maandag, juni 24, 2024
HomeFotoAmbassadeur: 'Optreden Fransen was niet in Suriname maar op Frans grondgebied'

Ambassadeur: ‘Optreden Fransen was niet in Suriname maar op Frans grondgebied’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 4 mrt – De Franse ambassadeur in Suriname Antoine Joly heeft vandaag gezegd dat het Franse optreden waar Suriname over valt, een optreden is van de Franse autoriteiten op Frans grondgebied. In een poging om illegale goudzoekers, die kwik gebruiken op Frans grondgebied, te bestrijden hebben de Fransen afgelopen week apparatuur in beslag genomen en vernietigd.

Volgens Suriname zouden er afgelopen woensdag eigendommen van Surinamers vernietigd zijn op Surinaams grondgebied door de Franse Gendermarie tijdens een gezamenlijke patrouille. Maar volgens Joly vonden deze vernietigingen plaats op het eiland Akoti Kampou, een Frans grondgebied dat niet ter discussie staat in het kader van de lopende besprekingen tussen Frankrijk en Suriname betreffende de grens.

Minister Benschop had naar aanleiding hiervan brieven gericht aan de leiding van de strijdkrachten en aan de leiding van de Gendermarie in Frans-Guyana. Hierin stond vermeld dat het Nationaal Leger van Suriname de gezamenlijke patrouilles terstond opschort totdat er duidelijkheid is gekomen in deze aangelegenheid

Volgens Joly hebben de Franse autoriteiten ingestemd met het vermijden van interventies in de gebieden die ter discussie staan, maar blijven natuurlijk de Franse wet op de Franse oevers toepassen om de illegale goudwinning te bestrijden en in het bijzonder het gebruik van kwik, het vergiftigen van de bevolking die aan beide zijden van de rivier leeft.

De ambassade verstrekte deze kaart aan Starnieuws om te verduidelijken waar de acties plaats zouden hebben gevonden:

opening
Fernandes Express
Passion in concert

24 REACTIES
 1. Primo:Duidelijke afspraken maken met de Fransen over de grenslijn.
  Volgens mij loopt de grenslijn in het midden van de Marowijne rivier. Bij eilanden die onder deze grenslijn vallen gaat men kijken welk gedeelte het grootste deel vormt. Valt het grootste deel van het eiland aan de Franse kant, dan is het gehele eiland van Frans Guyana en omgekeerd. Bron: vak Aardrijkskunde Suriname op de lagere school van Abra Broki waar ik ooit gezeten heb.
  Secund0: Landmeters erop af sturen en piketten in de grond slaan ter wille van een duidelijke grensafbakening. Reden: Ik zie problemen in de toekomst.


  Maak melding
 2. Pas du tout n”auqune respecter la Frontiere du Neerlandaise du Guyane. Tout le monde ici sont des folles. Vivre La France a bas Neerlandaise du Guyane.


  Maak melding
 3. Weer hetzelfde gezeik van n bepaalde groep in de DNA. Nu zal je ze weer niet horen, tot de volgende ‘incident’.

  Beter lichten ze hun mensen voor om niet illegaal het frans gebied te betreden, want dit alles stapelt zich op richting de eerste ‘onschuldige’ dode.


  Maak melding
 4. Die Fransen moeten afblijven van andermans land. Hun arrogantie zit er diep in, bemoeien met ex kolonies in a Afrika, sporen EU landen aan om wapens te gebruiken in midden oosten en regering behandeld zijn eigen volk vuil.

  Beter gaat Suriname naar VN om die clowns te leren wie de baas is in eiland door China en Rusland aan ons kant te trekken.


  Maak melding
 5. Waarom apparatuur in beslag nemen en vernietigen en niet de illegale goudzoekers om zeep helpen door ze hun eigen kwik te laten opdrinken.


  Maak melding
 6. @babasai.Dit is nou typisch apen gedrag om Frans te gebruiken terwijl wij hier allemaal op dit forum in het NEDERLANDS onze mening geven
  Doe gewoon dan doe je gek genoeg


  Maak melding
 7. Ja, de grote winnaar va de Valklandoorlog was niet Argentinie ook niet Engeland, maar Frankrijk. Na die indrukwekkende inslag op een Engelse Oorlogsboot schoot de prijs van een Exocet raket van f70.00 naar f750.00 omhoog. Fransen maken geen grappen. Dus Bouterse: Uitkijken.


  Maak melding
 8. Als je de boel vergiftigd en versmeerd met kwik en andere rotzooi, moet je niet vreemd opkijken en beginnen te bleren, dat je buren maatregelen treffen als je eigen baasje dat niet doet stelletje barbaren en viezerikken.


  Maak melding
 9. Bij ons mag en kan alles.Bij de fransen zijn er regels.En als jij,je met jouw bezigheden het millieu vernietigd dan hebben ze dat recht.Niet moeilijk te begrijpen.


  Maak melding
 10. De Fransen werken met moderne eqeupment, oa sattellieten, gps, waardoor ze zaken snel zien. Het zijn Gandarmerie en Franse Politie eenheden.

  Voor marrons gelden de wetten van middellijn bij rivieren, bergen, enz niet als grenzen. In de koloniale tijd als de meesters, het leger, redi moesoes ze achtervolgden moesten ze alle kanten op vluchten om hun vege lijf te redden. Die gewoonten zijn ze blijven houden. Ze woongebieden zijn dus niet zoals landen grenzen hebben en bepalen. Ook nu niet. De eilanden in de Marowijnerivier waar deze tribale volken op wonen thans, hebben zich zelf meer als Surinaamse marrons gezien door de eeuwen. Ook omdat ze van Surinaamse plantages vluchten. Ze bewoonden deze eilanden, waardoor het ook leek dat deze gebieden van Suriname waren in de loop van de tijd, omdat de Surinaamse Overheid hun ook ondersteunden/ondersteunen, med voorzieningen, onderwijs enz.

  De Fransen hebben het ook in het begin zo gelaten, maar met oa Kouroe en meer invloed van de Fransen in Frans Guyana en door de drugsproblematiek treden ze nu op, waardoor deze eilanden op de rivier die Su/marrons als hun gebied zagen door moderne equipment anders worden.

  Dat is het probleem. Su is dus kleiner geworden. Vele eilanden daar eisen de Fransen nu op.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs.


  Maak melding
 11. We moeten hier de zwaarste delegatie uit Suriname naar de Fransen sturen om ze eens goed de waarheid te vertellen namelijk:
  De Bevelhebber der strijdkrachten en President zijne excellentie Desire Delano Bouterse
  De Gouverneur en tevens voormalig bevrijder van Marowijne hooggeleerde heer Ronnie Brunswijk MBA
  De Mega entrepreneur en trots van het gebied Money Hond beter bekend als Bordo.
  Alleen dan gaan de Fransen naar ons luisteren.
  Sta altijd open voor nog betere kandidaten.


  Maak melding
 12. @Croissant het zal zeker jouw moeder zijn die de pijp van jouw buurman rookt toch achterlijke baviaan ? Als jij geen Frans kent dan is dat jouw schuld want dan ben je niet ontwikkeld en ben je gewoon een achterlijke baviaan net als Henri55. Ook zo een achterlijk monkool. Nee ik ben geen racist want heb Haïtianen in dienst met wie ik in het Frans communiceer. Neem jij een voorbeeld aan die Haïtianen met je nep trotsgevoel Surinamer te zijn.


  Maak melding
 13. Mensen let op!!!
  Fransen zijn een schuw volk. Je kan ze nooit vertrouwen. Buiten de france taal willen ze of kennen ze geen andere taal. Je praat in het engels en krijgt antwoordt in het frans.
  Ze hebben zich verrijkt door koloniën in Afrikaanse landen.
  En nu hebben ze al een heel lange tijd Sur in het vizier. Kunnen jullie zich nog herinneren dat de jungel commando van Sur door de nederlandse Tweede Kamer leden via de achterdeur was ontvangen in de Kamer. Het was puur om de gewonnen goud door de jungel commando, zou moeten terecht komen in de kluis van de ABN. Maar wil je geloven of niet de Fransen kaapten het weg via frans guyana. De meeste illegaal gewonnen goud van de binnenlanden van Sur gaat nogsteeds via frans guyana naar Frankrijk.

  Ze blijven steeds azen op goudrijke gebieden langs de grenzen. En geloof me, wanneer lokaties bekend worden dan komen ze met de harde hand halen. Dat is ook de reden dat zij samen werken met de Sur overheid voor de grensbewaking. Maar het gaat meer om veilig stellen van hun eigen belangen.


  Maak melding
 14. Hoe geloofwaardig is het verhaal van de ambassadeur?
  Het wordt altijd bij de beesten gelogen. Mijn indruk is ook in dit geval zo. Acties uitgevoerd op Sur grond gebied. Waarom zou het anders de grens politie van Sur een andere verhaal vertellen. Zo achterlijk zijn ze toch niet.
  Maar het komt nu juist goed uit voor de Sur regering om zo te willen aanhoren. Dan komt er geen tegenstand van uit de maatschappij dat de overheid niet in staat is gebleken om zijn landsgrenzen te beschermen. Want ze kunnen niet optreden tegen de Franse gendarmes. Die hebben veel meer kracht en power, materieel veel beter uitgerust dan de Surs.


  Maak melding
 15. Hendrik als jij die Fransen zonodig moet verwijten dat ze alleen hun eigen taal spreken, zou ik eerst nog maar eens je eigen laatste berichten nalezen, het stikt nl. van de fouten, zoiets heet hand in eigen boezem steken.


  Maak melding
 16. Hans@@@
  Je snapt geen app berichten.
  Zou je je eigen tekst berichten ook nogeens willen controleren op taalkundige fouten. Daarom hebben de hollanders het uitgevonden; dat de pot verwijt de ketel dat hij blank is😅😅😅

  Maar ik weet waar jouw pijn zit.
  Omdat ik geschreven heb dat door nederlandse parlementariërs zo’n mongool van jungel commando via de achterdeur in de Kamer werd ontvangen……. Was toen toch ook een dieptepunt van de ned politiek.


  Maak melding
 17. Hendrik, o vandaar die app taal is gewoon mismaakt nederlands , als jij je daar achter wilt verschuilen prima, ja en ik wil “wel ” toegeven dat ik wel eens een fout maak in mijn Nederlands, wie zonder zonden is gooie de eerste steen


  Maak melding
 18. Hans@@@
  Wanneer de ned taal is mismaakt, dan ben je nog erger mismaakt, vandaar op die manier jouw reactie. Alles wat ik geschreven heb is in de ned taal. Begrijp je vanwege je afkomst iets niet, dan is dat jouw probleem. Ik kijk altijd inhoudelijk wat iemand schrijft en daarop zijn mijn reacties gebaseerd. Je had beter kunnen reageren dat de Sur goud niet is beland in de kluizen van de ABN, dat dit niet op waarheid berust. Maar het geschreven stuk komt bij jou heel erg hard aan. Ik zal in het vervolg niet meer reageren op jouw onzinnige denken en meer ned woorden vuil maken. Het ga je goed en hoopt dat je innerlijke rust kan krijgen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES