vrijdag, maart 29, 2024
HomeOnderwerpenEconomieOliesector Suriname biedt veel kansen voor kleine- en middelgrote ondernemers

Oliesector Suriname biedt veel kansen voor kleine- en middelgrote ondernemers

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 28 mrt – Ruim 50 mensen hebben deze week meegedaan met de training ‘Introductie in de offshore olie- en gasindustrie’. De training is een initiatief van de organisatie ‘One Basin Three Nations’ in samenwerking met de ministeries van Handel, Industrie en Toerisme (HIT) en Natuurlijke Hulpbronnen (NH). De deelnemers kwamen uit het bedrijfsleven en de overheid.

Minister Stephen Tsang van HI&T, die de studiedag opende, geeft aan dat de olie- en gasindustrie een van de snelst groeiende sectoren is in Suriname en de regio. Hij wil er alles aan doen om ervoor te zorgen dat ook kleine- en middelgrote bedrijven hier de vruchten van gaan plukken. Doel van de studiedag was om de bewustwording over de kansen die deze sector biedt aan de Surinaamse ondernemers te vergroten. 

De olievondsten in Guyana en mogelijk ook in Suriname, zullen volgens de minister voor meer inkomsten en werkgelegenheid zorgen. Dit kan in Suriname leiden tot een sterke groei van de economie, waarbij het dan wel belangrijk is dat Suriname goed inspeelt op de behoeftes in Guyana en de regio. De spin-off van de ontwikkelingen in de regio op het gebied van handel, dienstverlening en toerisme voor Suriname zijn volgens Tsang niet te onderschatten.

In verband met de bevordering van de handel in de regio heeft de HI&T-minister onlangs een gesprek gehad met de nieuwe governor van de Centrale Bank van Suriname, Robert van Trikt.  Dit gesprek ging over mogelijkheden om het geldverkeer met de buurlanden Guyana en Brazilië te versoepelen. Brazilianen hebben nu een limiet op de hoeveelheid dollars die ze kunnen kopen om naar het buitenland af te reizen. Hierdoor zijn ze beperkt in de hoeveelheid geld die ze in Suriname kunnen uitgeven voor handel, dienstverlening en toerisme. “Het zou heel goed zijn als mensen uit Brazilië en Guyana hier hun eigen valuta makkelijk kunnen inwisselen bij de Surinaamse banken, om er zaken mee te doen. En als ze weer vertrekken uit Suriname kunnen ze het ook weer gewoon terug wisselen naar hun eigen valuta”, aldus de minister.

Onderdirecteur Ondernemerschap, Donaghy Malone, van HI&T hoopt dat de Surinaamse ondernemers hun kansen gaan grijpen. “De komst van de grote oliebedrijven zal leiden tot meer vraag naar producten en diensten. Dat biedt kansen, maar de Surinaamse ondernemers zullen zich wel moeten aanpassen aan de wensen van de bezoekers en de bedrijven. De kwaliteit van de producten en de dienstverlening kan op elk niveau nog wel verbeteren. We zullen meer dienstbaarheid moeten tonen om meer te kunnen verdienen. Ook moeten we meer rekening gaan houden met internationale standaarden”, zo vindt Malone.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

25 REACTIES
  1. “In verband met de bevordering van de handel in de regio heeft de HI&T-minister onlangs een gesprek gehad met de nieuwe governor van de Centrale Bank van Suriname, Robert van Trikt. Dit gesprek ging over mogelijkheden om het geldverkeer met de buurlanden Guyana en Brazilië te versoepelen.”

    Deze minister van HIT denkt dat mensen op basis van één gesprek over mogelijke versoepeling, hem geloven. Suriname heeft met een gigantisch financieel probleem te kampen> Het is zo groot dat ze van alles verzinnen, helaas niks werkt.

    Wie gelooft van Trikt nou? Als hij het vertrouwen met Nederland een klein beetje herstelt zal er een heel klein beetje hoop aan de horizon gloren.

    Ik denk dat de ondernemers alert zijn en blijven en niet op elke luchtballon van de overheid plannen gaan maken. Er zijn zoveel plannen voor de komende jaren dat men niet eens meer weet wat Su echt nodig heeft. En dat terwijl er nu van alles fout gaat in het land.

    Kansen zijn er altijd als er aan 1 voorwaarde wordt voldaan:
    De overheid moet betrouwbaar zijn.
    en dit geldt zowel voor het binnenland als in het buitenland.

    En betrouwbaar is deze regering absoluut niet! dus trek uw conclusie.


    Maak melding
  2. Sam …..neen niks werk we wachten totdat de VHP aan de macht is ,dan gaat alles binnen 200 dagen werken …alles afkraken willen jullie t land opbouwen ,wat een janker


    Maak melding
  3. Lau@@#
    Het gaat niet om afkraken maar je ziet hoe ver Su is afgegleden. Maar je maakt nogsteeds geen zorgen daarover. Weg kijken zal ook niet helpen voor verbetering.

    Snap jij dat sinds de Indiase ingenieurs weggestuurd zijn naar huis, de boel bij Staatsolie in elkaar is gestort?
    Wordt nu gesproken over kansen voor midden en kleinbedrijf. Waar is dan het grootbedrijf blijven hangen?? Staatsolie is geen instituut en zonder exploitatie kan geen sprake zijn van toeleveringsbedrijven.

    En de directeur van Staatsolie is een man met hersenloze kwab. Hoe ga je dan Su vooruit helpen. No way.


    Maak melding
  4. Hopelijk dat er binnenkort inderdaad met honderd procent kan worden vastgesteld dat er zich olie bevindt in de internationale wateren van Suriname (345-350 zeemijlen). De investeringen op zich kosten al tientallen miljoenen door met de buitenlandse expertise in zee te gaan. Die doet het niet gratis. Tegen de tijd dat het daadwerkelijk productie op gang brengt, ben je al een paar jaren verder. Uiteraard moeten de plaatselijk ondernemers zich aan de internationale standaarden houden. Zo blijf je als klein landje op een lijn met de grote boys. Maar ergens moet iets beginnen. Intussen genereert Staatsolie wel de nodige inkomsten.

    Binnen het toerisme kan Suriname zich gestadig ontwikkelen. Vooral het internationaal promoten is ook van groot belang behalve de ontwikkelingen in Suriname zelf. Hieraan kan iedere Surinamer of die banden heeft daarmee, een bijdrage leveren en daarvoor hoef je heus geen reisbureau of iets dergelijks te zijn.
    Promoot gewoon je land. Niet te veel afzeiken. De buitenlander gaat jou heel hard uitlachen als jij zelfs je eigen land afkraakt. Waarom zou hij/zij naar Suriname gaan?
    Geldverkeer en de doorstroming en limieten opheffen is allen maar bevorderlijk. A moni mus’ waka na fa.


    Maak melding
  5. @Lau…je hebt gelijk; waarom wacht men altijd eerst naar de overheid?? En maar dromen over de Noordzee….wanneer leren ze dat mouwen opstroppen en zelf doen de enigste oplossing is?

    En los van wat dan ook, als men toeleverancier wil worden voor de olie & gas industrie, dan moet men daarvoor gekwalificeerd zijn en tevens specifieke certificering. Juist ja, dat heeft niks met overheid of hoe SOM wordt geleid te maken….dus Sam en Djakie, ga fietsen liefst ad noordzee.


    Maak melding
  6. Eerst maar eens zorgen dat de eerste druppel uit de vermeende olievelden omhooggepompt is, op deze manier lijkt het meer op de gewoonte geworden luchtfietseij, als en stel je voor dat, kun je niet van vreten


    Maak melding
  7. Blij, blij, blij weer een paar loze beloften en een dagje priet praat en dromen erbij.

    Wanneer houdt het op. Wanneer gaat men inzien, dat dromen verwezenlijken iets anders is, dan zitten op je krent en uitwisselen is van priet praat.

    Wanneer gaat men inzien dat vooruitgang begint bij doen, een einde brengen aan corruptie, graaineigingen, nepotisme, verbaal bouwen van luchtkastelen. Dat een land nooit bestuurbaar blijft als ze geleid wordt door graaizuchtige criminelen, meelopers en aanhangers.

    Wanneer houdt de liefde van Surinamers op voor dit soort leiders. Of zal dit nooit aflopen omdat soort, soort ondersteund. Omdat ze zelf ook corrupt zijn en massa crimineel als de leiders die ze kiezen.


    Maak melding
  8. Wat denk die Chinees wat we zullen bereiken met Guyana en Brazilë? Hun zullen ons zien als Jemen van zuid Amerika.
    Geen enkel partijen zullen ons terug brengen als vroeger, want het economie is al beschadigd en de wil van het volk zitten al jaren te slapen.
    Enige oplossing voor ndp om problemen aan te pakken is militairen versterken, Guyanese olie veroveren en steun zoeken bij China, Turkije en Rusland. De wereld willen liever ons kwijt dan rijk hebben.


    Maak melding
  9. @ lau(man) 28 maart 2019 at 09:44
    Sam …..neen niks werk we wachten totdat de VHP aan de macht is ,dan gaat alles binnen 200 dagen werken …alles afkraken willen jullie t land opbouwen ,wat een janker”

    De regering denkt dat iedereen dom is (zoals jij) en komt daarom met allerlei plannen, ideeën die niets, maar dan ook niet waard zijn.

    Meneer van Trikt is amper 2 weken in dienst en belooft nu al gouden bergen. Is hij nou zo slim of waren de anderen nou zou dom??? Een hoge dunk van zichzelf heeft hij wel.

    Eerst moet hij het geld in Nederland maar halen en zorgen dat er niet verder monetair gefinancierd wordt en de koerst stabiel wordt??

    Wie wil nou onze waardeloze munt??


    Maak melding
  10. @Gabriël en @Lau.
    Jullie zijn steke blind tot daar aan toe.Vergeet niet dat je met een regering te maken heb waar je niet omheen kunt maar door hun heen moet en dat kost wat,los gezien dat investeerders huiverig zij en de kat uit de boom kijken.


    Maak melding
  11. Boy oh boy,
    als je alle loze beloften en valse sucsess stories die de criminele ndp regering aan het rond bazuinen is,optelt dan moeten we allemaal,alle 500.000 aan zielen in Suriname,niet zomaar miljonair zijn maar Super mega miljonair!! Dat is als je in dromen gelooft netals bouta en consorten.


    Maak melding
  12. Opfrisser: staatsolie staf verdient 34.000 usd per maand. Ja, je leest het goed. Geen srd. Hr. Jarap heeft zijn leven opgeofferd voor staatsolie en nu de huidige top die plunderen het met hun leven. Je wordt er gewoon moedeloos van. En toch zijn er genoeg sukkels die beweren dat het zo goed gaat.


    Maak melding
  13. dat sommigen nog steeds durven te praten over olie dat nog niet gevonden is geeft aan dat er niemand meer in Suriname zweetgeld wil verdienen. nee we wachten op de een grote oliebron, die er zeker moet liggen maar we weten nog niet waar precies en dan zijn we binnen. Net als al die mensen die in de rij staan voor een lotje. Waarom doen de politieke partijen dat niet ? gewoon lotjes kopen in de hoop de loterij te winnen. voorlopig heb je daartoe een betere kans dan het vinden van olie. Suriname is werkelijk het enige land ter wereld dat ik ken waar men in de kranten praat over olie dat nog gevonden moet worden. Hoe diep ben je dan gezakt als natie ? NDP is nu bijna 10 jaar aan de macht en er is binnen hun regeerperiode geen enkele oliebron gevonden. Integendeel zijn de tegoeden van de staat bij de staatsolie naar 0 gegaan en heeft de staatsolie juist nu een tegoed bij de staat. Ook wordt getracht allerlei leningconstructies te bedenken om weer us dollars te kunnen binnenharken. Staatsolie is nog steeds in de gevarenzone met personen die in de directie en de RVC zitten met totaal geen verstand van olie. Suriname blijft maar vastzitten in de oude systemen van politieke begunstigingen. Right man on the right place. Hopelijk komt djarap weer even tijdelijk terug in 2020 om de zaak weer op de rails te krijgen. Er moet ook een wet komen waarin staat dat als je aantoonbaar niets weet van olie je niet in de RVC of directie terecht kan komen. Zelfde geldt voor kandidaten van assemblee leden die tenminste moeten kunnen buigen op enige specialistische kennis of een prestatie in hun leven. Aan jaknikkers en salariseters heeft het land niets.


    Maak melding
  14. Als we in de sprookjes en valse sucsess stories van bouta en consorten moeten we geloven dan zijn we allemaal supermiljonairs in onze dromen.En het zielige is dat de ndp volgelingen in sprookjes geloven.


    Maak melding
  15. Dit artikel gaat over twee onderwerpen
    1. Olie en toekomstige opbrengsten
    2. Convertibiliteit van de valuta uit Brazilië en Guyana.

    Ad 1)
    Over het eerste onderwerp is in het verleden al genoeg geschreven.
    Op zich een goed zaak om je voor te bereiden op de toekomst, maar
    a)de aanwezigheid van olie en
    b) de olieprijs op de wereldmarkt zijn factoren die je niet in de hand hebt.

    Als er olie ligt, (als), dan zal er behoorlijk geïnvesteerd moeten worden. Suriname heeft dat geld niet en is dan ook afhankelijk van multinationals. Zij zullen dan ook slechts een fractie van de opbrengsten aan Su doen toekomen.
    De olieprijs kan roet in het eten gooien.
    Bij een te lage olieprijs wegen de opbrengsten niet op tegen de kosten en bestaat de kans dat multinationals toch niet over gaan tot winning.
    Je hebt dus de olie, maar je kan er niet bij en hebt er dan ook niets aan.
    Dit doet me denken aan het volk de tantaliden en natuurlijk Tantalus.
    Is het Surinaamse volk te vergelijken met de tantaliden (ik hoop het niet).
    Van de Tantalus kwelling zullen jullie wel gehoord hebben

    ad 2)
    de convertibiliteit (vrij omwisselbaarheid van de buitenlandse valuta)
    Hier moet ik om lachen. Als ik de minister was zou ik niet willen dat zo’n gesprek met de governor naar buiten kwam. Je kan hier over praten bij een Borgoe of Parbo met pitjil of Teloh (ik weet niet hoe je deze twee woorden schrijft), maar dit is toch niet serieus bedoelt? (andere snack mag ook)
    De twee centrale banken hebben een deviezenbeperking aan hun burgers opgelegd. Ok duidelijk.
    Nu wil een minister dit omzeilen en denkt slim te zijn.
    De toerist/zakenman komt naar Su met zijn valuta, wisselt deze valuta om voor SRD (of USD). Hiermee kan hij zijn betalingen verrichten en wat hij over heeft wisselt hij weer om voor zijn valuta. Dit is de gedachte van de minister.
    Welke blunder begaat hij nu;
    Gemakshalve ga ik er vanuit dat hij bij vertrek niets meer overheeft.
    Meneer A komt naar SU, wisselt zijn valuta om in SRD. Hij besteedt zijn geld naar behoefte.
    De centrale bank van SU zit nu bij de buitenlandse valuta en biedt deze aan in Brazilië respectievelijk Guyana als zij voldoende SRD hebben is er niets aan de hand. Gewoon lekker ruilen, maar het moment dat er een onevenwichtigheid (disequilibrium) ontstaat dan heb je een probleem. Hoe los je dit op? Dan kom je terug bij waar we nu zijn.
    Nog leuker wordt het wanneer een van de centrale banken (bijv van Brazilie) besluit te stoppen met deze vorm van ruilhandel.
    De andere centrale banken zitten dan opgescheept met grote hoeveelheden Real.
    Minister zoek op Wikipedia of zo waarom in 1971? of 1973? de convertilbiliteit van de USD werd opgeheven en wat het gevolg was.
    Governor besteed je tijd zinvoller
    Ik kan nog tal van barrières bedenken. Maar zoals ik als schreef
    Kroegenpraat


    Maak melding
  16. pico 28 maart 2019 at 15:43
    Dit artikel gaat over twee onderwerpen
    1. Olie en toekomstige opbrengsten
    2. Convertibiliteit van de valuta uit Brazilië en Guyana.”

    Heldere bijdrage.


    Maak melding
  17. Let op: De spin-off van de ontwikkelingen in de regio op het gebied van handel, dienstverlening en toerisme voor Suriname zijn volgens Tsang niet te onderschatten. Het is het ministerie van HIT, vervolgens gaat de minister wat uitweiden. Maar het blijft het ministerie van HIT. En daarom wordt de spin- off benadrukt. En de spin-off bevat ook toerisme. Alle actoren versterken elkaar. En juist daardoor krijg je de levendige handel in valuta vanbinnen en buiten en juist daardoor komt Suriname aan voldoende valuta en juist daardoor gaat Suriname erop vooruit.Je kunt nooit uitgaan van een negatieve situatie als je juist van plan bent er het positieve aan te verlenen.


    Maak melding
  18. De training is een initiatief van de organisatie ‘One Basin Three Nations’ in samenwerking met de ministeries van Handel, Industrie en Toerisme (HIT) en Natuurlijke Hulpbronnen (NH). De deelnemers kwamen uit het bedrijfsleven en de overheid.

    Wat ik mis is de deelname van de Anton, Technische Faculteit. Verder mis ik ook mensen uit Guyana en Frans-Guyana en wellicht Brazilië, allen met hun deskundigen en praten over het plan van aanpak en gezamelijk dit doel na te streven. Veels te weinig deelnemers, terwijl het om een zeer belangrijke middel van bestaan gaat met heel grote mogelijkheden. Er wordt te weinig aandacht aangeschonken.

    De voorzitter Chandrikaperkash Santokhi (CS) van de Vooruitstrevende HervormingsPartij (VHP) gaf het ook al aan dat landen met grote hoeveelheden grondstoffen/natuurlijke hulpbronnen, vaak derde wereldlanden vaak arme landen zijn. De kennis en geld en macht hebben ze niet om dit zelf ter hand te nemen.

    Het zijn vaak de kapitalistische landen waar de grote multinationals met zitten met hun CEO, geld, kennis, macht en de aandelen verhandelen op beurzen in het westen ea landen, de grondstoffen worden door hen verwerkt tot eindproducten en de prijs zogenaamd door vraag en aanbod wordt bepaald. Afgezien als er andere redenen een oorzaak in spelen, oorlog, rampen enz.

    Hoe men het keert of draait Surinamers zullen hun mentaliteit moeten gaan veranderen. Anderen hebben het gezegd, Surinamers zijn lui. Hebben een no spang mentaliteit, verkeerde scholing en opleidingen niet afgestemd voor de uitdagingen van de natuurlijke rijkdommen van Suriname, techniek, technologie, industrialisatie, productie, verwerking van grondstof tot producten, marketing, concurrentie, export, valuta verdienen.

    De regering, ministeries oa: van onderwijs en wetenschappen, economie, handel en industrie, zullen er zorg voor moeten zorgen dat allen een beleid hebben die er zorg voor draagt dat leerlingen, studenten studies gaan volgen die zijn afgestemd op de industrie, productie, export. Ook zal men zaken als opslag, transport, logistiek, distributie ook naar de moderne maatstaven die erin de wereld zijn , ook het personeel moet kennis en knowhow hebben.

    Suriname is een kleine economie, maar het moet toch mogelijk zijn dat men enkele goede industrieën in productie en export opzet.

    Ook de landbouw biedt genoeg mogelijkheden. Rijstbouw bestaat al en was eens de beste van de wereld. Er zou als dit goed wordt opgezet genoeg werkgelegenheid kunnen bieden voor talrijke bedrijven in het bedrijfskolom, horizontaal als verticaal. Een gemiste kans. Men moet gaan kijken wat er zorg voor draagt dat alle neuzen niet allemaal dezelfde kant op wijzen en alles wat daar de oorzaak van is verwijderen en een goede plan van aanpak maken. De ADEKUS laat hier ook een kans liggen. Idem de zeevisserij.

    De mogelijkheden liggen zo voor de hand en als men: de landbouw, visserij, eco-toerisme uitwerkt, wellicht aardolie met de buurlanden en alles goed uitpakt kan Suriname goed meegaan met Guyana en kunnen ze het Zwitserland van Suriname worden. Ook de diaspora kan een grote bijdrage hierin leveren. Vergeet niet diaspora voor veel landen heel belangrijk. Zie Joden in USA voor Israël, Chinezen in alle buitenlanden met hun Chinatown voor China, Hindoestanen overal ter wereld voor India, enz. SuriNeds, Surinamers in Frans-Guyana, enz. zijn ook heel belangrijk voor Suriname

    Wat nodig is, is goed bestuur, een goede regering, goed beleid, goede plan van aanpak/studies. Wat heeft Suriname, waar liggen de kansen en wat kunnen we de wereld bieden. Werkgelegenheid, Werk en Inkomen voor de burgers.

    Suriname is corrupt, ddb wil van Suriname kosten dat het kost een dictatuur maken. Dit omdat hij de grootste en gevaarlijkste crimineel van Suriname is. Om hem heen heeft hij een kliek verzameld die voor hun eigen gewin bezig is en zie wat er met het Surinaamse volk gebeurt en het land Suriname. Het is gewoon een grote puinhoop.

    Er zal echt verandering in moeten komen als Surinamers de goede kant op willen gaan. Surinamers zullen bij zich zelf daarom te raden moeten gaan en kritisch zijn, logisch denken en handelen en ook rationeel zijn. zich afvragen wat wil ik voor mijn (klein)kids mijn zelf en mijn land en een conclusie moeten maken.
    Zo door modderen of een goede richting op willen gaan?

    Recht En Waarheid Maken Vrij

    God Zij Met Ons Suriname/rs


    Maak melding
  19. @Sam…ook heldere bijdrage; op de de 2e onderw ga ik niet in (onvoldoende verstand), maar om pragmatische redenen kan het werken(?).
    Op de eerste, mee eens. Voor SR kan het lang duren; tussen vondst en productie zit algauw 8 jaar tussen. Dus voldoende tijd ter voorbereiding; zelf denk ik dat tegen die tijd olie iets beter zal zijn, want vele landen geven het op en zetten in op groen. Door verminderde investering en supply cap (aanbod), zou zomaar de prijs kunnen stjjgen. De sterkst opkomende landen (BRIC) en de rest vd wereld die de luxe van groene energie niet kunnen dragen zal blijven teren op olie.
    Maar waar het nu echt om gaat, de SME’s van SR voorbereiden door actief te ontwikkelen en participeren in bijvb Guyanna. Als ze concurrend, goede producten en service tegen de vereiste certificeringen kunnen leveren, dan kunnen ze straks (als) olie in SR wordt gevonden meedingen aan contracten. Waarom moet dat overgelaten ad grote intefnationale spelers? Nog iets; de overheid kan ook actief dat faciliteren. In vele landen is in opkomst de zgn ‘In country value add’. Het betekent dat diensten en producten ad eigen industrie zoveel mogelijk lomaal moet zijn; dat kan als aanbestedings voorwaarde worden opgenomen. Daarom moeten de SME daarin ontwikkelen.


    Maak melding
  20. De oliesector is kansrijk, dat is ze nu reeds al voor de graaiers die naar en bij de Staatsolie Maatschappij Suriname worden geparachuteerd. U en ik krijgen voor hetzelfde een tiende van hun salaris.

    Daar zou de staat Suriname iets aan moeten doen. Weg met het parastatale, het is een staatsbedrijf of niet. Daar horen binnen de staat parallel lopende salaris.

    Staatsolie is geen parastatale organisatie maar een parasite organisatie. Een handjevol medewerkers parasiteren excessief van onze olie die in onze bodem ligt. Toegegeven ook dure consultants mogen mee eten . Uw kinderen niet.

    Kenmerkend is de gesloten heid. Banen worden exclusief aan vrienden en familie toegewezen.

    Dat zal niet veranderen. Mits de bevolking niet protesteert.

    M.a.w. verwacht ook niet veel van nieuwe politieke lui. The story will continue andere goes as it goes.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES