Strengere aanpak bijstandsfraudeur met tweede huis in Suriname

49
130 keer onderzoek naar verzwegen vermogen in Suriname i.v.m. uitkeringen

DEN HAAG, 15 mrt – De Nederlandse overheid gaat mensen die een Nederlandse uitkering hebben en een huis in onder andere Suriname bezitten nog harder aanpakken. Dat heeft de staatssecretaris van sociale zaken deze week bekend gemaakt. De wet zal hiervoor aangepast worden en er komen scherpere regels. De overheid gaat daarbij proberen beslag te leggen op het bezit.

Iedereen die in Nederland staat ingeschreven en geen inkomen heeft, kan een bijstandsuitkering aanvragen. Je mag daarvoor maar een maximaal bedrag aan spaargeld en geen ander bezit hebben. In de praktijk komt het voor dat migranten in Nederland bijstand krijgen terwijl zij bezit in het land van herkomst verzwijgen. Gemeenten kunnen via het Internationaal Bureau Fraude-informatie laten controleren of zij daar toch bezittingen hebben.

In de nieuwe situatie zullen bijstandsfraudeurs die betrapt worden, voortaan niet zomaar opnieuw bijstand krijgen. Ook zal beslag worden gelegd op hun bezit, vaak een tweede huis in het land van herkomst. Dit wordt nu al geprobeerd in Suriname, Turkije en Marokko schrijft de Volkskrant.

49 REACTIES

 1. En terecht!

  Het moet eens afgelopen zijn met deze malafide praktijken. Stelletje profiteurs..
  Voor niets gaat de zon op.

  Me mars papa!


  Maak melding

 2. Ieder land heeft zijn ( rechts ) regels. Ook Marokko., Turkey., de verschillende Afrikaanse Landen en ook Suriname ( heeft rechtsregels c.q wettelijke bepalingen )
  Burgers dienen zich te conformeren en zich aan de wet te houden.
  Wanneer men in de bijstand zit ( in Nederland ) dient men zich aan de in Nederland geldende sociale wetten te houden. Voor het hebben van Een Bijstandsuitkering en vermogen bezitten ( in het Buitenland ) zijn er bepalingen. Het mag dus niet ? Samenloop Uitkering en huis in het buitenland.
  De Nederlandse overheid controleer dat in het thuisland. Niet onterecht.
  Wat is daar zo onredelijk aan ? Ik leer graag !!!!!


  Maak melding

 3. Maar dat is nog niet alles een wetsvoorstel van de PVV ( die partij waar veel Hindoestanen in Nederland op stemmen) is aangenomen. En daar in staat in dat iedereen wonend in Nederland zijn tweede huis in buitenland moet opgeven bij de belastingdienst. Dus voor al die Hindoestanen die op de PVV hebben gestemd hoe dom zijn jullie. Maar ja niet vergeten bij aangifte van 2019 jullie koelipaleisen in Suriname aan te geven. Anders krijgen jullie een belastingaanslag die erg hard kan aankomen. Of op je paleis wordt beslag gezet


  Maak melding

 4. Hoe meer er bij deze criminelen wordt teruggehaald, hoe meer er in de staatskas terugvloeit.
  Ergo, er wordt jaarlijks veel minder uitgegeven.
  Hierdoor kan voor er meer worden gedaan voor de bevolking die zich wel aan de regels houdt, bijvoorbeeld een verlaging van de pensioengerechtigde leeftijd of een verlaging van de belasting- en premiedruk.
  @ Sarki
  Lache


  Maak melding

 5. Wat een grote dieven zijn het in Nederland. Daar worden veel belastinggeld ondergedoken door bakra’s, gooien veel btw omhoog en willen veel milieu belasting invoeren voor burgers.
  Wanneer gaan ze oost Europeanen en gehandicapten aanpakken met uitkeringen fraude? Stoppen met veel geld uitgeven aan corrupte landen en terroristen? Milieu terroristen mond dicht houden en zelf moeten bijdragen?
  Als ik een huis koopt in Suriname, wil ik niet de bemoeienis hebben van vreemde landen.


  Maak melding

 6. @ Marino toch, Marino
  Je gedraagt je als aangeschoten wild.
  Je weet toch dat wij Hindoestanen ons koelipaleizen hebben opgegeven.
  Je weet toch dat wij ons aan de wet houden!
  Waar ik ben voor bang is dat beslag op mijn paleis wordt gezet.
  Ik zal aan mijn heldin Sharon de Miranda (Binnenste buiten chef- kok) vragen of ze haar licht wil laten schijnen op het beslag


  Maak melding

 7. Van een kale kip kun je weinig plukken. Het klinkt wel een veelbelovende aanpak, doch in de uitvoering daarvan, lijkt het me vreselijk lastig. Je hebt een bijstandsgerechtigde en het blijkt dat hij/zij bezit heeft in het land van herkomst of elders. Zeg maar een huis. De waarde van het huis is 30000 euro. De gemeente komt erachter en legt beslag op het huis en stopt de uitkering. Hoe nu verder? De bijstandsgerechtigde woont in een huurhuis en de lasten gaan onverminderd voort. Energie, huur, eventuele bijkomende schulden en aflossingen.

  De gemeente zegt”: je bent ons 45000 euro schuldig. Dat huis waar we beslag op hebben gelegd kost dertigduizend. Je bent ons nog 15000 euro schuldig. Met boete erbij komt het op 20000. Hoe nu verder? De bijstandsgerechtigde krijgt 1000 euro aan inkomen. Het zou in feite betekenen dat hij 20 maanden lang geen uitkering zou mogen ontvangen. De gemeente kan niet bewijzen dat hij gelden geïncasseerd heeft van het huis door het bijvoorbeeld te verhuren. Maar in de tussentijd gaan de lasten in Nederland waar de bijstandsgerechtigde per slot van rekening woont, gewoon verder.

  Als de gemeente de uitkering stopzet en al is het maar voor twee maanden, dan nog zullen de schulden zich opstapelen. Verzint de gemeente geen afdoende aflossingsregeling, raakt de fraudeur zijn huurhuis kwijt. Betreft het een gezin, praten we over een familie die dus op straat belandt. Vermenigvuldig dit met misschien wel duizend fraudeurs en we kunnen praten over een noodsituatie. Hoe nu verder?

  Ze zullen eventueel verwezen worden naar de maatschappelijke dienst. De maatschappelijke dienst wordt ook voorzien van gelden door de gemeente en het Rijk. De eindstand zal leren dat de gemeente iets wel aanpakt, maar per slot van saldo nog meer zal kwijtraken in geld uitgedrukt op de lange termijn. Tenzij de gemeente maar moet hopen dat al de duizenden fraudeurs zelfmoord plegen. Dan zijn ze wel van het probleem verlost. Een kip die kaal is, is kaal. Je kunt het hooguit een beetje inkleuren. Laten we dan liever een tekenwedstrijd organiseren.
  De gemeente zal verdomd goed moeten kijken hoe zij dingen gaat aanpakken.


  Maak melding

 8. We laten buiten beschouwing de stress die het met zich zal meebrengen. De getroffen families die een beroep gaan doen op de gezondheidszorg. Ergo, verzekeringen gaan omhoog.


  Maak melding

 9. ding witmang o poering gie oenoe . Ik zie dat Surinamers niet Europees politiek bewust zijn . Nog steeds hadden die hindoestanen en andere Surinaamse landgenoten er niet van op de hoogte dat er dit zat aan te komen ? Wel oeng tang tekie vooral de ontdankbare die voor de pvv hebben gestemd .


  Maak melding

 10. Iedereen in Nederland hoort te weten dat je bij de aanslag of teruggaveformulier bezittingen in het buitenland op moest en moest geven, doe je dat niet, en gaan ze het bij de belastingdienst kontrolleren wat ook weer bij de gemeentes opgegeven wordt ben je de lul, uitkering of betaalde baan, maakt niet uit sancties blijven dan niet uit, typisch geval van jammer, niet lopen janken, ook niet op Wilders


  Maak melding

 11. Velen dachten slim te zijn door onroerend goed onder te brengen in Stichtingen maar daar prikken die tata’s tegenwoordig ook doorheen.

  Ik denk dat er, i.v.m. onderzoek naar bijstandsfraude, inderdaad rake klappen gaan vallen binnen de hard werkende Hindoestaanse gemeenschap met een huisje hier en uitkering in Nederland.

  De blakka mang is altijd lui geweest en die hebben niet zoveel bezit in Suriname.


  Maak melding

 12. Geld afpakken van de profiteurs? Ze gaan werken met hun wisi en die controleurs krijgen spontaan ongeneeslijke ziektes of een hartaanval. Familieleden willen elkaar al in stukken kappen om een klein stuk perceel, dan gaan ze hiervoor zwaarder geschut inzetten.

  Sranan sma lobi wisi


  Maak melding

 13. Wie fraudeert, loopt nou eenmaal het risico ooit te worden betrapt.
  Men moet dan ook rekening houden met de gevolgen van deze frauduleuze handelingen. Een kwestie van jammer maar helaas.


  Maak melding

 14. Zeer, zeer terecht en niet wan of two sma , maar wan low go kah.
  Ik persoonlijk vind het niet leuk dat ik in 5 ploegen moet werken en dan worden de loon belastingen uitgedeeld aan de bijstaand fraudeurs. Mensen die liggen lekker te slapen en ik dan in de sneeuw of regen met harde winden moet trotseren in de bus halte. Nee No No a No kang go doro nanga deng kah sna disi. Den Koni Bakra wiki keba …


  Maak melding

 15. Ook belangrijk dingen af te wegen. Bij criminaliteit eist men vaak hardere en strengere straffen. Dus, voor een vergrijp waarvoor men bij wijze van spreken vijf jaar eist, wordt het nu het dubbele. Tien jaar. Mooi toch? Houdt het daarbij op? Ik dacht het niet. Vijf jaar iemand langer in de cel doen vertoeven, houdt in dat de burger meer belasting gaat betalen. Ergens moet het geld vandaan komen nietwaar?
  Maar ho ho, de burger wil geen verhoogde belastingen. Maar de burger wil wel strengere straffen. Zo kunnen we zien dat processen wel afgebakend kunnen zijn geldend voor een bepaald ministerie. Maar de last wordt overgedragen aan een ander ministerie. Dus het blijft dweilen met de kraan open. Bij mensen waarvan men geld kan plukken is dat lonend. Maar bij mensen die bij voorbaat niets hebben is het zinloos. De Sociale Dienst verstrekt het geld, neemt het terug, betaalt het weer terug. Het is steeds een sigaar uit je eigen doos trekken.


  Maak melding

 16. Last but not least. Met een beetje koni kun je de zogenaamde scherpere aanpak makkelijk omzeilen. Ik ben niet hier om mensen dat aan te moedigen. Maar ik vind het een beetje zinloos wat men allemaal verzint. Men zoekt het geld bij de kleinen en die mogen duizenden vertegenwoordigen, maar een rijke die fraudeert, heft die duizenden kleine fraudeurs in een klap op.


  Maak melding

 17. Is toch niet gek, je kan in je 2 de huis lang vakantie vieren, nee, het gaat er om als je je 2 woning verplicht verkoop hoef de bijstand je niet uit te betalen, je moet eerst je huis Minnes iets dat je mag houden,hoeveel weet ik niet, op eten.
  Dan mag je weer bijstand aanvragen.
  Dus als je iets erft , kan je niets aan doen ,dat krijg je, moet je het toch verkopen.


  Maak melding

 18. Suriname beschermt zijn investeerders goed, door hun gegevens door te spelen naar Nederland. Of wil de NDP die in bezit genomen bezittingen voor een prikje opkopen bij een veiling door de Nederlandse ambassade? Is er een deal?


  Maak melding

 19. Het is terecht, kan niet zo zijn dat iemand een woning bezit in Suriname, verhuurt deze voor 400-500 euro en dan krijg je ook nog iedere maand je uitkering gestort, belachelijk, er zijn zelfs personen die meer dan 1 Woningen bezitten, tel maar op wat zij verdienen op maandbasis en dan mooi weer spelen, nee hoor aanpakken die rotzooi, soms vraag ik me ook af hoe bepaalde mensen dit voor elkaar krijgen, ze gaan 3 tot 5 keren in het jaar naar Suriname,dat red ik echt niet


  Maak melding

 20. voor degene die het niet helemaal snappen ..bij een bijstandsuitkering mag je totaal vermogen niet meer als €4000,- zijn ….als je in nederland geen eigen koopwoning bezit .valt jouw (villa) woning in het buitenland niet als twee woning waarover vermogens ( > €32000) belasting brtaalt moet worden …maar gewoin onder je woning want het is niet een tweede woning


  Maak melding

 21. Op een enkele na spreekt iedereen vanuit jaloersheid.
  Niemand heeft er problemen mee dat Bolle Willem, miss LaTina en de 3 geitjes Ahalia, Akalia en Azalia gratis ettelijke miljoenen krijgen per jaar en geen belasting hoeven te betalen en diverse buitenlandse bezittingen hebben.
  Nee, dan maakt het niet uit dat je ’s morgens vroeg in de kou in de bushalte moet wachten of wat dan ook.
  Deze mensen vinden asielzoekers ook zulke fijne mensen.


  Maak melding

 22. @Pakiratigri
  Klopt, e.e.a. heeft bij strikte toepassing misschien veel consequenties. Maar p,eit je ervoor dat men fraude NIET moet aanpakken omdat anders verschillende lasten van de burgers zullen stijgen?


  Maak melding

 23. Ach wat een gejammer toch. Je kunt natuurlijk ook gewoon gaan werken in plaats van de gemeenschap voor jouw levensonderhoud laten opdraaien. Dan heb je nergens last van en mag je zoveel woningen bezitten als je maar bij elkaar kunt verzamelen. Er schijnen heel wat openstaande vacatures te zijn in Nederland.
  Merkwaardig overigens dat Pakiratigri die anders zo goed weet hoe het hoort zo overstuur is van dit bericht en dan ook nog gaat vertellen dat ze wel weet hoe je je fraude kunt voortzetten. Geeft een mooi inkijkje in de moraal van de fanatieke NDP aanhanger.


  Maak melding

 24. @ Hans
  De eerste alinea. Ik ben het met je eens
  De tweede alinea
  Hoezo merkwaardig wat mevrouw Pakiritigri betreft?
  Zij is gewend met twee maten te meten toch.
  Een juf die haar leerling met een scheermes bewerkt praat zij goed.
  Een governor die volgens de minister van financiën! de gemeenschap belazert hoeft niet vervolgd te worden, een ander een vermeende drugscrimineel moet wel worden aangepakt. Hoe krom kan je redeneren
  Surinamers die de bijstand oplichten en daarmee de totale (belasting betalende) gemeenschap oplichten vind zij niet erg.
  Nee, deze mevrouw vind het erg als je deze mensen wil aanpakken. Het levert stress op.
  Ze gaat zelf verder ze

  In Nederland geldt dat wie vermogen heeft, dit moet melden. Vermogen wordt nou eenmaal belast.
  Bevalt dit je niet? Dan weet je wat je te doen staat


  Maak melding

 25. ” Merkwaardig overigens dat Pakiratigri die anders zo goed weet hoe het hoort zo overstuur is van dit bericht en dan ook nog gaat vertellen dat ze wel weet hoe je je fraude kunt voortzetten”.

  @ Hans van den Broek,
  omdat Pakiratigri waarschijnlijk ook fraudeert.

  @ Steenhard de Waarheid,
  Geef die arme stagiaires uit Europa niet de schuld, want die hebben geen tijd voor deze dingen. Zij proberen hun tijd in Suriname optimaal te benutten en hebben het te druk met feesten en beesten.

  En voor alle duidelijkheid: in Nederland is men er al van op de hoogte dat onroerend goed onder wordt gebracht in Stichtingen en dat is echt geen waterdichte clausule meer. Die tata’s prikken daar ook door heen.

  Dus gewoon gaan werken zoals meneer van den Broek aangaf. Dan hoef je bij niemand verantwoording af te leggen en dat geeft ook minder stress op internet.


  Maak melding

 26. Pakiratigri draait graag the fools een rad voor de ogen. Bij deze is en zelfs nog veel eerder, is gebleken dat het gelukt is. Mijn innige dankbaarheid aan the fools die hieraan meegewerkt hebben. De namen hoef ik niet op te noemen. Ze weten het of, at least , dienen ze het te weten. Het rad dat ik je voor de ogen houd ,zal maken dat je geen houvast hebt. Slechts veronderstellingen die kant noch wal raken. De oplossing is gelegen in het feit dat men bij zichzelf te rade moet gaan. Good luck.


  Maak melding

 27. @van Zijsburg,

  In de laatste zin van mijn eerste bericht maak ik een verwijzing naar de gemeente . Ik hoop dat zij het adequaat oppakken met het zicht op lange termijn.Mijn punt was dat de consequenties negatiever uitpakken dan puur het scherper optreden. Dus men verliest geld waar men denkt de zaak op deze wijze te kunnen oplossen. En om geld is het te doen.


  Maak melding

 28. De overheid heeft gelijk.
  Mensen met een Bijstanduitkering mogen geen bezit b.v. een woning, hebben in het buitenland.

  Als iemand die in Nederland woont in het bezit is/eigenaar is van een woning en door omstandigheden een Bijstandsuitkering bij de overheid aanvraagt moet hij/zij eerst zijn eigen huis opeten. anders gezegd zijn eigen huis verkopen en van de opbrengst leven. En daarna……..


  Maak melding

 29. wendy ….je hebt recht op een bijstandsuitkering bij een totaal vermogen van €4000,- ….indien je wegens omstandigheden geen geld hebt om in je ondehoud te voorzien .maar wel een perceel of woning hebt die meer als 4000 waard is .krijg je die uitkering als lening.


  Maak melding

 30. daarom willen de uitkerings verstrekkers eerlijk van je weten wat je allemaal bezit .je bent verplicht alles m.b.t. je vermogen en bezittingen door te geven zodat men kan toetsen als je nog recht hebt op die bijstandsuitkering ..als je bewust verzuimd het door tegen ben je in overtreding en kunnen ze sancties opleggen of zelfs het openbaar ministerie inschakelen


  Maak melding

 31. Goh, het is net een tekst die onze Pakiratigri ons voorhoudt die zo uit het draaiboek van DDB kon komen , gewoon iedereen (het Surinaamse volk) voor de gek houden, maar het mooiste is en dat heeft Pakiriatigri zich op deze manier wel aardig door zijn/haar narcisme, uit de tent heeft laten lokken , voor zover hij/zij er nog niet uit was en het dan ook nog heeft over Fools, arrogantie is ook een uitingsvorm van narcisme.


  Maak melding

 32. @Pakiratigri
  Geld is voor de overheid uiteraard ook erg belangrijk. Het is ons bekend dat de overheid verschillende rollen heeft te vervullen.
  Een van die rollen is goede handhaving van de wetten en regels die tezamen ervoor zorgen dat we in een rechtsstaat (kunnen). wonen. Fraude moet wat mij betreft pricipiel worden aangepakt. Dat kan betekenen dat de overheid soms financieel een ader moet laten. Maar erger zou zijn om er niets aan te doen. De overheid kan het zich niet veroorloven zelf gemaakte, redelijke wetten niet te handhaven, ook als dat betekent dat financieel geen “winst” wordt gemaakt.


  Maak melding

 33. Wendy 15 maart 2019 at 20:55
  Maar als de persoon heeft geerfd mag dat wel??? Of ik heb geld gewonnen in Suriname en heb een huisje gekocht??
  Is niet gekocht met geld van Nederland.”

  Wijziging doorgeven aan de uitkeringsinstantie of op z’n minst (laten) informeren naar wat je te wachten staat.
  Kleine moeite, voorkomt veel leed.


  Maak melding

 34. Terecht dat fraudeurs worden aangepakt, maar zijn dat alleen maar de Surinamers?
  Oost Europeanen frauderen ook op grote schaal, maar de Nederlandse overheid laat deze fraudeurs maar gaan. Over de Polen die UWV hebben opgelicht hoor je niets meer.
  Is dat omdat het om Europeanen gaat?


  Maak melding

 35. @Marino het zit nogal dik bij jou om steeds maar af te geven op Hindoestanen die op de PVV gestemd hebben. Waarom kijk jij niet naar je eigen bevolkingsgroep en als je een man met ballen bent dan noem jij ook de velen die tot jouw bevolkingsgroep behoren en die ook op de PVV gestemd hebben. Veel zwarten uit Suriname en uit de Antillen stemmen op de PVV. Vorig jaar stond hierover nog een item op Waterkant waarin de zwarten hun redenen aanvoeren om op de partij van Geert Wilders te stemmen. Een van die argumenten was de toename van de criminaliteit en een ander argument was de angst voor toename invloed van de Islam. Je bent in mijn ogen een volksmenner die alleen maar Hindoestanen belachelijk loopt te maken. Maar O wee als de Nederlanders rond in intocht van Sinterklaas met Pieterbaad hetzelfde doen. Dan loop jij als een loopse Juffer te zaniken en klaagt ach en wee over discriminatie. Maar jij bent zelf een die zich aan racisme en discriminatie schuldig maakt.


  Maak melding

 36. Waarom de PVV er steeds bij wordt gehaald begrijp ik niet zo goed.
  Deze partij zit NIET in de Nederlandse regering.
  Bepaald dus niet wat er gebeurd, of wordt ingevoerd.

  Degene die het nu voor het zeggen hebben zijn VVD D66 Christenunie CDE en krijgen steun van Groen (s)Links.
  Op deze partijen moet je dus schelden!


  Maak melding

 37. Pakiratigri. Mij is geleerd dat geen enkele wet waterdicht is. Er zijn genoeg mazen. Niet in paniek raken. Er zijn adviseurs genoeg die je kunnen helpen. Ik ken toevallig een Hollander- een uitkeringstrekker-, die de bijstandswet veel beter kent dan alle bijstandsambtenaren bij elkaar.


  Maak melding

 38. Stelletje profiteur zijn de zo genaamde vluchtelingen en asielzoekers. Ze gaal elke jaar met vacantie naar hun eigen land. Op schiphol sluiten ze hun ogen voor de twee paspoorten. Op schiphol weten ze op welke paspoort het visum zit.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.