maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisDekosur wil zesdelige encyclopedie van 1.000 pagina's per deel over geschiedenis Suriname...

Dekosur wil zesdelige encyclopedie van 1.000 pagina’s per deel over geschiedenis Suriname uitbrengen

-

Does Travel - naar Suriname

Gisteren vond de launch plaats van het Instituut voor Dekolonisatie van Suriname: Dekosur. Een van haar initiatieven, ten behoeve van de dekolonisatie van de moderne geschiedschrijving over Suriname (1940-heden), is het uitgeven van een encyclopedie serie over de moderne geschiedenis van Suriname.

Dat werd gisteren bekend gemaakt. Dekosur zal zich de komende drie jaren bezighouden met wetenschappelijk onderzoek naar de moderne geschiedenis van Suriname. Het resultaat moet een zesdelige encyclopedie zijn van 1.000 pagina’s per deel. De resultaten kunnen gebruikt worden door maatschappelijke organisaties, studenten, onderzoekers en beleidmakers.

Het Instituut zal ook zorgen voor awareness door het gehele land door middel van het organiseren van informatiebijeenkomsten en debatten, deelname aan internationale conferenties en het organiseren van een internationale conferentie over dekolonisatie in Suriname.

Initiatiefnemer Sandew Hira gaf bij deze gelegenheid aan dat de geschiedenis vaak meerdere versies kent van wat er gebeurd is. In de literatuur overheerst echter de eurocentrische visie die gepresenteerd wordt als de enige mogelijk visie, zegt hij.

Hij gaf het voorbeeld van de gebeurtenissen van rond de 8 Decembermoorden. Hierover bestaan volgens hem twee visies – één die het concept van moord gebruikt en een ander die het concept van politiek geweld gebruikt. Beide visies moeten een plek krijgen in de geschiedschrijving van Suriname. Die pluriforme benadering is kenmerkend voor de dekoloniale methode van geschiedschrijving, aldus Hira.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

27 REACTIES
 1. Waarom lever Hira zijn Nederlands paspoort niet in als hij wil dekoloniseren. Begin maar het voorbeeld te geven. Hij weet dat zijn idee geen moer voorstelt maar een njan patoe voor hem is met hoop op een subsidies. Dekoloniseren maar wel voordeel willen hebben van de voormalige kolonisator met zijn Nederlands paspoort.


  Maak melding
 2. Het blijft een goed initiatief mits doelmatig en pragmatisch uitgevoerd rekening houdend met de realiteit en de toekomst. Het moet een zuiver geheel worden waar men zich in kan terugvinden ook al zal je hier en daar klagers hebben. Dekolonisatie is geen negatief begrip. Het is juist een proces op weg naar volwassenheid en bewustwording. Het is net zoiets als een zoon die tegen zijn ouders zegt : “bedankt ma en pa. Ik ben nu volwassen geworden . Ik ga op mijn eigen wonen. Ik vergeet jullie nooit, maar ik moet mijn eigen weg vinden. Hier en daar waar ik raad nodig heb, zal ik jullie altijd raadplegen en omgekeerd ook. We blijven de band houden. Dag ma ,dag pa”. En de zoon gaat weg.


  Maak melding
 3. Brainwashing. Objectieve beschrijving van de geschiedenis begint bij het afzien van één concept als leidend paradigma of perspectief van waaruit het geheel bekeken wordt.

  Dit zal leiden tot mokerslagen op de kolonisator, zodat de ware schuldigen voor het veroorzaken van allerlei toestanden vrij uit kan gaan. Noem dit maar vanuit de staat uit gesubsidieerde brainwashing en propogaanda.

  Het is zaak hoop ik dat wanneer er ander wind in Suriname gaat waaien dit soort instituten en soortgelijke snel opgeheven worden. Voordat velen besmet raken met geen verantwoordelijkheid willen nemen voor eigen lot. Of het eeuwige slachtoffer zijn. Dit is niets anders dan gif om het eigen falen in de schoenen van anderen te schuiven. Gif verpakt in een wetenschappelijk konimex sausje.


  Maak melding
 4. Deze zogenaamde wetenschapper slaat direct
  meerdere flaters !

  Eerste FLATER is, dat er naast de termen de MOORD en
  POLITIEK GEWELD, die HIRA gebruikt voor het OMBRENGEN
  van ONSCHULDIGE ONGEWAPENDE BURGERS, ook nog kan
  gaan om, bijvoorbeeld, KOLONIAAL GEWELD !

  Van KOLONIAAL GEWELD is oa sprake wanneer een
  land-verradende legerleider, in het geheim werkt en
  samenwerkt met de Geheime dienst van de Koloniale
  Nederlandse Onderdrukker en ook nog, tegelijkertijd met
  de Amerikaanse geheime dienst.

  Tweede FLATER van de zogenaamde wetenschapper is, dat Suriname
  een RECHTSSTAAT is, en dat hij geen enkele juridische kennis blijkt
  te bezitten !

  De DEFINITIES van MOORD en WAT ONDER MOORD, MASSAMOORD
  EN VOLKERENMOORD dient te worden wordt VERSTAAN, staan
  VASTGESPIJKERD in ONZE STRAFWETBOEKEN , ONZE GRONDWET,
  Onze jurisprudentie en in de door Ons Land getekende MENSENRECHTEN-
  VERDRAGEN !

  NIEMAND en ook niet de zogenaamde wetenschapper HIRA kan daar
  IETS aan veranderen !

  TENZIJ HIRA, NET ALS ZIJN MOORDENDE BAZEN, ONZE GRONDWET EN
  DE MENSENRECHTENVERDRAGEN IN DE PRULLENBAK DONDERT !

  En, MENEER HIRA, SAMEN MET ZIJN MOORDENDE MILITAIRE CLAN OP WEG

  IS NAAR EEN SRANAN-DICTATUUR !


  Maak melding
 5. @ pakiratigri
  Sandew Hira is wel de laatste die gekwalificeerd is om wetenschappelijk onderzoek naar welk geschiedkundig feit dan ook te doen en zeker niet dekolonisatie. Hij is voor ingenomen en niet instaat breed naar dit aspect in de geschiedenis te kijken,

  Lees aub eerst eens wat boeken omtrent de geschiedenis van Suriname zoals “De geschiedenis van Suriname” van Hans Budding, etc, en ga dan eerst zelf eens na denken over wat de kolonisatie feitelijk betekend.
  U bent loyal aan de NDP en Bouterse.
  Ik hoop dat u boekjes als “Winner take All” van Dambisa Moya of ‘”lotingmachine” of “Why nations fail” eens gaat lezen voor een eigen oordeel omtrent de kolonisatie van Suriname op dit moment door haar financiers van ING en Credit Suise, EXIMbank of China /India/Israel, tot Oppenheimer, Caribean DevelopmentBank, IsDB en haar afgeleiden.
  Bouterse en Hoefdraad laten Suriname Kolonialiseren door onzichtbare bankmanagers en die net als Ballast Nedam de bodemschatten van Suriname als Borg nemen.
  Ik herriner u graag aan de oorzaak voor de obligatie lening van $ 550.000.000 via oppenheimer voor 9,25% . Die werd nodig omdat ING en Credit Suise de financiering van Staatsolie introkken omdat Bouterse en Hoefdraad de kassa van Staatsolie geledigd hadden.

  Bouterse en Boefdraad voegen een nieuw hoofdstuk aan de kolonistatie toe.


  Maak melding
 6. Een zoon die tegen zijn ouders zegt “ik ga op mijn eigen wonen” kan liever nog thuis blijven want uit de zin blijkt dat deze zoon nog veel moet leren. Decolonisatie is een proces voor volwassenen.


  Maak melding
 7. als alle historici van suriname hieraan gaan meewerken prima idee. maar vergeet niet de meeste bronnen van de hand van de kolonialisator zijn. hoe je die gegevens begrijpt is natuurlijk punt 2. een deel van de bronnen is ook in suriname te vinden. echter eenzijdig er een hira onderzoek van maken slaat nergens op. Wie is hij ? tot nu toe heeft hij alleen maar paarse dansjes vertoond. er zijn trouwens al heel surinamers die over de geschiedenis hebben geschreven , zoals Helman en van Lier alsook Loor. Als Hira beweert dat deze schrijvers alleen europeanen zijn geweest dan heeft hij het goed mis. kwestie decembermoorden is vanuit het internationaal recht bezien vrij duidelijk. daders willen altijd er een eigen richting aan geven, maar het onderzoek van de lijken was duidelijk. slachtoffers zijn gemarteld en vermoord. dan wat bedoelt hij met politiek geweld ? Boutserse was zelf toen geeneens legitiem aan de macht gekomen. hij was militair en had als zodanig geen enkele politieke functie. een vreemde redenering van Hira nu al en dat voorspelt niet veel goeds. politiek geweld is gewoon een verzinsel. daarvan zou sprake zijn wanneer twee of meerdere politieke partijen en hun aanhangers elkaar te lijf gaan. in Suriname is dat nog nooit gebeurt behalve dan bij doekhi en somo en brunswijk. dat was politiek geweld.


  Maak melding
 8. Hira is een GELDNEUKER

  In NL heeft hij voorlopig geen bron van inkomsten

  Alle maal boeven zitten in die club van Dekosur

  Hoofd boef is HIRA


  Maak melding
 9. Dekosur wil zesdelige encyclopedie van 1.000 pagina’s per deel over geschiedenis Suriname uitbrengen, dat is 6 x 1000 pagina = 6000 pagina toiletpapier om een poepgaatje te fatsoeneren en in de plee te gooien.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 10. Sandew Hira … LAW KEBA … 8 dec. 1980 … zijn 15 patriotten zonder vorm van proces … op beestachtige wijze vermoord. De Misdadige Drugsveroordeelde Moordenaar Desire Delano Bouterse kwam op de televisie ons vertellen dat de 15 een Staatsgreep aan het voorbereiden waren en op de vlucht doodgeschoten zijn.

  Gaat Sandew Hira ook in zijn geschiedbeschrijving dat de 15 op beestachtige manier mishandelt zijn en daarna vermoord …. this is HISTORY. Volgens Hira was Columbus een moordenaar … een dief … als de VOS DE PASSIE PREEKT ….. What about zijn broodheer !!!!!!!!!


  Maak melding
 11. Op de foto lijken ze echt op poppekast spelers. Oma Nary, als boze oma, Ome Hiraap, als onderwijzer, Tante Aboidong als kleuterjuf en oma Kromo als tuinman.


  Maak melding
 12. Leuk verhaal voor onze geschiedschrijvers, het verhaal van een grond kleptomaan, die minister werd. Baboeram je hebt je eerste verhaal voor geschiedschrijving binnen. Of was Samsoedien van geen betekenis. Nada, nada


  Maak melding
 13. Ik tel 3 directeuren: 2x dekosur en 1x spsb, …ter ondersteuning van….😳🤔 Waarom woorden ‘Launch’ en ‘awareness’ en niet b.v. gewoon ‘lanseren’ en ‘bewustwording/-zijn’. Geschiedschrijving: De objectieve vorm lijkt mij de enige nuchtere (en dus waarachtige) benadering!!


  Maak melding
 14. Kondremangs,

  Dew Baboeram alias Sandew Hira wilde in de jaren 80 promoveren in het land van de voormalige kolinisator op zijn proefschrift: VAN PRIARY TOT EN MET DE KOM……als aanklacht tegen het Nederlands kolonialisme en is wreed afgewezen…………….op de lerarenopleiding geschiedenis van het IOL presenteerde , vooral Roy MacDonald, die mislukte proefschrift als de geschiedschrijving vanuit Surinaamse bril………
  Baboeram/Hira is een geldwolf en probeert zijn frustraties cq broederverraad op ons, het Surinaams volk, af te wenden en als zwaard van Damocles boven onze hoofden te houden……..samen met zijn mati DiDiBrie.
  Hebben wij al NIET een Nationaal Archief , die het AANGEWEZEN instituut is om ONZE geschiedenis te onderzoeken???????? Dit is een dolkstoot in de rug van onze Nationaal Archivaris Rita Tjin Fooh-Hardjomohamed, die fantastisch werk verricht om ons archief in kaart te brengen; samen met haar staf .
  Dus Baboelal; geef me een grote brik; je bent niet eens wetenschapper; je bent afgewezen en afgeserveerd……….bongro bita !!!!!!1
  TIME WILL TELL KONDREMANGS!!!
  NOBRUYA


  Maak melding
 15. Uiteraard is de VHP tevreden met de geschiedsvervalsing die Nederland heeft gepleegd over haar ex-koloniën. Deze gasten ontberen nou eenmaal elke vorm van vaderlandsliefde voor Suriname en associëren zich liever met India, een land dat de Hindustanen in Suriname beschouwd als chamaars. Zielig, gewoon te zielig voor woorden.


  Maak melding
 16. mul 17 april 2019 at 22:29
  Mw. Ellen Naarendorp en Moejinga Aboikoni-Linga …. Wetenschappers ???? …. geef me een grote brick !!!!!

  Ja Mul, wetenschappers! Hun titels niet gekocht zoals velen in jou directe omgeving!


  Maak melding
 17. Nieuwe Paarse Sranan-geschiedenis :

  Suriname werd gesticht tijdens de DECEMBER-MASSAMOORD
  door een Ned-Mil-INL-Dienst-CIA-LEGERLEIDER !

  De gestichte staat zal opereren ZONDER Staatskas, want de economie
  zal draaien op LENINGEN !
  Buitenlandse leningen, want het westen heeft al genoeg buitgemaakt in
  Suriname.

  Alle ministeries worden van buitenaf geleid door deskundige Oudjes die
  de president om zich heen heeft verzameld in zijn presidentieel kabinet.

  De Rechterlijke Macht moet o.m. afblijven van Corruptie, van de December-
  massamoord en van de misdaden die Dino B en clan op Surinaams grondgebied
  hebben gepleegd.

  Onze Afobakadam voor de stroomvoorziening is door gemene tactiek van de
  Amerikanen, in handen terecht gekomen van een Paarse stichting.

  Het volk was toch blij want de 17.666 Volkswoningen zullen binnenkort aankomen
  in Sranan. Het heeft lang geduurd, China ligt ver verwijderd van Sranan !

  Ook de Sneltrein van Paramaribo naar Onverwacht zal binnenkort rijden !

  Suriname heeft een zeer belangrijk serum ontwikkeld voor genezing van
  oude mannetjes met Alzheimer ! Heel het Kabinet van de president juicht !!!

  De enige Paarse USA-AMBTENAAR verdient 20.000 UD-dollars per MAAND !
  Hij is LENINGEN-ADVISEUR van de pres en van de minister van Financien !
  Hier moet u niets koloniaals achter zoeken !


  Maak melding
 18. Nieuwe Paarse Sranan-geschiedenis :

  DEEL 2, 2015 t/m 2020 :

  Sranan en haar Bevolking zijn Arm en Failliet gemaakt

  door PAARS POLITIEK GEWELD !!!

  PS : Deel 3 zal gaan over de Verloren Paarse strijd tegen corruptie
  of het nalaten corruptie te bestrijden.
  Ondergang Paarse Regiem/Clan !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES