maandag, juni 17, 2024
HomeOnderwerpenBinnenlandTweede consultatiemissie Nationale Grens Commissie aan oostgrens Suriname

Tweede consultatiemissie Nationale Grens Commissie aan oostgrens Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 30 mrt – De Nationale Grens Commissie (NGC) heeft tijdens de tweede consultatiemissie aan de oostgrens veel informatie verzameld over zienswijzen van de lokale bevolking met betrekking tot de grens van Suriname en Frans-Guyana. De commissie had op woensdag 27 maart een krutu in Albina met het traditioneel gezag van Inheemse en Afro Surinaamse gemeenschappen uit dorpen vanaf Galibi, aan de monding van de Marowijne tot Loca Loca. Het ministerie van Regionale Ontwikkeling faciliteerde de missie.

De NGC heeft ondertussen al twee keren overleg gepleegd met de Franse grenscommissie. Echter zal het derde overleg pas plaatsvinden wanneer de visie van de traditionele gezagdragers langs de Marowijne- en de Lawarivier duidelijk is voor de commissie. De NGC zal binnenkort een krutu beleggen met de granmans uit die gebieden.

Alvorens tot de werkelijke vaststelling van de grens te komen met de Fransen, vindt de NGC de betrokkenheid van de grensbewoners van belang voor het identificeren van onder andere Surinaamse eilanden in de rivier.

Commissievoorzitter ambassadeur Harold Kolader zegt dat er eerst gewerkt moet worden aan een amendement waarin de grens goed beschreven zal worden en hoe de rivier gebruikt moet worden. Ook moet er in dat amendement opgenomen worden hoe Suriname en Frans-Guyana dienen te handelen op de grensrivier.

Daarna moet er volgens de commissievoorzitter gewerkt worden naar een definitief grensverdrag waarin alles is opgenomen, inclusief de economische activiteiten op de rivier en de spelregels en jurisdicties die daarbij van toepassing zullen zijn. Kolader vindt het ook van groot belang dat bij het grensverdrag het milieu-aspect wordt meegenomen.

Naast de leden van de grenscommissie, het traditioneel gezag en de delegatie van het ministerie waren ook de districtscommissarissen Margaretha Malonti (Sipaliwini / Pamaka), August Bado (Sipaliwini / Tapanahony) en Kenya Pansa (Marowijne /  Zuid-Oost) aanwezig.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

5 REACTIES
  1. Bla bla bla …….talk is cheap. We gaan dit doen, er is van gedachten gewisseld . Wanneer worden al die voornemens en plannen realiteit. Stelletje papieren tijgers bij elkaar.


    Maak melding
  2. haha suriname gaat nooit stoppen met naar goud zoeken. laat suriname eerst eens het kwikverdrag tekenen. ze doet dat niet omdat ze dan zichzelf in de vingers gaat snijden. de goudzucht heeft de overhand. deze commissie is er gekomen omdat hogerhand goud ogen heeft. de fransen gaan geen enkel verdrag sluiten. grensgeschillen moeten meestal via buitenlandse instituten beslecht worden. op deze manier zal dat nooit lukken. suriname mag ook niet vervuilen zodat haar buurland daar last van heeft. dat is een onrechtmatige daad in het internationaal recht. de fransen weten dat en dit is hun manier om de janboel daar aan de grens te laten stoppen. alles draait in suriname om het goud binnenhalen voor mei 2012 het liefst zoveel mogelijk.


    Maak melding
  3. Gaan we nu pas praten over onze grenzen. Bijna 45 jaar na de onafhankelijkheid????. Bouterse heeft gelijk. De tijger is nu pas wakker geworden en hij is boos. Wreed.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES