maandag, december 4, 2023
HomeNieuws uit SurinameBewoners Apoera krijgen toewijzingsbeschikking overhandigd

Bewoners Apoera krijgen toewijzingsbeschikking overhandigd

-

Does Travel & Cadushi Tours

De bewoners van het dorp Apoera in Suriname, hebben door het ministerie van Regionale Ordening Grond- en Bosbeheer (RGB), toewijzingsbeschikkingen overhandigd gekregen. Dit gebeurde op vrijdag 5 april 2019.Volgens de directeur van het ministerie Leandra Woei (foto), gaat het om ongeveer 200 beschikkingen.

“In augustus 2017 waren we al in Apoera voor de overhandiging van meer dan 300 bereidverklaringen. De toewijzingsbeschikkingen zijn op basis van de eerder overhandigde bereidverklaringen verstrekt”, sprak de directeur. 

Het aantal is teruggedrongen naar 200 omdat niet een ieder zijn zaken in orde heeft gemaakt. Directeur Woei geeft verder aan dat het heel traject veel langer heeft geduurd. Volgens haar was het de bedoeling om kort na de bereidverklaringen van augustus 2017 de toewijzingen te overhandigen. De kapitein van Apoera, Carlo Lewis, heeft allang een beroep gedaan op het ministerie om naar het gebied te gaan om de beschikkingen uit te delen.

De directeur van het ministerie geeft in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut aan dat er te lang is gewacht op dit moment. Het is volgens haar tijd om het proces af te handelen en af te ronden. Dit gaat slechts om fase 1.

De uitreiking van de toewijzingsbeschikkingen vond plaats in de recreatiezaal van Apoera.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

24 REACTIES
 1. Wat niet in het artikel duidelijk is waarom het zo lang heeft geduurd. Suriname kent toch 1 op de 7 personen een ambtenaar.

  Kunnen niet een paar ambtenaren assisteren om het proces te versnellen of wilde de bewoners dat zelf uit luiheid niet.

  En waarom is zelf zo iets klein het uitgeven van een beschikking zo nieuwswaardig. Wie wilt scoren met dit nieuws.

  Zelf zou ik zeggen het enige wat nieuwswaardig is, als ze in m’n buurt paketten gaan uitdelen.


  Maak melding

 2. Bewoners Apoera krijgen toewijzingsbeschikking overhandigd

  Beschikkingen, voedselpakketten, een overheidsbaan, et cetera, etcera die door de ndp, ddb, ndp-kliek vervloekte kleur paars aan het Surinaamse volk geven wil niet zeggen dat het Surinaamse volk op de ndp moet gaan stemmen.

  Sinds 25 februari 1980 is Suriname onder ddb, ndp later onder ddb en kliek. ndp paarse kleur vloek in armoede. Dat ziet en merkt u toch? Of niet dan? Hoe vaak is dat voor gekomen als ze aan de macht zijn dat u uw dagelijkse rekeningen niet kan betalen, geen busgeld, bootgeld, geld voor eerste levensbehoeften, schoolgeld, heel grote armoede en heel grote ellende, geen valuta, geen geld, hoge prijs van benzine en diesel bij de benzinepomp, geen woning kunnen bouwen, geen werk na je schoolopleiding, geen geld, u in armoede leeft. Hoe vaak is dat onder de ndp, ddb gebeurd sinds 25 februari 1980, zie nu weer? ddb, ndp-kliek, paarse ndp kleur zal u alleen maar armoede brengen.

  Ziet u dat niet, merkt u dat niet dat zij het niet kunnen? Ben je dan echt zo dom?

  De beschikkingen, voedsellpakketten, overheidsbaan, et cetera zijn niet van de vervloekte paars ndp, vervloekte ddb, maar van het Surinaamse Volk en van Suriname.

  Ben ik nou zo slim of bent u zo dom?

  Surinamers als u iets van ddb, ndp krijgt neemt u het aan, het is niet van hem, maar het komt u toe. Surinaamse kiezers als u op 25 mei 2020 in het stemhokje staat, staat u daar alleen en stem daarom voor verandering voor uw (klein)kids en uw zelf en de goede richting van Suriname. Stem op de VHP.

  Surinamers, kiezers van Suriname van Noord – Zuid, Oost – West sluit u massaal bij de Vooruitstrevende HervormingsPartij (VHP) en stemt u op 25 mei 2020 massaal op de VHP-kandidaten voor de dr-, rr-, en DNA-leden bij de Algemene Verkiezingen van de DNA van Suriname.

  Time4Change!

  Leve:
  – Partijprogramma van de VHP
  – Vooruitstrevende HervormingsPartij
  – Chandrikaperkash Santokhi,
  – dr-, rr-, dna-leden van de VHP.
  – 28 zetels er meer op 26 mei 2020 voor de VHP,
  – samen werken met alle andere huidige DNA- politieke partijen en andere buiten DNA-partijen,
  – de goede kant op voor Suriname en de Surinamers

  Hoera, Hoera, Hoera!

  Sluit u aan bij de VHP en stem op 25 mei 2020 massaal op de VHP voor 28 en meer zetels voor de DNA van Suriname bij de Algemene Verkiezingen voor de DNA van Suriname voor verandering en de goede richting van Suriname.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 3. Kom laten we even langs die domme indianen gaan wat ovettollige oudere laptops uitdelen,naaimachines en nu grondbescikkingen uitdelen, ze zijn toch dom als ze maar hun stem geven in 2020, zo denkt halfbloed,hollander blakaman,bouterse over ze. Hij denkt dat hij indiaan is, en probeerd op die manier de indianen te paaien.
  Ineens kunnen,in al die jaren niets gebeurd,wordt er van u alles geschonken aan apoera.
  Wie houd wie voor de gek.


  Maak melding

 4. Ik hoop echt niet dat de aangewezen gronden in een kolossale zwamp liggen, anders moet bouta een brug voor hun bouwen, of nog zieker : de gronden hebben reeds al een eigenaar die ergens in nergens wonen . Ingi people fu apura : gefeliciteerd hoor !


  Maak melding

 5. Dus de Ingi’s, eigenaars van het land, moeten nu bedelen voor een stukje grond? Terwijl de marrons hele grote gebieden hebben die zowat onafhankelijk zijn en een eigen bestuur (kapiteins) hebben?
  Waarom die achterstelling van de Indianen?


  Maak melding

 6. Wanneer komt het beloofde nieuw ziekenhuis te beschikking???? Goede Gezondheidszorg die zich kan meten met de rest van de wereld??? Ontwikkelingsmogelijkheden voor onze jeugd.Goede schikkingen voor de ouderdomsvoorzieningen en kinderbijslag. Het is nu allemaal beschikkingen om gronden uit te delen voor de verkiezingen en straks gaan bedelen in het buitenland. Wat is er aan de hand hier in ons landje??? Dit gaat echt niet de goede kant op. De ene burger moet hard werken om grond te kopen en de andere krijgt het zonder echt iets voor te hoeven doen enkel maar blijven zeuren, dan bereiken zij hun doel. De ndp blijft blijft maar zieltjes winnen.Uiteindelijk wordt de verkregen grond door verkocht, Kassa.

  Sarie Torie


  Maak melding

 7. Eerst een valse verklaring van een dorpshoofd der trio’s triomfantelijk op het podium in het Opvanghuis van Coeparis Ezels en Ratten (OCER) laten voorlezen. Daarna als een zieke tijger ( zie the Lion King en het lot van Scare Face) in de ronde springen alsof er een Hopi-dans uitgevoerd wordt voor regenval, daarna 200-300 gronduitgiften aan kasserie verslaafden uitdelen en nu met de billen bloot omdat ESAV afstand van de verklaring voorgelezen door twee LVB-ers niet erkend wordt en de plee-si-dent van Siriname president blijkt te zijn van enkele trio dorpen en niet van Suriname met haar grenzen. Wat een vertoning zeg. Als je groot Wilt doen, dan moet je ook groot zijn en niet groot willen voorkomen met achterklap en onzin.


  Maak melding

 8. Een ding kan in niet begrijpen, of misschien ben ik te dom om het te begrijpen. Het binnenland van Suriname is inmens groot. Dat gebied wordt bewoond door een handje vol mensen (de oorspronkelijke bewoners,
  de indiAnen) die oorspronkelijk heel Suriname bezaten.
  Wie zijn de stadsmensen die nu bepalen wat deze mensen toekomt. Waar halen zij het recht vandaan.


  Maak melding

 9. De regering Henk Aron was al na 25 november 1975 bezig om van Apoera een 2e stad van Suriname te maken en had West-Surinameplan.

  Toen ddb en 15 andere couppleger op 25 februari 1980 een staatsgreep pleegden op het wettig gekozen gezag van Henk Aron werd het heel West-Surinameplan inclusief Apoera tot de 2e stad van Suriname te realiseren. Het geld was afkomstig van de toescheidingsgelden van 3,5 miljart nederlandse gulden toen. Men was er al mee bezig en men kan dit zien aan de weg die van Zanderij naar Apoera was gemaakt, voorbereidingen van de spoorlijn en de locomotieven ens spoorwegemplacement die daar worden overwoekerd door oerwoud en weg roesten, Bruynzeel woningen van hout die waren opgezet zijn weggerot en in elkaar zijn gestort, leerlingen op de scholen daar een behoorlijke achterstand hebben, heel grote armoede bij de bewoners in Apoera, West-Suriname, mensen in het donker zitten, enz.

  Het is ddb die er voor gezorgd heeft dat het West-Surinameplan gestopt is en de 2e stad van Suriname niet is gebouwd, Geen bauxiet in West-Suriname gewonnen wordt, geen huizen zijn, het leven daar een heel grote rotzooi en heel grote armoede is.

  Surinamers, bewoners van Apoera let op dat ddb jullie heel veel zand in de ogen strooit en alleen u stem wilt hebben.

  vraag ddb> ddb waar was je sinds 25 mei 2010? waar was je sinds 25 mei 2015? en wat heb je voor de bewoners van Apoera, West- Suriname gerealiseerd?

  Wie houdt Wie Voor de Gek?

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 10. Toen ddb en 15 andere couppleger op 25 februari 1980 een staatsgreep pleegden op het wettig gekozen gezag van Henk Aron werd het heel West-Surinameplan inclusief Apoera tot de 2e stad van Suriname te realiseren stop gezet.


  Maak melding

 11. Project Grass-Hopper was niet echt bedoeld om een twee stad van Apoera te maken, maar bauxiet en ijzererts van het Bakhuys gebergte te mijnen. Eind jaren tachtig bleek de vraag naar bauxiet te dalen. Ijzererts was te duur om te ontginnen. Zo werd Grass-Hopper een big money making business van NPS met Aaron op de voorhoede. Bij de stopzetting van het project bleek 2 miljard harde Nederlandse guldens al verdampt te zijn. Twee kilometer spoorweg van Apoera naar Washabo is de stille getuige ervan. De bonzen van NPS zijn in de periode 1975-1980 als miljonair naar het buitenland vertrokken o.a Holland.


  Maak melding

 12. Alles voor loze beloften en een pakket: de ambtenaren hebben last van wat in de economie genoemd wordt “De wet van de verminderende meeropbrengst” omdat de vele ambtenaren elkaar in de weg gaan lopen.
  Ander probleem of vraag: Sinds wanneer hebben Indianen behoefte aan grondbeschikkingen. De Indiaanse gemeenschap hoort in feite een woongebied te krijgen. Waar iemand mag wonen wordt bepaald door het dorpsbestuur. Het toekennen van grondbeschikkingen binnen een dorp zal averechts werken en het gezag van het dorpsbestuur ondermijnen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES