Valies roept heel Suriname op om gezamenlijk geen rij- en voertuigenbelasting te betalen

42
Valies roept heel Suriname op om gezamenlijk geen rij- en voertuigenbelasting te betalen

PARAMARIBO, 27 feb – Wilgo Valies heeft de gemeenschap in Suriname opgeroepen om massaal geen rij- en voertuigenbelasting te betalen. Uiterlijk 28 februari, morgen dus, moet elke voertuighouder de belasting hebben betaald. De Surinaamse samenleving kan de 82 miljoen SRD, die de regering verwacht op te halen met deze belasting, niet opbrengen aldus de voormalige bondsvoorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS).

Valies tradt dinsdag als lid toe tot de Nationale Partij Suriname (NPS). Hij geeft aan dat er grote problemen zijn in het land waarbij mensen minstens 50 procent in koopkracht achteruit zijn gegaan en daar bovenop nu een extra belasting moeten betalen. Hij noemt de belasting onterecht omdat er al een systeem is voor voertuig bezitters die gebruik maken van de weg, is namelijk de government take op elke liter benzine.

Ook vindt de nieuwbakken politicus het raar dat slechts 10 procent van de opbrengsten van de rij- en voertuigenbelasting aangewend zal worden voor de infrastructuur en niet het volledig bedrag.

Valies is niet de enige die ageert tegen de nieuwe belasting. De politieke partij Strei! heeft onlangs ook het initiatief genomen voor het indienen van een bezwaarschrift voor een kort geding. Inzet is het intrekken van de Wet Rij- en Voertuigenbelasting. De spoedzitting vindt vandaag plaats om 08.30u.

42 REACTIES

 1. Laat valies mijn mars eten, hij heeft het toen al geprobeerd via DA91 op de lijst te komen vr een plaats in de assemblee, toen al had hij het voorzitterschap van de BVL overgedragen, toen hij geen zetel heeft kunnen bemachtigen, omdat niemand op hem gestemd had heeft hij de voorzitterschap weer opgeëist. Nu probeerd hij het via de NPS om zetel te bemachtigen, als het hem niet lukt, gaat hij de voorzitterschap van Mangree weer opeisen en ik denk dat het wel mogelijk is, omdat Mangree niet volgens verkiezingen de voorzitter is geworden, dus statutair juridisch is Valies nog steeds de voorzitter. Ik denk dat hij het zelfde zal doen als toen hij geen zetel behaald heeft bij DA91 toen. Het is gewoon misleiden van het volk om niet te betalen, overigens heeft het overgrote deel van het volk al betaald, maar een wet is een wet en ik denk dat wij nog steeds de drie machten hebben tw de wetgevende macht, de regerende macht en de rechtelijke macht die alle drie onafhankelijk van elkaar zijn . Ik denk dat de ene niet kan komen aan besluiten van de andere, vandaar dat een kortgeding niet onafhankelijk verklaard zal worden door de rechter. Laat u niet misleiden volk van su die nog niet betaald hebben, het is u en u alleen die voor de gebakken peren zal staan en geen enkele Valies of Neus zal de boete voor u betalen. Nog ma als laat u niet misleiden.


  Maak melding

 2. Valies tekent hiermee zijn akte van onvermogen. Hij moet het beter weten. Goverment take is accijns tax. Wegenbelasting is niet hetzelfde als accijns. Surinamers willen alles voor gratis aannemen. Iedereen moet betalen en niet afhankelijk zijn van hun constante verslaving naar gratis diensten en producten.


  Maak melding

 3. Dat is natuurlijk een mooie oproep. Waarom niet eerder geboycot?
  We praten nu over een wettelijke regeling. Waar waren al onze belangenbehartigers van het parlement toen er beslist moest worden? Waarom is er niet eerder tegen de invoering van de wet geprocedeerd?
  Dit lijken mij meer populistische acties van individuen die politiek furore willen maken, door onwetenden het gevoel te geven dat er voor ze gestreden wordt. Nou… we wachten het resultaat maar af.
  Voorts, als u op grond van de wet beboet wordt, gaat niemand het voor u betalen!!! Dat is dus ff SRD 1000,= aftikken. Tja….., we blijven voelen als kleine man.


  Maak melding

 4. Valies brand zijn vingers door mensen te motiveren om geen belasting te betalen. Er is dus wel geld om een auto te kopen en benzine te betalen, maar geen rij en wegenbelasting. Dit is een zeer kromme gedachten. Wat is er dan mis, dat mensen een fiets kopen. Is goedkoper en je hoeft hiervoor geen wegenbelasting te betalen. Met deze actie van Valies en Neus slaan zij de plank volledig mis.
  Sommige Surinamers zijn vernietigend bezig. Echt een bananen republiek. Niet alles is gratis. Het moet niet zo zijn dat men alles gratis wil hebben. Wanneer je een auto aanschaft moet je ervan bewust zijn dat daar ook kosten aan verbonden zijn. Straks gaan Valies en Neus ook protesteren dat men niet verplicht is een auto en inzittende verzekering af te sluiten. Ik vind dit geen goed plan van Valies en Neusje. De wegen moeten onderhouden worden.Onze straten zijn al niet door een ringetje te halen. De belastingdienst en OW& V moeten hun verstand gebruiken. Veilig verkeer is beter en kwalitatief begaanbare wegen is een pre. Men moet niet om elke scheet lopen te klagen.
  Er rijden meer auto’s hier in Suriname dan in sommige delen in Europa.Onze wegen worden niet gemaakt voor zoveel auto’s die hier rijden. Ook de autobezitters moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Hun verantwoordelijkheid ligt niet enkel bij het kopen van benzine. Een auto rijdt niet op urine, dus moeten zij voor betalen. Overal ter wereld gaan de benzine prijzen omhoog. Vaak laten mensen hun auto ook thuis staan en maken gebruik van de fiets of openbaar vervoer. Dit werkt kostenbesparend. Niemand is geboren met een auto onder zijn kont. De regering hoort met zijn tekkels af te blijven van het belasting geld. Dit geld moet gebruikt worden waarvoor het bestemd is en niet voor snoepreisjes en andere dure prive aanschaf. Daarom oenoe ne kong na fesie. Altijd maar weer het doemdenken dat bovenop komt. Er hoort kritisch toezicht te zijn voor de besteding van het belastinggeld en men hoort verantwoording hierover af te leggen. De regering is niet te vertrouwen. Het is en blijft een oplichters bende.


  Maak melding

 5. Goed zo meneer Valies, ga zo door, stimuleer burgelijke ongehoorzaamheid, laat het volk de criminelen uit het volkshuis wegjagen, opkloppen en a la Khadaffi aan hun einde laten komen.


  Maak melding

 6. Valies. wie gaat de boete betalen als op straat zal rijden, zonder de “voertuigenbelasting” betaald te hebben ???
  NPS heeft het paard van Troje binnen gehaald !!
  Bouta lacht zich krom !!!


  Maak melding

 7. Grote delen van het volk hebben de mentaliteit van, iedereen voor zichzelf en God voor ons allen. Om een einde te willen maken aan het acht jaarf durend paars corrupt misdadig crimineel roofzuchtig ddb wanbeleid, moet het gehele volk, landelijk rpotesteren tegen elke vorm van uitbuiting en verkoop van land en volk. Opa taki, maar zie je dat gebeuren, met hetgeen de duivel ddb en trawanten? Oma taki, al moeten ze land en volk verkopen, misbruiken en laten opdraaien voor hun duivelse onrechtvaardig corrupt misdadig rovend wanbeleid, het kan BNawta en trawanten letterlijk en figuurlijk echt geen ene moer schelen, want ze zijn meedogenloze, gewtenloze, geldzuchtige onberechte misdadigers. Hoe dwaas moeten ndp paria’ s toch niet zijn om steeds te bukken en te slikken, de schulden en lasten, veroorzaakt door duivel Bawta en trawanten? Ndper’ s zijn zo dwaas dat ze zelfs om een bordje bruine bonen met dagoebal, hun zielen verkopen aan deze ndp misleider, die land, volk, mens, dier, gevogeltje, vissen, insekten, bomen, planten, rivieren, kreken en zelfs de grond doet lijden. Wee wee wee de paars verdoemde Bawta vervloekte verdoemden.


  Maak melding

 8. Och ja… dit is erg slecht zeg van iemand die politiek wilt doen.
  Alsof we in een achterbuurt op straat dingen aan het regelen zijn.

  In Holland betalen we gigantisch veel belasting voor wegen, maar het zijn dan ook de mooiste en schoonste op de wereld.


  Maak melding

 9. Sukkel, NU AL?!

  Da heb ik vorige week keurig mijn SRD 705 betaald..

  Je bent ongeschikt en te f.ckin. ouderwets om mensen te mobiliseren! Oproerkraaier.
  Verhuis ergens naartoe waar we je niet hoeven mee te maken. Het land is groot genoeg.

  Als je steeds met dit soort brandjes komt, dan heeft het volk niets aan je met je doosje lucifers.

  Far too little, Much too late!!

  Me mars papa!


  Maak melding

 10. Bawta en roversbende e poeroe moro uit deng zakka foe alla sma, gelukkig ook de ndp armen. Ondertussen roven en stelen het gros der ndp dwazen, vanaf de top tot de paars verslaafde drugszwerever als bezetenen, baas en zijn Boefie zijn de voorlopers met als slogan neks no fout tog, na sa oeng dong ndp paria’ s wani tog, ie sabi tog, jullie uitbuiten, onszelf verrijken. In principe is elke ndper vanaf de stichter zijn roverheid en ndp paria’ s een sta in de weg voor de werkelijke opbouw van land en volk. De ndp in feite een politike religieuze sekte waar het allemaal draait om de duivelse zoon en afgod didibri. Wie het niet willen weten of horen, maar echt waar, de duivel is in de persoon van Bawta, zie zijn vele duistere en duivels werken en welke uitwerking die heeft op het gehele land en volk, en gelukkig nog meer op die ndp zombies, alleen maar dood en verderf, misdaad op misdaad en armoede, onrecht en leugen. Gelukkig spreken de paarse vruchten een andere taal dan DDb wil laten geloven, een taal vol van onrecht, leugen en afgoderij. Neks nationalisme, neks vaderlandsliefde, neks opbouw van land en volk. De paars bittere vruchten van deze duivelse zoon en zijn trawanten waren sinds de jaren tachtig al gezaaid door de duivel zelfs en geoogst. Wederom hebben ndp dwazen in 2010 en 2015 bewust dit paars duivelse zaad gezaaid voor het oogsten van deze bittere paarse vruchten ( paars is in Thailand de kleur van de dood en rouw). Anno 2019 klagen het gros der paria’ s niet meer, integendeel lijden ze paars misnoegd en bemoedigd verder alsof het de gewoonste zaak is geworden wat hun didibri afgod en zijn roversbende aan wanbeleid presteren, om van het land en volk een paars misdadige en armoedige begi begi samenleving te maken. Offer aan ddb, je gaven en ga dood, paarse klootzakken. Wo ka.


  Maak melding

 11. Boefdraad wil 82mil per maand ophalen en tien procent daarvan aan infrastructuur besteden…ja de landweggetjes van het geroofde domeingronden door de paarse ratten, terwijl mensen verzuipen en zich doodrijden op de kraterwegen in Paramaribo, zorg en hoop, kwatta, Nickerie, Meerzorg, Albina, nieuwweer gevondenweg enz, enz. Hoe zit het de gov.take van de benzine….ze verzinnen van alles om in weelde te leven en het volk op water en droge …huh brood is er niet, cassababrede te zetten. Kijk hoe hij zich als een slachtkalkoen volgevreten heeft. Slachten die vetgemeste turkey.


  Maak melding


 12. De vernieuwde VHP wordt nu gevormd door Surinamers die houden van hun land en bewust kiezen voor vooruitgang en ontwikkeling.

  Maar beste Sherrif Santokhi,
  Wees op uw hoede !
  Bouterse en zijn criminele bende gaan er alles aan doen om de boel te saboteren.
  En volgend jaar komt drugscrimineel / zakenpartner en goede vriend van Bouterse, Roger Kahn, vrij !
  Bouterse heeft niet voor niks nu een grote mond.


  Maak melding

 13. EFFE TUSSEN NEUS EN LIPPEN DOOR!

  WORDT SPANNEND.

  DHR VALIES FOR PRESIDENT!!

  EN NU WORDT SURINAME GEEN DUBAI, MAAR 2 KEER NEWYORK.

  HET ZAL MIJ NIET VERWONDERDEN ALS STRAKS GOOD OLD WINE SCHAL WEER VOOR NATIO GAAT SPELEN.

  SURINAME VOORWAARTS MARS!!!!


  Maak melding

 14. Waarom zou je gehoor geven, om voor 1 maart exstra belasting te betalen aan een paarse roversbende, die dat geld voor eigen doeleinden gaan gebruiken, gewoon niet betalen, anders heb je straks ook een stempel als jaknikker, netals die paarse jaknikkers in de Dna.


  Maak melding

 15. Valies, heeft de nps jou voor hun karretje gespannen. Nieuwkomer die even gebruikt wordt en daarna een trap krijgt.
  Betalen moeten de auto bezitters. Wegenbelasting moet gewoon betaald worden. En als er niet betaald wordt moet de overheid auto’s in beslag nemen, waarbij alle wegsleep kosten en opslag verhaald moet worden op de eigenaar. Als de voertuig binnen zes maanden niet opgehaald wordt verkopen als oud ijzer aan tata steal.

  Tjee


  Maak melding

 16. Meneer Valies doet, net als anderen, een oproep tot het plegen van een strafbaar feit. De wet is al van toepassing.
  Rijden zonder betalingsbewijs en sticker is voor eigen risico….


  Maak melding

 17. Herinvoering. Terug van weggeweest. In de DNA waren er 28 stemmen voor en 9 tegen. Nu gaat het om het gewicht van de auto. Een gemiddeld gewicht van een personenauto is lastig te berekenen, maar met een beetje geluk weegt het minder dan 1200 kg en betaal je echt niet zoveel per kalenderjaar (120 SRD). De regering was zelfs van plan de heffingen nog duurder te laten uitvallen. De uitdaging is tweeërlei. Aan de ene kant moet de overheid alle wegen gaan asfalteren en onderhouden en aan de andere kant moeten de burgers op de duur, auto’s aanschaffen die een gering gewicht hebben.

  Alleen maar voordelig voor het milieu. Compensatie valt ook te behalen door een precieze berekening te maken hoeveel kilometers je minder moet rijden op jaarbasis om het verschil (120 SRD in deze specifieke categorie tot 1200 kg), weg te werken. Ondernemers en particulieren die echt afhankelijk zijn van continuïteit, kunnen hier en daar ‘zachte’ aanpassingen te doen. Al met al, ik zie geen reden waarom MR. Suitcase zo lastig doet. Oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid is uit den boze. Niet in dit geval. Hij is wel welkom om het in Nederland te proberen.


  Maak melding

 18. Surinamers staan binnenkort massaal in de rij bij Western Union om te incasseren na klagen, vragen en bedelen bij familie om financiële hulp. Zo waren, ze zijn ze en zullen altijd zo blijven.


  Maak melding

 19. Wegen belasting moet gewoon betaald worden. Dat geld voor elk land. Ik betaal het ook het is ook niet weinig maar het moet niets aan te doen. Kan je het niet betalen doe je auto dan weg, probleem opgelost. Minder verkeers doden.


  Maak melding

 20. GELIJK HEEFT VALIES WANT DIT IS OPLICHTING
  TIJDENS DE REGERING FRONT WERD DE WEGENBELASTING INGECORPOREERD IN DE BENZINE PRIJS
  NU GAAN WE DUBBEL BETALEN OM DIE SMERIGE PAARSE ROVERSBENDE IN STAND TE HOUDEN
  LET OP MIJN WOORDEN ;
  BINNENKORT WORDT DE BENZINE PRIJS 10 SRD


  Maak melding

 21. off topic : “china houd zijn burgers oplettend in de gaten ” zie: nos 1 vandaag
  van woendag 27 feb.2019

  in suriname is men nu bezig hetzelfde systeeem te instaleren (zie allen rare witte cameras in de stad en later heel het land)
  in combinatie met het digitaliseren van het de i.d. en rujbewijs fotos.

  surinamers maken jullie alvast je borst nat .de chinezen gsan de burgers van hun kolonie binnenkort nauwlettend in de gaten houden.


  Maak melding

 22. Stemmingmakerij. Valies moeten de auto’s staken???
  Denk niet dat je aanhang hebt. Je bent en blijft een 0 voor een getal. Profiteur. Is je krom huis al af??
  Vanaf vorig jaar zegt men dat het komt en je houdt je bek en nu kom je met je raas.
  Maisha Neus rijdt een halve auto en die komt ook met onzin.
  Niemand hoeft nu te gillen, betaal niet. Bij de boete is Valies zoek.
  Ik wil betalen en ga betalen maar ga niet in een rij staan.
  Ik ben het ook niet eens met de berekening.
  125 tot 1200 kg en 1200 naar boven 520. Elke normale zou tot 1250 kg ht eerste bedrag betalen. De meeste auto’s zijn 1220 kg of 1250 kg. Ik ga het betalen maar ik ga in geen enkele rij staan. Ik loop met mn pas en als er geen rij is dan betaal ik.


  Maak melding

 23. Wie niet wil betalen moet zijn auto weg doen,dan is de file probleem opgelost.
  Minder verkeersdoden per jaar,en dan heeft de politie meer controle op de wegen.


  Maak melding

 24. Nogmaals laat Valies mijn mars eten, duizenden mensen zijn vdaag gaan betalen en morgen zal de rest die wel zijn of haar auto op de openbare weg wil, moeten betalen. Het is u aangeraden surinaams volk om wel te betalen, omdat niet Valies en ook niet Neus zal de boete voor u betalen, u zal het zelf moeten doen.


  Maak melding

 25. Wel bouta auw ka in 2020. Max 4 zetels landelijk. Rij. En voertuigen belasting wil je noh. In Nederland zou ik graag willen betalen. Want alla ding passie bung drape


  Maak melding

 26. In Nederland betaal je zelfs onroerendgoed belasting op je woning ,of waterschapbelasting, rioolbelasting ,erfbelasting, schenkbelasting, vermogensbelasting, wegenbelasting, hondenbelasting, daar betalen ze onderhoud van het land van, dat doe je met zijn alle.


  Maak melding

 27. Toch nog iets, de Ambtenaren die in die big Auto”s rijden, hopelijk moeten die ook zelf betalen, en niet kwijtgescholden worden omdat ze Ambtenaar zijn, dat gaat dan wel weer te kosten van de gewone man.


  Maak melding

 28. VALIES IS EN.BLIJFT EEN HOOPJE STRONT ..EERST BRENGT HIJ ONDERWIJS IN ONRUST EN NU PROBEERT HIJ NPS TE TROEBELEN. . IK HOOP DAT MINISTER OF WAT HIJ IS RUSLAND VAN NPS OPTIJD EEN HALT TOE ROEPT AAN VALIES. VALIES PROBEERT EEN HELE GA OS TE CRIEEREN BINNEN DE REGERING


  Maak melding

 29. @facelook,

  zou jij je familie in su steunen met geld en goederen. ik niet. alles wat geboren is na 1975 haat jou.de huidige volk is ondankbaar. de oude gaarde is reeds komen te overlijden waar een band mee was.
  . ik weet nog dat steenman? shipping rijk geworden is met het verschepen van 10 tale containers per week in de 2e helft van ,75 en de jaren daarna. nog nooit gehoord ”dank je wel familie”.
  ga werken en je geweldigheid tonen aan anderen. als je dat kan en niet hoef te bedelen dan ben je een vent.

  tjee


  Maak melding

 30. Afiba @@@
  100% met je eens…
  In de hele wereld wordt rij- en voertuigen belasting betaald…
  Automobilisten en brommers maken gebruik van de wegen….
  Dus belasting betalen…
  Valies is een ka grote idioot…
  Leg je taak neer valies, want je weet niet wat je allemaal lult…


  Maak melding

 31. Meneer Valies het getuigd niet van een goed stel hersens als je dit tegen gaat werken. Suriname had al eeuwen geleden voertuigenbelasting moeten innen, vroeger moesten we zelfs een fietsplaatje hebben. Als het geld ook ten goede komt aan het wegennet of openbare ruimten zou het helemaal goed zijn, maar ik heb een donkerbruin vermoeden dat ook dit in de zakken van de graaiers zal verdwijnen.


  Maak melding

 32. Als iedere automobilist daadwerkelijk wegenbelasting betaalt, dan komt er in korte tijd genoeg geld binnen
  dat besteedt kan worden voor de wegen en goede fietspaden, zodat meer mensen durven te fietsen.
  Is beter voor het milieu en de portemonnee


  Maak melding

 33. belasting gelden is bedoeld voor wegen en infrastructuur maar in su zal het niet daar aan opgaan mensen betalen al in de brandstof mee ,de volk wordt weer opgelicht ,het geld is voor bouta en zijn boevenbende bedoeld ,deden ze maar wat aan de infrastructuur,sar torrie baka,


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.