Nieuwe districtscommissaris brengt eerste bezoek aan Kwamalasemutu in Suriname

19
Nieuwe districtscommissaris brengt eerste bezoek aan Kwamalasemutu in Suriname

PARAMARIBO, 9 mrt – Districtscommissaris (dc) Theresia Cirino die het roer in het Coeroeniegebied heeft overgenomen van DC Vallery Aroepa , heeft haar eerste werkbezoek gebracht aan het dorp Kwamalasemutu. Bij aankomst werd de dc opgewacht door de plaatselijke commandant van het Nationaal Leger en de dorpsbewoners.

In de krutu oso werd zij middels een lied in de trio taal warm onthaald door de schoolkinderen. De dc is blij met de ontvangst en kreeg enkele presentjes van de leerlingen. Ze geeft aan graag alle knelpunten van het gebied te willen vernemen om samen met de gemeenschap te werken aan oplossingsmodellen.

Dc Cirino zal met een team van de Surinaamse Waterleiding Maatschappij zoeken naar oplossingsmodellen voor het waterprobleem, waardoor deze op kort termijn tot het verleden kunnen behoren.

De delegatie verblijft tot zaterdagmiddag te Kwamalasemutu en zal ook gesprekken voeren met onder andere Leerkrachten, de Bestuursopzichter en het Nationaal Leger. Granman Asongo Alalaparu is ingenomen met het bezoek van de dc en kijkt uit naar de gesprekken die met de burgermoeder zullen worden gevoerd.

19 REACTIES

 1. Hopelijk kan deze burgermoeder het bewerkstelligen dat de dorp bewoners niet half naakt blijven rondlopen. Normale kleding en schoeisel is niet zo duur. Wij leven allang niet meer in de oertijd maar anno 2019. Dus burgermoeder maak deze dorp bewoners bewust om zich normaal te kleden. Volwassen vrouwen lopen half naakt rond met hun navel buitenboord, is niet meer van deze tijd.
  VHP, Lonnie, NDP hebben vast nog wat oranje,gele en paarse T-shirts over voor de dames in de dorpen.


  Maak melding

 2. Sepede Padoe de opperhoofd zie ik niet! METS respect de opperhoofd niet en hij moet als gids werken. Indianen hoeven geen kleren en hun borsten zie je niet als die djoekas. Indianen gaan niet op roverspad.


  Maak melding

 3. Sorry Boeboe. Op dit punt verschillen we van mening. Ik houd juist van traditie. Ik vind het een genot om naar Indianen en Bosnegers in traditionele kleding te kijken. Wat de DC zou moeten adviseren is: Fabriceer en exporteer kasripo naar Nederland. Dit product is hier nergens te koop.


  Maak melding

 4. Als er een groep in Suriname is die het recht heeft om te zeggen dat zij de echte Surinamers zijn dan zijn het wel de Indianen. Ondanks dat ze halfnaakt rondlopen, wat niet waar is want wie verwacht deze mensen in bontjassen en mutsen, hebben deze mensen hun prachtige cultuur weten te behouden. Hun beschaving staat niet toe om te roven te plunderen te luieren. Het zijn waardige en hardwerkende mensen. A Boa !


  Maak melding

 5. Wel BOEBOE , ik weet niet wie je ben maar laat mijn mensen in hun eigenwaarde. Het is hun cultuur en dat moet zo blijven.
  Het enige wat de burgermoeder moet doen is zorgen dat deze mensen goeie scholing gaan genieten om zo mee te kunnen liften in de ontwikkeling van hun land.


  Maak melding

 6. Volgens de traditie jagen de indiaanse mannen op wild. Na de jacht zit het werken er voor hen op.
  De vrouwen dien verder alles, zoals kinderen opvoeden, koken, wassen, en werken op de kostgrondjes. Maar misschien is daar nu wel verandering in gekomen.


  Maak melding

 7. De vraag die gesteld mag worden is hoe de bosbewoners productief te maken. Ze luieren een beetje en eisen allerlei voorzieningen. Daarmee benadelen ze zichzelf op de lange duur.
  Kijk naar deze Indianen. Hun pijl en boog is precies zoals 1000 jaar geleden. Geen enkele innovatie of verbetering eraan, niks. Zo overleef je toch niet?


  Maak melding

 8. Deze bevolkingsgroep zorgt niet over toename criminaliteit en parasiteert niet op anderen. Waarom zou deze groep dan niet als voorbeeld kunnen dienen voor een andere bevolkingsgroep die oververtegenwoordigd is in de criminaliteit ?


  Maak melding

 9. De levenswijze van de Indianen gaat het niet overleven. In hun levenswijze is veel ruimte (bos, natuur) nodig en dit is nou net waar iedereen op aast. Helaas, maar de Indianen zullen hun levenswijze moeten aanpassen.


  Maak melding

 10. laat die indianen lekker leven zich kleden zoals zij dat willen en er gelukig mee zijn of ze het nog lang vol kunnen op deze manier onder druk van de zogenaamde beschaving van een eigenlijk een stel overgecultiveerde apen is maar helemaal de vraag, waarom zou je die mensen iets opdringen omdat jij dat zonodig vind, met je aangeleerde waarden en normen, zij waren er tenslotte eerder dan de rest van de import surinamers, al dan niet vrijwillig


  Maak melding

 11. Weer non nieuws.
  Wat is besproken, welke pijnpunten en wensen haalde de bewoners aan, wat is toegezegd, welke beslissingen zijn genomen en welke zaken zijn naar de volgende ontmoeting verschoven??
  Al die berichten komen over als snoepreisjes zonder enig nut.


  Maak melding

 12. Een werkbezoek? Nee hoor ze is gewoon gaan wandelen (met het vliegtuig haha)op z’n Surinaams gezegd.

  Na deze kennismaking zien ze haar nooit meer terug in kwamalasemutu


  Maak melding

 13. Deze mensen zijn de orginele bewoners van Suriname. De rest is allemaal import en die hebben de grootste bek. Deze mensen vallen niemand lastig dus laat ze met rust. Het zijn de import mensen die roven en stelen en het land naar de verdoemenis helpen. Dan heb je nog die import politieke leiders die in al die jaren van politiek alleen hun zakken vullen met hun hebzuchtig gegraai met hun klote zogenaamde politiek. Jammer dat de Indianen geen macht hebben en al de import het land uit smijten. Niemand uitgezonderd. Alle Afrikanen terug naar Afrika, alle Hundustanen terug naar India, alle Javanen terug naar Java enz. Wat zouden de Indianen toch een vredig land terug hebben.


  Maak melding

 14. @Afiba,

  De Inheemsen mogen wel de oorspronkelijke bewoners zijn van Suriname, maar hun ware oorsprong ligt in Zuid-Oost Azië. Als volgens jou de Surinamers van Afrikaanse, Indiase, Javaanse, Chinese, Boeroe enz. afkomst terug moeten naar de landen waar van hun voorouders vandaan komen, dan moeten ook de Inheemsen terug.
  Jouw schrijfsel slaat dus nergens op.
  Iedereen die in Suriname is geboren en de Surinaamse nationaliteit bezit, is Surinamer, ongeacht de afkomst.


  Maak melding

 15. Baba Sai 9 maart 2019 at 13:27
  Deze bevolkingsgroep zorgt niet over toename criminaliteit en parasiteert niet op anderen. Waarom zou deze groep dan niet als voorbeeld kunnen dienen voor een andere bevolkingsgroep die oververtegenwoordigd is in de criminaliteit ?”

  bedoel je dt ze een voorbeeld moeten zijn voor de andere mensen die ook uit Azie komen.
  Zou niet slecht zijn.


  Maak melding

 16. Creolen kunnen het niet laten om altijd een sneer uit te delen naar hindustanen.
  Wat Sam bedoelt met de tweede alinea uit zijn reactie van 9 maart is dat hindustanen een voorbeeld moeten nemen aan het gedrag van de Inheemsen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.