woensdag, juni 12, 2024
HomeNieuws uit SurinameRegering Suriname houdt zesde Politiek Dialoog met de EU

Regering Suriname houdt zesde Politiek Dialoog met de EU

-

Does Travel - naar Suriname

Afgelopen week hebben vertegenwoordigers van diverse Surinaamse ministeries en instanties, onder leiding van de minister van Buitenlandse Zaken en met de participatie van de minister van Handel, Industrie en Toerisme, met een delegatie van de Europese Unie, bestaande uit vertegenwoordigers van diverse lidlanden, van gedachten gewisseld. 

Ondermeer is gesproken over de politieke en economische aangelegenheden in Suriname en in de Europese Unie, consulaire aangelegenheden en ontwikkelingssamenwerking. Verder werd ook belicht, de voortzetting van de relaties tussen de ACP en EU na het aflopen van de Cotonou Overeenkomst in 2020. Deze Cotonou Partnerschapsovereenkomst die is gesloten tussen de Europese Unie (EU) en de Afrikaanse, Caraïbische en Pacifische landen, verenigd in de ACP, voorziet in artikel 8, in een Politiek Dialoog tussen Verdragspartijen.

In dit kader is het vermeldenswaard dat een bedrag van circa 36 miljoen Euro is gecommitteerd in de ontwikkelingssamenwerkingsrelatie met Suriname. Een groot aantal projecten zijn reeds in uitvoering of goedgekeurd voor implementatie. Het betreft met name projecten op het gebied van de agrarische sector (verbetering markttoegang voor agrarische producten), infrastructuur (water en elektriciteitsinstallaties), milieu, drugsbestrijding, juridische samenwerking alsmede het versterken van de capaciteit van NGO’s.

Individuele EU lidlanden hebben eveneens de gelegenheid te baat genomen om de dynamische bilaterale relaties met Suriname te benadrukken. Suriname heeft ondermeer aan de orde gesteld het visum vrij reizen in de landen onder het Schengen Verdrag. De Europese Unie heeft daarbij aangegeven deze materie ter bespreking voor te leggen aan de relevante organen.

De Europese Unie heeft de Regering gecomplimenteerd met de inspanningen op het gebied van de bescherming van het milieu en het tegengaan van de effecten van klimaatverandering.De artikel 8 dialoog, die overigens slechts wordt gevoerd in het kader van de Cotonou Partnerschapsovereenkomst met vertegenwoordigers van Overheden, heeft in een constructieve sfeer plaatsgevonden en geresulteerd in de aanname van een gezamenlijke persverklaring.

De ontmoeting heeft plaatsgevonden op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Bilaterale ontmoetingen zijn eveneens gehouden met de ministers van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer (ROGB), Handel Industrie en Toerisme (HIT) en de Centrale Bank van Suriname. Ook is een beleefdheidsbezoek gebracht aan de Voorzitter van De Nationale Assemblee.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

24 REACTIES
 1. Dekolonisatie. De bakras kunnen allemaal tegen de zon. Alleen onze minister van Buitenlandse zaken mevrouw Zwaertgat alias mevrouw vetklep, heeft een vette zonnebril op, afkomstig uit een van de ex-koloniale mogelijkheden.
  Opvallend is ook, dat als het gaat om instituten, die geld kunnen verschaffen men overleg, zeer op prijs stelt, alleen om aalmoezen niet mis te lopen. Dan is het adagium, geld stinkt niet. En gaat men graag op de foto.
  Ja, het kan verkeren, zeker met mensen met het karakter, mn hand ophouden, bedelen, stelen, hier en daar wat toegestopt krijgen geen schande is. Dit deden de neger slaven ook. Van masra, iets wegpakken, bedelen, blij worden als ze iets toegestopt kregen van masra en op masra schuldgevoel spelen.

  Ja, misschien kan sandew hira hun bewustmaken van dit gedrag en hun dit afleren, maar misschien, zit het gewoon in de genen


  Maak melding
 2. Suriname is een failliet land dus die burgers hebben niets aan beloftes.Bouterse heeft het land kapot gemaakt en leeggeroofd.Zolang deze idioot de president is van het land komt het nooit meer goed.Laten die idioten die op de NDP stemmen zien dat die man een ramp heeft gemaakt in Suriname.Ik hoop dat ze de komende verkiezing verstandig zullen stemmen.NU zoeken ze hulp uit het buitenland.


  Maak melding
 3. Staat alleen maar nonsens geschreven. Groeten doen aan politici van Europese lidstaten betekent niet een dialoog van samenwerking. Er is dan ook geen politiek overleg gevoerd namens de EU. En een dialoog is ver van m’n bed show. En 36 miljoen gecommitteerd zonder mandaat van de EU commissie. Ho ho dit gebeurt alleen in de Surinaamse politiek. Iedereen doet maar wat zonder aansturing.

  De parlementariërs waren op werkbezoek bij Chan Santokhi van de VHP. Ze wilden zich laten bijpraten over de financiële en politieke status van Sur.
  Zij hebben nu alvast hun steun toegezegd moch de VHP de verkiezingen in 2020 winnen. Maar aan de zittende roversbende hun steun NEVER!!! Is meer een stemmingmakerij alsof EU hun steun hebben uitgesproken om de bevolking zand in de ogen te strooien en achter zich te binden voor de a.s. verkiezingen.

  Pres Waterkant had een artikel gewend over het bezoek van de EU delegatie aan de VHP.
  Maar het bericht was binnen een dag al verwijderd door het dagblad Waterkant.
  Ik heb de indruk dat zij gecensureerd worden door de huidige regering, omdat dit artikel alleen maar in hun nadeel werkte. SHAME SHAME SHAMING


  Maak melding
 4. ZESDE POLITIEKE DIALOOG MET DE EU.
  Maar wordt niet vermeld en is eerder ook niet bekend gemaakt; wat hebben ze bij de eerdere 5 dialogen bereikt. De EU is geen sinterklaas om de honger van de bedelaars te stillen. Ga maar awari en luiaards eten. In het ergste geval wordt het gras.

  En lees je alleen maar grootpraats van de president van Sur. Wij hebben geen steun vsn het buitenland nodig. Wij dekoloniseren, en vervolgens overal de hand ophouden, bedelen, leningen afsluiten, donaties aannemen en de binnenlanden in de verkoop zetten voor een prikkie.

  IK HOOP DAT ZE NOOIT MEER AAN DE MACHT KOMEN.🙊🙊🙊


  Maak melding
 5. Dus aan de ene kant wil de regering van Suriname totaal niets met de blanke (n) te maken hebben maar is de EU aan de andere kant wel goed om Suriname een bedrag van € 36 miljoen in projecten te stoppen waarmee de oorlogscrimineel Bouterse weer goede sier gaat maken ? Het land is al 46 jaar ‘onafhankelijk’ maar laat zich steeds meer en meer als een prostituee misbruiken. Waar is dit land toch zo ’trots’ op ? Overal houdt het de handen op voor geldleningen en hulp maar het land zelf opbouwen willen ze niet. Tel daarbij op dat het om een marslui volk gaat dat liever rooft en plundert dan de handen uit de mouwen steekt.


  Maak melding
 6. Yildiz heeft zeker niet gesproken over deze corrupte regering waar zij zelf deel vanuit maakt en ook een vette aandeel in heeft.Ze laat in al haar besprekingen, de criminaliteit, roven en moorden weg. Het misbruiken van gemeenschap gelden.Deze domme vetklep zet ons land mooi te kijk en zichzelf.
  Het gaat om geld en snoepreisjes maken. Er wordt door vetklep nergens gesproken over het bouwen van nieuwe ziekenhuizen. Er wordt gepraat over toerisme en meer van die shit. Laten de toeristen wegblijven. Dit promoten zou heel fijn zijn. Zie daar wat Aruba heeft gepresteerd de valuta’s onderschept die toch weer het land uitgaan. Deze hele strontvlieg mentaliteit van deze hele regering zet totaal geen zoden aan de dijk. Dus weg ermee.


  Maak melding
 7. ddb wilde toch niets met de Noordzee en de kolonisatoren.

  ddb verkoopt Suriname liever aan de nieuwe Chinese kolonisator e/o maakt van Suriname een dictatuur zoals in Noord-Korea, Equatorriaal Guinee, Cuba en Venezuela.

  Surinamers, Surinaamse kiezers wees waakzaam en let op dat het niet gebeurt. Daarom moet u op 25 mei 2020 allemaal gaan stemmen voor een andere regeringscoalitie zonder de ddb, ndp op 26 mei 2020

  Laat Suriname geen dictatuur worden, maar een democratische rechtsstaat blijven. Alle kracht en macht berust in de democratische rechtsstaat bij het volk.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 8. Als follow-up ook de handelaren die van de oppositie zijn laten uitvoeren naar de EU. Hun geen barrikades voorschuiven. Maak ze niet kapot.


  Maak melding
 9. @Djakkie,

  Het artikel waar je het over hebt, is niet verwijderd. Is makkelijk terug te vinden. Via nieuws, nieuws uit Suriname en vervolgens keuze pagina 1, 2, etc.
  Soms blijft een artikel langer zichtbaar, soms ook niet, afhankelijk van het aanbod aan artikelen.


  Maak melding
 10. Het valt op dat de EU de Surinaamse regering gecomplimenteerd heeft met de inspanningen betreffende klimaatverandering en milieuaspecten. Het betekent dat Suriname het goed doet. Als we dan even de 36 miljoen bijtellen en andere implementaties, mogen we de terechte conclusie trekken dat het doel gehaald is. En zo gaan we verder. Doelen stellen , bijstellen en zie ; het resultaat! Dat’ mi kan taigi yu!


  Maak melding
 11. Ik dacht dat ze voor VHP hier waren????????????????????
  Jullie doen altijd zo uitslovend.
  Jullie zagen een groep bakra’s en heel VHP in rep en roer.
  Ze kregen zelf geschenken. Jullie waren zo belachelijk.
  Zoveel indruk heeft VHP dus niet gemaakt op ze


  Maak melding
 12. Pakiratigri@@@
  Wanneer wordt die 36 miljoen door de EU overgemaakt op de Surinaamse schatkist.
  Denk je echt dat de EU commissaris zo gek is. Ik denk dat je niet weet, dat de ontwikkelingen in Sur de EU op de voet volgt.

  Welke stappen heeft de Sur regering gezet ter verbetering van de miliieuaspecten en klimaatverandering. Zou je die voor mij kunnen opnoemen.

  Ik weet alleen dat de bossen van Sur worden verkocht voor de boomkappen.
  Het binnenland is drastisch vervuild met kwik n.a.v. de goudwinning.
  Van bepaalde plaatsen kun je geen vis meer eten, omdat het teveel kwik bevatten. Alle pesticiden en bestrijdingsmiddelen die in Europa en Amerika verboden zijn, wordt in Suriname gewoon gebruikt.

  Vanwaar haal je in je hoofd gecomplimenteerd door de EU over de milieuaspecten.

  Ik denk dat je niets van snapt.

  SARIE TORIE


  Maak melding
 13. Wendy@@@
  Wie heeft dan wel indruk op ze gemaakt?
  Wat was het doel van de EU commissie om een bezoek te brengen naar Sur.
  Geef een betere omschrijving zodat het voor ons duidelijk is.


  Maak melding
 14. @Djakkie ,

  Bij eerdere gelegenheden ben ik uitgebreid ingegaan op de klimaatverandering en de rol die Suriname o.a. vervult. Ik heb zelfs uitgelegd wat het nou inhoudt een HDLF land te zijn. Er zijn internationale voorwaarden. Ik ben niet van plan alles weer te herhalen. Je moet eens terug scrollen naar februari toen er een internationale conferentie in Suriname gehouden werd betreffende dit onderwerp. Dan gaat het je duidelijk zijn.
  Los daarvan moet je het artikel nog eens goed doornemen.


  Maak melding
 15. @Djakkie,

  Overigens ben jij best wel opruiend bezig. Aan de hand van de vragen die je stelt merk ik dat jij je niet echt in de materie verdiept. Je beweert maar wat omdat het een Surinaamse aangelegenheid is. Je bent puur negatief bezig om de huidige regering te ondermijnen. Je bent dus een beetje verblind en interpreteert vaak dingen op een verkeerde manier. Wat wil je doen? Juist interpreteren en aan de hand daarvan reageren, of alleen maar reageren vanwege de waas die voor je ogen komt vanwege de huidige regering ? In het laatste geval ben je misleidend bezig. Ik houd me liever bezig met feitelijkheden. Kijk maar wat je doet.


  Maak melding
 16. Kel 17 april 2019 at 13:43
  Is er geen tijd voor een coup? Opruimen die handel en het land terug geven aan het volk.
  Weer een oproep door de VHP tot geweld in Suriname. Straks gaat Kankertriestraat weer proberen mij deze oproep in de schoenen te schuiven.
  @Djakkie: Voor jullie imbicielen hier het volgende: De EUdelegatie was hier op werkbezoek bij de Surinaamse regering ivm de artikel 8 dialoog en niet zoals jullie bedriegers hier roepen om met de VHP van gedachten te wisselen over what ever. Blijkbaar heeft de VHP zijn lobbyisten op de delegatie afgestuurd om om een onderhoud te smeken. Zielige bende! Zo doorzichtig!!


  Maak melding
 17. @Djakkie: Ik ben geen familie van jou!Inhoudelijk reageren is jou vreemd hè? Of voel je je gewoon betrapt in je leugenachtige VHP strategie?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES