dinsdag, juni 18, 2024
HomeOnderwerpenEconomieAfstudeeronderzoek 'exportmogelijkheden voor Surinaamse honing'

Afstudeeronderzoek ‘exportmogelijkheden voor Surinaamse honing’

-

Does Travel - naar Suriname

Voor de studierichting International Agribusiness heeft Valery Heilbron van het Polytechnic College Suriname (PTC), een onderzoek gedaan naar de ‘Exportmogelijkheden voor Surinaamse honing’. Dit is de eerste afstudeerscriptie in Suriname die betrekking heeft op de export van dit product. Honing wordt gebruikt als medicament, ingrediënt in de keuken (suiker vervangend middel) en als cosmetisch product.

Heilbron heeft een exemplaar van haar afstudeerscriptie aan de directeur van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Deepak Jairam, aangeboden. Hij hoopt dat haar afstudeerscriptie een leidraad zal zijn voor meer acties, teneinde de bijenteelt (en de honingproductie) duurzaam te ontwikkelen, zodat deze subsector ook een bijdrage kan leveren aan de nationale economie.

Voor de export van honing zal er eerst gewerkt moeten worden aan de ontbrekende institutionele en fysieke infrastructurele randvoorwaarden om te kunnen voldoen aan de importeisen van de Europese markt.

Verder is de kostprijs van honing in ons land erg hoog. De afboerderijprijs van de Surinaamse honing was SRD 46,15/kg in 2017, terwijl de gemiddelde CIF-prijs van importhoning SRD 17,18/kg was in enkele Europese lid landen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

41 REACTIES
 1. Gefeliciteerd Valery Heilbron. Nu daadwerkelijk iets met je diploma doen voor ons land. Bijenhoning kwekerij realiseren etc.


  Maak melding
 2. De kostprijs van honing in Suriname is bijna 3 keer duurder dan import honing. Hiermee is Suriname bij voorbaat kansloos om te exporteren. Consumenten kijken niet alleen naar de kwaliteit, maar ook naar de prijs. Nagegaan moet worden waarom in andere landen de productiekosten lager liggen. Misschien kan Suriname hiervan leren. Om de binnenlandse markt te beschermen kan extra heffing op import honing een tijdelijke oplossing bieden.


  Maak melding
 3. Weer een open deur. Zelf als je een afzet mogelijkheid voor stront zou zoeken zou je dat vinden. Alleen maar vanwege het feit dat je mest van kan maken.

  De conclusie van haar onderzoek zal daarom zijn er zijn exportmogelijkheden.

  Beter had de vraag geweest hebben we de capaciteiten om aan bijenteelt en export te doen. Dan was de conclusie, NEE WANT WE ZIJN TE LUI EN GEMAKZUCHTIG EN OF HET ONTBREEKT ONS AAN DE JUISTE INZET OF HOUDING.

  Zonde van het papier en de inkt die deze mevrouw gebruikt heeft. Zonde van de tijd van haar en haar begeleiders. Zonde van de directeur zijn tijd .

  Mijn cijfer zou zijn 1.5. En als ik in een goede bui was 2


  Maak melding
 4. Is geen Surinaamse bijenhoning en is honing van de europese Apis melifera en met 14 ondersoorten. De Surinaamse of europese ras (Apis melifera ligustica) is gekruist met de Afrikaanse ras Apis mellifera adansonii van Brazilie. En we noemen het de agressief brazilaanse bij. Ze kunnen flink prikken en doden ook dieren. Surinaamse honing bijen hebben geen priknaalden. Priknaalden zijn niet ontwikkeld en kunnen niet prikken. Indianen hadden de Surinaamse honing bijen familie Melipona en Plebeia soorten veel vroeger. Veilig voor kinderen en ze prikken niet. Jammer dat door de blanken hadden de Indianen geen zin meer in. Meer over mij en kijk in Google: Dewanand Makhan New species en dan in afbeeldingen


  Maak melding
 5. Misschien kan suriname zich beter inzetten op Manuka Honing (duurste honing ter wereld). Deze wordt voornamelijk voor medisch gebruik gehanteerd. Liefhebbers zijn bereid om flinke te betalen voor het product.


  Maak melding
 6. Volgens mij vergeten sommige dat het om een afstudeer opdracht gaat. Deze
  mevrouw heeft onderzocht in haar scriptie naar de mogelijkheden die honing
  voor Suriname kan bieden, of het uiteindelijk een haalbare kaart is doet niet
  ter zake. De docent zal kijken hoe zij dit heeft gedaan, onderzoek, vergelijkingen,
  eindconclusie etc.


  Maak melding
 7. Ik waardeer en respecteer het gedachtegoed van deze mevrouw, maar moet lammer genoeg de vraag stellen; zijn wij niet omgekeerd bezig. Staat er niet in de Bijbel en Koran dat je eerst licht in jouw eigen huis moet laten schijnen alvorens je andermans huis kan verlichten? Juist ja. eerst de Binnenlandse markt voorzien en daarna aan export denken.Waarom de honing zo duur is? Net als kip. wordt het op te kleine schaal geproduceerd. hier in Europa hebben we stallen waarin miljoenen kippen worden ondergebracht. alleen zijn dit plofkippen. Suriname kan ook op grote schaal produceren, maar dan moeten we een andersdenkende regering hebben. Wij kunnen de wereld veroveren met onze vrije uitloopkippen omdat de rijke landen de plofkippen niet meer lusten, maar wij springen nooit in de opengevallen gaten.
  Kortom: Ik zie Coronie als een welvarend district. dat hebben ze in het verleden reeds bewezen en dat kan terugkomen. alleen die push ontbreekt voor het district dat ooit bekend stond als land van melk en honing. Het probleem van de Surinamers in het algemeen en de Coroniaan in het bijzonder is dat ze te snel tevreden zijn. Voorbeelden? Coronie was op het gebied van varkensteelt nummer 1, maar het bleef bij varkensteelt. Waarom zijn ze nooit gaan experimenteren om ham etc. te maken. De Parmaham van Italië is wereldberoemd vanwege de klimatologische omstandigheden. Coronie verkeert onder dezelfde klimatologische omstandigheden, maar ze hebben dat niet uitgebuit. Coronie had nu misschien een wereldberoemde ham kunnen hebben.
  Wat doen ze met kokos. Laten ze naar Thailand, Indonesië en Vietnam gaan om te zien en ideeën op te doen wat kokos en bamboe voor mogelijkheden bieden. Kortom. Coronianen en Surinamers: wees niet te snel tevreden met het bereikte resultaat. Denk aan veredeling.
  John, iemand met een hart voor Coronie.


  Maak melding
 8. De krant heeft slechts bericht over het onderzoek en de uitkomst van het onderzoek op basis van de vraagstelling van de onderzoeker.

  Ik vind het knap dat op basis van dit bericht er zoveel knappe bollen hier op het forum zijn die precies kunnen aangeven wat fout is en waarom het onderzoek niet deugd.

  Kunnen deze knappe bollen ook aangeven waarom de mensen hier zulke rare bijdrage leveren.
  De vraagstelling: Hoe kunnen we het niveau en de kwaliteit van de bijdragen op dit forum verbeteren.


  Maak melding
 9. @Sam,

  Jij kunt soms ook heel raar reageren. Voorbeeld: je gaat er vanuit dat alle hindustanen VHP’ers zijn, dat ze boeven zijn en dat Santokhi een zware dobber aan ze zal hebben.


  Maak melding
 10. @ Sam,

  Omdat het antwoord van haar onderzoek vooraf voor de hand ligt.

  Wetenschappelijk of academisch onderzoek doe je niet als het antwoord vooraf voor de hand ligt.

  Je vraag zou moeten zijn, hoe komt het dat vele mensen dit niet inzien en zeggen, goed geprobeerd maar niet juist.

  Maar een pluspunt. Velen hier hebben het over soorten en plekken in het verleden waar er geteeld moet worden, enzovoort. Dat is mevrouw haar vraagstelling niet.

  Het is jammer dat de begeleidster van het onderzoek niet reeds bij aanvang heeft gezegd dat dit een opendeur is. Iemand anders heeft reeds op dit forum gezegd dat zelf voor poep export mogelijkheden kunnen zijn. En de persoon heeft gelijk.


  Maak melding
 11. Jiyani 7 april 2019 at 11:26
  @Sam,

  Jij kunt soms ook heel raar reageren. Voorbeeld: je gaat er vanuit dat alle hindustanen VHP’ers zijn, dat ze boeven zijn en dat Santokhi een zware dobber aan ze zal hebben.”

  Vraag je man om het je uit te leggen.


  Maak melding
 12. @Alles voor loze beloften en een pakket
  We zijn niet alleen een lui en gemakzuchtig volk en het ontbreekt ons niet alleen aan de juiste inzet en houding maar ons ontbreekt ook jet kapitaal. Mensen starten vaak een onderneming met geleend familie geld. De gevolgen daarvan zijn bekend. Financiële instellingen in Suriname staan niet te trappelen om geld in een project te stoppen en zeker niet als het om honing gaat. Het is niet alleen zonde van het papier en inkt maar bij het presenteren is het ook zonde van het verspilde speeksel en gebruikte lucht. Ik zie er kortom geen heil in haar onderzoek en resultaat.


  Maak melding
 13. @ Robbert,

  Ben het niet me je eens.
  een onderzoek gedaan naar de ‘Exportmogelijkheden voor Surinaamse honing’.

  Voor de export van honing zal er eerst gewerkt moeten worden aan de ontbrekende institutionele en fysieke infrastructurele randvoorwaarden om te kunnen voldoen aan de importeisen van de Europese markt.”

  De onderliggende vragen van het onderzoek zijn niet genoemd in dit stuk van de krant.
  Volgens mij heeft het onderzoek niets te maken met vraag of export naar het buitenland mogelijk is of niet.

  Maar of Suriname klaar is om te exporteren (voldoet Suriname aan de eisen/voorwaarden) en zo nee wat Suriname moet doen om export mogelijk te maken. Aangezien ik de volledige scriptie niet ken houd ik het hierbij.

  En als Suriname aan de voorwaarde voldoet om poep te exporteren (er is een markt voor. men gebruikt poeptransfusie bij sommige vormen van darmziekten) is er inderdaad export mogelijk.


  Maak melding
 14. @Sam ik kan uit volle borst verklaren dat het zonnepanelen project volledig met eigen geld gefinancierd is. Geen geld van banken noch van familie geleend. De reden dat ik met het project voorlopig gestopt ben is dat ik weiger om tjoekoe te betalen. Ik zal nooit maar dan ook nooit daaraan mijn medewerking verlenen. En ja je weet hoe het gaat in Suriname; men last graag zien hoe machtig men is en dus werd de vergunning ingetrokken.


  Maak melding
 15. Ma warom die bei drinke die hooning nie self op? Se segge dat is wijnig bei nu in de werelt. Misgien kome omdat mense die hooning fan se steele, dang bei sterfe fan honger.


  Maak melding
 16. Als de honing in grote hoeveelheden geproduceerd kan worden,gaat er altijd afzet voor zijn in Europa.Kwaliteit en dergelijke maakt niet uit..De pikin ingi boi en zijn trawanten zullen de export zelfs toejuichen.Want ze hebben dan ook een ander dekmantel om hun coke in Europa te krijgen.


  Maak melding
 17. Ik sta er soms versteld van hoe simpel er wordt gedacht in Suriname en ook van de idioten die goedgelovig zijn te denken dat hiermee een bijdrage wordt geleverd aan de economie. De onderzoeken hebben alleen betrekking op het dorp Suriname en de meeste studenten blijken geen enkele buitenlandse oriëntatie te hebben. Het grootste probleem in Suriname is het slechte economische klimaat. Daarvoor kan alleen de overheid voorwaarden scheppen, maar dat doet ze niet. Vitale posities in Suriname zijn bemenst door personen die geen verstand van zaken hebben.

  Ik heb een paar scripties gelezen en naar mijn oordeel missen ze iedere kwaliteit. Ze zijn net opstellen, omdat de docenten zelf ook niet gekwalificeerd zijn.


  Maak melding
 18. @ Sam snugger van je. Maar dan moet je andere onderzoeksvragen stellen. Of zie je het niet.

  Het antwoord die je hebt, heeft veelal te maken met de vraag, die je stelt. Met uitzondering van waanzin.


  Maak melding
 19. @John Ham maken in coronie?Ja,gekookte ham,verder niets.Ik ben wezen spioneren in de Balkan waar de beste hammen gemaakt worden,voor het maken van een goede ham is droge berglucht nodig,en vorst.De varkens worden in de herfst gelacht waarna de achterhammen in een pekelbad worden gelegd,6 weken lang…daarna worden ze langzaam gerookt,dagelijks en s,nachts bevriezen ze.Overdags tijdens het roken ontdooien ze weer en verliezen veel vocht.Na een bepaalde tijd zijn ze droog en rijp.Coronie kent geen winters daarom zal het daar nooit lukken om een goede Ham te maken !


  Maak melding
 20. Robbert 7 april 2019 at 14:10
  @ Sam snugger van je. Maar dan moet je andere onderzoeksvragen stellen. Of zie je het niet.

  Het antwoord die je hebt, heeft veelal te maken met de vraag, die je stelt. Met uitzondering van waanzin.”

  Kun je me aangeven waar de onderzoeksvragen van de scriptie van Heilbron zijn aangegeven waarop jij je conclusie trekt??


  Maak melding
 21. Honing tori moeilijk. Furu bedrijf moksi moksi nanga lagi kwaliteit honing nanga sukru. Yu wani echte honing puur musu bai na sma san kweki was wasi dan sabi na puur. Bai ini winkri moeilijk fu sjie sortu wan puur, srefi buitenland moksi nanga lagi kwaliteit.


  Maak melding
 22. Afstudeerscriptie voor export van honing in ontvangst nemen door de minister is toch een hard gelach. Het is toch zo laag, heeft de minister niets beters te doen. Laat dit over aan de school besturen waar de sriptie nog moet worden goedgekeurd op z’n mirites.

  Suriname heeft zelfs geen honing voor de interne markt, vanwaar nu exporteren?


  Maak melding
 23. En nu moet die minister plannen gaan uitwerken voor de productie van honing? Waarom kan die Polytechnic College die plannen niet zelf uitwerken? Dat zou goed zijn voor de studenten, die er een project van kunnen maken en er heel veel van kunnen leren.


  Maak melding
 24. Sommige mensen kunnen weer niet lezen HET GAAT OVER EEN AFGESTUDEERD OPDRACHT. Deze gasten willen alleen maar negatief lullen en interessant doen.🤣😂


  Maak melding
 25. @Pieter, fijn dat je kritisch bent en een bijdrage wilt leveren aan de kwaliteit in en van Suriname in ruime zin. Anders is het zonde van jouw kwaliteiten toch?
  Of zijn er weer of alleen maar obstakels? Hoop het niet!


  Maak melding
 26. Inderdaad. Veel mensen hier hebben geen verstand. Bijvoorbeeld, waarom een scriptie bij een minister terecht moet komen. Alsof hij de punten moet geven.


  Maak melding
 27. Suriname kan goede kwaliteit honing produceren. Honing uit Coronie is de beste honing. Gefeliciteerd mevrouw Heilbron met uw afstudeerproject. Suriname moet een productie-economie worden om zodoende meer exportmogelijkheden uit te breiden. De vraag naar honing zal altijd blijven en niet zo gauw afnemen gezien de verschillende doeleinden waarvoor je honing kan gebruiken. Ben zelf ook honingconsument omdat honing een gezond natuurproduct is.


  Maak melding
 28. Afiba@@@
  Lees goed boven in de tekst. Staat nergens geschreven dat het een afgestudeerdscriptie is.

  LEES BOVEN:
  Staat geschreven;
  ,,Afstudeerscriptie,,
  Dus is nog niet goedgekeurd door de conrector. Was dit het geval dan zou boven in de tekst ook met haar titel hebben gestaan. Dan had zij een master titel voor haar naam. Oké!


  Maak melding
 29. @ Sam goed lezen is een kunst. Ik heb haar scriptie niet gelezen. Maar ik neem wel aan dat een beetje alfabeet als ik wel uit het artikel heb kunnen lezen dat zij heeft onderzocht als er exportmogelijkheden zijn voor bijenhoning, geteeld in Suriname.

  Als je denkt dat de redacteur een verkeerde vraagstelling of probleemstelling heeft gebruikt voor z’n artikel, ben ik benieuwd. Ook als je meer inside informatie heb. Giem tori.

  Ik leer er van.


  Maak melding
 30. Zonnetje in huis voor Parmaham zijn er geen winters nodig. bergen wel, die hebben we . We brengen ze gewoon naar de Bronsberg, Wilhelminagebergte , Voltzberg etc. de varkens hebben in Italie wei nodig, dat hebben we niet maar Kokos, dat hebben de Italianen niet. Coroniaanse varkens werden vroeger vergemest met kokos. Ik heb het niet over het maken van Parmaham, want dat mag niet, maar een ham die ook wereldberoemd kan zijn als de Parmaham. Dus Experimenteren zou ik zeggen, wat we nooit eerder hebben gedaan. Voor de goede orde: er zijn 3 soorten ham, te weten: de gerookte, de gekookte of de gedroogde dus keuze zat om te gaan experimenteren.

  Parmaham
  Gesneden parmaham
  Parmaham (Italiaans: Prosciutto di Parma) is een op traditionele manier gedroogde rauwe ham uit de provincie Parma.

  Parmaham is een beschermde naam, de ham moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  geen conserveringsmiddelen of additieven; parmaham bestaat uit vlees en zeezout;
  de ham moet gemaakt worden van in Italië geboren en getogen varkens;
  de varkens moeten minstens 9 maanden oud zijn en minimaal 160 kilo wegen;
  een deel van de voeding van de dieren dient te bestaan uit de wei die bij de productie van Parmezaanse kaas overblijft;
  de ham moet minimaal 12 maanden in de bergwinden gedroogd zijn en mag alleen in de provincie Parma gemaakt worden, vanwege het specifieke klimaat.
  De maanden november tot februari zijn traditioneel de maanden van de slacht. Na de slacht wordt de ham ingewreven met Siciliaans zeezout. Het bijzondere van parmaham is dat er minder zout wordt gebruikt dan bij andere rauwe hamsoorten. Dit geeft de relatief zoete, milde smaak die zo kenmerkend is voor parmaham. Na het zouten gaan de hammen de koelcel in waar ze 60 a 70 dagen rusten, afhankelijk van het gewicht. Daarna worden de hammen gewassen en kan het droogproces beginnen. Na zes maanden voorrijpen wordt de opening aan de onderkant van de ham, het gedeelte zonder zwoerd, ingesmeerd met een mengsel van vet, een beetje meel en wat peper, om het vlees tegen bederf en verharding te beschermen. De ham moet daarna nog minstens 12 tot 15 maanden rijpen.

  Parmaham is herkenbaar aan een vijfpuntige kroon op de ham of op de verpakking. Een samenwerkingsverband van producenten, het Consorzio del Prosciutto di Parma, ziet erop toe dat de ham aan alle voorwaarden voldoet en dus parmaham mag heten.

  Let wel: er kan dus ook ham uit Parma komen die geen parmaham (en ook geen ham type/methode Parma) mag heten. Dit is ham die niet aan de bovengenoemde voorwaarden van het Consorzio voldoet en meestal lagere of geen specifieke kwaliteitsvoorwaarden heeft. Deze ham heeft dus ook geen kroon. Hiervoor wordt vaak geïmporteerd vlees gebruikt, waaronder ook varkens of ham uit Nederland. Het misverstand dat parmaham van Nederlandse varkens gemaakt zou worden, komt daarvandaan.


  Maak melding
 31. Zuivere honing kan met andere zoetigheden gemengd worden en als honing verkocht. De amerikanen hadden een machine die honing producten kon analyseren voor de gehalte van honing in het product.
  De chinezen hadden door dat rijst zoet niet door de machine er uitgrhaalc kon wotden. Zo ze verkochten het mengsel als pure honing.
  Buitenlandse honing is! goedko maar wat soort honing is het?
  Su moet met buitenlanse afnemers zaken doen die pure honing wil hebben.


  Maak melding
 32. Forumleden/Reageerders, Odi odi.
  Alsnog een prettige en productieve week toegewenst.

  Afstudeeronderzoek ‘exportmogelijkheden voor Surinaamse honing’
  LVV directeur Deepak Jairam samen met Valery Heilbron en haar scriptie.

  Ik heb alle reactie gelezen.
  En de reacties waren echt HONING ZOET.

  Maar binnenkort komen enkele Biologen uit Mexico naar Suriname, om woestijnachtige gebieden in het binnenland te gaan bezoeken.
  Ze willen ook kijken of het mogelijk is om de ‘blauwe agave‘, te planten in Suriname.


  Maak melding
 33. Heeft iemand op dit forum de scriptie van deze mevrouw uitgelezen( of uberhaupt inzage gehad?).
  Honing komt in de hele wereld voor: Manuka honing komt voor in Nieuw Zeeland en is zeer toepasbaar in de medische industrie( wel duur). Kocht onlangs in New York een potje van 500 gram voor US 28.

  Het probleem met ons land Suriname is, is dat wij geen planologen hebben en mensen met visie:
  Wij hebben al jaren een IMPORT-ECONOMIE.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES