Medische beursalen uit Suriname goed aangekomen in Servië

37
Medische beursalen uit Suriname goed aangekomen in Servië

De 15 studenten die vanuit Suriname vertrokken zijn naar Servië voor medische studie zijn goed aangekomen. Zowel de studenten als de ouders zijn erg ingenomen met de aangeboden studiebeurzen. Niet alle studenten die de studie tot arts wilden volgen konden een plek vinden op de Surinaamse opleiding. Ook voor Cuba lukte het niet, maar door tussenkomst van het ministerie van Buitenlandse zaken konden de studenten in aanmerking komen voor een beurs voor de medische studie in Servië. Hierdoor kunnen de studenten hun droom tot arts alsnog verwezenlijken.

Het ministerie van Volksgezondheid is, nadat de studiebeurzen door tussenkomst van het ministerie van Buitenlandse Zaken beschikbaar zijn gesteld, samen met de studenten en de ouders gedurende een periode van zes maanden druk bezig geweest met de voorbereidingen voor het vertrek naar Servië.  Het ministerie heeft in haar strategische visie aangaande het werven van medisch personeel, erop toegezien dat de tickets van de studenten zijn bekostigd en dat ze allen een uitkering kregen.

Alvorens een aanvang te maken met hun medische studie zullen de studenten een training volgen om de Servische taal aan te leren. De kosten voor het aanleren van de taal, de colleges, accommodatie en maaltijden in de studenten faciliteit worden door Servië gedekt.

De minister van Volksgezondheid gaf aan ingenomen te zijn met het vooruitzicht dat wij na ongeveer 6 jaren, 15 jonge Surinamers terug zullen hebben, die afgestudeerd zijn van de artsenopleiding. Dit is de tweede groep studenten die naar Servië vertrekt voor het volgen van een medische studie sedert de ontwikkelingssamenwerking tussen Suriname en Servië.

37 REACTIES

 1. Voordat iemand weer gaat zeiken over etniciteit: er zijn alle bevolkingsgroepen uit SU in deze groep studenten vertegenwoordigd en heel goed dat ze ieder een studiebeurs hebben gekregen om arts te worden. Heel veel succes toegewenst. Er zijn veel mensen met Surinaamse roots die het heel goed doen in de samenleving. Heel goed, we gaan steeds meer naar vele hoogten. Nogmaals veel succes toegewenst met de studie.


  Maak melding

 2. Mijn proficiat aan de autoriteiten in Suriname die deze mogelijkheid hebben aangegrepen om ambitieuze jonge Surinamers een kans te geven tot het volgen van een medische opleiding in Servië. De groep jonge ambitieuze Surinamers die graag arts wil worden is veel groter dan deze uitverkorenen. Ik ga ervan uit dat de Surinaamse autoriteiten naar meer mogelijkheden uitzien om meer Surinamers een kans te geven om de studie tot arts in het buitenland te laten volgen. Er zijn heel veel bevriende landen die openstaan om aan Surinaamse studenten een studiebeurs te geven voor een opleiding in de artsenij, medische biologie en medische technologie. Ik heb groot vertrouwen in de mogelijkheden in landen als Rusland, Ghana, Nigeria, Turkije, Zuid Afrika, Indonesie,enz. bieden.


  Maak melding

 3. Ik vraag mij af hoe ze de winter gaan overleven. Het is nu zomer en
  het lijken wel Eskimo”s , sneeuw hebben ze waarschijnlijk nog nooit gezien.


  Maak melding

 4. Off Topic

  Ik vind het jammer dat waterkant niet een bericht plaats over het AOV-kwestie.

  Ik wil nl ze op een punt wijzen, waar niemand naar kijk of als ik een stelling zou poneren, die wellicht soelaas zou bieden.

  Jammer dat niemand zich afvraag, dat als dat zo zijn, dan moet het voor alle Surinamers, Antillianen en Indonesiërs ook gelden? Het standpunt waar men zich aan vasthoudt zou dan geen grondslag meer hebben om zich aan vast te klampen dat het alleen voor mensen in Nederland/Europa geldt.

  Het zal wel onderzoek vergen, maar de kans groot is dat het positief uitvalt voor iedereen die in het Koninkrijk of Nederlander was/is.

  Wat de politicus Paul Somohardjo van de PL gedaan heeft is prijzen waardig en triest dat er personen in Suriname zijn of een persoon, die beweerd heeft dat hij het doet om stemvee te krijgen. SuriNeds mogen niet in Suriname stemmen, omdat zij Nederlanders zijn. Wat wel geldt is dat volgens deze kwestie Surinamers die voor 25 november 1975 Nederlanders waren of anders gezegd een ieder die Nederlander was waar ook ter wereld er dan recht op zou moeten hebben.

  Het gaat alleen de stelling die ik mensen over wil laten gaan nadenken en inzien of dat wel klopt. Jammer dat niemand dat inziet.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 5. Wahahawahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha, haahahahah, wahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahha het wiel opnieuw uitvinden, maar dan verder weg dan Nederland richting Noordpool. Wahahahahahahahahah ehehehehehe oerdom dwaas debiel zijn de baas en zijn volgelingen.


  Maak melding

 6. Dit is geen grap : maar Nederland stelt heel Afrikaan continent 1500 beurden voor diverse opleiding . Waarom kan de Surinaamse overheid niet met Nederland een deal sluiten voor alle overtollige studenten die hun studie kunnen niet kunnen vervolgen in su wel in Nederland mag volgen . Surinamers maken echt te moeilijk voor zich zelf, terwijl Nederland een heel totaal andere kijk heeft v w b studie zaken . Eigenwijs allemaal.


  Maak melding

 7. @ passant.
  De AOW kwestie is sinds 2012 al uitgebreid behandeld in de Eerste en Tweede Kamer.Je moet 50 jaren gewoond hebben in het land Nederland om in aanmerking te kunnen komen voor een volledige AOW uitkering.Ook Nederlanders die niet aan die 50 jr komen omdat ze in het buitenland gewoond hebben worden gekort.Surinamers blijven maar zeiken over de AOW.In 1954 is bij de ondertekening van het statuut bepaald dat Nederland,Suriname en de toenmalige Antillen zorg zouden dragen voor hun eigen sociale zekerheidsstelsel.Dat betekent Suriname en de Antillen moesten voor hun eigen AOV zorgdragen.


  Maak melding

 8. Nu is het die mevrouw Biekman die de groep in Suriname weer hoop geeft, Maar dat is kansloos. Ook een petitie zal niet helpen. Dit vraagstuk is tot op het hoogste niveau uitgevochten, maar men schijnt het niet te begrijpen. Jullie kunnen je energie beter anders gebruiken. Geld zullen ze niet krijgen. Laat je goed informeren en lees de stukken die daarover zijn geschreven. Alles is op het internet te vinden. Nederland zal geen uitzondering maken voor Suriname, want dan zullen op basis van de jurisprudentie ook de inwoners van de voormalige Antillen hiervoor in aanmerking komen.


  Maak melding

 9. Reeds in 1954 hielp het koninkryk de coruptie via de achter deur naar binen,zo kwam Premier Pengel in de verleiding geld van de staat op een zwitserse bank op te slaan. feit is dat op sluwe wyze de aow van duizenden Surinamers op coruptieve wyze is afgekocht, de heren werden dus omgekocht. maar later bleek dat er meerdere Politieke Partyen de weg daar heen gevonden hadden. nederland is bekend om haar schaamteloze handelingen de vader van coruptie is toch een nederlander( johanes musk)


  Maak melding

 10. @Forza, net zoals Surinamers, in de 50-er jaren ook in Nederland de winter overleefd hebben.
  Onze ouders hebben alles getrotseerd, gestudeerd, gewerkt en hun kinderen fatsoenlijk dus zeker niet rascistisch opgevoed. Hierdoor zijn wij, onze kinderen en kleinkinderen, uitgegroeid tot fatsoenlijke burgers met óók een groot netwerk als “Surinamers” onderling.
  Een netwerk waar binnen wij geen onderscheid maken tussen Hindoestanen, Negers, Javanen etc.
  Een netwerk welke kennis deelt en ondersteunend werkt, óók voor ons nageslacht.
  Wij zien geen “ horloge veer” of “ goed haar” , lichte kleur of zwart.

  Wij zijn mensen die mekaar versterken in de goede eigenschappen.
  (Klein)Kinderen hebben die zich verwonderen over wat er op dit podium gebeurt.

  Één ding kan ik zeker bevestigen; de zogenaamde échte Surinamers waarderen zichzelf absoluut niet en hebben een zeer bekrompen kijk op elkaar en blijven in die onzin geloven dat Hindoestanen crimineel zijn, Blakamans lui, dom en moordenaars zijn en dat “ wij” elkaar niet moeten.
  Ik heb me al eerder afgevraagd of dít representatief is voor de huidige en toekomstige Surinaamse generatie.

  Gelukkig weten wij binnen ons netwerk beter en hopelijk zal – – die kleine wereld van een groot aantal mensen hier op dit forum ooit verbreden,
  – het netwerk ( de netwerken daar er inmiddels meerdere verspreid zijn over de wereld ) aansluiting kunnen bieden voor hun kleinkinderen.
  Kleinkinderen hopelijk ja, want dan is het gif, de bitterheid, het zuur, hopelijk iets verdund.


  Maak melding

 11. Brown ,
  Nederland keek over de schouders mee en pengel heeft geld gestolen van zijn eigen volk lekker spannend Brown je eigen volk naaien praat krom wat recht en anders om zielig


  Maak melding

 12. Deze gasten zijn geslaagd van het Atheneum??? Hopelijk brengen ze het er levend ervan af……want oostblok landen zijn niet bepaald dol op zwarte mensen!!


  Maak melding

 13. @Wazig,

  Joegoslavië was tussen 1918 en 2003 de naam van meerdere opeenvolgende staten in Zuid-Europa op de Balkan. De hoofdstad was telkens Belgrado. Vanaf 2003 heette het land Servië en Montenegro, in 2006 viel het uiteen in Servië en Montenegro.


  Maak melding

 14. @ Haco niets nieuws onder de zin. Zit nu eenmaal in de genen van een bepaalde bevolkingsgroep om hun eigen soort mensen in de verkoop te doen, hun te bespelen en hen voor de gek te houden. Dus had ik niets anders verwacht van die dikke zwarte gluiperd van een Pengel.


  Maak melding

 15. In Cuba is het ook zwaar studeren maar ze leren meer dan degenen die in Suriname studeren. Eerste jaar volgen ze spaans en vanaf het 2 de jaar theorie en praktijk, net als het verplegend personeel. Maar niemand pest je, je krijgt alle ruimte om af te studeren. Je hebt geen luxe kamer maar bent met 10 tot 12 anderen op een kamer (zaal). Je bent daar voor een doel. Je gaat ook niet en blijft zitten.
  Daar mogen ze naar kijken op ADEK .
  Vandaar dat we zo weinig afgestudeerden afleveren. Die schijters pesten de studenten, geven les wanneer ze willen. Ik had gedacht dat Monorath en Bouva er iets tegen zouden doen, maar nee ze zullen gek zijn. Ze hebben hun bull al.


  Maak melding

 16. @ Passant de hele AOW problemen zijn door Pengel ontstaan. Deze man liet zich door Nederland ringeloren en ging als een schijtende kievit akkoord met alle voorstellen van Nederland. Ja begrijpelijk ook als je weet dat hij zijn zakken goed had gevuld deze corrupte ellendeling.


  Maak melding

 17. Prachtig om te zien dat tien van de 15 medische studenten van het vrouwelijke geslacht zijn. De dames doen het goed en verslaan de mannen op vele fronten.


  Maak melding

 18. Waarom weer op ras beoordelen ? Geef ze een eerlijke kans. Alleen vraag ik mij af hoe snel zij de Servische taal onder de knie zullen krijgen. Was wellicht wel makkelijker geweest in een Engels sprekend land of nog beter weer in Nederland.


  Maak melding

 19. ##Percival@@
  Voor de AOW was het in 1954 vastgelegd in de statuut dat Sur zelf zou gaan regelen voor de AOW en deze kan niet meer worden aangepast.
  Leg mij eens uit waarom in 1975 de Statuut der Nederlanden door de Tweede Kamer kon worden gewijzigd, om mogelijk te maken voor de onafhankelijkheid van Suriname onder de toenmalige premier Den Uijl. Want hierin was vastgelegd dat pas bij tweederde meerderheid van stemmen de regering gemachtigd was om de onafhankelijkheid op te eisen. Dus zonder de wetswijziging was het onmogelijk geweest om Suriname een souvereine Staat te maken.
  HALELUJAH


  Maak melding

 20. @@Freddyyy##
  Hulde aan de Service regering.
  Welke landen nog meer spreken de Service taal. Reken maar dat de behaalde diploma’s niet zullen gelden in andere landen dan Sur om hun beroep uit te oefenen. Aan het einde van de rit gaan allen studenten hun artsen certificaat ontvangen, dan vraag je je af in hoeverre zijn ze gekwalificeerd. Misschien is het studie materiaal aangepast in bro baka surinaamse taal. Door de strenge winterse perioden is het studie tijdvak ook nogeens gekort.
  So So Lafoe baaija😆😆


  Maak melding

 21. @@Rbrown##
  Wees niet laf, wees een vent, ik wacht nogsteeds op jouw reactie op mijn vorige collum.

  Artikel
  De ontmoeting van mw Beighel met haar ambtsgenoot van Ghana.


  Maak melding

 22. @
  Djakki.
  Ga eens grasduinen in de archieven en ga de stukken bestuderen die geschreven zijn tijdens het tot tot stand komen van het statuut en de onafhankelijkheid van Suriname en dan zal alles je duidelijk worden.


  Maak melding

 23. @@Percival##
  Jouw bovenstaand gegeven reactie duidt aan dat je iemand ben met een hersenloze kwab. Eerst ga je hoog van de daken schreeuwen en als het puntje bij paaltje aankomt, dan geef je naar verwijzingen.
  Want dan stokt jouw neurologische werking. Meer heb je niet in je mars zitten.
  Je kan lekker gaan slapen.


  Maak melding

 24. @Djakkie.
  Zal ik je een goede raad geven? Ga eerst behoorlijk Nederlands leren spreken en schrijven.Je taalniveau is om te huilen. je zult die stukken ook wel niet kunnen lezen en begrijpen.Ik ben wel genegen je te onderwijzen in de Nederlandse taal.De hartelijke groeten.


  Maak melding

 25. @@Percival##
  Jouw tekst spreekt meer over jezelf dan naar anderen de vinger te wijzen. Dat laatste gedeelte van je hersenloze kwab is ook in elkaar gestort.
  En een groet terug ben je voor mij niet waardig.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.