vrijdag, mei 24, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidWaterleiding bedrijf Suriname pakt drinkwater probleem Kwamalasamutu aan

Waterleiding bedrijf Suriname pakt drinkwater probleem Kwamalasamutu aan

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 11 mrt – De Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) is gestart met het aanpakken van het drinkwater probleem in het dorp Kwamalasamutu. Een delegatie van 4 man van de SWM vertoefde onlangs in het dorp voor het verrichten van werkzaamheden aan het waterreservoir van het dorp in het zuiden van Suriname.

Bewoners van het gebied beschikken al geruime tijd niet over gezond drinkwater vanwege bijzondere omstandigheden die te maken hebben met de natuur en het klimaat. Het team is van 7 – 9 maart bezig geweest om de aanwezige bron te reinigen en ligt het in de bedoeling om spoedig verder te gaan met de werkzaamheden, meldt het Nationaal Informatie Instituut.

Na de eerste werkzaamheden zal er verslag gedaan worden aan de directie van het bedrijf waarna medewerkers op korte termijn naar Kwamalasamutu terug gaan om de werkzaamheden af te ronden.

Vooralsnog zal het dorp gebruik maken van water uit de nabijgelegen Sipaliwinirivier.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

10 REACTIES
 1. Hoe kun je het in je hersenloze kop halen om te zeggen dat de bewoners gebruik moeten maken van water uit de Sipaliwinirivier, is men niet op de hoogte dat het water zwaar vervuild is??? Wanneer je aan zo’n taak begonnen bent, maak het direct af. Neen dit werkt niet zo in ons landje. Mensen moeten eerst komen te overlijden voordat met op de juiste manie tot actie overgaat. Men weet niet wat het woord spoedig of op korte termijn inhoudt. Er wordt aan iets begonnen waarvan er geen concreet plan wordt opgesteld. Je begint aan iets en daarna moet je gaan overleggen hoe verder. Of je werkt een volledig plan uit, die direct uitgevoerd wordt zodat de bewoners er profijt van hebben of je begint er helemaal niet aan. Alles hier is loslossie, borieborie. Jongens maak voordat je aan iets begint een goed uitgewerkt plan zonder het werk te staken. Aan zulke plannen hoor je dag en nacht te werken om dit af te ronden. Nooit van ploegendienst gehoord??? Of moet er tussendoor eerst gefeest worden. Bruggenbouwers zijn dag en nacht bezig. In ons land worden er veelvuldig time outs ingelast dit vertraagd onze economie.


  Maak melding
 2. Hou je zelf voor de gek, dat doen jullie voor de touristen en niet voor Indianen. Per persoon kost het 750 euro per week. Kijk zelf METS N.V.


  Maak melding
 3. @ waka ti na afobakka jij bent een echte EZEL als je de kwaliteit van het Surinaamse water in tweifel trekt. Je moet niet kletsen om het kletsen..ouwehoer.


  Maak melding
 4. @Damsco: het artikel gaat over het drinkwater in het dorp Kwamalasamutu en op de foto wordt een waterput getoond. Terecht als men zich de vraag stelt wat de bedoeling van de foto is. Gaat het om de zuivering van putwater tot drinkwater ? Ook jij weet vast het antwoord niet maar je staat wel aks een boeler anderen voor ezel uit te maken.


  Maak melding
 5. Jaja, wat is nu ontwikkeling? Is ontwikkeling vooruitgang en zo ja, hoe meet je dat?
  Wat zijn de criteria en wie bepalen de criteria? In dit geval de Medische Zending.
  Wat heeft de Zending ertoe bewogen op een afstand van 400 km van Paramaribo indianen te ‘bekeren’? Vervolgens zorg te dragen voor Primary Health and Education? Dacht men dat de Trio`s (en de Wai Wai etc.) niet zonder God konden? Dacht men dat de Trio`s te wachten stonden op gezondheidszorg, motorboten, vliegtuigen, generatoren, zonnepanelen, scholen en toeristen? Die gasten hadden hun eigen leefwijze, traditie, cultuur en medicijnen. Inmiddels is de Zending een begrip en is niet meer weg te denken; ik refereer alleen maar naar de beginsituatie. Ondertussen is nagenoeg het hele dorp christen. Vaak denk ik als de Europeanen niet zo brutaal waren geweest hun voet aan wal te zetten in Afrika, (Ik bedoel, ze konden toch gewoon in De Noordzee en Atlantische oceaan dicht bij de kust blijven vissen?) ik op dit moment met mijn trawanten, kafferbuffelvlees op het menu vandaag hadden kunnen hebben.

  Het meest belangrijke voor deze indianen die relatief geïsoleerd wonen, is de executie van de grondenrechten. Kunnen ze hun territorium wettelijk afbakenen en waken dat er geen intruders zich in hun omgeving bevinden op zoek naar goud, diamant, wild, houtkap op grote schaal etc. De noden zijn bekend nu men eenmaal afhankelijk is van Paramaribo en alles wat daarbij komt. Tot een bepaalde hoogte is men redelijk zelfvoorzienend als het gaat om voedsel. Ze hebben hun kostgrondjes, hun wild en vis. Verder, wat inkomsten gegenereerd uit het toerisme.

  Het drinken van het water uit de rivier kan diarree bezorgen. Er zijn wel waterzuivering methoden. Verder zijn er ook kreken, regenwater en water uit de bergen dat geschikter is. Na het nemen en testen van de monsters zal ook aangevangen worden met het aanleggen van waterleiding. Er is een bepaald traject dat uitgestippeld wordt en er wordt methodisch gewerkt. De SWM beschikt over de nodige ervaring. Verder zijn de aandachtspunten van de Trio`s bekend. Het is niet iets van nu. Bijvoorbeeld Onderwijs, gezondheid, vervoer naar Paramaribo tevens verblijf bij gevallen die niet ter plaatste behandeld kunnen worden. Je kunt wel in een kano stappen en via via naar Paramaribo varen, maar dat schiet niet op. Vliegverkeer is het snelst en dat is hartstikke duur waardoor er gedacht moet worden aan het verruimen van een sociaal fonds. Genoeg achterstallig werk te doen voor de overheid.


  Maak melding
 6. Eeuwenlang hebben deze mensen het zonder waterleiding moeten doen. Als deze mensen oerdom in 2020 op de duivel ddb gaan stemmen, zal het drinkwater binnen enkele jaren vol kwik zitten. Ma kuut, dit is na achtjaren paars rovend wanbeleid van de nationale duivelse partij een druppel op een hete olieplaat. Ndp rooft meer dan ze geeft en doen voor land en volk, het draait allemaal om een vervloekt misdadig verdoemde duivels bezten man en zijn gewetenloze roofzuchtige maffiose bende.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES