zondag, juni 16, 2024
HomeNieuws uit SurinameAirbus A340 van SLM pas eind mei weer terug in Suriname

Airbus A340 van SLM pas eind mei weer terug in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 29 mrt – De Airbus A340-313 van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), die sinds januari niet meer in gebruik is, zal pas eind mei weer terug zijn in Suriname en operationeel zijn op de Mid-Atlantische route. Dat heeft de SLM donderdag bekend gemaakt. Voorlopig staat het vliegtuig aan de grond voor onderhoud in Duitsland.

Het toestel ging begin januari naar Frankfurt omdat het landingsgestel van de 20-jaar oude Airbus aan vervanging toe was. Daarbij werd ook een zogenoemde C-check eerder ingepland. De verwachting was toen dat het toestel, dat in 2015 werd overgenomen van Air China, eind maart weer beschikbaar zou zijn.

Tijdens de C-check zijn er echter additionele werkzaamheden ontdekt die prioriteit vereisen, waardoor de Airbus langer dan verwacht in Duitsland is tot alle zaken voldoen aan luchtvaartveiligheidsregels. Vanwege de afwezigheid van de airbus, is de SLM genoodzaakt sinds januari te vliegen met een chartermaatschappij, waarbij een deel van de SLM-bemanning gefaciliteerd wordt aan boord.

Volgens de PR-afdeling van de SLM, is de Airbus geen goede investering geweest en is de SLM momenteel bezig alternatieven te bekijken voor een jongere en modernere machine.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

44 REACTIES
 1. het is de gewoonte bij de SLM om gewezen directeuren een trap na te geven. tijdens de actieve dienst van deze, totnu toe alleen heren, is alles ja en amen, slijmen, billenlikken enz. Daarnaast hebben directieleden bij dit bedrijf cetabever aan hun achterwerk. ze worden nooit vervangen. momenteel worden twee incomptente directieleden geaccomodeerd, ze doen en kunnen geen moer, maar worden voor hun aanwezigheid betaald. Geen drupje zelfrespect.
  Trouwens van die clown lau, hoor je nu toch niemand klagen. de dag dat hij zijn hielen licht, dan gaat de beerput open. zie ook opa robby


  Maak melding
 2. Geen goede investering volgens de persdienst van de SLM. Wie is hier verantwoordelijk voor. Wie houdt wie het hand boven het hoofd.

  De staat Suriname is groot aandeelhouder. Wat vindt die ervan.

  Wat vindt de raad van commissarissen en de vakbonden hiervan.

  Geen goede investering. !!!!!.
  En toen was iedereen weer stil hiervan. Wel te rusten mensen. Facebook en Twitter gerust verder. Verlies is niet uw verdriet. Het betekent dat u stilzwijgend meehelpt alles te brengen naar de verdoemenis.


  Maak melding
 3. SLM moet zich zelf failliet laten verklaren. Ze zullen nooit winst maken. Leidinggevende worden niet geplaatst op basis van kennis en kunde maar op basis van politieke kleur.
  Kost alleen geld.


  Maak melding
 4. De Duitsers kwamen achter, dat er alleen maar Chinese rotzooi in deze vliegtuig zit. Alles was made in China. Daarom staat die zolang aan de grond.

  Nu maar hopen dat de veiligheids schoenen wel van een degelijk kwaliteit zijn.
  Waar ik mijn twijfels aan heb.


  Maak melding
 5. Wat een onzin verhaal van SLM. Er zijn A, B, C en D checks. De laatste wordt elke 6 tot 10 jaar gedaan na een aantal vlieguren of starts. De D check wordt haren van te voren gepland want het kan wel 2 maanden vergen en miljoenen kosten.
  De C check is halverwege en vergt normaal ongeveer 2 weken en 6.000 manuren.
  Of SLM heeft haar vliegtuig geruïneerd en zit nu met heel veel onvoorzien en ongepland onderhoud of er worden fabels vertelt.
  Lijkt mij zinvol dat een Journalist eens in Hahn gaat kijken.


  Maak melding
 6. Afghanistan kreeg 6 grote vliegtuigen gratis van India! Zolang creolen aan de macht willen blijven zullen geen een van India krijgen. Creolen kunnen aleen gillen en met hun grote kont schudden. Op VHP zullen ze nooit stemmen en rotie willen ze wel hebben!


  Maak melding
 7. Ze hebben gewoon (nog) geen geld om een geplande onderhoudsbeurt te betalen en halen de duivel en zijn oud moer erbij om de boel verkeerd te informeren.

  Als het zo slecht gesteld is met het toestel zou ik adviseren om het toestel weg te doen (sloopprijs) en te stop met deze verlieslijdende maatschappij.


  Maak melding
 8. Heren,
  Ik Dezus del Anus Christoez wil me er niet mee bemoeien hoor; maar een splinternieuwe Boeing 737 Max 8, heb je vandaag de dag voor een appel en een ei. Vraag maar aan Dino; die vliegt ook al een aantal jaren Max 16.


  Maak melding
 9. China’s productie op electronica is gebaseerd op een X aantal jaren en dan is die helemaal afgeschreven. En vooral een vliegtuig is na 20 jaren naar 0. Dus had direct naar de sloop moeten gaan. Vervanging van onderdelen en revisie, dan kun je liever een nieuwe kopen om rendabel te houden. Want voor het geval Duitsland het toch voor elkaar krijgt om luchtwaardig te maken, dan moet er om de 3 maanden een uitgebreid standaard check worden uitgevoerd en om de 6 maanden integrale check voor luchtwaardigheid, volgens de normen van Vliegtransport Association. Tel je winst minus je kosten. De kans is groot dat ze onder curatele worden gesteld.

  Bestuur van SLM.
  Het weerspiegeld de politieke instabiliteit van het land en Failliet State.

  Ik heb een paar maanden geleden een stuk geschreven over de SLM bestuur, i.v.m. de aankoop van 2e handse vliegtuigen voor de trans amerikaanse route. Ik kreeg een hoon op mij af van forum reageerders. Ben benieuwd hoe zij het nu naar het bestuur van SLM toekijken en de verantwoordelijkheid van de politiek.


  Maak melding
 10. Pataka @@@
  Je hebt helemaal gelijk….
  Een Hollander denkt 10 jaar vooruit….
  De creolen denken niet verder dan hun neus lang is….
  Kijk maar over de hele wereld waar creolen zijn…..
  Één grote puinhoop is het….
  Hard,maar waar….
  Realiteit…..


  Maak melding
 11. Wachten ze weer op n ongeluk?om achteraf mt mooie verhalen t komen. Mt die verdampte 3miljard hadden ze 3 gloednieuwe toestellen kunnen kopen n nog was er genoeg geld om ht land t besturen.in plaats vn d slm vloot uit t breiden of t vernieuwen hft abrahams die gewetenloze hebzuchtige bigi-ai rover 3 heli’s cadeau gehad.


  Maak melding
 12. Ik blijf erbij:

  Opdoeken deze toko!
  Dit is heel erg slecht voor het vertrouwen.
  Het is niet voor niets dat KLM een extra vlucht per week in gaat zetten. Verder blijven de actieprijzen en jaarlijkse 50% Promo Award tickets vsn KLM uit. Ik vlieg alleen maar KLM en ben nu VOOR een paar honderd euro’s persoonlijk de dupe van deze rotzooi met SLM.
  Het is een markt met een moordend klimaat!

  Stop ermee SLM zodat KLM de lijn totaal kan overnemen.
  Het komt nooit meer goed.

  Me mars papa!


  Maak melding
 13. Zelf een land als Ethiopië had een splinternieuwe vliegtuig. Jammer dat deze is neergestort.
  En wat doet Suriname, die neemt een vliegtuig van 20 jaar oud van de Chinezen


  Maak melding
 14. En dan de A340 piloten van SLM die nu al maanden niet gevlogen hebben….. Wat doen die in de tussentijd? En worden ze gewoon doorbetaald, of moeten ze hand- en spandiensten voor hun werkgever (SLM) leveren?
  Terwijl het bedrijf financieel aan de afgrond staat. Het lijkt wel een grap


  Maak melding
 15. JK 29 maart 2019 at 11:02
  Zelf een land als Ethiopië had een splinternieuwe vliegtuig. Jammer dat deze is neergestort.”

  Zo slim was het dus ook niet om zo een type toestel te kopen.


  Maak melding
 16. @ hendrik

  Google eens Vliegtuig onderhoud of Checks en u zult kunnen lezen welk onderhoud verplicht is om te kunnen vliegen.

  Iedereen die over een oud chinees vliegtuig schrijft vergist zich. Een vliegtuig gaat 30 tot 50 jaar mee en wordt op economische gronden aan de grond gezet. brandstof verbruik en prijzen zijn vaak de reden.
  Door het verplichte onderhoud en de statistische kennis omtrent levensduur (mean time between failure) van de componenten wordt gedurende de levensduur van een vliegtuig vrijwel alles vervangen als dat nodig is.
  De A340 zal sneller uit gefaseerd worden dan een A330 die steeds qua ontwerp geupgrade wordt.

  Helaas is men bij SLM eigenwijs en zet men de mensen die er verstand van hebben op afstand, zoals die Canadese adviseur. Hierdoor zal het moment voor de deur staan dat SLM voor haar cashcow (amsterdam-paramaribo) afhankelijk wordt van buitenlandse partners en slechts ticket verkoper en grondafhandelaar zal worden.
  Men had al na het eerste lease contract van de A340 moeten kiezen voor een partner die twee motorig over de Oceaan mag vliegen. of dat nu oude B767 zijn of wat nieuwer B777 of A 330’s dat doet er niet zo toe. belangrijker is dat men in een groter netwerk gaat opereren en Paramaribo als Hubje zou kunnen gaan exploiteren voor NoordWest en Noord Brazilie.

  Ik heb al eerder aan gehaald TAP, TAM, GOL en Tui zouden goede partners kunnen zijn die business brengen. Nu wordt SLM uit gerookt door de KLM en Tui.

  By the Way de A340 is geen eigendom,. Ik kan mij maar zo voorstellen dat Lufthansa het aan de ketting gelegd heeft vanwege onbetaalde rekeningen of onverantwoord gebruik of gevonden poeder resten.


  Maak melding
 17. @sam

  Om te mogen vliegen met een kist van een ander maatschappij of een ander type zullen de bemanningen eerst gecertificeerd moeten worden. Voor dat type vliegtuig gezien het adhoc karakter van de casus lijkt dat vrijwel uitgesloten.
  ofwel er zullen pakweg 6 crews thuis zitten en duimen draaien op kosten van SLM. Dit wordt heel duur.

  Tui berekend dat het aan de grond houden van 15 B 737 Max voor voor 3 maanden haar minimaal euro 200.000.000 gaat kosten. ofwel ongeveer 4 mio. per maand/vliegtuig dat per uur vliegen ongeveer de helft kost van een A340.
  Dus naast de out of pocket huur (wet lease) gaat er sowieso euro 25.000,000 = SRD 225.000.000 de riolering in waar het land en SLM niets voor terug krijgt.

  Dit is het resultaat van slecht management. Minister Pengel was in November nog zo trots op het sprookjes boek dat hij als business plan / nieuwe focus van SLM mocht ontvangen.
  Ik zie de show in de DNA als als Gajadien en Ethnel en Brunswijk hem gaan vragen dit te komen uitleggen.

  Journalisten van Su rij even naar Hahn. is maar 600 km van Amsterdam.


  Maak melding
 18. @ Sam,

  Zo slim was het dus ook niet om zo een type toestel te kopen.

  Het gaat er niet om slim of niet. Het gaat erom dat Ethiopië nog een nieuwe toestel kan kopen. En bovendien was deze niet verongelukt dan had jij ook zo een reactie niet gegeven.


  Maak melding
 19. SLM gaat dezelde kant op als WOW-air, die vandaag failliet is.
  Duizenden mensen, die tickets in het vooruit hebben geboekt zijn hun geld kwijt en degenen, die met deze maatschappij nu onderweg zijn, moeten maar zien hoe zij terugkomen.
  Kijk maar uit . Ik zou nooit bij de gammele SLM meer boeken. Veel te link


  Maak melding
 20. Een vliegtuig en vliegt zich kapot, het is net dat iemand in zijn eentje dag in dag uit stenen op zijn rug sjouwd, gewrichtpijnen moe en allerlij kwalen, zo is het met de enige SLM Airbus vliegtuig, slijtage en Metaal moeheid,,,, ik kijk wel uit met SLM (Surinam Airways te gaan vliegen).


  Maak melding
 21. ##JoJo
  Gelijk heb je. Op ieder nieuw type vliegtuig moet de crew 3 maanden opleiding krijgen om alle facetten van het vliegtuig te begrijpen en te beheersen. Want bij calamiteiten heb je geen tijd om na te denken maar datgene te doen wat nodig is om het gevaar te voorkomen dan wel te overwinnen. Het gaat om split seconds.


  Maak melding
 22. ##JoJo
  Die nieuwe type vliegtuig Max dat nu 2x is gecrashed is door vliegtuigbouwer Boeing vervaardigd. Ik heb veiligheidsonderwerpen gelezen waarmee Boeing naar buiten is gekomen. Namelijk dat de koper had erom moeten vragen en meer geld had moeten neertellen voor beveiliging door extra software. Ik viel bijna van mijn stoel af toen ik dit las. Ik ging altijd er van uit dat een vliegtuig gefabriceerd door een vliegtuigbouwer, standaard alle veilheidsmaatregelen met toebehoren bepalend was voor de aankoop in de prijs. Maar nee ze mochten kiezen tussen extra veiligheid of laten neerstorten. Is toch wel de grootste schande in de luchtvaartgeschiedenis. Dankzij Amerika blijven de kisten voorlopig aan de grond, terwijl de rest van de wereld doet alsof er niets aan de hand is. En Amerika houdt Boeing uit de windzeilen omdat het een bedrijf is uit eigen land. In de regel zou een andere producent al heel hard zijn afgestraft op gronden van veiligheid aan de burgers. Anno 2019 is dit toch niet te bevatten dat een miljarden bedrijf op deze manier solt met de veiligheid. Hebben de toezichthouders gefaald om erop toe te zien, dat de veiligheid door Boeing niet werd gewaarborgd. Ze hadden toch moeten ingrijpen dat op die manier een vliegtuig niet mocht worden verkocht.
  Naar aanlriding van jouw collum merk ik op dat je veel kennis en inzicht hebt in deze branche. Wat is jou mening hierover??

  TUI
  Zeker is het laatste woord niet uitgesproken. Tui zal ongetwijfeld een flinke schade bedrag claimen bij Boeing.
  Door nabestaanden van de crashes is Boeing reeds verantwoordelijk gesteld en aangeklaagd.


  Maak melding
 23. Deze gammelkist gaat een keer ons velen de dood kosten!! Ik vlieg nooit en te nimmer meer met SLM!! heb alleen maar nare ervaringen mee!!! SLM staat in de Guinness World Records Book!! slecht, vertragingen, slechte behandeling, onbereikbaar, service 0,0 en de houding is als van de loslopende koeien die vol zijn. en vergeet het niet!! het heeft de wereld record gebroken in vertragingen!!!! Je mag verhongeren wanneer de vertragingen zijn!!! Communicatie is nada!!!


  Maak melding
 24. In Mauritius zijn er ook Hindoestanen die van het zelfde dorp afkomstig zijn als die in Suriname. Mensen die de overtocht niet zouden overleven moesten op dat eiland uitstappen. Die zieke Hindoestanen hebben van dat eiland een bloeiend eiland gemaakt. Suriname loopt nog steeds mijlen achter. Hoe zal dit komen. Zou het zijn dat er ook volkeren wonen in Suriname die alleen voor vandaag denken en niet voor morgen. Houden alleen van feesten.


  Maak melding
 25. @ Djakkie

  Toen ik het een beetje begon te begrijpen viel waarschijnlijk 2 maal zo hard van mijn stoel als jij.
  1>> China en veel andere landen hebben als eerste de Max aan de grond gezet.
  2>> De FAA pas nadat Trump ging twiteren.
  3>>De Max is een niet geplande reactie (haast product0 op de successen van de Airbus 319/ 320/321 Neo. Er zijn heel wat trucjes uit gehaald om hem heel snel bij de klant te kunnen krijgen.
  4>> De extra was slechts het tool om bij een probleem de piloten allert te maken op het probleem.
  5>> Het nose down mechanisme is een paarde middel dat toegevoegd is toen bleek dat de zwaardere verder naar voren geplaatste motoren de vlieg eigenschappen sterk negatief beinvloeden. Ofwel een lapmiddel dat in alle ontwerpstudies niet onderkend was.
  5>> Ondanks dat het schijnbaar een heel ander Vliegtuig geworden was dan de voorgaande generaties 737 kon men met een mini training type gecertificeerd worden. Ofwel de bemanning kon gaan vliegen zonder symulator uren. Er waren geen eens Symulatoren met Max software (uitspraak CEO Ethopian).
  6>> Als er dan ook nog eens geen tools zijn om niet of niet binnen bandbreedte samenwerkende sensoren te signaleren zit een ramp in een heel klein hoekje.
  7>> Voeg daar aan toe dat de FAA en Boeing sterk verweven zijn en zij op de certificering van vertrouwt qua functioneren van de systemen.
  8>> De FAA heeft schijnbaar ontoereikende budgetten en is 34 dagen op slot geweest als gevolg van de ruzie tussen Trump en het Congres.
  Het trieste is dat men gewoon niet wist waarmee gevlogen werd en niemand dat heeft durven onder kennen.

  Reken maar dat er mensen zijn die het wisten en het ook gerapporteerd hebben. Helaas laten gecertificeerde systemen minderheids waarschuwingen of onwelgevallige waarschuwingen zelden door.
  Tegen de stroom in zwemen is niet gewenst. Ik kan het weten.


  Maak melding
 26. Als ik lees van gekocht of gekregen van china lees ik niet verder en scroll ik weg .je weet dat je belazerd word als je een fiets uit china koopt .dus dan ga je een boeing kopen van china .hoe dom kun je zijn.


  Maak melding
 27. het opperhoofd heeft genoeg poeder in huis om dit allemaal te bekostigen, maak je maar niet druk..
  suris zijn te gewend te wachten.. als ze in de file staan op Wanica, zijn ze o’h blij, dat ze laat aan kome..
  ..

  ze hadden allang met Laufthansa moeten samen werken hadden ze nu geen hoofd pijn..
  maar neen, ze wilden graag srefidinsi zijn.. doe maar..


  Maak melding
 28. MET KADAVERS ALS SILOS DIE DEEL UITMAKEN VAN DE DIREKTIE IS DIT TOCH NORMAAL
  KIJK MAAR NAAR ZIJN RACKRECORDS BIJ SURLAND RCM CELOS DAN ZULT U HET DIREKT BEGRIJPEN


  Maak melding
 29. ##JoJo
  THANKS!

  Nu dat ik meer begrijp krijg ik letterlijk kippenvel van. En als je gelijk hebt dat de verdeelgewicht motor en casco(inclusief laadgewicht) niet in verhouding is, dan zijn deze kisten in zijn geheel afgekeurd. Welk aangepaste software je ook gaat gebruiken het blijft altijd levensgevaarlijk.
  Domweg omdat het vliegtuig al een ontwerp manco heeft. In de regel zijn er extra veiligheidsmaatregelen ingebouwd, wanneer er al sprake is bij optimaal veiligheidssystemen.
  In ieder geval wanneer ik ga vliegen dan zal ik er alles aan doen om niet met deze vliegtuig te vliegen.


  Maak melding
 30. Hey lieve wereldvreemde mensen hier. Die SLM kist is gewoon van Europese makelij hoor. Dat het toestel extra onderhoud nodig heeft, heeft niks met de vorige Chinese eigenaar te maken. Het heeft vooral te maken met het gebrekkige onderhoud in Suriname zelf en het feit dat de A340 een verouderd toestel is waarvoor weinig onderdelen meer beschikbaar zijn.

  Sterker nog: China is de snelstgroeiende luchtvaartmaartmarkt ter wereld en maatschappijen als China Southern, China Eastern en Air China nemen langzaam maar zeker de wereld over.

  Maar goed, hadden jullie ook niet kunnen weten hier. Want jullie hebben de ballen verstand van luchtvaart hahahaha 😀


  Maak melding
 31. @Anroed
  Over het eiland Mauritius
  Het ligt in de Indische Oceaan op
  circa 855 km ten oosten van Madagaskar en circa 1800 km ten oosten van het vasteland van Afrika.
  Het heeft niks met India te maken maar met de slavenhandel van zwarte slaven uit Afrika door Britten, Fransen en Portugezen.

  In 1835 schaften de Britten de slavernij af en, zoals in veel andere van hun koloniën, rekruteerden zij, vooral uit Brits-Indië (India) maar ook uit Maleisië en China, grote aantallen contractarbeiders (‘koelies’) ter vervanging van de slaven.

  Dus Anroed’s bewering dat het deel van de huidige bewoners met voorouders uit India eigenlijk voor Suriname bestemd waren is geschied vervalsing. Nederland haalde haar contract arbeiders zelf uit India en Indonesië en de Britten deden dat voor hun eigen koloniën.
  Mensen die de overtocht niet leken te overleven of dood gingen gooide men toen overboord. Zoek maar op in het nationaal archief.
  Om zieke en zwakke mensen (minder dan 10 per reis) op Mauritius te droppen is een te grote omweg en inefficiënt.

  52 % van de huidige bewoners van Mauritius is van Indiase komaf.
  Als de voorouders van deze mensen van Indiase origine echt de afdankertjes van de Britten uit 18 zoveel zijn zoals Anroed hier beweerd, dan hebben ze volgens Anroed’s redenering toen flink incest gepleegd.

  De huidige totale bevolking van Mauritius bedraagt nu ruim 1,3 miljoen. Het heeft ruim 200 jaar geduurd om op natuurlijke wijze op dit aantal te komen.
  De enige manier waarom dit nu mogelijk is kan alleen door “import” toen en immigratie in de periode erna.
  Conclusie. Anroed doet aan fake nieuws.


  Maak melding
 32. @Anroed
  Over het eiland Mauritius
  Het ligt in de Indische Oceaan op
  circa 855 km ten oosten van Madagaskar en circa 1800 km ten oosten van het vasteland van Afrika.
  Het heeft niks met India te maken maar met de slavenhandel van zwarte slaven uit Afrika door Britten, Fransen en Portugezen.

  In 1835 schaften de Britten de slavernij af en, zoals in veel andere van hun koloniën, rekruteerden zij, vooral uit Brits-Indië (India) maar ook uit Maleisië en China, grote aantallen contractarbeiders (‘koelies’) ter vervanging van de slaven.

  Dus Anroed’s bewering dat het deel van de huidige bewoners met voorouders uit India eigenlijk voor Suriname bestemd waren is geschied vervalsing. Nederland haalde haar contract arbeiders zelf uit India en Indonesië en de Britten deden dat voor hun eigen koloniën.
  Mensen die de overtocht niet leken te overleven of dood gingen gooide men toen overboord. Zoek maar op in het nationaal archief.
  Om zieke en zwakke mensen (minder dan 10 per reis) op Mauritius te droppen is een te grote omweg en inefficiënt.

  52 % van de huidige bewoners van Mauritius is van Indiase komaf.
  Als de voorouders van deze mensen van Indiase origine echt de afdankertjes van de Britten uit 18 zoveel zijn zoals Anroed hier beweerd, dan hebben ze volgens Anroed’s redenering toen flink incest gepleegd.

  De huidige totale bevolking van Mauritius bedraagt nu ruim 1,3 miljoen. Het heeft ruim 200 jaar geduurd om op natuurlijke wijze op dit aantal te komen.
  De enige manier waarom dit nu mogelijk is kan alleen door “import” toen en immigratie in de periode erna.
  Conclusie. Anroed doet aan fake nieuws.

  #
  https://www.waterkant.net/suriname/2019/03/29/airbus-a340-van-slm-pas-eind-mei-weer-terug-in-suriname/

  @Pataka

  “Afghanistan kreeg 6 grote vliegtuigen gratis van India!”
  Logisch toch. De moslim “broederlanden” steunen elkaar door dik en dun.
  Voordat iemand roept dat het Hindoeïsme de grootste godsdienst in India is en ze eigenlijk niets van Moslims moeten hebben.
  Het is algemeen bekend dat landen als India liever geen steunt geeft aan arme protestantse of katholieke landen waar ook niks te halen valt.
  Een moslim land als Afghanistan waar ook weinig te halen is maar met bijna dezelfde volks gebruiken en gewoonten (kleding, uithuwelijken, besnijdenissen etc) wordt door India sympathieker gevonden dan bv een land als Paraguay, Suriname etc.

  Dus ook als er mensen met een Indiaas uiterlijk (VHP) in Suriname aan de macht waren, zou dat geen reet uitmaken. Kijk maar naar Trinidad and Tobago of Guyana. Guyana heeft meerdere Presidenten gehad wier voorouders van Indiase afkomst zijn. Die Presidenten probeerden toen ook in economisch moeilijke tijden bij India voor leningen en ander soort hulp aan te kloppen.
  Ze gingen toen met een bijna compleet Indiaas uitziende delegatie naar India.
  Het hielp geen centimeter.
  Reden de Indiase Ambassade had allang en breed aan India doorgegeven dat Guayanezen van Indiase afkomst een Caribische – Anglo Amerikaanse leefstijl hebben. Dus heel weinig gemeenschappelijks met de algemene Indiase tradities.
  Het is geen geheim maar onder andere daardoor kreeg Guyana ook geen gratis Cadeaus van India.

  Wat Indiase politici ook probeerden was om een stuk grond (tientallen hectare) van Guyana los te peuteren om er een palmolie project op te beginnen. Het stuk grond wilden de zogenaamde Indiase investeerders wel in eigendom hebben.
  Bekend verhaal ?
  Ja een paar jaar geleden had een groep zogenaamde Indiase investeerders (namens de Indiase regering) hetzelfde in Suriname geprobeerd.
  Alleen trapte de Surinaamse onderhandelaar er niet in.
  Hij kwam erachter dat de Indiase “investeerders” met de verkregen bewijzen voor het mogen opzetten van een palmolie project in Suriname, op de kapitaalmarkt op zoek waren gegaan naar geldschieters. Diverse geldschieters vonden het risico te groot daar de “investeerders” het beoogde terrein niet in eigendom hadden. Net als toen in Guyana probeerden deze boeven ook de eigendoms papieren van het terrein in Suriname te bemachtigen.
  Dit kwam ter ore van de Surinaamse onderhandelaar. Einde story voor de oplichters.
  Naderhand kwam er ook nog uit dat deze Indiase oplichters de bomen op het terrein zouden laten omhakken en naar Azië wilden exporteren. Indien er geen geldschieters gevonden zouden worden voor palmolie plantage was het plan van de Indiase boeven om het terrein op te delen en te verkopen.
  Dus altijd cashen.

  Volgens Pataka:
  “Creolen kunnen aleen gillen en met hun grote kont schudden.”
  En wat vindt jij van het volgende Pataka ?
  Die kreeg ik van mensen als reactie op jou opmerkingen.

  “Hindoestanen zijn vaak achterbaks, in jou bijzijn durven ze het niet te vertellen als ze het over iets niet eens zijn. Maar achter je rug om proberen ze wel bij derden hun gelijk te halen door jou onderuit te halen.”

  Nog eentje.
  “Hindoestanen voeren hysterische lachwekkende dansjes uit en hun zang is net katten gejank.”

  En het volgende was ook van Pataka.
  “Op VHP zullen ze nooit stemmen en rotie willen ze wel hebben!”

  Pataka is het daarom waarom Hindoestanen alleen op de VHP stemmen, omdat ze standaard niet op cafries stemmen ?

  Pataka zo zie je dat de mensen die jij wantrouwd en waarop je neerkijkt ook daarom hun eigen kijk op Hindoestanen hebben. Door jou opruiende bevooroordeelde opmerkingen hou jij dit soort dingen in leven.
  Denk je dat mensen jou niet door hebben ? Laf en gluiperig van jou.

  Natuurlijk eten zwarte mensen ook Roties. Maar ook Bamie, Nasie, Tjawmin, Saoto etc
  Dacht Pataka dat Creolen na het eten van Rotie, daarna Pom, Moksie Alesie en alle bekende en minder bekende Creoolse gerechten hebben afgezworen ? Je hebt wel rare waanideeën over de populariteit van Rotie.
  Ben je jou kinderlijke fantasieën nog niet kwijt geraakt Pataka ?

  PS
  Ik ben geen aanhanger van de NDP, of de even onbetrouwbare VHP of van de vol gevreten sufferds van wat zich nu de oppositie in de Assemblee noemt.


  Maak melding
 33. Toevoeging op Darasingh’s commentaar.

  “In 1835 schaften de Britten de slavernij af en, zoals in veel andere van hun koloniën, rekruteerden zij, vooral uit Brits-Indië (India) maar ook uit Maleisië en China, grote aantallen contractarbeiders (‘koelies’) ter vervanging van de slaven”

  De term ‘koelies’ oftewel Koelie arbeiders slaat op zware lichamelijke arbeid. Dus laad en loswerk van schepen. Dat is het sjouwen van zware zakken met blom (bloem), rijst etc op de rug of schouders.
  En ook zwaar en vies werk op bv suikerrietplantages valt ook daar onder. Zoek maar op in de boeken van bv Multatuli en al de Nederlandse schrijvers die verhalen over Indië (Indonesië) hebben geschreven.
  Ook in die boeken werden Indonesische havenarbeiders Koeliearbeiders genoemd.
  Toen Indiase contractarbeiders door de Nederlandse V.O.C. naar Suriname werden gebracht werden er een aantal van deze contractarbeiders ook in de haven aan de waterkant in Paramaribo tewerkgesteld. Het Nederlands gezag noemde die mensen ook Koeliearbeiders. Waarom is specifiek bij deze bevolkingsgroep het woord koelie blijven hangen ?
  Ik heb daar verschillende verklaringen over gelezen.
  Bv. Dat het uit gemakzucht van mensen in het algemeen (om dingen af te korten) is ontstaan.
  De contractarbeiders uit India hadden toen ook niet door dat dit misverstand aan de gang was. Maar ook als ze het toen wisten zouden ze ook niet allemaal als Hindoestanen willen worden aangeduid. Het overgrote deel was wel aanhanger van het Hindoe geloof maar de rest was Moslim en wilde niet Hindoestaan worden genoemd. Begrijpelijk. Katholieken willen ook niet voor Lutheraan (Protestant) worden uitgemaakt.
  Het toenmalig Nederlands bestuur in Suriname (in hun drang om groepjes van elkaar te onderscheiden) bleef echter deze mensen hardnekkig Hindoestanen noemen.
  Tot de dag van vandaag zijn er nog “Hindoestaanse” Surinamers die niet happy zijn met deze term.
  In bv Guyana, Trinidad en de UK (“Engeland”) hebben ze het niet over Hindoestanen maar over nazaten uit Brits Indië. Dus daar zitten behalve Moslims, Hindoes ook de Siks erbij.
  Er zijn Surinaamse Hindoestanen die het niet erg vinden om koelie genoemd te worden. Maar ik hoop hierbij toch dat de overige bevolkingsgroepen van Suriname nu snappen hoe die groepsaanduiding is ontstaan.

  PS
  Nee ik ben geen Hindoestaan.
  Ik wilde dit gewoon kwijt.
  Peace to all.


  Maak melding
 34. Wereldburger@@@#
  Heel goed verwoord.

  Ik heb wel een kleine aanvulling zonder jouw tekst schade te doen of inbreuk te maken.
  KOELI
  Van oudser stampt dit woord af van de Engelsen die ze aan de Indiërs hebben gegeven. Tijdens de kolonisatie van India gaven de engelsen de harde indiase werkers de bijnaam koeli. Je kan ook simpel in nederlandse woord vertalen als; lastdrager. Later hebben de hollanders dit woord overgenomen. Van waaruit de engelsen het woord herleid hebben heb ik geen onderzoek naar gedaan.

  HINDOESTAAN
  Vanuit het sanskriet wat ik in hele oude indiase boeken heb gelezen, werd india anders genoemd. Op dit moment kan ik die naam niet in mijn hoofd krijgen. Daarna duizenden jaren geleden veranderde in Bharat. Omstreeks 500 jaar na christes veranderde weer in Hindustan. Dit was het gevolg waar de bewoners van de Indus vallei volgens de regels van de Vedas leefden. Dus het hindoeïsme is geen geloof of sekte, maar is een manier van leven. Je leeft zo of je doet het niet. Einde oefening.
  Je ziet het het Hindoeïsme geloof bestaat domweg niet. Later tijdens de engelse overheersing maakten de Engelsen het woord Industan HINDOESTAN van. Omdat zij geen benul hadden over het woord INDUS(industan). In geen enkele oud geschriften over India staat iets beschreven over Hindoestaan.

  HINDOE, MOSLIM, SIKH
  Hindoe is gewoon de benaming zoals ik reeds boven heb beschreven en waaruit is voortgevloeit.
  Moslim,
  Bestond in india niet, veel later na de moguls overheersing in india werden de Hindoes met geweld bekeerd tot Moslims.
  Om het gezin van de hindoes te beschermen gingen de hindoes hun eerste zoon hun haren niet laten scheren en knippen en dusdanig opvoeden om het gezin te beschermen. Later omstreeks 1660 werden dezelfde zonen gemaakt tot het Siks geloof. De grondlegger hiervan is Guru jee Nanak dew.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES