vrijdag, maart 29, 2024
HomeOnderwerpenEconomieImporteurs in Suriname voeren overleg met ministerie over prijzen

Importeurs in Suriname voeren overleg met ministerie over prijzen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 17 mrt – Gelet op de ontwikkelingen, die een druk uitoefenen op het prijsniveau, heeft het platform van importeurs van levensmiddelen een gesprek gevoerd met minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme. Tijdens dit gesprek hebben de importeurs hun bezorgdheid geuit over een aantal zaken die zich momenteel voordoen. Minister Tsang ging in op aspecten die zij naar voren brachten, zoals het beleid met betrekking tot de basisgoederen, prijsbepaling op de markt, het winkelvergunningenbeleid, de lokale kipsector en de economische vooruitzichten. 

Op de vraag over de basisgoederen gaf de minister aan, dat HI&T een lijst van basisgoederen hanteert waarbij maandelijks de prijzen van deze goederen zijn opgenomen en ook de betaalbaarheid en de beschikbaarheid van deze goederen gegarandeerd zijn. Het Ministerie is tevens belast met de opzet, coördinatie, supervisie en implementatie alsmede de monitoring van het project, dat gefinancierd wordt door de International Islamic Trade Finance Cooperation (ITFC). Dit project is bedoeld ter voorziening van grondstoffen, hulpstoffen en verpakkingsmateriaal voor de lokale productie van geselecteerde basisgoederen, medicamenten, medische verbruiksartikelen en input voor de land- en tuinbouw.

Verder zijn er vragen beantwoord met betrekking tot de ervaringen op de markt bij etiketteringsinspecties, de veranderingen op de markt met betrekking tot lokale kip en importkip en de bijdrage die de importeurs kunnen leveren door middel van collaboraties met het ministerie. Aan het eind zijn afspraken gemaakt met de importeurs over gezamenlijke afstemming van het vergunningenbeleid. Ook de logistieke aspecten van het transporteren van goederen moeten worden uitgewerkt en er moet transparantie hierin worden gebracht.     

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

10 REACTIES
  1. Wie zich de jaren tachtig herinneren weten dat die spoedig voor de deur staan. EA fasi, met eigen deviezen in het buitenland importeren. Koers was 1 op &. Maar baas zijn stamangs en kawfoetoeboi kregen dat voor 1,77 voor i US. Bigi njanga beng meki olv van bam]nkboef Koetschalk. Soso roof, srefi sani e go pesa. ndp na soso roof en moord.


    Maak melding
  2. Een land als Suriname had al lang een bloeiende agrarische sector en levensmiddelenindustrie moeten hebben. Helaas is geld verdienen met importeren en voor een hogere prijs verkopen gemakkelijker dan investeren in land- en tuinbouw en het opzetten van een levensmiddelen industrie. Mariënburg bijvoorbeeld had men nooit failliet mogen laten gaan. Essentieel voor de voedselindustrie. Nederland wilde Suriname vanwege de suiker en Suriname denkt, ach, wat moeten we er mee?
    Het gevolg deze politiek is dat duur verdiende buitenlandse valuta het land uitstroomt om de meest basale levensbehoeften te importeren die men ook zelf kon produceren.

    De vergadering met de minister wekt de indruk dat de situatie nijpend begint te worden. Nu moet de voedselvoorziening dus al gefinancierd worden via de International Islamic Trade Finance Cooperation. Daar zal Suriname iets tegenover moeten stellen. Wat?

    Venezuela heeft ook verzuimd in dat soort zaken. Ze dachten met de olieinkomsten alles wat nodig was te kunnen betalen. Ook zij dachten dat ze een rijk land waren. De supermarkten zijn leeg, de mensen lijden honger, de medische voorzieningen zijn ingestort.
    Een rijk land is niet rijk vanwege de natuurlijke rijkdommen van dat land maar vanwege de mensen die in dat land wonen en wat ze met die rijkdommen doen.

    Wanneer wordt men wakker in Suriname?


    Maak melding
  3. Ndp is en staat voor misdaad, onrecht, bedrog en armoede. Overal waar onrecht en bedrog ( ddb en roversbende ) is gaat het volk ten onder. Terecht kan dat gezegd worden van al die ndp paria’ s, ze verwachten voorspoed olv de duivel ddb, anno 2019, alleen maar tegenspoed, alleen de duivelszoon didibri en gewetenloze trawanten ( de werkelijks haters van land en volk ) hebben zich stinkend corrupt verrijkt.
    Tang bribi a didibri ddb, wo k.


    Maak melding
  4. @ waar de staat Suriname naar toe zou moeten overgaan is een terughoudend importbeleid voor goederen die gemakkelijk met de nodige knowhow en middelen op zeer korte termijn lokaal geproduceerd zou kunnen worden en een beleid voor middel lange termijn om deze producten structureel te kunnen blijven produceren. Dit kan d.m.v. een stappenplan welke er in moet voorzien jaarlijks 10 procent goederen minder te importeren. Met daar tegenover een productie van 15 procent.

    Dit zal bemoeilijkt worden en in eerste instantie verzet oproepen van importeurs en consumenten, maar er zal door gebeten moeten worden.

    Ook zal het beleid gericht moeten zijn dat m.u.v. medicijnen en medisch, land en tuinbouw apparatuur en enkele andere producten er geen geld geleend mag worden voor directe consumptie. Ook dit kan op verzet rekenen en zal er door gebeten moeten worden

    Surinamers denken te vaak bij handel aan import. En binnenlandse consumptie. Minder aan export. Daar zullen ze gevoelig voor gemaakt moeten worden.


    Maak melding
  5. Suriname groeit
    Volgende verkiezingen zal alles duidelijker worden aangegeven. Deze volgende generatie die nu de kans krijgt haar vleugels te spreiden, zal dat ook doen en geen kapotte partij kan dat nog stoppen. De politiek is te gemoderniseerder dan het tien jaar geleden was. En alsnog voor het geluk van die biologische klok in ons allen zal het niet meer lukken om tegendraadse activiteiten te manifesteren om de volgende bloeiende generatie proberen te verslaan. De partijen die tegendraadse activiteiten willen proberen te laten slagen zullen tegen hun eigen kinderen willen “vechten”. Dit is de realiteit. Nu zal echt ons volkslied gaan gelden: “Opo kondremang oen opo”.
    Suriname gaat straks echt bloeien…


    Maak melding
  6. Hard op weg naar de afgrond ..investering zijn uit gebleven…een kuiken groeit binnen 6 weken uit tot een pan klare product ..ondank het grond die su rijk is gebeurt er geen moer…handje op houden is het snelste wat ze geleerd hebben…oeps weer een gift…


    Maak melding
  7. De situatie waarin Suriname zich nu bevindt is veel ernstiger dan de meeste mensen denken. In “welingelichte kringen”, radioprogramma van ABC hoorde ik gisteren dat er feitelijk nu een importstop heerst. Curtis Hofwijks kan weer, terecht de straat op om te vragen: “pe a moni de”. Minister Hoefdraad zal de geschiedenis ingaan als de meest onbekwame minister in de geschiedenis van Suriname. Deze figuur (zo genaamde econoom) heeft het land aan de rand van de afgrond gebracht, met zijn ongebreidelde leenzucht. Het gesprek tussen importeurs en de minister van HI kan nuttig zijn om chaos bij de detailhandel en paniek bij de consument te voorkomen. Maar het grote probleem is dat we financieel economisch op drift zijn geraakt onder leiding van de “grote roerganger” DDB. Ik vraag mij af of en zo ja wanneer de president gaat inzien dat Hoefdraad, zijn wonderboy Suriname alleen maar ellende heeft gebracht. De vraag begint te rijzen waarom de president deze figuur nog steeds op zijn post laat zitten. Is de president hem “iets” schuldig misschien?
    Het is in ieder geval te hopen dat de kiezer in 2020 een eind zal maken aan het wanbeleid van deze regering van leugenaars (Mustadja, Hoefdraad, Dodson) en pajongwaaiers (de rest van de ministerraad en de coalitie in DNA)


    Maak melding
  8. Over welke betaalbaarheid heeft de minister het.
    De betaalbaarheid voor de importeurs of de betaalbaarheid voor de consument. U en ik dus. De waarde van de Surinaamse munt is voor 60% verdampt door deze klote regering. Dit betekent dat u ten opzichte van 2015 60% minder goederen in je boodschappenwagen kan kopen. Oorzaak hiervan: De NDP heeft via Hoefdraad de verkiezingen van de NDP in 2015 met twee miljard aan SRD monetair laten financieren, Dus: de NDP is de veroorzaker van uw koopkrachtvermindering. Mijn advies: ga in 2020 stemmen. Blijf niet thuis. Stem op elke partij maar niet op de NDP. Ze hebben u in 2015 belazerd, Belazer ze terug.


    Maak melding
  9. Op economisch gebied zal ik Suriname ook nooit begrijpen. Eén ding is mij wel duidelijk geworden. Suriname is bang voor mechanisatie. Zonder mechanisatie kom je niet ver met Landbouw , veeteelt en visserij. Dit zijn altijd mijn paradepaardjes geweest want als je deze 3 zaken goed doet komt industrialisatie vanzelf van de grond. Denk aan conservenfabrieken etc. Wist je dat je met mechanisatie, vanwege de positieve klimatologische omstandigheden in Suriname, 3 keer per jaar mais kan oogsten. in Nederland is dat slechts 1 keer per jaar mogelijk. Onbegrijpelijk dat Nederland toch nog veel meer mais produceert dan Suriname. De hoofdvoorwaarde is dat je moet mechaniseren.
    Bron: onderdeel van mijn multibedrijvenplan over Suriname. U begrijpt wel dat het telen van mais slechts een klein onderdeel is van een groter geheel. Mensen die mij kennen weten dat ik altijd van die uitgebreide ondernemingsplannen zit uit te broeden.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES