vrijdag, mei 24, 2024
HomeOnderwerpenEntertainmentMeeting ministerie met muziekindustrie Suriname over auteursrechten en royalties innen

Meeting ministerie met muziekindustrie Suriname over auteursrechten en royalties innen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 16 mrt – Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) heeft deze week aftastende gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de Surinaamse muziekindustrie. Dit gebeurde tijdens een speciale bijeenkomst in de Kamer van Koophandel. De bedoeling was om de creatieve industrie waaronder, kunst, muziek en nijverheid, te informeren over onder ander het auteursrechtenbeleid door het Bureau Intellectuele Eigendommen (BIE) van het ministerie.

BIE is de uitvoerende instantie van het auteursrechtenbeleid van de overheid. Artiesten zijn geïnformeerd over de taken en bevoegdheden van dit bureau. Ook de toegankelijkheid van de Surinaamse muziekindustrie tot de digitale service voor muziek Spotify kwam aan de orde.  

Volgens Darryl Pinas van BIE zijn veel mensen niet bekend met het auteursrechtenbeleid. Hij gaf daarom een uiteenzetting van de verschillende facetten binnen het auteursrechtenbeleid en het gebruik van diverse muziek streamingsites waaronder de internationale muziek streamingsite Spotify.

Volgens de Surinaamse overheid is deze bijeenkomst met de muziekindustrie een eerste aanzet om samen met de artiesten van gedachten te wisselen over hoe Suriname royalties kan innen en hoe wij ons land internationaal bekend kunnen maken. Aan de artiesten is daarom gevraagd na te gaan wat de knelpunten zijn en wat de overheid kan doen om die op te heffen opdat de artiest optimaal toekomt hetgeen waarvoor hij/zij heeft gewerkt.

https://www.youtube.com/watch?v=43PTOuIsSoM

opening
Fernandes Express
Passion in concert

5 REACTIES
 1. Haast iedere week lees je dat de Surinamer hier niet op de hoogte van is daar niet van.

  Bij mij rijst de vraag op. Is de gemiddelde Surinamer echt zo dom, naïef, niet belangstellend wat hem of haar raakt of faalt de informatie verzorging naar hem of haar toe?.

  Je zou je als je het laatste afvraagt, wat de kwaliteit is van de NII, met name de overige medewerkers. Van Limbo weten we het al. En wat het criterium is om daar aangesteld te worden. Vogeltjes hebben mij ingefluisterd, dat dit is een halve uur seki go is, op tonen van de formatie Saka punta.


  Maak melding
 2. “De formatie Saka Punta” ….
  Wuhahahahaha..

  Natuurlijk is dit voor Surinaamse muzikanten mooi en een voorwaarde voor plaatsing van hun muziek op Spotify. Geweldig die waardering!

  Maar laten we hopen dat niet opeens iedereen gaat denken binnen te kunnen lopen. Want er zal niet veel veranderen. Muziek betaalt slecht in deze contreien. Ga toch naar school en maak er een hobby on the side van.

  Je maakt goed muziek en je verdient een aardig zakcentje (wie luisteren nou allemaal naar de Surinaamse wereldmuziek en wie betalen er nou voor?) of je muziek is slecht en je wordt een rovende ex-muzikant/zanger. Lees je vaak genoeg over in de krant.

  Meer smaken heb je gewoon niet.

  Mensen blij maken met een dooie mus..

  Me mars papa!


  Maak melding
 3. Robbert: Geen interesse en ook onwetendheid alsmede vergeetachtigheid.
  De regering maakt wetten, die daarna in de ijskast worden gedaan. Controle op naleving van de wetten en de bekendheid daaromtrent is nihil.
  ook leert men niet uit het verleden. We hadden een stichting genaamd Sasus, opgericht door een slimme Hindoestaan, die vertelde de belangen van artiesten te behartigen. In werkelijkheid werden zijn belangen en dat van zijn vrouw behartigd, Deze figuren zaten voor vrij hoge salarissen op de payroll van de stichting. Ze inden rechten voor de artiesten en de artiesten kregen geen moer.
  Er zijn diverse rechtszaken hieromtrent geweest,
  Het merkwaardige is dat de belangen van de artiesten middels een vereniging behartigd kunnen worden en niet via een stichting. Zelfs de rechter in Suriname had deze structurele fout niet door.
  Hij had de stichting moeten dwingen een verenigingsvorm te kiezen.
  Hopelijk dat de Surinamers uit deze fout lering trekken en het in de toekomst beter gaan doen.


  Maak melding
 4. “Artiesten in Suriname kunnen zich binnenkort officieel als ondernemer registreren.”
  “Een voordeel van de aanpassing van de wet is dat de artiest officieel als ondernemer geregistreerd kan worden en dan ook makkelijker naar de bank zal kunnen stappen voor een lening”

  Belangrijker lijkt mij dat de aangekondigde wet er ook heel snel komt. En dat het niet weer de zoveelste verkiezingsstunt is van demento Bouterse. Je weet wel de mensen iets voorhouden en op het laatste moment zeggen “sory mensen wij gaan pas na de verkiezingen weer verder” en daarna is het weer slappe bana ting en “beuuu domme burgers mie naai onoe bakka adjing”.

  En dan de mogelijkheid voor leningen ?
  Banken geven leningen aan mensen met een vast contract en die moeten ook al een aantal jaren in vaste dienst zijn bij hun bedrijf.
  Verder moet je een onderpand hebben.
  Die tenminste evenveel waard is als de lening.
  Een perceel, huis, bedrijf of ander ontroerend goed.

  Met alle respect muziekanten in Suriname hebben niks te bieden als onderpand.
  Teveel mensen in dit land met een te kleine bevolking denken het te zullen maken in de muziek.
  Iedere muziekkant/zanger(es) in Suriname op een enkeling na, heeft muziek maken als bijbaan.
  Je kunt er gewoon niet van leven.
  Kijk maar naar Kasimex, South South West, en al die Suripop winnaars.
  Zij hebben een day-job voor hun broodwinning. Het muziekmaken is een side-job voor die mensen.

  Iets in de muziek beginnen is hetzelfde als een bedrijf opzetten.
  De bank wil dan een ondernemingsplan zien.
  Een inschrijving bij de Kamer Van Koophandel alleen is niet zaligmakend en zeker onvoldoende om een lening te krijgen.

  Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme, neem jou familie maar in de maling.
  Je weet zelf dat de mooie praatjes die Bouterse, Hoefdraad en de pinda hoofden bijgenaamd adviseurs van Bouterse verzinnen gewoon grote leugens zijn.
  Ze proberen de kiezers weer flink wat zand in de ogen te strooien met loze beloften over prut wetgeving.
  Stephen Tsang ga je maar heel diep schamen sufferd.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES