Suriname naar de rechter om door Nederland in beslag genomen 19,5 miljoen euro

84
De 19 miljoen euro uit Suriname zit nog steeds vast in Nederland
Heel veel Euro's

De Surinaamse handelsbanken en de Centrale Bank van Suriname (CBvS) stappen nog voor eind mei naar de rechter in een poging de vorig jaar in beslag genomen 19,5 miljoen euro vrij te krijgen. Dat is vanmidag naar voren gekomen tijdens een persconferentie van vertegenwoordigers van de banken en hun advocatenteam uit Nederland bestaande uit Aroon Gonesh, Aldo Verbruggen en Robbert de Bree.

Het bedrag van 19,5 miljoen euro werd in april 2018 op Schiphol onderschept en door het Openbaar Ministerie (OM) als ‘verdacht’ aangemerkt. Sindsdien loopt een onderzoek naar witwassen. Het OM in Nederland heeft echter geen enkele verdachten in deze zaak en er zijn slechts indicatoren dat er mogelijk sprake is van witwassen.

Toch is tijdens verschillende overlegmomenten het verzoek aan Nederland om de in beslag genomen 19,5 miljoen euro van Suriname vrij te geven, niet ingewilligd. Het team van advocaten gaf bij monde van mr. Verbruggen aan dat de inbeslagname een misslag, een drieste actie en ondoordachte actie en ook een blunder van het OM is.

Het team ziet de uitkomst van de stap naar de rechter met vertrouwen tegemoet; ook omdat de oorspronkelijk opgegeven beslag grond waarheidsvinding is vervallen doordat fysieke contanten zijn omgezet in giraal geld en er geen andere redelijke grond voor voortduring van het beslag is.

84 REACTIES

 1. Hadden ze dat niet n jaar geleden kunnen bedenken????

  Maar tja als je graag adviseurtje speelt wil je jouw contract graag verlengen.

  LOSERS!!!


  Maak melding

 2. Mooi. Had eerder moeten geschieden. Nederland houdt geld in beslag waarbij zij niet kan aantonen of het nou zwart geld is of niet. Nederland is brutaal bezig. Zij probeert Suriname in diskrediet te brengen. Nederland houdt niet van de huidige regering en probeert op deze illegale wijze, Suriname op de knieën te dwingen. Het zijn politieke processen die zich hier afspelen met als doel de Surinamer te laten klagen en steeds de regering te verwijten waardoor bij verkiezingen de Surinamer hopelijk anders gaat stemmen. Nederland heeft het niet goed voor met de Surinamer. Ze wil Bouta en kan dat niet krijgen. Dus de gewone Surinamer gaat eraan. Net zoals men op jacht was naar Assad van Syrië. Hele oorlog ontketend, honderdduizenden doden en toch wist men Assad niet te vangen. Dankzij de Russen en Iraniërs en op de achtergrond de Chinezen. So Suriname ,go for it!


  Maak melding

 3. er zijn forum leden die politiek en justitie door mekaar halen ….in su is dat bakbawinkri systeem misschien zo dat je met de juiste contacten je gelijk haald .maar in hoiland geld trias politica …politiek zal nooit bemoeien in justieele zaken


  Maak melding

 4. @tigri…..elke keer als wij surinamers wat krijgen zijn we blij….elke keer dat wij te kort gedaan worden of in een slechte daglicht gehouden worden moeten we ons af vragen wat heb jij er aangedaan om het te verkomen…je bent geen haar beter als de gemiddeld boef…dat je zo kunt schrijven heb je te danken aan de Nederlanders….en begin niet te wijzen naar andere landen…om dit te vergelijken…onze kinderen zullen minimaal nog 30 jaar moeten boeten voor alle geldtransactie die economies niet te overzien zijn…Leef in het heden en niet in het verleden…..Afrika is ons voor gegaan ….met jou stelling zal het alleen maar beroerder worden…mi boy….lees beter een boek…over bitcoins…


  Maak melding

 5. @pakiratigri
  Je lult uit je nek, in Nederland moet jij bewijzen dat het geen zwart geld is, en niet andersom.
  Dit geld ook voor de Nederlanders, zo is de europese wet.


  Maak melding

 6. Pakiratigri blijft bij zijn standpunt. Het bewijs wordt geleverd door het feit dat men naar de rechter gaat. De Surinamers zijn eindelijk wakker geworden. Veel eerder had men naar de rechter moeten stappen vanwege de pesterij. Dus je mag lullen en brullen ,hakkelen en stamelen.Schreeuw jezelf schor. Krijg een hese stem en drink water. Het gaat voor de rechter. Peace.


  Maak melding

 7. @ pakiratigri
  De advocaten van de CBvS hebben ondertussen verklaart dat er geen politieke bedoelingen waren in Nederland.
  U zwetst weer eens. Net zoals Hoefdraad en co


  Maak melding

 8. Ja, prima . Maar wat zijn de kosten van de advocaat tegenwoordig . Denken ze dat het heel makkelijk zal gaan . Tijd kost geld en omgekeerd ook . Ze weten niet waarmee ze bezig zijn. En welke advocaat gaan ze huren : ja hoor die stinkende bos kabouter “ kanhai”


  Maak melding

 9. @Jojo,

  Natuurlijk gaan de advocaten dat doen. Ze hebben er geen enkel belang bij om te beweren dat het een politiek proces is. Dan kunnen ze gelijk de tent sluiten. Wat zij gaan doen is om het vanuit een zakelijke kant te benaderen. Gewoon koel en kalm en klinisch. Dat is de weg naar een oplossing. Maar achter de schermen weet pakiratigri dat het een politiek proces is. Maar dit wordt dus zakelijk opgelost.


  Maak melding

 10. Wat een mop zeg , na een jaar ga je naar de rechter Nederland wilt de bewijzen zien en dat heeft Suriname niet , denk niet dat ze t geld gaan krijgen ze knijpen t verkiezing naderd ze hebben geld nodig


  Maak melding

 11. De bende van Rutte heeft niets goeds voor met Suriname. Suriname mag blij zijn dat op gemeentelijk niveau er af en toe wat schenkingen worden gedaan. Voor de rest heb je particulieren die Suriname ook steunen. Maar op het allerhoogste niveau is Nederland momenteel zeker niet de vriend van Suriname. Toen Bouterse president werd, was het antwoord dat hij alleen welkom was om zijn straf uit te zitten. Stef de lummel Blok vond Suriname een failliete staat. Zijn braaksel moest hij inslikken. De valse Surinamers vonden het leuk. Tot de dag van vandaag zijn ze aan het papegaaien. En zo ook de beslagname. Pure obstructie. Kijk hoelang deze zaak al duurt. Als deze zaak gewonnen wordt, moet Nederland voor alle proceskosten opdraaien.


  Maak melding

 12. Beste actie om witwassen tegen te gaan is om geld waarvan de herkomst niet kan worden vastgesteld in beslag te nemen. Vooral de constructie waarbij het geld een wereldreis maakte doet vermoeden dat hier sprake is van witwaspraktijken. Ook de gegeven verklaring door Van Trigt is ouwe ballen gepraat. De Surinaamse delegatie heeft Nederland niet op andere gedachten kunnen brengen en het wantrouwen is gerechtvaardigd ook gelet op de inbeslagname van ruim 8 ton op Aruba. Ja ja zogenaamd om die om te wisselen voor Amerikaanse dollars ? Suriname mag gaan procederen wat het wil maar Nederland heeft wel zeker een sterk punt.


  Maak melding

 13. Na een jaar pas naar de rechter gaan is slechts een nood sprong. Als men sterk staat dan had men het direct gedaan. Dit is windowdressing van incompetente leiden die zich verschuilen achter hun advocaten. De advocaten zijn de enigen die er wat aan overhouden want zij laten zich vooruit betalen.


  Maak melding

 14. @ Pakrotigri,

  Ik wil je niet zwart maken, niet letterlijk bedoeld want in het echt ben je dat wel.
  Maar wat ik wil aangeven in Nederland kent men controle, Nederland is geen bananenland !!!
  Zoals je weet dat jullie soort heel vaak drugsgelden wit of zwart willen wassen !!


  Maak melding

 15. Dit jaar moet een nationale risicoanalyse uitgevoerd worden en in de tweede helft volgend jaar wordt Suriname door de regionale en internationale instanties beoordeeld of aan de eisen is voldaan. Er dienen zo een veertig aanbevelingen uitgevoerd te worden. Hoefdraad is lid van de nationale stuurgroep die erop moet toezien dat de aanbevelingen worden uitgevoerd. “De national risk assessment is heel belangrijk voor de inspectie van de Caribbean Financial Action Task Force. Het is all hands on deck”, zegt hij.

  Voor een belangrijk deel loopt Suriname achter vanwege capaciteitsproblemen. Met kunst en vliegwerk hebben onder andere de Centrale Bank van Suriname, Openbaar Ministerie en het ministerie van Justitie en Politie er de afgelopen negen jaar voor gezorgd dat er nu geen sprake is van een veel ernstigere situatie.

  Hoefdraad noemt toenmalig Justitieminister Jennifer van Dijk-Silos die kantje boord heeft kunnen voorkomen dat Suriname op de zwarte lijst terechtkwam. Haar inspanningen hebben gemaakt dat de beoordeling is opgeschoven naar 2020. Er is nog enorm veel werk te doen, maar volgens Hoefdraad “hebben we vaker voor hetere vuren gestaan”. Samen met de Centrale Bank wordt alles op alles gezet “om de zaak vlot te trekken”. Intussen heeft Financiën ex-minister Van Dijk-Silos aangetrokken om vanuit dit ministerie de acties te coördineren. Hoefdraad is ervan overtuigd dat alles goed komt en Suriname de deadline zal halen

  Lees meer: – DWT


  Maak melding

 16. De Surinaamse delegatie onder leiding van dhr van Trigt hebben het OM in Nederland niet kunnen overhalen het geld vrij te geven.Ik denk dat de gang naar de rechter niet veel zal uithalen


  Maak melding

 17. Laten we hopen dat deze actie Suriname een plee figuur laat slaan. We staan al international al dubieus aangeschreven.

  Belachelijk vind ik het wel dat in deze moderne tijd een staat fysiek geld nog fysiek geld laat vervoeren, terwijl er overal gebruik wordt gemaakt van electronisch geld verkeer.

  Dat men niet door 1 e-mail berichtje de monetaire autoriteiten in Nederland op de hoogte heeft gehouden maakt de kwestie nog dubieuzer.

  Het dubieust is dat men de herkomst niet kan benoemen, terwijl het ondenkbaar is, dat banken geen financiële administratie op na houden, waarbij te traceren valt, wie wat heeft ingelegd en opgenomen.

  Hopelijk winnen we de rechtzaak want de reputatie van Suriname staat op het spel, die van de staat en zeker die van de banken. Het niet voeren van een gedegen financiële administratie waar je kan lezen wie wat heeft ingelegd, wanneer en weer heeft opgenomen, doet denken aan een bakba winkrie.


  Maak melding

 18. Belachelijk is dat wat je normaal moet kunnen aantonen je dat niet doet.

  Dat je het erop laat aankomen dat je de schijn tegen je hebt.

  Dat je tijd en energie verspild wat niet had gehoeven als je direct had aangetoond dat je bonafide bent.

  Dat je geld verspild aan dure advocaten. Je veroorzaakt dat je economische geld verkeer maanden ontwricht wat je had kunnen voorkomen.

  Zelf als Suriname wint, heeft ze fors verloren, de Bakras noemen dit een phyrus overwinning.

  En dat zal het zijn voor de regering van leugens, list, corruptie en bedrog, mede voor haar mede vreters, verdedigers en goedpraters.


  Maak melding

 19. Suriname zit in het nauw, ze hebben dringend geld nodig en een kat in het nauw maakt rare sprongen.
  Met een rechtszaak starten is het geld nog lang niet terug, men kan de tactiek van Kanhai toepassen, in hoger beroep, hoger raad en eventueel bij het Europees hof. gaan en etc.
  Overigens beslist niet het OM, maar de Rechter.

  Als Suriname normale diplomatieke verhoudingen met Nederland onderhield zou dit misschien anders gelopen hebben.
  Maar de ambassadeur moest weg, minister Blok moest met zijn hoofd op het blok en nu hebben ze Nederland op de knieën.

  Na de Staatsgreep in 80 werd de Militaire Raad met 500 miljoen gulden gesteund door Nederland via ontwikkelingshulp. Men was Arron en zijn bende zat.
  Nu wordt 19 miljoen van de paar nog in leven zijnde leden van de Militaire Raad (zij “bezitten” Suriname) in beslag genomen omdat Nederland DDB en zijn Bende zat is.

  P.S.
  Nederland kent Trias Politica maar dat wil niet zeggen dat politiek Nederland zich niet met de zaak bezig houdt.
  De minister van Justitie kan namelijk een aanwijzing geven aan de Hoofd officier van Justitie.


  Maak melding

 20. @ Mango
  26 april 2019 at 08:24
  Zijn jullie piet heijn vergeten? De stront hollanders zijn altijd piraten geweest. En ja hoor daar gaan ze weer! Het verleden moet er weer bijgehaald worden en wel 450 jaar terug de geschiedenis. Er wordt gezegd dat Nederland Suriname leeggezogen heeft. Wie rooft en zuigt Suriname nu leeg ? Daarover hoor je de leeghoofdige niet want zolang een zwarte iets doet is het toegestaan. Maar wel als een labiel persoon steeds naar het verleden wijzen. Ziekelijk en zielig en met zo een mentaliteit kom je geen moer vooruit. Trouwens Indonesië als land heeft meer te lijden gehad van Nederlands barbarisme dan Suriname en toch komt dat land vooruit zonder hulp van welk ander land dan ook. Iden geldt dit voor India. Geen een land is door de eeuwen heen zo uitgebuit als India en toch vormt zij nu de 3 na grootste economieën ter wereld en steunt zij Suriname financieel. Misschien speelt trots toch ook een rol.


  Maak melding

 21. Pakiratigri, dat men naar de rechter gaat terwijl OM niet wil luisteren zegt al dat het voor suriname een verloren zaak is. Nl hoef niks te bewijzen suriname wel.


  Maak melding

 22. @ Kree na soso kree mi e kree
  26 april 2019 at 09:15 De Bakras zijn niet te vertrouwen en als ze de kans krijgen snijden ze je kop eraf net als wat Sam zegt over Blok. Kijk maar naar het gerommel binnen de FVD waar de oprichter van die partij Otten door Baudet en die eng nek Hiddema uit de partij is geschopt. En het waren nog boezemvrienden ha ha


  Maak melding

 23. Uit de reacties zijn 2 groeperingen waar te nemen
  1. Pakritigri
  2 Alle anderen
  Pakiri haalt uit naar Nederland
  Anderen wijzen oa op de verplichting van een ieder om de herkomst aan te tonen van het in beslag genomen geld en het lange wachten om er een juridische zaak van te maken

  Ik wil wijzen op de inhoud van het artikel. Daarin vallen mij 2 zaken op
  1. De termijn van in beslagname
  2. De omzetting van chartaal geld (bankbiljetten) naar giraal geld.

  Om de wat nettere kant van groep 1 te kiezen zou ik wijzen op het feit dat Suriname alles in het werk heeft gesteld om op een nette/diplomatieke manier het haar toebehorende geld terug te krijgen.
  Denk hierbij aan de missie Hoefdraad en recentelijk de missie Gersie.
  Maar om de premier van Nederland erbij te halen. De arme Surinamer, Assad en Syrie
  Teken van zwakte en van nul tot generlei waarde

  ad1) Suriname heeft zo lang gewacht, omdat de advocaten de zaak natuurlijk moeten bestuderen en er hoop was dat Nederland coulant zou zijn.
  Dit laatste is onmogelijk. Ook Nederland is gebonden aan Europese wetgeving

  ad 2) De omzetting van het geld.
  Wat wordt hiermee bedoeld? Het enige wat mij logisch lijkt is dat Nederland het geld in beslag heeft genomen en tegelijkertijd een rekening heeft geopend ten gunste van Suriname.
  De advocaten menen hiermee een wapen te hebben.
  Ik kan het natuurlijk fout hebben en wordt er iets heel anders mee bedoelt, maar stel dat ik gelijk heb, dan is het wapen niets meer dan een speelgoedwapen.
  Natuurlijk moet het geld geregistreerd worden. De enige wijze waarop dit kan is aan de creditzijde van de balans van de Nederlandse Centrale bank de post bankbiljetten in omloop te laten afnemen met €19,5 mln
  en tegelijkertijd aan de creditzijde (inderdaad 2 keer credit) een rekening met als omschrijving
  bijv Suriname xxx €19,5
  Of in beslagname gelden €19,5 mln. Mochten er meer gelden in beslag zijn genomen van andere landen dan kan iedere keer op deze laatste het bedrag worden geboekt en in een bijlage de splitsing per land.

  Een ander artikel
  Mevrouw Bouterse werd gefeliciteerd met haar verjaardag.
  Mevrouw Bouterse alsnog gefeliciteerd
  De schrijver van deze felicitatie daarentegen moet toch terug naar school.
  5? zinnen. In deze vijf zinnen richt de president zich tot zijn vrouw en spreekt haar aan met je (2de persoon, zoals het hoort) en met haar (3de persoon). Nogal afstandelijk.
  Ik kom op dit artikel omdat ik nog steeds wacht op DE maatregel van de president waarmee hij en hij alleen, dus geen Hoefdraad of Santoki of wie dan ook, de economie een boost kan geven.
  Hij hoeft alleen maar een uitspraak te doen.
  Grootspraak neen. De maatregel werkt alleen in een kleine economie.


  Maak melding

 24. Kansloos.

  Het O.M van Nederland heeft zijn huiswerk gemaakt. Surinamers denken het makkelijk er over maar door de beslagname van het geld is 1 ding pijnlijk duidelijk geworden. Alle valuta’s op de Surinaamse banken worden door de buitenlandse banken als zwart geld beschouwd. Je kan nu valuta’s op de Surinaamse banken hebben maar je zal toch de herkomst van moeten verklaren. Anders kan je buiten Suriname dat geld niet kwijt.
  Suriname geeft aan dat giraal overmaken geen probleem is maar dit geld alleen als je valuta’s binnen Suriname overmaakt. Geen enkele bank buiten Suriname wil nog valuta’s hebben die van de Surinaamse banken komen. En dit dank zei een NDP regering.


  Maak melding

 25. pico 26 april 2019 at 10:11
  Om de wat nettere kant van groep 1 te kiezen zou ik wijzen op het feit dat Suriname alles in het werk heeft gesteld om op een nette/diplomatieke manier het haar toebehorende geld terug te krijgen.
  Denk hierbij aan de missie Hoefdraad en recentelijk de missie Gersie.”

  Moet ipv Gersie geen van Trigt staan?

  Moest Suriname voor een zaak die bij het O.M. in onderzoek is niet eerder rechterlijke stappen (b.v. een kort geding procedure vraag ik me af) ondernemen om het geld vrij te krijgen?

  Diplomatieke wegen die ze hebben bewandeld heeft immers geen invloed op de rechtsgang in Nederland.
  Zou Nederland het recente gesjouw van 850.000 euro tussen Nederland, Suriname, Aruba ( mogelijke test van Nederland)mee kunnen laten wegen of moet men dit als sec gescheiden zaken moeten zien.


  Maak melding

 26. @ Sam
  Ja bedankt. Trigt in plaats van Gersie.
  Neen, een kort geding vindt plaats bij een spoedeisende zaak.
  Ik ben altijd voor communicatie. Dus Suriname heeft een juiste weg bewandeld. Niet meteen gaan dreigen of naar de rechter te stappen.
  Eerst op het allerhoogste niveau; de minister van financiën en nogmaals nu met de governor.
  Praten, praten en nog eens praten.

  Het zijn aparte zaken;
  -particulieren tegenover instellingen
  – import van valuta.
  De zaak van €850.000, is een zaak tussen Aruba en Suriname


  Maak melding

 27. Laten ze naar de rechter gaan want dat kan nog in Nederland maar in Suriname verschijn Bouterse nooit voor de rechter voor de december 1982 moorden dat is het verschil.Hij spreekt zelf zichzelf vrij.Dat is mijn mening.


  Maak melding

 28. In Nederland is het als je wat doet, koop, verdiend of bezit moet je het ook aan kunnen tonnen als het door justitie of belastingdienst wordt gevraagd hoe je aan de middelen ben gekomen. Er zijn regels en wetten ervoor nationaal en internationaal. Nederland gaat niet zomaar geld in beslag nemen. Suriname moet ook aan de regels houden punt uit. In Suriname zie je vak mensen plotseling heel rijk worden en niemand vraag zich af hoe mens aan het geld is gekomen of het drugs, criminelen geld zijn geld. Het wordt niet door de belastingdienst als door justitie onderzoekt hoe men een op andere dag zo rijk is geworden.


  Maak melding

 29. Glenn vertel waarom zijn Bakra niet te vertrouwen en snijden ze je kop af als ze kans krijgen. Vlgs mij doen de djoeka dat. Proost neem nog een snuifie en drankje


  Maak melding

 30. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Suriname naar de Nederlandse rechter om door Nederland in beslag genomen 19,5 miljoen euro.
  Het team van advocaten gaf bij monde van mr. Verbruggen aan dat de inbeslagname een misslag, een drieste actie en ondoordachte actie en ook een blunder van het OM is.

  Maar dat zal (nog) bewezen moeten worden door het team van deze advocaten in Nederland.
  En niet met een (LUL) verhaal komen over “drieste actie en ondoordachte actie en blunder van het OM via de Surinaamse pers.

  Klaagschrift indienen:
  Geld in beslag genomen
  Wanneer de politie uw geld in beslag heeft genomen, heeft u er groot belang bij dat dit geld zo spoedig mogelijk terug te krijgen, zeker wanneer het gaat om een groter geldbedrag. Gelukkig bestaan er goede mogelijkheden om het beslag op het geld te laten opheffen.

  Het geld kan om verschillende redenen in beslag worden genomen.
  In de meeste gevallen gaat het om een geld dat in beslag wordt genomen omdat men vermoedt dat het een relatie heeft met een strafbaar feit, bijv. dat het geld is verdiend met het plegen van strafbare feiten of daarvoor bestemd is.
  Het geld zou dan voor verbeurdverklaring in aanmerking komen, hetgeen de grondslag vormt voor het beslag.
  Daarnaast kan het ook zijn dat het de politie of het Openbaar Ministerie conservatoir beslag legt op het geld, zodat dit later verrekend kan worden met een eventuele ontnemingsvordering.
  In sporadische gevallen komt het voor dat geld in beslag wordt genomen met het oog op de waarheidsvinding, bijv. om te onderzoek of het geld vals is, of dat het geld een criminele herkomst heeft.
  Voor een nadere toelichting op de verschillende gronden voor beslag wordt verwezen naar het document “klaagschrift indienen”.
  En dat hebben de advocaten nu ingediend.

  Geld in beslag genomen – Strafrechtelijk-beslag.nl
  Geld in beslag genomen – Strafrecht Advocaten Netwerk

  @J.Zwartmans (Jacko) & @Djakkie, Fawaka man.
  Misschien kan het OM in Nederland, alvast rente van de 19,5 miljoen euro op onze rekening overmaken.


  Maak melding

 31. Wat mij opvalt, is dat er zoveel reageerders hier zijn die staan te juichen voor de Nederlandse zienswijze!

  Als het maar slecht blijft gaan in Suriname, lijkt hun motto, no matter what.


  Maak melding

 32. Wat ik in veel verslagen mis is dat Nederland de inbeslagname verplicht was om uit te voeren.
  Suriname was bij drie eerdere leveringen al vertelt dat de derde aanmaning de laatste dreiging was en daarna inbeslagname zou volgen. Maar vanuit Paramaribo dacht men sterker te zijn dan Europa.

  Er was een lijst met 25 vragen opgesteld door de Europese Unie!!!! en na een jaar heeft Paramaribo er al drie goed beantwoord.

  Wat denk je dat eer gebeurd?? De KLM is de enige gecertificeerde maatschappij die geldtransportbedrijf mag verzorgen. Die krijgen geen geldtransport verzekerd zolang de Europese Unie dit transport niet vrijgeeft.

  Alle andere lulverhalen komen uit duimen van ezels. Ga jullie je eens informeren over internationaal geldtransport voordat je van alles uitkraamt of lees eens wat de deskundigen schrijven.

  Eerst het vragenlijstje met goede antwoorden invullen dan slaag je voor het examen en krijg je het diploma voor eerlijk zaken doen.


  Maak melding

 33. Beste mensen,
  Dit zijn allemaal acties en symptomen die horen bij een “Failed State”, of we dit nou leuk vinden of niet.
  Met zo een kleine economie als dat van Suriname moet men in staat zijn om elke dubbeltje te kunnen verantwoorden.
  Maar wij weten allemaal dat er een veel te grote informele economie bestaat in Suriname die zich primair manifesteert in wereld van Casino’s, Goud sector, Hout sector, Cocaïne sector, import van tweede handse auto’s sector, handel in illegaal – door fraude verkregen grond sector en de lijst is veel groter.
  Dus laten we even onze “common sense” gebruiken en geen “non sense” gaan lopen roepen.
  Suriname wordt in een adem genoemd met “General Money Laundering” & “Trade based Money Laundering”.
  Al die Euro’s die in Suriname worden binnen gebracht door mensen die vakantie komen vieren in “switie sranang” worden ingewisseld bij “legale” wisselkantoren toch?, of niet dan en indien niet zo graag verklaren.
  In Governance en Compliancy land is het heel simpel: pas de regels toe of verklaar waarom is afgeweken van de regels. Zo moeilijk is dat toch niet? Of zie ik het verkeerd.
  En lieve mensen aub niet komen met kolonisatie en andere flauwekul.
  Al die mensen die in Suriname nationalistische kreten uitslaan zijn vooral mensen die primair hun eigen zakken hebben gevuld. Deze mensen houden helemaal niet van Suriname. Zij misbruiken Suriname om zelf zo snel mogelijk rijk te worden.


  Maak melding

 34. Er waren volgens mij bewust “besmette” briefjes van 500 eur doorgelaten (briefjes waren ook geregistreerd alszijnde besmet). Dezelfde briefjes kwamen weer terug via SU richting Ned…

  De Ned staat is bezig zwartgeld/crimineelgeld circuit in kaart te brengen en dat is ze dus ook gelukt.

  SU kan de geregistreerde briefjes (crimineel/zwartgeld ) van 500 NIET verklaren…

  Het giraal verkeer is geen probleem…daar gaat het probleem dus niet over,..
  De OM heeft zijn/haar huiswerk goed in orde hetgeen ik niet kan zeggen van de criminelen die aan de macht zijn..


  Maak melding

 35. Dit lijkt me bluf van Surinaamse kant. En daarbij wordt gespierde taal niet geschuwd: een advocaat van de Surinaamse regering noemt de actie van het Nederlandse OM ‘een misslag, een drieste actie en ondoordachte actie en ook een blunder van het OM’.
  Ik denk eerder dat de gang naar de rechter door Suriname ondoordacht is, want hiermee wordt Nederland in de kaart gespeeld. In Nederland zullen ze het juist toejuichen dat Suriname naar de rechter stapt. In de rechtszaal zal Suriname namelijk gedetailleerd openbaar moeten maken wat de herkomst is van die 19,5 miljoen euro, en wel tot de laatste cent. En daarmee geeft Suriname veel informatie prijs, en krijgt Nederland inzicht in het geldverkeer in en vanuit Suriname. En die informatie kan weer gebruikt worden om witwaslijnen in kaart te brengen. Zoals Nederland onlangs bewust heeft gedaan met het geld dat op Aruba in beslag is genomen.

  Het Nederlandse OM hanteert in deze zaak de methode van omgekeerde bewijslast: je wordt ergens van verdacht en moet bewijzen dat je onschuldig bent. En dat zal voor Suriname, gezien de negatieve beeldvorming, nog ‘a hell of a job’ worden! Dan heb je advocaten nodig die meer in hun mars hebben dan het kunnen doen van gespierde uitspraken……


  Maak melding

 36. Die Robert van Trikt is wel grappig bezig zeg.
  Hij wil dat alle geld transacties giraal worden gedaan want dan is er weinig tot geen behoefte aan harde Cash geld.
  Ik neem dat hij weet dat hij daarmee zo’n beetje de totale top van Ondernemers, Handelaren, Cambio’s, Smokkelaars van zowel Goud, Hout, Geld & Cocaine, de rest laat ik er even buiten in de problemen gaat brengen en dan zijn z’n dagen ook zo geteld.
  We weten toch allemaal dat wie aan bepaalde belangen van bepaalde mensen komt zich zelf in gevaar brengt.
  Giraal staat namelijk gelijk aan traceerbaar voor de Auditors & Regulators.
  Benne benieuwd.


  Maak melding

 37. Nederlanders zijn gespecialiseerd in het stelen van andermans geld.
  Misschien wilde de Hollandse douane een paar feestjes bouwen, net zoals die top politiechef. De ene dienst kan natuurlijk niet onder doen voor de andere.


  Maak melding

 38. Giraal betalen is goed idee, vooral licht, water, telefoonkosten al de loketten moet weg hiermee bespaar de instanties tonnen SRD. Maar je moet ook makkelijke geld kunnen opnemen van de Bank, het moet niet zo zijn dat je per dag slecht 500 usd of euro mag opnemen. Door het te beperken heeft men geen vertrouwen meer in het financiele systeem en je gaat je geld niet op de bank storten, want het beleid van de regering en de bank instelling deug niet ze zijn niet te vertrouwen.


  Maak melding

 39. Volgens mijn info moet je in ieder land waar je zoveel geld binnensmokkelt verantwoording afleggen. Het heeft niks met NL tegen Suri te maken, neem bijv. alleen al Amerika of Australië, ze sluiten je direct op. Toen de militairen valuta nodig hadden wilden ze op zanderij toch ook precies weten hoeveel geld je binnen bracht, en hoeveel je weer meenam, want teveel mee terug werd direct in beslag genomen. Zijn jullie die periode voor het gemak ook vergeten.


  Maak melding

 40. Het grootste probleem hier is de euro,de weg naar de rechter is dus heel goed!
  Wijs de rechter de zaak af,dan kunnen ze naar het Europese hof waar zij de zaak zullen winnen en dat is zeker.
  Suriname moet gaan nadenken om met Nederland te breken,Nederland wil Suriname in de tang houden precies als de Antillen.
  Het reizen naar Suriname zal wel moeilijk worden maar het moet te doen zijn.
  Een lijnvlucht openen van Paramaribo naar Parijs,een lijnvlucht openen van Paramaribo naar Turkije.
  Je kunt ook vliegen naar Amerika en vandaar uit naar Suriname.
  Het moet een keertje ophouden met dat gedoe van Nederland,Suriname is toch onafhankelijk.


  Maak melding

 41. Formeel is Suriname onafhankelijk, ja dat klopt. Maar onafhankelijk zijn als land wil niet eggen dat je ook zelfstandig bent als land.
  Want dat is Suriname alles behalve.
  Er is geen gezonde groei van de economie. We kunnen amper 10% van onze begroting op eigen kracht verdienen
  De Surinaamse economie is nog geen 1% van de Nederlandse economie groot.
  De route via Parijs is volledig mislukt en verwikkeld in frauduleuze zaken.
  Frankrijk heeft inmiddels aan de grens met Frans Guyana ook laten zien dat ze klaar zijn met Suriname
  De enige weg die er nog is is de weg via China en de Islamitische landen die wel geld hebben maar in ruil daarvoor facilitering van de Islam terug willen zien.
  De andere bevriende landen van Suriname zijn vrijwel allemaal te labelen als “dubieus”.
  Dus al die flauwekul over ontwikkelen op eigen kracht, met eigen inzichten, met eigen strategie etc zijn allemaal mislukt.
  Precies die mensen waarvan men dacht dat zij het land een duwtje zouden geven hebben het land geplunderd en in de uitverkoop gedaan voor eigen gewin.
  Worden we wakker of gaan we voor nog een keertje valse beloftes?


  Maak melding

 42. pakiratigri`
  Ik heb zo een idee dat je het niet helemaal begrijpt. Het is niet Nederland die aan moet tonen of dit geld zwart geld of iets dergelijks is. Diegenen die werken met dit geld( lees overgemaakt hebben), hoeven alleen maar aan te tonen waar dit geld vandaan komt en de zaak is opgelost. Gewoon even met bewijzen komen waar dit geld van is, waar het vandaan komt, wat er mee gaat gebeuren en wie de bezitter van dit geld is, Dan heeft Nederland geen poot meer om op te staan en is het geld in no time vrij.
  Ik heb een sterk vermoeden dat er niemand uit suriname is die dit kan doen. Waarom niet? Heb je daar wel eens aan gedacht i.p.v. de hele wereld er weer bij te halen( Assad ?) en de schuld weer bij de Hollander te leggen.
  Ik denk dat je diep in je hart wel weet wat er aan de hand is, namelijk een ongeoorloofde transactie die niet volgens de internationale wetgeving heeft plaatsgevonden en dit door mensen is gedaan die dachten dat de rest van de wereld net zo stom zijn als bijvoorbeeld mensen zoal jij.
  Jullie leren het nooit en jullie zullen het ook nooit leren! Blijf vooral afgeven op de Hollanders maar besef wel dat die Hollanders vele malen slimmer zijn dan jij.
  Kijk maar wat je er mee doet want ik heb het ook gehad met jullie.


  Maak melding

 43. @ Mi sabitoch.

  De Surinaamse economie is momenteel ongeveer 0,25% van de Nederlandse.
  10% van de Surinaamse economie zijn euro;s die al familie ondersteuning naar Suriname gestuurd worden.
  Om geld naar het buitenland te exporteren zal men formeel relaties met banken in de ontvangende landen moeten hebben,
  Ik ben vrijwel 100% zeker dat Surinaamse banken al hun relaties met Europese banken kwijt zijn geraakt onder Hoefdraad. Daarom was het geld onderweg naar China.
  De op kopende bank in China weet dat het een risico neemt en moet daar voor vergoed worden.
  Papiergeld exporteren kan gezien verzekering nu alleen met KLM. Een andere maatschappij naar Suriname laten vliegen met vergunning en verzekering van een andere bestemming os vrijwel onmogelijk en zeker zwaar verlies latend.

  Bouterse en Hoefdraad hebben Suriname gesoleerd en een jaar lang fabels vertelt.


  Maak melding

 44. Surinmaers moeten beginnen te beseffen dat je niet “bigi hoeft te spelen met n stapel geld op zak”… die tijden zijn voorbij!!!

  Moet nog steeds lachen als ik iemand srd 100.000 of meer zie opnemen aan de kassa…eerst bigi spelen en daarna dokken 😂😂😂


  Maak melding

 45. Mango,
  Wie is piet hein en wat die stront hollanders met dit item te maken? En wat heeft piet hein met deze inbeslagname te maken.
  Je bent nou niet een voorbeeld van een surinamer waar je een discussie mee zou willen beginnen over deze zaak. Gewoon terug in je hangmat, lekker uitrusten, handje ophouden en verder mondje dicht.
  Als je weet en begrijpt waar dit over gaat mag je terug komen.


  Maak melding

 46. Veno
  Doe nu eens een keertje nadenken voor dat je ergens op reageert. Je maakt je op deze manier alleen maar belachelijk. Lees nu zelf eens wat je schrijft, dus over de euro, breken met Nederland, het in de tang houden van de Antillen en de lijnvluchtenj.
  Verder ben ik nieuwsgierig naar dat gedoe van Nederland.
  Je bent toch wel in staat om zelfstandig te denken neem ik aan, of praat je maar de hele achterlijke meute na?
  Onbegrijpelijk dat er nog mensen zijn met zulke achterhaalde zienswijzen zoals die van jou. Leren jullie nou nooit iets bij?


  Maak melding

 47. Steenhard de Waarheid,
  Volgens mij zit jij de zaak een beetje op te naaien. In jou post kun je beter Nederlanders veranderen in surinamers en Hollandse in surinaamse. Zit je gegarandeerd een stuk dichter bij de waarheid.
  Verder geen onzin meer verkopen a.u.b. dat hoor ik hier al genoeg.


  Maak melding

 48. Ze kunnen het vergeten, tenzij ze die rechters omkopen, wat nite gaat gebeuren. Pas als de bij verstek veroordeelde drugsbaas van wie deze paarse marionetten in opdracht handelen, geen president meer is van het land, dan pas gaan ze het bekijken, want veel drugsgeld is zelfs afkomstig van de ndp drugsmaffia. Wacht maar af en zie……na soso lasi monie of meki wang monie op kosten van land, volk en ndp aparia’ s, aan wie men deze ndp roverheid te danken heeft.


  Maak melding

 49. Nog een kleine aanvulling op bovengenoemd artikel.

  Advocaat Verbruggen: OM Nederland is zelf in opspraak.
  (het artikel is volledig te lezen op (starnieuws.com)

  Wel mr. Verbruggen.
  Het OM in Suriname is reeds jaren zelf in opspraak. Niet Transparant en ook niet Integer.
  Ook is er geen sprake van Transparantie & Integriteit in de advocatuur in Suriname.
  Dat u expliciet met een aanvullend verhaal in de Surinaamse media verschijnt over OM Nederland is zelf in opspraak, kan ik best begrijpen.

  Maar in Nederland slapen de onderzoek journalisten niet.
  Lees NRC – Nieuws, achtergronden en onderzoeksjournalistiek
  En daarom worden de zaken ook grondig onderzocht.
  Een liefdesaffaire, machtsmisbruik en leugens: Een justitiedrama in negen bedrijven.
  RECONSTRUCTIE:
  Twee hoofdofficieren die stelselmatig niet de waarheid spreken en een gebrek aan ‘ethisch leiderschap’.
  Het langverwachte rapport naar de liefdesaffaire in de top van het Openbaar Ministerie laat geen spaan heel van de twee hoofdpersonen en hekelt ook de organisatiecultuur en de leiding.
  Wat is er precies gebeurd volgens de onderzoekers?

  Maar het volgende mag mr. Verbruggen niet vergeten.
  PER 1 JANUARI 2014 NIEUW MAXIMUM GRENS CONTANTE BETALINGEN: 5000 EURO
  Publicatie Staatscourant d.d. 13 november 2013:
  Het College van Afgevaardigden van de Nederlandse Orde van Advocaten.


  Maak melding

 50. Sranan zal met de huidige werkwijze van negeren
  van financiele controle-eisen die internationaal worden
  gesteld, een paria blijven !

  Wanneer Sranan een schone lei had, kon zij gemakkelijk
  overstappen op US-dollars ! Dit kan volgens mij helaas,
  weer vanwege de ontbrekende control, ook niet !

  Sranan wordt vanwege de enorme HARDDRUGSDOORVOER,
  internationaal extra in de gaten gehouden !

  De buitenlandse politiek van Paars, wakkert het internationaal
  wantrouwen aan !
  Terwijl de helft van jouw bevolking in Nederland zit, boycot
  men Nederland op diplomatiek niveau ! Hoe dom kun je zijn !

  Indien Sranan echte democratische vrienden had in de regio,
  kon men tijdelijk op die landen terugvallen. Maar communistisch
  Venezuela of Cuba, zal het in elk geval niet worden !

  De financiele problematiek van Sranan wordt door de Paarse
  regering, uit vrees voor het Volk, onderschat. Men verzwijgt het
  eigen falen, tot het moment dat het buitenland ingrijpt.

  Vervolgens geven de falende Paarse machthebbers HET BUITENLAND
  DE SCHULD !!!

  PS : Paars failliet un kondre ! Staatsschuld bigi tumsi !


  Maak melding

 51. dit zal wel om gecodeerd geld gaan dit ook tussen deze zending in lag, moeilyk op te sporen zonder zo,n aparaat.dan nog moet het terug gegeven worden want zo,n Bank die weet dat niet.of het nauw zwart of wit is


  Maak melding

 52. K zou ht geld mr daar laten liggen hoor want er is duidl iets niet pluis ermee anders zou nederl nooit overgang tot beslaglegging n bovendien wat stelt die 19 milj voor in vergelyking mt die geleende 2 miljard die men niet kan verantwoorden n wat gaat er vn overblyvn na aftrek vr d kosten v/d dure reizen die ze afleggen in delegatie-verband n honorarium vr juridisch bystand??? In elk geval wens k hun veel wysheid n succes toe. Sur schryft geschiedenis hopelyk halen ze geen bakzeil.


  Maak melding

 53. @ Ger
  Was mijn posting te lang?
  Gelet op je reactie, kan ik aannemen dat je het niet begrepen heb.
  Voor alle anderen die eventueel ook het idee hebben gekregen dat ik de weg die Suriname NU bewandelt de juiste vind, zal ik het verder uitleggen.
  Suriname heeft langs diplomatieke weg geprobeerd haar geld terug te krijgen.
  Mislukt, tot 2 keer toe: Hoefdraad en van Trigt (met dank aan Sam)
  Nu vraagt ze aan een derde, zijnde een onafhankelijk instituut om uitspraak te doen.
  Als Nederland je duidelijk heeft gemaakt dat ze onderzoek doet en van jouw gegevens wilt, die je niet kan overleggen, dan wel wil overleggen dan kan ik de stap begrijpen naar een onafhankelijk instituut.
  Zou ik, als ik minister of governor was hetzelfde doen: stap naar de rechter?
  Nee, ik zou bij een bevriende natie hulp zoeken. Een natie die meer macht heeft in de EU.
  Suriname heeft toch een ambassade in Frankrijk, Suriname heeft vorig jaar? een overeenkomst met Frankrijk gesloten over militair ingrijpen/patrouilles in het kustgebied.
  Ik zou verder gaan langs diplomatieke weg.
  Bovendien is het, maar ik ben geen jurist, de vraag aan welk gerechtshof je de zaak moet voorleggen.
  Dit is immers geen Nederlandse wetgeving, maar Europese wetgeving.
  Als een Nederlandse wet in strijd is met Europese wetgeving dan geldt Europees wet.
  Misschien moet de zaak dienen bij het Europese hof van Justitie.
  Tegen de tijd dat de zaak wordt behandeld zijn we 10 jaar verder en bestaat Waterkant misschien niet meer.
  Communiceren, praten, altijd praten
  Schreeuwen, vechten, naar de rechter stappen vind ik eerder een zwakte bod.


  Maak melding

 54. Vraag mij af welke Officier van Justitie deze maatregel genomen heeft … doe daar eens onderzoek naar, dan is men vanuit Suriname zo klaar wanneer bekend wordt en heeft men het geld binnen de kortste keren en met spoed terug.

  Ben geen DDB fan, maar beste JoJo jij gaat wel heel erg snel mee in het verhaal van de CBvS advocaten die wel heel erg snel tot de conclusie zijn gekomen dat dit geen politieke actie is van de Nederlandse overheid.

  Moet daarin Pakiratigri volkomen gelijkgeven … Nederland durft tegen geen enkel land in de gehele wereld maar wel tegen Suriname dan durft men wel van alles (en dat is ook in vertaalt zich ook in gedrag naar Surinamers toe).


  Maak melding

 55. Nederland heeft nog veel meer van Suriname gestolen, zoals die resterende ontwikkelingshulp. Alleen al rente van dat bedrag zal tientallen miljoenen euro waard zijn.


  Maak melding

 56. d\e lijkt op een overval. Als sterkere pak je iets af van een zwakkere en je voert dan achteraf allerlei drogredenen op.
  De waarheid zal meer liggen in de richting dat men contant geld wil afschaffen en dan dit soort gevallen als reden daarvoor wil gebruiken.
  Men moet het spel wel zuiver spelen. Wees moedig en zeg dat je de hele bevolking wil controleren en niemand meer contant geld mag hebben.


  Maak melding

 57. Laat Bouterse dat geld zelf komen halen dan kunnen ze hem aanhouden en Suriname bevrijden van deze moordenaar die hij in december 1982 heeft uitgevoerd.Tevens zijn veroordeling in het verleden over drugshandel.


  Maak melding

 58. Er ligt ook een BESLAG van de Paarse President op de
  Belastingdienst en op de Anti-Corruptie-wet !!!

  FIOD krijgt helemaal geen WERKVERGUNNING in
  de Paarse staat !

  Daarom weet SRANAN niet wie de eigenaren/verdieners
  zijn van de SCALIANS !

  Daarom weet SRANAN niet wie de eigenaren en verdieners
  zijn van de Mega-Chinese-Vis-hektrawlers !

  Daarom weet SRANAN niet wie WEL belasting betalen en wie
  zijn VRIJGESTELD, door de Paarse Clan !

  MAAARRRRR. het BUITENLAND DOET MOEILIJK ……………..!

  PS : Wat vervoeren ONZE DUIKBOTEN en ONZE KLEIN-LUCHTVAART-
  VLOOT EIGENLIJK ?????????? INKOMSTEN DAARUIT ????????????


  Maak melding

 59. Even ter herrinenring..het ging hier volgens Suriname om betalingen aan China. Ik lees inmiddels een hoop nonsense hier van die paarse kliek. Volgens het Nederlandse OM gaat het om een strafrechterlijk onderzoek naar witwas praktijken uit Suriname. Ik zeg kansloze missie van Suriname.


  Maak melding

 60. Pico je bent inderdaad geen jurist, maar er zijn binnen europa nu eenmaal afspraken gemaakt over geld en handelen met (drugs, witwassen , wapenhandel terrorisme en andere criminele aktiviteiten) verdachte landen, waar Suriname dus klaarblijkelijk ook bij behoord, en zolang Suriname of wie dan ook niet aan kan tonen dat dat geld ui legale aktiviteiten, handel afkomstig is , blijft het verdacht geld, Simple as That, De RBC had in het verleden hier met die 4 milj. dus geen moeite mee, en is het vrijgegeven, Het gekste is , maar eigenlijk ook niet, er zouden toch partikuliere en zakelijke bank clienten ook gedupeerd moeten zijn, en waarom hoor je daar niets van, ik heb in ieder geval niets in de pers of social media van vernomen, iedereen doet er het zwijgen toe over de afkomst van dat geld


  Maak melding

 61. James 27 april 2019 at 11:07

  Moet daarin Pakiratigri volkomen gelijkgeven … Nederland durft tegen geen enkel land in de gehele wereld maar wel tegen Suriname dan durft men wel van alles (en dat is ook in vertaalt zich ook in gedrag naar Surinamers toe).”

  @ James,

  KLopt!!

  Maar geen enkel land is zo dom als Suriname 🙂


  Maak melding

 62. Surinaamse PAARSE politici DURFVEN deze wan-orde moves
  te maken alleen ten koste van de staat Sranan en de Bevolking !

  Ergens anders DURVEN zij niet !

  Wanneer gaan de SRANAN Justitie, SRANAn BELASTINGDIENST
  en de SRANAN `FIOD`achter de eigenaren aan van RUIM
  ZESHONDERD MILJOEN US-DOLLARS op ZWITSERSE BANK/
  REKENINGEN van SURINAAMSE STAATSBURGERS !

  WE PRATEN HIER NIET OVER 19,5 MILJOEN EURO !

  WE ZWIJGEN OVER ZESHONDERD MILJOEN US-DOLLARS !

  ER LIGT DUS PAARS PRESIDENTIEEL BESLAG OP VERDER
  ONDERZOEK NAAR DE EIGENAREN VAN DIT GIGANTISCH BEDRAG !

  DE SCHULD VOOR HET OP DEZE WIJZE BENADELEN VAN LAND
  EN VOLK, DOOR ONDERZOEK TE VERBIEDEN, LEGGEN WIJ BIJ HET
  BUITENLAND !

  NEKS NO FOUT, SRANAN MOESJE SA NJANG BESKUTU SONDRO BOTRO !


  Maak melding

 63. @Sam….jullie hebben een trauma te verwerken. Zolang dit nog niet is gebeurt gaan jullie Nederland als boosdoener blijven zien. In plaats daarvan zou je ook kunnen bedenken dat de Nederlandse hulp een welkome zou kunnen zijn in het gevecht tegen corruptie, drugs en criminalteit. Maar nee, jullie hersenen zijn zo geindoctrineeeerd door die paarse bende met hun plaatsvervangende nationalisme, dat jullie het goede niet meer van het kwade kunnen scheiden


  Maak melding

 64. Waarom is het zo moeilijk om het OM in Nederland te overtuigen dat de geldzending zuivere koffie is? Er moeten toch onderliggende bewijsstukken zijn? Of niet natuurlijk….


  Maak melding

 65. @ hans
  Ik schreef dat ik geen jurist ben.
  Ik moet er misschien aan toevoegen dat ik wel de module recht met succes heb afgerond.
  Recht vormt een belangrijk onderdeel van de studie algemeen economie.
  Naast monetaire politiek en openbare financiën.
  Daarom zeg ik dat SU de weg van diplomatie moet blijven bewandelen.
  In gesprek blijven met de ECB en Nederland.
  Nederland is duidelijk en dat moet zij ook zijn:
  Su moet duidelijk kunnen maken hoe ze aan dit geld is gekomen.
  Dit is een Eumaatregel
  Volgens mij verschillen we .dan ook niet van visie.
  Je opmerking betreffende de personen van wie dit geld is;
  Kent SU een depositogarantieregeling?
  Zo ja. Hoe hoog is deze? En is deze recentelijk verhoogd?
  In Ned heeft Wouter Bos net op tijd (haha)
  het bedrag verhoogd van 25000 tot € 100.000,–
  Die van SU us toch toevallig geen € 19, 5 mln geworden?


  Maak melding

 66. Boefdraad geeft het land verlaten om navraag te gaan doen in Nedwerland. Hij is nooit meer terug gekeerd. Slim bezig
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.