Veilig drinkwater voor bewoners dorp Langatabiki in Suriname

12
Veilig drinkwater voor bewoners dorp Langatabiki in Suriname
Waarnemend stamhoofd van de Pamaka stam, Jozef Forster (l) en CDF-voorzitter Albert Ramdien nemen als eerste een slok drinkwater.

PARAMARIBO, 20 feb – De bewoners van het Pamaka dorp Langatabiki (Marowijnerivier) beschikken nu over veilig drinkwater. De stichtingen Newmont – Pamaka Community Develepment Fund (CDF) en Duurzame Ontwikkeling Pamaka (DOP) hebben dat samen bewerkstelligd. Het CDF heeft het op zaterdag 16 februari overgedragen aan de dorpsgemeenschap. CDF-voorzitter Albert Ramdien en waarnemend stamhoofd van de Pamaka stam, Jozef Forster, hebben het protocol van overdracht ondertekend tijdens een plechtigheid op het eiland.

Na de overdracht blijft het CDF tenminste een half jaar zorgen voor het onderhoud van de waterinstallatie. De aannemer van de waterinstallatie staat voor een bepaalde periode zelf garant voor het oplossen van eventuele technische problemen. De districtscommissaris van het bestuursressort Pamaka in Sipaliwini, Margaretha Malonti, is ingenomen met dit project. Zij haalde aan dat Newmont zich op verschillende facetten inzet om ontwikkeling in de regio te brengen. De goudmaatschappij neemt daarmee verantwoordelijkheid en lost een deel van haar beloften in. Ze noemt deze bijdrage van een maatschappij die in het gebied verdient en teruggeeft, heel mooi. “Maar het is niet genoeg, de andere Pamaka dorpen maken ook aanspraak,” aldus Malontie.

Deborah Winson, beleidsadviseur op het ministerie van Regionale Ontwikkeling was door minister Edgar Dikan afgevaardigd voor de overdracht van het project. Ze heeft zowel de stamleiding als het bestuur van Langatabiki en de gemeenschap opgeroepen de waterinstallatie als een goede huisvader te beheren. “Dit is van u, ga er zorgvuldig mee om. Schoon en veilig drinkwater is geen luxe, maar iets waar u allang aanspraak op maak. Nu het er is, let u er samen op, zodat we met zijn allen voor een lang tijd van kunnen genieten,” aldus Winson.

Het project werd is in het eerste kwartaal van 2018 geïnitieerd. Na een openbare aanbesteding, gevolgd door de nodige procedures werd er in mei 2018 een contract getekend met Indutec Systems NV, voor een bedrag van USD 160.443,12. Bij de installatie horen 39 kranen, een watertoren waarop de waterreservoirs zijn geplaatst. Het water uit de rivier gaat langs een zuiveringssysteem dat het vuil achterhoudt en zowel bacteriën als andere ziektedragers doodt.


12 REACTIES

 1. Hoera na 50 jaar onafhankelijkheid heeft Suriname eindelijk een wereldprestatie neergezet. Gelukkig dat de media hiervan melding maakt anders was dit onopgemerkt aan mij voorbij gegaan. Dank u Suriname ik ben zo trots op deze prestatie. Zo nu rustig afwachten op mijn pakket uit Nederland.


  Maak melding

 2. Dus al die tijd dronken de bewoners rioolwater?? Ongezuiverd.Ze hebben een paarden maag. Tje potie en nu gaan stemmen op de paarse rioolratten.


  Maak melding

 3. Er wordt ontzettend hard gewerkt. Je moet eens nagaan dat het netwerk aan waterleiding aangelegd, nimmer door een andere regering gerealiseerd is. Aansluiting hier, aansluiting daar. Nooit heeft men omgekeken naar de binnenlandse bewoners. Ze dienden slechts als stemvee. Goed dat er gestadig ontwikkeling komt.


  Maak melding

 4. Schoon water is toch normaal voor iedereen, deze mensen hebben jarenlang water uit de kreek gedronken, en ze zijn niet dood gegaan ! En nu plotseling is het wereld nieuws wat een lachertje zeg, dus z.g. heeft de regering een wonder verricht.

  @ REVO Alias Damsco

  Ik ben er hoor, geweldig zeg de overheid heeft een wonder verricht, ai baja no soso verkiezing stunt.
  Baka na verkiezing alla mala dapé kan njan K@ soso fatu nanga lafu !
  sari tori
  Jacko


  Maak melding

 5. Onderhoud een half jaar, is niet lang genoeg als er na een half jaar iets kapot gaat dan blijft het vast kapot, want er zullen geen onder delen te krijgen zijn en wie heeft er verstand van.
  Ze denken een goede daad te verrichten, maar ze moeten weten dat zij het veroorzaakt
  hebben, en ze nu het gevoel geven, dat hiermee de kous af is, jullie hebben weer schoon drinkwater.


  Maak melding

 6. Ben blij voor de mensen in Langatabikki.
  Hoe staat hte met Commewijne, zelf de plaats waar Mr. Oosterling zijn huis heeft op Tamansari/tamanredjo/resort Alkmaar/richting Stolksijver heeft nog steeds anno 2019 geen veilig drinkwater,
  Wij moeten nog steed gebruik maken van regenwater en putwater .
  Echt een schande voor hem hoor, hij krijg anytime water toegevoerd door SWM en wij moeten ervoor betalen als wij dat willen.
  Foei toch Mr Oosterling


  Maak melding

 7. Topnieuws maar wel erg laat hoor! Het is 2019 en Suriname is zo dicht verbonden met de eerste wereld dat dit best vreemd is. Nu pas schoon drinkwater!???!!

  Maar in ieder geval een stap vooruit


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.