zondag, mei 26, 2024
HomeNieuws uit SurinameSantokhi: 'Welvaart alleen mogelijk door goed en transparant bestuur'

Santokhi: ‘Welvaart alleen mogelijk door goed en transparant bestuur’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO/GEORGETOWN, 24 mrt – ‘De welvaart van een land wordt niet bepaald door de natuurlijke hulpbronnen die het bezit, maar door goed en transparant bestuur’. Dat is de kern van de keynote van de voorzitter van de VHP in Suriname, Chan Santokhi zaterdagavond in Georgetown. Hij sprak als speciale hoofdgast tijdens het jaarlijkse diner van Transparency Institute Guyana Inc. (TIGI), onderdeel van Transparency International, een organisatie die zich inzet voor de wereldwijde bestrijding van corruptie. 

Santokhi ging diep in op het onderwerp, dat beide landen in hun ontwikkeling raakt. Hij ontvouwde zijn visie voor de korte en de lange termijn onder de titel: “Bouwen aan open, veerkrachtige en duurzame samenlevingen”. Hij ging uitvoerig in op de noodzaak voor transparant beleid en het verantwoordelijk houden van politieke leiders. 

We hebben allemaal gehoord van de ‘minerale vloek’ of de ‘Nederlandse ziekte’, het feit dat landen met een overvloed aan minerale hulpbronnen toch mislukken in het creëren van welvaart voor hun volkeren, zo hield Santokhi zijn gehoor voor. “Veel landen hebben op harde wijze geleerd dat vooruitgang niet afhangt van de hoeveelheid natuurlijke hulpbronnen, maar van de manier waarop het land wordt bestuurd. De meest fundamentele bepalende factor voor vooruitgang ligt daarom niet in mineralen, maar in de kwaliteit van het bestuur, ongeacht de beschikbare natuurlijke hulpbronnen”, aldus Santokhi. “De natuurlijke rijkdom behoort toe aan de bevolking van het land, dat direct en indirect van deze rijkdom moet profiteren door effectief, transparant en verantwoordelijk beheer door de regering en de toegewezen onafhankelijke autoriteiten”.

Hij hield een pleidooi voor krachtige instituten die de ‘check and balances’ moeten vormen om te waken over een goede en transparante wijze van het beheren van de natuurlijke hulpbronnen van het land. Santokhi zei zich te realiseren dat kleine economieën zoals die van landen als Suriname en Guyana niet altijd alle expertise compleet in hun huis hebben. “We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. We kunnen leren van andere landen. Het belangrijkste is echter de politieke wil om te komen tot krachtige instituten en op de naleving van afgesproken regels. “Als er geen politieke wil is, kan er niet veel gebeuren”.

Santokhi stond uitvoerig stil bij plicht die ieder van ons “individueel en collectief” heeft om te werken aan een vredige en ordentelijke samenleving waar normen en waarden leidend zijn. “Een vreedzame, productieve en tolerante samenleving is niet iets dat we erven, en het is ook niet door God geschonken of door ons voor anderen geschapen. Nee! Het zijn in de eerste plaats leiders die het gezicht, het beeld en de inhoud van onze samenlevingen bepalen”. Santokhi legde daarbij de nadruk op “Integriteit, transparantie en het afleggen van verantwoording als essentiële elementen. “Zonder deze waarden en normen, kunnen we geen open, rechtvaardige en duurzame samenleving opbouwen”. 

Deze ‘mindset’ vereist een inspanning van iedereen, persoonlijk én professioneel. Gezinnen zijn de basis waar normen als fatsoen en gemeenschapszin worden bijgebracht. Hij noemde zijn moeder als krachtig voorbeeld die het haar kinderen heeft bijgebracht. Ook via het onderwijs en scholen zal dit meer aandacht moeten krijgen. Hij riep ook religieuze organisaties, ondernemers, politici en ook politieke leiders op hun rol te pakken.

Santokhi gaf aan dat de toekomst er op zich rooskleurig uitziet. Maar, zo zei hij, “de toekomst zal alleen maar rooskleurig worden als we van koers veranderen, onze politiekvoering en onze manier van denken veranderen, en werken aan het creëren van een samenleving die nodig is om vooruitgang te boeken op het gebied van vrede en stabiliteit”.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

39 REACTIES
 1. Ik ben geen VHP aanhanger maar ik hoop echt als hij aan de macht komt dat zijn regering echt een afspiegeling is van de samenleving. En dat echt voor staat wat hij in het artikel zegt


  Maak melding
 2. Afspiegeling van de samenleving moet niet de kern zijn, maar afspiegeling van de kunde van het land.
  Zelfs als 10 Indianen de beste zijn op hun gebied, dan verdienen alle 10 om in een leidende en beleidsmakende positie te komen.
  Landen als Singapore, Maleisië, Luxemburg zijn kleine landen met goed gekwalificeerde mensen die steeds bezig zijn nog meer kunde te verkrijgen.
  Het gaat steeds om kunde en capaciteit en een doel.


  Maak melding
 3. De republiek Suriname en de Surinamers zitten behoorlijk in de put als het gaat om de financieel-, economisch- en sociaalgebied.

  Dat moeten alle politieke partijen zich heel goed van bewust zijn en dit in hun verkiezingsprogramma aan het volk duidelijk maken.

  Laat men het volk niet voor de gek houden. ddb, ndp (- kliek) hebben Surinamers en de republiek Surinamers zitten in heel grote problemen
  Laat men kijken naar: de buitenlandse leningen met de hoge rente die ddb, ndp gesloten hebben bij buitenlandse banken, interne banken. Deze moeten worden afgelost,

  De productie van Suriname stelt niet veel voor, oa aardolie, goud [, hout, visserij, landbouw, enz en de export leveren niet genoeg us-dollars op om al de importen te dekken van de consumenten in Suriname , laat staan de schulden af te lossen,

  Laat men nagaan hoe groot de schuld is voor iedere Surinamer die ze moeten betalen,

  ddb, ndp-kliek zijn niet in staat goed bestuur uit te voeren en beleid te maken. Zie de heel grote armoede en heel grote ellende, zie uw dagelijkse rekeningen die u moet betalen.

  Er moet een andere koers komen als Suriname echt uit het dal willen komen met betrouwbare bestuurders, politici, technocraten, goede technocraten, technologen, goed onderwijs en wetenschappen gericht op de natuurlijke hulpbronnen en samen werken met buitenlandse ondernemingen om join ventures te hebben.

  Surinamers zullen heel hard moeten werken en daarom moeten de doelen heel goed zijn. Suriname is een kleine economie, een import economie. Er moeten heel veel zaken in Suriname in orde worden gemaakt: infrastructuur, werkgelegenheid, werk en inkomen, pensioenen, minimumloon, huizenbouw, gebouwen, scholen, wegen, luchtvaart, internet online, electriciteit, water, enz, enz.
  Zaken als veiligheid, criminaliteitsbestrijding, veiligheid, rust, orde, vertouwen, inzet, offers brengen, samen werken, enz.

  Er moeten productie ondernemingen zijn die exporteren, waarmee heel veel us-dollars verdiend moet worden.

  Er zal flink hard gewerkt moeten worden. Suriname is een straatarme land met natuurlijke hulpbronnen, maar niet genoeg en bekwame mensen om dit om te zetten in productie- en exportondernemingen.

  ddb is een vloek voor Suriname, idem de ndp-kliek, jenifer simons, misikaba, adoel, bouwa, al die adviseurs, abrahams, jozefzoon, caldeira, jules wijdenbosch, sarmilia mansaram – kalidien, enz, dat leden van het kiesbureau die van de ndp zijn of met hen heulen.

  Sinds 25 februari 1980 heeft ddb en kliek Suriname straatarm gemaakt en heel veel ellende gebracht. ddb is een moordenaar, de grootste crimineel van Suriname en heeft om niet in de gevangenis terecht te komen een politieke partij ndp opgericht en president van Suriname te worden. Hierdoor hoeft hij niet in de gevangenis in Nederland, USA en in Suriname te komen. Hij doet aan zelfverrijking. Van beleid en bestuur heeft sergeant ddb heel kaas gegeven.

  Suriname moet de juiste koers opgaan en goed kijken naar landen die daar het beste zijn om hiermee samen te werken. Als Surinamers verkeerde keuzes maken zullen ze nog dieper de put in vallen. Suriname is momenteel armer dan Haïti.

  De Vooruitstrevende HervomingsPartij (VHP) onde de heer Chandrikaperkash Santokhi (CS) is het alternatief

  Time4Change!
  Kies voor de VHP!
  CS4Pres!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 4. ddb, ndp, ndp-kliek, de kleur paars, paarse vlaggen, paarse T-shirts is de vloek. Als jullie deze mensen of kleuren zien, zie dan de Surinaamse Vloek.

  Zie wat er met Suriname gebeurd is vanaf 25 februari 1980 tot heden onder ddb en kliek. Zie wie zijn vrienden zijn: maduro van Venezuela, obiang van Equatoriaal Guinee, Miguel Diaz-Canel van Cuba. Zie hoe die mensen daar straatarm zijn, geen mening mogen hebben, worden opgepakt en opgesloten, geen bezittingen en goederen hebben, heel grote armoede en heel grote ellende. Zie ook dat de leiders van deze landen stinkend rijk zijn. ddb (ndp-)kliek willen van Suriname ook dictaturen maken net als deze landen.

  Een verstandig mens blijft uit de buurt van de vloek.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 5. Het is keer op keer bewezen dat Bouterse en zijn bende het volk belazeren en bestelen.
  Het is keer op keer duidelijk dat zodra de NDP regeert Suriname het moeilijk heeft.
  Het is keer op keer bewezen dat met deze regering criminaliteit, corruptie en drugs handel toeneemt.

  De door Bouterse zelf verzonnen revolutie is nog steeds niks van te merken. Suriname glijdt steeds verder af en is nog steeds afhankelijk. Want er rust miljarden aan schuld op hun hoofd.

  NDP ministers hebben toegegeven en het is bewezen dat onder leiding van Santokhi Suriname veiliger was.
  Santokhi heeft internationaal respect.

  En toch zijn er Surinamers die niet in de feiten geloven.

  Het NDP-volk houdt zichzelve onder hypnose van leugens en waanbeelden.


  Maak melding
 6. Santokhi is a man with a mission: red Suriname.

  Beste Santokhi,

  Wees op uw hoede,
  binnenkort komt zakenpartner en goede vriend van Bouterse tevens drugscrimineel, Roger Khan, vrij.

  Bouterse treft al bepaalde maatregelen.

  Sherrif Santokhi u bent gewaarschuwd.


  Maak melding
 7. Het is nu of nooit . Ik ben er van overtuigd dat Santoki met een super goed verstand tijd nodig heeft om su uit de pinari te helpen. Maar heeft samenwerking nodig van nps en/of abop. Of je het met mij eens bent of niet maar zolang de creool de hindoestanen niet accepteerd zal het niet lukken. Samenwerking is belangrijk. Een neger als president wordt niets maar een Hindoestaan als president zal veel obstakels brengen. Wen er maar vast aan zou ik zeggen om vooruitgang te boeken.


  Maak melding
 8. Santhoki zegt de juiste dingen, echter dat zei Bouterse ook toen ie nog in de oppositie zat.

  Groot verschil tussen talk the talk en walk the walk, zeg maar.


  Maak melding
 9. Goed om te weten hoe hij over het onderhavig onderwerp denkt. Zeker de moeite waard om een buurland mee te krijgen in die visie. Dit laatste hebben de huidige machthebbers niet. In tegendeel, alles wat recht is wordt kapot geslagen en alles wat verkeerd gaat goed te praten. 24 tuangs en 2 judassen doen alles eraan om yuang te maken en groot te doen. Geen visie, missie, idealen en goals op lange termijn. Wat nu gebeurt is kaalslag plegen en denken dat het gewaardeerd wordt. Was Adhin op het veld als VP of als een hindoe burger die graag het podium betreedt. De waarheid is hard aangekomen, maar het is gezegd. Hij is met gelijke munt betaald en kan het niet hebben. Schuld geven aan de ander kan gemakkelijk, maar de hand in eigen boezem steken des te moeilijker. Nu niet gaan huilen, maar een keer duidelijk maken waarvoor je staat; ellendeling!


  Maak melding
 10. Waar blijft Gregory met zijn NPS. Is hij nog in slaap. Waarom neemt hij niet een beetje van de inspiratie van Santhoki. Op deze wijze zal de strijd niet worden gewonnen. Stuur Gregory naar huis en laat een andere inspirerende leider uit die groep aantreden> Laat de NPS’ers aub in opstand komen om deze luiaard te verjagen.


  Maak melding
 11. Oom Ree venetiaan had de paarse ndp dwazen, debielen, idioten en oerdomme stommelingen gewaarschuwd voor het gevolg van hun oerdomme duivels ddb bezeten stemkeuze. Anno 2019 90% trong ndp paria’ s.


  Maak melding
 12. Ik vind dat deze man ook een kans gegeven moet worden. Hij is redelijk gekwalificeerd, heeft geen strafblad en voorzover ik weet niet betrokken bij schandalen. Het gaat erom wie hart heeft voor het land en de gehele diverse bevolking.
  Zolang hij niet alleen familie en vrienden gaat bevoordelen, de economie wat op kan krikken en zorgt voor betere veiligheid dan is dat al een vooruitgang.
  Iedereen kan de beste intenties hebben om corruptie aan te pakken, maar dat is zo diepgeworteld in de samenleving dat je daar toch realistischer over moeten zijn. Want het maakt niet uit wie leiding gaat geven, wanneer corruptie echt aangepakt zou gaan worden, dan voorspel ik heel veel sabotage op kantoren, verbranding van kluizen en misschien nog erger.

  Alleen maar beoordelen op basis van afkomst en/of religie vind ik achterlijk. Daar moeten mensen binnen en buiten Suriname anno 2019 eens een keer mee ophouden.


  Maak melding
 13. Deze santokhi heeft volkomen gelijk!!! Discussie is uitgesloten!!

  @@Blakaboy! er is echter wel een hemels en aarde verschil!! Bouterse is een crimineel EN leugenaar EN bedrieger EN oplichter EN de didibri en de bakru en vele meer!! jiJ WEET HET OOK DONDERS GOED!!ect etc. Santokhie niet!!! Hij is de juiste vader van Suriname. schrijf het ergens op en lees na 4 jaren terug!!!


  Maak melding
 14. De meeste mensen in su zijn ongeletterd. Dit zijn ook de grootste ndp stemmers. Ddb heeft ze armer gemaakt en geeft dezelfde pers. Nu voedsel pakketten. Dezelfde mensen gaan nu beweren hoe geweldig ddb is en zullen weer op hem stemmen. Met alleen de stemmen van hindoestanen komt Santoki er niet. Totaal hindoe stemmen zijn ongeveer 12 zetels. Zolang javanen op pl stemmen en creolen op nps,abop,en ndp wordt het moeilijk voor Santoki. Meeste creolen voeden elkaar door haat te zaaien tegen Hindoestanen. Dus indivuduen probeer j eigen mensen verstand bij te brengen omdat dat Santoki niet gaat lukken. Uiteindelijk heeft ddb mooie praatjes en beloftes waar iedereen weer in gaat trappen en zij zullen zeggen: bouta gaat het land nu echt voorruit brengen hoor we geven hem nog een laatste keer 5 jaar. Die koeliman gaat alleen voor zijn soort werken mi no gie a mang mi stem. En zo zal KARMA weer toeslaan.


  Maak melding
 15. In de tijd dat Santoki minister was van juspol was de criminalteit erg laag. Hij heeft zichzelf vaker bewezen maar toen was vene pres. Vele zaken konden toen niet gerealiseerd worden omdat coalitie gevormd was door nps vhp pl abop. Pl en abop hebben vele zaken getreineerd. Vaak gedreigd met opstappen. Waardoor vhp zaken waar ze voor stonden niet heeft kunnen realiseren. Ddb heeft al 10 jaar de meerderheid en drukt alles door ook in negatieve zin. Ndp heeft niemand van een ander partij nodig. Wat Santoki nu wilt denk ik is ook de meerderheid zodat zaken gerealiseerd kunnen worden ipv pl en abop ( te accomoderen) te geven wat ze willen ten koste van het land/bevolking. Dus mensen het lot van suriname ligt in jullie handen, denk na, kijk niet neer op een ras. Wil j geen vhp stem nps. Er komt van nps niets zinnigs uit maar is nog altijd beter dan ndp.


  Maak melding
 16. Een poppenkast allemaal!
  Deze heer kan onmogelijk leider van Suriname worden,wie gaat op hem stemmen alleen mensen met de zelfde gezichten.
  Ze hebben bijna 80 jaar de kans gehad om wat van Suriname te maken,maar nee het was alleen maar plunderen van het land.
  Al die landbouw percelen werden tot eigendom gemaakt om die later te verkavelen en verkopen.
  Kijk maar naar Jogie die heeft de helft van Saramacca,en Mangalie niet te vergeten.
  Dus gaan jullie maar lekker vissen met jullie verenigde hindoestaanse partij!!


  Maak melding
 17. De heer Santokhi heeft een duidelijke visie en zal dit ook met lof waarmaken Hij is duidelijk en zeer kundig, is intelligent en beschikt over de tools, de vaardigheden en de juiste relaties in het buitenland om Suriname uit het slop / economisch isolement te halen. Deze man vormt voor mij dan ook het enige alternatief om het leiderschap van Suriname op zich te nemen. Ik hoop alleen maar dat sommige Surinamers niet zullen blijven hangen in bepaalde stereotype denkwijzen die etnisch gekleurd zijn. Er moet immers en hoe dan ook verandering komen in het adequaat besturen van het land Suriname, want het is hoog tijd om de corruptie aan te pakken. Ik ben ook ervan overtuigd dat hij vol verve en op discrete wijze deze job zal klaren. Met het ratificeren en implementeren van de anti-corruptiewet hoop ik van harte dat hij alle corruptieve figuren uit de huidige regering en parlement zal aanpakken. Hiermee zal hij dan tevens blijk geven dat hij zich verder als volkspresident kan profileren. Het waarachtige maar ook een verdienstelijke presidentschap komt hem m.i bij voorbaat ook toe.


  Maak melding
 18. Ik begin me af te vragen of de Nederlandse minister Blok van Buitenlandse Zaken geen gelijk had met zijn opmerking dat Suriname een FAILED STATE is gezien de manier waarop bevolkingsgroepen elkaar bejegenen.
  Is het wantrouwen in elkaar zo groot dat een constructieve samenwerking onmogelijk is?
  Zijn dit soort uitspraken alleen vanwege de verkiezingen?


  Maak melding
 19. Het is toch duidelijk welke leider internationaal respect krijgt en welke niet.

  Het is toch duidelijk onder welke leider Suriname veilig was en onder welke niet.

  Het is toch duidelijk welke leider verstand van zaken heeft en welke niet.

  Het is heel duidelijk dat Bouterse het volk oplicht en besteelt.

  Santokhi is a man with a mission: red Suriname !


  Maak melding
 20. 156 jaren afschaffing slavernij, 44 jaren onafhankelijk, maar nog altijd met de Europese nalatenschap van verdelen en heersen. En mensen vinden het raar dat Europeanen nog altijd trots zijn op hun koloniaal verleden. Hun werkwijze en ideologieën laten tot de dag van vandaag hun sporen zien over de hele wereld. Voordat apartheid bestond werd het hier toegepast.
  Al die giftige denkwijzen zijn systematisch eeuwenlang door de Europeanen gevoed aan mensen en ze lopen er nog steeds mee rond. Ik moet het ze nageven, het blijft een ingenieus plan om verdeeldheid te zaaien.

  Het is simpelweg te gemakkelijk om mensen tegen elkaar op te zetten.


  Maak melding
 21. ‘Samenzwering’ VHP en NDP mislukt

  PARAMARIBO – De regering heeft besloten niet alle voorgenomen wijzigingen van het huidige kiesstelsel en de Grondwet ter goedkeuring aan het parlement voor te leggen. Het voorstel om pre-electorale combinaties onmogelijk te maken, wordt gehandhaafd, maar het voorstel om de verkiezingen bij ressort- en districtsraden op basis van evenredigheid te doen plaatsvinden wordt geparkeerd. Zo bleek vrijdag tijden de openbare commissievergadering van het parlement die de plenaire behandeling van de beoogde wetswijzigingen voorbereidt. De plenaire openbare vergadering staat voor dinsdag gepland.

  “Het willen verbieden van pre-electorale blokvorming was een samenzwering van de VHP en de NDP om andere politieke partijen een hak te zetten”, meent vakbondsleider tevens VHP-lid Dayanand Dwarka. Volgens hem hebben deze twee partijen geheime afspraken om na de verkiezingen van 2020 een coalitieregering te vormen. De VHP was in eerste instantie niet tegen het schrappen van de mogelijkheid van politieke combinatievorming vóór de verkiezing, maar krabbelt nu terug volgens de vakbondsleider na de afwijzende reacties uit de samenleving.

  Verschillende partijkopstukken zouden de afgelopen periode hebben laten doorschemeren dat de VHP-fractie niet voor de wetswijziging omtrent ressort- en districtsraden zal stemmen. Hiervoor is een tweederde meerderheid van minstens 34 stemmen in De Nationale Assemblee nodig om de Grondwet te wijzigen. Zonder steun van de VHP zal de coalitie dat aantal niet halen en is volgens Dwarka daarom besloten dit voorstel voorlopig te parkeren.

  Hij voegt eraan toe dat blokvorming, met uitzondering van 2010 en 2015, de NDP altijd de das heeft omgedaan vanaf 1987. “Het was dus te verwachten dat deze partij bij de eerste de beste gelegenheid waarbij ze in de positie was om dit te verbieden het ook zou doen.” Het voorstel om de 1 procent-regeling te schrappen en te vervangen met een waarborgsom.

  Volgens Dwarka is de 1 procent-regeling niet het probleem maar de handhaving daarvan en controle daarop door de autoriteiten. Volgens deze regeling dienen politieke partijen minstens 1 procent van het officieel aantal geregistreerde kiesgerechtigden als lid te hebben. Deze maatregel was vooral bedoeld om te voorkomen dat partijen die nauwelijks een achterban hebben, aan verkiezingen meedoen.

  Controleren of de ledenlijsten van politieke partijen met de waarheid strookten, heeft in het verleden naar verluidt nooit effectief plaatsgevonden. Sommige partijen werden er zelfs van beschuldigd gewoon namen uit de telefoongids over te schrijven om deze vervolgens als ledenlijst aan te bieden aan de verkiezingsautoriteiten.

  Dat er een waarborgsom voor in de plaats komt, vindt Dwarka ook niet goed. Als het bedrag te laag is zodat alle partijen zich toch voor verkiezingen kunnen inschrijven, heeft deze maatregel geen enkele zin. Is het bedrag te hoog dan wordt volgens hem een ander probleem gecreëerd. Politieke organisaties die niet veel geld hebben, zouden in handen van kapitaalkrachtige personen, onder wie malafide of zelfs criminele figuren, gedreven kunnen worden en een speelbal van hen worden.

  Dwarka: “Het stellen van een waarborgsom is een verkapte vorm van het afgeschafte censuskiesrecht. We weten ook dat er nu al grijs en zwart geld in verkiezingscampagnes wordt gestopt. Er is weinig transparantie. Met deze nieuwe regeling zullen financiers meer invloed krijgen. Politieke partijen worden in handen van het kapitaal geduwd.”

  Aldus DWT

  Chhhan 4president.
  Wat een mop; samen met de NDP.

  Lekker betrouwbaar die hindoestaanse partij. 🙂 🙂


  Maak melding
 22. @ Niet Alles Dat Blinkt Is Goud
  Het is niet anders dan dat het verleden zijn sporen heeft nagelaten. Suriname is ooit bezit geweest van Nederland en de logica is dat alles ook door Nederland werd bepaald. Maar hoe dan ook, hoe wij ook hier samen kwamen de mensen hebben hun hart aan dit land verpand. De kunst is echter hoe kom je dan af van deze erfenis. Het antwoord is echter niet te geven aangezien Suriname een creatie is en zal blijven van Nederland. Het probleem is ook anders dat Surinamers in principe tegenstanders van elkaar zijn en daar zal men bij voorbaat vanaf moeten komen, wil men bewust worden van wat een pluriforme samenleving allemaal teweeg brengt. In mijn optiek zal Suriname nimmer een onafhankelijk staat worden.


  Maak melding
 23. Su is net als vele landen heel mooi, de mensen zijn divers, de ontwikkeling staat voor de voeten van het volk. Maar nu, in deze staat, ….. Het gaat niet zo goed met het land, het volk raakt van streek en de economie staat stil of gaat steeds achteruit. Dat het volk nooit honger zal lijden, dat staat vast, maar die samenleving verdient betere tijden net als voor iedereen! Ik denk dat iedere uitleg overbodig is.
  Beste aanvoeder, u verdient zeker een kans als het gaat om veranderingen. Er zijn genoeg mooie mensen om u heen: ras of religie of sekse, alle smaken moeten meedoen! Kennis is er aanwezig en ik wens u alle wijsheid.


  Maak melding
 24. Het is duidelijk welke leider internationaal wordt gerespecteerd.
  Het is duidelijk onder welke leider Suriname veiliger was.
  Het is duidelijk welke leider zich al inzet voor het volk terwijl hij niet eens in de regering zit.

  Santokhi is a man with a mission: red Suriname !


  Maak melding
 25. Damso = idioot, zwakzinnig, bolletjes in nemen, voedseltassen,, vloek, paarse ka! op 11 hoog in damsco, het hebben van een baas, kontlikker, een hond heeft een baas.

  De hele ndp is een vloek voor Suriname

  ddb, ndp, ndp-kliek, de kleur paars, paarse vlaggen, paarse T-shirts is de vloek. Als jullie deze mensen of kleuren zien, zie dan de Surinaamse Vloek.

  Zie wat er met Suriname gebeurd is vanaf 25 februari 1980 tot heden onder ddb en kliek.

  Zie wie zijn vrienden zijn: maduro van Venezuela, obiang van Equatoriaal Guinee, Miguel Diaz-Canel van Cuba. Zie hoe die mensen daar straatarm zijn, geen mening mogen hebben, worden opgepakt en opgesloten, geen bezittingen en goederen hebben, heel grote armoede en heel grote ellende. Zie ook dat de leiders van deze landen stinkend rijk zijn. ddb (ndp-)kliek willen van Suriname ook een dictatuur maken net als deze landen.

  Een verstandig mens blijft uit de buurt van de vloek.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 26. Land van manja en papaja.
  Land van bana boulanger.
  Land waar tussen de lianen tijgers loeren op hun prooi.
  Heerlijk STROPENLAND Heerlijk STROPENLAND
  Hoezee voor Surinaam.


  Maak melding
 27. Houdt de tien geboden ( wat niemand is gelukt , maar die didibri Bouta en trawanten alle tien geboden tegelijkertijd hebben overtreden) in acht en kom op voor het recht. Sinds 1980 heeft geen enkele Surinamer daadwereklijk in de bres gestaan voor land en volk. NIEMAND. Integendeel zijn notabelen sinds 1980 gaan heulen met de duivelse verderver Bouta, in ruil voor geld en macht. Anno 2019 zijn land, volk en het gros der paars verworden dwaze idiote zombies, paars misdadig ddb verziekt van aard. Misdadig van aard zijnde paarse onrechtvaardige politici heulen met de allergrootste misdadiger sinds 1980. Logisch dat veel domme ndp jeugdigen nu paarse criminelen zijn en het gros der paarse zombies lak hebben aan recht en wet. Oma taki, ndp na wang vloek die de waarheid en rechtvaardigheid in de weg staat.


  Maak melding
 28. De vloedgolven die op komst zijn zullen ervoor zorgen dat alleen de meest agressieven en “sterken” kunnen genieten van welvaart. De zwakkeren kunnen zich alleen vastklampen aan zwakke palen en funderingen en zullen verzuipen of worden levend begraven onder de modderpoelen.

  Een ding is zeker, ga je puur en alleen voor het geld en materialisme, dan zul je vroeg of laat zeer genadeloze en pijnlijke offers moeten brengen. Daar ontkomt niemand aan. Je hebt het immers over jezelf en je nageslacht afgeroepen.


  Maak melding
 29. Volk van Suriname : Dit moet je weten :
  Het recht van het volk is voor de Surinaamse gemeenschap.
  Zie info : WSO project van 4,5 miljard US dollars: https//volkvansuriname.org
  ” YES WE CAN ”

  Zie : Mededeling project WSO – o.l.v. R. Bharos
  Politieke-partijen en leiders schreeuwen op vele podia en houden het volk voor de gek voor eigen gewin en machtspositie.

  Let me tell you today :
  Niemand en ook niemand, ook geen vrouw, ex-minister, officier en/of politie of militair en/of president kan Suriname uit de economische problemen halen zonder gedegen industrie en productie, met de door God gegeven natuurlijke hulpbronnen in Suriname.

  Nederland heeft heel weinig voor Suriname gedaan en heeft op vele, manieren SME uitgebuit, van het land geprofiteerd en de ex-SME-Nederlanders in Suriname in de steek gelaten. Zoals bekend hebben de politieke partijen NPS en VHP met de andere partijen bijgedragen aan deze ondergang. Nu gebeurt het door de NDP o.l.v. Bouta en anderen.

  Laat niemand u wijs maken dat die en die mijnheer of politicus het land kan redden. Waarmee en hoe? Zonder enige oplossing of productie?

  Geen enkel partij heeft een gedegen politiek programma voor vooruitgang en economische herstel/groei en opbouw van het land.

  Het zijn weer allemaal de zakkenvullers die proberen het volk te bedonderen om aan de macht te komen, terwijl ze geen kaas hebben gegeten van ontwikkeling, bestuur en innovatie en van de productie/industrie etc., van de aanwezige grondstoffen en eigendommen en mogelijkheden in Suriname.

  Men praat alleen over het niet corrupt zijn en transparantie.
  KONDREMANG – Volk van Suriname – Weet dat het niet zomaar gaat veranderen.

  Waarmee gaat het land vooruit en is er wel een garantie voor een betere economische ontwikkeling? Hoe en waarmee? FA? Welke plannen hebben ze ? Let op : Zakenvullers

  Men moet uit goede huizen komen als men wilt gaan regeren, met het economisch belang van Suriname voorop.

  Gelet de situatie zoals het nu staat, en hoe de ontwikkelingen zijn in Suriname en op internationaal niveau etc. moet men o.a. grootschalig gaan produceren en gebruik maken van de nodige, natuurlijke hulpbronnen, om economische vooruitgang
  te boeken in Suriname, anders gaat het verder bergafwaarts.

  Al komt mijnheer die of die aan de macht, het gaat niet helpen. – NO WAY –
  Alleen losse kreten horen wij. Wat is de Oplossing ? Hoe ?

  Geen enkel partij kan Suriname uit de Crisis halen zoals het nu eruit ziet en op staat. Zonder grote productie/contacten/contracten en innovatieve-systemen voor de winning van onze natuurlijke hulpbronnen gaat het niet lukken.

  Je kan professor zijn of specialist en van de daken schreeuwen dat je SME gaat redden, en de oplossing hebt, maar er zijn geen gedegen plannen voor productie en ontginning van de grondstoffen en geen enkele partij heeft nog iets gepresenteerd.
  SOSO loos-alarm en valse beloften om aan de macht te komen om eigen belangen te dienen.

  Men heeft geen oplossingen, houdt het volk weer voor de gek.
  Hoe ga je de economische situatie aanpakken?

  Spreek a.u.b. de taal die het volk verstaat waar het over gaat, wat je oplossing is en wat uw partij van plan is.
  Laat het volk weten en wees duidelijk en houd de massa niet weer voor de gek.
  Geen enkel partij tot nu toe heeft een oplossing geopperd.

  Het project WSO i.o. is een mega project voor het Surinaamse volk vandaar dat ook de politieke vertegenwoordigers en alle partijen op de hoogte worden gesteld hierover.
  Wat gaan ze doen ermee? Wie vertelt het volk hierover?

  Het project met wat mega bedrijvigheden, mogelijkheden contracten/investering en met vele inkomens, staat open voor suggesties en adviezen en deelname van in s’lands en volks belang.

  Het is de bedoeling dat dit project een grote bijdrage zal leveren aan de gemeenschap. Het volk zal in de gelegenheid gesteld worden samen -ongeacht politieke kleur, etniciteit of status- deel te nemen in het project uit s’lands belang.
  Iedereen moet hiervan kunnen profiteren.
  Maak het de mensen, het volk bekend en geef duidelijkheid en wees transparant.
  Hopende jullie hiermee te hebben geïnformeerd en we zien uw ADVIEZEN/REACTIES
  graag tegemoet.

  Volks lied : Opo kondremang un opo ……………. Sranang grong ai kari oeng …………..

  ………………..” We sa seti kondre boeng “…………………………..

  Suriname Voorwaarts: Zie voor info Project West Suriname : WSO – https://volkvansuriname.org
  P.S.
  Ik moet denken aan een mooie leuze in SME:
  Na wang Waarschuw Gie deng – Gie deng, die e wani prani waswas-godo na ondro mi sapatia bong !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES