De Palmentuin in Suriname krijgt een upgrade

20
De Palmentuin in Suriname krijgt upgrade
Werkzaamheden aan de ruim 300 jaar oude Palmentuin in de hoofdstad van Suriname.

De bekende Palmentuin in hartje Paramaribo krijgt een upgrade. De tuin achter het presidentieel paleis in Suriname, wordt voorzien van diverse stands voor het verkopen van snuisterijen en handicraft. Het project is geïnitieerd door de First Lady van Suriname, Ingrid Bouterse-Waldring. De echtgenote van de president van Suriname komt met dit project tegemoet aan de wensen van kleine ondernemers.

De upgrade past in het beleid om de ruim 300 jaar oude tuin te verfraaien. Vorig jaar startte het directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur het project ‘Verfraaiing van de Palmentuin’. Toen werden zitbanken, bloempotten en de fontein in de tuin, die in 2002 op de Werelderfgoedlijst van de VN werd geplaatst, opgeknapt.

De Palmentuin werd in 1685 opengesteld door de toenmalige gouverneur van Suriname Cornelis van Aerssen van Sommelsdijck. Hij had de koningspalmen laten planten voor zijn overleden vrouw. Toen hij in 1688 door een groep muitende soldaten werd vermoord ging de tuin weer dicht en werd pas in het begin van de 20ste eeuw weer voor het publiek opengesteld.

Op feestdagen staan er al allerlei kraampjes in de Palmentuin. De voorziening die er nu komt heeft een meer permanent karakter.

20 REACTIES

 1. Het zou goed zijn een klein gedeelte oorspronkelijk te laten, maar wel in goede staat bouwen. Hierdoor blijft een stukje historie wel bestaan zoals het was en kunnen iedereen zien hoe het was.

  Alles van natuur waarde is weerloos, een gedeelte van de Sommelsdijkkreek bij de Palmentuin in zijn oorspronkelijkheid laten. Mensen kunnen zien hoe het was voor mensen naar de Wilde Kust kwamen en verandering in aanbrachten of de Inheemsen die daar toen woonden het kenden en thans nog in stand is.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 2. Dat zou ook goed zijn voor de flora, fauna, de grond, alles wat erin leeft en het biologische evenwicht dat er was in stand gehouden blijft.

  Niet alle veranderingen zijn goed. Ingrijpen van de mens in de natuur verstoord vele zaken in de natuur. Het zou goed zijn als men dit soort zaken doet ook kijkt, wat in stand kan blijven of hoe ver men kan gaan.

  Het biologische evenwicht mag daar wel gedeeltelijk in stand blijven zoals het eens was. Hopelijk dat als het kan men nog een aanpassing doet met mijn voorstel. De schade is zeer waarschijnlijk al geschied, maar kan toch enigszins hersteld worden.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 3. Komen er ook wat eenden daar?? Ik hoop ook camera’s om veilig te zijn.
  Vele plaatsen in de binnenstad verdienen een schoonmaakbeurt.
  Enkelbanden en de gevangenen laten werken. Ook die van opa doelie.
  Leer ze werken


  Maak melding

 4. Zo gaat onze Palmentuin naar de schroothoop. Mensen handel laten drijven in onze mooie tuin. Dit is je reinste kolder. Wat staat ons te wachten, zware vervuiling door zwerfafval. Waar je dus rustig kon zitten relaxen in onze tuin, wordt nu rumoer gecreerd. De waterkant zit er niet uit met al die zelf gebouwde hutjes die ze gebruiken als eet tentjes. Dit is geen goed plan. Geen gezicht voor de relexen de mensen en toeristen. Waar er rust heerst in deze tuin wordt nu chaos en vernieling gecreerd. Hoe komt deze Ingrid er met haar botte kop erachter om dit plan. meer vernieling te laten uitvoeren?? Hersenloze vrouw. Laten wij waarde hechten aan wat wij hebben en met rust laten. Onze waterkant is een en al verloedering. nu is onze Palmentuin aan de beurt. De bestaande markten zijn juist bestemd voor de kleine ondernemers, Wat bezielt deze vrouw?????
  Sarie Torie.


  Maak melding

 5. het is gratis geld, van anderen geweest, dus vernietig maar..

  deze mevrouw pronkt graag met anders mans veren.. daar is ze kampioen in.. het op scheppen.. grote tijd..


  Maak melding

 6. Wendy. De geschiedenis zal zich herhalen. Het is al in de jaren 70 gebeurd. Alle vogels, geschonken door de directeur van Bruynzeel aan de palmentuin, waren met de kerst plotseling weggevlogen. Ik ben bang dat de eenden ook zullen wegvliegen.


  Maak melding

 7. wat een face lift want zoals erby lag was zeker niet uitnodigend laten we eerlyk zyn een aanwinst voor de toerist en wandelend publiek. lezers waarom wordt alles zo negatief afgezaagd? waar blyft jullie positiviteit ? of zyn wy allemaal politici geworden en niemandt werkt.men zegd de Beste stuurlui staan aan wal. kritiek moet maar wel zinvol.we gaan voor land en volk


  Maak melding

 8. Het wordt gedaan met belastinggelden. het onderhouden zal ook veel kosten met zich meebrengen en die tenhouders zullen allemaal paarse ratten zijn.


  Maak melding

 9. Er wordt niets negatiefs gesproken, men spreekt de waarheid. Waarom werd er niet vanaf de regeer periode aan schoonmaak en vernieuwing gedaan??


  Maak melding

 10. Een positieve verandering in heerlijk TROPENLAND.
  De regendruppels zullen alle vuil wegwassen
  De zon zal door de palmtakken schijnen en
  duistere harten verlichten.


  Maak melding

 11. Palmentuin werd ’s avonds geteisterd door rovers en boelers, las ik enige jaren geleden. Ik hoop dat het nu beter gaat. Misschien kan de presidentsvrouw daar gratis BB met R uitdelen aan de hongerigen. Want van al het lopen daar krijg je wel honger en dorst. Zij hoeft maar enkele honderden meters in haar achtertuin te lopen daarvoor. Het is misschien ook een goede wandeloefening voor de ietwat dikke president.
  Maar wel mooi dan als de Indianen daar hun handvaardigheden kunnen tonen en verkopen.


  Maak melding

 12. Palmentuin upgraden is zeker niks mis mee. Alleen is er geen geld voor de armen dus eerst de eerste levensbehoefte voor het volk. Buitendien moet palmemtuin geen markt worden
  Of moet men enkelen accommoderen
  Vrienden ,fam en kennissen regelen ?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.