Ministerie RO omarmt projecten ‘Vrienden van Saramacca’

7
Ministerie RO omarmt projecten ‘Vrienden van Saramacca’
Voorzitter van de ‘Vrienden van Saramacca’, Anand Isrie met minister Dikan in Suriname.

Het ministerie van Regionale Ontwikkeling is ingenomen met een van ‘Vrienden van Saramacca’. De groep bestaat uit vroegere bewoners en scholieren uit het district, die nu wonen en werken in Nederland. Ze uiten nu hun liefde voor Saramacca door geld in te zamelen voor projecten ten bate van scholieren in het district. Met dat in gedachte hebben de ‘Vrienden van Saramacca’ ondertussen een project in Suriname geïnitieerd om de slechte sanitaire situatie op scholen in het district te verbeteren.

De voorzitter van de ‘Vrienden van Saramacca’, Anand Isrie, zegt dat er eerst een proefproject wordt uitgevoerd op de Openbare School Jarikaba. Op die school zijn er in totaal twintig toiletten en pisbakken vervangen. De toiletruimte is opgeknapt, voorzien van nieuwe deuren en overnieuw geverfd. Isrie zegt dat niet alleen de toiletruimte van de leerlingen een opknapbeurt heeft gehad, maar die van de leerkrachten.

Hij zegt verder: “Het is niet onze taak, maar een taak van de overheid. Maar de overheid kan niet alles zelf doen. Daarom dragen we een steentje bij. Het is ook ons district, we kunnen de kinderen niet in de steek laten”. Isrie verwacht dat er na een positieve evaluatie in Nederland, de groep dit project zal uitbouwen naar de andere scholen in het district.

Isrie heeft afgelopen week bij een bezoek aan minister Edgar Dikan (RO) dank uitgebracht voor de wijze waarop het ministerie het proefproject ondersteund. Ook het Commissariaat van Saramacca draagt de plannen van de initiatiefnemers een warm hart toe. Het ministerie heeft door tussenkomst van het commissariaat medewerkers ter beschikking gesteld die een handje helpen bij de uitvoering. Dikan heeft Isrie en zijn team gecomplimenteerd voor wat ze terugdoen voor hun district en land. “We zouden een eind verder zijn als er in elk district zo iemand zou opstaan,” aldus de minister. Hij stelt Isrie als een voorbeeld.

Isrie hoopt dat er in elke resort van Saramacca iemand de leiding neemt om soortgelijke projecten uit te voeren voor de kinderen. De oplevering van het proefproject zal volgens planning plaatsvinden op dinsdag 16 april opgeleverd.

7 REACTIES

 1. Zonder Holland en de daar wonende studenten gebeurt er dus niets. Hoe zit het zelf met de schooldirecteuren hun denkwijze? Zijn de initiatiefloos? Het is heel erg gesteld met hygiene in ons land.Een goed voorbeeld wat hygiene betreft wordt zelfs niet op scholen gegeven. Wat kunnen wij dan in onze maatschappij verwachten. Ziektes en besmettingen met alle gevolgen van dien voor onze kroost. Dikan moet zich diep schamen om ook nog op de foto te gaan en handjes schudden met een glimlach op zijn gezicht. Dit is een zeer ernstige situatie. Je kind gaat naar school en als ouders denk je dat je kind veilig is? Vieze smerige gore toiletten waarvan de stank je tegemoet komt. Wat een schaamteloze toestanden. Er wordt dus weer op het buitenland gewacht voordat er iets wordt gedaan aan onze Gezondheidszorg. Scholen horen een veilige leer/werk omgeving te zijn voor leerlingen.Geen onhygienische gaarbak.


  Maak melding

 2. @@ Boeboe bit Sjorie!! De overheid van SU is een bedel cultuur geworden sinds de boven aan de macht zijn!! Zonder de Sur/neds wordt SU een land als Uganda en Sudan!! Haïti is veel dichterbij!!

  A tori no bung!!!


  Maak melding

 3. Hoe meer wij uit NL doen, des te meer de overheid NIKS doet. Alleen geld lenen voor hun Toppers zakken vullen. Laat de SU miljonairs zelf wat doen. Wat doet Dilip Sardjoe.
  Ergens lees ik een sociale bijdrage van hem…………………


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.