woensdag, mei 29, 2024
HomeOnderwerpenEconomieNieuwe werkwijze KMO-fonds zal in voordeel ondernemers in Suriname uitpakken

Nieuwe werkwijze KMO-fonds zal in voordeel ondernemers in Suriname uitpakken

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 22 mrt – Om de afhandeling van financieringsaanvragen via het Kleine en Middelgrote Ondernemers fonds (KMO) te versnellen, is een nieuwe werkwijze ingesteld. De lokale banken in Suriname spelen hierbij een belangrijke rol. Het bestuur van het KMO-fonds heeft verder besloten dat Surinaamse ondernemers uit alle sectoren via het fonds een financiering kunnen aanvragen. Het KMO-fonds heeft met de Hakrinbank NV en de Coöperatieve Spaar- en Kredietbank Godo een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Met andere banken en de bankiersvereniging worden nog gesprekken gevoerd.

Belangrijk in de nieuwe werkwijze is dat de ondernemer uiteindelijk zaken doet met een van de lokale banken. Als hij of zij voldoet aan de eisen van het KMO-fonds zal de bank een lagere rente hanteren dan bij niet KMO-klanten. De bank kan dit doen omdat het KMO-fonds een samenwerking is aangegaan met het Garantiefonds. Hierdoor is het risico voor de bank kleiner geworden. Financiering voor een grote groep kleine en middelgrote ondernemers zal bereikbaarder worden. Dit zal een positief effect hebben op de economische bedrijvigheid in Suriname.

De doelgroep die voor een financiering via het KMO-fonds in aanmerking komt zijn startende bedrijven, bedrijven die een doorstart maken of onvoldoende onderpand hebben. Ondernemers uit alle sectoren mogen deelnemen aan dit fonds.

De KMO-unit, een onderdeel van het Ministerie van HI en T, zal zich bezighouden met het begeleiden van ondernemers bij het proces van hun financieringsaanvraag. Dit zal ervoor zorgen dat de banken snel kunnen handelen, omdat alle relevante stukken al zijn voorbereid. De KMO-Unit en de banken zullen samenwerken bij het opstellen van uniforme documenten. De begeleiding van de KMO-Unit bestaat uit het helpen bij het maken en verzamelen van alle informatie die de bank nodig zal hebben om een financieringsaanvraag te beoordelen. Het maximaal te verstrekken leningsbedrag is gesteld op SRD 250.000.

KMO-klanten die bij de Hakrinbank een lening afsluiten kunnen rekenen op een lager rentepercentage van 9,75 %. Ondernemers die geïnteresseerd zijn in een financiering via het KMO-fonds kunnen contact opnemen met de KMO-unit via nummer 402080, toestel 1071.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

6 REACTIES
 1. BLA BLA BLA zeer opmerkelijk hoe mooi dit soort verhalen in de ether gelanceerd worden terwijl de praktijk heel anders en frustrerend is. Het is nog altijd zo in Suriname dat de informele sector overheerst maw er is genoeg geld in het land om van alles te doen, maar je moet de onderwereld in duiken om zaken in orde te krijgen. Jammer Jammer Jammer.


  Maak melding
 2. Mooi initiatief maar inderdaad afwachten of en hoe het in de praktijk werkt. Onvoldoende onderpand zorgt er voor dat goede bedrijfsplannen niet worden uitgevoerd. Een garantiefonds dat de risico’s voor de banken verkleint kan er voor zorgen dat banken wel leningen verstrekken en tegen een lagere rente.
  Maar als de overheid doorgaat met teveel uitgeven en het verruimen van de mogelijkheden tot monetaire financiering dan heeft ook een dergelijk garantiefonds geen zin want de overheid zorgt met haar beleid voor een neerwaartse druk op de waarde van de srd, hogere risico’s voor banken , hogere rentepercentages en minder bereidheid tot verstrekken van leningen.

  Hoe groot is het garantiefonds ?


  Maak melding
 3. Wat een BS.
  Ongeacht de monetaire situatie en de situatie op de geldmarkt voor Suriname, moet een ieder in het land weten dat het abnormaal onbeschoft is om een rentepercentage van 9,75% te vragen aan startende ondernemers.

  Wil je het volk echt helpen zichzelf op te bouwen, dan moet er echt minimaal 5% af. Dan pas kunnen we spreken van een financiële en economische stimulans.

  Een lage rente…., Een lage rente…, Een lage rente??!!!

  Me mars papa!


  Maak melding
 4. De rente in Suriname is inderdaad (on)behoorlijk hoog. Het is mij niet bekend waarom dat zo is, ik weet ook niet of het in de regio anders is dan in Su.
  Op zich lijkt het initiatief wel o.k. maar alles zal staan of vallen met de vraag of (door)startende ondernemers nog vertrouwen hebben in de Surinaamse economie. Suriname is een kleine economie waar regeringsbeleid veel invloed op heeft. Het lijkt mij niet dat op dit moment het interessant is om in Suriname te investeren. Ondernemers zijn gewend risico’s te nemen maar dan min of meer gecalculeerde risico’s. De situatie in Suriname is nu (te?) ongewis. De bancaire sector is in een dollar-crisis, de regering is met het oog op de komende verkiezing van plan monetair te financieren. Met name de onrealistische begroting met een tekort van miljarden srd baart grote zorgen. Het wekt in ieder geval de indruk dat de regering kennelijk van zins is populistische projecten prioriteit te geven boven structurele en duurzame zaken zoals gezondheidszorg, onderwijs, diversifiëren van de economie, met name landbouw en toerisme.
  Maar op zich, zoals gezegd lijkt het initiatief wel o.k. We zullen moeten afwachten hoe het in de praktijk gaat werken……”We benne benieuwd” zou Johny Kamperveen hebben gezegd.


  Maak melding
 5. in Nederland kun je bijna overal een lening krijgen van 1 tot 4 % rente p.jaar voor een hypotheek..

  Ik heb zelf een een lening van 2.0002 % op jaar basis en dan nog 30 jaren vast..

  alleen in sme wordt je dood gemarteld ..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES