dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijBureau Gender Aangelegenheden Suriname houdt sessie met stakeholders

Bureau Gender Aangelegenheden Suriname houdt sessie met stakeholders

-

Does Travel - naar Suriname

Het Bureau Gender Aangelegenheden (BGA) heeft met diverse stakeholders van de verschillende ministeries een bijeenkomst gehouden voor de finalisering van de concepten van de Gendervisie Beleidsdocument 2021-2035 en de Gender Actieplan 2019-2020. Deze sessie vond begin deze week plaats in de Royal Ballroom van Lalla Rookh. Judith Karijodrono, hoofd BGA, zegt dat gender cross-cutting is, want het gaat door alle sectoren heen. “Het is niet alleen van het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza), maar we hebben ook andere overheidsorganisaties nodig om gendergelijkheid te bereiken”. 

Het BGA is een werkarm van Biza, als het gaat om het formuleren van het genderbeleid. Tijdens deze sessie heeft Anette Tjon Sie Fat, die hierbij is aangetrokken als consultant, een uitgebreide toelichting gegeven over de documenten voor het bereiken van gendergelijkheid in Suriname. Zij zegt dat gender niet alleen te maken heeft met maatschappelijke rollen tussen mannen en vrouwen, maar ook om gelijke rechten binnen de gemeenschap.Het BGA heeft de vijf prioriteitsgebieden van het genderwerkplan van 2013, middels een genderdialoog samengesteld met verschillende actoren. Deze prioriteitsgebieden zijn onder andere arbeid, inkomen en armoedebestrijding, onderwijs, opvoeding en vorming, gezondheid, zeggenschap en  besluitvorming en geweld.

 Bij de formulering van het nieuw genderbeleid zijn er twee prioriteitsgebieden toegevoegd, waaronder wet en regelgeving en milieu- en klimaatverandering. Het is de bedoeling dat er iedere vijf jaar een evaluatie wordt gedaan en het document wordt bijgesteld. De visie over gendergelijkheid en de strategieën die zullen worden gebruikt om het algemeen doel te bereiken, liggen wel vast. In het Genderactieplan 2019-2020 worden activiteiten opgenomen die passen binnen de prioriteitsgebieden en die uitvoerbaar moeten zijn voor december 2020.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

4 REACTIES
 1. Ja, joh, koppel alles aan alles, tot je door de bomen niet meer het bos meer ziet.

  En dit heet projectmatig werken van de Surinaamse overheid.

  Hoe verzint men dat.

  Nog een, leer vrouwen netjes poepen. Dat heeft ook te maken met, hygiëne, klimaat, gender, chloor gebruik, milieu, vrije verkoop van chemicaliën, enz, enz. Koppel dat alles aan mekaar.
  Hou een seminar, hou een congres.


  Maak melding
 2. De laatste alinea is wel opmerkelijk in die zin dat Klimaatverandering toegevoegd is. Ik begrijp dat het een prioriteit is in het kader van Suriname als HFLD-land.

  Maar wat dat te maken heeft met Gendergelijkheid ontgaat me.
  Dus aan de ene kant een beleid van het ministerie van BiZa en andere actoren, maar dan weer geen directe link kunnen leggen tussen Gendergelijkheid en Klimaatverandering. Maar het zijn beiden een prioriteit van de staat Suriname. Goed dan.


  Maak melding
 3. Opa taki, allemaal gelul over genderbeleid. Oma taki, a so a de, gelukkig no wang foe oenoe pikien en granpikien habi wang foe deng gender dit of gender dat stoornis sani disi. Tjallie was er toevallig bij toen oma dit zei. Ai oma, a leki fa mi na wang djadja ndper, a wiens fa sma e kari mi dong moro buriki, ik houd vast aan geloof in didibri ddb en mezelf, is zoals ik ben en ik stoor me niet aan God noch gebod. Opa taki, kijk noh, elk mens heeft zo zijn eigen persceptie, maar laten we eerlijk zijn, er bestaan ook ongeschreven regels en wetten die te maken hebben met de natuur en als de mens denkt die te kunnen veranderen, dan verwordt het een chaos onder de noemer van gelijkheid en gelijke rechten en vrijheid. Zoiets bestaat niet in de natuur, ook niet bij de natuurelementen. Eeeh sa, opa wang kong leg uit, Tjallie taki, no mi e begrijpe geen snars. Oma taki, natuurlijk niet, want je bent een echte oerdomme ndper. Tjalli taki, dang geef me een voorbeeld, oma. Oma takki, joe mang baar tien pikien likie mi in joe beri, als man zijnde, dan joe wang libie leki man en vrouw, maar alla two sma na man of vrouw en vrouw. Opa taki, a so a heri genderbeleid wang kong dring en e dringe ding onnatuurlijke begrip of sani in a maatschappij zodat ai trong wang gewoonte, wang gwente. Tjalli aski, opa gi mi wang voorbeeld. A moro bigi voorbeeld na foe joe leider Didibri, sinds 1980 ai taki dat eng na wang rechtvaardige en eerlijke leider, een verlosser van land en volk, een man die van het land een tweede Dubai zou maken. In 2010 en 2015 en straks, waar dan minder dan de helft van die goedgelovige oerdomme paarse paria’s, zullen dan weer oerdom gaan stemmen op deze misdadiger voor een derde ambtstermijn als president. Oenoe dong ndper kong sjie eng leki wang gewoon sani, wang natuurlijke fasie foe bedrieg, roof, kiri, lee, verniel, doe drogatori, foe trong ooktoe leki baas wang misdadige crimineel. Opa ai baas, Boefdraad en roverheid e roof en doe soso onrecht om een onberechte misdadiger. Ie sabi tog na ooktoe wang soortoe misdaadgenderfasi, alleen a no e go tel gi joe baas didibri. A mang habi eng amnestiewet en staat boven elke burger van dit land als de allergrootste misdadiger. Genderbeleid na soso ka, dus, Tjallie taki.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES