maandag, juni 24, 2024
HomeFoto'AZP kiest eerder voor monopolie dan redden van mensenleven'

‘AZP kiest eerder voor monopolie dan redden van mensenleven’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 25 feb – Het team van van SUR-CAD/117 in Suriname is niet te spreken over het feit dat ze afgelopen zaterdag gesommeerd werd te stoppen met levensreddende handelingen ten behoeve van een verkeersslachtoffer. Terwijl elke seconde telt in dit soort situaties werd de High Care Advanced Ambulance en Quick Responder van SUR-CAD, die als eerste binnen 2 minuten op de plek van het verkeersongeluk was en het slachtoffer hielp, weggestuurd.

In een uitgebracht bericht zegt SUR-CAD dat ze bij latere aankomst van een ambulance van het AZP in opdracht van een AZP-verpleegkundige via de politie gesommeerd werden te stoppen met het verlenen van medische assistentie en terug te keren naar de basis. Dit terwijl het slachtoffer onmiddellijke medische hulp nodig had en elke seconde aan het verliezen was.

SUR-CAD zegt dit ten zeerste te betreuren omdat zij de overlevingskansen eventueel verruimd konden hebben. “Voor ons als organisatie is het nu duidelijk dat het AZP eerder kiest voor monopolie meer dan het redden van een mensenleven” zegt SUR-CAD. De 52-jarige bromfietser, die aangereden werd door een dronken automobilist, kwam uiteindelijk te overlijden:

Bromfietser overleden na aanrijding; ambulance weggestuurd

“Als dienstverlenende organisatie in de medische sector, zijn wij VERPLICHT een ieder in zulke bovenstaande situaties hulp te verlenen, ongeacht het incident of betrokken persoon. Dit recht hebben de desbetreffende authoriteiten het slachtoffer onbewust ontnomen en worden wij, door partijen zoals het AZP, belemmerd om ons ingezworen plicht na te komen” aldus de organisatie in een verklaring.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

32 REACTIES
 1. Ik mag het niet denken, maar als het een bekende NDP ´er zou zijn, dan was het misschien anders verlopen ! Kort samen gevat : het is gewoon een pleuris zooi daar in het land, zelfs de riool ratten hebben een betere leven dan sommige mensen.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding
 2. Wat voor onzin is dit nou weer ??
  Een medische dienst die gesommeeerd wordt te stoppen met het verlenen van hulp.
  Dit kan echt alleen in Suriname .
  Het is te gek voor woorden dat men over het hoofd van het slachtoffer machtspelletjes gaat uitvechten in de minuten en seconden die het verschil kunnen maken tussen leven of dood.
  Als het om Suriname gaat krijg ik steeds de indruk dat wij op bijna alle fronten naar een poppenkast voorstelling aan het kijken zijn. Het is zo onwerkelijk dat het nauwelijks te geloven is.


  Maak melding
 3. En dus beslist AZP , door “”monopolie”” te claimen over leven en dood. Suriname , mijn hart bloedt voor wat van je is geworden .


  Maak melding
 4. En wie was verantwoordelijk voor die CALL. Blijft die nog in functie. Want blijkt dat deze persoon heel veel macht heeft. Ik was ooit ook bezig met levensreddende handelingen. Ik mocht niet stoppen tot er hulp was. Zelfs van de politie moest ik door gaan. En toen de ambulance er was moest ik door gaan tot ze het hadden overgenomen. En deze persoon die die CALL had gedaan mag nog in functie blijven…foei toch. Ik zou de eer aan me zelf houden en opstappen. Wie krijgt nu de schuld als zijnde dood door schuld? Kan die persoon zich zelf nog aan kijken in de spiegel? Daarom gaat het land niet vooruit. Ik zou de persoon die die CALL had gedaan voor het gerecht slepen als ik de familie was. Shit man.. Net iets om over te debatteren in de kamer. Ik zie graag dat er een minister achteraan gaat.


  Maak melding
 5. Typisch!!! Men weet niet precies hoe het zit, maar jullie beginnen een hoop onzin uit te kramen. Die zgn directeur van S-C is een dief en. geldwolf die ongekwalificeerd lees onbevoegd en onbekwaam personeel in dienst heeft. Hij heeft zich op een listige manier zaken van anderen toegeëigend.
  En ik kan je verzekeren dat HIJ!! GELD KIEST BOVEN HET WELZIJN VAN DE MENS!!!


  Maak melding
 6. “”De partij (NDP)kent 5 pijlers van de revolutie welke vervat zijn in een manifest. Verandering van de politiek bestuurlijke orde, de sociaal maatschappelijke orde, de sociaal economische orde, de educatieve orde en milieu werd later aan toegevoegd.

  WELKE VAN DEZE 5 PEILERS IS DOOR AZP NIET IN ACHT GENOMEN. IS DIT EEN VERKIEZINGSSABOTAGE VAN NIET NDP-SERS BIJ AZP?


  Maak melding
 7. AZP moet zich ernstig gaan afvragen of zijn nog het recht van bestaan hebben. AZP staat wereldwijd bekend dat welke patient, ook bij hun aanklopt zijn eigen doodvonnis tekent. Wat mij betreft mogen zij AZP plat gooien. Het al jaren een grote gore vieze bende in het AZP. Er is geen structuur en een beleid van lik mijn schoenzolen. Alles draait letterlijk om geld en niet om het redden van mensen hun leven. De politie moet zich gaan schamen in een hoekje, want zij hebben totaal geen medische scholing genoten. Velen weten niet te reanimeren. Dit woord kennen zij ook niet. Degene die het eerst ter plaatse is en kennis van zaken heeft, hoort in actie te komen. KPS mag hier wat aan gaan doen. Zij hebben ook geen AED aan boord. Wanneer het Bouta of Hoefdraad, Yildiz die waren aangereden, had de KPS wel toestemming gegeven. Het is in veel gevallen zo, dat het denken en handelen niet de schoonheidsprijs verdienen. Elke seconde telt wanneer iemand niet het leven heeft gelaten om direct hulp te bieden. Heer Getrouw en kornuiten laten een scholing taak liggen. Zelfs in Europa en Amerika krijgen leerlingen op de meeste basisscholen groep 8 lessen hoe te reanimeren, eerste hulp bij brandwonden,verstikkingsgevaar, levensbedreigende wonden, het stelpen van bloedingen. Is dit nou zo moeilijk om een cursusdag te plannen. In Europa krijgen de leerlingen een certificaat na het volgen van deze cursus. Een volwassen burger hier in ons landje weet meestal niet hoe te handelen. Zij staan met gekruiste armen en benen als toeschouwers met hun telefoon in de hand,het slachtoffer te filmen, kijken hoe die de pijp uit gaat, tevens het filmpje plaatsen op Facebook. Dit gedrag van de AZP en de KPS die aanwezig was is afkeurend. Zo komt het land ook niet vooruit. Weer een hersenloze actie. AZP weg er mee, heeft toch geen enkele toegevoegde waarde.


  Maak melding
 8. Ik vraag me minder gemoedelijk af wat de reactie van het AZP zal zijn.
  Ik denk dat het AZP zal aangeven dat dit allemaal op een vergissing berust doordat er een flinke ruis stond tussen AZP broeders en de politie.
  De politie heeft het allemaalk verkeerd begrepen. Door het AZP personeel was bedoeld om de mede broeders niet weg te sturen maar door ze aan te sturen.

  Goh het is en blijft hetzelfde, in Suriname zijn er meer goden (alles wat een wit costuum aanheeft en alles wat een groen costuum heeft en alles wat een bruin costuum heeft en niet te vergeten alles wat een wapen draagt) dan die ene ware God.


  Maak melding
 9. Ik zou graag van de minister van volksgezondheid, dhr Elias willen weten welke contracten er zijn gemaakt met deze twee instanties.
  Staat er zwart op wit de het AZP voorrang heeft op SUR-CAD bij het behandelen van een slachtoffer. Ongeacht de tijd van aankomst.

  Naar aanleiding van welke regel of wet heeft de politie agent de ambulance van SUR-CAD weggestuurd.

  Als dit zo is dan speelt de minister met de levens van de Surinamers.
  En dan is het ook geen capabele minister op deze post.
  Hij had al eerder gelogen over wat anders.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding
 10. Heeft niemand zich nog afgevraagd wie die dronken bestuurder was? Ook daaraan gedacht? In ieder geval kan de bromfietsbestuurder nu niets meer zeggen noch claimen. En de familie zal wel te bang zijn om er echt iets aan te doen.


  Maak melding
 11. In plaats van samen te werken en levens te redden……zien die achterlijke idioten in Su elkaar kennelijk als concurrenten en werken elkaar liever tegen….hoe ziek ben je dan?!! Familie van het slachtoffer gewoon een forse schadeclaim indienen bij het azp….wegens dood door schuld!!


  Maak melding
 12. Iedereen denkt zijn mening te kunnen geven zonder op de hoogte te zijn van de kern van zaken. Iedereen heeft praat over AZP en bla bla bla. Weten jullie hoe Sur- CAD te werkt gaat. Ik weet met 100% zekerheid te vertellen dat het daar niet aan toe gaat hoe het moet. Er werken veel mensen daar die niet de juiste scholing hebben om te handelen. De directeur schuift ze toch bepaalde verantwoordelijkheden toe. Laat hij met de billen bloot gaan en de waarheid vertellen


  Maak melding
 13. Betekend dit nou dat ik als burger met BHV certificaat op zak ook geen eerste hulp mag aanbieden als het nodig is?? Elke seconde telt toch. Dit us echt te gek voor woorden!


  Maak melding
 14. Daar hebben de familieleden en nabestaanden nu geen moer meer aan. Die man kon op tijd hulp krijgen en daarin is gefaald.

  Er zal natuurlijk weer zand over worden gegooid…

  Dit is te triest voor woorden.


  Maak melding
 15. Men zal zo snel mogelijk in de DNA vragen moeten stellen, en de minister zal
  precies moeten uitleggen wat de protocollen zijn. Dit moet helderheid geven, dit
  mag natuurlijk nooit gebeuren dat er mensenlevens op spel komen te staan.
  Men kan achteraf bekvechten maar eerst moet het slachtoffer geholpen worden.


  Maak melding
 16. Het is duidelijk dat het AZP door de verpleegkundige van de ambulancedienst van het AZP in een heel moeilijke positie is gebracht.
  Maar ook de dienstdoende/aanwezige agenten treft blaam.

  Het besluit om het team van SUR-CAD/117 opdracht tegen om met levensreddende handelingen te stoppen is een grote fout,, zeer grote fout. Tenzij SUR-CAD/117 geen vergunning hebben om bij dit soort ongelukken anders dan als EHBO-er ( standaard ABC activiteiten) op te treden. Anderzijds geldt dat iedere burger verplicht is in dergelijke situaties hulp te verlenen.

  De politie heeft in deze tekort geschoten door deze opdracht te geven. Ze hebben duidelijk geen benul van hulpverlening in levensbedreigende situaties.

  Maar degene die de meeste blaam treft is de verpleegkundige van ambulance van het AZP.
  In plaats van de handen in een te slaan en de patiënt maximale zorg te bieden is ze muggenziften bij de agenten om de andere hulpverleners te laten stoppen.
  Heeft ze eerst overlegd met die haar collega’s van SUR-CAD/117 over de toestand van het slachtoffer, wat ze al hadden gedaan en hoe ze haar diensten ter ondersteuning van het team kon verlenen om het slachtoffer te stabiliseren??

  In principe heeft het AZP, noch de minister direct iets met deze handelswijze van doen.
  Indirect zijn ze wel aansprakelijk omdat het hun personeel betreft.

  Het zou een goede zaak zijn als de verantwoordelijken van alle ziekenhuizen en de minister van Volksgezondheid om de tafel gaan zitten en heldere afspraken maken over hoe te handelen bij dit soort zaken.

  En de verpleegkundige van de AZP ambulance zou ik vanwege haar onverantwoordelijk gedrag tijdelijk op een verpleegafdeling te werk stellen.

  Laat de DNA zich maar niet mee bemoeien ze hebben het verstand niet voor!!!!
  eigenlijk hebben op geen enkel terrein van beleid verstand. Het zijn Ja-knikkers


  Maak melding
 17. Zeer erg dat er zoveel Surinamers overlijden in het verkeer.
  Niettemin de slachtoffers met letsel en materiele schade die we vaak niet noemen.
  Als er opgeteld 80 mensen per jaar sterven op een bevolkingsaantal van maar 500000 is het wel triest.
  Wie is hier verantwoordelijk voor?

  1 De beleidsmakers, omdat die voor de randvoorwaarden moeten zorgen, zoals : goede wegen met goede snelheidsaanduidingen, goede voorlichting en ze moeten notabene ervoor zorgen dat langzaamrijdend verkeer op een aparte rijstrook rijdt.
  Voetgangers op goede trottoirs en niet op straat.
  2 De bestuurders en deelnemers aan het verkeer moeten de hand ook in eigen boezem steken.
  Ze rijden als gekken in het land. Verlenen geen voorrang, rijden keihard in woonwijken. Stoppen voor God nog Gebod. Krankzinnig.

  Oplossing: Bidden voor Hulp van Boven
  Wijsheid en Kracht.

  Laten we Suriname niet bekladden maar de vork bij de steel nemen en Helpen de problemen op te lossen. Aub.
  Ik merk teveel.pessimisme in vele gelederen.
  Te begrijpen maar na regen komt zonneschijn.


  Maak melding
 18. Die geweldige politieambtenaar vervolgen. Opsluiten en uit de dienst gooien…in andere landen is het de politie die als eerste hulp verleend omdat ze een gedegen cpr opleiding in hun pakket hebben en hier sturen ze hulpverleners weg??? Waardeloze kunnen ze zich niet profileren


  Maak melding
 19. @ A. Burger
  U gaat aan wat zaken voorbij en begint iemand van criminele praktijken te beschuldigen.

  Het is voor mij ondenkbaar dat men bij hulpverlening bij een ongeval sommeert en formele macht uit oefent tenzij er duidelijke willens en wetens fouten gemaakt worden. Dan nog zal men de patient, het slachtoffer in samen werking over moeten nemen.
  Hoewel in geen deskundige ben heb ik dit heel duidelijk ervaren bij een ongeluk waar binnen een enorme ravage iemand met inzicht de leiding naam en iedereen die heel was taken gaf, goed of fout was geen vraag. Ik heb 20 minuten iemand haar nek/hoofd gestabiliseerd tot dat bekwame mensen mij ontsloegen van de opgave. waarna ik met kramp een warme jas kon aantrekken,

  Het gaat om machtsuitoefening via de politie en niet over inhoudelijke autoriteit en samenwerking om een slachtoffer optimaal te helpen.
  Deze directeur zou zich wel drie maal bedenken indien zijn medewerkers terecht , vanwege onprofessioneel handelen, verwijderd moesten worden bij het slachtoffer.

  Dit is triest en het gevolg van gebrek aan leiding en bestuur. In iedereen schuilt een kleine dictator.


  Maak melding
 20. Wat hier gebeurd is had nooit gemogen! AZP is vrijwel altijd laat. Wedden dat ook hierover nooit méér gepraat wordt? Als wordt beweerd dat SurCad geen vergunning heeft, hoe handelen ze dan wel? Dit klopt toch niet??? Nee mensen we zijn alleen maar goed om financieel uitgebuit te worden en verder zijn wij van nul en generlei waarde. AZP zal dus geen onderzoek plegen en betrokkenen ook niet aan de tand voelen. Om maar niet te praten over het ministerie! Van ” directeur van AZP wat verneem ik toch allemaal uit de gemeenschap? “


  Maak melding
 21. A. Burger 25 februari 2019 at 12:32
  Typisch!!! Men weet niet precies hoe het zit, maar jullie beginnen een hoop onzin uit te kramen. Die zgn directeur van S-C is een dief en. geldwolf die ongekwalificeerd lees onbevoegd en onbekwaam personeel in dienst heeft. Hij heeft zich op een listige manier zaken van anderen toegeëigend.
  En ik kan je verzekeren dat HIJ!! GELD KIEST BOVEN HET WELZIJN VAN DE MENS!!!”

  @ Burger waarom sluit de overheid, minister van Volksgezondheid via de Inspecteur van VGZ, deze SEH post dan niet.

  De overheid erger dan de directeur.


  Maak melding
 22. @daniel
  Het aantal verkeersslachtoffers staat al op 14 na 7 a 8 weken nieuwjaar. Ook dit loopt de laatste jaren heel sterk op. Ook dit is te correleren met de afbraak van het land. Om een vergelijking met NL te maken dat heeft 36 maal meer inwoners en 8 maal meer verkeersslachtoffers.

  De oorzaken zijn duidelijke vast te stellen:
  >> Gebrek aan handhaving en controle.
  >> Verwaarlozing infrastructuur door de overheid.
  >> Wanbeheer van het wagenpark omdat het er gewoon geen geld is voor goed onderhoud.
  >> Gebrek aan discipline omdat er geen sancties zijn.

  RogB heb ik ongelijk als ik stel dat onder Venetiaan de trend naar beneden qua verkeersslachtoffers sterk baar beneden ging en onder Bouterse aan het verdubbelen is.


  Maak melding
 23. @Jojo,

  de eerlijkheid gebied te zeggen dat ook in Nederland een stijgende trend te zien is. Volgens
  mij is de intrede van de mobiele telefoon hier een van de oorzaken van. Dus dat in Suriname
  ook meer verkeersdoden vallen is dus te verklaren. De overige punten die u opnoemt spelen
  natuurlijk ook een rol.


  Maak melding
 24. Was het een politiearts die opdracht gaf te stoppen dan moet hij de verantwoordelijkheid op zich nemen.
  T.a.t ben je als hulpverlener in de zorg verplicht hulp te bieden aan iemand in nood.
  INC onder ede afgelegd afgeleg.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES