vrijdag, juni 21, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidOnderzoek in Suriname: gevreesde ziekte lepra keert terug

Onderzoek in Suriname: gevreesde ziekte lepra keert terug

-

Does Travel - naar Suriname

De gevreesde ziekte lepra, die kan leiden tot afsterven van lichaamsdelen, keert terug in de westerse wereld. Dat heeft de Rotterdamse onderzoeker Henk Menke ontdekt in Suriname. Na onderzoek in Suriname kwam Menke erachter dat de ziekte inmiddels voortleeft bij gordeldieren.

In Engeland ontdekken andere wetenschappers dat de ziekte leeft in eekhoorns. Er wordt daarom serieus rekening mee gehouden dat de ziekte terugkeert. De besmettelijke ziekte kan namelijk overslaan naar mensen.

Net zoals bij de gekkenkoeienziekte en vogelgriep is het niet de vraag of, maar hoe en wanneer het terug komt richting de mens, aldus Menke tegen RTV Rijnmond.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

17 REACTIES
 1. Vreselijke ziekte hoopt niet dat er mensen mee besmet wordt, mensen die aan deze ziekte lijden, lijden een vreselijke en een pijnlijke dood ! Vingers en tenen sterven af en open wonden die heel en zeer moeilijk te genezen is, en ook nog besmettelijk ook ! Iemand die ik kon reeds ( gestorven )was er een been afgezet heel zielig.

  sari tori
  Jacko


  Maak melding
 2. Dit is juist wat ik wilde hebben voor de paarse strontvliegen!! Wie kwaad doen, mag van mij de kokobe krijgen!! Dat zeiden wij in ons jeugdige jaren, wie wij niet vertrouwden!! Taki if yu no ley!! en if yu e ley, da yu sa tjisi kokobe!!! Wel mi ey taki!! A NO MI!!!!
  Mijn oma’s onderbeen is door Lepra geamputeerd!! In Esther Stichting heb je nog velen!!!


  Maak melding
 3. He Zwartmans het is niet kon, maar kende. Je hebt gelijk het is een verschrikkelijke ziekte en de mensen. die hieraan lijden worden geïsoleerd van de buitenwereld.. Ik woonde een tijdje op Bethesda in de buurt van de leprozerie Nieuw Bethesda. We kregen steeds ruzie met die bewakers omdat wij niet binnen mochten. Ons probleem. Die jongens van onze leeftijd, die deze ziekte hadden opgelopen zagen wij niet als zieken of patiënten, maar als onze vrienden. En dat mocht ook niet.


  Maak melding
 4. Vreselijk dat lepra weer de kop opsteekt in Suriname, ook in Nederland hoor ik dat mazelen weer voor komt en dat vooral grote delen van de Bijbelbelt hun kids niet willen inenten hiervoor. Ze gaan vanuit dat God met hen is en dat als het verkeert afloopt, God het zo gewild heeft.

  Lepra. Ik heb deze ziekteverschijnsel/ziekte gezien in de Amerikaanse film van Papillon, waar Steve Mc Queen in speelt. Steve Mc Queen is in een opname van deze film in Galibie met deze lepra persoon opgenomen, maar het kan ook zijn dat die persoon met lepra in St Laurant in Frans-Guyana was toen die opname werd gemaakt met Steve Mc Queen. Het kan ook gewoon een acteur zijn die deed alsof hij die ziekte had.

  Verder

  Ook Peerke Peter Donders die te Batavia waar deze patiënten werden verbannen werkzaam was geweest.

  Het moet wel een vreselijke ziekte zijn. Sterkte aan deze mensen die het hebben en dat er alles aangedaan wordt dat deze ziekte zoveel mogelijk in Suriname wordt voorkomen door de medici en hun personeel.

  In Suriname zullen alle ziekte soorten natuurlijk niet te voorkomen zijn, maar de medische zorg in Suriname moet wel goed zijn om zieken te helpen of ziekten te voorkomen.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 5. De gevreesde ziekte lepra, die kan leiden tot afsterven van lichaamsdelen in Suriname, Na onderzoek in Suriname door niet de blinden en dat de ziekte inmiddels voort leeft bij gordeldieren en de paarse strontvliegen.In Engeland/ Nederland ontdekken andere wetenschappers dat de ziekte leeft in eekhoorns en ook de paarse strontvliegen. Er wordt daarom serieus rekening mee gehouden dat de ziekte terugkeer na de verkiezingen. De besmettelijke ziekte kan namelijk overslaan naar ezels.
  De besmettelijke ziekte kan namelijk overslaan naar mensen en dieren en alles die een leven heeft!!

  Nou!! ik moet zeggen!! de ergste ziekte komt na de verkiezing, wanneer de paarse paupers de zetels binnen hebben. alles wat een paarse strontvlieg om een levend wezen komt is, richting de hel!!!

  Allen en fijne avond!! GOD ZIJ MET ONS!!


  Maak melding
 6. jan, het zijn geen buideldieren maar gordeldieren die in het Surinaams Kapasie worden genoemd en met slangen (makkaslang) samenwonen een vorm van Symbiose. . Kapasievlees is een gewild in Suriname en moet natuurlijk goed worden gebakken of gestoofd. Ik denk niet dat het gevaar zit in het eten van het vlees , maar in het bereiden (klaarmaken) daarvan.


  Maak melding
 7. Lepra is inderdaad een vreselijke ziekte.
  De plaats waar deze mensen ondergebracht werden stond bekend als Groot Chatillion.
  voor de geïnteresseerde dit geplaatst (ff gegoogeld) wilde weten hoe het zat. kennis opfrissen

  De bacterie ontwikkelt zich zeer langzaam waardoor de incubatieperiode (tijd van besmetting en ziek worden)zeer lang kan zijn: normaal tussen 2 tot 6 jaar, maar het kan oplopen tot 20 jaar. Buiten het menselijk lichaam kan de bacterie niet overleven, de kans op besmetting door voorwerpen is dus bijzonder klein.

  De bacterie vermenigvuldigt zich in huid en zenuwweefsel. Dit kan leiden tot vlekken op de huid en zenuwbeschadiging in vooral de handen, voeten en ogen. Deze zenuwbeschadiging kan leiden tot gevoelloosheid van de huid. Op den duur kunnen de zenuwbeschadigingen leiden tot gevoelloze handen, voeten en oogleden wat weer leidt tot misvormingen en blindheid.

  Wereldwijd was de geregistreerde prevalentie van lepra (aantal gevallen per 10.000 mensen) in het eerste kwartaal van 2013 volgens de gegevens van de WHO 189.018 patiënten. Een belangrijkere indicator voor de verspreiding van de ziekte is echter het aantal nieuwe leprapatiënten dat jaarlijks wordt ontdekt; in 2012 waren dit er 232.8571.

  In Suriname bedroeg volgens de WHO het aantal in 2012 geregistreerde patiënten 45, en het aantal nieuwe gevallen 27. Dit is gering, maar qua voorkomen van lepra (“prevalence rate”) staat Suriname in Zuid Amerika na Brazilië en Paraguay op de derde plaats, en gerekend naar het aantal nieuw ontdekte patiënten (“detection rate”) staat het op de tweede plaats na Brazilië.

  Een punt van aandacht is de groei van de Braziliaanse gemeenschap in Suriname, daar enkel nieuwe gevallen Braziliaanse immigranten betrof.

  Ik kan me herinneren dat in Suriname een Esther stichting bestond en een Estherhof voor Ex-patiënten die door een handicap veroorzaakt door lepra niet zelfstandig kunnen leven
  De ziekte is dus nooit verdwenen maar de onderzoekers zijn blijkbaar actief op dit terrein.


  Maak melding
 8. Je hebt gelijk ja.
  Over de historie en behandeling van deze ziekte in Suriname mag men wel een boek hierover gaan schrijven.
  Wat ik wel weet over deze ziekte is het volgende: Het was en is nog steeds een gevreesde ziekte. De slaven geloofden zelfs dat dit een straf van god was en dat je het kreeg als je verboden eten had genuttigd of verboden dranken had gedronken (trefoe). Later ontdekte men dat het een ziekte was die verband hield met jouw immuunsysteem.
  Mensen, die deze ziekte opliepen moesten afgezonderd worden. N.B. Bij de afschaffing van de slavernij kwamen de eigenaren van slaven, die verdacht waren van deze ziekte, niet in aanmerking voor die vergoeding van f 300,00. De plaatsen waar men naar toe werd verbannen waren:

  Een stukje geschiedenis die ik op Internet heb gevonden.
  Kerkhut der Katholieken van Batavia van 1827 – 1836. Sinds 1728 was er een verbod voor lepreuze slaven om zich op de openbare weg te begeven. In 1791 werd de eerste Gouvernementele leprozerie te Voorzorg aan de Saramacca geopend. Doordat dit gebied steeds meer bewoond raakte werd in 1824 de leprozerie verplaatst naar het afgelegen Batavia aan de Coppenamerivier, dat alleen over het water te bereiken was. Vanaf 1827 kreeg de rooms-katholieke missie toestemming om hulp en zielzorg aan de melaatsen te bieden. Men kerkte in een kerkhut die later vervangen werd door een kerkgebouw met pastorie. Batavia: de plaats waar Pater Peter Donders beroemd is geworden gelegen aan de Coppename rivier. Volgens gegevens is deze plaats in 1897 opgedoekt omdat groot Chatillion werd Ingericht. naast Bethesda (EBG) aan de boven Surinamerivier. Bethesda dreigde onder water te lopen en in 1832 heeft men besloten deze Inrichting naar Beekhuizen in de buurt van Livorno te verhuizen. Groot Chatillion hield op te bestaan daar men deze ziekte hoe langer hoe meer onder controle kreeg en het aantal patiënten zienderogen steeds minder werd. Deze werden verplaatst naar de Gerardus Majella stichting. Een inrichting aan de Noordkant van Lands Hospitaal waar mensen via een stenen brug over de Sommelsdijkkreek daar naartoe werden gebracht. Deze brug kreeg de bijnaam “The bridge of no return”. Ook de ’s Lands Weldadigheid gesticht (Lands Grond of Lansi Grong) heeft veel gedaan voor ex- handse Patienten. Dit gesticht was gevestigd op de hoek van de Wanicastraat en de Gemenelandsweg. dagelijks cirkelden tientallen aasgieren (stinkvogels) boven dit gesticht. Het was in mijn ogen geen koosjere plak om te vertoeven.


  Maak melding
 9. De info van John vind ik ook interessant. Echt bizar wat de aasgieren betreft. Het schijnt dat deze vogels tig jaar geleden ook boven bejaardenhuizen in Su circuleerden. Ze roken blijkbaar de dood.


  Maak melding
 10. Ma in die villem ik hat gesien dat toen die Heer Jeesoes Kristoes aan die kruis speikers kreeg, dat toen die onweer en bliksem sloeg in en al die leepera mense werde gesont. Dang as kom die leepera weer, dang kom die Heer Jeesoes Kristoes weer om te ferlosse mense fan deese siekie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES