vrijdag, mei 24, 2024
HomeNieuws uit NederlandSurinamers en de verkiezingen in Nederland

Surinamers en de verkiezingen in Nederland

-

Does Travel - naar Suriname

AMSTERDAM, 19 mrt – Wat is de impact van de aanslag gisteren in Utrecht op het stemgedrag van de Surinamers in Nederland. Later doen we daar verslag van. Eerst kijken we in de RTV-mediaspecial ‘Surinamers en de verkiezingen in Nederland’, hoe Srananmangs aankijken tegen de verkiezingen voor de Provinciale Staten die op 20 maart in Nederland gehouden worden.

Verslaggever Sam Jones  reist af naar het hoge noorden en praat daar met Mohn Baldew, voorzover bekend de enige kandidaat met een Surinaamse achtergrond in Groningen.

Op wie moet je stemmen en wat voor zin heeft het eigenlijk? Bekijk de aflevering hier:

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

25 REACTIES
 1. Ik wens deze man natuurlijk alle succes, maar sinds de PVDA door de VVD overruled werd ben ik geen PVDA-er meer. Even mijn probleem goed verwoorden: De PVDA was er om ons sociaal stelsel te bewaken. Ze hebben hun taak verzaakt. Kijk maar wat er van het sociaal stelsel is gebeurd en wat ervan is overgebleven. Ik ben diep teleurgesteld in de PVDA. Ook in Rutte van de VVD. Door zijn uitlatingen zie ik hem niet meer als mijn president.. Ik heb daarom besloten om op een oppositiepartij te stemmen om regering Rutte in de eerste kamer te dwarsbomen, maar ik ga nooit meer op de PVDA stemmen. Als ons sociaal stelsel wordt hersteld zou ik misschien van gedachten kunnen veranderen.


  Maak melding
 2. Wordt tijd dat me net als de Turkse en Marokkaanse Nederlanders op een partij stemmen die de belangen behartigt van ons Surinamers. En mij maakt het niet uit van wat voor etische achtergrond hij of zij komt maar dat er een keer een echte stem voor de Surinamers in het parlement komt . En niet als die enkele Surinamers die er nu zitten want verdedigen partij belangen en dat is heel vaak tegen wat de Surinaamse Nederlander wil.


  Maak melding
 3. Haha, die John
  Join de groep. Ik stem al jaren volgens het door John Kenneth Galbraith geïntroduceerd begrip;
  Countervailing power oftewel tegenwicht scheppende krachten
  Je zal nu toch wel hebben gezien waar politici zich tegenwoordig achter verschuilen;
  we hebben het inderdaad beloofd, we willen het ook waarmaken, maar we vormen een coalitie en moeten dan ook wel toegeven.
  Politici zitten er niet voor het volk, maar voor hunzelf. Denk maar aan de nacht van Schmeltzer en de nacht van Wiegel
  Wat het sociale stelsel betreft:
  deze is bedacht toen de bevolking veel kleiner was, toen men niet zo lang leefde, toen er minder gefraudeerd werd. Er moest wat gebeuren.
  Waar het mis is gegaan is dat zorgverzekeraars teveel macht hebben gekregen.


  Maak melding
 4. @ Marino
  een deel van je zin:
  “die de belangen behartigt van ons Surinamers.” Wat had je hierbij in gedachten?
  Het Surinaamse volk is zo heterogeen als maar kan. Gezamenlijke belangen?
  Bedoel je het Surinaamse volk in Suriname? Dat moet de regering aldaar doen.
  Het Surinaamse volk hier? We hebben dezelfde rechten als de blanke Nederlander.
  Dat wil niet zeggen dat er niet gediscrimineerd wordt


  Maak melding
 5. Dat cultuurtje van stemmen hebben Surinamers meegenomen uit Suriname en doen precies hetzelfde wat ze in Suriname gedaan hebben, stemmen op iemand uit de eigen cultuur en vooral als ze gunsten kunnen krijgen. Voorbeeld Rabin uit Den Haag, raadsleden Rotterdam, Bijlmer en andere plaatsen. PVdA is al lang niet meer in trek, CDA blijft een favoriete partij bij Surinamers. Voor de rest gooien Surinamers het ontvangen stembiljet eerder in de prullenbak dan dat zij de moeite nemen om een stem uit te brengen. Als ze het niet weggooien, dan wordt een ander voor een fles whisky gemachtigd en zo krijg lullo’s op plekken waar ze niet thuishoren.


  Maak melding
 6. Laten we het liever niet hebben over Surinaamse Nederlanders. Die bestaat domweg gewoon niet. 90% van de Surineds zijn gewoon blanken. Lach niet, maar het zijn zwarten en bruintjes met een blanke hart.

  Ik kan u garanderen dat de aanslag in Utrecht op onschuldige burgers geen invloed heeft op het stemgedrag van deze groep mensen. Surinamers zijn niet raciaal gericht en kunnen zich overal aanpassen.


  Maak melding
 7. De goede oude tijden van gasten als Wim Kok, Hans van Mierlo, Femke Halsema en Jan Marijnissen zijn voorbij. Die konden zich politici noemen en hadden een sociale inborst. Bij mij geldt dat als je je in de politiek begeeft, moet het primaire doel zijn om er voor de zwakkeren te zijn. Zo breng je een land tot grotere hoogten. Je hoeft je niet zo druk te maken om de rijken, die zijn al gesetteld. We zien nu dat er geen politici meer bestaan, maar managers. Die houden de boel draaiend. Zo kom je bijvoorbeeld op een Mark Rutte. Een manager is hij voor mij. Geert Wilders is een onruststoker en zeer raciaal bezig. Er zijn genoeg Surinamers die zo stom zijn toch hun stem op hem en zijn verachtelijke partij uit te brengen. Elk wat wils. Ga later niet klagen wanneer het accent niet alleen op Marokkanen ligt, maar ook verschoven wordt naar Surinamers.
  Als puntje bij paaltje komt, is er niet zo een groot verschil tussen Surinamers, Turken en Marokkanen. Dat geldt ook voor andere bevolkingsgroepen. Allemaal hebben ze een buitenlandse herkomst. Als ze niet zo bezig waren met het geloof en cultuur enz, konden en kunnen ze heel veel voor elkaar betekenen.


  Maak melding
 8. Mijn reactie is kort en bondig : of je door een kat of hond gebeten wordt, het doen gewoon pijn !
  Zowel in Su als in NL. als de mensen gekozen worden, zitten ze daar toch voor hun eigen belang.
  Zo zijn de populistische partijen tot stand gekomen, en wat gisteren in Utrecht gebeurt is, drukt ook op het stem gedrag van de mensen !
  @ pico
  Ik weet niet of @ John dat mee gemaakt heeft, de nacht van die heren die je opsomt !
  Gelukkig is de heer Schmeltzer de pijp uit, ik ga wel stemmen want als je dat niet doet, gaat je stem verloren. ( Gaat naar de grootste partij die gewonnen heeft, en dat is juist de partij waarop ik juist niet voor zou stemmen.) Ik denk dat het voor Groen Links ga stemmen, ga vanavond eens goed overwegen wat het wordt.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding
 9. @ Pakiratigri

  Geert Wilders was vroeger VVD´er bij zijn oom Bolkestein,door een mening verschil binnen hun fractie is hij opgestapt. Omdat het Nederlandse volk niet eens of beter gezegd, niet tevreden waren
  met hun ( programma ) Zo heeft is G Wilders een partij opgericht populistisch ) het blanke volk waren gelijk gecharmeerd, en stemden massaal op Wilders. Omdat de andere politieke partijen niet met Wilders wilden regeren is zijn partij helaas niet de grootste in de 2de kamer. @ pakiratigri de rest van het story ken je wel, dus ik kapt ermee.
  PS.Wim Kok is ook een LUL, ik wacht nog steeds op mijn kwartje, maar nog steeds niet gekregen !
  U remember that ??????????

  sari tori
  Jacko


  Maak melding
 10. Op wie je ook stemt, je wordt genaaid. Tenzij je heel erg rijk bent, dan is stemmen wel lonend. Dus ik pas. Dit keer en elke keer voortaan.


  Maak melding
 11. J. Zwartmans, dan maar gewoon stemmen op zij die bijten maar wel het minst pijn , want bij niet stemmen zit de kans er in dat je stem terecht komt bij zij die het hardst bijten en liegen zoals Pinokkio Rutte


  Maak melding
 12. SuriNeds die nog niet weten op welke politieke partij zij moeten gaan stemmen,
  zie:
  – kieswijzer of stemwijzer,
  – stemwijzer

  wow!
  Ik kreeg het advies: Code Oranje!, 50+, D66 ( Energie, vervoer, enz)

  De kleur Oranje zit er wel diep in: Nederlands Elftal, Hup Holland, Hup!, politiek oa Code Oranje en Suriname Orange movement!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 13. Ma as is profinsie ferkiesing, dang je moet tok kiese op welke profinsie ga jei stemme? So as profinsie limburg of profinsie brabant of noort-hollant.


  Maak melding
 14. Ik ga voor de ABOP stemmen, abop vindt het dat er teveel verkeersongelukken plaatsvinden.
  Daarom wil de Abop kamelen of dromedarissen vanuit Marokko invoeren, vind ik persoonlijk een goede zaak.
  Want marrons kunnen niet met een auto overweg !!!


  Maak melding
 15. @ Marron

  Goed idee, maar deze verkiezing vindt plaats in NL, en Abop is hier niet lol.
  Als de kamelen en dromedarissen poepen, wel opruimen milieu vervuiling lol.
  sari tori
  Jacko


  Maak melding
 16. Aan J. Zwarthart,

  Poep is niet schadelijk voor het milieu, dat wordt afgebroken door de natuur.
  Maar uitlaatgassen dat is pas schadelijk voor het milieu, kijk maar naar jou.


  Maak melding
 17. Ik heb vanmiddag de stemwijzers geraadpleegd. OMG, er komen partijen uit gerold waar geen enkel haar op mijn hoofd aan denkt op te gaan stemmen.
  De gevestigde politieke partijen hebben mij voor geen enkele betekenis. Populistische partijen ook niet. Dan blijft er weinig over.
  Ben nu de thema’s van de lokale partijen aan het doornemen. Ik ga altijd stemmen, dus hopelijk stuit ik op een partij die past bij mijn ideeën en denkwijze over een aantal zaken.


  Maak melding
 18. Surinamers zijn voorheen het meest betrokken geweest bij de PVDA. En de partij heeft het sociaal gezien toen ook goed gedaan in Nederland. Na Den Uyl, zijn van Agt en Lubbers ook een beetje in de zelfde lijn door gegaan. Het is weer tijd dat de PVDA weer in het centrum van de regeermacht kan komen ten goede van een betere sociale gemeenschap in dit land voor iedereen. Wat er nu allemaal gebeurd, daar zit niemand wederom voor de komende 4 jaren op te wachten!!!!! Denki nA , stem PVDA. Ik vermeld er wel bij dat ik met alle respect Ascher, als leider van de partij, geen sterke indruk zie maken, en wel hoop dat bij de eerst volgende tweede kamer verkiezing zij een echte gedreven leider zullen hebben gevonden om de boel te sturen en weer geheel op gang te krijgen!


  Maak melding
 19. Stemmen vind ik een groot poppenkast, want achter de schermen wordt alles bepaald door de multinationals en enkele andere machtige instituten en rijken. De politici moeten dansen naar hun pijpen, anders is het gedaan met ze, zoals we hebben gezien met Alexandre Pechmans.
  Tegen de kiezers wordt gezegd dat hun stem telt, maar iedereen weet wel beter.


  Maak melding
 20. Ik vind het een voorrecht om te gaan stemmen en zonde als je het niet doet. Wat ik niet begrijp is dan velen op deze site hun politieke voorkeur kenbaar maakt. Wat interesseert het mij of je op de PVV of op Forum gaat stemmen ?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES