Surinamers doen het goed op de Nederlandse arbeidsmarkt

31
Surinamers doen het goed op de Nederlandse arbeidsmarkt
Vrouw aan het werk.

AMSTERDAM, 24 feb – Van alle minderheden in Nederland doen mensen met een Surinaamse achtergrond het traditioneel het beste op de arbeidsmarkt. 66,5 procent van hen is aan het werk. Ter vergelijking: 69,1 procent van de autochtone Nederlanders heeft een betaalde baan.

Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van het CBS. Nederlandse Marokkanen hebben van alle minderheidsgroepen nog steeds duidelijk het minst vaak een baan, maar de groei zit er wel goed in. Met een arbeidsparticipatie van 57,4 procent zitten zij ver boven het niveau van voor de crisis van 2008.

Turkse Nederlanders doen het met 61,2 procent nog een stuk beter en ook dat is aanzienlijk meer dan in 2008 en zelfs ruim 8 procentpunt meer dan in 2014 aldus het CBS.


31 REACTIES

 1. Interessant zou zijn, welke baan en op welk nivo.

  Het hebben van een baan kan een positieve uitstraling hebben.

  Maar wat te denken, als een overgrote deel werkzaam zou zijn in conjunctuur gevoelige beroepen., zoals, horeca, detailhandel en of beroepen waar geen of minimale scholing is vereist of weinig carrière perspectieven.


  Maak melding

 2. Robbert wat etterbak je uit je nek.
  Trots zijn wij dat er in ieder geval iets positiefs te vermelden is. Werken en werk hebben is toch een goed iets.
  Wat voor werk je ook doet om aan je onderhoud te voldoen is toch niet belangrijk want niet iedereen heeft dezelfde intellect en niet iedereen maakt hiervan gebruik.
  Feit is dat je eerlijk werk levert en aan het eind van de maand je bankrekening kunt bezien met een bevredigend gevoel.
  Er toch niets mis mee om te werken als schoonmaker/maakster of tuinman of glazenwasser etc.
  Mijn moeder zei altijd “boi tek yu ai loekoe en sjie dat alla finga no langa even”
  Hoeveel mensen zijn er die quick money willen zonder te werken dus op rooftocht gaan en drugs verkopen om aan hun geld te komen. Het zijn de bekenden in Suriname die de witte “meel” verhandelen en zo snel geld maken


  Maak melding

 3. SuriNeds vind je in heel veel beroepen in Nederland. Van de Surinaamse vrouw, is bekend dat die i.v.m Nederlandse vrouwen veel actiever zijn.

  Het niveua verschilt omdat veel Surinamers net als in Suriname voor een baas werken en niet zo ondernemend zijn. In de vrije beroepen zijn bepaalde etniciteiten heel erg actief, arts/dokter, advocaten, makelaars, verzekeraars, enz. Ook heel veel afgestudeerde hbo-ers, Surinaamse academici werken voor een baas.

  De creolen moeten meer gaan ondernemen, hoewel ze het niet gemakkelijk zullen hebben. Zie maar het opzetten van een ijssalon. Ondernemingen zoals, kroeshaarkapperszaken, restaurants, dealers van automerken, enz.

  Als de Surinamers doorleren en ook kijken naar bepaalde soort ondernemingen kunnen ze ook meer actief worden met hun eigen ondernemingen: ontstoppingsmonteur voor afvoeren, pijpfitters, lassen, duurzame energieondernemingen.

  Surinamers moet afstappen om voor een baas te werken. Ze moeten hun eigen ondernemingen gaan opzetten in de technische beroepen. Werk zat in onderhoud van huizen, auto’s, duurzame energie, begrafenisondernemingen, verzekeraars, schoonmaakondernemingen, enz. Ondernemingsplannen maken en het goed aanpakken als éénmanszaak e/o VOF, eigen busonderneming voor touringcars, autodealers, computers zaken, mobielondernemingen reparatie, kledingzaken, restaurant, modellenbureau, vrachtwagenchauffeur, enz, tussen personen zijn, uitzendbureau’s, enz.

  Surinamers, vooral de creolen, moeten afstappen om voor een baas te werken. Dat heeft veel te maken met het kolonialisme en weinig zelfvertrouwen. Het zal niet gemakkelijk worden. Daar kan die mevrouw van het ijssalon in Zaandam aan de lijven ondervonden.

  Jonge Surinamers moeten daarom goed kijken wat ze willen voor een baas werken of eigen baas zijn. Lef tonen! Een goed plan is altijd nodig. Vooral de creoolse jongeren, creoolse jongens moeten hier mee bezig zijn, want het is deze groep vooral die op de vmbo-opleidingen komen die er een potje van maken en kansloos worden voor de rest van hun leven.

  Men moet daarom vanaf de eerste klas van de basisschool al bezig zijn om de koers uit te stippelen, want als je pas in groep 8 gaat nadenken is het al te laat.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 4. Roy: NIEMAND is meer of minder dan een ander…

  In een ideale wereld niet, maar deze wereld is niet ideaal. Hier denkt een kleuter al dat hij beter is dan andere kleuters. Je moet eens op een peuterspeelzaal zien hoe sommige peuters andere peuters kleineren of zelfs commanderen. Omdat ze alleen aan zichzelf kunnen denken. Velen raken dat nooit meer kwijt.


  Maak melding

 5. Sommige mensen halen begrippen door elkaar. Met minderheden wordt bedoelt,
  dat Surinamers in ondertal zijn t.o.v. Nederlanders. Dat is ook logisch, want in Nederland
  wonen meer Nederlanders dan Surinamers of Turken, Marokkanen. Minderheden moet
  men niet verwarren met minderwaardigheid, dat is totaal iets anders.


  Maak melding

 6. @ Bigi SMA,

  Als je door een vraag te stellen waar je benieuwd naar bent een etterbak bent. Moet ik je helaas toegeven, dat ik een zeer grote etterbak ben, al vanaf m’n jonge jaren. Ik vraag liever dan dat ik mij alwetend voordoet.

  Ik heb niet gesteld in m’n vraag dat ik werken in een bepaalde tak, minder vind.

  Het kan risico voller zijn. En mocht het zijn dat Surinaamers vaak daarin zitten, zie ik niets tegen dat er wordt ingezet om ze de mogelijkheid te verschaffen in kansrijke sectoren.

  Ook dat als mocht blijken dat ze slechts een bepaald niveau in functie carrière maken. Wat de oorzaak is. Voor de emancipatie van een groep heb je ook carrière modellen nodig. Je moet kijken, als ze nodig zijn. Mocht dat zo zijn ze op te sporen.

  Als deze vragen, goed onderzocht worden en het leidt tot beleid, dan hoop ik dat ik lang een etterbak te blijven.

  Mijn verzoek is help me te hopen.


  Maak melding

 7. Een positief verhaal!
  dit moet de Surinamers het gevoel geven dat ze inderdaad hardwerkende mensen zijn en niet met z’n allen naar Nederland komen on de handen op t houden.

  Naast alle eerder genoemde beroepen wil ik erop wijzen dat er steeds meer ondernemende Surinaamse vrouwen in Nederland en dat de zorg en de gezondheidszorg door veel Surinamer, vooral vrouwen in stand wordt gehouden.


  Maak melding

 8. Het woord “minderheden” valt bij vele in een verkeerde keelgat?
  Bij mij tenminste wel.

  Waarom “minderheden” en niet gewoon Surinamers of Turken of Marokkanen?

  Waarom altijd zo een neerbuigende opmerking?


  Maak melding

 9. Minderheden is jaren geleden vervangen door allochtoon. Enkele jaren terug is besloten het woord allochtoon ook niet meer te gebruiken.

  “De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek schrappen de woorden ‘allochtoon’ en ‘autochtoon’ uit het officiële vocabulaire. De woorden zouden volgens de WRR en het CBS niet precies genoeg zijn en stigmatiserend werken. Dat staat in het WRR-rapport ‘Migratie en classificatie: naar een meervoudig migratie-idioom’ dat dinsdag is verschenen.

  Verschillende alternatieven passeerden in de loop der jaren de revue, waaronder biculturele burger, nieuwe Nederlander of vreemdeling. De woorden allochtoon en autochtoon worden dan ook steeds minder gebruikt door de overheid.”

  Het gebruik van Minderheden zou dus een foutje van de redactie van Waterkan.net kunnen zijn


  Maak melding

 10. Een job is een job, of het nou advocaat is of vuilnisman. Zolang die persoon werkt en eerlijk aan zijn brood komt, daar kan ik respect voor opbrengen.

  Zou toch graag een hoger percentage zien van tegen de 70 of 80% van Nederlanders van Surinaamse afkomst die een job hebben…


  Maak melding

 11. En toch zijn er figuren die hier op het forum telkens roepen dat Surinamers in Nederland een uitkering hebben en drie hoog achter in de Bijlmer wonen. Dat beeld klopt niet met de werkelijkheid want Surinamers wonen overal in het land en Surinamers werken op elk beroepsniveau en het zijn harde en toegewijde werknemers.


  Maak melding

 12. Heeeeeuuuuuujjjjj!!!

  BIG UP FOR SURINAM!!!

  Na de autochtone bevolking (Nederlanders) zijn wij (Surinamers) dus het best presterende volk in Holland. En dat in het Singapore van Europa!
  Ey als 1 van de top 10 economieen in de wereld is het toch prachtig dat wij daar zo goed in presteren of niet??

  Jammer dat het thuisland (Suriname) weinig gebruik van ons maakt.


  Maak melding

 13. Waarom komen niet meer Surinamers naar Nederland om te werken. In de
  zorg/ ziekenhuis is werk zat. Ook elektriciens/ loodgieters is een schrijnend tekort.
  Laat Hoefdraad en Bouterse de hik krijgen, kom naar de Noordzee.


  Maak melding

 14. Het is maar vanuit welke kant je het bekijkt. Surinamers bekleden nauwelijks bestuurlijke functies binnen (corporate) bedrijven laat staan dat ze zitting nemen in de Raad van Commissarisen of Raad van toezicht. Dan pas maak je het verschil.


  Maak melding

 15. @ Koos

  Inderdaad zijn er weinig nieuwe Nederlanders in de door jou genoemde functies.
  Hetzelfde geldt voor vrouwen in het algemeen.

  Verbaast het jou???

  Mij niet het is het bekende verhaal van “Ons kent Ons” dus verbaast het mij niet.

  Ik maak me geen zorgen ze komen er aan!!


  Maak melding

 16. Alle Surinamers die op dit item gereageerd hebben zijn dus woonachtig in Nederland ? Men houdt graag de schijn op om trots op Suriname te zijn maar hoe in Godsname gezegend zijn zijn naam in alle zaligheid, kan je trots zijn als je in Nederland woont ? Kom terug naar Suriname en help mee bij het op ouwen van Suriname zo niet hou dan sub de mond dicht !


  Maak melding

 17. Sam 25 februari 2019 at 09:25

  @ Koos

  Inderdaad zijn er weinig nieuwe Nederlanders in de door jou genoemde functies.
  Hetzelfde geldt voor vrouwen in het algemeen.

  Verbaast het jou???

  Mij niet het is het bekende verhaal van “Ons kent Ons” dus verbaast het mij niet.

  Ik maak me geen zorgen ze komen er aan!!

  ============================================================

  Participeer zelf in diverse netwerk groepen. De kans dat een kleurling een dergelijk functie krijgt is klein. Puntje bij paaltje kiest men toch iemand uit de old boys network. Deze vacatures worden doorgaans uitgezet bij headhunters van internationaal statuur (Egon Zehnder, Spencer Stuart, Russel Reynold etc).
  Probeer daar maar eerst aan tafel te komen.


  Maak melding

 18. AMSTERDAM, 24 feb – Van alle minderheden in Nederland doen mensen met een Surinaamse achtergrond het traditioneel het beste op de arbeidsmarkt. 66,5 procent van hen is aan het werk. Ter vergelijking: 69,1 procent van de autochtone Nederlanders heeft een betaalde baan.

  Het aantal werklozen die in Nederland zou verkleind kunnen worden als Surinamers zouden gaan ondernemen. In Nederland zijn er families, gezinnen mensen met kennis en ervaring en vermogen die hun eigen ondernemingen hebben, groentenzaken, advocaten, artsen,huisdokters, verzekeringsagenten, belastingzaken, kappers, kapitaalverstrekkers, reisagenten, activiteitenorganisaties, sportmakelaars, enz.

  Er waren in het verleden ook uitzendbureau’s van Surinamers.

  Plan van aanpak

  Als de bovenstaande ondernemingen van Surinamers per familie zich zouden bundelen om meer kennis, ervaring en kapitaal bij elkaar te hebben en die ondernemingen die eenmanszaken zijn omzetten in een VOF zouden die sterker staan in de Nederlandse MIJ. Ze zouden meer kapitaal kunnen verkrijgen, vreemd vermogen en behalve in de eerste instanties hun eigen familieleden in dienst te nemen als werknemers ook andere Surinamers in dienst nemen als werknemers, met kennis en ervaring, jonge afgestudeerden, stagaires. ( zie het aantal werklozen wordt kleiner)

  Onder de Surinamers heb en is er genoeg kennis en ervaring, kapitaal van gepensioeneerden, die bij de overheid, grote ondernemingen, verzekeringsondernemingen, belastingdienst, ziekenhuizen/specialisten, scholen, prof-voetballers, , prof-sporten, enz hebben gewerkt. Deze kunnen in de VOF een deel van hun geld in deze familie/gezinsondernemingen van hun zoons, dochter met academische kennis en specialisatie in ondernemingen inzetten. Zie dan hoe deze Surinamers voor zichzelf, hun gezin, familie, de Surinamers bezig zijn te werken.
  Klanten van deze ondernemende Surinamers zijn ook een deel van de Surinamers zelf, behalve blanke Nederlanders ea. Deze Surinamers hebben ook hun eigen netwerk en als er uitzendbureau’s kunnen ze de ongeschoolde, hang surinamers wellicht ook aan een baan helpen.

  Surinamers niet in bestuur van ondernemingen, wel die zijn er wel, ik ken er genoeg die er zijn e/o nu met pensioen zijn en in Suriname of andere buitenlanden genieten van hun pensioen en hun oude dag.

  Zie prof-voetballers, die er waren en nog actief zijn. Ik zal jullie de namen maar besparen, maar trek zelf uw conclusie,

  Er zijn heel veel sr-medewerkers van Surinamers, op scholen, hoge scholen, Ziekenhuizen, belastingsdienst, Overheid, advocatenkantoren, verzekaarsondernemingen, Bankinstellingen, pakkettendiensten, restaurants, kapperszaken, dienstverlening, monteur, vachtwagenondernemingen, enz en vele die hun eigen onderneming hebben mogen zich CEO noemen.

  Surinamers moeten gaan ondernemen, waardoor de Surinaamse namen ook bij Kamer van Koophandel en Fabrieken en belastingdienst bekend worden.

  Surinamers moeten de stap zetten om te gaan ondernemen in de dienstensektor, Uitzendbureau’s opzetten. De jongeren moeten daarom ook bewust kiezen voor andere soort opleidingen oa in de techniek, technologie.

  Surinamers laten jullie je niet neerhalen dat Surinamers geen hoge functies hebben, Ze Zijn er wel. Alleen niet zichtbaar bij de Surinamers, maar wel in hun ondernemingen. Sommigen vliegen de hele wereld over. Ik ken ze we en slapen in de duurste hotels.

  Het komt wel goed met de Surinamers, alleen moeten ze zelf gaan ondernemen i.p.v. een baas te gaan werken. Als ze dat doen, zullen alle Surinamers er beter van worden, omdat ze Surinamers in dienst nemen. De goed opgeleide Surinamers (overheid, bedrijfsleven) die met gepensioeneerd zijn hebben ook een netwerk, die ze zeker voor Surinamers die gaan ondernemen niet moeten laten verwateren.

  Surinamers gaat ondernemen en wees niet bang voor de concurrentie. Niet in het kolonaile blijven hangen en voor een baas werken. U kunt ook u eigen onderneming opzetten.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 19. @ Passant: Als je het allemaal zo goed weet dan neem ik aan dat je zelf ook een succesvolle ondernemer bent. Onbegrijpelijk dat je dan nog tijd vindt om de hele dag zulke eindeloze verhalen te produceren zoals dat hier boven.
  Of ben je soms een van die Surinamers die werken voor een witte baas als slavernij ziet en nog geen ondernemingsplan heeft weten op te stellen?


  Maak melding

 20. Werken voor een witte, bruine, zwarte baas, gelen enz, is geen probleem, maar Surinamers mogen best meer gaan ondernemen in Nederland. Genoeg kennis, ervaring (oude Surinaamse werknemers/gepensioeneerden) en kapitaal bij de Surinamers is er.

  Er is niets mis met ondernemen. Ik kom uit een ondernemersfamilie, (inter)nationaal.

  Veel Surinamers idem witte mensen werken voor bazen, in Nederland dus veel witten, pas na hun pensioen of als ze ontslagen worden zie je dat ze voor zich zelf beginnen met een onderneming.

  Ik zie niet in dat als ik meedeel dat als Surinamers met kennis, kapitaal zouden gaan ondernemen en daardoor hun familie, Surinamers in dienst nemen, Surinamers ook als klanten hebben en de Surinamers er beter van worden iets mis mee is. Te veel heel goede Surinamers werken voor een baas.

  Jij hebt toch problemen dat asielzoekers hier een kruimeltie komen halen in Nederland en geen moeite dat multinationals en het kapitalistische systeem, het westen de derde wereld voor miljarden us-dollars uitbuiten, met oorlog dood en verderf zaait?

  IK ben niet meer de jongste, maar zo oud ben ik ook niet, wel komt de tijd inzicht dat ik ook ga stoppen met werken. Ik heb heel veel soort ondernemingen gezien.

  Ik heb voor veel witten gewerkt, omdat in Nederland veel van witten is, maar de overheid of familieondernemingen, ondernemingen van Surinamers, kennissen, vrienden zijn niet van witten.

  Stoppen met werken kon ik al heel lang, veel zaken goed geregeld. Ik kon al jaren geleden al met vut gaan, maar blijf gewoon door gaan met werken. Nof even en dan stop ik. Een leven lang leren en bezig zijn, dat doe ik momenteel. Wanneer ik ga stoppen met werken weet ik niet, stoppen ga ik wel, omdat er nog andere leuke dingen zijn om te doen in het leven.

  Werken voor niemand is slavernij of whatever. Werken moet je met plezier doen en de resultaten halen en omdat je ervan houdt, je ei kwijt kan, deadlines, moeilijk momenten, succes en soms fout gaat en opnieuw, beginnen. Er zijn succes verhalen, maar ook heel grote teleurstellingen geweest. It’s a game. Opnieuw beginnen en door gaan, dat heb ik ook geleerd, enz.

  Tijd moet je maken en dat kan ik voor veel zaken, vooral als het Surinaamse zaken gaat.

  Mijn grootouders, wit, bruin, zwart, geel hebben ook op zeer hoge leeftijd gewoon gewerkt, dus het zit in het bloed.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 21. @ Passant: Ik vind het best dat je Surinamers oproept om aan het werk te gaan, maar waarschijnlijk zijn zij die dat kunnen en willen al aan het werk en ondernemer zijn zit mensen in het bloed en die zullen daar ook wel mee bezig zijn.

  Een ander ding is dat je het westen de schuld geeft van alles wat fout is in de wereld. Afrika wordt tegenwoordig leeg geroofd door de Chinezen die zich niet druk maken over corrupte leiders en daardoor voordeel hebben op westerse maatschappijen die het verboden is aan corruptie mee te doen. (Niet dat het regelmatig toch niet gebeurd).

  Wat is uitbuiten van de derde wereld? De derde wereld bestaat tegenwoordig uitsluitend uit onafhankelijke landen. Zij bepalen zelf wat ze verkopen en tegen welke prijs. Helaas worden vele van hen geleid door incompetente en corrupte leiders. Je hebt zelf herhaaldelijk betoogd dat Suriname nog niet klaar was voor de onafhankelijkheid. Waarschijnlijk heb je gelijk, en waarschijnlijk zouden de besturende elite en het volk vandaag de dag nog steeds niet klaar zijn voor onafhankelijkheid. Datzelfde geldt voor het grootste deel van Afrika.

  Je bagatelliseert het asielzoekersprobleem en noemt het kruimeltjes die ze komen halen. De gemiddelde asielzoeker kost 20.000 euro per jaar. Dat noem ik geen kruimeltjes, vooral als het om tienduizenden gaat die er elk jaar weer binnen komen.
  Krijgen ze eenmaal een vergunning tot verblijf, dan krijgen ze een huis, een uitkering, hoeven ze bijna geen ziektekosten of lokale belastingen te betalen vanwege een laag inkomen.
  Wat krijgt Nederland hier voor terug? Na 15(!) jaar heeft nog maar iets meer dan de helft van de statushouders betaald werk, de rest leeft op kosten van de werkende mens.
  En zo kosten een asielmigrant de Nederlandse samenleving vermogens per jaar, geen kruimeltjes, voor de rest van zijn bestaan.

  Dan geef je het westen nog steeds de schuld van de oorlogen in de wereld. Op Wikipedia kun je een lijst vinden met lopende conflicten-> List of ongoing armed conflicts
  Daar zul je weinig oorlogen bij vinden die begonnen zijn door het westen, hooguit die in Afghanistan, maar wie begon? Of waar het westen op grote schaal bij betrokken is, anders dan om er een eind aan te maken. Kijk eens wat verder dan je neus lang is. Het westen wil geen oorlog, extremisten en fundamentalisten, die willen oorlog. Kolonisatie gaat nu op de Chinese manier, niet met wapens.

  Het lijkt er op dat je een aanhanger bent van de derde wereld sociologie. Die verdeelt de wereld in twee delen, daders en slachtoffers. De slachtoffers zijn de derde wereld landen. Daders zijn de westerse landen, de witte mens, van nature slecht en geneigd tot alle kwaad.
  Slachtoffers zijn onschuldig, dus edel, mensen van kleur kunnen geen daders zijn, alleen slachtoffers. Daders, de witte mens, zijn slecht en minderwaardig. Zij moeten gestraft en vernederd worden vanwege het kwaad dat zij de wereld aangedaan hebben.
  We vergeten dan maar al de goede zaken die het westen gebracht heeft zoals infrastructuur, ondernemingen, scholen en universiteiten, medische voorzieningen en al die mooie dingen die iedereen zo graag wil hebben. We vergeten ook maar dat er in de derde wereld ook heel veel onrecht en kwaad gebeurt. Slachtoffers kunnen ook wel eens daders blijken te zijn.

  Je profiteert zelf van alle goede dingen die het westen, Nederland je biedt, daarom ben je hier. Dan mag Nederland ook wel een beetje loyaliteit terug verwachten.


  Maak melding

 22. Ik profiteer niet van het westen, cq Nederland en Nederland, noch China, nog India, Suriname allemaal landen waar mijn wortels e.o DNA liggen. Ik woon in Nederland en werkt hard en betaal mijn belastingen. Ik bekijk zaken niet op grond van waar ik woon of loyaliteit, maar wat goed is en wat fout en dan maakt het niet uit of ik in het westen woon en geboren bent in Suriname, voorouders vandaan kwman, westen of derde wereld.

  Als jij zo prat gaat voor die loyaliteit van jouw, moet jij je afvragen hoe het komt dat stinkend rijke Nederlanders, grote ondernemingen, Nederlanders belasting ontduiken, de Nederlandde Overheid dit weet en over in de EU over de Double Irish With A Dutch Sandwich wordt aangesproken.

  Als ik in Suriname ben werk ik keihard en idem in Nederland. Als jij niet wilt inzien dat door kolonialisme, imperialisme, oorlog, de US-dollar van het westen en zaken naar hun hand is gezet om zoveel mogelijk voordelen aan te hebben en dat ten kosten gaat van vele zaken in de wereldm moet jij zelf weten.

  Ik zou het veel rechtvaardiger vinden dat het kapitalisme verdwijnt en een andere eerlijke systeem komt voor alle mensen in de wereld, daar sta ik voor. Hoe dat moet zijn zen heten weet ik niet. Ik vind ondernemen veel beter dan op anderen. Alle mensen moeten het doen en de kansen in de wereld moeten voor iedereen gelijk zijn. Helaas is dat er niet en dat is mijn punt.

  Als mensen asielzoeker zijn mogen ze door andere landen in de wereld worden opgevangen dat is nu eenmaal zo vastgelegd door de VN. Mensen zijn niet zomaar asielzoeker. Mensen verlaten hun land niet vrijwillig.

  Economische vluchtelingen is wat anders, maar als mensen als ze het slecht hebben ergens en dood gaan, waarom mogen ze niet naar gebieden gaan waar het leven beter is. Iedereen wil in leven blijven en op plaatsen zijn, waar hun kansen beter zijn, veiligheid, enz.
  Nederland, inclusief Belgie, Luxeemburg is altijd een land geweest waar mensen die om wat voor reden vervolgd werden, hun aart, geloof, enz. naar toe kwamen. Ze kwamen met hun culturen, geld, geloof, kapitaal enz en dat heeft ook zijn voordelen met zich meegebracht. Verdraagzaamheid, open voor andere, enz. Goed het open zijn en iedereen opvangen heeft zijn grenzen, want als de rek eruit is, kan het alleen stuk gaan en dat is het punt waarvoor men waakzaam moet zijn.

  Ik zie mensen in de derde wereld niet als slachtoffers en het westen niet als daders, slechte mensen. Ik ben nu eenmaal gemengd en mocht het zo zijn dan ben ik beiden. Het zit in mijn dna ( Nederland, Suriname, China, India). Het kapitalisme heeft mooie dingen, oa onafhankelijk te zijn, je eigen dingen doen, enz, maar het socialisme heeft ook zijn mooie dingen, evenals zowel het kapitalisme en socialisme slechte dingen hebben.

  Waarom ik in Nederland ben, hoef ik niet uit te leggen e/overantwoording aan je te geven. Heb ik af in genoeg postings van mij over gehad, maar ik heb net zover rechten of what ever om hier in het westen te zijn als jij. Jouw voorouders en een deel van mij verschillen niet t.a.v. het westen. Hoe ik zaken zie t.a.v. het westen of China, Suriname, India, derde wereld is gebasseerd op goed of slecht en ik heb daar een duidelijke mening over en het mag met die van jouw verschillen. Als je daar een probleem mee hebt, is dat jouw probleem niet de mijne. Iedereen mag een mening hebben en dat hoeft niet een ieder te respecteren. Gelukkig dat het in het westen kan en hoef ik niet voor opgehangen te worden, omdat je het er niet mee eens bent.

  Hoe komt het dat je zo vaak op de waterkant website als Nederlander aanwezig bent? Ben jij Hans van den Broekm, de voormalige minister van den Buitenlandse Zaken in één of twee, welllicht drie Kabinetten van Ruud Lubbers van de vorige eeuw?

  Ik blijf erbij dat het westen de wereld naar zijn/haar hand heeft gezet en er beter van wordt. Zie al de werelddelen, zie namen van de oceanen, noord- en zuidpool, beursen, multinationals, armoede en uitbuiting, oorlog, enz. Rijkdom en armoede. Het kapitaal tegen over armoede elders.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.