vrijdag, juni 21, 2024
HomeNieuws uit SurinameDoorgeslagen Politiek! Over krankzinnig aantal politieke partijen in Suriname

Doorgeslagen Politiek! Over krankzinnig aantal politieke partijen in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 27 mrt – [INGEZONDEN] Suriname een prachtig en zeer vruchtbaar land. Overal waar een zaadje in de grond stopt, groeit er wel een manja, papaya of welke boom dan ook. Maar Suriname is ook het land waar je een zaadje in de grond stopt en er groeit spontaan een Politieke partij uit.

Laat ik vooropstellen dat ik niet wil generaliseren voordat men mij hier weer van beticht. Ook ben ik geen politicoloog zoals menig pseudo Surinaamse columnist zichzelf noemt, tja men is blijkbaar geil van titels.

Suriname heeft 591.919 inwoners sinds 2017 (bron Wikipedia) en telt maar liefst 20+ politieke partijen. Dit terwijl Nederland het land waarmee Suriname zich maar al te graag mee vergelijkt, overigens wat ik niet snap, omdat A) Suriname in Zuid-Amerika ligt en Nederland in Europa ligt en B)Nederland Suriname letterlijk en helaas figuur zowel fysiek heeft verkracht in het verleden, heeft 13 politieke partijen op een bevolking van 17 miljoen plus!

Kortom waarom heeft een land met zo weinig inwoners zoveel Politieke partijen nodig?

Iedere Politieke Partij praat over de huidige economie en een ieder weet het beter, daar is niets op tegen. Maar denken al deze partijen wel na over dat de stemhokjes straks moeten worden vergroot naar een afmeting van 10×10 meter want anders past het stembiljet wat inmiddels een formaat krijgt van A0 niet in het hokje en dat men dan het aankruisen van zijn of haar partij in een gleuf moet steken, die ook moet worden vergroot tot een dikte dat zowel De Ware Tijd, Times of Suriname en Dagblad Suriname er gelijktijdig in moet worden gepropt. Helaas is het antwoord NEE.

Wel geloof ik dat een groot aantal partijen een goede intentie hebben en hetzelfde belang hebben, namelijk een beter Suriname. Toch heb ik wel vraagtekens bij een groot aantal partijen, maar dit lijkt mij gezien de grote van de keuze dan ook heel normaal. Want heeft elke partij wel de goede intenties?

Wat ik mij afvraag, aangezien het in mijn bebrilde ogen te groot aantal politieke partijen, die veel al dezelfde belangen hebben. Waarom werken ze niet samen? Waarom niet fuseren tot 1 grote partij, want dan alleen kan je de geordende of beter gezegd oude Politieke partijen doorbreken. Nadeel is hiervan dat men zijn of haar voorzitterschap zal moeten opgeven en tja men blijft helaas in GROTESKE letters machtsgeilheid vertonen en is men hier helaas niet toe in bereid. Maar wat willen al die 21 partijen dan bereiken? Een vraag waar je slechts als antwoord op krijgt, dat ze allen de grootste partij van Suriname willen worden. Of? En nee ik beschuldigd niemand; gaat het perse om het stoeltje in de DNA wat ruim 16.000 srd per maand waard is?

Persoonlijk vrees ik het laatste, want als je slim bent dan werk je samen, om zo volgens naar jullie zeggen de gelouterde en veroudere Politieke partijen te elimenineren. Het is maar een tip van een simple columnist die zich absoluut geen pseudo politicoloog noemt. Verder wens ik alle 21 partijen en het dozijn wat er uiteraard nog wel zal bijkomen de aankomende maanden veel succes voor 2020. Nog meer hoop ik dat jullie iets doen met mijn tip “samenwerken en fuseren”, want anders praat men echt over een krankzinnige en doorgeslagen politiek.

Warme groet,
Appie König

opening
Fernandes Express
Passion in concert

27 REACTIES
 1. Wel je V7 noemen maar ondanks dat wint de tegenpartij toch omdat het volk graag in armoe wil leven.Vervolgens scheidt de V7 zich weer om individueel door te gaan.
  Waarom geen V7 blijven.Wat een ziekelijke geest hebben de Surinamers toch.Deze partijen komen niet geloofwaardig over.De afgelopen 2 jaar zijn weer ettelijke bijgekomen waaronder de jongste van Marinus Bee.
  Wat n poppenkast.
  Ben het eens met Appie Konig


  Maak melding
 2. 21 partijen is veel maar goed zo werkt een democratie iedereen heeft het recht om een eigen politieke partij op te richten. Lang leven de democratie in Suriname.


  Maak melding
 3. Er zou een kiesdrempel ingesteld moeten worden om de wildgroei van politieke partijen een halt toe te roepen.
  Politiek wordt in uriname door velen gezien als een springplank om de eigen belangen en dat van vrienden en familie te dienen.
  Ik zie heel weining kundige maar vooral oprechte politici die echt het goede met Suriname voor hebben.
  komt erbij kijken dat het opleidingsniveau van vele van hen te wensen overlaat.
  Je hebt een vorm van gedegen opleiding en charisma nodig om die verantwoordelijkheid te dragen.
  De afgelopen decennia is reeds bewezen dat de politiek misbruikt is voor vriendjes politiek en corruptie.
  Dus ook de mensen die nu roepen dat de VHP het tij zal keren zullen uiteindelijk tot de conclusie komen dat het ook daar draait om het eigen belang.,
  De nieuwe politieke partijen zullen nauwelijks iets toevoegen.
  Suriname is op alle fronten dusdanig gesloopt en vernietigd door de NDP dat het mijn inziens beter zou werken als er een zaken kabinet komt en alle politieke partijen van het toneel verdwijen. Dit is wellicht een utopie aangezien de machtsdronken politici vastgelijmd zitten op hun stoel en niet van plan zijn die plek uit eigen beweging af te staan. Tot die tijd zal er maar doorgemodderd worden in Suriname ongeacht welke politieke partij aan de macht komt.


  Maak melding
 4. Ik heb de eerste zinnen van dit artikel gelezen en kwam al snel tot de conclusie dat ik niet verder wilde/hoefde te lezen.

  Ging verder naar de ondertekening en zag Appie König staan. Heb ik misschien van gehoord, maar ken ik niet. Wil ik niet kennen, hoef ik niet te kennen.

  Niet geheel toevallig heb ik wel Politicologie/Bestuurskunde gestudeerd en nogmaals, zonder het artikel verder te willen aflezen vanwege de openingssfeer kan ik Appie König één ding meegeven:

  Al waren het 100 politieke partijen op een bevolkingsgroep van ruim 591.000, het geeft aan dat democratie in een land als Suriname hoogtij viert…

  Wat voor beschouwing je er, gevraagd of ongevraagd, ook op loslaat!!

  Me mars papa!


  Maak melding
 5. Appie Konig,

  Wat een lafaard om onder een pseudo naam dergelijk artikel te lanceren.
  Heb ballen, dan je als een opgefokte “PUSSY” te gedragen.
  Op afstand en onder pseudo publiceren zijn kenmerken van HUICHELAARS.

  LANG LEVE SURINAME.


  Maak melding
 6. Zodra bij wet wordt geregeld dat alleen personen met een goede staat van dienst en met een verklaring van goed gedrag een politieke partij mogen oprichten en werkzaam mogen zijn bij de overheid zullen automatisch veel minder politieke partijen overblijven !


  Maak melding
 7. Het land is nu nog meer verdeeld. De huidige politici, de meest corrupte, gewetenloze , meedogenloze ddb en roversbende, en alle ndp dagoes, zijn de ware oorzaak van de paars misdadige wortel didibri. Nog meer moorden, drugs en roof liggen in het verschiet als deze misdadigers wederom in 2020 door het paarse slachtvee, oerdom wordt gekozen. Oma en opa taki, dan is het wegwezen.


  Maak melding
 8. Het groot aantal politieke partijen in Suriname heeft alleen tot doel om de eigen belangen en die van de familie te dienen. Nooit zal een politieke partij het algemeen belang dienen. Ga maar na, vaak staat het bemachtigen van een zetel garant voor inkomen voor de hele familie en natuurlijk wordt het zo aantrekkelijk gemaakt om bijbaantjes voor de familie en vrienden te leveren. Gebeurt ook in Nederland op grote schaal en aangezien Suriname zich graag met Nederland weerspiegelt sluit ik niet uit dat hetzelfde in Suriname gebeurt.


  Maak melding
 9. Daarom is het van belang te weten hoe het systeem in elkaar zit en de eisen om een politieke partij op te richten en zetelverdeling etc., Suriname benadrukt een democratische staat te zijn. Fuseren is wel goed. Dat gebeurt min of meer op een kleine schaal. Wat nog moet volgen is de wetsaanname dat partijen zelfstandig de verkiezingen ingaan. Daarna staat het vrij om met welke partij dan ook een coalitie te stichten. Je moet wel de meerderheid hebben om te regeren, want anders sta je voor Jan lul. Als de VHP bijvoorbeeld om 28 (26 is voldoende) zetels vraagt, is het op grond van een totale overname zonder met wie dan ook samen te werken.


  Maak melding
 10. 21 partijen waarvan de helft als een nachtkaars gaan uitdoven. Mooie hiervan is dat het volk politiekbewust aan het worden is en naarstig opzoek is naar rechtgeaarde leiders en politieke figuren. Veel geluk; PING, HVB, PRO,Next Generation, Lijst Basir, PVF, PALU,enz,enz. Het draait om VHP, PL, ABOP, DA’91, NPS en de afslinkende NDP. Uiteindelijk komen VHP, ABOP, PL en NPS in het machtscentrum, en gaan uit elkaar omdat een andere moordenaar, rover, verkrachter en veroordeelde drugscrimineel President van Republiek Suriname wil worden; Lonnie, ik gha je lere! Wat gha klerelijer.


  Maak melding
 11. De plek waar je inkomen voor een paar jaar gegarandeerd is. Ga de binnenland in maak 500 gekken gek met je leugens,en je hebt een zetel. Of je nog dienstig bent voor het land of niet maakt niets uit. Of je aanwezig bent bij belangrijke vraagstukken in landsbelang? ?Je salaris wordt gestort.
  Dus eigenlijk moeten 517.000 mensen de politiek in .
  Inkomsten gegarandeerd.
  Lang leve de mpp’s

  Tjee


  Maak melding
 12. @ Aapie Konig. Wikipedia is geen juridische bron. Je kan informatie van WIki pedia niet gebruiken als feiten onderzoek. Raadpleeg de CBS statistieken van Suriname. DIe zegt dat ongeveer 90 procent paarse kakkerlakken in het land wonen. Dus klopt niet wat je zegt!


  Maak melding
 13. Laten ze bij inschrijving een bedrag neertellen.
  Zo denken ze effe snel een monie te komen maken.
  Ik vind het ook belachelijk.
  PING was ook zo een grappige partij.
  In Su komt geen enkele partij met plannen en manier van uitvoeren. Iedereen denkt als Bouta weggaat geeft Nl weer geld.
  Al die jaren had Nl bruggen kunnen bouwen in Su, dankzij USA hebben we stuwdam, Nederland heeft geprofiteerd van Su en niets anders. Ik moest maandagcent zetten voor watersnood nl.


  Maak melding
 14. waarom geen partij van binnen / buiten vrouwen, homo’s lesbiennes , donker gekleurden, rovers, drugs verslaafden, dan kunnen ze hun eigen problemen zelf voordragen oplossen..

  prachtig toch in een democratie als de onze..


  Maak melding
 15. voor die genen die appie Konig niet kennen , ff googelen en je weet waar je mee te maken hebt, niet veel bijzonders, maar ik ben het nu wel een keer met hem eens , belachelijk dat een natie met een ruim hals miljoen inwoners zoveel parijen moet hebben, geeft trouwens wel een aardig beeld over de eenheid van Suriname, hoezzoo Wan Pipel,en de verdeel en heers politiek vaart hier wel bij


  Maak melding
 16. Met zoveel mini partijen in existentie zou ik willen zeggen laat de DC, district raden en resort raden door het volk gekozen worden. De hoogste stemmen komen in.
  Zo kunnen ze ervaring krijgen en politiek rijpen. Ze kunnen het land beter dienen wanneer ze inde DNA komen. De ndp wil een een centraal geleide beleid hebben wat tot dictatuur leidt.Su wil democratie wat blijkt uit de vele partijen.


  Maak melding
 17. Sranan politici begrijpen nog steeds niet dat
  EERST de DEMOCRATIE in Suriname moet worden
  HERSTELD en HERBEVESTIGD !

  ALLE vernietigde Controlemechanismen herstellen,
  Fiod en stevige Rechterlijke Macht met voldoende
  mankracht met expertise, die via en Pluk Ze Wet alle
  via corruptie verkregen gelden en goederen terughaalt
  voor de Staat en de Bevolking !

  DAARNA kun je weer gewoon politiek gaan bedrijven !

  EERST SAMEN met een ZAKENKABINET DEMOCRATIE
  en MENSENRECHTEN HERSTELLEN !!

  MAAK EEN VUIST en VERGEET tot nader order de
  eigen politieke toko, het land is compleet vernietigd
  en is in chaos !

  BRENG EERST WET EN RECHT TERUG IN SRANAN !


  Maak melding
 18. geeft aan hoezeer wy versplinterd zyn, het ike ike syndroom niemandt schynt een ander wat te gunnen
  ik ben voorstander van een 2 partyen systeem ,ik denk dat suriname er meer aan heefd dan dit geldt verslindend party politieksysteem,al zou je 100 partyen hebben je heb toch maar twee meningen dat is of voor of tegen, ja en nee .i hope you get it. de rest is poppenkast
  het Parlement is een duur aangelegenheidt ,dus kan het niet zo zyn dat men zich niet serieus bezig houdt met de belangen van volk en staat en als er zoveel versplintering zou zitten dan kan het haast niet serieus meer zyn want dan komt eigen of party belang by kyken en dat is niet de bedoeling ,moet ook strafbaar zyn


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES