Oppositie Suriname vraagt spoedvergadering aan over monetair beleid

31
Leeg parlement bij begrotingsbehandeling

PARAMARIBO, 27 feb – Leden van de oppositie in De Nationale Assemblée, van Suriname hebben op basis van artikel 29 van het Reglement van Orde, dringend verzocht om een spoedvergadering uit te schrijven, met als agenda: ‘Het te voeren monetair beleid om te geraken tot een stabiele economie’. In een persbericht schrijven zij:

“…Redenen temeer dat wij gemerkt hebben bij de recente ontheffing van de heer Glenn Gersie, President van de Centrale Bank van Suriname, er diverse meningen verkondigd worden. 

Ook het uitblijven van de beloofde correspondentie tussen de twee monetaire autoriteiten door de minister van Financiën, terwijl er in de media brieven rond circuleren waarvan de authenticiteit onbekend zijn. Eveneens dat in het Memorandum opgenomen was dat van kracht zou blijven totdat de Bankwet van 1956 zou worden gewijzigd, waarbij de mogelijkheid van monetaire financiering / kredietverlening aan de Staat zou worden beëindigd.

Wij achten het van belang dat de Regering het Parlement zo omstandig mogelijk hierover informeert en dat op basis hiervan een debat volgt..”


31 REACTIES

 1. De gezamelijke oppositie heeft bij vergadering van afgelopen maandag haar kans verspeeld om motie ( wantrouwen) in te dienen. Nu is het mosterd na maaltijd. Je vraagt om een spoedvergadering, je bent verlegen op informatie, Boefdraad past vertragingstactiek toe en je vergeet je motie van wantrouwen in te dienen. Denk je dat Simons nu een extra vergadering gaat beleggen om je weer een kans te bieden nee, ze praat nu over : ” leba yuru”. A sang lati kaba. De oppositie rest nu niets dan haar achterban te mobiliseren en massaal de straat op te gaan of gaat de oppositie keurig op de verkiezingen van mei 2020 afwachten en of wachten op ” je lijkt” op vervroegde verkiezingen in maart 2020 vanwege de ramadan. No, nu moet je ballen tonen. Las zien wat je mobilisatiekracht is, de volk wil daden zien en geen broodje aap verhalen horen.


  Maak melding

 2. OVERLEG in DNA moet wachten, de regering en de
  pres hebben op dit moment geen TIJD, zij maken
  overuren om de MILJARDEN ONGEDEKTE SRD-BANKBILJETTEN
  te DRUKKEN !

  NEKS NO FOUT !

  HOE GROTER DE STAATSSCHULD, HOE BLIJER DE PAARSE
  REGERINGSCLAN !

  DE BELANGEN VAN HET VOLK WORDEN OP EEN WREDE EN
  ONMENSELIJKE WIJZE VERTRAPT DOOR DE PAARSE HEERSERS !


  Maak melding

 3. Het land is verworden een verkapte dictatuur in een democratie. ndp ratten en honden zwijgen, alles was baas misdadig corruot doet, is paars kuut no ka.


  Maak melding

 4. Sinds dat dhr. Gersie naar huis is gestuurd, wat is de rol van de oppositie geweest om de president en of de minister van Financiën ter verantwoording te roepen.

  Ze zijn allemaal één pot NAT.


  Maak melding

 5. De geldpers maakt al overuren. De tekorten zijn al opgelost. Maar ze gaan nog even door. Genoeg ruimte in de paarse pakkenhuizen om geld op te slaan.
  In huize Koos spelen we af en toe Monopolie. Voor de verandering doen we het nu met SRD’s. Leuke bezigheid.


  Maak melding

 6. Soso kaulo. Alla sani fokop. Alla sani moro diri. Soso taki, no wan sma du neks. Soso taki nomo. Den sma wani libi so fokop. Te mi pai stroom bijna 4000 kaulo srd. Te mi pai watra bijna 300 srd. Dan omzetbelasting, dan brandstof, dan wegenbelasting. Te mi bai sani fu winkri alla sani direct contant, no teki rekening moro.
  Te sma kon winkri taki omu fa opo prijs. Mi taki kaulo belasting. Regering meki kondre fokop. Mi tapu winkri 9 yuru keba, fosi opo te 12 yuru neti. Sma no kon moro bai sani. Soso fufurumang waka neti. Dalijk opo prijs baka, dan sma bari baka omu kon diri.
  Go taki regering, den fokop kondre. Dati mi taigi den sma. Yu wani NDP baka, dan yu wani fokop.


  Maak melding

 7. Het lijkt er op dat alles gesloopt wordt om door te kunnen.
  In 2015 werd gegokt op meer inkomsten uit Newmont goud.
  Voor 2020 wordt gegokt op Brokopondo en Olie uit zee.
  Ondertussen wordt alles vernietigd door deze Regering.

  Al 2 weken geen rapportages door de CBvS is een teken aan de wand dat Boefdraad de bank heeft berooft.


  Maak melding

 8. Suriname is al jaren failliet onder Bouterse die het Staatskas leeggeroofd heeft van 1.3 miljard USD wat hij nooit heeft kunnen verklaren waar dat geld naar toe is.Ook de parlement voorzitter heeft ervan geprofiteerd dus die schrijft nooit een vergadering uit over het wanbeleid van haar regering.Dat is mijn mening als Surinamer,


  Maak melding

 9. Jojo
  RobG zit in de (k)analen van de Bouterse te zwemmen in een zee vol goud (gowtu tap watra san neng? Na poepe sa e drijf tap watra)
  Lang nbiets van de pseudo econoom gehoord. Wellicht kan deze RobG uit de doeken doen en beweren dat er geen monetaire financiering zal plaatsvinden heeft gevonden.

  Los van alle nonsens.
  Ik denk niet dat het zal lukken de correspondentie boven tafel te krijgen want de coalitie werkt hier niet aan mee.
  De coalitie zal, ondanks dat dit publieksgeheim is, accoord gaan met de opname bij de CBvS en aangeven dat dit adhoc een kortlopende periode betreft en lkater beweren dat deze in een langlopende lening is omgezet gefinancieerd door China of India


  Maak melding

 10. JoJo

  28 februari 2019 at 07:43

  Waar is RobG om Suriname te redden

  ==================================================

  Ik zou zeggen kijk onder de rok van Mw Lagarde. De ingeslagen weg van de NDP is een doodlopende weg.
  Verwacht dat er revolte gaat ontstaan binnen de partij. Als het erop aan komt zullen ze één voor één het zinkende schip verlaten. Ook de loyaliteit van RobG is niet onbegrensd. Suriname zal hoe dan ook moeten dealen met het IMF.


  Maak melding

 11. De PAARSE Clan heeft haar plan om totale greep
  op de KASSEN van de Centrale Bank van Sur te
  HEROVEREN, piekfijn en tot in details uitgevoerd !

  Meneer van TRIKT, zonder bancaire ervaring mag de
  Governor spelen, terwijl meneer de FAILLIETMAKER,
  hr HOEFFIE, aan de GELDTOUWTJES TREKT !

  Wij weten al wat deze geweldige Amerikaan ons eerder
  heeft geflikt, RUIM DRIE MILJARD, IN HE GENIEP, GEDRUKT
  en UITGEGEVEN SRD-BANKBILJETTEN !

  GEVOLG ZWARE DEVALUATIE VAN DE SRD !!!!!
  Sranan staat FAILLIET !!!

  HOEFFIE kan nu via NEDERLANDSE trekpop Van TRIKT, VRIJELIJK
  Kredieten/Valuta opnemen of ONGEDEKTE SRD BIJDRUKKEN !

  Het doel van de MILITAIRE CLAN, DESI uit de bajes te houden,
  gaat boven ALLES, OOK AL MOET DE BEVOLKING JARENLANG
  PINAREN !

  DE PAARSE MACHTHEBBERS olv DDB zijn SCHAAMTELOOS EN
  OPENLIJK BEZIG ,STAAT EN BEVOLKING TE VERNIETIGEN !!!

  Immers, je kunt als MACHTHEBBERS GEEN GELD LENEN OF UITGEVEN,
  WANNEER ONZE TOTALE PRODUCTIE, DOOR JOUW WANBELEID, IS
  AFGENOMEN NAAR NUL !!! Productie KRIMPT ZELFS !

  PS : Terwijl je als PAARSE CLAN weet dat jouw Paarse
  begroting voor 2019, VOOR DE HELFT, ONGEDEKT IS !
  GAT VAN RUIM ZEVEN MILJARD !!!

  Terwijl je bovendien als PAARSE CLAN weet, dat de
  STAATSSCHULD van Sranan door jouw WANBELEID
  al VELE MILJARDEN BEDRAAGT !!!

  PAARS HAAT NEDERLAND en NEDERLANDERS EN NU GAAT
  EEN IN LEIDEN,HOLLAND, GEBOREN NEDERLANDER, Van TRIKT,
  ONZE CENTRALE BANK, LEIDEN !!

  FRI A KONDRE !!!!!


  Maak melding

 12. @ iedere reageerden op deze site. Zouden jullie mij kunnen vertellen, hoe het moreel-etisch voelt, als je weet dat je je eigen land kapot maakt erger de vernieling in gaat helpen. En dat alleen vanwege het materieel voordeel nu en een bepaalde materiële voordeel in de toekomst, privilege of status.

  Helpen jullie aub met een antwoord. Ieder antwoord is welkom.


  Maak melding

 13. Ik heb het al vaker gezegd en ook de best denkbare oplossing voorgesteld. Het volk van Suriname kent een pseudo schijn trotsgevoel. In ieder ander land had het volk de regering via stakingen en boycot tot aftreden gedwongen. Maar in Suriname berust men bij de bestaande situatie en wordt hun angst aangepraat. De oplossing voor de ellende is door mij ook aangedragen. Laat het land zo snel mogelijk door een Aziaat besturen want het is algemeen bekend dat Aziaten een visie hebben.


  Maak melding

 14. De gasten hier op de foto. Op de ene na die aan het schrijven is, zit de rest op zijn telefoon te kijken of bingo te spelen. Yildiz dit naar een porno film te kijken op haar laptop.Wat een stelletje waardeloze lamzakken. Hun aanwezigheid wordt vergoed, dat is voor hun belangrijker. Hoezo vergadering en de meeste stoelen zijn leeg? Hoefdraad hoort direct ontslagen te worden zo ook de rest van deze hele fuck regering. Zij helpen het land nog dieper de afgrond in. De regering weet dat het volk lamlendig gedrag vertoont. Het grootste gedeelte van het volk denkt aan feesten en kilo’s goud dragen om hun kippennek, is te lui om te werken. Houden het liefst hun hand open of wachten op pakketten uit Holland of Amerika. Ook al zou men het land plat leggen door een algehele staking? Het volk wordt uitgelachen door deze hele regering. Deze regering is er enkel om hun eigen zakken aan het vullen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de lamzakken die in deze regering zitten, miljarden op hun Zwitserse bankrekeningen hebben staan. Opo kondre mang oeng opo. Sarie Torie. De bevolking slaapt en snurken heel hard.


  Maak melding

 15. Natuurlijk zijn er een paar stelletjes hier die altijd negatief commentaar levert op de oppositie wanneer zij iets proberen dat het hele volk belang bij heeft.
  Zelfs voeren deze stelletje commentaat leveraars niks uit,ze proberen het niet eens,ze doen niet eens de moeite iets te doen ,zo commentaar leveraars,zwijgen jullie liever en laat de oppositie het doen.Zij doen tenminste hun deel.Waar is jullie bijdrage?!


  Maak melding

 16. Naar aanleiding van de leugens op de website van de NDP en bij monde van Hoefdraad omtrent de redenen van Gersie’s ontslag bij de CBvS, stond
  het onderstaande commentaar de vorige week op waterkant.net.

  Met name het deel over Robert-Gray Van Trikt vond ik opvallend.
  En kijk naar het nieuws van vandaag. Wat deze persoon toen schreef komt ook uit.
  Bouterse en Hoefdraad zijn zo doorzichtig bezig dat iedereen die een beetje doordenkt gewoon hun volgende stap kan voorspellen.
  En deze twee minkukels blijven maar volhouden dat de pers, buitenlandse machten en internet jorkas fake berichten verspreiden.

  Zie “Waterkant.net” van de vorige week.

  Hoefdraad zegt al een shortlist te hebben over de vervanging van Gersie bij de CBvS.
  Uit betrouwbare bron vernomen. Er is maar 1 naam.
  Robert-Gray Van Trikt (zoon van Lilian Ferrier van Onderwijs)
  Waarom deze figuur ?
  Simpel het geboefte helpt elkaar aan goed betaalde strategische functies. Daardoor kunnen ze hun ongeschiktheid (en van hun weldoener) in de verkregen functie voor de buitenwereld afschermen.

  Proeve (2e keus) zit hierbij op het reserve bankje (Raad van commissarissen).
  Proeve is nog niet voldoende afgericht.

  Deze man is ook zo’n figuur die zijn ziel aan de duivel verkoopt als de prijs maar hoog genoeg is.
  Toen Proeve bij de DSB werd ontslagen dreigde hij de CBvS, de regering en de groot aandeelhouder Assuria voor de rechter te dagen.
  Na toetreden tot de RVC van de CBvS
  trok Proeve zijn aanklacht in.
  Proeve had heel veel vuilligheid over Bouterse, Hoefdraad en NDP’rs te spuien.
  Dat moest Hoefdraad voorkomen.
  Proeve een kopje kleiner maken was geen optie. Dus de oplossing was om hem bij zijn boevenclub in te lijven.
  Een nietszeggende goed betaalde functie doet wonderen.
  Het laat een geweten, goede ethiek en moraal gewoon weg smelten.


  Maak melding

 17. Motie van dit dan weer en motie van wantrouwen dan weer een motie van afkeuren. Suriname heeft 500.000 inwoners en 150 Parlementslefen. Dit betekent dat er teveel leden zijn en dan krijg je het risico van persoonlijke belangen die voor het algemeen belang gaan. Veel corruptie veel graaiers en een president die komt en gaat wanneer hij maar wilt. Van leidinggeven en regeren heeft hij geen kaas gegeten.


  Maak melding

 18. Nogmaals, baas en zijn roverheid hebben lak aan land en volk. Baas en zijn roverheid zijn er voor zichzelf en om het land en volk op te zadelen met megaschulden, zich gruwelijk te verrijken en om de staatskas verder leeg te plunderen. Hebben die oerdomme paarse ndp paria’ s het na acht jaren nog steeds niet door, dat hun soso slobi misdadig van aard zijnde misleider ddb, alleen voor zichzelf en zijn roversbende aan de macht zit en dat alles koste wat kost wil behouden. Kunnen die oerdomme na dagoe poepe dwazen niet inzien dat alles draait om slechts een slechte man, die al 39 jaren de werkelijke vloek is van land en volk en die de werkelijke ontwikkeling van land en volk tegenhoudt, samen met zijn criminele drugsbende. Hoe is het toch mogelijk dat zo een verdorven meedogenloos en gewetenloos mens nog steeds niet berecht kan worden? Simpel, zeg dat niet aan die paars verdoemde zombies , zijn medewerkers die hij heeft omgekocht en elite adviseurs, ddb is daadwerklijke een zoon des duivels, een beestmens met vele maskers en gezichten die steeds weer de domgelovige ndp paria’ s weet te misleiden en geldzuchtige politici weet om te kopen. Echt waar de afkorting ddb staat symbolisch voor Di-Di Bri in het Surinaams. De duivel DDB en zijn duivelse trawanten hebben in 2020 nog veel meer dood en verderf in petto voor land, volk en eigen na dagoe poepe etende ndper’ s, als deze paarse ndp paria’ s wederom voor nog vijf gaan. Mocht dat het geval zijn dan heeft het dom paars volk, voor de komende generaties, het pad der zeer breed verdoemenis opengesteld. Nog veel meer moorden, drugsdelicten, berovingen, diefstallen, zelfmoorden, mishandelingen, fraude, corrupte , geestelijk en moreel verval zal aan de orde van de dag zijn. Verdwaasd tot diep in hun ziel zullen de paars verworden verdoemden zwoegen vol wroeging. Ze verdienen het beest des verderf, Bawta.


  Maak melding

 19. @ Koos

  dan zal het druk zijn onder de rok van Lagarde want naast RobG zijn er al heel wat fans van Bouterse en co vertrokken.
  Alleen Pakiritigri ziet kans (wel op een hoger niveau dan RobG) de meester enigszins te verdedigen.

  Het is meer dan schandelijk wat er toegedekt wordt door Simons en haar dwergen.


  Maak melding

 20. Het grootste gedeelte van het volk is veels te passief en makkelijk omkoopbaar. Heel veel mensen stemmen niet eens en willen niets met politiek te maken hebben.

  Of je nou stemt of niet, politiek gaat wel altijd met jou te maken hebben.

  Het worden geen slapeloze nachten, maar comateuze


  Maak melding

 21. Dit land is kapot geslagen door de houten hamer vn mevr de voorzitter waaraan er bloed n zweet kleeft v/h overgrote deel vreedzame volk , de ondeskundige boefie die d galg verdient, de beul of judas ongeschoolde n domme pres, n alle jaknikkers v/d coalitie , die in d meeste gevallen niet weten welke onderwerp er ter behandeling op tafel ligt maar snel hun vingers in d lucht steken als er word gestemd.chitan alias chatta (l..r tjatta) is n heel goede vrbeeld hiervan.volgens my hft deze tjatta nog nooit zyn smoel opengmkt om n spreekbeurt t houden.n zulke figuren gestoken in jas n das wiln volksvertegenwoordigers zyn.deze ndp hebzuchtige n gierige bende hebn ht land leeggeroofd.ze verdienen alml de galg.eens kmt dit volk op straat dan word alles in 1keer beslecht.luku boeng ka-olo honden


  Maak melding

 22. FINANCE MINISTER SAYS JAMAICA IN DEBT TO CHINA $79 BILLION DOLLARS…this is the chinese plan all along…..as soon as jamaica cant pay the bill…..they gonna seize jamaica and then they get to put up their shipping hub…..this is what they really wanted from morning but they just making it look pretty
  That figure was disclosed by Finance Minister Dr. Nigel Clarke at the launch of the Association of Chinese Enterprises in Jamaica (ACEJ) in Kingston, yesterday (February 26).
  wanneer gaat hoefdraad bekend maken hoeveel ze geleend hebben van de chinesen en wat de chinensen echt van plan zijn, niets goed denk ik. Gewoon alle hout en goud weg dragen naar china. binnenkort alle vissen ok want de verguningen zijn al uitgegeven

  langzamerhand nemen ze SU ook over


  Maak melding

 23. BANKWET 1956 CENTRALE BANK VAN SURINAME.
  Op basis van deze artikelen moet Hoefdraad worden gesrtaft

  Artikel 21

  1. De Bank is verplicht, in afwijking van het bepaalde in artikel 18, eerste lid, aan de Staat, telkens wanneer de Minister dit tot tijdelijke versterking van de Staatskas nodig acht voorschotten te verstrekken in rekening-courant op onderpand van schatkistpapier, waarvan de uitgifte of belening is toegestaan krachtens wet.
  2. Deze voorschotten zullen tegelijkertijd gezamenlijk niet meer dan tien ten honderd van de geraamde middelen van de gewone dienst der begroting over het lopende dienstjaar mogen bedragen.
  3. Deze voorschotten worden verstrekt tegen het daarvoor vigerende rentetarief van de Bank.
  4. Overschrijding van het in lid 2 van dit artikel bepaalde maximum is verboden.
  17 Gew. bij G.B. 1963 no. 137, G.B. 1973 no. 26, S.B. 1981 no. 121, S.B. 2005 no. 56.
  5. Onverminderd het bepaalde in artikel 35a leden 1 en 2 is de president van de Bank, in persoon aansprakelijk ingeval van overschrijden van het in lid 2 van dit artikel gestelde maximum voor voorschotten in rekening-courant, ook na zijn aftreden als president van de Bank. Gelijke aansprakelijkheid geldt voor de persoon die de president van de Bank vervangt.
  6. Van een overschrijding in de zin van dit artikel zal sprake zijn wanneer het netto debetsaldo van de gezamenlijke rekeningencourant van de Staat bij de Bank gedurende ten hoogste vijf en veertig dagen onafgebroken boven het in lid 2 van dit artikel bepaalde maximum is gebleven en de Minister van Financiën, na daarvan schriftelijk door de president van de Bank op de hoogte te zijn gesteld, geen uitsluitsel kan geven dat in de daaropvolgende vijf en veertig dagen de overschrijding zal zijn opgeheven.
  Hoofstuk VIII STRAFBEPALINGEN, OVERGANGS- EN SLOTBEPALINGEN30
  Artikel 35a
  1. Opzettelijke overtreding van het bepaalde in artikel 21 leden 2 en 4 van deze wet, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste tien jaren en geldboete van ten hoogste SRD 2.000.000,- (twee miljoen dollar).
  2. Niet-opzettelijke overtreding van het bepaalde in artikel 21 leden 2 en 4 van deze wet, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaren en geldboete van ten hoogste SRD 1.000.000,- (één miljoen dollar).
  3. De in dit artikel strafbaar gestelde feiten worden aangemerkt als misdrijven.
  4. Iedere strafoplegging volgens dit artikel bevat tevens de ontzetting voor ten minste tien jaren van elk der navolgende rechten: a. het bekleden van ambten of van bepaalde ambten; b. het kiezen en de verkiesbaarheid bij krachtens wettelijk voorschrift uitgeschreven verkiezingen voor de volksvertegenwoordigende organen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.