vrijdag, mei 17, 2024
HomeFotoSuriname en China voeren samen campagne voor bescherming jaguar

Suriname en China voeren samen campagne voor bescherming jaguar

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 11 mrt – Sinds kort hangen in Suriname 6 grote billboards met daarop aandacht voor de jaguars in Suriname. Het is een actie van Conservation International Suriname (CIS) die samen met de Chinese verenigingen SCUA en OCSC het initiatief heeft genomen om campagne te voeren voor behoud en bescherming van de jaguar en het doden en de handel in jaguars te bannen. De campagne wordt gefinancierd door Global Wildlife Conservation en World Wildlife Fund Guianas.

Suriname en China hebben de handen ineen geslagen en met bewustwordingscampagnes in beide landen worden oproepen gedaan voor bescherming van de ‘koning van het Surinaams bos’. Tegelijkertijd wordt ook gewezen op de zware consequenties bij overtreding van de Jachtwet, met name bij het vangen, doden en verhandelen van de jaguars.

Deportatie, gevangenisstraf en hoge boetes horen bij de overtreding. Suriname heeft de op twee na hoogste populatiedichtheid van jaguars in Zuid-Amerika. De populatie van deze katachtigen daalt alarmerend in op dit continent. De jaguar wordt op grote schaal gestroopt en illegaal verkocht. “En dat is niet alleen de schuld van de Chinezen,” zegt Conservation International Suriname in een persbericht.

De jaguar wordt in delen of geheel verhandeld Zijn haren, huid en tanden zijn populair, maar ook zijn karkas wordt verwerkt tot een soort ’tijgerpasta’. Deze pasta wordt in bagage op vluchten naar China gesmokkeld. Het ‘middel’ zou helpen tegen chronische gewrichtspijn, zou de seksuele prestaties verbeteren en de gezondheid en het welzijn bevorderen.

Door de toenemende vraag behoort de jaguar tot de bedreigde diersoorten. Er worden duizenden dollars neergeteld voor het doden of verkopen van dit dier, zij het heel of delen ervan. CIS wijst er nogmaals op dat de jaguar een beschermde diersoort is, dus is het verboden deze te vangen, te doden of te verhandelen. De organisatie zegt dat de vraag moet worden verminderd om zo de handel aan banden te leggen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

28 REACTIES
 1. What a joke….zoals Dodson die zei dat de scalians kwik aan het opruimen waren. Bescherming jaguars door Surinamers en Chinezen ha ha ha.


  Maak melding
 2. Een grapje zeker. Of heeft waterkant een paar milioen dollar gekregen om dit stuk te schrijven.
  De Chinezen jagen toch zelf in de binnenlanden van Suriname
  Pilletje vergeten in te nemen.

  Tjee


  Maak melding
 3. Wat een bullshit!!!!
  Het zijn de chinezen zelf die dit veroorzaakt hebben!!
  En nog meer ..zoals ze het binnenland vervuilen en achterlaten daar word niet gesproken!
  Deze mf regering houd het volk voor de gek …net zoals die sprookjesverteller bouwt ka.
  Jullie gooien met zand id bevolkingsogen ..straks bestaat de hele centrale bank nieteens meer….
  Wat is dr bouwka…heb je niet genoeg aan je drugsgeld,bezitterigheid zal je ondergang worden.
  Als je in god geloofd zal je zeker in deduivel geloven!!!…..Ik hoop dat een iedder die gedood of gemarteld hebt je opwacht.
  Vergeet niet dat je kids hebt …en geloof me ik ga zeggen wat je toen zei voor je gemoord hebt.
  Je zou mensen betalen met klein geld…je vergeet dat karma bestaat!
  Slappe lul….


  Maak melding
 4. Well said ,Mojah!
  Het zijn werkelijk die stront Chinese parasieten die komen verwoesten. En als ze willen mee helpen om te schermen…ook voor hun eigen pot.vervloekte volk en deze regering.


  Maak melding
 5. Er wordt weer half werk verricht. Geen enkele katachtige mag gedood worden zo ook andere dieren. Onze fauna is door God geschapen. Wees er zeer zuinig op. Waarom dieren doden??? Hier hebben een beperkt aantal mensen het gedrag van dieren bestudeerd dus weten er zeer weinig vanaf.Het is jammer dat van alles en nog wat wordt afgeslacht en op gegeten. Sommige mensen doden om te doden. Wetenschappelijk is het bewezen dat botten van dieren,organen niet genezend zijn of werken aan een bepaalde genezing. Dit is de grootste fabel. Mensen proberen maar wat. Wat enigszins bewezen is zijn plantaardige kruiden die je gezondheid tot een bepaalde hoogte kunnen verbeteren of doen herstellen. Dan gaat het ook om bepaalde concentraties. De chinezen verdienen grof geld met dit soort activiteiten, aan de slappelingen dat tijgerballen de potentie verhogen. Is nooit wereldwijd wetenschappelijk bewezen. Mensen wees zuinig met wat God geschapen heeft en vernietigd het niet goedwillig of kwaadwillig. Dieren hebben ook een ziel zoals wij mensen. Zij ademen dezelfde lucht in als wij. Je moet echt harteloos zijn om dieren te doden.
  Er mag weer aan bewustwording gedaan worden zowel bij jong als oud. Dieren mishandeling is het wreedste wat een mens kan doen. Katten,honden, vogels alles wat leeft en ademt zoals wij, laat ze met rust. Hebben zij hulp nodig, help ze. Gods molen maalt langzaam maar zeker. Niemand weet wat hij/zij te wachten staat in het leven. Wreedheid in onze natuur moet zeker uitgebannen worden. Honden die uren in de hete zon aan een ketting worden vastgelegd, zonder eten en drinken. Hoe wreed kan men hier in ons landje zijn. Is een dagelijks fenomeen. Dieren die uitgehongerd rond lopen en opzoek zijn naar eten en drinken worden geschopt en wreed mishandeld, verminkt. God heeft dit land en de mensen die dit soort dingen doen verlaten. De dag des oordeels komt nog. Wie zich met dit soort praktijken bezig houdt, zal niet bespaart worden.


  Maak melding
 6. Niets doen helpt natuurlijk niet. Er zijn lichtpunten. De bewustwording onder Surinamers is mede dankzij buitenlandse organisaties (stichtingen) en Ngo’s gegroeid. Ampertjes een jaar of 15 geleden stoorde men zich niet aan de bedreigde dieren in Suriname waaronder de jaguar. Men wist het wel van horen zeggen en daar bleef het bij. Ondertussen moet iedere Surinamer nu wel weten dat de katachtigen van Suriname, beschermd zijn. De Jaguar, Poema, Ocelot, Margay, Yaguarondi en de Ocelot kat. Verder zijn er nog een aantal beschermde diersoorten.

  Wanneer burgers daarop letten kunnen ze ook onregelmatigheden constateren en doorgeven. De vertegenwoordigers van de Chinese sociëteit moeten de bewustwording en waarschuwingen doorgeven aan hun mensen. Als je pas op de luchthaven betrapt wordt op het smokkelen van delen van de jaguar, betekent het namelijk een jaguar minder.
  Dus is het beste, naast het uitdelen van boetes en straffen, preventief optreden. Makkelijker gezegd dan gedaan. Je moet je in het epicentrum bevinden om tijdig te kunnen optreden. Bij de houtconcessies, de mijnen enz. Controlepunten bij wegen, de binnenlandse bewoners erop wijzen geen hand- en- spandiensten te verlenen. Ze hebben hun Granman, Kapitein en Basja. Geldt ook voor de Brazilianen. Doodzonde hoor, zo een prachtig dier om niets vermoorden. Een jaguar is geen kakkerlak die zich vanuit het niets kan vermenigvuldigen.


  Maak melding
 7. Wanneer gaan we lezen dat Suriname en China voeren samen een campagne voor bescherming van onze bossen.Of moeten we wachten tot 2020, dan worden de chinezen de laan uit gestuurd.


  Maak melding
 8. Exact de werkwijze van de Chinezen, die de slimme NDP-Surinamers weer slimmer af zijn. Chinezen zijn dol op vlees van grote katachtigen en de botten van deze dieren. Hier gaan ze dezelfde werkwijze toepassen zoals ze dat in de armste Afrikaanse landen hebben gedaan: Projecten introduceren, rijkdom in kaart brengen en maar roven en vernietigen, daarna one-wat ticket to home, sweet home.


  Maak melding
 9. Wat me blij maak is dat hier op het forum, een eenheid betreft met het omgaan met dieren, hoe erg jullie het vinden.
  Dat er nu pas wat aangedaan wordt , na zoveel dieren leed, kan ik niet begrijpen, in China eet men alles wat leeft, totaal geen liefde of meelijden, ook in Suriname , hondjes , kan er moeilijk overpraten , wil zo graag naar Suriname naar me Familie, maar kan het niet aanzien , het leed geen meelijden hebben, terwijl je zoveel liefde krijg van een diertje


  Maak melding
 10. Ik lees dat de gemalen beenderen van de Jaguar een afrodicia (lustopwekkend) middel is. Er is een veel goedkoper alternatief. Dille tussen de billen en zelfs Methusalam zou wel willen. Dat Dille een probaat middel is voor mannen met erectiestoornissen wordt in de Bijbel geroemd.


  Maak melding
 11. Zo krijgen de Chinezen een precieze inzage waar en hoeveel katachtigen er in de Surinaamse bossen zijn. Deze info even doorspelen naar stropers en ze hebben van beide walletjes gegeten.


  Maak melding
 12. Is dit een grap? China en SU de Jaguar beschermen? Zeker deze mensen geloooft dat varkens kan vliegen. Dit is het begin van het uitroeien van de Jaguar op een legaal manier. China beschermt niets zelfs de honden die rond lopen laat staan de Jaguar die ze zo nodig hebben om traditioneel medicijn te maken (zo zeggen ze)
  By the way SU is al van China dus waarom klagen wij nog.


  Maak melding
 13. @Aorta, Hans en Grietjebie..

  Helemaal eens!
  Da nu gaan ze meer vernietigen.
  Allemaal onder deze mooie paraplu.

  Ook al wil ik het geloven, ik heb er teveel moeite mee.

  Me mars papa!


  Maak melding
 14. Mojah @@@
  Een moordenaar associeert zich niet met God….
  Deze paarse stront moordenaar is bezeten door de duivel….
  Hij weet waarschijnlijk niet dat hij achtervolgt wordt door KARMA…
  Hij is alleen maar met duivelse praktijken bezig….
  En inderdaad, wat die moordenaar zaait zal hij oogsten….
  Hij mag langzaam in het zwavelzuur zakken…..


  Maak melding
 15. Het zou beter zijn geweest als ddb, dus niet Suriname, want deze klootzak van een duivel heeft samen met zijn trawanten met de hulp van al die dwaze ndp paria’ s, land en volk paars verarmd, straathonden, katten, muizen, kakkerlakken en allerlei ongedierte die in China worden opgegeten, samen met de chinezen, als voedsel voor de domme ndp paria’ s introduceert. Een nieuw merk blikjeswaren van al deze honden, katten en ongedierte op de markt zou brengen. Made in Suribabwe, China’ s second new country. Gratis eten in blik te Ocer voor elke rechtgeaarde oerdomme paarse stommeling.


  Maak melding
 16. Chinezen consumeren in de binnenlanden ook gieren. Waarom zouden ze samen met Suriname een campagne voeren om de Jaguar in bescherming te nemen ?


  Maak melding
 17. binnenkort gaan de chinesen surinamers ook beschermen. als ze niet wil dat je meekijken dan laten ze je verdwijnen. Gebeurt all in china dus waarom gaan ze dat niet doen in SU. MIschien gebeurt het asl.


  Maak melding
 18. De Chinezen hebben natuurlijk lering getrokken uit het verleden. De Chinese tijger is haast uitgeroeid. De jacht op tijgers is daar verboden. Alleen tijgers die in gevangenschap gefokt worden, mag men commerciële handel mee bedrijven. De buitenwereld vindt dat niet genoeg en oefent druk op, om de algehele handel te stoppen, gefokt of niet gefokt. Het valt namelijk slecht te monitoren. Vermeldenswaardig is dat Indische stropers, tijgers in India afgeschoten, verkopen aan de Chinezen. We zien dus dat de Chinese overheid langzaam maar zeker zwicht voor de externe druk die op haar uitgeoefend wordt. Toch heb je natuurlijk altijd criminelen die blijven doorgaan. Maar de Chinezen alhier zijn ook Surinamers. Efu omu Sneisi no ben de, fa i bo bai yu brede?

  Er is geen aanleiding om de Chinezen op deze manier te wantrouwen. Men zou zich ongeloofwaardig maken om in verenigingsverband de boel op te lichten. Het komt sowieso aan het licht. Integendeel is deze coöperatie goed voor de bewustwording van de Chinezen in Suriname. Als je de Chinezen er niet bij betrekt, geef je juist de criminelen de kans om te opereren zonder adequate controle en voorlichting van hun eigen mensen (De Chinese verenigingen).
  In Suriname is men nog niet zover dat men een hele goede schatting kan maken hoeveel jaguars er nou zijn. De monitoring is nog niet op peil. Dus daar moet op de duur ook verandering komen. Buiten de bebouwde kom, komt de jaguar in geheel Suriname voor. Op sommige plekken zijn ze wat meer vertegenwoordigd. Brownsberg, Pusugrunu gebied, Kabalebo en het zuiden van Suriname.


  Maak melding
 19. China is verzadigd door d meer dan 1.5miljard bewoners n drom zoeken d chinezen overal n uitvlucht n zo nemen ze overal hun handel , wandel n cultuur mee. Sur hebn ze ontdekt als n land die ramelt vn alle kanten mr tevens n land mt enorm veel potentie (hout,goud,vis,aardolie,zoetwaterbronnen) n noem mr op dus ze vallen ht land massaal binnen meestal illegaal n gedoogd dr d overheid n ze zyn brutaal ook.je mag gn opmerkingen maken wat prys n zo betreft in d supermarkt want direkt zetten ze n grote mond op n nemen ze n vechtende houding aan. Op alle gebieden worden d chinezen voor getrokken (verblyfsvergunning,naturalisatie,rybewys,vergunning,grote lappen grond)n noem mr op n ze zyn n gesloten gemeenschap ze mengen zich niet mt surinamers aln op ht gebied vn handel n inkomen n ze roven n plunderen ht land langzaam leeg. D gompertstraat n ht overgrote deel vn paramaribo hebn ze al ingenomen derest volgt mt rasse schreden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES