  Maak melding
 37. Ik snap de dat hij moegestreden was, ik snap ook dat hij bepaalde scheefgegroeide gewoontes had. Daarnaast wordt er gezegd dat hij aan bepaalde psychische aandoeningen leed. Dat hij zich op zijn dood 20 jaar lang voorbereidt heeft is ook helder. Maar volgens de defintie betekent zelfmoord nog steeds een egoïstische daad. En dat is wat ik bedoel, niet meer en ook niet minder.


  Maak melding
 38. In NL is het gevaarlijk om kritiek te hebbe op de elite.
  Als je in de aanval gaat, moet je baka tee goed gedekt zijn.
  Je moet vooral niet overal gaa ete en je glas niet onbeheerd laten.


  Maak melding
 39. Glenn: @Hans nog een aanvulling. Het Westen is wat medicijntoevoer betreft afhankelijk van India. Landen in Afrika zijn langer onafhankelijk dan India maar kunnen geen moerschot vooruit komen. Maar wel afgeven op India.

  Wat een misplaatste en ziekelijke vorm van hoogmoed en tegelijkertijd jaloezie. Van binnen ben je ziek van haat.
  https://youtu.be/j23RGYIWv88

  Dit is de realiteit van veel landen in het werelddeel Afrika. Voor jouw informatie, er zijn onder andere ook artsen, advocaten, musici, technici, opvoeders in Afrikaanse landen, net zoals in landen in Europa en landen in Azië. Dat is ook een realiteit die werkelijk bestaat in Afrika.

  In de meeste landen in het werelddeel Afrika heb je safari’s waar je leeuwen, tijgers, olifanten, jaguars, giraffen en andere prachtige dieren tegenkomt. Daarnaast heeft ieder land in Afrika schitterend mooie natuur.
  Is het jaloezie dat je in zowat ieder onderwerp zoveel racistische opmerkingen maakt?


  Maak melding
 40. @Mokro,

  Ik vraag me af of je werkelijk snapt dat hij moegestreden was, want jij blijft je vasthouden aan een definitie dat zelfmoord een egoïstische daad is.
  Ik heb net een paar artikelen op internet gelezen over: zelfmoord.
  In 1 van deze artikelen las ik dat iemand die beweert dat zelfmoord een egoïstische daad is, zelf een egoïst is!
  Mensen zoals jij die snel klaarstaan met een oordeel over iemand die zelfmoord heeft gepleegd, hebben het niet van dichtbij meegemaakt wat een lijden het leven is voor mensen met depressieve klachten. Ik mis mijn vriendin nog altijd, ook al is zij 23 jaar geleden uit het leven gestapt, maar ik heb en zal nooit zeggen dat zij egoïstisch was. Ze wist dat de mensen om haar heen verdriet zouden hebben en voor hen heeft ze nog strijd geleverd om te blijven leven. Toch heeft ze de strijd verloren.
  Je hebt geen flauw idee dat zwaar depressieve mensen een dubbel strijden. Een strijd
  om de depressies de kop in te drukken en de tweede strijd om vooral voor familie en vrienden te blijven leven, terwijl het leven voor hen alleen maar bestaat uit pijn lijden.


  Maak melding
 41. Met de opmars van de partij van Pim Fortuin en Wilders gingen Hollanders openlijk zeggen dat de allochtonen geen meerwaarde hadden voor de Nederlandse samenleving. Alles werd op 1 hoop gegooid en de allochtone organisaties durfden ook niet kritisch naar elkaar te kijken. Het debat werd vooral gedomineerd door islam issues. Surinaamse, Antilliaanse en Molukse organisaties (SAM) bleven aan de zijlijn toekijken. Het gevolg was dat alle subsidies van landelijke migranten organisaties in snel tempo werd stop gezet. Juist de organisaties die een krachtige impuls gaven aan het emancipatie proces van allochtonen werd de nek omgedraaid, Het is jammer dat hier geen historisch onderzoek naar is verricht. Via programmas als Zorg en Hoop konden wij kennis nemen van de ontwikkelingen binnen de Surinaamse gemeenschap. Anil was ook hier regelmatig te horen. De harde aanpak van rechts op Ramdas moeten wij daarom in een breder context zien. Natuurlijk had hij hulp moeten zoeken voor zijn verslaving en daarin zijn wij tekort geschoten om hem los te laten.


  Maak melding
 42. @Mokro,

  Sta er wel bij stil dat nabestaanden zich enorm schuldig voelen dat ze het niet hebben kunnen voorkomen dat iemand binnen hun eigen kring zelfmoord heeft gepleegd. Mensen zoals jij die zeggen dat zelfmoord een egoïstische daad is, geven de nabestaanden nog een harde trap na.
  Heb wat meer compassie met depressieve mensen. Ik weet dat het een moeilijke materie is om te begrijpen, maar oordeel nooit zomaar.
  Ik zat nog op de middelbare school toen mijn vriendin besloot uit het leven te stappen. Het was ontzettend zwaar voor al haar klasgenoten om ermee om te gaan. Iedere keer als ik mensen hoor zeggen dat zelfmoord een egoïstische daad is, raakt mij heel erg diep en komen de tranen weer.


  Maak melding
 43. Als een Hindoestaanse drugshandelaar opgepakt wordt dan is hij geen Surinamer maar een Hindoestaan. Wordt er over een Hindoestaanse intellectueel gesproken dan is hij opeens een Surinamer. Dat doet de Nederlander dus ook aks het positief is dan is hij een Nederlander en wordt hij negatief belicht is hij een Surinamer of Marokkaan. Precies due tyfus mentaliteit zie je terug bij tyfuslijders als Afiba.


  Maak melding
 44. @Jiyani: Lees voor de goede orde Le Suïcide van Emile Durkheim en kwek daarna iets minder. Je snapt het niet of probeer het niet te snappen. Dat doe voortdurend. Ja, dan ben ik maar een egoist om zelfdoding een egoïstische daad te noemen, dan het toevte schrijven aan allerlei vage argumenten. Probeer daad vanuit die invalshoek te benaderen en zie dat ik net als mijn voorganger gelijk heb. Zelfmoord is en blijft een egoïstische daad, punt uit.


  Maak melding
 45. @Mokro,

  Dus de terroristen die nadat ze aanslagen hebben gepleegd en daarna zichzelf opblazen, dus zelf
  zelfmoord plegen, zijn dan ook egoïsten. Ze zijn dubbele egoîsten want eerst vermoorden ze anderen. Daar schrijf je niets over. Waarom oordeel je ook niet keihard over hen?!
  Minder wauwelen jij. Maar blijkbaar heb je niets in je leven meegemaakt, vandaar dat je een leeg bent van binnen.


  Maak melding
 46. @Jiyani; je verwijst naar de terroristen terwijl je over oorlogsmisdaden die dagelijks door wereldleiders begaan worden hoor ik je niet wauwelen. Neem jij hen in bescherming ?


  Maak melding
 47. @ Mokro
  We zijn het vaak eens, tenminste ik weet niet of je dat door hebt, maar als ik je postings lees dan denk ik: precies, zo denk ik er ook over.
  Maar nu en dat mag, verschillen we vreselijk van mening.
  Je kan niet alles duiden, laat staan definiëren.
  Ik heb geen idee, is ook niet relevant maar de persoon die van mening is dat hij een definitie van zelfmoord kan geven neem ik niet serieus.
  Ik heb er nu al 5 meegemaakt.
  Een bakra, een voetbalvriend, na trainen naar huis, Doet het raam open en stapt naar buiten
  Een jong snees boi, eee matie. (17 jaar 5 of 6 vwo)
  Drie bakra’s uit een gezin.
  Eerst hing de zoon zich op, zag niemand aankomen, paar jaar later de moeder in hetzelfde huis, met hetzelfde touw. Mijn vroegere vriend kon dit niet verwerken, liep bij een psycholoog, maar kon het niet aan en in hetzelfde huis in Almere besloot hij eruit te stappen.
  Zomaar wat voorbeelden
  Ik ga verder, je kan zitten met onverwerkte trauma’s (bijvoorbeeld misbruik door tante of oom) die latent zijn en zich plots manifesteren doordat er iets gebeurt en je zoekt hulp, de arts verwijst je door, de psycholoog begint je te vertellen waarom
  anti-depressiva zo goed zijn.
  Het helpt niet, je kinderen zijn weliswaar volwassen, maar je weet dat eruit stappen hen pijn zal doen. Dat doet je heel veel pijn, je houdt het niet, huilt, zelf het bidden tot God (als je gelovig bent en weet dat zelfmoord uitgesloten is!!!) helpt niet
  Als die persoon er dan uitstapt noem ik dat geen egoïstische daad.
  ik voel met zo iemand mee, hij heeft geleden en redde het niet meer
  Ik denk dan; wat erg deze man heeft jarenlang zo geleden. Ik ben blij voor hem

  Maar om het wat af te zwakken,
  bovenstaande geldt natuurlijk niet voor iedereen.

