Draag letterlijk je steentje bij aan de bouw van een basisschool in Gambia

14
Draag letterlijk je steentje bij aan de bouw van een basisschool in Gambia

AMSTERDAM/ALJAMDU – Voor jonge kinderen in Nederland, maar ook Suriname is het de normaalste zaak van de wereld. Onderwijs volgen op een basisschool in de buurt waar je gebruik kunt maken van een tafel, een stoel en allerlei lesmaterialen. In het Gambiaanse dorp Aljamdu is dat voor 150 jonge kinderen (5-12 jaar) helaas geen vanzelfsprekendheid. Daar wil de FUN Foundation verandering in brengen. Daarom is de stichting de ‘Draag je steentje bij’ actie gestart, waarbij iedereen voor een klein bedrag van €5 letterlijk hierzijn steentje kan bijdragen aan de bouw van een nieuwe basisschool.

‘Een schoolgebouw is keihard nodig. De kinderen lopen dagelijks ruim zeven kilometer over een zandweggetje en in extreme hitte om naar school te kunnen. De school waar ze nu naar toe gaan is ook nog eens te klein en heeft te weinig lesmaterialen voor alle kinderen.’

Armste regio
Aan het woord is Ron Brouwer, voorzitter van de FUN Foundation. Hij zet zich samen met een tiental vrijwilligers al ruim vijf jaar in voor de gemeenschap in Aljamdu, een van de armste regio’s in Gambia.

‘Gelukkig is het basisonderwijs vanaf het zevende levensjaar gratis in Gambia. Als kinderen dan geen goed onderwijs kunnen volgen, omdat de faciliteiten daarvoor ontbreken en vanwege klimatologische omstandigheden, dan is dat verschrikkelijk. Dat heb ik afgelopen november zelf nog ervaren toen ik namens de stichting in Aljamdu was.’

Door het bouwen van een nieuwe basisschool kunnen alle 150 kinderen goed onderwijs volgen en krijgen zij uitzicht op een mooie toekomst. Brouwer: ‘Met deze actie willen wij de benodigde €35.000,- inzamelen om de basisschool te realiseren en iedereen kan letterlijk zijn steentje bijdragen!’

Doneer je eigen steen
De Gambiaanse regering is helaas niet bij machte om goed onderwijs voor alle kinderen in Gambia te faciliteren. Daarom wil de FUN Foundation de kinderen in Aljamdu helpen met de steun van de mensen in Nederland.

‘De bouw willen wij met de liefdadigheid van vele mensen mogelijk maken. Als het schoolgebouw af is, dan zullen wij de naam van elke donateur in het gebouw terug laten komen. Zo heeft iedereen letterlijk zijn steentje bijgedragen’, aldus Brouwer.

Help mee door een klein bedrag van €5,- te doneren voor een steen. Draag jij ook je steentje bij aan de bouw van de school? Ga naar www.fun-foundation.nl/draagjesteentjebij.

14 REACTIES

 1. Een prachtig initiatief. Maar door de bouw van een school is het probleem niet opgelost.Je moet ook denken aan het probleem vervoer. Ik weet niet hoe het nu is in Suriname, maar even mijn verhaal uit mijn tijd. Ook ik moest dagelijks heen en weer 10 kilometers lopen in de hete zon van Suriname om naar school te gaan. ik woonde aan de Ramgolamweg en moest aan de Calcuttastraat zijn. Er was vervoer, maar mijn ouders hadden geen geld om dat voor mij te betalen. Dus: lopen. Wij hadden wel een prachtige school, maar dat veranderde niets aan mijn dagelijkse loopprobleem. Om het lopen te veraangenamen speelden wij het knikkerspel “Wakka Tjopoe”‘ op de spoorbaan die over die route liep. gelukkig hadden vele anderen hetzelfde probleem als ik dus jongens genoeg voor dit spel. Mijn probleem? Mijn probleem is dat je met de bouw van een school het loopprobleem niet hebt opgelost. Je zal ook voor vervoer moeten zorgen.
  Dit ter aanvulling van dit geweldig initiatief.


  Maak melding

 2. En om de reactie van Wan Pipel te ondersteunen het volgende: Wij Surinamers zijn behoorlijk geschrokken van de salarissen van de directeuren van deze goede doelen stichtingen. Dat zijn salarissen waarvan ik droomde. Dat is ook de reden waarom Surinamers eerder geneigd zijn hun problemen zelf op te lossen. De tussenpersonen uitschakelen. Misschien moeten deze salarissen door de Nederlandse staat betaald worden om ons vertrouwen in de goede doelen stichtingen te herstellen.


  Maak melding

 3. Beste mensen,
  Dank voor jullie reacties.
  Ik begrijp de reacties die met name gaan over de vette salarissen die directeuren van verschillende grote stichtingen opstrijken.
  Wij zijn een kleine vrijwilligersorganisatie, met de nadruk op vrijwillig.
  Inmiddels telt de groep 11 medewerkers.
  Als initiator, voorzitter ben ik trots om te melden dat ook mijn enige drijfveer is om kinderen die het minder hebben getroffen vooruit te helpen op het gebied van educatie, gezondheid en sport.
  Voor de duidelijkheid, ook ik doe dit vrijwillig.  Maak melding

 4. Vroeger kwam ik van het werk, ging een hapje eten en keek naar het journaal van zes uur. En dan kreeg je te zien op beeld materiaal of in een spotje hoeveel ellende nog op de wereld is en vooral in Afrikaanse landen. Dan breekt je hart. En je gaat over op de automatische piloot en wil je hieraan je bijdrage leveren. Maar door de jaren heen is er zoveel misstanden bij deze charitatieve instellingen aan het licht gekomen, dat ik bij mezelf te rade ben gegaan, welk zin heeft het nog om donaties te geven. En kort daarna zag ik een documentaire op de ned televisie over het Rode Kruis. Daarin werd alles uit de doeken gedaan. En werd verteld dat van € 1 maar liefst 9 cent op de plaats van bestemming wordt besteed. En de klap op de vuurpijl moet nog komen. Later op de avond zag ik in programma’s over Afrika, dat door stammenstrijd en oorlogen alles wat was opgebouwd plat ging. Maar dit gebeurde niet éénmalig maar meerdere keren in 20 jaar tijd. Ik ben toen bij mezelf te rade gegaan hoe nu verder. Ik besloot geen donaties meer te geven aan deze Instellingen of wie dan ook. Kleine projecten in vrienden verband of familie verband leveren 90 % rendement op. Je kan natuurlijk ook een familie lid in een bepaald land sponseren.


  Maak melding

 5. Ik kan mij voorstellen, dat mensen steeds huiveriger worden om te doneren nadat in sommige gevallen blijkt, dat er veel aan de strijkstok van een liefdadigheidsorganisaties is blijven hangen.
  Maar helemaal niks doen, is ook geen optie.
  Zelf ben ik in 1996 in Gambia geweest en heb ik ook een lagere school bezocht.
  Je wordt geconfronteerd met een klas, waarin veel te veel leerlingen ziften en die bovendien veel te weinig lesmateriaal hebben.
  En als daarbij nog komt dat kinderen veel kilometers moeten afleggen om naar school te kunnen gaan, is het helemaal een trieste boel.
  Wat dat betreft is de situatie in Suriname vele malen beter dan wat je sommige landen aantreft.


  Maak melding

 6. Surinamers zijn sociaal en zouden op grond daarvan wel hun bijdrage willen leveren om in Gambia een bijdrage te leveren voor de bouw van een school.

  De reden dat het op gtotr schaal zal gebeuren is dat Surinamers ook naar hun eigen navel kijken, het gaat niet best met Suriname en de Surinamers in Suriname. Bovendien zien ze Gambia ook als een heel ver van hun bed show. De Afri-Surinamer of Creool zoals als ze zich noemen laten daardoor alleen zien dat ze niet zoveel met Afrika hebben. Waar Su-Hindoestanen, Su-Chinezen, Su-Jawa naar hun thuislanden gaan doen de Creolen niet. Sommigen zijn zelf bang dat ze weer worden opgepakt en weer verkocht worden voor Arabieren.

  Ondanks dat hoop ik dat de Suroneds hun bijdrage leveren, misschien kunnen sommigen als vrijwilligers gaan om een steentje bij te dragen en een stukje van hun roots beter leren kennen en wellicht daar voorgoed achter blijven. Je weet het maar nooit, wat het kan opleveren, terug naar hun roots.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/ers


  Maak melding

 7. Off topic

  In Trouw van vandaag staat een artikel met als titel:

  In verkiezingstijd worden albino’s in Malawi vermoord voor geluksdrank
  SAMENLEVING
  Erik van Zwam– 9:44, 13 maart 2019

  Kind met albinisme tussen zijn ouders in Malawi. © AFP
  Honderden mensen met albinisme demonstreren in Malawi tegen het vermoorden van albino’s om daar toverdrankjes voor geluk van te maken. Ze eisen bescherming.

  Ik heb een docu gezien dat kinderen met albinisme in o.a. Malawi heel slecht worden behandeld.
  Van een jongen werd een arm geamputeerd puur omdat hij een albino is. Albino’s worden vaak geweerd uit Afrikaanse gemeenschappen.
  Mensen zijn onder elkaar zeer wreed.


  Maak melding

 8. En hoeveel Indiërs zijn Malawi niet ontvlucht en hebben huis en raad moeten achterlaten omdat doorgedraaide racisten hen als een bedreiging zien ?


  Maak melding

 9. Maar gelukkig gaat het hier niet om volwassenen maar om onschuldige leergierige kinderen en dus heeft deze school mijn steun. IK DONEER !


  Maak melding

 10. Dat heel veel reagluurders hun hoofd niet goed werkte dat wist ik wel, maar de bullshit die ik hier lees spant echt de kroon.
  De een nog gekker en gestoorder dan de ander. Zelfs een geestelijk gehandicapte heeft nog meer karakter dan deze idioten.

  Waterkant nam ik al niet serieus, maar deze geestelijk gestoorden maken het alleen maar belachlijker.
  Doe ook niet de moeite om te antwoorden met je gestoorde frustraties en meningen, daarvoor kun je terecht bij een psycholoog.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.