Door politie doodgeschoten man te Albina was ‘psychisch gestoord’

21
Door politie doodgeschoten man te Albina was 'psychisch gestoord'
Foto (c) Starnieuws

PARAMARIBO/ALBINA, 20 feb – De man die maandag in Albina door de politie werd doodgeschoten, nadat hij een agent aanviel met een houwer, was ‘psychisch gestoord’. Dat heeft het Korps Politie Suriname bekend gemaakt. De 32-jarige Kenneth Dikan werd neergeschoten door een politieambtenaar te Albina, nadat hij waarschuwingsschoten genegeerd had.

De politie werd ingeschakeld toen gemeld werd dat Dikan een pinautomaat aan het vernielen was, door daarop in te kappen met een houwer. Toen een wetsdienaar Dikan zover wilde krijgen om te stoppen met de vernieling keerde Dikan zich tegen hem. Hij ging daarbij met de houwer op de politieman af.

De politieambtenaar loste eerst waarschuwingsschoten met zijn dienst vuist vuurwapen af, alvorens gericht op Dikan te schieten. Dit tot noodzakelijke verdediging van zijn eigen lijf. Dikan raakte zodanig gewond dat hij ter plaatse is overleden. Een ingeschakelde arts stelde de dood van Kenneth, Dikan officieel vast.

Kenneth Dikan was volgens de politie een psychisch gestoorde man wiens moeder zich over hem ontfermde. Kenneth werd vaker tijdens zijn agressieve buien met assistentie van de politie van Albina gebracht naar de lokale arts of het Psychiatrische Centrum Suriname voor medische behandeling.


21 REACTIES

 1. Gelukkig dat de politie hem heeft neergeschoten, anders had hij de politieman als “een boesmetie” in stukken gekapt en op de koop toe vrij uit gegaan; want hij is geestelijk gestoord !!
  Veel burgers zijn zo door dit soort figuren in Paramribo aangevallen.Alle kosten voor medische behandeling moet de burger zelf ophoesten en na 2 dagen, na zijn daad is deze psychisch gestoorde persoon weer op straat om mensen te molesteren en te bedrijgen !!


  Maak melding

 2. Ja, een nood oplossing of verweer, het maakt eigenlijk geen hol uit. Wat het bij mij neerkomt, is dat een gestoorde man wel wat weet over dat pin automaat. Net wat altijd zei : eerste schot gericht de 2de de waaarschuwing schot. Dit keer is onze beste kameraad te soepel geweest, en je doet het veilig of je doet het niet.


  Maak melding

 3. Dit geval doet me denken aan een soortgelijke situatie enige jaren geleden. Ergens in het centrum heeft volgens mij ook een gestoorde man achter een agent aangehold met een houwer dacht ik. En de politieman is een winkel ingerend en daar de man doodgeschoten die hem achtervolgde. Deze situatie kan ik begrijpen. Niemand wil gekapt worden. En op dat moment is het een kwestie van het vege lijf redden. Wel jammer dat mensen met psychische problemen geen adequate hulp krijgen. Ik ga niet zeggen dat het een specifiek Surinaams probleem is. Maar het moet beter.


  Maak melding

 4. K.D. was volgens de politie is een geestelijk verwaarde man, zo´n man hoort toch niet vrij rond te lopen ??? Hij hoort ergens opgenomen worden (Psychiatrische inrichting voor zijn en andermans veiligheid ! De politie heeft hem na een waarschuwing schot gericht op hem geschoten, en waarom niet op zijn benen ?? Ze hebben bij de politie ( glock semie automaat ) op de automaat zetten, kan men gelijk 12 schoten afvuren, kan niet missen. Tenzij de schutter skeer ai heeft of ongetraind is als schutter ! Any how, ze schieten al te graag mensen dood in Su : schuldig of niet, maakt geen flikker uit.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 5. J. Zwartmans
  Denk je eens in dat een gestoorde je achterna zit met een houwer en dat hij sneller dan jou is en dat hij je binnen 10 meter heeft ingehaald in kapbereikbare afstand.
  Zou je dan nog kunnen denken en handelen on hem in zijn benen te schieten?
  Ik kies dan voor veiligheid door vanaf borsthoogte te schieten want naar beneden gericht beloop ik de kans dat ik met wellicht een tiental hechtingen.
  En iemand is getikt maar zal geen gezichten vergeten en bedenk eens dat deze politieman deze getikte weer tegenkomt maar niet ziet waar hij vandaan komt met een houwer.
  Ik ben het met een ieder eens die aangeeft dat hij niet zonder toezicht mag zijn


  Maak melding

 6. @ Bigi Sma

  Ik respecteer je mening, in de eerste plaats is de gemeenschap waarin deze arme man zich bevond, al fout. De politie wist al dat deze man niet helemaal tof was, en toch lieten ze hem vrij en blij rond lopen ! In ieder geval na wan sari tori !

  Jacko


  Maak melding

 7. Armoede, onzekerheid, spanning en kwaadheid kunnen mensen tot waanzin drijven. Het psychisch evenwicht van vele Surinamers ten lande wordt danig op de proef gesteld en de waanzin slaat vervolgens om zich heen. Onderhavig geval registreert een psychisch verwarde burger die tot zijn daad is gekomen, maar ook hoe het momenteel gesteld is met de draagkracht en de onverdraagzaamheid van de gemiddelde Surinamer. Hier gaat men aan voorbij. Momenteel lopen steeds meer onbehandelde psychiatrische patiënten rond wat een grote wissel legt op de veiligheid van de burger. Het wachten is op een volgend haatincident omdat de gezondheidszorg vanwege het gebrek aan financiële middelen tekort schiet. Men zal er bedacht op moeten zijn, dat het niet uitgesloten is, dat ook de machthebbers in het vizier komen te staan van een al dan niet psychisch verwarde persoon die zichzelf patriot zal gaan noemen of anderszins zijn leven opoffert ten meerdere glorie van het algemeen. De kruik gaat immers te water tot het barst.


  Maak melding

 8. In Suriname zijn ze allemaal geestelijk gestoord.Mensenleven heeft geen waarde daar.Als patient moet je vrezen voor je leven.
  Medicijnen,artsen en specialisten zijn er niet ,en als je gestoorde bent kan je executie verwachten vroeg of laat .
  Surinamers zijn goed in theorie maar niet in praktijk.Het neemt slechts 1 gestoorde om ze wanhopig te maken.Ze hebben waarschijnlijk nooit van subsidie gehoord of ze weten echt niet wat subsidie allemaal betekent.
  Wanneer de regering van een land een jaarrede geeft,zijn ze verplicht ook een bepaald bedrag opzij te zetten om sectoren,stichtingen of anderen te steunen die een push nodig hebben.In Suriname wordt gedaan als of het kapitaal hiervoor uit de zakken van Bouta moet komen,wat een grap hijzelf is een bedelaar!

  India please,!
  De ziekenhuizen hebben geld nodig,stichtingen hebben jullie hulp nodig om zich te ontfermen over de zieken en geestelijk gestoorden!!
  Laat het arrogante deel van surinaamse bevolking waarvoor jullie je uitsloven en steun de rest die daadwerkelijk hulp nodig hebben.Als het aan surinamer ligt om elkaar te helpen dan zullen executies een dagelijks tafereel worden.Ze zijn de lucky luke van Suriname en schieten sneller dan hun schaduw.Wat een moreel verval in Suriname…


  Maak melding

 9. Ook hier in Nederland lopen ze gestoord rond op straat, door bezuiniging van de regering, vallen mensen met messen aan, laten de gaskraan open dat weer gevolg heeft dat er een grote ontploffing ontstaat mensen kunnen niet meer in het gebouw wonen. Vroeger werden deze mensen opgevangen door GGZ en Humanitas maar door bezuinigingen worden ze nu op straat gezet met alle gevolgen van dien. Laats is in Amsterdam een oude vrouw die op de tram stond te wachten dood gestoken door zo een geestelijk verwarde man. Nu lopen er zo velen op straat dat zelf de tweede kamer heeft er over gedebatteerd. Er moet weer geld komen om deze mensen op te vangen en de nodige hulp te bieden. Niet iedereen is geestelijk gestoord door drugs gebruik. Het geval van een Nederlandse jongeman die door zijn geestelijke gestoordheid zijn moeder heeft vermoord haar huid van haar lichaam heeft gefileerd en met haar huid om zijn lichaam geslagen door de stad rond liep. Deze mensen krijgen niet meer de juiste hulp door de bezuiniging van de regering Rutte. Er zwerven er te veel rond inde stad en het is triest om te zien.


  Maak melding

 10. hoef je geen deskundige voor te zijn om te konstateren dat hij niet goed bij zijn hoofd was was, anders loop je niet zwaaiend met een houwer op een bewapende politieman af, dat hij nu dood is mogelijk jammer voor zijn nabestaanden, maar zoiets kan hij nu geen 2e keer doen ook niet naar een nbewapend persoon door wie hij misschien getriggerd word. Mogelijk probleem en gevaar in de toekomst afdoende opgelost dus.


  Maak melding

 11. Afiba je hebt gelijk hoor, alleen vergeet je er bij te vermelden dat de kans dat dit zich voordoet 34 x zo groot is in theorie, sla je de kranten berichten in Ned. en Su er op na blijkt in de praktijk dat de verhoudingen iets anders liggen,


  Maak melding

 12. Mijn hart huilt als ik sommige reacties lees. Het is wel heel makkelijk, nu is hij dood en
  klaar is Kees. Maar niemand vraagt om een gehandicapt, beperking, geestelijk niet in
  orde te zijn. Ik denk aan zijn vader en moeder die hun kind kwijt zijn. Waarom is er niet
  preventief opgetreden, het was toch bekend bij de politie en bij instantie. Hij was al
  vaker behandeld, was er geen dossier, wie heeft deze man weer de straat opgestuurd ??

  Sterkte voor de nabestaanden.


  Maak melding

 13. @ Marijo H. Wira

  Gezien al die titels voor uw naam zou U, maar eerst goed lezen voordat U iets verstuur.
  Sampijan tijang Djawi ?????

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 14. Volgens het kabinet was Gersie ook hetzelfde aan het doen met de CBvS als wat de gestoorde man deed met de ATM. Alleen hebben ze Gersie toen niet hoeven dood schieten omdat hij voor rede vatbaar was.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.