  @ Jiyani en Mokro geen ruzie maken
  Jullie zijn beide goede mensen, die van mening verschillen.
  Jiyani dat je huilt snap ik en is menselijk. Het pleit voor je en siert je


  Maak melding
 48. Indien je depressief ben moet je gewoon naar een arts gaan en geen zelf moord plegen wat voor geleerde was hij dan .

  India op hemelen maar je geboorte land afbreken als geleerde .

  ANC in zuid Africa moest tot jaren 1980 vechten voor mensen rechten leest maar van Nelson Mandela .

  Dat geval van Oom Henk Aaron ken ik ook heel goed deze man is nooit mijn vriend geweest

  India macht wel voor vrijheid strijden maar Suriname macht niet voor vrijheid strijden onder Oom Henk Aaron .

  Zie maar wanneer India vrij is en wanneer Zuid AFRICA vrij is geworden .

  De groeten aan Limbo SRS radio en de rest van de onderdrukkers van NDP .

  in mei 2020 mogen 30000 jongeren en ouder in Nederland komen werken met een tijdelijke werk vergunning .

  Dus stem op de oppositie partijen om dat te regelen wij staan klaar om jullie op te vangen in Nederland .


  Maak melding
 49. Volgens mij was onder Nelson Mandela veel haat en nijd tussen de twee politieke groeperingen ANC en de Inkatha bestaande uit Zulu’s. Veel politieke Zulu leiders zijn door de ANC geëxecuteerd en alhoewel Mandela van die executies niet op de hoogte was, heeft hij daarvan nooit afstand genomen. Dus zo een geweldloos persoon van hij ook niet.


  Maak melding
 50. het is verwarend als men van uit een onderwerp een ander discusie aansnydt, want dan kryg je reactie,s die niks met het onderwerp te doen heeft


  Maak melding
 51. @Glenn,

  Ik neem geen enkele moordenaar of crimineel in bescherming.
  Verder kijk ik ook niet naar etniciteit, sexuele geaardheid of religie.
  Moslim terroristen die aanslagen plegen zijn fout bezig. Hindus die het op christenen en moslims gemunt hebben omdat ze rundvlees eten zijn net zo goed heel erg fout bezig.
  Maar omdat moslims overal op de wereld aanslagen plegen, heb ik geen vertrouwen meer in hen.
  Nu hebben zij het gemunt op Aziatische landen. Sri Lanka heeft het inmiddels ook al meegemaakt.
  Dus Glenn laten we gelijk de oversteek doen en als het kan ook nog hand in hand.

  Las dat gisteren bij de première van de film Hotel Mumbai in Den Haag 4 jonge mannen die eerst bij elkaar zaten, de zaal verlieten, later terugkwamen maar verspreid in de zaal plaats namen.
  Bioscoopgangers vertrouwden het niet en hebben de politie gebeld.
  De politie heeft ze meegenomen.
  De film gaat over de aanslagen van 2008 in Mumbai waarbij vele doden zijn gevallen.
  Van de 4 waren 2 voor korte tijd aangehouden, omdat zij zich niet konden identificeren.
  Verder laat de politie er niets over uit.
  Ik wil die film ook zien. Nu woon ik niet in de randstad, maar ik zal wel op mijn hoede zijn.


  Maak melding
 52. Normaliter reageer niet op commense exegesen. Ik dit onderhavige kwestie ben ik de mening toegedaan dat een moord in welk vorm dan ook door Emile Durkheim is gekwalificeerd. Als het om een moord zoals @Jiyani het verwoord, dan komt dat op een type moord van altruïsme. In het onderhevige geval gaat het nog steeds om een egoïstische zelfmoord. Hiermee zou Anil rust hebben, omdat hij net als ik die discussie in de beddeingen van Givauvari gevoerd hadden. Hij vond dood gaan te simpel. Emile Durkheim, zag hij zitten…temeer om discussies te ontluiken, mag ik het bewijzen. Dat was Anil. @Jiyani, @ Pico…we zijn idd vaak met elkaar een..maar check ook dat commense geen defintie verklaard. Voor de rest heb empathie voor de grote onnodige verliezen zoals jullie van dichtbij meegemaakt hebben.


  Maak melding
 53. Aniel Ramdas

  Die de blanken wil vertellen dat de wereld die zij gemaakt hebben hun schuld is en dat ze daarom allochtonen maar moeten accepteren als ook één van hen.

  Een typisch links denken of dat de wereld maakbaar is. Zij en Wij kan dus volgens zijn opvatting niet bestaan, omdat het hun schuld is het kolonialisme, imperialisme, uitbuiting, blank en zwart.

  Een mooi streven, maar zo eenvoudig is het niet om op grond van zijn visie dat ook in de praktijk toe te passen en te laten gebeuren.

  Al zou Aniel de politiek in zijn gegaan, dan nog zou zijn stelling niet gelukt zijn. Dit op grond van:
  – deze linkse ideologieën, alles eerlijk en gelijkwaardig over voor iedereen in het westen of de hele wereld te delen, westerse normen en waarden, enz, waren eind jaren 70, en de jaren daarna zo goed als dood. De extreem rechtse ideologieën werden sindsdien sterker. Het individualisme, eigen volk eerst, zij en wij, het kapitaal, blank tegen over zwart.

  Hij kon beter hoogleraar zijn geworden, maar gelet op de veranderingen in de politiek zou zijn ideologie weinig kans van slagen hebben in het westen. Zie USA onder TRUMP of extreem rechtse krachten in heel EU.

  Met Obama zou hij wel zijn beste tijd hebben gehad, maar die is nu ook zo goed als uitgeschakeld. Waar moet ik heen? Ik kan niet naar Suriname, vervreemd, Nederland Zij en Wij, India ook niet thuis. Nergens ergens.

  Het wij en zij zal blijven. Wereldverbeteraars, slimme mensen kunnen hier een wijze les uit leren. Obama was er ook één van, maar er zijn vele krachten die dat niet willen. Gewoon je geld verdienen en erin leven en al de zaken bekijken en aan je voor bij laten gaan. De veranderingen die Aniel ziet en graag zo zou willen laten verlopen zijn mooi, maar de realiteit is weerbarstiger. Er zijn vele belangen in het Westen, US die de dingen zo willen laten als hoe het was tijdens de koloniale periode, het geld en kapitaal en macht moet behouden worden, de soort moet beschermt blijven door zij die van elders komen. China, India zijn wel bezig hierin verandering in te brengen, maar het zal wel tijd vragen, idem Rusland, Noord-Korea die ook het westen een paar toontjes lager willen laten zingen en rekening met hen te houden.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 54. @Mokro,

  Heel erg opvallend dat je pas na de reactie van Pico een beetje ben gaan inbinden en zelf een vorm van empathie toont.
  Had Pico niet gereageerd dan was je op mij blijven hakken en was je ook doorgegaan met schrijven dat zelfmoord een egoïstische daad is, wat je eigenlijk ook blijft doet.
  Knoop dit goed in je oren: niemand heeft het recht om een oordeel te geven op iemand die uit het leven is gestapt. Dat heeft de psycholoog van mijn vriendin tegen haar moeder gezegd.


  Maak melding
 55. @Jiyani: Ga lekker rusten. Ik heb niets teruggenomen, alleen genuanceerd. Jij maakt van alles een drama. Zelfmoord blijft een egoïstische daad, dus waag het niet!


  Maak melding
 56. Hans@ : “Kijk maar naar Afrika”…. Ja Hans, jij bent een exponent van een massa die denkt dat het in Afrika alleen maar kommer en kwel is.
  Je moet maar eens op de BBC gaan kijken naar het zondagse programma”Inside Africa”. Er zijn Afrikaanse landen ( Uganda- Togo- Congo- Gambia etc, die het economisch zeer goed doen een soms een economische groei laten zien van soms 5-7 % BNP. ( Maar dat lees je niet in de overwegend westerse pers, omdat dezen Afrika niets gunnen.
  In India gaat het deels goed, doch de verschillen zijn daar gigantisch. India is een sub-continent; Afrika is een continent. Er zijn culturele verschillen in Afrika; in India ook, zowel Indonesie.
  Het is een kwestie van welk materiaal jij onderzoekt en leest, Hans.

  Dus beste Hans: ik zie geen verband tussen het leven van Anil Ramdas en Afrika(..).


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES