zondag, april 21, 2024
HomeFotoAfgelopen week vier smerige restaurants in Suriname gesloten

Afgelopen week vier smerige restaurants in Suriname gesloten

-

Does Travel - naar Suriname

De maand april is nog maar net begonnen en er zijn deze maand al zeker vier restaurants in Suriname gesloten door bestuursambtenaren van de afdeling Milieu en Gezondheidsdienst. Tijdens controles is geconstateerd dat deze eetgelegenheden zich niet hebben gehouden aan de hygiëne- en vergunningsvoorwaarden.

Er lijkt sprake te zijn van een toename, helemaal als wordt gekeken naar de cijfers van het eerst kwartaal: In het eerste kwartaal van dit jaar werden er in totaal 6 restaurants door de autoriteiten gesloten in Paramaribo-Noordoost. Deze maand april was het raak in de ressorts Rainville, Beekhuizen, Centrum en Blauwgrond.

Bij de ge­slo­ten res­tau­rants is ge­con­sta­teerd dat er spra­ke is van slech­te hy­gi­ë­ne in de keu­ken, uit­werp­se­len van on­ge­dier­te, on­af­ge­dekt voed­sel, sme­ri­ge toi­let­ruim­ten en keu­ken­per­so­neel dat zich niet aan de kle­dings­voor­schrif­ten houdt.

Restaurants blijven niet dicht; res­tau­rant­hou­ders krij­gen tijd om al­le mis­stan­den te cor­ri­ge­ren. In­dien de locatie goed schoon­ is en de ver­gun­nings­voor­waar­den in or­de zijn, mo­gen de deu­ren van het restaurant weer open.

In 1 week vier smerige restaurants in Suriname gesloten
Dit krijgen ze op hun deur geplakt.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

49 REACTIES
 1. Al deze keukens die op deze manier zijn gebouwd zijn vies en als men deze bouwstijl en inrichting blijft aanhouden, zullen ze de stempel van de BOG,keuringsdienst: vies krijgen.

  Het probleem is dat dit soort voedsel, in wokken worden bereid en deze soort inrichting heeft. Verder dat ook bij de voorbereiding, wordt eten op een bepaalde manier voorbereid en opgeslagen. Ook alles wat er nog wordt ingedaan, in bami, tjauw min, nasi, laat veels te wensen over.

  Er zal een model moeten worden gemaakt hoe deze keukens aan moeten voldoen:
  – inrichting
  – opslaan van allerlei onderdelen die erbij worden gedaan.
  – schoonmaak: van de restaurant, keukgerei, enz
  – zijn de restauranthouders opgeleid op ao een huishoudschool en weten ze aan welke eisen een keuken aan moet voldoen, enz. Opleiding van het personeel.

  Hoe lang mag voedsel worden opgeslagen en bewaard. ( Dit is ook een groot probleem, waarop de BOG geen goede controle op kan hebben, tenzij monsters uitwijzen dat de zeer schadelijk zijn voor de volksgezondheid.

  De BOG zal in al dit soort restaurants wekelijks controle moeten uitvoeren. Dat vraagt mankracht, monsters nemen en zien als alles voldoet aan de eisen van de in orde.

  De voorschriften en eisen waaraan moet worden voldaan.

  Het probleem in Suriname is dat deze zaken ontbreken en iedereen die een restaurant, afhaalzaak wil beginnen en kan koken een hossel in koken begint. Zelf ddb denkt dat die water kan koken.

  A ka sani sa dé na ding saran cookshop cookoekmama (h)e(a)de wan boen cookoek watra ou poer in djin.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 2. Disi na presi pe inspectie go. Toch don Sranan mang njan kaulo njan san meki. Mi sabi presi njan owru tan freezer omen langa toch te a meki sma njan leki dagu njan faya ka. Son sma fatu leki kaulo agu toch njan kaulo morsu sani. Te mi njan mi go presi pe mi sabi suma bori, suma wroko kukru, alla sani musu vers nanga kring. noso mi no go kaulo presi. Furu presi poti soso fokop sani gi yu. Mi srefi no njan alla presi.


  Maak melding
 3. Hoe zo ze blijven niet dicht ????? Sorry hoor maar als je zo smerig bent en de gezondheid van je klanten in gevaar brengt hoor zo een restaurant voorgoed gesloten te blijven. Zal mij niet verbazen als het om Chinese restaurant houders gaat. Bah smerig volk als het om hygiëne gaat . De goede erbuiten gelaten .


  Maak melding
 4. Dit is bewust spelen met andermans leven. Geld willen verdienen aan klanten en ze tevens de dood in jagen.Deze restaurants dienen Het is noodzakelijk dat elk restaurant goed gecontroleerd wordt. Ik kan mij niet voorstellen dat deze restaurant eigenaren een rein geweten hebben? Dit is bij de beesten af. Dit valt onder doelbewust handelen en erg misdadig. Het kan ze dus geen reet schelen of met voedselvergiftigingen oplopen met de dood tot gevolg, als zij maar centjes kunnen verdienen. Ik vind persoonlijk dat alle namen van deze restaurants publiekelijk kenbaar gemaakt dienen te worden.Als deze controlerende instantie het zo meent met de bevolking en de toeristen.


  Maak melding
 5. Het huis van het volk gooien ze ook niet dicht, ook daar tref je smerigheid, meer smerigheid dan je kunt waarnemen. So so ka in a kaolo koekroe. Poti koekroe ghi potiman.


  Maak melding
 6. Beste mensen,
  Eet liever geen Chinezen rotsooi kookt zelf thuis want tegenwoordig is het in Suriname een money bysnise en massa produckten zondere enige smaak en dat eten is ook niet te vreten
  overal zoute eten of zoete bamie ,nee zo krijgen de mensen allerlei ziekte kiem en daardoor krijgt men kanker ziekte of voedings bacteriën . Dus lieve mensen kookt zelf je troep dan weet jij tenminste wat je eet ok tang boeng


  Maak melding
 7. De afdeling Milieu en Gezondheidsdienst kan het voor zich zelf ook makkelijk maken.

  Ze moeten samen werken met andere ministeries.

  Bijvoorbeeld: Als ze nou een standaard keuken maken .
  Waar alle voorwaarden in zin opgenomen.
  Alle restaurants moeten hun keuken minimaal op deze manier inrichten of bouwen.
  Dan heb je al 50 procent van het probleem opgelost.

  Als iemand een restaurant of warung wil beginnen moet hij/zij minimaal een standaard hygiëne cursus eerst behaald hebben.
  De afdeling Milieu en Gezondheidsdienst moet minimaal een maal per kwartaal alle warungs en restaurants langs gaan.

  Als deze restaurant en warums gesloten moet worden moet dat standaard voor 3 maanden zijn.
  Dan kijken ze wel uit om drie maanden zonder loon te zitten.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding
 8. Wat een goor, smerig en ranzig land. Massale sluiting van ziekte verspreidende restaurants….giftige, stinkende rook boven de stad….Water en lucht zwaar kwikvervuild door goudwinning.

  TOERISTEN, BLIJF WEG !!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding
 9. Psychologisch gezien is dat vijand nr 1 in de gezondheid , als we heel ver willen nadenken dan hebben al die lelijke Chinezen 1 hoofddoel nl. Het hele Surinaamse volk uitmoorden door eigen schuld. Lekker he je koopt, je wordt ziek en dan DOOD. Dus ze hebben schijt aan ons en hun koken in eigen nette keuken. Zo zie het!


  Maak melding
 10. (Restaurants blijven niet dicht; res­tau­rant­hou­ders krij­gen tijd om al­le mis­stan­den te cor­ri­ge­ren.)de overheid moet zulke restaurants voor altijd dicht
  Laten timmeren als je ze de kans geeft om weer open te gaan dan los je het probleem niet op .


  Maak melding
 11. Natuurlijk is het niet goed dat er onder slechte hygiënische omstandigheden wordt gewerkt.
  Maar dat mensen er aan dood gaan is een fabel. Er geen veel meer mensen dood aan alcohol misbruik en gebruik.

  Onhygiënische keukens is niet alleen een probleem van alle ontwikkelingslanden (arme landen)

  Dee mensen die veel reizen kennen de adviezen van hun reisorganisaties en de overheid.
  Geen voedsel kopen bij straatventers, geen water uit de kraan drinken. Geldt ook voor zogenaamde rijk landen. Nooit in de krant gelezen wat voor bizarre spullen men in voedsel van grote ketens vindt?

  De “restaurants”ontstaan omdat mensen armoe lijden en een portie eten goedkoper is dan zelf koken. De prijzen in de winkel en op de markt kunnen ze niet betalen. Het geld voor een goede/dure restaurant hebben ze niet. Geld voor een gasbom hebben ze niet, op hout(skool) koken willen of kunnen ze niet.

  Is BOG wel eens op inspectie geweest in een bamifabriek? Weet ze wel hoe de spullen (etenswaren die in de winkel staan worden bereid? Als ze dat doen moet zowat alles voor consumptie verboden worden.

  Kledingvoorschriften moet ik ook om lachen. soms zie ik mensen netjes met handschoenen voedsel opscheppen en vervolgens met dezelfde handschoenen aan geld aanpakken, de handen, lees handschoenen niet wassen en voor de volgende klant met dezelfde handschoenen eten opscheppen.

  Weleens gezien hoe en waaruit vluchtelingen eten en waarin ze dit bereiden?

  Natuurlijk moet het allemaal beter, vooral de overheid moet beginnen om aan goede dierenbestrijding te doen, want ik lees steeds dat er uitwerpselen van dieren in de keuken wordt gevonden. Zouden dure restaurant vrij zijn van beesten en uitwerpselen of neemt men dat aan??


  Maak melding
 12. Goedzo,

  Zo worden er minder doks, boomkip, hee en andere dieren gegeten,
  Hopelijk meer restaurants die smerig zijn.
  Animal rights !!!


  Maak melding
 13. Iedereen gewoon thuis zijn potje zetten dan gaan ze vanzelf dicht, einde oefening. Maar nee de bevolking wil goed eten en weinig betalen. Dan krijg je met dit soort taferelen te maken.
  En geloof mij dat deze soort keukens nooit voor goed dicht gaan. De mensen willen minder betalen dus gaan ze gewoon terug komen.

  MIE MARS PAPIE


  Maak melding
 14. Allen,

  Ben zelf vaak naar Azie geweest, wat mij opvalt is dat de Chinezen overal hetzelfde zijn inzake netheid.
  Mensen van Surinaamse afkomst zijn bijna allemaal netjes.
  Tip: eet alleen waar er een open keuken is, zodat je zelf kan zien of het netjes is.

  SUCCES.


  Maak melding
 15. @Eerlijk,

  Mij is verteld dat als je een Chinees restaurant binnenstapt het er keurig uitzien, maar de keuken niet. Of het waar is, weet ik niet, want ik eet zelden buiten de deur. Eten laten bezorgen daar doe ik niet aan. Ik wil zicht hebben op de keuken, is dat niet het geval, dan sta ik weer buiten.
  Maar een open keuken wil nog niet zeggen dat men toch hygiënisch is. Vaak wast het personeel de handen niet na toiletgebruik.
  Het beste is toch zelf te koken in je eigen keuken. Nu bof ik want ik kook zelden, ik heb een thuiskok, mijn man.
  In Nederland zijn ook niet alle restaurants hygiënisch.


  Maak melding
 16. suiker, zout en vet geven smaak aan eten. Op zich is dat geen probleem, maar onderzoek heeft aangetoond dat men in Suriname over het algemeen drie tot vier keer zoveel zout, suiker en vet gebruikt dan dagelijks aanbevolen wordt.

  “Als het een keertje gebeurt, is dat geen probleem. Maar wanneer je structureel, maand in maand uit, jaar in jaar uit dit zou doen, dan zal je problemen krijgen met onder andere overgewicht, suikerziekte en hypertensie. Met alle gevolgen van dien”, waarschuwt voedseltechnoloog Ricky Stutgard. Het structureel overmatig consumeren van suiker, zout en vet zorgt op termijn voor het ontstaan van chronische ziekten. Gebleken is dat deze aandoeningen binnen de top 5 van belangrijkste doodsoorzaken in Suriname vallen. “En als je hoort dat 65% van de Surinaamse bevolking van boven de 20 jaar aan overgewicht lijdt, dan weten we dat we iets moeten doen om er voor te zorgen dat deze trend zich niet verder voortzet”, zegt Stutgard.


  Maak melding
 17. Surinamers houden van lekker Surinaams eten.

  De vraag: is het wel gezond?

  Antwoord: nee!

  Zout is niet goed voor veel organen. Niet voor de nieren, bloed, bloedsomloop. Zie maar hoge bloeddruk, ketjap is niet goed om te eten vol met zout.

  Vettig eten: ongezond, varkensvlees is niet goed om te eten,

  Zie ook eenzijdig voefsel eten.
  Zie: suikerziekte

  Zout zit in veel produkten. De hoeveelheid zout die men dagelijs nodig heeft is al voldoende met het ontbijt. De rest is schadelijk voor de organen.

  Bij voeding/eten gaat het niet om lekker, maar als het gezond is voor het lichaam. De schadelijke zaken om het eten smaak te geven kan men achter wege laten. Men zal de voordelen van merken hoe het lichaam in lichamelijk en geestelijk in balans is en men zich gezond voelt.

  Back to the basic.

  Veel groenten gewoon stomen, geen zout in doen, bij veel gewoon koken i.p.v. bakken.

  Veel vis eten is heel goed. Geen gezoute vis.

  Zoutvlees, batjauw moet men helemaal niet eten.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 18. In de vergunningsvoorwaarden moeten de volgende zaken opgenomen worden:Indien de restauranthouders zich niet aan de voorwaarden voldoen,hun namen bekend gemaakt zal worden aan de gemeenschap.

  Dat een klant elk moment mag vragen een kijkje te nemen in de keuken.

  Wat ik zelf gezien heb een kat op het blok waar het vlees gesneden wordt.Ik afgezien om door te gaan met bestellen.Gekukkig is dat restaurant nu opgedoekt.(Zwartenhovenbrugstraat)

  Alleen als je naar de toiletten van de restaurant kijkt, hoe smerig ze eruit zien dan moet je weten wat er uit keuken komt.
  Ook de warungs langs de bermen moeten gecontroleerd worden.
  Je hebt eentje aan de Indira Ghandiweg ;zijn tilo`s hebben zwarte stippetjes puur oud gebrande olie.

  Ik wil gratis de overheid helpen deze ziekmakende restaurants op te sporen en ze aan het schandpaal nagelen.

  Er zijn wel toch nog een paar nette restaurants in Paramaribo Noordoost.

  Jozef Israelstraat, Ringweg zuid .Ook aan de Wilhelminastraat totaal openkeuken.

  Het beste is om uit je eigen keuken te eten.(100% veilig)


  Maak melding
 19. In de meeste Surinaamse recepten lees ik dat er gebruik wordt gemaakt van maggiblokjes en ajinomoto. Ook ketjap wordt veel gebruikt zelfs samen met masala.
  Ik vraag mij dus of deze recepten wel voldoen aan de eisen van een gezonde maaltijd.
  Surinamers drinken nog steeds Fernandes soft. Nu weet ik niet of er nog steeds zoveel suiker zit in deze dranken, want de laatste keer dat ik een groene fernandes heb ik gedronken was 10 jaar geleden in Suriname.
  Uit ervaring weet ik dat hindustanen het niet zo nauw nemen met een gezonde maaltijd, daarom eet ik ook niet bij alle hindustanen. Roti met aardappelen en beetje kousenband met kip (zelf eet ik vegetarisch)of ander vlees, kan wel lekker zijn maar is beslist niet gezond en zeker niet voor diabetici.
  Roti en aardappelen zijn dubbele koolhydraten. Slecht voor diabetici en voor het lichaamsgewicht.
  Ze moeten het zelf weten, maar ze moeten dan ook niet klagen als het minder goed gaat met de gezondheid of er zelfs ziek van worden. Eigen schuld dikke bult, denk ik dan maar.


  Maak melding
 20. Ik lees heel veel berichten ,van kook thuis .maar als je als toerist bent of je bent niet in de gelegenheid om te koken of je wil gezellig met je vrienden gaan eten ,dan mag je toch verwachten dat er zorgvuldig met hygiëne omgegaan wordt.kijk dat Chinezen viezerikken zijn is algemeen bekend ,maar als ik lees dat ook een X avenue de regels aan zijn laars lapt daar schrik ik wel van .


  Maak melding
 21. Passant 6 april 2019 at 13:04
  Surinamers houden van lekker Surinaams eten.

  De vraag: is het wel gezond?

  Antwoord: nee!”

  Niet alles wat lekker is is ongezond!!
  En zout, ketjap, een beetje suiker en andere specerijen hoeven niet ongezond te zijn als het met mate gebruikt.

  Een beetje nuancering leek me op zijn plaatst


  Maak melding
 22. Yu sabi saide furu presi meki bunkopu owru njan. Furu yongu wan go na Burger King, KFC, Macdonalds. Sranan sma lobi njan fatu sowtu daarom furu fatu leki bigi agu. Son fatu so den no waka, den slepen.


  Maak melding
 23. Chichacho joe taki no koulo pe joe bai njang mi srefi wani bun njang nanga koulo.ala koulo chinesie njang dagoe nanga poespoesi metie nanga hun schyt mmmm lekker koulo agu chinesie


  Maak melding
 24. Als B.O.G op n dag n razzia wil houden onder d chineze restaurants gaan 90% direkt dicht vr mr 1dag de volgende dag weer open.deze stront chiezen krygen alles gedaan hier in sur drom zyn ze brutaal ook.


  Maak melding
 25. Off topic,

  Vanavond is op Canvas te zien hoe Singapore de Liberianen een oor aannaait. Beloftes die door Singapore zijn gemaakt aan Liberia en de bevolking worden niet nagekomen.
  Het grootste deel vsn de bevolking van Singapore bestaat uit Singaporesechinezen, dus dit was te verwachten. Chinezen zijn landhaaien. Ze zijn heel goed in het bakken van zoete broodjes.

  Singapore telt 5.888.926 (2017) inwoners, als volgt samengesteld:

  Singaporesechinezen (76,8%)
  Maleiers, de oorspronkelijke bewoners (13,9%)
  Singaporeseindiërs, voornamelijk Tamils (7,9%)
  overige (1,4%).


  Maak melding
 26. Ook in Zuid zijn er wat gesloten.
  Laten die gasten van Commissariaat minder geld nemen van de chinezen dan kunnen ze hun werk doen. Deze mensen moeten niet lang op 1 post zitten want gaan sjoemelen. Chinezen bepalen of ze open gaan of niet. Er is een zekere Men Chin die werkt voor EBS en hij heeft al deze waardeloze mensen onder zijn duim. Ze nemen geld en worden slaaf. Hij krijgt kusjes als hij zich aanmeld. Ze krijgen wat centjes.
  Dus dit soort actie’s is om wat centjes te krijgen.
  BOG moet keuringen doen niet die gasten van DC kantoren, brandweer moet zijn deel doen of de gebouwen brandveilig zijn en waar de gascilinders zijn. Sommige chinezen verkopen gascilinders en hun auto blijft ook in die ruimte.
  Alle DC kantoren kunnen opdoeken.


  Maak melding
 27. Bij het ene topic moeten de Hindoestanen het ontgelden, bij het andere topic moeten de Chinezen het ontgelden en bij weer een ander topic moeten de Boslandcreolen het ontgelden.
  Surinamers, wat zijn jullie een ontzettend racistisch volk!


  Maak melding
 28. Dat vn die DC’s begryp k ook niet hoor.wat is hun taak eigenlyk? Ze sjoemelen toch alml n nemen steekpenningen aan drom blyft ht verkeerd gaan.inderdaad doek dat dc gedoe op. Die DC’s voelen zich als districtspresident.doekhi was 1 vn ze n denkt nogsteeds in die richting.


  Maak melding
 29. Jiyani@@@
  Ik schrik mij een hoedje.
  Lezende je collums had ik niet verwacht, dat je je man tot een slaaf zou maken. Je kwam altijd op voor de rechten van de mens. Maar geen slimme man anders was hij al lang weggelopen. Maar je hebt hem goed ingepakt.😆😆😆


  Maak melding
 30. @Djakkie,

  Waarom schrik jij je een hoedje? Kook jij nooit?
  Mijn man kookt graag, ik heb enorm geboft met hem, ik kook af en toe omdat het niet anders kan.
  We hebben een gelijkwaardige relatie. Geen slaafse taferelen.
  Maar ik zie de humor van je reactie wel in hoor, hahahaha.

  Hallo ik schrijf geen columns, geef enkel reacties.


  Maak melding
 31. Tartaar is rauwe rundvlees, haring is bedorven vis en dat vinden ze in Nederland toch lekker.
  Als een jager een konijn of een hert dood moet het een dag buiten staan en dan word het vlees zacht.
  Wij zeggen het is bedorvenm nederlanders houden van zachte vlees en bedorven haring.
  Veel wormen in haring en dat weten veel mensen niet. Nederlanders zijn gek op rauwevlees. Wat is vies?


  Maak melding
 32. Open brief of sluiting onhygiënische restaurants
  07 Apr, 04:42
  foto

  Open brief aan de voorzitter van De Nationale Assemblee Mw. Jennifer Geerlings-Simons, de minister van Volksgezondheid Z.E. Antoine Elias en Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG)

  Met verbazing heb ik deze week, wederom via de officiële kanalen de verschillende Burger Informatie Centra (BIC) moeten vernemen dat de zoveelste restaurants zijn gesloten vanwege zeer onhygiënische toestanden, met duidelijk gevaar voor de gemeenschap. ‘Restaurant Tweede Rijweg gesloten’, ‘Restaurant in Ressort Rainville gesloten’, ‘Restaurant in Ressor Beekhuizen gesloten’. Het lijkt wel een horrorfilm zonder einde. Het begint nu te gekke vormen aan te nemen, waarbij het steeds meer en meer erop begint te lijken alsof de eigenaren van eethuizen, restaurants en bakkerijen het niet zo nauw nemen met de hygiënische voorschriften. Is het omdat de gevolgen voor hen miniem blijven? Is het tijdelijk sluiten van zo een bedrijf genoeg, als straf? Mag de gemeenschap dan niet weten waar haar leven gevaar loopt?

  Ik begrijp dat eenieder een kans verdient om te corrigeren; maar bij bepaalde eetgelegenheden is het soms meerdere keren voorgekomen dat zij op instructie van het BOG moeten sluiten. Deze krijgen binnen de korstte keren weer toestemming om open te gaan. “Zaken in orde maken, dan is alles oké”. Zo simpel? Is dat alles???

  Ik denk dat het aspect van gevaar voor de volksgezondheid zwaar wordt onderschat, omdat deze bedrijven er te gemakkelijk mee wegkomen en ben dan ook de mening toegedaan dat er nu harder moet worden opgetreden, met zelfs eventuele permanente sluiting als ultiem middel of zelfs gevangenisstraffen voor het opzettelijk in gevaar brengen van gezondheid van de gemeenschap (dit kan naar mijn mening gerust gecategoriseerd worden onder ‘zware mishandeling’).

  Hieronder enkele voorstellen om hiertegen harder op te treden (voor zover het nog niet gebeurt, en wettelijk toegestaan). Indien de wetgeving zich niet hiervoor leent, moeten dan wetten gemaakt of aangepast worden om deze maatregelen te kunnen treffen.

  1. Door de daartoe bevoegde instanties met naam en toenaam laten bekendmaken welke bedrijven om hygiënische redenen zijn gesloten. Overtreders moeten niet ongestraft blijven en moeten weer hard hun best doen om het vertrouwen van de gemeenschap te winnen.

  2. Publieke verontschuldigingen van de eigenaren van zulke bedrijven op/via alle soorten media t.w.: social media, kranten, televisie en radio. Hierdoor weet de gemeenschap wie zich allemaal hieraan schuldig maken, waardoor men (hopelijk) tien keren zal nadenken voordat men zich weer in zo een positie plaatst.

  3. Forse boetes opleggen aan overtreders. Dit moet niet onderschat worden. Bij massale problemen door slecht of onhygiënisch eten/consumptie kunnen de gevolgen hiervan op het bord van de overheid belanden; denk bijvoorbeeld aan het moeten inspringen met het dekken van medische kosten voor zij die dat niet zelf kunnen betalen. Bij een zware salmonella uitbraak door slordigheid van zo een bedrijf kunnen al gauw 200+ mensen in een keer ernstig ziek worden.

  4. De werknemers van zulke bedrijven voor een periode van 6-12 maanden (of langer) geen food handlers certificaat laten toekennen door het BOG, omdat zij hoe dan ook hieraan deels schuldig zijn. Er zijn genoeg manieren en mogelijkheden om aan de bel te trekken, zonder in problemen te komen hiervoor.

  5. Bij herhaling zelfs overgaan tot het opleggen van gevangenisstraffen, voor het herhaaldelijk, opzettelijk, in gevaar brengen van de volksgezondheid.

  Het wordt nu tijd dat er vanuit andere instanties serieus aandacht hieraan wordt geschonken, zelfs vanuit het hoogste College van Staat; op dit moment is dit alles behalve overbodig.

  Maikel L.E. Bijlhout


  Maak melding
 33. We moeten m.i. Suriname niet vergelijken met zgn rijke landen. Die liggen veelal in de gematigde streken wat het klimaat betreft. In landen die zich in de tropen bevinden zou voedselveiligheid een groot speerpunt moeten zijn. Ook in rijke landen schenkt men daaraan veel aandacht. Geen enkele systeem is 100% sluitend, maar dat zou wel het streven moeten zijn. In Suriname zou men de zaak van de basis af moeten aanpakken. Reataurasnt houders zouden aan strenge eisen moeten voldoen. Het hebben van voldoende kapitaal om een restaurant te openen zou niet het zaligmakende criterium moeten zijn. Hygiene, bekwame koks, voedselveiligheid en andere vereisten zouden bijv. in een progamma van BOG verplicht moeten worden gesteld. Voorts zou overtreding van de regels serieus bestraft moeten worden. Al naar gelang de ernst van de overtreding (een puntensysteem?) zou de vergunning gedurende een bapaalde tijd kunnen worden ingetrokken of men mag voor het leven in ieder geval in Suriname nooit meer een eetgelegenheid mogen uitbaten.


  Maak melding
 34. Zodra levensbedreigende toestanden worden ontdekt in een restaurant, dient het per direct gesloten te worden voor er doden vallen. Tijdens de sluiting hoor de eigenaar zijn restaurant zodanig op te knappen en aan de hygienische voorschriften te voldoen, voordat de zaak weer open gaat. Muizen en kakkerlakken, schimmels op de vloeren en tegels en naden van de tegels. Schimmel komt je tegemoet. Bronnen van bacterien die je gezondheid niet ten goede komen. Dit is schandalig.Ik begrijp deze restauranthouders niet. Het zijn ware killers. Het is beter zelf te koken en de restaurants te laten voor wat het is. Eigenlijk horen de keukens open te zijn, zodat met kan zien of ze schoon zijn. Een keuken hoor je door het ringetje te halen. Maar deze keukens zijn te vies om aan te zien. Schamen deze mensen zich niet. Dit zijn killer restaurants. Gewoon de namen van deze restaurants met adressen publiekelijk vermelden in de media.


  Maak melding
 35. Jiyani#@#
  Voel je jezelf vrij om te kunnen schrijven wat je hebben wil hoor. Anders is de lol eraf. Zie reactie op je collums als positief, negatief is ook positief omdat een ieder vanuit zijn eigen optiek reageert.
  Doei and have a nice time.


  Maak melding
 36. @ facelook

  In nederlands worden ook DAGELIJKS restauranten gesloten om deze reden. Sterker nog, in de hele wereld gebeurd dit. Ik hoor je niet zeggen dat dat ook smerige vieze landen zijn en toeristen daar weg moeten blijven? Altijd waar negers zijn hebben mensen een probleem (ondanks dat ik je kan verzekeren dat het hier om chinezen gaat want negers zijn de meest hygienische mensen op aarde) en de rest die mag alles doen. Het is een zieke obsessie die de rest van de wereld heeft met donkere mensen. Worden jullie niet moe van jezelf? Europa word momenteel overlopen door moslims, is jullie ka zaak want jullie gaan mooi de sharia wet in en in Suriname zullen jullie nooit welkom zijn. Karma gaat jullie zo hard slaan, en de hindoestanen ook dat jullie gaan smeken voor vergiffenis. Altijd maar dat gezeik op blakka mang maar jullie trouwen met blanke kinderverkrachters alsof je de loterij hebt gewonnen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES