‘Goud-aandeel Iamgold verkopen, het stomste dat Suriname kan doen’

41
'Goud-aandeel Iamgold verkopen, het stomste dat Suriname kan doen'
Waterkant Archieffoto: Steve Letwin de CEO van Iamgold samen met minister Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen in Suriname in 2016.

PARAMARIBO, 25 feb – “Het verkopen van het Surinaamse aandeel van 30% in de overeenkomst met Iamgold zou zowat het stomste zijn dat we als land kunnen doen. Wij zouden daarmee een tak, hoog in de boom, aan de verkeerde kant doorzagen, terwijl wij er zelf op zitten”. Zo reageerde Jim Hok, voorzitter van de PALU afgelopen weekend op de geruchten over het verkopen van het aandeel van Suriname in Iamgold.

De overeenkomst met Iamgold die in 2013 is bereikt onder leiding van PALU-minister Jim Hok op Natuurlijke Hulpbronnen, is een van de beste garanties op toekomstige inkomsten om de schulden die in de afgelopen jaren zijn gemaakt terug te kunnen betalen, schrijft de partij in een persbericht.

Sedert het aantreden van de regering in 2015 is men er ondanks herhaald aandringen van in elk geval de PALU niet in geslaagd om maatregelen te treffen die hebben geleid tot verhoging van de productie. Dat wil zeggen dat er geen voorwaarden zijn geschapen voor toekomstige inkomsten. De laatste succesvolle stappen die zijn gezet om te komen tot aanzienlijk meer inkomsten en meer werkgelegenheid voor ons land, zijn gezet met de ondertekening van de twee goudovereenkomsten in 2013, toen de PALU in de regering zat en leiding gaf aan het ministerie van NH.  Aan de overeenkomst met Iamgold waar we nu over praten heeft een team van overwegend Surinaamse deskundigen gedurende twee jaar dag en nacht gewerkt. En het is gelukt ja, we hebben de job toen geklaard.

De overeenkomst met Iamgold kan met recht een Model-overeenkomst worden genoemd, waarin zorgvuldig de belangen van alle partners zijn overwogen. Het is in principe een eenvoudige overeenkomst. Hierin wordt geregeld alle goud dat binnen een bepaald gebied (Gebied van gemeenschappelijk belang- Area of Interest) wordt gewonnen, moet worden verwerkt in de bestaande verwerkingsplant van Iamgold. Dat moet geschieden tegen de voorwaarden die zijn vastgelegd in de overeenkomst. Van alle goud dat er gevonden wordt binnen genoemd gebied, 30% is tegen de productiekosten automatisch voor Suriname.

De overeenkomst is in principe wel eenvoudig, helder en overzichtelijk, maar dat wil niet zeggen dat de onderhandelingen eenvoudig waren. De tegenpartij had natuurlijk de beschikking over het beste buitenlandse kader dat voor geld kon worden aangetrokken. Maar het is gebleken dat de deskundigheid en de nationale opstelling van het onderhandelingsteam ertoe hebben geleid dat een voor Suriname gunstige en verrassend vernieuwende overeenkomst is bereikt. Tegelijkertijd is de overeenkomst een gebalanceerde overeenkomst omdat ook de multinational zich erin kon terug vinden. Het is dus wel degelijk mogelijk om succesvol met multinationals te onderhandelen in het belang van Suriname. Het hele idee van het overboord gooien van deze overeenkomst is daarom niet alleen onverstandig,  maar ook rechtstreeks tegen het belang van het Surinaamse volk. De PALU roept de regering daarom op om dat pad te verlaten, zo er al stappen in die richting zijn gezet. Aldus Jim Hok. 


41 REACTIES

 1. Opa taki, grote partijen cocaine worden onderschept in het binneland en buitenland. De ndp regering die in principe de allergrootste drugsbaas aan de macht houdt heeft even alles op hold gezet wat de drogasmokkel betreft. Andere wegen worden nu bewandeld om aan geld te komen om het gros der zwijgzame ndp dwazen te voorzien van ete en drinke. Ai oma taki, ndp is de werkelijke vloek sinds toen in 1987 dit duivelse club der moordenaars werd gesticht door de allergrootse moordenaar. Oom Ludje taki, Mi boi Deter Minsit tjies gelijk, maar zeg dat niet aan die ndp dwaze debiele idiote ndp paria’ s. Alle na dagoe poepe partij paria’ s verdienen het om vermoord, gedrogeerd en beroofd te worden door hun duivelse meedogenloze misleider en lijder ddb en co.


  Maak melding

 2. Het is niet iets nieuws. Als ze hun geliefde nog kunnen verkopen, doen ze dat.

  Het land is al verkocht, alleen wordt het nog niet landelijk of wereldwijd verkondigd.

  Men verkoop alles. Als hun overgrootmoeder nog geld zou kunnen opleveren halen die ook nog uit haar graf.


  Maak melding

 3. De Nationale Dieven Partij heeft volmacht van dat deel van het volk om ze flink te boelen, en er wordt baldadig hard geboeld om de verdeling van de zetels in mei 2020. Als we de boeler van Suriname mogen geloven, dan zullen ze in 2020 weer aan de macht komen en op het volk bagger blijven schijten.


  Maak melding

 4. Niet wijs om de aandelen te verkopen, maar als ze het toch willen zou ik het volk van Suriname en de diaspora in de gelegenheid stellen om de aandelen te kopen. Ik pleit ervoor om de aandelen dus eerst aan te bieden onder de Surinaamse gemeenschap in Suriname en daar buiten. Ben er zeker van dat veel Surinamers in Nederland aandelen zullen willen kopen, omdat de rente op spaargeld dit moment niks voorstelt.


  Maak melding

 5. Als blijkt, dat er geen uitweg meer is om aan geld te komen vanwege wanbeleid en mislukte drugstransporten, blijven dit soort noodgrepen over, netals het wegsturen van Gersie, zodat de geldpers weer op volle toeren kan draaien.


  Maak melding

 6. RobG zijn bijdrage zou zijn:
  De coalitie heeft geld nodig. De drukpers kan voorlopig niet werken omdat dat gersie gedoe nog moet afvlakken dus beter valuta binnenhalen dan winnen wij zeker in 2020.

  ieder weldenkend mens weet dat de 30% altijd geld zal opleveren dus verkopen doe je niet.
  Maar ja de coalitie denkt niet hé ze doen de raarste dingen. Ze willen wil monetair financieren dus moets Gersie weg waardoor de afspraak met de Governer van de CBvS dus niet meer gestand kan worden gehouden.


  Maak melding

 7. Een deel van de Srananmans heeft nog STEEDS NIET DOOR,
  dat de Paarse MILITAIRE CLAN, Ons land in een IJZEREN GREEP
  HEEFT !

  °° Benoeming president met ANTECEDENTEN !

  °° Aanname Nep-amnestiewet die 100 % strijdig is met de Grondwet !

  °° Drukken van ruim DRIE MILJARD ongedekte SRD-bankbiljetten !

  °° Staat is Financieel en Moreel FAILLIET gemaakt !

  °° Begroting 2019 bestaat is voor de HELFT uit een PAARS GAT van RUIM
  ZEVEN MILJARD !

  °° Ministers gaan OP BEVEL, tegen de Grondwet in, begeleid worden door
  Corrupte Paarse TOPPERS !

  °° Ziet er naar uit dat naast Onze Visstand, Onze Bossen, Ons Goud, Ons
  Water, nu ook IAM-GOLD, Staatsolie, SLM, TELESUR en andere staats-
  bedrijven zullen worden VERKOCHT !

  Deze MILITAIREN zijn tot alles in staat, zie Slachting ACHT DECEMBER,
  zie SLACHTING MOIWANA-Bewoners etc etc

  ENIGE PAARSE DOEL, DESI MOET UIT DE GEVANGENIS BLIJVEN, GAAT
  BOVEN ALLES, BOVEN BELANGEN VAN LAND EN VOLK !

  TIDE, TAMARA, SRANAN-VOLK E PINA GO MORO FARA !!!

  PS: OPO KONDREMAN, UN FRI UNSREFI ! NO MORE SLAVERY !!!


  Maak melding

 8. Goud-aandeel Iamgold verkopen, het stomste dat Suriname kan doen’ , moet zijn: “het DOMSTE dat Suriname kan doen”.
  Stom = niet kunnen praten.
  Dom = ach, vult U zelf maar in.


  Maak melding

 9. Als dit bericht klopt , zou het heel schandalig zijn. Deze regering stelt zich niet dienstbaar op ,maar gaat te werk alsof zij de groot aandeelhouders van de BV Suriname zijn.
  De schatkist is zo goed als leeg en proberen deze mislukte bewindslieden met een ware uitverkoop van het land het wanbeleid te maskeren.
  Straks wordt nog een deel van het land aan bijvoorbeeld China verkocht . Deze regering onder leiding van Bouterse zal alles doen om aan de macht te blijven. Daarbij hoort blijkbaar nu ook verraad van je eigen bevolking erbij. Ook al l lik je in de paarse kont van Bouterse als volslagen krankzinninge NDPer ga je mij toch niet vertellen dat je deze handeling goedkeurt.
  Er is geld nodig om straks sinterklaas uit te hangen. Het ongeschoold deel van de bevolking en meelopers zullen weer getrakteerd worden op gratis BB met R tijdens de massameetings bij de komende verkiezingen.
  Er zullen weer loze kreten en beloften klinken. Wie die onzin nog geloofd of enigszins serieus neemt is nog erger dan de bedriegers zelf.


  Maak melding

 10. Mensen kennen alleen goudgele goud. Sur verkoopt alleen witte goud. En dat wil niet helpen. Het mag niet in het openbaar worden verkocht, want dan is het illegaal.

  De bevolking is moe dronken verslaafd en wil niet werken. Bestuurders van het land hebben dubbele nationaliteit, gezinnen wonen en studeren in het buitenland en het gestolen geld stallen ze op buitenlandse banken.

  Hoe krijgen we zo Sur vooruit.


  Maak melding

 11. De kip die letterlijk gouden eieren legt wordt verkocht. Sranang klari helemaal.
  Dis a no soso lobi. Dis na soso sari
  Regeren is werken naar de toekomst aka vooruitzien. Blijkbaar heeft men het niet door


  Maak melding

 12. 30% van de aandelen in IAMGOLD is de slechtste deal. Het had minimaal 40% moeten zijn. De onderhandelaars van toen hadden de expertise niet om te kunnen onderhandelen met de buitenlandse investeerders. Zij hebben het geld en zijn zeer geslepen.
  De ontginningscontrole systeem van sur kant deugt ook niet.

  SARI TORI


  Maak melding

 13. Het verkopen van de aandelen geeft aan hoe regering bouta aldoor bezig is met korte termijn visie en brandjes blussen……het domste wat je idd kan doen is om die aandelen verkopen!!!


  Maak melding

 14. @Hendrik, Su had het geld niet om voor 40% procent te participeren in de gouddeal……het gaat niet alleen om onderhandelen….bij het onderhandelen moet je ook geld meenemen anders heb je geen deal!!!


  Maak melding

 15. Op deze dag ,25 februar 1980, was de totale vernietiging van Suriname in motie gezet door bouta de couppleger, de moordenaar.
  25 februari ,wat een tragische dag voor Suriname.


  Maak melding

 16. Alle ndper’ s zijn een vloek voor land en volk, en gelukkig ook voor zichzelf. Al roven ze de CBVS en het goud leeg, geen cent kunnen ze meenemen. Alles wat ze hebben geroofd zal vroeg of laat weer in de staatskas worden terruggestort. De allergrootse misdadiger Ddb en de allergrootste bankrover Boefdraad krijgen ooit het loon van hun werken. Oma taki 25 freb. 1980 was en is en blijft een misdaadvloek.


  Maak melding

 17. Die mensen leven in een continue roes van hebzucht en grootheidswaan. Het is echt net een vloek dat verbroken moet worden, want deze witchdoctors zijn alsmaar bezig met hun black magic


  Maak melding

 18. Diana,
  “Niet wijs om de aandelen te verkopen, maar als ze het toch willen “ZOU IK HET VOLK VAN SURINAME” en de diaspora in de gelegenheid stellen om de aandelen te kopen”.
  Ik ben bang dat je nu de inwoners van Suriname toch een “beetje” te hoog inschat v.w.b. de kennis van de valutamarkt.
  Kijk nu zelf eens naar de reacties op een overval of een aanrijding. Die zijn er genoeg. Maar als de Governor van de Surinaamse Bank wordt “ontslagen”zijn er amper reacties.
  De gemiddelde Surinamer leeft echt nog om een ander niveau hoor.
  De Surinamer in Nederland zal hier inderdaad wat anders mee om kunnen gaan en misschien een deal kunnen/willen maken.


  Maak melding

 19. Het goud-aandeel van Suriname verkopen zou inderdaad het aller domste zijn dat Suriname kan doen.

  Specialisten in Suriname hebben het gezegd, dat een goudonderneming opzetten is veel eenvoudiger dan een olieonderneming als Staatsolie Suriname. De kennis en ervaring om een olieonderneming als staatsolie heeft Suriname dus de goudondernemingen IAMGOLD en Newmont had dus 100 % Surinaamse ondernemingen moeten zijn.

  De regering Venetiaan was toen zij de contracten gesloten hadden verzekerd van een kleine vaste bedrag per jaar. ddb verbrak die overeenkomst en sloot deze die veel beter was, alleen moet er nu geld in gestopt worden, waardoor Suriname ook een mede-eigenaar is.

  Suriname moet gewoon de afspraken die het met IAMGOLD gesloten heeft gewoon naleven. Het geld zal linksom of rechtsom door ddb, de Surinamer, de diaspora bij elkaar gebracht moeten worden, waardoor ze allemaal eigenaar worden van dat deel van IAMGOLD.

  Surinamers kunnen haar grondstof goud niet voor 100 % afgeven aan IAMGOLD. Dat mag never, nada, nunca, nul, notie, negatief nooit gebeuren. De Pompa! nalgan con relleno

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 20. Déjà vu toch?
  Dit is toch niet nieuw?
  Men verwacht een pak slaag bij de verkiezingen. Wat doet men dus? Precies wat in het verleden ook gedaan is, maar nu wordt er een schepje boven op gedaan.
  De ruif wordt helemaal leeg gevreten, een teringzooi wordt achtergelaten. De volgende groep mag gaan puin ruimen. Impopulaire maatregelen. Het volk zal leiden, totdat,
  totdat de zaak weer (enigszins) op de rails is. Dat komt er een of ander, die gouden bergen belooft en men trapt er weer in. Dat kan je het volk niet kwalijk nemen. Men klampt zich vast aan de ander die iets beter belooft
  Santoki cs staan dan ook voor een duivels dilemma; meedoen met de verkiezingen, deze winnen en dan gaan puin ruimen. Of
  niet meedoen met de verkiezingen, maar wat dan? Lijdzaam toezien hoe het nog veel erger wordt? Voorbeelden te over, om de hoek zelf.


  Maak melding

 21. Je opmerking moet nog beoordeeld worden
  Déjà vu toch?
  Dit is toch niet nieuw?
  Men verwacht een pak slaag bij de verkiezingen. Wat doet men dus? Precies wat in het verleden ook gedaan is, maar nu wordt er een schepje boven op gedaan.
  De ruif wordt helemaal leeg gevreten, een teringzooi wordt achtergelaten. De volgende groep mag gaan puin ruimen. Impopulaire maatregelen. Het volk zal leiden, totdat,
  totdat de zaak weer (enigszins) op de rails is. Dat komt er een of ander, die gouden bergen belooft en men trapt er weer in. Dat kan je het volk niet kwalijk nemen. Men klampt zich vast aan de ander die iets beter belooft
  Santoki cs staan dan ook voor een duivels dilemma; meedoen met de verkiezingen, deze winnen en dan gaan puin ruimen. Of
  niet meedoen met de verkiezingen, maar wat dan? Lijdzaam toezien hoe het nog veel erger wordt? Voorbeelden te over, om de hoek zelf.


  Maak melding

 22. OPROEP TOT KRACHTENBUNDELING door Boutasingh !

  Wij moeten samen het FAILLISSEMENT van Sranan
  vergroten en alles van waarde VERKOPEN !

  Zogenaamde revolutie jaren tachtig : staatskas negatief gemaakt,
  reserves weg, productie stilgelegd !

  Paarse regeringen thans : Staatskas ZEER NEGATIEF, de helft van
  de BEGROTING IS ONGEDEKT ! PAARSE GAT VAN BIJNA 50% !!!
  PRODUCTIE KRIMPT !!!

  SAMEN : IAMGOLD aandelen VERKOPEN en OPNIEUW ONGEDEKT
  GELD DRUKKEN !
  DE BANANEN-REVOLUTIONAIREN MAKEN OVERUREN,
  DE GELD-DRUKKERIJ EN DE CORRUPTE BOEVEN OOK !

  SAMENBUNDELEND SKEER, HEEL REVOLUTIONAIR !!!!!


  Maak melding

 23. Suriname heeft goud een vreemd land wil dat gaan winnen dan zou eerder redelijk zijn 60% 40 % in het voordeel van Suriname.
  Het is bulshit om te zeggen maar wij als IMGOLD moeten investeren, ja en ,het is nog vreemder dat Suriname zelf niet geïnvesteerd heeft in de goud winning, geen geld en expertise die kan je namelijk in huren het benodigde geld lenen dag zijn ze gewend ,hebben ze bewezen dat ze daar goed in zijn.
  Leve de gymleraar,wat staat ons te gebeuren het is een intense verlieser


  Maak melding

 24. Forumers,
  A monie loos-ke-ba door de Paarsen naar hun buitenlandse rekeningen !!!
  Trouwens wie hadden “amneste verleend” aan de leider van de paarse kakkerllakken ??? Vergeten dat het
  Pae Somo was en Brunsie en Carl de Judas ???
  Sang Somo e-lul-now ?? Deze grondrover !!!


  Maak melding

 25. INDERDAAD zijn deze GRONDWET-VERKRACHTERS, SOMO,
  RONNY en CARL, mede verantwoordelijk voor Ons HUIDIGE
  LANGDURIGE STAATS-FAILLISSEMENT !

  SARI TORI, A VOLK E PINA ! VENEZOLAANSSE TOESTANDEN !


  Maak melding

 26. Bouterse is altijd een drugsbaas geweest in binnen en buitenland kent men hem dus het verwonderd mij als Surinamer niet.Ook is hij de grootste moordenaar van Suriname want hij heeft 16 Surinamers in 1982 doodgeschoten of heeft laten dood schieten.


  Maak melding

 27. Barrick Gold is bezig om Newmont over te nemen ze hebben een vijandig bod gedaan, er zou iets gebeuren met de aandelen van Newmont een soort verdeling, ze zeggen dat aandeel houders er beter van kunnen worden, of de deal door gaat ?
  Maar iemand anders zeg de waarden kunnen naar beneden gaan.


  Maak melding

 28. Zie Air-France KLM
  Air France wilde de macht KLM zoveel mogelijk minimaliseren, ondanks dat KLM beter presteerde dan Air France die meer power had in de fusie Air France -KLM. Zelde de directeur van de KLM moest bijna opstappen. Een stevig gesprek van de directeur van KLM met Rutte en de minister van Transport van Nederland gaven een optie om zoveel mogelijk aandelen te kopen met staatsmiddelen van 680mijloen euro’s.

  Ze hebben de aandelen gekocht op de beurs en het belang van KLM Nederland veiliggesteld. De KLM is voor Nederland heel belangrijk en dat geef je niet zo maar weg aan een derde die komt en bepaalt en je afhankelijk en onzeker maakt. Strategisch hebben ze dus gehandeld om zeggenschap in de fusie tussen Air-France KLM te behouden.

  Wat Suriname hieruit kan leren dat ze t.a.v. IAMGOLD ook niet IAMGOLD hun belang overnemen en Suriname met niets achter laten. Suriname zal ook haar aandeel in deze samenwerking met IAMGOLD moeten behouden, waardoor ze ook kunnen bepalen hoe zaken lopen en voor de periode dat deze samenwerking bestaat haar winst jaarlijks krijgt als de aandelen het goed doen op aandelenbeurs. Suriname mag de zeggingsschap in IAMGOLD niet verliezen.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 29. Het niveau van onze regeringsleiders is zodanig laag dat ze niet eens in de gaten hebben dat ze belazerd worden, hoe moeten deze leiders gesprekken op hoogniveau voeren als ze er zelfs de ballen verstand niet hebben, ze verkopen Suriname zonder dat ze het zelf in de gaten hebben, en lopen gewichtig te doen in al hun stompzinnigheid. 😢😭


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.