vrijdag, april 19, 2024
HomeNieuws uit SurinameVice-president van Suriname vandaag voor 5 dagen naar Ghana

Vice-president van Suriname vandaag voor 5 dagen naar Ghana

-

Does Travel - naar Suriname

De vice-president van Suriname, Michael Ashwin Adhin, zal president Bouterse van 19 t/m 23 april 2019 vertegenwoordigen in de Republiek Ghana. Dit op uitnodiging van, Zijne Majesteit Otumfuo Osei Tutu II, koning van de Asantehene. De vp en delegatie zullen tijdens dit bezoek o.a. participeren in de activiteiten rondt de 20ste viering van de troonbestijging van de koning, welke plaats zullen vinden in de stad Kumasi.

Ook zal Adhin gedurende dit bezoek de inauguratie plechtigheid van de diplomatieke vertegenwoordiging van de Republiek Suriname, in de Ghanese hoofdstad Accra, verrichten. Met deze vestiging zal Suriname haar diplomatieke aanwezigheid op het Westelijk deel van het Afrikaanse continent hebben bestendigd.

Voorts past dit bezoek volledig binnen het kader van het buitenlands beleid inzake versteviging van de Zuid-Zuid Samenwerking, welke gericht is op verdere uitvoering van gemaakte afspraken tussen beide landen op historisch, cultureel en economisch gebied aldus het Nationaal Informatie Instituut.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

34 REACTIES
  1. Zal zijne majesteit Tutu II koning van de Ashanehena ook de schade vergoeding van miljoenen US-dollar die de afstammelingen Suri-Afri slaven te goed hebben van de geleden schade dat zijn voorvaderen aan heb gedaan hebben aa hem betalen om terug mee te brengen voor deze Surinamers.

    Gaan ze hier over ook de geschiedenis over herschrijven, dat ze nu geen creolen zijn, maar gewoon negers met dezelfde kenmerken, zelfde eetcultuur van Napi, korjaal, tamtam-cultuur, boeke-muziek, voedoe/wintie, kwakoe heten, en terug willen naar hun roots om koning Tutu te dienen.

    Of is het een veilig heen komen voor ddb voor te bereiden na 26 mei 2020. ddb met zijn kroeshaar, zie vroegere foto’s, noemt zich zelf wel pikien ingie booyke. Ghana is thans een republiek en op grond daarvan hoort vice aatje bij de president van Ghana een staatsbedoek af te leggen en daarba bij de stam koning. Wie houdt, wie voor de gek?

    Recht En Waarheid Maken Vrij

    God Zij Met Ons Suriname/rs


    Maak melding
  2. De reis wordt bekostigd uit de leningen die we hebben bij verschillende instellingen in de wereld. Onze dekking 200 miljard dollar, aan bodemschatten die in de grond ligt.

    Dat moet u als burger van Suriname wel oprapen als een deel van u zowel letterlijk als figuurlijk, niet in de pinari willen komen te zitten.

    Onze gouden aandeel hebben we al verkocht omdat we skeer zijn en dit soort reizen moeten kunnen betalen.

    Maar al met al. Het is Adhin gegund. Hij kan dan zelf zien waar de wortels zijn van achterlijkheid, slachtofferschap koestering, melagomaan en narcistisch zijn.


    Maak melding
  3. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

    Vice-president Michael Ashwin Adhin van Suriname vandaag voor 5 dagen naar Ghana.
    Hij gaat op bezoek bij Zijne Majesteit Otumfuo Osei Tutu II, koning van de Asantehene.

    Veertig (40) Eeuwen van te voren was de Heiland reeds beloofd. Uit het Oude Testament.
    En wie kwam als beloofde Koning (Heiland) naar Suriname in 2018?

    Ik dacht dat de Vice-president persoonlijk was uitgenodigd door President Nana Akufo-Addo van Ghana.

    @Djakkie 19 april 2019 at 09:53 (Fawaka man.).
    Een klein beetje rustig aandoen vandaag.
    Want het is Goede Vrijdag.

    Ik kwam toch een klein artikel over Ghana tegen op (Trouw.nl)
    De Ghanese economie groeit, maar de kleine winkelier profiteert niet
    SAMENLEVING
    Melanie Zierse–23 juli 2018

    REPORTAGE Ghana wordt vaak beschreven als het voorbeeldland van Afrika.
    Waar heeft het land deze status aan te danken? Slot van een drieluik:
    Ghana heeft een van de snelst groeiende economieën ter wereld.
    Wat merken de Ghanezen daarvan?
    Van jongs af aan is Eyetsa Lorraine Ocloo gefascineerd door mieren. Met name hoe de insecten kleine stukjes uit de buitenwereld verzamelen en dat als geheel samenbrengen in hun eigen wereld.
    Dat wilde zij ook, maar dan in haar eigen winkel.

    Wijzend naar de witgeschilderde pallets noemt Ocloo alle producten die in The Shop Accra te koop zijn. “Kleding, manden, meubels, cosmetica, kunst, fotografie, palmwijn.”
    Alles heeft zijn eigen vakje, voorzien van de naam van de maker. “Iedere creatieveling is als het ware een mier”, zegt ze met een brede glimlach, terwijl haar knaloranje jurk achter haar aan wappert.

    De winkel heeft ook een bar, waar alleen lokaal voedsel te bestellen is. Eén ding hebben alle producten gemeen: ze zijn handgemaakt van Afrikaanse – maar vooral Ghanese – materialen en ingrediënten.

    Eigen producten
    Die aandacht voor ‘Made in Ghana’-producten is precies wat de Ghanese president Nana Akufo-Addo probeert te stimuleren. Sinds hij in 2016 is verkozen, heeft de economie een enorme groei doorgemaakt.
    De verwachting is dat het West-Afrikaanse land dit jaar zelfs een van de snelst groeiende economieën ter wereld heeft, met een stijging tussen de 8,3 en 8,9 procent, aldus de Wereldbank.

    Die economische groei heeft Ghana vooral te danken aan de oliesector, zegt Peter Quartey, hoofd van de afdeling economie aan de Universiteit van Ghana. In 2017 is de productie gestegen naar bijna 60 miljoen vaten.

    De olie-inkomsten zijn hierdoor 124 procent hoger dan voorgaande jaren. Ook de export van cacao en goud brengt dankzij de stijgende prijzen veel geld in het laatje.

    “Je wilt dat de groei zich vertaalt in werkgelegenheid. Helaas leveren deze sectoren niet de meeste banen op”, aldus Quartey.
    “Het is beter als de agrarische en industriële sectoren zouden groeien.” Wegens gebrek aan investeringen worden ruwe materialen niet optimaal in Ghana zelf verwerkt.

    Als de focus zo sterk op de olie komt te liggen, bestaat het gevaar dat landbouw en industrie worden vergeten. Zodra de olieprijs sterk daalt, neemt de kans op een crisis toe.

    Investeringen
    President Akufo-Addo zegt zich bewust te zijn van deze risico’s.
    Na zijn overwinning beloofde hij het oliegeld te investeren in onderwijs, de agrarische sector en de maakindustrie. Hard nodig, vindt Quartey.
    Hoewel het werkloosheidscijfer onder het gemiddelde van sub-Sahara Afrika ligt (7,4 procent), is het wel gestegen van 4 procent in 2011 naar 5,8 procent vorig jaar, aldus de Wereldbank.
    Onder jongeren is het percentage zelfs 11,5.

    “We hebben veel meer afgestudeerden dan er banen worden gecreëerd.
    Bovendien zijn de opleidingen niet goed afgestemd op de arbeidsmarkt.
    We hebben veel meer studenten met technische kwaliteiten nodig”, zegt de econoom Quartey.

    Om de werkloosheid aan te pakken, heeft Akufo-Addo campagnes in het leven geroepen als ‘Made in Ghana’, ‘Eén district, één fabriek’ en ‘Planten voor voedsel en banen’.
    Zo worden er in binnen- en buitenland markten georganiseerd met enkel Ghanese producten, moet elk district een eigen fabriek krijgen en investeert de overheid in het moderniseren van de agrarische sector. Maar twee jaar na de beloftes zijn er nog steeds geen fabrieken. Geld blijft volgens Quartey een probleem.

    Onderneemster Ocloo, die na de rondleiding door de winkel plaatsneemt op haar zelfgemaakte robuuste houten bank, merkt weinig van de economische groei.
    Ze is op zichzelf aangewezen als het gaat om het succes van haar winkel, zegt ze.
    Ocloo is huiverig over de focus op de export.
    “We moeten eerst voor onze eigen markt produceren, zodat we minder hoeven te importeren.”

    Gaten vullen
    Vooraf grondig marktonderzoek doen is volgens haar van groot belang.
    “De overheid moet kijken wat er ontbreekt in onze samenleving en daarna ondernemers de mogelijkheid geven deze gaten te vullen.”
    Doet de regering dat niet, dan dreigt er volgens Eyetsa Lorraine Ocloo het ontstaan van een economische bubbel.
    ‘Investeerders krijgen vertrouwen in onze sector’
    Opgegroeid op de kleinschalige boerderij van zijn tante, zag Alloysius Attah al op jonge leeftijd tegen welke problemen boeren aanlopen bij het produceren van voedsel.
    Dat moet beter kunnen, dacht hij, en daarom richtte hij vijf jaar geleden zijn bedrijf Farmerline op.

    “Boeren hebben geen toegang tot de informatie die zij nodig hebben, omdat zij in rurale gebieden leven of niet kunnen lezen en schrijven”, vertelt Attah op zijn eenvoudige kantoor in Accra.
    Zijn doel is zo veel mogelijk boeren door heel Afrika via geluidsfragmenten op de telefoon van deze informatie te voorzien, zodat zij meer kunnen produceren en verdienen.
    Aan hippe apps hebben de boeren niets, aangezien zij geen smartphone hebben. “Denk aan de weersverwachting, wisselende marktprijzen en de nieuwste technieken om hun gewassen beter te laten groeien.”

    Ook probeert hij boeren aan te sporen diverser te planten, ruwe materialen zelf te laten bewerken en de interesse van jongeren te wekken. Dit ontbreek volgens hem nog.
    Inmiddels is het bedrijf actief in 11 Afrikaanse landen en zijn er al 200.000 boeren aangesloten.

    Wat Alloysius betreft profiteert hij zeker van de snel groeiende economie.
    “Buitenlandse investeerders krijgen hierdoor vertrouwen in onze sector en zullen sneller investeren.
    In plaats van naar onze buurlanden te gaan, kiezen ze sneller voor Ghana.”

    ‘Ons land moet terug op de wereldmarkt’
    Ze begon met één naaimachine en slechts 100 dollar om te investeren.
    Inmiddels gaat de verkoop van haar slippers, tassen, kussens en schoenen zo goed, dat Mabel Simpson in november 2016 haar eigen winkel kon openen in het hart van Osu, een van de levendigste wijken van Accra.

    Hoewel ze probeert alle stoffen en materialen lokaal te kopen, merkt ze dat daar nog weinig keuze en kwaliteit tussen zit. Veel moet ze importeren.
    “Als groeiende economie moeten we onze eigen industrieën weer opnieuw opzetten en gaan waarderen. Ghana moet terug op de wereldmarkt om iedereen te laten weten dat we zelf dingen kunnen maken en niet afhankelijk zijn”, zegt ze vanaf het bankje in haar kleine winkel, omringd door kleurrijke Afrikaanse prints.

    Financieel gezien profiteert Simpson niet direct van economische groei. “Maar langzaam verandert de mindset wel.
    Ghanezen gaan erin geloven dat wij betere dingen kunnen maken dan al die import.
    Meer en meer mensen leren Ghana kennen. Als dat betekent dat wij meer kunnen produceren, waarom niet?”

    Lees ook de andere afleveringen uit het drieluik:
    Hoe Ghana, ook in deze troebele tijden, de rust en vrede bewaart
    In Ghana leven verschillende religies en etnische groepen relatief vreedzaam samen. Hoe doen ze dat?

    Persvrijheid: Ghana doet het beter dan Spanje en Frankrijk
    Met de persvrijheid is het relatief goed gesteld, maar er is nog een lange weg te gaan.

    Dat geeft stof tot nadenken.
    Dat is een reden om wat dieper ergens over na te denken.


    Maak melding
  4. Ghana economie moro bigi Sranan. Mi sabi furu Chinesi habi bisniss dape. Furu bisniss Afrika now, furu brada fu mi tan tra kondre, no wani go China moro.


    Maak melding
  5. ”Voorts past dit bezoek volledig binnen het kader van het buitenlands beleid inzake versteviging van de Zuid-Zuid Samenwerking, welke gericht is op verdere uitvoering van gemaakte afspraken tussen beide landen op historisch, cultureel en economisch gebied aldus het Nationaal Informatie Instituut.”

    Gebakken lucht, dus niets zeggend, tenzij de Ashanti koning een zekere financiële en morele schuld wil inlossen, defacto de schuldvraag welke mede debet is aan het slavernijverleden van de Marrons. De koningshuizen in Ghana hebben zich immers verrijkt middels de slavenhandel (van de paria’s onder de Ghanese bevolking) aan de blanke kolonialen. De rijkdom van de Ashanti’s wordt nog steeds met goud behangen terwijl de Marron nog steeds gebukt gaan onder de ellende die zij tot nog toe in Suriname meemaken. Het credo mag dan ook terecht zijn,, betalen of anders voor repatriëring zorgen naar een eigen gebied in Ghana dat hun toekomt tot persoonlijk heil en herstel. En vooral voor diegene die dat willen gezien hun eigen cultuurgebondenheid. Het zou deze koning der Ashanties dan ook sieren wanneer hij daarin tegemoet komt. En vooral ook omdat dit passend zou zijn bij het besef, dat zij eeuwenlang tekort gedaan zijn op historisch, cultureel en economisch gebied. De Marron is vandaag de dag met zijn opgelopen persoonlijke complexen, nog steeds de slaaf van zijn eigen bestaan.


    Maak melding
  6. Tussen al de mensen op de foto,staat iets met veren.Die probeert op iets anders[vogel?]te lijken terwijl het duidelijk de achterste van een ezel is met een bril.


    Maak melding
  7. Wat ziet de ndp regering in Ghana?!
    Het is hetzelfde gedoe daar als in Suriname.
    Prettige reis hoor adhin,bouta likker.
    Hopenlijk heb je een one way ticket.Wij gaan je helemaal niet missen.bobojantje adhin.


    Maak melding
  8. Met dit buitenlands beleid ga je het wel redden, stelletje padvinders.
    Is die moordenaar te moe? Of is hij angstig geworden, want tenslotte heeft hij niet zo lang meer te gaan.


    Maak melding
  9. BOuta kan alleen naar CUBA
    derest is niet mogelijk
    hij is bang om opgepakt te worden.
    SU heeft alleen met arme landen een band
    Zo gaat SU niet vooruit
    VP is alvast 200 miljard USD gaan vertellen dat in de bodem ligt
    Ghana moet komen uitgraven.


    Maak melding
  10. Allemaal van die wazige landen, waarom? Ze hebben ons niets te bieden integendeel. Waarom gaat de president niet zelf? Of wordt/ is het heet onder zijn voeten.De klok tikt


    Maak melding
  11. Slimme Chinesen zitten ook daar en het goud is op te rapen. Word ook veel geld aan bananen verdient en Suriname mag het niet zelf verkopen. Per doos gaat bijna de helft naar eigenaren van europa en amerika. Omdat de bananen ras van hun zijn. Net als die merk Coca cola. Vice-president Michael Ashwin Adhin moet nieuwe rassen binnen halen en dan is 100% van Suriname. Dan kunnen de blanken je niks maken. Soorten kweken wat ze niet hebben.


    Maak melding
  12. Misschien gaat Adhin daar om hem nog eens fijntjes erop te wijzen, dat z’n mensen gecolaboreerd heeft met de ex kolonisator.

    Dat dankzij zijn hulp, moord en martelingen op Surinaamse bodem heeft kunnen plaatsvinden.

    Dat hij eigenlijk niets te zoeken heeft in Suriname. Want wie verkoopt nu zijn broers en zusters voor een paar nep spiegels en kraaltjes. Wat rum en een geweer. Niet alleen zij als daders moeten zich schamen, maar ook de slachtoffers dat hun broeders en zusters hun niet meer waard vinden dan een paar spiegels en kraaltjes een paar flessen rum en een geweertje.

    En dat hij terugkeer mogelijkheden voor vele Surinamers die terug willen keren naar hun roots om Afrika te helpen ontwikkelen moet bevorderen.

    Dus werk voor hem te doen


    Maak melding
  13. @@FerE##
    I go sweety,
    Wan boeng pasen en paasweekend.
    Tai horie!

    Je schrijft een hele boek mang. Van waar haal je zoveel informatie. Knap zeg.
    Er ontbreekt nog één opmerking; de Indiërs zijn de stuwende kracht achter hun.


    Maak melding
  14. Volgens Business Insider is dit de 4e rijkste koning van Afrika. Hij schijnt een mining equipment bedrijf (Transpomech) te hebben, bezit veel onroerend goed in Ghana en Zuid-Afrika en een collectie waardevolle gouden kroon juwelen…


    Maak melding
  15. Ik ben in Africa geweest. Vele landen in Africa staan economisch sterker dan Suriname en dat weet de westerse wereld ook. Overal heb je rijk en arm maar Afrika is een mooi land met veel rijkdom waarvan de rijken zoals altijd goed leven. In Afrika zie je niet zo veel vuiligheid op straat als in Suriname langs de weg. Daar kan Suriname en India een voorbeeld aannemen. Ook zijn de wegen in de woon steden beter dan in Suriname wat ik gezien heb. Was 7 maanden geleden nog in Suriname. Elk land heeft zijn min en plus punten. En Afrika is een enorm rijk land. Er is niet alleen armoede wat de westerse wereld altijd laat zien. Als je de Amerikaanse tv zender CNN kan ontvangen en op zondag kijkt dan zie je dat Afrika Suriname al lang ingehaald heeft. Het is niet alleen armoe meer. Daarom heeft de westerse wereld grote belangstelling en sluit vele contracten af met de Afrikaanse landen. Ik heb laatst een programma gezien op CNN waar nu ook Rusland bezig is om een voet in Afrika te hebben en trouwens China is al bezig daar. Ik hoop dat de Afrikaanse leiders hun hersens gebruiken met die gasten want ze gaan voor hun eigen gewin daar en niet voor Afrika.


    Maak melding
  16. Wat een hoogmoed allemaal. Ik heb toch sterk het idee dat Ghana het vele malen beter doet en economisch sterker is dan Suriname…. Just saying…
    Het heeft alleen weinig nut om mensen die geen kaas van politiekbeleid hebben gegeten naar zo’n land te sturen…


    Maak melding
  17. Wanneer is de president voor het laatst naar het buitenland geweest? (Afgezien van Venezuela en Cuba)Is hij bang om opgepakt te worden? Het valt mij op dat hij dat niet meer doet.Waar en wanneer is hij voor het laatst geweest afgezien van deze twee landen en Guyana?


    Maak melding
  18. Zoals een aantal mensen al hebben beschreven loopt Suriname heel erg achter op veel Afrikaanse landen. Voornamelijk China pompt miljarden in de infrastructuren van Afrikaanse landen waar ze absoluut niet onder doen voor Westerse landen.
    Hoeveel skyskrapers, echte highways, universiteiten, moderne efficiënte public transport en moderne luchthavens hebben we in Suriname? Heel veel Afrikaanse landen zijn daar wel van voorzien…

    Ik hou van Suriname, maar in de wereld stelt ons land echt heel weinig voor…


    Maak melding
  19. @ Afiba

    Geen spiegels en kraaltjes gezien. Dan hebben ze hun reeds lang weer door verkocht aan de Chinezen.

    En ga je nog remigreren. Moet je doen. Een normaal mens streeft zoveel als mogelijk om te wonen in een prachtige omgeving. En buitendien je zal je zeker thuis hebben gevoeld bij al die welvaart.

    Gaan meid, go, go, go


    Maak melding
  20. Velen vermoeden dat vele Euro’ s en US dollars in opdracht van baas en Boefdraad heeft meegenomen, zgn zijnde als geschenk voor de koning, in ruil van gratis verblijf als hij ooit wordt berecht.


    Maak melding
  21. @@Afiba
    Ga als een speer emigreren. Zo’n kans moet je niet laten gaan. Want hier heb je niets meer te zoeken.

    Alleen ben ik bang dat je niets meer om de hoek kan kopen. De winkels liggen ver uit elkaar. En bij warm weer wordt alles zeer broeierig met ontzettend veel vliegen.


    Maak melding
  22. Afrika is geen land maar een werelddeel: een groep van landen die samen Afrika vormt. Europa is geen land maar een werelddeel die uit een groep landen bestaat die samen Europa vormt. Waarom weten sommigen dit niet? Zeker een aantal lesjes topografie op de basisschool overgeslagen? Anyway, in veel opzichten doen Afrikaanse landen het beter dan Suriname, ook qua saamhorigheid, nationaal bewustzijnsgevoel en in economisch-financieel opzicht. Veel mensen uit Afrika spreken vloeiend Engels en kunnen zich overal ter wereld vestigen omdat ze goed ontwikkeld zijn. Dat kun je niet van veel mensen uit Suriname zeggen. Sommige Afrikaanse landen zijn sommige Zuid-Amerikaanse landen al lang voorbij gestreefd. Ik wil ook een keertje naar het continent Afrika gaan, met name naar Tanzanie of Ethiopie of Zambia. Lijkt me supergaaf om op safari te gaan en zo.


    Maak melding
  23. @@Damsco##
    De grootste ezel leest en gaat gelijk balken, want hersens heeft ie toch niet.
    😃😃😃😃😃😃😃😃😃


    Maak melding
  24. Su is een klein land en het is publiek geheim dat die gast een undercover homofiel is, dus het zou mij niet verbazen als hij van de gelegenheid gebruik maakt om te gaan snoepen van blakka bana.

    De NDP moet goed gek zijn om te denken dat deze figuur het in Wanica kan opnemen tegen Chan Santokhi. Wanneer de keuze is tussen een slappe hielenlikkende undercover homofiel en een crime fighter met een ruggengraat (een echte man dus) dan is voor iedere weldenkende persoon die keuze snel gemaakt. Ashwien betie zal in 2020 van een koude kermis thuiskomen.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES