maandag, mei 27, 2024
HomeFotoOnderwijs Suriname onderzoekt filmpje van leerkracht die leerling sleept over erf

Onderwijs Suriname onderzoekt filmpje van leerkracht die leerling sleept over erf

-

Does Travel - naar Suriname

Het ministerie van Onderwijs in Suriname heeft woensdag een verklaring uitgebracht waarin zij aangeeft een incident op een school te Brokopondo te onderzoeken. Aanleiding hiervoor is een filmpje waarin te zien is hoe een leerkracht een leerling over het schoolerf sleept.

De leerling in het bewuste filmpje is Ruquensa Pansa, die in de vierde klas van de muloschool van Brokopondo zit. Zij is dinsdag volgens haar moeder op brute wijze mishandeld door een leerkracht, die verbonden is aan het voortgezet onderwijs voor junioren te Brokopondo.

Volgens de moeder werd haar kind aan het haar getrokken en werd ze door het zand gesleept. De beelden werden via social media gedeeld, maar de schoolleiding ontkent het incident. De moeder stapte vervolgens naar het ministerie.

Minister Ferrier van Onderwijs liet woensdag in een brief weten dat het onderzoek gaande is. Het filmpje:

https://www.instagram.com/p/Bv0FJRgIspX/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=i26grd6q4hnh
De verklaring van het ministerie.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

54 REACTIES
 1. EUHHH, WAIT … WHAT??!

  Lang leve social media!

  Wanneer leren Surinaamse leerkrachten dat ze hun gedrag massaal dienen aan te passen. Wat een hufterigheid. Van het soort dat je ook in het verkeer tegenkomt.

  Wat kan een kind nou uitvreten dat zo erg is dat je haar voor de rest van haar leven moet markeren?

  Tijd voor een meldpunt voor wangedrag door leraren. Dit is slechts het topje van de ijsberg als ik lees dat de schoolleiding ontkent. We doen op sommige plekken in dit land nog steeds alsof we gekoloniseerd worden.

  Wat valt er te ontkennen?

  Me mars papa!


  Maak melding
 2. Er is toch genoeg bewijs om deze gefrustreerde leraar in een Psychiatrisch inrichting op te nemen.
  Waar heeft hij pedagogiek gestudeerd?
  Zeker heeft hij een “leendiploma” op zak.

  Wat een gedoe op vele sectoren in Suriname.


  Maak melding
 3. Hoog tydt dat onderwys op treedt en onderwys Fatsoen en respect en strenger gaat opteden .scholen zyn geen ontmoetings plaats ,hier worden kinderen opgeleidt om een Fatsoenlyke baan in de maaschapy te vinden en dat moet ze by gebracht worden en dat mag best wat strenger en soberder


  Maak melding
 4. Zij zal ongetwijfeld zo hard aangepakt zijn omdat ze een van de aardigste meisje uit de klas is en de docent een grote beul.

  Zij die een oordeel hebben, doen het best het volgende te overwegen.

  1. Zich proberen te vergewissen hoe het gedrag van beide partijen doorgaans is.

  2. Zich af te vragen als er iets vooraf is gegaan en wat, welke geleid heeft tot deze escalatie en hoe beide partijen zich daarbij hebben opgesteld.

  3 Welke boodschappen dat meisje van huis heeft meegekregen hoe zich op te stellen tegen over leerkrachten en docenten.

  Als men dit duidelijk is, kan men zich een oordeel vellen.

  Het ministerie doet het daarom in mijn ogen goed.. Kijken wat er vooraf is gebeurt. Er gebeurde en waarom.


  Maak melding
 5. Min van onderwijs gaat dit onderzoeken. Ja,ja, ja dat gaat allemaal in de doofpot. Zij is bezig haar eigen hagje te beschermen en kijken of ze nog 2020 daar kan blijven bij het onderwijs. Vergeet niet om Robertje te vragen als hij naar NL gaat om genoeg Cetabever super extra voor je mee te nemen naar Suriname…..🤣🤣🤣🤣🤣


  Maak melding
 6. Typisch voorbeeld van een rechtsstaat Suriname. Duidelijk bewijsmateriaal voor zware mishandeling en nog lopen de daders vrij rond. Directie school en leraren nemen het gedrag van hun president over en lappen alle wetten aan hun laars


  Maak melding
 7. @ ai loze beloften, je lieverdje wilde een andere leerling te lijf gaan, volgens een bericht in de media. Dat heeft die leerkracht voorkomen.

  Nu wordt hij veroordeelt, terwijl als het zo is, hij een pluimpje zou moeten krijgen. Want wat en hoe zouden we hebben gereageerd als onder zijn toeziend oog een medeleerling mishandeld had zien worden. Of ernstiger nog letsels had opgelopen. Of zelf deze leerling mishandeld zou zijn geworden of letsel had opgelopen omdat de leerling die zij wilde aanvallen terug in de aanval ging.

  In de film is te zien dat de leerling tegen de leerkracht trapt. Daar hebben weinigen het over.

  Mama Panda spreekt haar afkeuring uit over het optreden van de leerkracht. Ik vraag me af als het waar is wat geleid heeft tot het incident. Mama Pansa van het gedrag van haar kind vind. En wat ze misschien iets kan zeggen over de opvoeding van haar kind m.b.t. het omgaan met emoties.

  Maar ja, wat zal ik zeggen. Het gaat slecht met de lieverdjes in Suriname. Een ander zou zeggen het gaat fout. Maar onze president denkt. Nex no fout. Wellicht je emoties bedwingen ook niet, je medeleerling willen aanvallen ook niet, en zeker luisteren, respect hebben, gehoorzaam zijn aan gezag ook niet.

  In 1980 waren ze ook ongehoorzaam aan het gezag. Daar heeft de bevolking voor gejuicht. Geen respect voor gezag overgenomen en het gaat dagelijks achteruit. Kree.


  Maak melding
 8. Denkt die leerkracht dat fysiek geweld naar kinderen toe normaal is? Hoe worden de leerkrachten opgeleid aan de pedagogische academies? Zijn sommige leerkrachten wel geschikt om voor de klas te staan?


  Maak melding
 9. Die etters, denken dat ze alles mogen op school en treed je daar tegen op komen de ouders verhaal halen. Mijn kinderen doen dat niet en je blijft van mijn kinderen de etterbakken die denken dat ze alles mogen, af. Dat een leerkracht een keer zijn boekje te buiten gaat kan ik begrijpen. ze mogen haast wel zelfverdedigings cursussen naast hun opleiding volgen, gewoon knetterhard aanpakken, deze verloedering. En laat de softies zelf eens een poosje voor de klas staan


  Maak melding
 10. Hoe je het draait of keert, dit is typisch een voorbeeld van pedagogisch onverantwoord optreden en juist in deze tijd waar volwassenen het goede voorbeeld behoren te geven. Respect, normen en waarden zijn in de afgelopen decennia duidelijk verloren gegaan en daarmee ligt dan tegelijk ook de zware taak die vooral het onderwijs als tweede opvoeder van onze kinderen regardeert. Overigens zijn er genoeg voorbeelden te vinden binnen de DNA als hoogste college van staat, waar het persoonlijk fatsoen vaak ver te zoeken is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat met deze slechte voorbeelden voor wat betreft het sociaalgedrag, er steeds meer excessen in de Surinaamse samenleving plaatsvinden. Voorbeelden zijn er te over waarbij het recht dan ook in eigen handen wordt genomen. Vanuit breder perspectief bezien, een teken aan de wand waarbij de onderlinge sociale verhoudingen verstoord raken en verdraagzaamheid nog verder door verguizing van het sociaalsysteem uit elkaar komt te vallen en agressie slechts nog de boventoon voert. Het deviantgedrag is reeds op vele leefgebieden zichtbaar. Deze erfenis vormt m.i de resultante van de hedendaagse gevoerde institutionele verdeel- en heerspolitiek.


  Maak melding
 11. @Alles voor loze beloften en een pakket.

  Het valt nooit goed te praten als een leerkracht een leerling slaat.
  Daar heb je andere straffen voor. Dan laat je het kind schorsen via de directeur.
  De tijd van fysiek de leerling is voorbij meneer.

  Ik heb vroeger voor 1975 zelf ( persoonlijk)gezien dat een leerling zijn mond met zeep moest wassen.
  Vind je dat normaal. Yoe ka dombo.
  Weet je welke trauma,s dit kind oploopt.

  Normaal scheld ik niet zo.
  Maar deze gek moet het horen.

  Wat ik ook erg vind is dat andere leerlingen lachen wat er met het meisje gebeurd.
  In plaats dat ze het meisje helpen.
  Want het had ook een van hun kunnen zijn.
  Daar hebben de ouders ook werk aan.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding
 12. Hondsbrutale kinderen moet je zo aanpakken. Zelfs de moeder kan er nu niet omheen dat haar dochter erg verwend en gemeen is. Als extra straf moet ze 100 keer het Onze Vader opzeggen. Waarschijnlijk gatt ze later naar de Hogeschool voor Prostitutie.


  Maak melding
 13. @ Padre

  Met geweld los je niks op, bij jou thuis is het zeker bibberen als je thuis komt van je werk. Tenminste als je dat doet, vrouwen en kinderen moet men met zachte hand behandelen.
  Geweld lost niks op , mensen die geweld gebruiken zijn mensen die geen hersens hebben.
  Of ze waren zelf met geweld opgevoed thuis of op school, ik ben geen geweldenaar maar als een leraar mijn kind zo zou behandelen, ben ik morgen gelijk op de stoep !! Padre : Waarschijnlijk gaat ze later naar de hogeschool voor de prostitutie. Hoezo ????? zit je dochter ook daar, omdat ze niet naar jou luisterde ??????? Leraren moeten met hun tengels van de kinderen afblijven, normen en waarden moeten de ouders ze thuis leren en niet de Juf of Meester !
  @ Damsco
  Het gaat elke dag steeds beter met je : je scheld minder en dat vind ik klasse, laat de fles staan waar het is. Yu sabi sang mi é bedoel toch, a tang bro Damsco !!!!

  sari tori

  Jacko


  Maak melding
 14. De handelswijze van deze leraar is op geen enkel manier te rechtvaardigen. Het is puur onmacht. Laat ook meteen het talliet van het Surinaamse onderwijssysteem zien. Dit is namelijk niet de eerste incident waarbij het uit de hand loopt.


  Maak melding
 15. KINDEREN VAN HET BINNENLAND ZIJN VRESELIJK BRUTAAL. ZE DENKEN DAT GEEN ENKELE LEERKRACHT VAN UIT DE STAD HUN DE LES KOMT LEZEN . DAT IS HUN MOTTO. ZE ZIJN GEWEND OM MEKAAR FLINK TE TESTEN BETREFT LEEF WIJZE EM GEVECHT DUS MIE NO WAN DEE AAN NIEMANDS KANT . ZE ZIJN IN HET BINNENLAND DUS DAT. EN JE HOORT NIKS NIKS NIKS OMTRENT DAT GEVAL VAN LEERKRACHT IS ZWANGER VAN LEERLING DIE AMPERTJES 16 OF 17 IS . LOEKING GIE MIE. MENSEN MAKEN JULLIE JE NIET DRUK HOR DING SMA GWINTIE DING VARKEN LEVEN . A TORIE DIES IS AL DE HELFT AL DOOD .


  Maak melding
 16. Creolen Mannen van Broko Pondo hebben geen respect voor de vrouwen, kunnen hun eigen vrouwen en kinderen niet verzorgen. Het woord trouwen hebben ze daar nooit van gehoord.


  Maak melding
 17. Deze kan je niet eens gebruiken in een strafgevangenis.Deze man is gewoon niet goedwiis.Moet ver uit de buurt blijven van kinderen.Lijkt mij een gestoord mens.


  Maak melding
 18. Was deze leerkracht de enige op school? Er lijkt in ieder geval sprake te zijn van twee klassen. Je zag leerlingen buiten staan helemaal aan de andere kant en de degene die het filmpje nam, stond in de klas dichterbij. Of een klas en het is pauze en een gedeelte staat op het schoolerf en een gedeelte in de klas. Was er nog een collega bij, had die kunnen ingrijpen. Geen idee.

  Wat we hier zien is regelrechte mishandeling van een leerkracht gepleegd tegenover een leerlinge. De toedracht weegt minder dan deze regelrechte mishandeling. Hij heeft haar immers gesleept van hot naar her. Had niet gehoeven.Hij had haar bijvoorbeeld stevig kunnen vasthouden tot ze bedaard was. Wat we zien is iemand die voor eigen rechter speelt. De gevolgen: ontslag, aangifte bij de politie vanwege mishandeling. Dus er een rechtszaak van maken door moeder en de leerlinge. Geen baan meer als leerkracht, aantekeningen in de vorm van een strafblad eventueel. Eventuele schadeloosstelling aan het slachtoffer en nog meer. Hij gaat geen vrolijke tijd tegemoet. Het slachtoffer evenmin.

  Ik ken de toestand in Brokopondo niet, maar als er op dat moment slechts een leerkracht aanwezig was, is dat een kwalijke zaak. Er moet wel tenminste iets in de trant van een bewaker pertinent aanwezig zijn voor de veiligheid en structuur. Stel je nu voor dat een groepje leerlingen het op de leerkracht gemunt heeft en hem een aframmeling wil geven. Tide wo fon meester yere? Ai, a man e lul lul. Sortu wiskunde? En wan de. Ready? Precies het omgekeerde wat gebeurd is. Het ministerie van Onderwijs heeft uitdagingen voor de boeg. Preventie, veiligheid, gesprekken met alle actoren, bijschaven van opleidingen, regelmatig vergaderen en inspectie ook in Brokopondo ook al ligt het wat afgelegen, enz.


  Maak melding
 19. @so so tu sma
  Wacht maar totdat dit voor je deur is dan ga je anders praten.
  Op Social media proberen we altijd stoer te doen terwijl er beweerd wordt dat Su een land is van harmonieuze contrasten..
  Ik durf te wedden dat je een neger bent met boordevolle complexen en frustraties.

  Fijne dag


  Maak melding
 20. Toen er nog een tik met een liniaal of slipper uitgedeeld werden een keer flink bij de oren pakken thuis of op school, was er nog respect voor de ouders en de leerkrachten , toen er zonodig gediscuseerd moest worden en er alleen vermanend toegesproken moest worden van de gedragstherapeuten en zogenaamde pedagogen onder mijn noemer de softies en geitenwollensokkenfiguren (mooi scrabble woord) nam het respect en gedrag alleen maar af en zie waar het toe geleid heeft, goed bezig allemaal.
  BTW, ik heb toen ik jong was een enkele corrigerende tik gehad, en werd er later verteld waarom , en heb echt geen geestelijke schade ondervonden ik wist waar de grenzen van het toelaatbare lagen, grenzen die blijkbaar voor een groot gedeelte vervaagd zijn, op scholen en op straat.


  Maak melding
 21. In de tijd van de Oud leraren O a Bella Richards Cameron ( BALK) en Orna( BATJAW) kwam dit niet voor , waarom er was gezag, Owee je gebeente als je klappen op school krijgt en je komt het thuis vertellen , dan krijg je nog een extra lading klappen , ( niet dat het vroeger beter was , neen maar er was gezag )
  Tegenwoordig zijn we zo verpest dat als je een kind tot orde roept , halen de ouder het “nationaal leger plus de UN ) om verhaal te komen halen… Ik snap nu waarom het onderwijs in Suriname Achter uit gaat .. geen wonder! er is geen discipline en geen gezag , misschien moeten we niet wachten op de Dubai illusie maar kijken naar de Realiteit in de Japanse scholen


  Maak melding
 22. @ So so tu sma
  Ik kan me best voorstellen dat sommige leerkracht zwanger wordt van een leerling, al ben je in het binnenland de biologische klok blijft tikken !!! Nood breekt wet zou ik zeggen, en in de tropen is men gauw geneigd om de liefde eerder te bederijven dan in het koude kikkerland !!!

  sari tori
  Jacko


  Maak melding
 23. Alle verontwaardigde reacties ten spijt, maar dit is blijkbaar de huidige staat van de Surinaamse samenleving. Er is helemaal geen respect meer voor mensen die vanuit hun functie gezag behoren uit te oefenen. En dat mogen de gezagsdragers zichzelf aanrekenen.
  Respect krijg je niet, respect moet je verdienen! En dat doe je alleen door in taalgebruik en gedrag respect af te dwingen. Zelfreflectie bij gezagsdragers is dus hoognodig.
  Daarnaast moet de rol van ouders en opvoeders niet verwaarloosd worden. Welke normen en waarden wil je aan de jeugd overdragen? Als je zelf de fatsoensnormen niet in acht neemt, zal je ze ook niet aan de kinderen kunnen leren.
  Nu veel voorbeeldfiguren het hebben laten afweten, wordt er met verontwaardiging gereageerd, en wordt er met de vinger naar elkaar gewezen, zonder de verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen aandeel in het ontstaan van dit ongewenst gedrag. Hier heeft een ieder schuld aan: de mensen die dit gedrag vertonen, én de mensen die wegkijken en zich er niet mee willen bemoeien.
  In de loop der jaren heb ik Suriname zien veranderen van een samenleving met een sterke sociale controle, naar een samenleving waarin het ‘ieder voor zich’ is. Dit is niet vanzelf gebeurd, en zal ook niet vanzelf verdwijnen. Als er geen verandering komt in de mentaliteit van de bevolking zullen deze toestanden de nieuwe norm in Suriname worden. Is dat het wat we willen?


  Maak melding
 24. Is waar ZWARTMANS. DIE KINDEREN ONDERLING PLAGEN MEKAAR FLINK OP SCHOOL DAT MEESTER AAN DIE HANGT OF AI SOEKOE MEESTER. ALS DEZE LEERKRACHT ONTSLAG KRIJGT OF NIET MEER OP DIE SCHOOL LES GEEFT . BOOOOOOOOOIII SAN O PSA IN HT DORP. WANT DAN GAAN ZE ZICH STERKER VOELEN TOCH ??? EN BIGIE TAKIEEEEEEEE WAT ZE GAAN GEVEN ALS MEN ZE WAT GAAT ZEGGEN. IK HEB ECHT MEDELIJDEN MET DIE LEERKRACHT ECHT WEL. HOEFDE NIET ZO VER TE KOMEN . MIE E SARIE SARIE ECHT WEL.


  Maak melding
 25. @ las ting,

  Een goed stuk. Zeer eens. Het onderwijs in Suriname is functioneel maar ook moreel-ethisch uitgebold.

  Niet alleen is de beroepstechnische scholing onvoldoende maar ook de morele vorming. Dit begint al op de lagere school, zet zich voort op de Middelbare school, de Hogeschool en de Universiteit.

  Het gevolg een sfeer van agressie, sommigen zijn verworden tot een super markt waar je niet alleen bij de juffrouw cake en viadoe kunt kopen maar ook een regeling kunt treffen voor het halen van je diploma. Dit geldt niet alleen voor overheidsscholen maar ook particuliere instituten.

  Ik heb dat zelf als docent mogen meemaken nog een paar jaar geleden in mijn swietie Sranan.


  Maak melding
 26. ja we gaan nog even zo door en er is straks geen leraar meer die deze onopgevoede kinderen nog les wil geven. Er schuilen allerlei andere zaken achter dit gedrag. Niet dat daarmee enig gedrag hier vertoond wordt goedgekeurd, maar sommige leerlingen heeft op bepaalde scholen geen respect voor het gezag en geeft nog grote monden op de koop toe. Het beste was om die troela gewoon van school te trappen, maar zo leert ze ook haar lesje. ik zie overigens geen zware mishandeling, maar het is zeker een ge-escaleerde toestand. Ongehoorzame leerlingen wat moet je ermee. gewoon opdonderen. je weet alles al ga maar in de leer bij pap en mam. die weten nog veel meer.


  Maak melding
 27. HONDERD PROCENT GELIJK DON KAW. ECHT WAAR GEEN RESPECT. MENSEN WAT MET MIJN NICHT IS GEBEURD IS OOK TRIEST HOOR. DIE OUDERS BINNELAND GEVEN HUN KIDS MEDECIJN OM TE SMEREN VOOR HUN LICHAAM. HET MOMENT DAT JE ZO EEN KIND AAN RAAKT JOE KLARIE HELEMAAL. ALS JE NIET GEK WORD DAN IS HET JE HAND DIE LANGZAAM. ACHTERUIT GAAT HOOR . LEERKRACHT HFT DR MOOI BEET AI PLEI FIT MEID . DUS IK WEET WAT ZE MEE MAKEN ECHT WEL.


  Maak melding
 28. Pataka 4 april 2019 at 11:21
  Creolen Mannen van Broko Pondo hebben geen respect voor de vrouwen, kunnen hun eigen vrouwen en kinderen niet verzorgen.”

  Heel goed Pataka, die creoolse mannen (niet allemaal) van Brokopondo hanteren andere normen en waarden gebaseerd op hun cultuur en gewoontes die ze behouden hebben.
  En die zijn inderdaad afwijkend dan dat van de rest.
  Dat geld ook voor Hindoestanen, Chinezen, Javanen, etc.

  Het gedrag van de leerkracht (als het filmpje echt is) past niet, niet op Brokopondo, niet in Nickerie en niet in Paramaribo.

  Het gedrag van het kind heeft niet alleen te maken met de opvoeding maar ook met de situatie waarin ze opgroeien.
  Er is geen gezag in het land, kijk maar in het onderwijs daar stapt nota bene een kinderpsycholoog in een functie van Minister van Onderwijs. Een kinderpsycholoog die “wetenschappelijke advies gaf aan scholen, ouders, maatschappelijke organisatie stapt in een regering van rovers en fraudeurs.
  Wat zegt dat over het land.
  en als klap op de vuurpijl wordt haar zoon binnen 24 uur Surinamer en vervolgens gorvernor van de Centrale Bank van Suriname.
  Een land dat wordt overspoeld met drugs en -drugscriminelen. Brokopondo en omstreken is bekend om de Skalian en de kleine zelfstandige goudzoekers maar ook om de vele hoeren die daar rondzwerven.
  Het water in de buurt is vergeven van kwik en daar groeien kinderen die dit water gebruiken.
  Wat voor invloed heeft dit.
  en de arme leerkrachten die zijn als strafmaatregel naar binnenlanden gemuteerd omdat ze voor hun rechten (meer geld, meer ondersteuning van de overheid) opkwamen. Hoe gedemotiveerd en gefrustreerd zullen ze wel niet zijn.

  Ondanks bovenstaande blijft mijn belangrijkste opmerking dat het gedrag van de leerkracht, als het filmpje juist is, ontoelaatbaar. De overheid moet de man in geval hij schuldig is flink straffen,
  Of hij uit het onderwijs verbannen moet worden, ik weet het niet, misschien wel.


  Maak melding
 29. Door de failliete maatschappij krijg je uitwassen, mensen kunnen de eindjes niet aan elkaar knopen daarom dit soort uitingen van frustraties, normen,waarden vervagen. Om een voorbeeld te stellen moet betreffende leerkracht op staande voet worden ontslagen en de leerling rehabiliteren.


  Maak melding
 30. Deze onderwijzer is zodani gefrustreerd door deze leerlinge, van huis uit een ndp opvoeding, van zo heb je me niet. Na vele malen gewaarschuwd te zijn, om geen aanstoot te zijn in wangedrag, taal en wandelgang, was haar motto respectloos, da wat, joe a no mi pa, sa joe wang kon leg mi uit, sa joe denki foe joe srefi, ie denki ie sabi foefoe, omdat joe e gi les, mi habi ka nanga respect, neks no fout, na so mi de, na so mi pa en ma leri mi, wi na ndp en mi na ooktoe hebi a denki foe mi ndplijder, laat me, je kan je neks doen, Kom noh laat me zien wat je kan, oude lul, ai e kan taki, ma no fasi, want dan mo sori suma na mi……….etc Mi kan taki fa ndp skorepikien e doe, denki en handel na Abrabroki.
  Eigenlijk a leraar tjies eng mooi beet.


  Maak melding
 31. Het begin van hoe dit tafereel is ontstaan ontbreekt er.
  Dat is nodig voor een oordeel.
  Ik heb jaren in dat district als leerkracht gewerkt met gebrekkige middelen ,zonder licht en stromend water ,maar er was respect voor de leerkracht. Vraag het maar aan de huidige districtscommissaris van Brokopondo als oud leerling van een school in Brokopondo.
  Laten wij het onderzoek afwachten .Fysiekgeweld moet absoluut vermeden worden.


  Maak melding
 32. We laten ons allemaal meeslepen door het toneeltje dat we zien. Vragen we ons ook af wat er achter de schermen is gebeurd? Met de tientallen levensjaren die we erop hebben, leerden we steeds dat er altijd een addertje in het gras schuilt. Het gaat hier niet om kleuter, maar een volwassen, vrijpostige “kinderen” die ook nog onder peer pressure zijn, en geen opdrachten accepteren.

  Van iemand anders heb ik vernomen dat ze naar een ander school (LBO) is gegaan om met een ander studente te vechten. Niemand kon haar kalmeren want ze raakte zogenaamd in trance. Heeft deze zelfde docent die haart sleepte, met een stoel verwond. Ze schreeuwde steeds naar de andere studente dat zij haar zal vermoorden. Op een gegeven moment heeft hij haar echt uit de klas moeten trekken want ze werd onhandelbaar en zogenaamd in niet bij en de anderen willen vermoorden.

  Mocht dit inderdaard waar zijn, dan kan ik mn de handeling van de docent wel voorstellen, want zoals ik al eerder aangaf, is het geen kleuter. Stel dat ze inderdaad wat deed met de ander student en die ineens dood lag op de vloer? Wat zouden de reacties nu zijn? Wat zouden de reacties zijn, als we hadden geweten dat ze al zei dat ze zou vermoorden.
  We zouden wel zeker zeggen dat hij alles op alles moest doen.
  Desnoods uit de klas slepen. Of niet!?!?!?!?!?!?

  Wat heeft zicht vooraf, achter het toneel, buiten de lens van de camera afgespeeld????


  Maak melding
 33. Leerlingen, leerkrachten, regering en ouders: is een gemeenschappelijk verleden, heden en toekomst.
  Een leerkracht sleurt een leerling over het erf.

  Ik keur het totaal af, het is duidelijk dat er iets mis is in het onderwijs.
  Ik wil niet zeggen dat de leerkracht zich niet moet verantwoorden voor dit incident ( het gebeurt regelmatig, is dit een incident???).

  Volgens mij moet er een onderzoek komen, naar de beweegredenen van de leerkracht. ( samen met de leerlingen, ouders, school en de wetgever ).

  Met name: wat verwacht de leerkracht, leerling, ouders en de wetgever.
  Praten en luisteren naar elkaar en de knelpunten oplossen.

  Zoals de situatie nu is, neemt het vertrouwen weg en geven mensen een benauwd en onveilig gevoel.

  We hebben samen met de regelgever, afgesproken dat elk kind zich veilig moet voelen, zowel thuis, als op school.

  Alle ouders moeten ( kunnen ) vertrouwen dat het kind zich, ook prettig vindt en vertrouwen heeft, respecteert iedereen en van een iedereen respect ontvang.

  Het roept om actie, maar wat kunnen we samen doen? Mensen die de vrijheid kennen kunnen misschien samen het antwoord vinden. Ik niet.

  Blijven doorslapen is in iedergeval geen optie. Als ik de geschiedenis van de afgelopen 50 jaar goed heb gevolgd kom ik tot de conclusie dat ” het mij overduidelijk is dat God, onze mooie land heeft verlaten en de duivel regeert”.

  Het licht zal terug keren, zodra wij, samen met de regering” de normen en waarden terug brengen,

  Normen en waarden zijn met de tijd aan het vervallen en ik herken mijn Suriname van vroeger niet meer.
  Vaak ben ik machteloos, want mensen met macht heeft mij nu helemaal onder controle.

  Ik wil geen vrede sluiten met de situatie,zoals het nu is.

  Ik heb in het verleden fouten gemaakt en hoop die te corrigeren in het jaar 2020.
  Ik wens iedereen heel veel liefde en vrede. De groeten…


  Maak melding
 34. Sociale cohesie in de Surinaamse samenleving is zoek geraakt.
  Kinderen/leerlingen gaan hun eigen gang, leerkrachten die ze niet meer onder controle kunnen houden. Het gaat behoorlijk de verkeerde kant op in Suriname.
  Ben benieuwd naar de uitslag van het onderzoek.


  Maak melding
 35. Tuurlijk weet Jiyani de bakra labaria het altijd beter. Geef gewoon toe dat je een chutney bakra bent en Suriname liever ziet branden dan floreren.


  Maak melding
 36. Je blijft met je tengels gewoon van een kind af. Het kind over de grond slepen is barbaars. Kan gewoon niet. Dan ben je ongeschikt als leraar. Een goede leraar heeft geestelijk overwicht over de leerlingen. De mensen die vinden dat men vroeger meer respect had. Onze huidige bestuurders zijn van die generatie. Heeft dat ze betere mensen gemaakt? Dacht ik niet. Het ergste dat mij op school overkwam is dat ik mij niet mocht verdedigen tegen een onterechte beschuldiging van een leraar. In die tijd mocht je niet tegenspreken. Vandaar dat Surinamers nooit opkomen voor hun rechten. We hebben geleerd gezag te accepteren.


  Maak melding
 37. @blablageval,

  Dat jij graag Nederland ziet vergaan, wil niet zeggen dat ik dat ook wens voor Suriname.
  Wat ben je toch een muggenzifter. Dag grote zwarte cockroach! Vieze nazaat van slaven!


  Maak melding
 38. wat heeft dit kind gedaan om als een zieke hond over het terrein gesleept te worden, kom op zeg deze man mag nooit en te nimmer meer met kinderen werken.Wat een mislukkeling is deze man, geen woorden voor.


  Maak melding
 39. als je geen Hart heb voor de jeugd dan maak je een ander beroeps keuze, de gemeenschap moet zo,n onderwyzer niet zo laten vallen. want onze jeugd is heel erg bruut enmisdadig geworden,een enkeling nagelaten. men moet op de scholen eissen dat elke dag een ander ouder eendagje mee loopt op school dan kunnen de ouders zelfs zien hoe het is en wat er op scholen rondt loopt,nogmaals
  de onderwyzer heeft een op dat moment voor de keuze gestaan,en men valt de man zo af en zelfs in het DNA (parlement) en teleurstellend komen ze op voor een leerling die zich op school heefd misdragen en de sutiatie zo uit de handt heefd laten lopen dat zo,n onderwyzer zyn baan kan verliezen en niemandt die denkt aan de onderwyzer met zyn gezin .dit is wat er gebeurt als men onderwyzers laat staken en onderwys als stiefkind behandeld. onderwys moet een upgrade krygen leerlingen moeten duidelyk gemaakt worden dat de onderwyzer\es voor de klas staat om les te geven en gedragsregels strenger maken.want onderwys is een seriueze zaak .byna 80% van suriname heefd geen Diploma , heefd geen vak geleerd en dit begint op school het gedrag op scholen. ik denk dat de man best een reden heefd gehadt om dit gedrag te tonen


  Maak melding
 40. Sorry,maar deze man is toevallig geen leerkracht hij is een helper om problemen op die school op te lossen.
  Er waren twee vechtende leerlingen,waarvan deze leerling niet wilde luisteren en die hulp te lijf wilde gaan.
  Deze moeilijke leerling kan niet anders aangepakt worden dan op deze manier.Deze mag van de school niet ontslagen worden.Iedereen nam het op voor deze man zelfs de leerlingen.


  Maak melding
 41. @J. Zwartmans,

  Goed dat je het goed maakt. Neem het niet al te veel op voor de krasse meiden in het vervolg. Meestal komen ze met een bolle buik thuis, tot droefenis van hun liefhebbende omgeving.
  In de Bijbelse tijden was ongewenste zwangerschap ook schering en inslag. Maar de man kon toen niet ontsnappen aan zijn verantwoordelijkheid. Behalve de Here Zelve. Hij gooide het op Maagdelijke Geboorte. Maar daar twijfelen wij niet aan. Want wat de Here zegt is gewoonweg waar. Hij hoeft niets te bewijzen aan niemand. Hij heeft Hemel en Aarde geschapen en heeft na de geboorte van zijn Eniggeboren Zoon zich steriel laten maken, zodat alleen Een zijn Zoon kan zijn. Want bij meerdere Zonen zouden ze met elkaar kunnen gaan bekvechten en verschillende tegenstrijdige dingen kunnen gaan preken. Daarom heeft de Heer Zijn Zaad niet meer gestrooid sinds dien. Wat een zelfdiscipline van Onze Heer die in de Hemel zijt. Werk eraan opdat Zijn Rijk snel kome, Zwartmans.


  Maak melding
 42. Ma wat is erger, dat hei sleepe kint oofer floer ov hei verkragte haar? Wand sommige meesters verkragte leerlinge, maake swanger mijshes.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES