dinsdag, mei 28, 2024
HomeFotoFamilie Nederlandse terreurverdachten in Suriname stapt naar de VN voor gerechtigheid

Familie Nederlandse terreurverdachten in Suriname stapt naar de VN voor gerechtigheid

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO/DEN HAAG, 26 feb – De familie van de Nederlandse terreurverdachten Naser I. en Raoul A. die al enige tijd in Suriname vast zitten, stappen naar het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties. Dat heeft de zus van de verdachten bevestigd aan de Surinaamse krant De Ware Tijd (dWT). De zus vertelde aan de krant dat de familie deze stap heeft genomen, omdat zij zich totaal machteloos voelt in het rechtsproces tegen de broers.

De mannen, die beide de Nederlandse nationaliteit hebben, staan sinds juli 2017 terecht voor vermoedelijke voorbereidingshandelingen van aanslagen in Suriname. Volgens de zus van de verdachten is Margo Waterval, lid van het VN-Mensenrechtencomité, bereid de familie te assisteren in de zoektocht naar gerechtigheid.

De familie kan de manier waarop de rechter de zaak aanpakt niet meer aanzien. De lange tijd in voorarrest en onduidelijke bepalingen waarbij de familie in een eerder stadium is belet het geding te volgen, zijn voor haar de voornaamste redenen om internationale hulp in te roepen.

De zus die namens alle familieleden praat, zegt tegen dWT dat ze het gevoel heeft dat zelfs de advocaten niets kunnen beginnen tegenover de rechter in het proces.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

37 REACTIES
 1. Dit is schandalig. Deze jongemannen zijn helemaal getraumatiseerd geraakt. Mensenrechten worden hier met de voeten betreden. Hoop dat deze jongens de juiste hulp krijgen, zodat zij zich weer kunnen herenigen met hun familie in Nederland.


  Maak melding
 2. @Furdon,

  Kijk maar naar de waardeloze plesident die al bijna 40 jaar nog niet is berecht.

  Kunnen ze die huichelaar kanhai niet als advocaat nemen?
  Die man kan zo goed verzinnen en liegen dat God zelf een woordenboek moet gebruiken voor zijn uitspraken.


  Maak melding
 3. In Nederland zaten ze allang achter slot en grendel. Ze zijn schuldig. Nederland maakt geen grappen met deze lieden en zouden ze hun straf al uit zitten. En hun familie doet als of ze ziende blind zijn. Ze mogen blij zijn dat ze niet in Nederland opgepakt zijn.


  Maak melding
 4. De mannen hadden toch een doel of niet??
  Laten we eerlijk zijn als hun doel geslaagd was, waren er doden gevallen !!!
  Deze mensen met hun fascistische ideologieën is niet te vertrouwen !!!


  Maak melding
 5. In Suriname hebben ze geen mensenrechten kijk maar naar de december moorden van 1982 waar Bouterse 16 burgers dood heeft geschoten en geen verantwoording wilt geven dat is de beste voorbeeld.


  Maak melding
 6. In Nederland geldt als uitgangspunt dat de schuld eerst wettig en overtuigend bewezen moet worden. Het OM in Nederland is de laatste tijd te vaak door rechters op de vingers getikt omdat onschuldige burgers van terrorisme verdacht werden. Hun schuld kon niet bewezen worden. En dan loopt een “medewerker” van Justitie hier als een kip zonder kop rond te bazuinen dat ze schuldig zijn en achter slot en grendel gezet moeten worden. Jou moeten ze opsluiten en de sleutels weggooien!


  Maak melding
 7. Nou familie leden wens jullie veel succes want de strijd zal lang duren voordat je gerechtigheid zult krijgen en het is de vraag of jullie de gerechtigheid krijgen, bij de VN zitten ook groot machten en de VN komt ook niet altijd op voor de gewone burgers op. Doe veel dua en je zult de strijd zeker winnen.
  groeten


  Maak melding
 8. Achter deze arrestatie zitten natuurlijk buitenlandse mogendheden. Sur heeft niet eens de kennis en middelen om dit soort terroristische zaken te analiseren en op te sporen.


  Maak melding
 9. Hoop dat Bouterse die terroristen executeren voordat ze vrij rondlopen en aanslagen plegen. Het is verblindend voor familie om 2 broers te redden, maar lid zijn van IS zorgt voor groot gevaar in Suriname.


  Maak melding
 10. Zo dan blijkbaar zijn er op dit forum heel wat rechtsgeleerden ! De een veroordeelt hen al tot schuldig zijn en de ander hoopt dat Bouterse deze ’terroristen’ executeert. Allereerst wijs ik erop dat deze twee nog niet veroordeeld zijn en als verdachten gelden. Waarom zij zo lang vastzitten is ook voor mij ene raadsel. Ten tweede waaruit blijkt dat zij van plan waren om aanslagen in Suriname te plegen ? ten derde Bouterse is zelf een terrorist en oorlogsmisdadiger wie gaat hem executeren dan ? Als je ballen hebt maar niet alleen een grote mond dan executeer je hen zelf. Maar ach de Surinamer staat bekend om zijn grote mond en weinig daden.


  Maak melding
 11. En de man die officieel had gedreigd met terroristische akties(scholen,universiteit) waren gesloten, loopt fluitend rond onder het toeziende og van politie,officieren van Justitie,Pg en rechters !!
  Wat een gelul in dit land !!! met rechtsrekerheid !!!
  Hoe langer ze vastzitten, hoe eerder DINO vrij komt uit de gevangenis van de VS. Thats the deal !!!
  Misschien kan Sadew Hira , t.z.t. een boek schrijven over wat deze broers hebben ervaren !!! Uit de eerste hand !!!


  Maak melding
 12. Het zijn de Amerikanen die aan de touwtjes trekken ….

  blijkt dat ze keiharde bewijzen hebben tegen deze 2 knapen dat ze bezig waren voorbereidingen te treffen inzake aanslag op een belangrijke amerikaan in SU..


  Maak melding
 13. ZE zitten vanaf 2017 in voorarrest en de rechters kunnen maar geen rechtspraak doen. Het is goedrecht van de familie het hoger op te zoeken. Suriname is Guantanamobay.. Margo die je best voor deze heren en ontmasker het web van NDP-Moslims waaronder de voorzitter van Kankantriestraat en Rustenvredenstraat waar deze gebroeders de dupe van geworden zijn. Waar is de dochter van Brunswijk..waarom,mocht je gelijk naar huis. Rasoelbaks is ook een pennelikker, en dribbelt als een kind als hij weer een rol toiletpapier van de Dagoe partij heeft gekregen.


  Maak melding
 14. Hou de moskee SMA goed in de gaten het is een levensgevaarlijk bolwerk daar. De moslims van nu zijn aan het radicaliseren onder invloed van Marokkaanse en Pakistani die Suriname ontdekt hebben. Ik roep de regering op om SMA te sluiten want het is een broeinest van radicalisme.


  Maak melding
 15. Als er mensen hier zijn die menen dat zij recht op privé berichten kunnen se beter op Facebook of Netlog gaan zitten want ik brn totaal niet geïnteresseerd in deze law Tories
  Of iemand in Zwolle woont of niet.


  Maak melding
 16. Man aangehouden vanwege voorbereiden terroristisch misdrijf

  Updated 17 min geleden

  1 uur geleden in BINNENLAND

  Beeld van de aanhouding in De Lutte.

  De Lutte – Anderhalve week geleden is op campingboerderij De Bergboer in De Lutte (Overijssel) een 48-jarige man aangehouden die wordt verdacht van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. De man bleek bovendien in het bezit van een vuurwapen met munitie.

  Het strafrechtelijk onderzoek naar de man begon vrijdag 15 februari met informatie van de AIVD. Volgens de inlichtingendienst zou hij niet alleen over een vuurwapen beschikken, maar ook de ideologie van IS aanhangen en deze terroristische organisatie ondersteunen.

  Bij doorzoekingen in De Lutte en op het vaste woonadres van de man in Groningen is beslag gelegd op mobiele telefoons, een laptop en een aantal gegevensdragers. In de woning in Groningen trof de politie in de meterkast een kinderrugzak aan met daarin een pistool van het merk FN, model High Power 35, een gevulde patroonhouder en een doos met losse munitie. Ook is beslag gelegd op documenten waarin de gewapende strijd tegen de ongelovigen wordt verheerlijkt.

  Na zijn aanhouding is de verdachte voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank in Rotterdam en voor twee weken in bewaring gesteld. De raadkamer van de rechtbank heeft dinsdag de voorlopige hechtenis verlengd met 90 dagen. De verdachte zwijgt tegenover de politie.

  ’Een hele correcte vent’

  Robert Olde Rikkert, eigenaar van de campingboerderij, zegt tegenover RTV Oost perplex te staan: „We zijn Tukkers hè, heel erg nuchter, maar dit is toch wel bijzonder.”In één van zijn appartementen werd de verdachte aangehouden.

  De boerderij ligt op de grens met Duitsland, ver verwijderd van de bewoonde wereld.

  Toen de verdachte werd overmeester waren Robert en zijn echtgenote José zelf niet in de buurt. Via Radio Oost vernam Olde Rikkert waar de man precies van wordt verdacht: „Tjonge, daar keek ik toch wel van op.”

  Robert en zijn vrouw hadden geen argwaan: de man zei voor een kippenslachterij te werken. Zijn boeking was via dat bedrijf verzorgd en alles werd keurig betaald, zo vertelt het echtpaar aan de regionale omroep. Robert dacht dat de verdachte overdagaan het werk was in de slachterij, maar: „Eerlijk gezegd krijg ik dat allemaal niet mee. Ik heb ook een hoveniersbedrijf en ben overdag elders aan het werk.”

  Robert Olde Rikkert heeft zijn gast maar kort gesproken, zijn vrouw heeft hem vaker ontmoet. Toch was zijn indruk prima: „Een hele aardige, correcte vent. Je kon aan zijn accent wel horen dat hij hier van oorsprong niet vandaan komt, maar hij praatte keurig Nederlands.” Over zijn afkomst zegt Olde Rikkert: „Hij heeft wel verteld waar hij vandaan komt. Ik dacht Turkije of Syrië, die hoek, maar exact weet ik het niet eens meer.” Hij vervolgt tegen RTV Oost: „Hij had ook een baardje, maar goed dat hebben die gasten allemaal. Nee, we hebben er nooit vreemde gasten gezien. Hij was eigenlijk voortdurend in zijn eentje.”


  Maak melding
 17. Politieagent (25) overleden bij zwaar verkeersongeval in Suriname
  wij vinden het jammer dat onze zoon ( lijk ) in beslag was genomen en dat van de agent die onze zoon de dood is ingejaagd zo snel als mogelijk vrij is gegeven aan de famillie ( agent ) er is geen onderzoek gedaan naar zijn toestand. er word verteld dat hij een paar minutten daarvoor was aangehouden bij een road controle door collega’s werd heen gestuurd terwijl zijn collega’s wisten dat hij onder invloed was.
  wij vinden dat er eerst onderzoek gedaan moest worden naar beide hun toestanden.
  het bevreemd ons hoe de politie tewerk is gegaan in zijn onderzoek. daarom word er gegeneraliseerd dat de surinaamse politie niet eerlijk optreed.


  Maak melding
 18. Op SRS sranang njunsu word er duidelijk door de nieuws leser verteld hoe snel het lijk van de agent in de boezem van zijn familie werd gesteld
  is de surinaamse politie iets aan het verbergen vraag ik mij af wat is er aan de hand in suriname.
  besef de politie wel dat het om onze zoon gaat die daar de dood is ingejaagd in het niet de verantwoording van de politie om waarheid te vinden en de hand in zijn eigen boezem steken zodat er gerechtigheid plaats vind
  waar is het vertrouwen van de surinaamse politie.
  dit is niet te verteren horen wij de spokeman van de politie vandaag nog in bakana tori hierover


  Maak melding
 19. Heeft Nederland hier geen vinger in de pap? Zulke figuren zijn zij eenmaal liever kwijt als rijk.
  Nederland maakt zich geen zorgen om kinderen van Nederlandse IS-strijders die met hun moeder gevangen zitten in Syrische kampen terug te halen. Denk je dan dat zij zich dan druk gaan maken om twee vermeende terroristen die waarschijnlijk al grondig zijn doorgelicht door de CIA en AIVD?


  Maak melding
 20. Liberty@@@
  Zou je wel willen dat Ned inspanningen moet doen om ned vrouwelijke IS strijders en hun kinderen van IS strijders naar nederland te halen. Let wel, toen ze vertrokken naar het strijd toneel was er niet om ned fiat gevraagd of gegeven.

  Zou je terecht vinden wanneer nederland zorgen ging maken over de kinderen die door IS strijders zijn verwekt, die ned helemaal niet kent.


  Maak melding
 21. @Djakkie,

  Een kind kan helaas zijn eigen ouders niet uitkiezen en hoeft, naar mijn inziens, ook niet op te draaien/of gevolgen te ondervinden van de fouten die zij maken. De ouders kunnen blijven waar ze zijn, maar ik vind dat Nederland de kinderen best wel mag weg halen uit oorlogsgebied, Dan gaan zij in Nederland maar naar familie.

  Als je in Nederland niet capabel bent om voor je kinderen te zorgen worden ze onder toezicht gesteld van de overheid of bij jou weggehaald. Als jij je met een jong kind vestig in oorlogsgebied of er voor kiest om onder die omstandigheden nog meer te verwekken dan spoor je echt niet. Voor mij mogen dan precies dezelfde regels gelden als voor de niet capabele ouders.


  Maak melding
 22. @Djakkie; je ziet een ding over het hoofd (misschien wel meer). Deze strijders zijn afgereisd omdat Nederland hun geloofsgenoten platbombardeerde op verzoek notabene van de VS. Je zou toch ook in het geweer komen om hetzelfde te doen als de VS Suriname platgooit ? Het was de keuze van Nederland om aan die strijd, die niet de onze is, mee te doen en Nederland was ook op de hoogte van de eventuele gevolgen. Trouwens, Trump heeft aangegeven dat de gevangen genomen IS strijders terug moeten keren naar het land waar ze vandaan komen en daar ook berecht moeten worden. Ik denk dat Nederland bakzeil haalt en de vrouwen en kinderen terug moet halen; net als Frankrijk. En jouw slotzin is onbegrijpelijk voor mij.


  Maak melding
 23. Forumleden/Reaguurders, Odi odi.

  @Djakkie (27-02-2019): Je heb in deze ook een beetje gelijk.

  Er zijn diverse EU-landen die deze (IS) aanhangers en medeplichtigen niet meer op hun grondgebied willen hebben.
  Ook het als Konijnen produceren van hun kinderen.
  Vandaag las ik een artikel op een Belgische krant over de tweede uitspraak hierover.

  Zes kinderen van IS-strijdsters moeten niet naar België gerepatrieerd worden.
  Minister Geens: “Regering blijft wel inspanningen doen om minderjarigen terug te halen”

  De zes kinderen van IS-strijdsters Tatiana Wielandt (26) en Bouchra Abouallal (25) moeten niet naar België gerepatrieerd worden.
  Dat heeft het Brusselse hof van beroep beslist.
  De Brusselse kortgedingrechter had in eerste aanleg nog gezegd dat de kinderen teruggehaald moesten worden, maar de Belgische regering ging daartegen in beroep en heeft nu gelijk gekregen.

  Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) blijft de regering evenwel inspanningen doen om kinderen tot 10 jaar terug naar België te halen, zoals in december 2017 beslist werd.
  “Kinderen kunnen nooit schuldig zijn aan de daden van hun ouders”, zegt hij.

  De twee IS-weduwen en hun kinderen werden in 2013 al een keer geëvacueerd uit Syrië.
  Nadat de twee vrouwen in Antwerpen waren bevallen, vertrokken zij opnieuw met hun kinderen naar het strijdtoneel daar.
  In maart 2018 werden ze door de Antwerpse correctionele rechtbank bij verstek tot vijf jaar cel veroordeeld. Beide vrouwen zijn begin dit jaar opnieuw bevallen, zodat het intussen over zes kinderen gaat, van wie de oudste 5 jaar is en de jongste net 2 maanden.
  De moeders zitten met hun kinderen in het Koerdische kamp Al-Hol vast.

  Antwerpse IS-weduwen dwepen nog steeds met IS, ze gaan er zelfs voor op de vuist
  Gevangenenkamp
  In een eerste kort geding hadden zowel de rechtbank van eerste aanleg als het hof van beroep geoordeeld dat de Belgische staat niet verplicht was de kinderen te repatriëren.
  Volgens de rechters oefent de Belgische staat geen enkel gezag of controle uit in het gevangenenkamp waar de groep nu verblijft en vielen de vrouwen en hun kinderen dan ook niet onder de rechtsmacht van ons land.
  De advocaat van de twee vrouwen spande daarop een tweede kort geding aan en ditmaal verplichtte de kortgedingrechter “de Belgische staat om alle noodzakelijke en mogelijke maatregelen te nemen om de zes minderjarige kinderen vanuit Syrië naar België te kunnen laten reizen.”
  Bovendien moesten ook de moeders kunnen terugkeren naar België.

  De Belgische regering ging tegen die beslissing in beroep.
  “Het hof van beroep heeft de vordering van de twee moeders onontvankelijk verklaard, omdat die identiek is aan de vordering die zij reeds eerder hadden ingesteld en die afgewezen werd bij arrest van het hof van beroep te Brussel van 12 september 2018”, meldt de persmagistraat van het Brusselse hof van beroep vandaag.

  Regering
  Dat was de voornaamste reden voor het beroep van de regering: dat de vraag tot repatriëring van de kinderen al eerder door de rechtbank werd behandeld en zowel in eerste aanleg als in beroep werd afgewezen.
  “De rechtsregels bepalen dat zaken die eerder bepleit werden met dezelfde eisen en dezelfde argumenten niet meer in aanmerking kunnen worden genomen voor een nieuwe rechtsprocedure of voor een nieuwe uitspraak”, aldus Geens.

  Aldus het artikel vandaag gelezen uit een Belgische krant.


  Maak melding
 24. @gloria wie beweert dat het lieverdjes maar wie heeft bepaald dat deze twee schuldig zijn aan terrorisme ? Is er al een uitspraak van de rechter geweest waaruit blijkt dat deze twee mannen van plan waren aanslagen jn Suriname te plegen ? Jij kakt nu al dus wat als zij idd schuldig zijn ? Dan kak je je broek helemaal vol. Vergeet niet om je luiers op tijd te verschonen.


  Maak melding
 25. Enkelen onderschatten de waarborgen die het Surinaams
  strafprocesrecht deze verdachten biedt !

  Hun advocaten hebben op enkele momenten de kans gehad om
  beroep aan te tekenen etc.

  De Telegraaf in Nederland meldt vandaag dat het Openbaar Ministerie
  resp. vier en zes jaar celstraf eist, tegen deze twee broers !

  Dus even afwachten met schreeuwerig commentaar !!!

  De Rechter zal bepalen of er voldoende bewijs is tegen deze
  verdachten !

  Link Telegraaf : https://www.telegraaf.nl/nieuws/3223429/
  om-suriname-4-en-6-jaar-voor-terreurbroers


  Maak melding
 26. Terreurverdachten horen strafeis aan: zes om vier jaar

  De broers Raoul A. en Nasser I. hebben respectievelijk een celstraf van zes jaar om vier jaar tegen zich horen eisen donderdag. Hen wordt deelname aan een terroristische organisatie in de periode van 2015 tot en met 2017 verweten. Officier van justitie, Cynthia Klein, achtte het feit wettig en overtuigend bewezen. Zij haalde het bewijs uit getuigenverklaringen, diverse ambtelijke bestanden en digitaal gerechercheerde telefoonbestanden. De openbare aanklager had een 40 pagina’s tellende requisitoir. De verdachten hebben de beschuldiging steeds ontkend.

  Klein voerde aan dat deze twee verdachten zich ook schuldig gemaakt hebben aan het voorbereiden en/of bevorderen van terroristische misdrijven, het financieren van terrorisme en het werven van een of meerdere voor de gewapende jihadstrijd. Ook hebben zij illegaal munitie in hun bezit gehad. De openbare aanklager merkte op dat de verdachten middelen en inlichtingen hebben verschaft aan personen en hen zover kregen om af te reizen naar Syrië met als doel om zich aan te sluiten bij de jihadstrijders. Ook hadden zij contact met onbekende ISIS-leden.

  Door het contact met de onbekende ISIS gelieerde manschappen konden de verdachten informatie doorspelen aan de personen over de uitreis naar Syrië. Ook kon de route naar het jihadgebied gevolgd worden. Raoul A. had een telefoonnummer verstuurd naar een zekere jihadstrijder Riaaz in Syrië. De officier van justitie benadrukte dat de broers een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan het geheel. Zo hebben ze gelden ingezameld en verstuurd naar deze Riaaz. Ook naar andere ISIS gelieerde leden in andere werelddelen hebben gelden ontvangen van deze verdachten. Raoul A. had geld ontvangen van een ISIS-leden uit een andere landen. Klein voerde aan dat de broers de regio onveilig hebben gemaakt en dat het alom bekend is dat de ISIS in Syrië en Irak zich schuldig heeft gemaakt aan schending van de mensenrechten.

  De openbare aanklager zei dat de broers een samenwerkingsverband hadden met de ISIS. Vanuit Suriname hebben ze actieve steun geboden aan de jihadstrijd in Syrië. Volgens haar is dit duidelijk te zien aan de manier waarop de verdachten de doelstellingen en het gedachtegoed van de ISIS aanhingen. Op 22 maart zullen raadslieden Murwin Dubois en Michella Lau-Kerssenberg pleiten voor hun cliënten.


  Maak melding
 27. Al weer 2 surinamers die fout gaan. Mensen blijf afstand van deze types. Veelal in Nederland.. Weet waar aan je begint. Allemaal zeggen later.. We zijn onschuldig.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES