dinsdag, februari 27, 2024
HomeOnderwerpenEntertainmentNieuw: de eerste 'Phagwathon Color Parade' in Suriname

Nieuw: de eerste ‘Phagwathon Color Parade’ in Suriname

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 16 mrt – De Organisatie van I Love Su introduceert ingaande dit jaar de ‘Phagwathon Color Parade’ in Suriname. Dit om het Phagwa festijn op een hoger en internationaal plan te tillen. De nationale viering van Holi Phawa zal dit jaar in een nieuw jasje worden gestoken waarbij er, los van de verschillende Phagwa feesten in en rond Paramaribo, ook een Phagwaloop zal worden gehouden. Het wordt een gezellige loop waarbij participanten uit verschillende categorieën gedurende de hele wandelloop onder genot van live of versterkt muziek door de gehele route worden geleidt.

In een persbericht schrijft de organisatie:

De parade heeft veel trekken van de Carnaval parade waar muziek, feesten en gezelligheid centraal staan. Het idee is om rond de Phagwa periode het aantal toeristen/bezoekers in Suriname te boosten. Het Owru Yari festival in Suriname heeft reeds een gevestigde nationale, regionale en internationale naam en het Phagwa festival sluit naadloos aan op de lijst.

Suriname is rijk aan cultuur en diversiteit. De viering en betrokkenheid van elk cultuur bij de verschillende culturele activiteiten/feesten maakt ons apart en levert een belangrijke potentie/bijdrage aan het boosten van Suriname als Cultuur toerisme in de regio.

De Surinaamse Phagwathon is in grote lijnen geïnspireerd door diverse Holi Phagwa gedreven evenementen in de Verenigde Staten van America en Europa, die ook bekend staan als kleuren-parades zoals  de Sri Sri Radha Krisha Temple in Spanish Fork in Utah, “the festival of Colors”, “the Holi One”, “the 5K Run”, “Color Me Red” en de overige holi geinspireerde muziek festivals in Europa. Uiteraard zullen wij onze eigen karakteristieken aan de Phagwathon geven zodat het Surinaams tintje naar voren komt.

Organisatoren van carnival activiteiten in de buurlanden, alsmede de Ambassades en internationale organizaties die actief zijn in de regio. 

De organisatie zorgt ervoor dat er muziek trucks verspreid over de lopers menigte zijn verdeeld zodat de feestsfeer ten alle tijde aanwezig blijft. Het evenement zal op 21 maart a.s. plaatsvinden waarbij de start en eindfinish bij de boulevard aan de Antondrachtenweg is. Participanten kunnen na de loop gelijk aansluiten bij het Lustig Phawa festival die eveneens op het Terrein van de Boulevard wordt gehouden. 

Inschrijvingen kunnen tot uiterlijk 18 maart 2019 bij Dresscode aan de Domineestraat 22.

Participanten ontvangen na inschrijving een Phagwathon T-shirt,  een Fles Holi poeder, een Phagwathon exclusieve wristband en goodies van de sponsoren.Voor meer informatie en updates, bezoek de website op: www.phagwathon.comof follow de official social media pages van Phagwathon op Facebook en Instagram.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

11 REACTIES
 1. Ik hoop dat chautaal muziek zal worden gemaakt en holi liederen zullen worden gezongen tijdens deze optocht zal want dat hoort bij Holi Phagwa.
  Voor de rest verdient dit initiatief alle lof.
  Zou graag een keer dit feest in Suriname willen meemaken en meevieren, maar zolang Bouterse de scepter zwaait, blijf ik weg uit Suriname.


  Maak melding
 2. Phagwafeest is geen religieuze hindoefeest meer mr verworden tot n rommelfeest. (Alcahol,drugs,ordinaire dansstyl,vechtpartyen,hoerery) n noem mr op.de meeste zien ht feest als n uitlaatklep zonder kennis t hebn vn d betekenis ervan. Ht hele land word omgedoopt tot n grote orgieparty als ht ware. Aln mr moreelverval.


  Maak melding
 3. Feesten het hele jaar door en de armen vergeten zij het hele jaar door.
  Kijk naar de erbarmelijke oproepen van 1 voor 12.
  Oproepen waar Surinamersver onder de armoedegrens leven.

  Sari TORI.

  Iedereen Subh Holi, vergeet de behoeftigen niet.


  Maak melding
 4. Over de roti bedacht door Hema, door AH en heel recent door Bonduelle, zijn veel reacties gegeven.
  Echter de Surinaamse roti is niet te kapen, wordt enkel ‘verkracht’.
  Maar over de wijze hoe het Phagwa feest tegenwoordig gevierd wordt, geen enkel kritiek.
  Het Phagwa feest wordt gekaapt en ‘verkracht’ net zoals dat bij de roti het geval is.
  Dat er een Phagwathon wordt georganiseerd is prima, maar waar blijven chautaal en de typische Phagwa liederen?
  Sharp Ganga heeft hieraan een column gewijd.

  COLUMN: PHAGWA
  16/03/2019 14:00 – Ganga
  Sharda Ganga
  Sharda Ganga
  Die goeie ouwe tijd van Phagwa-feesten zoals Phagwa gevierd hoort te worden, wat een goeie oude tijden waren dat toch. En wat zijn we toch ver afgedwaald van die goede oude tijden, we moeten terug naar die mooie tijden toen we Phagwa nog vierden zoals het hoorde. Als ik het geklaag rond de komende Phagwa-viering bekijk, dan zijn er pakweg twee klaagzangen te onderscheiden.

  De eerste klaagzang gaat over het hoog gehalte aan buitenlandse artiesten in de twee evenementen die elkaar bekampen. Surinaamse artiesten in het algemeen komen er wederom bekaaid vanaf, en de tweede klaaglijn borduurde daar op voort, dat je met een vergrootglas moet zoeken naar enige verbinding met Phagwa, en de specifieke muziek die bij Phagwa in Suriname hoort: baithak gana en chautal – de Hindostaanse artiesten kunnen het helemaal schudden.

  Heel hip en hip-wannabe-Suriname viel over elkaar heen in het becommentariëren van de evenementen; als je de discussies zo af en toe vanaf de zijlijn bekeek zou je bijna denken dat het he-le-maal leeg zal zijn, zowel op het Onafhankelijkheidsplein (dan kan het gras tenminste nog even doorgroeien) als de Boulevard. Want er was behoorlijk wat collectieve verontwaardiging over deze miskenning van onze eigen artiesten en onze Phagwa-traditie. (Dat ik niet tot de hippe ‘it’crew behoor blijkt uit mijn gebruik van het woord hip).

  Natuurlijk zal het stampvol zijn op beide locaties, dat hebben de organisatoren echt wel goed bedacht, zo een leuke hype levert alleen maar meer gratis publiciteit. En ik vermoed dat als er een derde evenement was met alleen Surinaamse artiesten, al die hippe klagers daar echt niet voor zouden kiezen, want excuses zijn zo gevonden toch? Dat je die Kries Ramkhelawan elke week wel kan zien, maar Machel Montano? Ook al wist de helft voor zijn komst niet wie dat is.

  Het zou me eigenlijk een worst wezen wie naar welk evenement gaat en hoe iedereen Phagwa wil vieren, totdat de Sanathan Dharm Maha Sabha zich in het rumoer stortte, en ons voorhield dat Phagwa een religieus feest is en dat we toch vooral vegetarisch moesten eten, dus ook geen worst, en geen alcohol moesten schenken of drinken. Natuurlijk weet ik, als geboren hindoe, dat Phagwa een religieuze achtergrond heeft.

  Maar in al mijn vijftig zoveel jaren van Phagwa is dit de eerste keer dat ik zo een publieke oproep heb meegemaakt. Ik kan meekomen met het sentiment dat het karakter van Phagwa steeds meer is geërodeerd, maar vegetarisch? De doks zit al in mijn freezer te wachten op zijn masalabad! En wat was Phagwa in onze tijd? Je had ook toen, zoals nu, de ‘huisfeesten’ en de ‘openbare feesten’ – die op school, het werk, in clubs en andere plekken.

  En die laatste waren hetzelfde als nu, misschien zelfs erger. Luide muziek, veel alcohol, bezopen mensen, en jongens en mannen met losse handjes die hun kans zagen om onder het mom van “Phagwa! Lekker poeder insmeren!” meisjes en vrouwen te betasten. Het enige verschil dat ik zie is het soort muziek, de omvang van de feesten en de mensen die er veel geld aan verdienen. Ik zeg maar.

  De laatste alinea zegt genoeg over het respect dat men heeft naar de vrouwen en jonge meisjes.
  Met carnaval precies hetzelfde verhaal.
  De reactie van ChingChangCheung is de bevestiging van de laatste alinea.


  Maak melding
 5. DESTIER@@@
  Tijden veranderen. De wereldbevolking wordt diverser. De jeugd en de ouderen verlangen naar iets opwindends. Dus komt Phagwa feest goed van pas voor de kik.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES