dinsdag, juni 18, 2024
HomeOnderwerpenEconomieKredietbeoordelaar Moody’s iets positiever over Suriname

Kredietbeoordelaar Moody’s iets positiever over Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 1 mrt – Kredietbeoordelaar Moody’s verhoogde vrijdag de verwachting voor de kredietrating van Suriname van negatief naar stabiel. De firma is hiermee iets positiever geworden over Suriname. Het kredietoordeel zelf bleef staan op B2 aldus het ANP vanmorgen.

Volgens Moody’s is de druk op de Surinaamse financiën het afgelopen jaar wat afgenomen. Daarbij zal de grotere ruimte voor binnenlandse en buitenlandse bronnen de financieringsdruk dit jaar en komend jaar doen verminderen. In februari 2018 kreeg Suriname de negatieve prognose van de kredietfirma.

Volgens VES-voorzitter Winston Ramautarsing, betekent dit niet dat het goed gaat met de economie. Het vooruitzicht is verbeterd, doordat Staatsolie de staat terugbetaald heeft. Met dat geld heeft de staat enkele schulden afgelost.

Ramautarsing zegt tegen radio ABC dat het geen structurele oplossing is. Het gaat slechts om een tijdelijke voorziening. Investeerders worden nog steeds afgeraden om te investeren in Suriname.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

79 REACTIES
 1. He he, de kunst is niet het vallen, maar het opstaan na het vallen….Meneer Bouterse wij zijn allemaal trots op u. Ook vind ik het een goed idee om iedereen te laten betalen van wat ze gebruiken in Suriname. Ben blij dat er wegenbelasting in Suriname is ingevoerd. Ik adviseer om na ca 2 jaar te verhogen c.q.te verdubbelen en de belastingplichtigen 4 betaal termijnen.

  Wij danken u, heer Bouterse, dat u in staat ben om Suriname op de goede weg te krijgen.
  Van harte heer Bouterse.


  Maak melding
 2. Zeker weer frauduleuze cijfers ingediend om een vertekend beeld op te roepen. Moody’s weet ook niet dat er geen weekbalansen door de CBVS worden geproduceerd, Weg met Bouta en kornuiten.


  Maak melding
 3. Ha ha ha! Men leest de kop en krijgt direct een spier in de onderbroek! Of sommigen begrijpen de kwalificaties B 2 niet. B2 houdt in dat Suriname nog steeds grote betalingsproblemen kent. Ten aanzien daarvan is dus niets veranderd en is niets nieuws onder de zon. Kinderhandjes zijn gauw gevuld in een land waar de gemiddelde IQ niet boven de 45 uitstijgt.


  Maak melding
 4. Het is goed dat dit even ter herinnering wordt gebracht door moody ratings Inc . Vandaag treed de nieuwe top man van de centrale bank van su. Officieel . 1 – 3 – 2019 is de evenwicht punt van de weegschaal . Dat de financiële sector stabiel bleef is dankzij de voormalige bank directeur Gersie ,dus voor 1 maart 2019. Wat er na vandaag gaan komen zien jullie wel. Er zal dan sprake zijn weer van sweef teki a moni : let maar op. Dan is er geld nodig voor de verkiezing programma van Bouterse . Iets wat positief en toch nog op B-2 status, wat dat nou weer….Njang Dringi Tamara hangry.


  Maak melding
 5. In februari 2018 enz
  In februari 2019 rating lichtjes verbetert.
  De bestudeerde periode spreekt hiermee voor zich.
  Dit is voordat de governor werd ontslagen.
  2 opties
  1. Hij heeft inderdaad de boel genaaid
  2. Hij wordt als kop van jut gebruikt en heeft dus niets op zijn kerfstok.

  In beide gevallen zal dit de vooruitzichten verslechteren.
  Nier iets om trots op te zijn


  Maak melding
 6. Het is wat men je wil doen geloven met zogenaamde positief nieuws. Deze regering blijft maar lenen en maakt de bevolking blij met een dooie mus. Kredietbeoordelaar Moody’s is een grote vriend van Bouta en Hoefdraad. De verkiezingen komen eraan, dus er zal een positieve in plaats van een negatieve draai aan worden gegeven. Er is totaal geen reden om te juichen. Bouta en Boefdraad en kornuiten moeten het veld ruimen. Velen laten geen suiker meer in hun ogen strooien.Verstand komt met de jaren. Alles in de winkels is schrikbarend duur geworden en zullen nog duurder worden.
  De ongeloofwaardige Hoefdraad zoekt steun in het buitenland. Moody’s laat zich lenen om zogenaamd met positief nieuws naar buiten te komen omdat Boefdraad voor de zoveelste keer betrapt is op leugens. Met deze zogenaamde positief krediet denkt hij dat hij mag blijven. Opdonderden deze gasten.


  Maak melding
 7. Om Goede conclusies te trekken moet men het hele rapport lezen. Het rapport rept ook over het grote begrotingstekort in 2019 . Moody’s uit daarover grote zorgen en het advies is om het tekort te verkleinen.
  Wkn geeft alleen de conclusie over de iets positievere ontwikkeling in 2018 weer. Toen was Gersie nog Governor en was het nog niet bekend dat de regering van plan was het megatekort in 2019 monetair te financieren.
  Van negatief junk naar stabiel junk op onvolledige informatie daar schiet het land niets mee op. Alleen de NDP zal de zgn positieve informatie gebruiken om haar destructieve financiele en monetaire maatregelen in 2019 te rechtvaardigen


  Maak melding
 8. Applaus vroeg de massamoordenaar en veroordeelde drugscrimineel in Ocer, toen de koers met anderhalfcent omlaag ging. B-2, betekent welliswaar stabiel, de rentes die op leningen die dit jaar nog aangegaan zijn en nog te sluiten leningen zal uiteindelijk de negatieve doorslag geven. Na vandaag zal de situatie grimmiger worden omdat Men toegaan heeft tot de moederbank en dat gaan ze a la dol misbruiken om de verkiezingen van mei 2020 te winnen. Waarschijnlijk houden ze het volk voor de gek en hebben ze geld achter de hand gehouden om de verkiezingen om te kopen en de leningen te gebruiken om de solvabiliteit van CBvS te garanderen, maar tegelijkertijd alle maatregelen door te voeren omdat er zogenaamd geen geld is. Idd slapeloze nachten voor de gemiddelde Surinamers….misselijkmakend!


  Maak melding
 9. @manu dat heb je goed gezien. Als het goed zo gaan met Suriname zou men niet bij India aankloppen voor een leninkje van $ 19 millioen. Alleen een land dat op rand van faillissement staat gaat geld lenen. Suriname heeft ook geen bevolking met een arbeidsvermogen. Ze luieren liever dan te werken.


  Maak melding
 10. Waarschijnlijk geeft het geld van de wegenbelasting, een positieve indruk bij de kredietbeoordelaar.

  Hij denkt, als de regering niet kan betalen dan maar het volk.

  En de bevolking, staat in de rij om aan zijn uiers te laten trekken


  Maak melding
 11. De anti-Surinamers, zo je wilt de farizeeën, zullen allerminst blij zijn met het feit dat Suriname langzaam maar zeker uit het dal kruipt. Het is zeer onbehaaglijk voor hen dit soort positieve berichten te vernemen. Gewend als ze zijn elke dak birambi te eten, zal de birambi nog zuurder smaken. Het gemekker dateert vanaf 2010. Deze vooruitgang zullen de farizeeën, primair als hun gedachtegang is, proberen af te wimpelen en met nietszeggende uitleg komen. Het gebrul, geschreeuw en geklaag weet van geen ophouden.

  Een hartaanval zullen ze krijgen nu Suriname mondjesmaat vooruitgaat. Het morele kompas waarvan je mag verwachten dat ze dat ooit weleens in bezit moeten hebben gehad, is totaal op hol geslagen. Maar vrees niet, wij kennen genade en zullen zich over jullie ontfermen. De verloren zoon en dochter zijn altijd welkom. In the meantime; eet je birambi.
  Het is nu meer zaak dan ooit, nog meer inkomsten te genereren en het stimuleren van diverse sectoren zoals de landbouw en klein ondernemerschap.
  Tide ,tamara , wi e set’ en go moro fara.


  Maak melding
 12. @linglong,

  Bouterse heeft de vaseline al in gesmeerd in je kont. De pijn voel je nog niet zeker?
  Binnenkort zeg je geen meneer bouterse, maar mpp bouterse.


  Maak melding
 13. Marino en pakiratigri weten jullie wel wat het inhoud! Bovendien wie houd hier constant zijn hand op bij de blanke mannen? Het zijn jullie paarse ratten die van Suriname een 3e wereld land hebben gemaakt. Jullie zijn gewoon achterlijk en laag.


  Maak melding
 14. Het is beter voor Farizeer uitgemaakt te worden dan voor gelovige Thomas. Een bekend spreekwoord luidt immers “ hoe vromer de geest des te groter het beest”. Helaas gedraagt de Suirinamer zich gelovig maar dit alles is schone schijn.


  Maak melding
 15. Surinamers kunnen alleen maar klagen klagen klagen. Heb een documentaire gezien over India en Afrika. Zoveel armoede in deze landen onder de bevolking waaronder kinder slavernij, kinderarbeid. En toch klagen ze niet zo maar je ziet ze vechten om toch een beter leven te krijgen. Het is een verschrikking om te zien dat ze in India en Afrika kinder slaven hebben. Daar moet men zich druk om maken. Er heerst zware armoede in India en Afrika onder de bevolking. Klagende Surinamers hebben toch elke dag te vreten. Rijken worden rijker, armen worden armer. Dan is Suriname toch nog béter af, al moet er nog heel veel veranderen. Waarom zetten al die klagers geen projecten op zodat het beter wordt voor iedereen. Nee alleen maar klagende surinamers. Terwijl ik zie dat die vele armen in India en Afrika met projecten bezig zijn voor een beter leven. Petje af voor deze mensen.


  Maak melding
 16. BESTE MENSEN
  Dit noem je nou FAKE news. Krediet beoordelaar Moody’s beschikt niet over de Financiële gegevens van Sur.
  Dus zij kunnen geen verslag uitbrengen over de financiële toestand in Sur.

  Het is geregistreerd door de nieuwe Governor van de Centrale Bank van Sur.


  Maak melding
 17. Dit had ook nog in het bericht moeten zijn opgenomen n.l
  Uitdagingen blijven de grote schuldenlast, structurele en economische kwetsbaarheid vanwege de relatief beperkte omvang van het land en de afhankelijkheid van grondstoffen en ,,zwakheden” in het bestuur.

  Er valt een klein gejuich te zijn en geen grote hoera stemminbg uitgaande van het bovenstaande.
  De schuldenlast zal nog verder toenemen want er is geld nodig.
  En of daar bovenop ook een positieve bijdrag van het ontslag van Gersie zal zijn is maar de vraag.
  Zelf denk ik het niet.

  Ik denk dat RobG zich nu eindelijk uit de (k)analen van Bouterse tevoorschijn zal kruipen om zijn preek te houden.


  Maak melding
 18. Kijk al die NDPers eens juichen. Ik heb een advies voor jullie ; maak een account aan op de website van Moodys en lees het rapport aandachtig in het geheel. Ik hoop daarbij dat jullie goed zakelijk engels kunnen lezen en begrijpen. Dan komen jullie wel tot andere inzichten dan dit bericht ons wil doen geloven. Er komen diverse mitsen en maren bij kijken en zolas ik eerder gesteld hebt staat Suriname op de rand van de financiele afgrond.
  Alle Paniekerige besluiten die Hoefdraad neemt geven reeds een indicatie waar het land naartoe koerst.
  I rest my case!!!!!


  Maak melding
 19. @ Marino en Paliratigri

  Lees aub het hele rapport. probeer te begrijpen wat B2 betekend en overweeg dat wat de peikdatum van het rapport is en wie de data aanlevert voor een dergelijk rapport.
  De peildatum van de gebruikte data is meer dan waarschijnlijk medio 2018 en de tekst ter validatie is waarschijnlijk van eind 2018

  De idiote activiteiten van Hoefdraad om aan geld te kommen zijn niet verwerkt in dit rapport.

  Het zijn geen farizeeërs die de realiteit duiden. De gehele VES en iedereen met enig economisch inzicht in Suriname vindt het handelen van Hoefdraad dramatisch slecht en rampzalig.


  Maak melding
 20. @jk ken je na gaan hoe dom je bent ik wil hiermee zeggen dat al die mensen die zo negatief over Suriname zijn in Nederland hun handje omhoog houden om hun steun te ontvangen van de blanke man. En altijd alles doen wat de blanke van hun eist.


  Maak melding
 21. @redskin ken je na gaan hoe dom je bent wie zeg dat ik voor paars ben. Ik ben voor Suriname iets dat misschien vreemd voor je is . Want ik steun Neus politieke partij bij de volgende verkiezingen. Jij zal als stemvee op de VHP stemmen.


  Maak melding
 22. Laat mij stellen, dat je organisatie net zo machtig bent als anderen jou maken. Ratingbureau’s zijn het product van de rijke landen. Hoe vaak hebben zij in negatief opzicht wat bijgesteld bij deze landen. Als u het verhaal van Griekenland naleest zult u merken, dat door dit soort bureau’s, lees Goldman Sachs, tegen betaling een vrj positieve rapportage over Griekenland werd gebracht. Het gevolg, Griekenland aan de bedelstaf en de rest van Europa moet een behoorlijke duit in de zak doen om de boel overeind te houden, is bekend.

  Als een Nederlander ineens tot Governor wordt benoemd en surinamer wordt dan heb ik mijn gegronde bedenkingen tegen deze “sjoemelaar” die tegen een riante vergoeding de boel verder naar de filistijnen gaat helpen. Gezien de reputatie van de NDP en Hoefdraad kan ik met zekerheid stellen dat deze “oplichter in wording” voor zijn eigen gewin governor is geworden. Geen enkel eerlijk en oprecht persoon zou zijn naam willen verbinden aan dit criminele clubje wat er zit, tenzij jij het ook in het bloed hebt zitten. Zoveelste dieptepunt onder de NDP voor Suriname. Oh ja, Ma is ook minister van Onderwijs en bedenkelijk in haar optreden dus het wordt een familie-ding.


  Maak melding
 23. Forumleden/Reaguurders, Odi odi.

  Kredietbeoordelaar Moody’s iets positiever over Suriname.

  En toen dacht ik ook een artikel van het IMF te gaan opzoeken.
  En het werd op 16-11-2018 gepubliceerd. (Google zelf naar het artikel).
  IMF Executive Board Concludes 2018 Article IV Consultation with Suriname

  IMF Executive Board concludeert 2018 Artikel IV Overleg met Suriname
  16 november 2018
  Op 16 november 2018 sloot de directie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF)
  de Artikel IV-raadpleging [1] af met Suriname.
  Stof tot nadenken.

  @Afiba 1 maart 2019 at 10:47
  Graag verwijs ik je ook naar een artikel van vandaag op (AD.nl) over een Afrikaans land.
  Kop van het artikel is:
  Strafzaak in aantocht tegen Shell om olieveld Nigeria.
  Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) bereidt een strafrechtelijke zaak voor tegen olie- en gasconcern Shell rond vermeende omkoping bij de exploitatierechten van een olieveld voor de kust van Nigeria.


  Maak melding
 24. Moody is de enige die iets positief ziet.Op papier ziet er alles prima er uit maar de praktijk is het tegen gestelde.Ga je zelf eerst afvragen hoor moody aan wie Suriname behoort.Is het van China,van India….en vergeet niet dat de surinamers en hun nog te komen nakomelingen de gemaakte schulden moeten aflossen.Hoe dit alles positief te noemen is is echt een raadsel.


  Maak melding
 25. deze beoordeling is tot stand gekomen m.b.v. de weinige cijvers die ze 6mnd geleden beschikbaar hadden .dus kun je inderdaad stellen dat de ontslagen centralebank baas goed bezig was.


  Maak melding
 26. Alle doemscenario’s ten spijt en het vooropgezette plan om in de Nederlandse media ( Dagblad Trouw ) een offensief tegen de Surinaamse regering op touw te zetten ten spijt. Moody’s is positiever gestemd over het beleid van de Surinaamse regering. Met de invoering van de rij- en mototrijtuigenbelasting zal de financiele positie van de staat, dus de overheid steeds meer verbeterd worden. Er is genoeg geld in het land maar dit geld zit niet bij de overheid maar bij de burgers. De belastinginkomsten van de overheid zijn daarom dringend noodzakelijk om de collectieve voorzieningen in stand te houden. De mensen die opriepen om geen rij- en motorrijtuigenbelasting te betalen gedragen zich als een kip zonder hersenen. Dit soort wezens zijn oververtegenwoordigd in het kamp van de wegkwijnende oppositie.


  Maak melding
 27. Alle voorspellingen en intriges die op het financieele veld werden gedaan door mensen die kennis van zaken hebben en die weggezet werden als gossip zijn tot nu toe uitgekomen…nl…gersie…ontslag….van trikt…nieuwe governor….waarom zullen dan de vooruitzichten..die financieel desastreus zijn dan NIET uitkomen? Die vooruitzichten zijn ook gedaan door dezelfde mensen met kennis en kunde… Ik zeg waar er rook is is er vuur!!!


  Maak melding
 28. @ Marino Het is geen schande om je hand bij de blanke op te houden. Het is een grof schandaal als je als land de handen ophoudt bij één van de allerarmste landen, en dat is India nog steeds, voor een lening van $19 millioen ten behoeve van aanschaf waterpompen. Je beweert trots te zijn op Suriname. Lekker makkelijk vanuit Nederland je trots te etaleren. Kom liever naar Suriname en steek hier je handen uit de mouwen. Kan of wil je het niet, beste Marino, dan adviseer ik jou om je schijnheilige masker af te zetten want met praatjesmakers bouwen we Suriname nooit op.


  Maak melding
 29. robg , u heeft het goed gezegt …”het geld zit niet bij de staat maar bij het volk” …helaas niet bij de gewone man .maar bij degene die zich gigantisch hebben verrijkt tijdens bouterse 1 en 2

  zodanig verrijkt dat hetzelfde door corruptie verkregen geld weer aan dr staat word geleend tegen 9. % rente per jaar ….grotere abanins bestaan er op deze weleld niet


  Maak melding
 30. Aha daar hebben we eindelijk RobG. Dat er genoeg geld in het land is zegt toch voldoende over de huidige coalitie die niet in staat is op een gezonde transparante wijze geld op te halen waar die moet kunnen worden opgehaald.

  Dit is één van de vele zwakheden van bestuur die aangeeft hoe een land bestuurlijk niet moet worden geleid.
  En zoals Misiekaba het zelf zegt “wetten worden gemaakt en moeten worden nageleeft” alsof de coalitie de wetten naleeft, hij kan dit liever aan zijn president vragen en de door de president benoemde adviseurs en ministers zoals Dokson, Hoefdraad etc


  Maak melding
 31. Wij zijn door PAARS FAILLIET gemaakt,
  stabiel in het FAILLISSEMENT !

  MOODY´s zegt vooral ook :

  `Uitdagingen blijven de grote schuldenlast, structurele en
  economische kwetsbaarheid vanwege de relatief beperkte
  omvang van het land en de afhankelijkheid van grondstoffen
  en ,,zwakheden” in het bestuur.`

  1. Er is dus GEEN FUCK gedaan aan de DIVERSIFICATIE van
  de economie om minder afhankelijk te zijn van grondstoffen !

  2. er zijn ZWAKHEDEN IN HET BESTUUR !!!!!
  Maw, een krediet-analyst zelf ziet ZWAKHEDEN IN HET BESTUUR !!!

  EEN ZEER GEVAARLIJKE SITUATIE, TERWIJL HET PAARSE REGIEM
  GOVERNOR GESIE WEGJAAGT, OM MONETAIR TE KUNNEN
  FINANCIEREN !

  DIT RAPPORT GEEFT ALLEEN AAN DAT GERSIE DE ZAKEN,
  MET SUCCES, VOORZICHTIG HEEFT AANGEPAKT EN SRANAN
  HEEFT BEHOED VOOR VERDER AFGLIJDEN, VOORAL OMDAT
  HIJ PAARS HEEFT VERHINDERD, WEER MONETAIR TE GAAN
  FINANCIEREN !!

  HELAAS, is PAARS destructief bezig en draagt men Van TRIKT op
  het Paarse regiem, Staats-Kredieten te verlenen en ONGEDEKT
  GELD TE DRUKKEN !!!

  HET WACHTEN IS OP EEN NIEUWE DEVALUATIE VAN DE SRD !!!


  Maak melding
 32. Voor al jullie zeikers die Suriname een koud hart toe dragen, ga of blijf in Nederland en bemoei je niet met Suriname. Want in Holland is alles beter volgens jullie. Want Nederland is niet nummer 1 in xct handel, Nederland staat niet nummer 3 kinders sextoerisme naar zuid oost Azië ( media vermeld op 19 november of het was 19 december) en Nederland is helemaal niet racistisch. Ga of blijf daar en dat pedofiele Nederland. En laat Suriname met rust. @redskin@jk en al die andere die zo negatief zijn over mijn geliefde Suriname.


  Maak melding
 33. Wat betekent een B rating:

  B Obligations rated B are considered speculative and are subject to high credit risk.

  je kun nog zakken naar C, meestal betekent het dat een land niet meer aan zijn schulden
  kan voldoen. Zetten we dit tegenover Nederland die een AAA rating, het hoogst haalbare.
  Voor een Europees land mag de begrotingstekort niet meer dan 3% van het BBP, voor Suriname
  is dit ongeveer 60 % wat zorgelijk is. Suriname is erg afhankelijk van de olie en goudprijs.


  Maak melding
 34. Zij die in Nederland wonen en werken moeten zich niet met Suriname bemoeien, aldus Marino. Want hij houdt veel te veel van Suriname en zij die kritiek op Suriname hebben mogen zich niet met Suriname bemoeien. Ik vermoed dat Marino gewoon in Nederland woont net als het overgrote deel van de O so so lobi sranang mang. Grote mond opzetten vanuit de overkant van de oceaan is niet alleen goedkoop maar ook nog eens lachwekkend. Kom naar Suriname als je echt zo veel om je land en volk geeft. Kom hier naartoe om het land op te bouwen. Wil je het niet dan moet je gewoon je mond houden want wij in Suriname hebben geen boodschap aan parasieten. We zijn nog steeds afhankelijk van het buitenland , ook Nederland zijn we nog van afhankelijk. Iedere maand verwacht ik een pakket via Jos Steenman uit Nederland. Dus dude ga hier geen stoere praatjes houdennovef het trotse gevoel van jou als Surinamer.


  Maak melding
 35. Lezers
  Crimineel boefdraad koopt de mensen van moody en IMF om. Boefie heeft een aantal adviseurs van deze organisatie in dienst waar grofgeld voor wordt betaald, om mooi financieel beeld te geven.
  Maar met de enorme geldleningen kan dat mooi financieel beeld onmogelijk kloppen. Ze houden nog steeds het volk massaal voor de gek


  Maak melding
 36. Marino,

  de nieuwe governor is ook een Nederlander. Omdat jullie Surinamers zelf te achterlijk, stom, lui en laaggeschoold zijn om zelf een land te besturen. Zomaar ff een feitje, paarse domoor.


  Maak melding
 37. Bigi Sma, ik denk dat de invoering van de rij- en voertuigen belasting op een transparante manier heeft plaatsgevonden. Maar jij weet zelf ook dat dit maar een begin is met de invoering van nieuwe belastingen in Suriname. Regeringen zullen er niet aan ontkomen om meer belsatingen in te voeren door o.a. de modernisering van de samenleving, volume groei in de samenleving en internationale economische ontwikkelingen. Het is een farce van de oppositie als beweren dat de noodzaak van de invoer van een dergelijke belasting overbodig is. Kijk maar naar Nederland, een modern hoog ontwikkeld land. Per 1 januari zijn er in NL verhoogde btw tarieven ingevoerd. De invoering van deze verhogingen was noodzakelijk door tegenvallers in de overheidsinkomsten. En gij moet niet als Jojo ontkennen dat er geen tegenvallers zijn geweest voor de Surinaamse overheid. De Surinaamse overheid heeft heel veel tegenvallers gehad door de daling van de prijzen van olie- goud en andere grondstoffen. De gaten die hierdoor zijn ontstaan kon men maar moeizaam vullen. Verhoging of invoering van nieuwe belastingen is een manier om de tekorten in de overheidsinkomsten op te vangen. Mijn verhaal is realistisch. Het bombastisch dramatisch gedoe van de oppositie moet men in een psychiatrische inrichting voortzetten.


  Maak melding
 38. @Marino,

  Gezien jouw reactie om mij voor dom uit te maken kan ik maar 1 ding concluderen dat jij waarschijnlijk heel veel ervaring heb om je klauwen omhoog te halen bij de blanke man.

  Ik werk tenminste keihard voor mijn geld om jou handen ook te vullen via de blanke man. Of leef je ook van voedselpakket.
  Idioot


  Maak melding
 39. @Freddyyy
  Helemaal mee eens. Het bericht dat door de verschillende kranten en “waterkant” is gepubliceerd is afkomstig van het propaganda apparaat van de regering, het NII. Bij het laatste IMF-rapport heeft het NII ook een heel selectief beeld gepresenteerd. VES en andere deskundigen hebben toen aangetoond dat het beeld niet zo gunstig was als vanuit de regering werd beweerd.
  De die-hard fans van de president en van deze regering lijken ziende blind te zijn:. Van verruiming van de productie sector is geen sprake. Het land blijft maar lenen en dat niet voor productie doeleinden maar alleen voor consumptief gebruik. Waar zijn de 18000 woningen, waar is de treinverbinding die voor de verkiezing van 2015 gereed zou zijn? Waar zijn de fly-overs en de diepzeehaven? Deze regering die een evenknie van Doebai in Zuid Amerika zou vestigen leeft in dromenland.
  Ik hebben rapport (nog) niet gelezen, maar ik vermoed dat het vol zit met mitsen en maren.


  Maak melding
 40. Mooie woorden, maar in werkelijk schijten en pissen het gros der paars verworden ndp paria’ s elke dag een desi schijt in hun broek vol van pis, hoe rond te komen.


  Maak melding
 41. @haitiaan, men is geneigd om maar al te snel anderen, vooral de regering te beschuldigen van corruptie. Natuurlijk zullen er ambetanaren zijn die van de situatie misbruik maken of hebben gemaakt. Echter……………….! Geen enkele minister van dit kabinet kan men met harde bewijzen beschuldigen van corruptie. Maar mensen zoeken het te snel in corruptie van bewindslieden maar het zijn tegelijktijd dezelfde mensen die te lui of beroerd zijn om hard te werken. Zij denken of hallucineren dat anderen maar al te makkelijk aan geld kunnen komen. De mensen die hard werken hebben het veels te druk met hun werkzaamheden. Zij hebben veel belangrijkere dingen te doen. Voor goedkope priet-praat hebben zij geen tijd.


  Maak melding
 42. De rating van Moody´s is bedoeld als informatie voor investeerders. Voor een B1, B2 en B3 rating geldt:

  “Een debiteur is gevoeliger dan de debiteuren met de rating ‘BB’, maar de debiteur heeft momenteel het vermogen om zijn financiële verplichtingen na te komen. Ongunstige zakelijke, financiële of economische omstandigheden zullen waarschijnlijk de capaciteit of de bereidheid van de debiteur om zijn financiële verplichtingen na te komen, schaden.”

  Dat betekent dus dat zo lang het goed gaat kan Suriname zijn verplichtingen nakomen, maar als het slechter gaat wordt het twijfelachtig. Gevolg B2 voor Suriname is dat men hoge rentes moet betalen voor leningen en dat investeerders terughoudend zullen zijn.


  Maak melding
 43. Laten we gewoon eerlijk zijn en dit vraagstuk realistisch bekijken. Het beleid van de regering werpt haar vruchten af. Natuurlijk is dit tegen het zere been van de oppositie. Jammer voor hen.


  Maak melding
 44. @RobG,

  Dat Nederland de btw verhoogde heeft niks met tegenvallers te maken. Men heeft
  werken goedkoper gemaakt door te sleutelen aan de belastingschalen te verlagen.
  Dus houdt een werkende netto meer salaris over, daar tegenover stonden een paar
  lasten verzwarende maatregelen waarvan de btw er een was. Een politieke keuze.


  Maak melding
 45. De koppen rollen als knikkers op een marmeren vloer. Rvc, SLM per direct vervangen, directeur jeugdzaken en sport naar huis gestuurd. Geld zat om iedereen die naar huis gestuurd wordt maandelijks voor nopes te betalen. Kortom:De weg om nu ook nij SLM te graaien te vrij gemaakt. Jeugd en sport zaken met 50.000 SRD op de begroting stelde toch niets voor. Langzaam maar zeker wordt het plaatje compleet; alle diensten moeten paars gekleurd worden. Per paars gekleurde moet minimaal drie stemmen opbrengen. 50.000 ambtenaren x3 is alvast 150.000 stemmen. Sinds het aantreden van de Dieven Partij zijn meer dan 20 ministers gereshuffeld, die worden doorbetaald en brengen hun aanhang mee…geld is nodig om ze te blijven onderhouden…de Boeven Partij denkt met deze werkwijze in 2020 weer de macht uit te kunnen maken. Onderschat NDP niet, ze betaalt voor alles om het land naar de klote te helpen. De genade slag in de vorm van drie nullen moet nog komen.


  Maak melding
 46. robg ..5 miljoen schade vergoeding aan balas nedam suriname (eigenaar dilip S.) …het schandaal van de spookfactuur aan ebs door Dik van K …….en zo kan ik een waslijst aan ongeregeldheden noemen die echt niet op nivo van ambtenaren hebben plaats gevonden ……aan uw meningen cq uitlatingen kan ik aanzienlijkewijs aannemen dat u deel van het kliekje bent of een betaalde propagandis


  Maak melding
 47. RoBG zit op NII, alles wat krom is recht te praten. Daar hij in de minderheid is, heeft hij bijval van de plee-si-dent van Paars gehad. Mensen moeten gaan werken en studeren en niet de hele tijd misbruik van de sociale media maken…boi, wie maakt van wie misbruik. Als een instituut is die misbruik van de sociale media danwel media maakt is NII met backing van Paars.


  Maak melding
 48. Hoera, Suriname heeft de B status, voorwaar een hele prestatie van deze voorterffelijk functionerende regering, op naar de C status, moet te doen zijn


  Maak melding
 49. beste RobG
  welkom: U ziet overal complotten, waarvoor Trouw zelfs hand en span diensten zou verlenen. Hoeveel mensen in Nederland hebben er een blang bij dat het slecht gaat met Suriname. Nederlandse Surinamers storten jaarlijks ruim Euro 200.000.000 in de Surinaamse economie.
  Dat is ongeveer 20 maal het bedrag dat de Motorrijtuigen belasting zal gaan opleveren.

  Beste RobG zodra u begint te roepen dat iets een belangrijk en relevant zoals nu de Rij- en Voertuigbelasting krijg ik de impuls de feiten op te zoeken
  Laat ik u verwijzen naar pagina 20 van 911 van de ontwerpbegroting 2019 naar post 51174 Rij- en Voertuigbelastingen SR 82,974.000 ofwel 0,55 van de Surinaamse begroting.
  U moet deze belasting wel naast de accijns plaatsen op motorbrandstof van SRD 147.085.000 (post 51143)
  Zet dat eens af op de post Staatsschuld (1609 en 1610) die even daarvoor qua kosten opgevoerd wordt a SRD 2.300.000.000 of de EBS subsidie van SRD 950.000.000.

  beste RobG het gaat niet zo goed met Suriname als men de begroting door neemt en er een enorm ongedekt gat zult aan treffen.

  Om een voorbeeld van hoe waanzinnig de begroting in elkaar zit verwijs ik u naar pagina 404 van 911 waar een contributie achterstand aamn buitenlandse organisatie van SRD 46.000.000 uit de afgelopen 4 jaren vanwege budget plafond gereduceerd wordt naar SRD 2.400.000.

  Beste RobG als er iemand Suriname grenzeloos belachelijk maakt is het minister Hoefdraad met zijn verhaal dat het beter gaat,

  beste RobG de inkomsten uit de Rij en Voertuigen belasting verdamot in de achterstanden en de gaten die gecreerd zijn.

  Beste RobG de rij- en voertuigen belasting was vervangen door de Acccijns op Motorbrandstoffen een eerlijke belasting omdat gebruik en aard van gebruik bepaald hoeveel belasting betaald wordt.
  Ik raad u aan de begroting eens door te nemen en dan te reageren.


  Maak melding
 50. @ROBJE-G-Paarse-Huisslaaf :

  Alvast hier een opmerking en feiten over CORRUPTIE :

  Laat de PG de BALLAST NEDAM Miljoenen-Bruggenbouw-
  Corruptiezaak aanpakken,waarbij de TOP van de NDP
  betrokken is !

  De namen en de enorme bedragen die deze Paarse
  kopstukken, aan CORRUPTIEGELDEN hebben ontvangen
  zijn in Nederland in het strafproces tegen de directie van
  Ballast Nedam, openbaar geworden !

  HELAAS ZWIJGEN DE PAARSE REGERING en DE DNA-
  FRACTIE van de NDP !

  Men is BANG voor de ONTHOOFDING van de PAARSE PARTIJ !!!


  Maak melding
 51. @Vliegende Hollander, men heeft inderdaad de loonbelasting naar beneden bijgesteld waardoor de werknemers nominaal in loon op vooruitgaan. Maar daar staat tegenover een verhoging van het btw tarief waardoor een gemiddeld Nederlandse huishouden per jaar € 300,- meer kwijt zal zijn door de btw verhoging. Deze hele operatie levert de overheid het lieve bedrag van 3,1 miljard per jaar extra aan belastinginkomsten op. De Nederlandse overheid heeft dit geld nodig om veel collectieve voorzieningen in stand te houden. Het is frappant om te zien dat de huidige Surinaamse regering met de schaarse financiële middelen die haar ter beschikking staan toch in staat is veel meer te bereiken dan de tig-jaren bewind van VHP en NPS.

  @haitiaan, jij verkoopt inhoudsloze priet-praat, achterklap, roddel en verdachtmakingen aan het adres van de regering. Natuurlijk zijn er ambtenaren die de boel belazeren. Maar dat wil niet zeggen dat de regering dat heeft gedaan. Je moet het onderscheid kunnen maken tussen de ambtenaren die in dienst waren tijdens de VHP/NPS roverheid en de ambtenaren onder deze regering. Onder de VHP en NPS roverheid waren de ambtenaren in dienst van NPS en VHP. In de huidige situatie zijn de ambtenaren in dienst van de overheid.

  @mokro, jij kan met jouw gezwets niemand overtuigen van jouw ongelijk. De regering Bouterse heeft de taak om het land tot ontwikkeling te brengen. Deze taak zal door deze regering worden voortgezet na de verkiezingen van 2020. Begin maar alvast aan dit idee te wennen.

  @Hans je juicht voor deze regering als een boer die last heeft van kiespijn. Het zit jou helemaal niet lekker dat het beleid van de regering positief uitpakt.


  Maak melding
 52. @RobG
  Mijn verontschuldiging voor wat slecht lopende zinnen.

  ik heb net ook even naar Moody’s tekst gekeken,

  >> allereerst gaat het om 2018 en niet over 2019.
  >> In 2018 is de schulden groei van Suriname slim buiten beeld gebleven omdat Staatsolue haar deel van de Staatsobligatie nu zelf gefinancieerd heeft en naar de Staat heeft afgelost plus dat zij voor de laatste 5% aandeel in Newmont de hoofdprijs heeft betaald Ofwel middels Staatsolie is de situatie van de Staat met $ 300.000.0000 verslechterd omdat zij geen vordering meer heeft op staatsolie en de 5% aandeel in Newmont verkocht heeft.

  beste RobG de B2 rating staat voor Highly speculative en staat 15 ratings van boven en 6 van beneden.
  De stap van negative naar stable is marginaal en berust dan ook nog eens op listig gedrag. Net als of daar de bankiers en economen niet door heen kijken,


  Maak melding
 53. @Jojo,

  deze regering is goed in selectief shoppen. Dit is niet meer dan dat je op je eindrapport
  voor economie 3,5 hebt in plaat van een 3. Men doet voorkomen dat er geen problemen
  zijn of dat het lek boven is

  Laats stond André Misiekaba met een IMF rapport te zwaaien in de DNA en las een zin
  van de voorpagina dat er licht in de duisternis was. Maar vergat de volgende 99 bladzijden
  die vol zorgen stonden, teveel ambtenaren, te hoge schulden, begrotingstekort, etc.
  Het is belangrijker/interessanter wat er niet vertelt dan wat er wel vertelt wordt, maar dat kost wat
  zoek werk.


  Maak melding
 54. @ Vliegende Hollander

  Licht in de duisternis. Je loopt in een Tunnel en denkt de uitgang te zien. helaas is het de koplamp van de trein die je een paar seconden later overrijdt,


  Maak melding
 55. @RobG; jij bewijst met jouw bijdrage telkensweer hoe een boef van paars denkt en handelt. Alles wat krom is probeer je met je kronkels recht te praten. In Su zeggen ze; het zijn rovers, ze gaan straks de schade terug moeten betalen. Jij komt een keer op je schreden terug, meneer Oogkleppen!


  Maak melding
 56. @Jojo, ik doe mijn uiterste best om uw onzuivere redenatie te volgen maar uw relaas raakt kant noch wal, met andere woorden het is vlees nog vis. De 200.000.000 miljoen die vanuit Nederland door familie wordt overgemaakt komt natuurlijk terecht in de Surinaamse economie. Maar een heel klein deel hiervan komt via omwegen bij de overheid terecht. Niet de Surinaamse overheid profiteert van dit groot bedrag. De overheid is verantwoordelijk voor het in stand houden van collectieve voorzieningen en dat kost geld, heel veel geld. Als het aan VHP en NPS ligt mogen al deze voorzieningen afgeschaft worden. De overheid heeft geld nodig om deze voorzieningen in stand te houden. Ook al zou de rij- en voertuigenbelasting volgens uw redenatie maar weinig opleveren, mijn inziens zijn alle beetjes welkom. Maar Jojo, u moet toegeven dat deze regering ondanks de vele financiële tegenvallers veel meer in staat is kwaliteit te leveren dan de vele NPS en VHP regeringen die met grote sommen ontwikkelingsgeld vanuit Nederland mochten stoeien. Zij hebben echter niets bereikt. Dit zijn de harde feiten.

  @Srafu, uw beschuldigingen aan het adres van de NDP neem ik niet serieus. Als ik in het dagelijks leven geloof moet hechten aan alle bagger dat over ons heen wordt gestort zou ik depressief van worden. Gelukkig heb ik alle bagger kunnen ontwijken. Verhalen over vermeende corruptie binnen de NDP worden geproduceerd door de zwakke broeders die nooit een sterke ruggengraat zullen krijgen.


  Maak melding
 57. @Robje-G-Paarse-Huisslaaf

  U komt weer niet met FEITEN, doch met Paarse BABBELS !

  De directeuren van Ballast Nedam zijn in Nederland, door de
  rechter veroordeeld! Het toestoppen van miljoenen aan
  omkoop-gelden aan de Sranan politici, is BEWEZEN VERKLAARD !

  Dit ZWARTE corruptiegeld staat op rekeningen van de corrupte
  Sranan-politici, PAARSE POLITICI !!!

  PS : Om dit soort ZWARE CORRUPTIE, weigert UW SLAVENBAAS,
  OPA DESI, NOG STEEDS, de door DNA aangenomen ANTI-CORRUPTIE
  -WET, te tekenen en IN WERKING TE STELLEN !

  LEVE SRANAN ! WEG MET PAARSE STAATSBOEVEN !!!

  FRI SRANAN ! STOP THE PURPLE SLAVERY IN SRANAn !!!


  Maak melding
 58. @ RobG: U claimt maar steeds dat het de goede kant op gaat in Suriname, maar ik vraag mij af waar u dat op baseert.
  Er wordt wat gerommeld met belastingen hier, belastingen daar, een subsidietje hier een subsidietje daar, wat uitkeringkjes. Er worden wat wegen geasfalteerd (Door Chinezen, met geleend geld), wat bruggen gebouwd, en dat is het dan.
  Voor inkomsten wordt volledig geleund op de exploitatie van de natuurlijke hulpbronnen, zoals goud en hout. Het goud wordt gewonnen door buitenlandse maatschappijen en het hout wordt gekapt door Chinezen en naar China gebracht. Daarnaast is er nog de handel in stimulerende middelen, wel duurzaam, maar dat leidt eerder tot reputatieschade dan duurzame ontwikkeling.

  Wat ik niet zie is de ontwikkeling van duurzame inkomstenbronnen gebaseerd op de natuurlijke rijkdommen en omstandigheden in Suriname. Er is visserij, maar die is voornamelijk in handen van buitenlanders en van marginale betekenis. Er is rijstbouw, maar de rijstbouwers klagen steen en been en het researchinstituut Wageningen functioneert slecht. Er is houtindustrie maar de verwerking tot waardevolle eindproducten gebeurt voornamelijk buiten Suriname. Bruynzeel werd slecht geleid en ging failliet.
  Tuinbouw en export van groenten en fruit is er wel, maar niet op professionele schaal en van professionele kwaliteit, terwijl er in het Caribisch gebied toch veel vraag is naar verse producten, mede door de toeristenindustrie. Caribische landen verdienen veel geld met de suikerindustrie, Mariënburg werd verwaarloosd en ging failliet. Wat voor voedselverwerkende industrie heeft Suriname om de exportmogelijkheden en waarde te vergroten?
  Dan is er nog het gezeur met Brokopondo. Volgens Jojo betaalt Suriname nog steeds onnodig te veel geld aan Suralco voor de geleverde energie.

  Wat doet uw favoriete partij en leider aan al deze zaken? Voorlopig lijkt het er op dat men uit is op makkelijk geld en creatief boekhouden. Laat de witte en de gele man het werk maar doen en wij krijgen het geld en hoeven het alleen maar uit te geven.
  Het enige wat men lijkt te doen is kijken naar de goudprijs en hopen dat er olie gevonden wordt. Op de universiteit schijnt men voornamelijk ruzie te zoeken. Wat gaat er dan de goede kant uit in Suriname?


  Maak melding
 59. @ RobG
  U gaat weer om de feiten heen.
  1>> alle euro’s die van Surineds het land in komen worden besteed in de Surinaamse economie waardoor er altijd een deel van bij de overheid terecht komt. Als econoom moet u dat weten. Tenzij alles jaar in jaar uit in het zwarte circuit uitkomt.
  2>> u ziet licht waar geen licht is. Ik hen u naar de begroting verwezen die voor heel grote delen niet gedekt is en waar de staatsschuld de salarissen gaat overtreffen en waarin ondanks alle gebluf de subsidies van EBS exorbitante vormen aan neemt.
  3>> u heeft het over ondanks alle tegenvallers. Die tegenvallers zijn ontstaan door wanbeleid van de regeringen Bouterse die vanaf dag dag nul met ongedekte begrotingen is gaan werken en dan riep dat de vorige regering een probleem had achter gelaten. Bouterse z’n eerste begroting was 60% hoger dan de laatste van Venetiaan. Het land gaat niet van 31-12 naar 01-01 zo hard meer verdienen.
  4>> u spreekt van tegenvallers terwijl de regering Bouterse op een heel kleine periode na altijd veel hogere grondstoffen prijzen gekend heeft dan Venetiaan. U kreet over ontwikkelingshulp is loos omdat Hoefdraad heeft laten zien dat de helft pariteitsmiddelen waren die Suriname zelf inbracht. Daarnaast was er na Wijdenbosch nog maar € 400.000.000 over die over 10 jaar besteed is. Dat was een fractie van de kaalslag van de economie door Wijdenbosch.

  Beste RobG u praat recht wat krom is.
  Het mooiste voorbeeld is de post op de begroting voor de achterstand in contributies bij internationale instellingen voor Toetisme van SRD 45.000.000 die over 4 jaar is opgebouwd. Die SCHULD was al op genomen in de suppletoire begroting 2018 en niet vrijgegeven. Nu was deze weer opgenomen voor 2019 en door Hoefdraad door een budget plafond gereduceerd tot SRD 2,4 mio of wel 5%.
  Gevolg dit haar wordt de schuld voor contributies pakweg SRD 10.000.000 hoger of Suriname wordt ook uit al die instituten gezet.
  RobG scant u aub de begroting en u zult moeten vaststellen dat het Brodelwerk een zelfstandig land onwaardig.

  Boefdraad over schreid elke ethische norm. Indien de NPS en VHP niet deugden dan heeft Bouterse ondertussen 8 jaar voorbij laten gaan er iets aan te doen en verandering te brengen.


  Maak melding
 60. baasje je RobG
  Durf jij nog steeds met jou onbenul verhaal te komen waaraan nagenoeg vele forumleden jou steeds onderuit halen.
  Je blijft maar in je klaagzang en loftrompet bazuinen.
  RobG je komt weer naar voren als je baasje weer lustig met woorden en zinnen laat wapperen en door de zwakzinnigheid van de coalitieleden in het DNA weer weerzinwekkend verklaren dat het goed gaat en nog steeds een 2e Dubai kunnen realiseren.
  Ik snap je etische opstelling echt niet meer


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES