Eerste Suriname Model United Nations (SUMUN) vandaag op de universiteit

9
Eerste Suriname Model United Nations (SUMUN) vandaag op de universiteit

Vandaag, zaterdag 27 april 2019, organiseert de Rotary Club of Paramaribo (RCP) in samenwerking met de Faculteit der Juridische Wetenschappen van de Anton de Kom Universiteit Suriname voor het eerst een Suriname Model United Nations (SUMUN), met als thema “Refugees and Migrants”. Als voorbereiding op deze eendaagse conferentie hebben 60 Surinaamse scholieren en studenten tussen de 16 en 22 jaar zich de afgelopen zeven weken intensief bezig gehouden met onder meer internationale vraagstukken, persoonlijk leiderschap, en communicatie­technieken.

De Model United Nations (MUN) is een wereldwijd evenement dat in samenwerking met de Verenigde Naties (VN) is opgezet. Tijdens de MUN-bijeenkomst vertegenwoordigen jongeren de landen uit de VN in een nagebootste VN-vergadering. Het doel van de MUN is om jongeren bekend te maken met actuele globale issues, internationale relaties, diplomatie en het instituut van de Verenigde Naties. MUN schoolt de deelnemers in spreek-, debatteer- en schrijf­technieken en stimuleert kritisch denken, teamwerk en leiderschapsvaardigheden. Jonge mensen worden op deze wijze betrokken bij het internationale wereldgebeuren en in staat  gesteld een dieper begrip te ontwikkelen van actuele wereldkwesties.

Tijdens de training die vooraf ging aan de conferentie kregen de deelnemers onder meer bezoek van de voormalige ambassadeur die Suriname vertegenwoordigde bij de VN, Henry Mac Donald. Ook kregen ze ondersteuning van de AdeKUS-studenten die eerder deelnamen aan The European International Model United Nations (TEIMUN) vorig jaar in Nederland en die hun ervaringen deelden.

Op zaterdag 27 april 2019 zullen de 60 SUMUN-gedelegeerden met de opgedane kennis en vaardigheden tijdens de SUMUN 2019 in een nagebootste VN-vergadering het standpunt van ‘hun’ land presenteren en verdedigen om te komen tot een resolutie.

9 REACTIES

 1. Ik hoop dat de conferentie succesvol verloopt.
  verder hoop ik dat deze jongeren hun kennis delen met medestudenten van Paramaribo/

  Ik lees in de krant vaak dat er mensen uitgezet worden in Suriname.
  Hopelijk raken een paar onder de indruk van het migranten en vluchtelingen probleem dat ze zich bereid verklaren om iets voor vluchtelingen in Su op te zetten of te ondersteunen.


  Maak melding

 2. De Verenigde Natie is opgezet in het belang van de Rijke Landen. Deze organisatie moet uitvogelen hoe je de moderne slavernij gaat bedrijven. Ik ken geen één land waar de VN veiligheid en welvaart heeft gebracht. Laat eerst burger oorlogen ontketen en later inspringen als bemiddelaar en vredestichter.
  Van mijn part mogen ze opgedoekt worden. Zij creëren meer ellende in de wereld.


  Maak melding

 3. Dit is natuurlijk een goede voorbereiding voor Surinaamse studenten Juridische faculteit die als ze zijn afgestudeerd hier wat aan hebben in hun werk en carrière.

  Mijn voorkeur van dit soort zaken gaat meer uit naar de Technische kant. Het zou goed zijn als er ook zo een soort opzet komt voor die studenten, waardoor ze aan hun skills kunnen werken op en zaken hebben voor hun latere carrière.
  De technische faculteit of Technische universiteit van Suriname is weinig in beeld, oa waterbouwkundige zaken, kanalen, pompgemalen, bruggen, dijken, oevervoorzieningen, sluizen, wegenbouw zaken, goede wegen, voetpadden, fietspaden, enz vliegvelden, airstrips verbeteren, industriële zaken, automatisering, ICT, landbouw cultuur technische zaken, planten, zaden, veredelen, bloemen, cassave, rijst, bouwkunde, huizenbouw, modelwoningen, torens, stedenbouwkunde zaken, inrichten en verbeteren van inheemse en marronsdorpen, huizenbouw, kampen, enz.

  Hierdoor zie deze groep van gestudeerde technici niet echt actief in de Surinaamse Maatschappij met ideeën en plannen, die hun kennis en kunde voor de uitdagingen die Suriname heeft zich in uit te leven. Hoog opgeleide technici zijn heel belangrijk voor een land als Suriname met zijn natuurlijke grondstoffen, industrieën, machines, ontwerpen, installeren, onderhouden, vernieuwen, automatisering, enz.

  Mensen die niet de hele dag op kantoren zitten, maar werken aan de industrialisatie en overal in het land actief zouden en moeten zijn, waardoor er meer banen ontstaan, horizontaal en verticaal in bedrijfskolommen en de maatschappij draaiend gehouden wordt en geld verdient wordt.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 4. Zolang het land door ddb en roversbende wordt geregeerd zal men nooit grote hoogten bereiken, wel wat betreft misdaad in an zijn vormen en geestelijk en moreel verval. Wat heeft de debiele idiote dwaze ndp paria aan studie en goede voornemens dan gratis eten, drinken en bermspelen? Niet eens een goed gesprek kan men met deze dwaze paarse leeghoofden voeren. Wil je ze waarschuwen of adviseren is het antwoordt vaak, neks no fout, wat wil je me wijs maken, joe a no mi pa, mi no habi joe advies of leiding fanodoe, baas na mi echte lijdsman.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.