maandag, mei 20, 2024
HomeNieuws uit SurinameMinisterie van Arbeid creëert toegang tot financiering voor klein-ondernemerschap in Suriname

Ministerie van Arbeid creëert toegang tot financiering voor klein-ondernemerschap in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Het klein-ondernemerschap vanuit het werkgelegenheidsperspectief krijgt meer ruimte om zich te ontplooien. Hiertoe hebben werkarmen van het ministerie van Arbeid die in hun taakstelling mede klein-ondernemerschap stimuleren, een memorandum of understanding ondertekend met de Trustbank Amanah. Het gaat in deze om een publiek-private samenwerking. Hiermee is de mogelijkheid gecreëerd voor klein-zelfstandigen om tegen redelijke leningsvoorwaarden en op basis van richtlijnen van Islamic Banking aan kapitaal te komen voor de opstart en/of uitbreiding van micro-ondernemingen.

Het doel van de samenwerking met de bankinstelling is in de eerste plaats ingegeven voor het scheppen van werkgelegenheid. Toch sluit het ministerie niet uit dat bij een eventuele groei van kleine ondernemingen, deze ontwikkeling een positief domino-effect kan hebben op de economie. Zo hebben kleine ondernemingen de potentie om het bruto binnenlands product op te krikken en hierdoor een bijdrage te leveren aan het gewenste herstel en de stabiliteit van de economie.

De werkarmen van het ministerie die de samenwerking met Amanah zijn aangegaan zijn: de Stichting Productieve Werkeenheden (SPWE) en de Raad voor Coöperatieven (RACO) die zich beide primair richten op klein-zelfstandigen, weliswaar vanuit verschillende beleidsinvalshoeken. Ook de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) die zich eigenlijk richt op vroegtijdige schoolverlaters, is onderdeel van deze samenwerking. Hiermee wenst SAO in te spelen op de situatie op de arbeidsmarkt, waarbij de vraag naar arbeidskrachten minder is dan het aanbod van trainees. Om deze reden stimuleert de vakschool nu ook het klein-ondernemerschap onder haar cursisten die al een ondernemingsgeest hebben, met de bedoeling dat ze hun brood gaan verdienen als zelfstandige ondernemers.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

13 REACTIES
 1. Maak je niet druk . De boscreolen zullen niet vooraan in de rij staan voor een baan. Het scheppen van werkgelegenheid richt zich dan ook vooral op de andere hardwerkende bevolkingsgroepen. Ik zal geen concrete groepen aanduiden maar wil toch een tipje van de sluier lichten: ze hebben bijna altijd glad haar.


  Maak melding
 2. Nou, die gladharige tuinman en schilders ben ik niet zo tevreden over. Om het uur, baas yu kan sponsor wan biri, yu kan sponsor pkinso tabaka, Baas me go schafte even, na 2 uurtjes pas weer verschenen.

  Maar goed ik generaliseer niet, volgende keer dan maar andere gladharigen of dogla’s of kroesharigen of kale koppen in dienst…

  Sranan mang in alla sortu werede nanga span ede.


  Maak melding
 3. @Niet alles wat blinkt is goud.
  U heeft volkomen gelijk.Het heeft niets met ras te maken.Allamala werede alleen zijn er meer kroesharigen zoals @Babasai dat schets op de hoeken van de straten die allemaal naar een njang zoeken en wanneer dat uitblijft en a bere e bari dan weet ik je genoeg


  Maak melding
 4. Ik heb zeker kroesharigen in loondienst en zijn afkomstig uit Haïti en St Maarten. Gelukkig weten deze mensen nog wat dankbaarheid betekent.


  Maak melding
 5. Ja,

  was alles maar zo gemakkelijk. Noem een buurt die vrij is van goedkope alcohol, drugs(gebruik), (facilitering van) prostitutie en Suribet kantoortjes/ wederverkopers. Ik weet er geen.

  Om al die “hoek”zitters als potentiële rover te bestempelen, misschien woont u of bezoekt u buurten waar de meerderheid bestaat uit potentiële rovers. Dat kan ik moeilijk beoordelen.

  Een mening blijft een mening, nooit een feit. Al spreek je in termen van “de meesten”. Dit is en blijft waterkant.net en niet een wetenschappelijk statistisch onderzoeks platform…


  Maak melding
 6. De nood is zo erg dat er volwassenen in kinderweeshuizen om eten komen vragen. En ik geef uit goedheid iedere maand een schenking aan het weeshuis in de vorm van levensmiddelen en soft drinks ( geen alcohol !!). Geld schenken doe ik niet meer want dat is toch nooit genoeg. Ik geef omdat ik vind dat het mijn plicht is om mensen in nood te helpen. Want ik zeg altijd zo “ wie om een aalmoes bedelt schaamt zich 1 keer. Wie een aalmoes kan geven en dit niet doet moet zich dubbel schamen”. Zo is het toch ? Wel dan !


  Maak melding
 7. @Baba Sai 22:11
  Respect hoor. U komt leuker over als uw grapjes maakt of zulke postings plaatst. 👍🏻 Een enkele keer iemand afkraken kan.
  Ik hoeft trouwens geen zonnepanelen.


  Maak melding
 8. Al honderd jaar is de ministerie van landbouw……….bezig met het opzetten en stimuleren van de kleine landbouw. Nogsteeds niet gelukt. Waarom zou het nu lukken?
  De kleine landbouwer die z’n eigen grond en huisje heeft gaat toch geen lening aanvragen. Hij/Zij kan met een lening alleen maar armer worden. En welke vergoeding staat tegenover de lening?

  Nu de kleine gezin die geen eigen huis en grond heeft, komt die ook in aanmerking voor een lening. Want deze persoon kan de lening nooit meer terug betalen.
  Of heb ik iets gemist??????


  Maak melding
 9. RechtMaaktVrij@@@
  Je leeft in een democratische land en ben je daarin vrij in dienst te nemen wie je hebben wil. Indianen en blanken en chinezen hebben ook glad haar.
  Neem maar kroesharigen in dienst en hopelijk wordt je dan gauw rijk.


  Maak melding
 10. RECHT MAAK FRIJ 5 april 2019 at 05:56
  ik wil geen glad haar in dienst ze drinken veel alcohol .

  Dat is een feit net als het een feit is dat zwarten lui, crimineel, dom en agressief zijn. O jee nu maak ik me wel schuldig aan heel wat vooroordelen. Maar soit wie doet dat niet ?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES