Artiest Enver Panka haalt hard uit naar machthebbers in Suriname

75
Artiest Enver Panka haalt hard uit naar machthebbers in Suriname
Foto (c) Jozua Graanoogst

PARAMARIBO, 16 feb – De Surinaamse artiest Enver Panka heeft op Facebook ongekend hard uitgehaald naar de verantwoordelijken in Suriname, die beslissingen nemen voor het land. Panka doelt daarbij waarschijnlijk op de regering. In een Facebook post zegt Panka dat Suriname geen moer meer te bieden heeft behalve ellende en onderdrukking en dat hij daarom het land uit wil:

Nooit gedacht dat k dit zou zeggen, maar ik wil dit land echt uit nu… Hier heeft geen moer meer te bieden behalve ellende en onderdrukking… Een ieder klaagt van die situatie hier… En oprecht ook, want we voelen t…

Nou, ok, een ieder, met uitzondering van die lummels die die stomme beslissingen nemen voor t land… Jullie voelen geen moer, want jullie worden vet betaald en de staat bekostigt jullie luxe leven ook nog… Moro betre un’ set’ a ka sani, yere!!! Want na unu w’wan no syi tak’ w’e siki Sranan!!!” schrijft hij op Facebook.

Zijn posting is veel ge-liked en gedeeld op Facebook en hij krijgt ook veel bijval. Er zijn echter ook kritische geluiden bijvoorbeeld van iemand die zegt dat meer dan de helft van de Surinaamse artiesten bij de verkiezingen achter Bouterse (huidige regeringsleider) stonden. In een reactie stelt die persoon:

Jij heb zelf een woning ghad van die man heh??? Julllie hebben toen der tijd liederen geschreven alleen om deze man te verhogen en vene beledigen. Waarom kom je nu hier doen alsof.??? Nu je niet meer aan je trekken kan komen kom je doen alsof.. ey kill.. frek jere…!!!

De uitspraak van Panka is opmerkelijk want in 2012 was hij nog verantwordelijk voor dit pro NDP nummer waarin de Front regering belachelijk werd gemaakt met de woorden ‘Zoveel jaren Front en ik ben nog steeds skeer’. Wellicht dat Enver een vervolg kan maken met de tekst ‘Zoveel jaren Paars en ik ben nu echt zo skeer dat ik Suriname wil verlaten…’


75 REACTIES

 1. Ze stonden achter die moordenaar toen in 2010 en 2015, omdat ze misleid zijn geworden door die mooie praatjes, en leugenachtige praktijken van deze misdadiger die nu president is.


  Maak melding

 2. Laat hem gaan, naar waar hij denkt het beter te zullen hebben, kortzichtigheid zal hem duur komen te staan, gezien het wereldwijd op dit moment niet goed gaat. Mischien denkt hij, if mie go na Wang tra kondre mie o ab ing more boeng, hij komt er zeker bedrogen van af. Gwe boy oenoe no ab joe vannodoe dja Gwe boy!!!!


  Maak melding

 3. Een artiest met ballen die eindelijk kritiek durft te uiten op de machthebber. In zijn schrijven maakt hij een kapitale fout. Hij heeft het over machthebbers terwijl iedereen weet dat Bouterse het regeerbeleid bepaalt en hierbij wordt hij door zijn schoothondjes geholpen. Ook is het juist dat bijna artiesten, kunstenaars en studenten achter Bouterse stonden. Ik ben benieuwd of de steun uit die groep inmiddels tanende is of niet.


  Maak melding

 4. Hij zong samen met Stef Me Anus meye, Andre Misikeba de sterren van de hemel, de duivel dididbri op handend dragend. Vele oerdomme dwaze idiote paarse debielen raakten in trance en krijsten vaker vanaf 2010 te Ocer op de berm, Allehuka, is onze lijdsman, onze verlosser der armoede, stree de foe stree oe no sa fredi, baas na oenoe enige egte lijder. Anno 2019, moet deze paars dwaas niet komen klagen en het land uitvluchten. Deze bevrijde ndptro kan alvast zonder namen te noemen een liedje componeren. En zijn ndp fans kunnen dan met lege potten en pannen de straten, richting opgaan en met hem als voorman zingen…………Fa kang taki mi no dong, Fa kang takin mi no law. kong makandra bundru now, foes a lati, jagi a vals leider, a lee mofo leider, a coorupte leider, a staatslas rover, a onberechte moordenaar, a bij verstek veroordeelde drogabaas gwe. Oen no mang moro, soso lee, soso, foefoeroe, soso armoe, soso paarse kommer en kwel. Stree de foe stree, oe no fredi gi didibri bawta en maffioso sa a potie foe jepi eng vervnieting land en volk, moro. Weg met baas, weg met de paarse vloek, weg met didibri, weg met Bawta is het refrein.
  Oma taki, ach dat no e go gebeur, ndper’ s zijn net zo lafhartig van geest als hun soso libi didibri lijder. Tot heden heeft die lafaard die ze tot pres. hebben gebombadeers verzuimd om opheldering te geven over zijn lugubere misdaden. opa taki, ai mi boi Determinist tjies leti, ndpsma zijn echte oerdomme stommelingen waar het alleen gaat op gratis ete, drinke en ka boutaoso.


  Maak melding

 5. Hij zong samen met Stef Me Anus meye, Andre Misikeba de sterren van de hemel, de duivel dididbri op handend dragend. Vele oerdomme dwaze idiote paarse debielen raakten in trance en krijsten vaker vanaf 2010 te Ocer op de berm, Allehuka, is onze lijdsman, onze verlosser der armoede, stree de foe stree oe no sa fredi, baas na oenoe enige egte lijder. Anno 2019, moet deze paars dwaas niet komen klagen en het land uitvluchten. Deze bevrijde ndptro kan alvast zonder namen te noemen een liedje componeren. En zijn ndp fans kunnen dan met lege potten en pannen de straten, richting opgaan en met hem als voorman zingen…………Fa kang taki mi no dong, Fa kang takin mi no law. kong makandra bundru now, foes a lati, jagi a vals leider, a lee mofo leider, a coorupte leider, a staatslas rover, a onberechte moordenaar, a bij verstek veroordeelde drogabaas gwe. Oen no mang moro, soso lee, soso, foefoeroe, soso armoe, soso paarse kommer en kwel. Stree de foe stree, oe no fredi gi didibri bawta en maffioso sa a potie foe jepi eng vervnieting land en volk, moro. Weg met baas, weg met de paarse vloek, weg met didibri, weg met Bawta is het refrein.
  Oma taki, ach dat no e go gebeur, ndper’ s zijn net zo lafhartig van geest als hun soso libi didibri lijder. Tot heden heeft die lafaard die ze tot pres. hebben gebombadeers verzuimd om opheldering te geven over zijn lugubere misdaden. opa taki, ai mi boi Deter Minist tjies leti, ndpsma zijn echte oerdomme stommelingen waar het alleen gaat op gratis ete, drinke en ka boutaoso.


  Maak melding

 6. Nu zegenen jullie hem om straks te zeggen Kruisig hem.
  Hij mag huis gehad hebben ( hij betaald ervoor) want hij is jonge Surinamer die hard werkt en zijn vrouw ook.
  Hij heeft het recht zijn mening te uiten.
  Hij woont en werkt voor het land. Is een mens die ook zijn gevoelens mag en moet uiten. Moet hij zelfmoord plegen???
  Het gaat moeilijk in Suriname maar de cassino’s zijn elke dag vol, eetgelegenheden ook.
  Wie brengt tegenwoordig broodje mee naar het werk?? Nee hoor we kopen liever het dure eten over straat


  Maak melding

 7. Als de duivel je paait doet dat met zoete lieve woordjes en belooft ie gouden bergen die niet anders blijken te zijn dat fata morganas,
  Te didibri e kori joe ai lafoe , ma pramisi kaw no e fatoe


  Maak melding

 8. Het is maar onzin wat hij als artiest uitkraamt, haast niemand in Suriname heeft het slecht of slecht genoeg. Als de bevolking het slecht had dan zouden ze actie ondernemen en dat gebeurt niet. Action speaks louder as words zeggen ze in het Engels..In Suriname is het only words.

  Waar zijn de protestliederen van deze artiest, aan welke straat acties heeft hij meegedaan?. Heeft hij getracht andere gelijkgestemden te monteren. Ik denk van niet. Meneer zit veilig te janken vanuit z’n comfort zone.

  Advies. Ga zo door met klagen. Binnenkort word je uitgenodigd voor een gesprek. Krijg je een paar paketten en een lap grond waarvan je weg kan dromen. Beloften maken velen stil. Zal ook bij jou gebeuren meneer de Artiest.


  Maak melding

 9. @john: helemaal eens.
  Maar het zijn zijn familieleden wellicht die weer zullen zwichten voor een pakket, t-shirt, vlaggetje, petje en misschien en pen…
  Ik lach me suf om de mensen die zichzelf afhankelijk maken (van welke regering in welk land dan ook).
  Welke artiest anders dan misschien Kenny B. heeft nou echt wat invloed hier in dit land …?

  Me mars papa!


  Maak melding

 10. Dan heeft zijn naamgenoot, die fractievoorzitter van de Ndp is geweest, en nu als ambassadeur in functie is, een heel ander soort leven als miljonair, gestolen gelden van de gemeenschap, gronden op Para, die hij zich heeft kunnen toeeigenen tijdens zijn Dna lidmaatschap.


  Maak melding

 11. Wat ik denk, wel de echte mensen in nood uitgesloten, Surinamers pinaren echt niet, was dat echt zo dan was iedereen allang in actie geweest, of is de bevolking nu echt zo dom, AUB wie zou mij dit kunnen vertellen, want ik begrijp het allemaal niet meer.


  Maak melding

 12. Brada enver panka heeft het goed ingezien en geuit. Al had hij hem verhoogd, dat maakt niets uit. Hij heeft tenminste ingezien dat hij voor een verkeerde leider koos


  Maak melding

 13. Hier is de oplossing, we zijn moe, Time4chance , CS4PRESSS mei 2020…
  De patiënt Suriname heeft andere doktoren/expertise nodig….anders gaat de patiënt Suriname ten onder….


  Maak melding

 14. Het Surinaams Volk Dat Voor De Tiran ddb Kiest Zal Meer Dan Lijf En Goed Verliezen Dan Dooft Het Licht…

  Goed dat deze artiest de keiharde realiteit waar vele anderen en ik het Surinaamse Volk dagelijks op wijzen en wat zo goed van Panka is, is dat hij als artiest het ook keihard en luid durf kenbaar te maken. Vele artiesten, zangers, oa rappers, kunstschilders, schrijvers, dichters, studenten, kunstenaars, de media dit moeten doen. Het is deze groep van mensen die met hun gave, bekendheid de keiharde realiteit van het leven in Suriname aan bekend, zichtbaar, hoorbaar moeten maken, nationaal en internationaal.

  grote kunsternaars, zangers, schrijvers, dichters, enz in de wereld hebben het gedaan. Surinaamse mensen in de kunstwereld, literatuur, schrijvers, dichters, zangers m/v, schilders moeten het doen. Jullie zijn de ogen en oren, de stem van het onderdrukte Surinaamse Volk. Als je je gave nationaal en internationaal tot zijn/haar recht wil laten komen kom dan naar buiten om het leed, de onderdrukking, armoede en strijd, enz van het Surinaamse Volk aan de wereld te laten zien.

  Fri, Fri, Fri! laat zien dat je die gave goed kan gebruiken en de onderdrukking kenbaar maakt in je liederen, teksten, gedichten, bundels, boeken, schilderijen, toneel, protesliederen enz, enz.

  Als jullie dat niet doen en dat is tot op heden in Suriname niet gebeurd, zijn jullie geen knip voor de neus waar met jullie gaven.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 15. Fri, Fri, Fri! laat zien dat je die gave goed kan gebruiken en de onderdrukking kenbaar maakt in je liederen, teksten, gedichten, bundels, boeken, schilderijen, toneel, protesliederen enz, enz.

  Als jullie dat niet doen en dat is tot op heden in Suriname niet gebeurd, zijn jullie geen knip voor de neus waard met jullie gaven.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 16. De verkeerde keuze gemaakt in je leven,maar bauta heeft wel het volk bij elkaar gebracht ,behalve de Hindoestanen.
  @rakram. Jij bent zeker als vondeling f
  gelegd ooit in je leven. Vanuit blanda kan jij je mond roeren. Landverrader. Ga in su wonen en dan je mond open doen als een Hindoe. Wat jou is ontgaan dat oranje uit 6 Hindoe familie is op gebouwd ,die al jaren stelen het volk onderdrukken hun zakken vullen en grote stukken grond zich geeigend hebben. Dieven en schurken zijn de VHP top .
  Dus bek dicht.

  Tjer


  Maak melding

 17. Papie het zijn de Hindoes die werken om jouw bek te vullen. Jullie zwarten neuken stelen zuipen roven en moorden dat zit in de genen van jullie zwarten. Waarom gaan die zwarten naar Hindoeland India om de handjes op te houden en waarom gaan jullie zwarten niet bedelen in Afrika ? Die niet flauw want jij woont in Holland


  Maak melding

 18. Ach mens maak toch je huis en erf schoon. Plant casave, groenten en bloemen zodat je
  ziel en geest weer leeft. Zingen en muziek maken zal dan beter geen.


  Maak melding

 19. Ma koop niemang meer sein plaate dang? Ov hebbe se deese keer andere arties genoome? Ik hep gehoor se wille Niesjaa Madaarin neeme deese keer foor 2020 ferkiesing lietje.


  Maak melding

 20. Het barst weer van de “intelligente” en ongefundeerde meningen. Te zien aan hoe vaak bepaalde commentagluurders reacties geven, kun je zien dat ze echt niks beters te doen hebben…

  Deze branweerman verkondigd niks nieuws, we weten al sinds 2010 in wat voor rotzooi het land is beland. In 2015 nog erger, en ik hoop echt niet dat 2020 weer hetzelfde is want dan verdient het volk echt die rommel. Het wordt dan vele malen erger dan de jaren ’80…
  Heb ook absoluut geen zin in Venezolaanse en Haitiaanse taferelen.


  Maak melding

 21. STOP de Corrupte militaire KLIEK en hun vrienden !

  IEDERE Srananman moet kunnen zien, wat deze CLAN
  AL ACHT JAAR FLIKT IN SRANAN !

  Eerst Alle Goud, Alle Deviezen en Alle gelden weggemaakt,
  die zijn VERDAMPT zegt Paarse meneer Gilmore !

  Inclusief de door Paars Zelf gedrukte ONGEDEKTE SRD-Miljarden !

  Daarna Miljoenen Leningen, die niet leiden tot PRODUCTIE
  of BANEN in Sranan ! Alle MILJOENEN WEG, VERDAMPT !

  Nu willen deze FALERS, HATERS VAN VOLK EN LAND nog
  meer geld LENEN bij de Centrale Bank van SU, of OPNIEUW
  Ongedekt geld DRUKKEN !

  Elke Srananman moet hen Vervloeken en Wegjagen, artiest ,
  arbeider of huismoeder !

  De Paarse heersers TARTEN het Volk nu al Jarenlang, DDB en
  Clan willen perse VENEZUELA achterna of HAITI !

  Paars weigert in te zien dat de LEIDER gelet op zijn
  VERSCHRIKKELIJKE DADEN, KRABITA-ANU HEEFT !

  NEKS NO E WORDE !!! A SRANAN VOLK E PINA WREED !!


  Maak melding

 22. Effe mijn mening hoor. WAT MIJ GODVERDOMME DWAARS ZIT IS . DAT MENSEN DE GOEIE NIET NA GESPROKEN STEEDS DE REGERING ZIT AF TE SNAUWEN. STUURT DE REGERING DE MENSEN NAAR EEN CASINO ??? STUURT DE REGERING DE MENSEN NAAR EEN MASSAGE SALON.???? STUURT DE REGERING DE MENSEN OM BOVEN HUN SALARIS TE REGEREN ? STUURT DE REGERING DE MENSEN OM IEDER ZATERDAG TE STAPPEN EN GELD VERBRASSEN.???? KOM ON THINK TWICE BEFORE YOU ACT !!!!!. IK HB HT OOK NIET ECHT BREED MAAR IK KOM WEL ER TUSSEN DOOR DUS DAT .


  Maak melding

 23. De meeste ongeschoolde mensen zijn…….. deze zullen altijd stemmen voor ndp en abop. Het maakt voor hen niet uit hoe het morgen verder moet laatstaan over 20 of 30 jaar. Feesten , stelen, roven, grote bek opzetten en vooral het tegenovergestelde uiten . Hoe wil j dan vooruit gaan. Ze denken ook niet aan de toekomst van hun kinderen. Waar ze wel goed in zijn is schelden naar hardwerkende mensen en negatieve uitlatingen doen. Jammer jammer en nogeens jammer. De goede daaruit weggelaten. Daarom pienaren ze het meest en zullen nog heel lang pienaren. Helaas zien ze dat niet in. Jammer hè


  Maak melding

 24. Panka heeft destijds meegesnoept en nu hij niets krijgt, wil hij vluchten.
  Dit brengt corruptie met zich mee.
  Suriname is naar de klote geholpen.

  Meer dan “Sari Tori”


  Maak melding

 25. Enver Panka heeft het licht gezien, daarom haalt hij uit naar deze regering. Hier is niets mis mee. Verstand komt met de jaren en liever te laat dan nooit.Zijn hersencellen gaan nu werken en zitten op het goede spoor. Nu de rest nog. God zij met U allen.


  Maak melding

 26. @Papie
  16 februari 2019 at 21:22, De Hindoes zijn wereldwijd experts op alle gebieden, ook in Suriname, daar zijn velen heel jaloers om, maar dat geeft niet, het je goed recht, omdat Hindoes altijd rechtvaardig en democraten zijn, zei zullen Suriname en de menselijkheid van ons land en volk redden, andere soorten scholen en menswaardigheid omvormen/bijbrengen…


  Maak melding

 27. Het begin al over rassen haat stem VHP DUS NIET EEN LAKEN EN PAK WEG MET DAT GELUL WAAR BEN JE GEBOREN LUL HANIS . KIJK EVEN ONDER JE NEUS OF HET WIT IS DOMKOP.


  Maak melding

 28. Rakram zijn de hindoes echt altijd rechtvaardig? Ik denk er anders over!
  Ben hindoestaans moslim en weet dat heel veel moslims onrechtvaardig zijn en de onrechtvaardigheid hebben we in alle rassen en geloven!
  groeten


  Maak melding

 29. Panka is net als Pico onder de paraplu van NPS gekomen…de aanloop naar verkiezingen zal meer doen dan alleen de moordenaars, verkrachters, drugdealers ontmaskeren. Het kwaad van Suriname heet Desi Delano Bouterse.


  Maak melding

 30. @papie, hier meer scholing voor jou, waarom ook de Hindoes in Suriname & wereldwijd heer en meester zijn….

  Waarom worden alle multinationals geleid door Indiërs?
  17Feb 2019 03.11uur

  Ze zijn empathisch, bescheiden, hebben geduld en durven te dromen. Geen wonder dat Indiërs het zo ver schoppen bij de topbedrijven in de wereld.

  De benoeming van Satya Nadella tot topman van Microsoft is deel van een trend. Steeds meer multinationals worden geleid door managers die zijn geboren in India, schrijft Leonid Bershidsky op Bloomberg.com. Bedrijven als Pepsi, Deutsche Bank, MasterCard, Adobe en Diageo hebben Indiërs aan het roer.

  Kan geen toeval zijn, denkt Bershidsky. Op het eerste gezicht hebben de Indiase managers weinig gemeen. Okay, ze zijn allemaal eind veertig of begin vijftig, maar dat is nou eenmaal de leeftijd waarop een manager op zijn top is.


  Maak melding

 31. NPS en de meeste Creolen rovers hebben het land vernietigd. Ze dachten de Hindustanen te breken en nu vallen ze in hun eigen strond! Is Africa beter dan India?


  Maak melding

 32. Venetiaan heeft de valuta koers stabiel gemaakt en gehouden…
  Hij heeft geen staatskas leeggeplunderd…
  Dat vergeet onze artiest…
  in 2010 stond deze artiest aan de kant van bouta…
  Hij heeft bouta zn hielen gelikt…
  Venetiaan werd beledigd…
  Het gaat al 9 jaar behoorlijk slecht met su sinds die paarse moordenaar aan de macht is…
  Nu de artiest slechte tijden meemaakt wilt hij het land uitvluchten…
  Ik wil hem bijna vluchteling gaan noemen…
  Artiest…Ik wil hiermee aangeven dat je een hielenlikker ben…
  Een kontelikker van die moordenaar was je…
  Je bent een grote HYPOCRIET….
  Ga werken en je geld verdienen…
  En ga een steentje bijdragen aan de economie van Suriname….
  Misschien helpt dat….
  Je bent een NAGEMAAKTE…..


  Maak melding

 33. EFFE TUSSEN NEUS EN LIPPEN DOOR!

  IK MOET AAN PRESIDENT KENNEDY DENKEN.

  DON ‘T AKS WHAT THE COUNTRY CAN DU FOR YOU, BUT AKS WHAT YOU CAN DU FOR YOUR COUNTRY AND FOR YOURSELF.

  MENEER ENVER U BENT VAN HARTE WELKOM IN NEDERLAND.

  UW BETER LEVEN WACHT HIER OP U.

  VERGEET U NIET ZICH TE MELDEN BIJ DIE GROTE KERK IN AMSTERDAM.


  Maak melding

 34. Afro Suriname hebben mooi land Suriname naar de klote geholpen, en nu vluchten, straks als er mooie tijden breken dan gaan ze de macht terug eisen…ik zou zeggen blijf maar lekker weg….minder criminelen, rovers en moordenaars van dergelijke nazaten……


  Maak melding

 35. @ rakram 17 februari 2019 at 10:20

  Bouterse c.s. hebben Suriname inderdaad naar de klote geholpen.
  Hierbij heeft hij hulp gehad van alle bevolkingsgroepen die in Suriname wonen, geen 1 uitgezonderd.

  Maar in principe is de ondergang van Suriname reeds in voor de onafhankelijkheid begonnen toen de politieke leider van de VHP de mensen maakte met de verhalen van burgeroorlog en verkrachtingen etc.
  De “rijken en de middenklasse” die toen in Suriname woonden vertrokken massaal naar Nederland.
  Huis en haard achterlatend.
  Zeg maar het proces van brainwash werd toen gestart. Somohardjo heeft daarna de javanen aan de hand genomen richting Nederland, ook hier waren het de “rijken en middenklasse”

  Maar de echte ellende werd pas na de Decembermoorden erger en zichtbaar na het stopzetten van de hulpgelden.
  De rol van Nederland bij de coupe is tot nog toe onduidelijk.Maar een ieder denkt dat hun rol groot is geweest.

  Mijn vraag aan jou is of je inhoudelijk hierop wil reageren en niet met alleen maar Bouta dit en Bouta dat of de zwarte dit en de zwarte dat.


  Maak melding

 36. Wat een lied prachtige tekst , gecomponeerd in een tijd waar de koers stabiel was, en er top mensen bij de banken waren die met geld wisten om te gaan ze hadden toen de LEEN DEMON geketend ,
  en deze geweldige Artiest komt met zijn tekst (zoveel jaren front en ik ben nog steeds skeer)
  een typisch voorbeeld van een dubbele tong .. hoe kan je zo iemand serieus nemen ??
  en weer een typische voorbeeld van patriottisme, hij heeft op een verkeerd paard gewed , en pas na 19 jaren ziet hij dat hij olie dom geweest is , en nu wilt hij het land uit .. wat hij kan doen is luisteren naar de pep talk van Mister Dubai , er komt een 4 baan weg naar zanderij we krijgen fly overs , er ligt 140 miljard dollars aan olie voor de kust die ontgonnen moet worden , de ondernemers die springen over elkaars schouders om te investeren in Suriname , en SURINAME WORDT DE TWEEDE DUBAI . Mister Dubai en zijn vrienden heeft Su nu tot Chibai gemaakt ( vraag het aan de chinees). maar goed veel beloven en niets geven laat de stommeriken in vrede leven, stem vee wees paraat en ook de Ariest
  dus meneer Arties niet weglopen


  Maak melding

 37. ENVER KIES BIGIE AI HIJ WIL NAAR NEDERLAND . GA MAAR DAN GAAN DIE BLANKE JOU NU EEN LES LEREN WANT MET JE ZELFDE SMOEL HAD JE GROOTS PRAAT NAAR HUN TOE DAT NOOIT JOE O GO NA HOLLAND FOEI TOCH ENVER?????? MELD JE MAAR AAN BIJ DE GEMEENTE JO DOMMIE DOMMIE


  Maak melding

 38. Panka en pico naar de nps ?? en een andere naar de vhp wel strategisch gezien zet Bouta zijn satellieten uit om na de verkiezing weer naar de NDP te komen een echte strateeg maar ja het volk ziet dat niet en ze geloven deze overlopers ook


  Maak melding

 39. Lijg , moet jij niet eens leren een minder grote bek te hebben (in hoofdletters posten) als je het ergens niet mee eens bent, je overschreeuwd jezelf,
  Het is natuurlijk pijnlijk dat mensen die wel hun hoofd gebruiken en dit op wat subtielere manier kunnen overbrengen en kritiek uiten op de huidige gang van zaken op het politieke front in Suriname


  Maak melding

 40. ik snap deze jongeman niet,zijn oom is adviseur van de regering,wat wil hij eigenlijk hebben!
  Hij is opzoek naar iets maar hij kan het niet vinden,dus hij moet maar iets gaan kraaien.


  Maak melding

 41. Als Bouterse hem morgen uitnodigt spreekt hij weer een andere taal.Het blijft een raadsel hoe surinamers massaal achter een moordenaar staan of hebben gestaan.Met een gezond verstand doe je dat toch niet?


  Maak melding

 42. zie Youtube

  Zie Israel:
  – Made in Israël: water
  – How Israël became a leader in water use in de middle east
  – Made in Israël: zonnepannelen
  – Made in Israël: Agriculture
  – Special report Israël – A Miracle In Agriculture
  – 700 Club Interactive: Made In Israël: Water 2015
  – Made in Israël: Technology

  Nederland is een koploper in heel veel kennis en ervaring: technologie, wetenschap, transport en logistiek, industrie, vee, landbouw, de grootste verzameling zaden van de wereld, die veilig in een bunker in Noorwegen is opgeslagen, vernieuwingen, watermanagement, enz.

  Zie daarom ook hoe goed de diapora is om ook hun bijdrage te leveren voor Suriname, evenals bevriende landen, die kapitaal en kennis, ervaring.

  Als jullie naar dat gel.l van ddb en kliek willen luisteren, hij en kliek in rijkdom dan moeten jullie voor nog eens 5 kiezen. Zo niet voor een nieuwe Mozes, die Suriname de goede koers kan laten opgaan. Zou het toevallig zijn dat Oranje Nederland en Oranje VHP dezelfde kleur hebben. Toeval bestaat niet.

  Suriname en Nederland zijn met elkaar verbonden als een ruiter op een paard. De geschiedenis van Suriname en Nederland zijn gewoon gedeelde gezamenlijke geschiedenis.

  Time4Change!

  Leve:
  – Vooruitstrevende HervormingsPartij (VHP),
  – Bestuur van de VHP,
  – Chandrikaperkash Santokhi (CS)
  – alle kandidaten, dr-, rr-leden die op de verkiezinglijsten van de VHP komen voor Algemene Verkiezingen van de DNA komen van 25 mei 2020
  – plan van aanpak van de VHP (kort, middellang, lange termijn)
  – alle personen van oost – west, noord – zuid die zich komen aansluiten bij de VHP, lid worden van de VHP en gaan stemmen voor de VHP,
  – samen gaan werken in de coalitie met de VHP na 25 mei 2020 aan de opbouw van Suriname en de Surinamers, nationaal en Internationaal,
  – VHP is een nationale Partij voor iedere Surinamer, samen sterker,
  – democratie, rechtsstaat, Internationale Verdragen, Vooruitgang, ontwikkeling,
  – Oranje, Oranjebeweging, VHP, de Movement of the Surinamese People
  – denk aan de toekomst van uw klein(kinderen), uw zelf en van de republiek Suriname,
  – Opbouw voor Suriname en de Surinamers,

  Laten wij Suriname een voorbeeld voor de wereld zijn nationaal en Inernationaal

  Hoera, Hoera, Hoera!

  CS4Pres!
  YesWeChange!
  VHP!,
  Zet ons in vuur en vlam,
  U Zijt De Glory We Staan Bovenaan, We Zijn De Olifant i.p.v. muis!
  Hand in Hand VHP-ers, Hand In Hand Voor VHP, Geen Woorden, Maar Daden, Stem op de VHP!
  We Are The Champion My Friends! We Got The Whole Suriname Country In Our Hand.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 43. Bij de onafhankelijkheid had Suriname twee wegen kunnen kiezen, een nauwe relatie met Nederland blijven onderhouden en gebruik maken van de Nederlandse kennis en ervaring om in het land te investeren en de aanwezige potentiële rijkdommen te ontsluiten. Op Surinaamse voorwaarden!
  Men had ook er voor kunnen kiezen Nederland vaarwel te zeggen en te integreren in het Caribisch gebied en in samenwerking met Guyana en andere Caribische naties zelfstandig de natuurlijke hulpbronnen op eigen kracht te gaan ontwikkelen.

  Helaas heeft men niet een van deze twee wegen gekozen, maar in plaats daar van de makkelijke weg genomen, het verpatsen van het tafelzilver, het goud en het hout. Tegen een passende vergoeding mogen buitenlandse bedrijven weghalen wat ze hebben willen.
  Op zich hoeft dat geen ramp te zijn, maar men is in de val getrapt waar meer grondstoffen leverende landen in getrapt zijn. Men is verslaafd geraakt aan het makkelijke geld en is vergeten te investeren in meer duurzame inkomstenbronnen.
  Het was jammer genoeg niet voldoende om de uitgaven te dekken, dus werd het tekort aan inkomsten aangevuld met criminele zaken en met leningen. Met onaangename gevolgen.

  Hoe hier uit te komen? Passant denkt dat de VHP de oplossing is, maar zou dat echt zo zijn? Zijn VHP’ers niet gevoelig voor makkelijk geld en corruptie? Weten die wel een mentaliteitsverandering te weeg te brengen? Mensen zijn mensen en mensen zijn zwak en makkelijk te verleiden.
  Het verlangen om nieuwe wegen in te slaan moet breed gedragen worden in Suriname, anders lukt het niet. Het kan niet van één groep komen. Zo als de zaken er nu voorstaan kan er alleen verandering komen als de integere en vaderlandlievende krachten in NDP en VHP tot het inzicht komen dat het zo niet langer kan en dat er andere wegen moeten worden ingeslagen. Herbezinning en een ethisch reveil! Op een zinkend schip moet iedereen mee pompen om niet allemaal te verdrinken.


  Maak melding

 44. Deze man is of was full NDP en hij had altijd kritiek op Nederland en zei altijd hoe wij van Surinaamse komaf in Nederland kunnen wonen. Het antwoord heeft hij al vonden. En een mens is een wereld burger en mag wonen waar hij of zij het uitkomt.


  Maak melding

 45. Er moeten vele wegen bewandeld worden om Suriname uit de huidige crisis te helpen, dus niet alleen Nederland. Suriname zal het ook dichtbij huis vinden oa, via Guyana en vele Surinamers zullen die mogelijkheid ook benutten. Met landen als India en China waarmee contacten zijn, zijn mogelijkheden. Alleen zal Suriname goed moeten kijken wat ze willen om orde op zaken te stellen.

  Suriname is een onderontwikkelingsland, weinig goede kennis en goed opgeleide mensen. VHP en de coalitie zal het niet gemakkelijk hebben en het Surinaamse Volk moet niet denken dat als de VHP en coalitie de juiste koers uitstippeld, dat betekent dat al de problemen ook gelijktijdig zijn opgelost. Zo werkt het niet een plan van aanpak moet in de praktijk worden toegepast en de resultaten van zullen pas vele tientallen jaren jaren zichbaar worden.

  Feit is dat ddb en ndp, deze coalitie van het toneel moet verdwijnen. Hun brevet van onvermogen t.a.v. bestuur, economie, Suriname en Surinamers naar een hoger level te brengen, enz hebben ze niet. Ze kunnen het niet. Zie maar lenen, lenen, lenen, criminaliteit, skeer van Suriname, enz.

  Er is tussen Nederland en Suriname bij het tot stand komen van de onafhankelijkheid duidelijke afspraken gemaakt dat Suriname op steunt van Nederland zou kunnen blijven rekenen. Dit op grond van de gedeelte historiciteit, Surinamers in Nederland enz. of dat landen met elkaar samenwerken.

  Als Suriname het wilt of niet wil, het gaat om de realiteit onder ogen zien en waar je kansen liggen. Als Nederland wil weg kijken en niet te maken wil hebben als ddb en kliek er niet meer zijn, zou m.i. niet kunnen al zouden ze dat willen.

  Hoe die nieuwe relatie zal zijn is de vraag. Anders dan kolonie tegenover kolonisator of Nederland bepaalt en Suriname moet maar ondergaan. Er is te veel gebeurd en en kan onmogelijk worden toegegeven dat alles volgens de regel en wet zoals bij de onafhankelijkheid tussen Nederland en Suriname was afgesproken is verlopen. Zie maar dat Nederland Suriname adviseerde over het hebben van een leger en zie maar hoe juist daar het helemaal fout gelopen is. Hoe is dat mogelijk? zie het gevolg ervan.

  Nogmaals Suriname heeft niet alleen Nederland nodig in haar ontwikkeling, bovendien geen enkele land in de wereld is onafhankelijk, landen hebben elkaar nodig om talrijke redenen. Mensen hebben elkaar nodig. Het gaat om relaties, banden, samenwerken, ondersteunen, sociaal, financieel, economisch, humanitair, enz. Op grond daarvan zeg ik dat Nederland Suriname niet in de steek gaat laten. Er zijn teveel Surinamers in Nederland, Nederlandse ondernemingen die met Suriname zaken doen of omgekeerd, de gedeelte
  geschiedenis, enz.

  Wat gezegd moet worden, dat rotzooi van ddb en kliek vanaf 25 Februari 1980 is niet niks. Het zal vele tientallen jaren duren voordat het leven in Suriname draaglijker wordt. Het enige positieve die het nog sneller zou kunnen laten duren is dat er bronnen aardolie voor de kust van Suriname op korte termijn gevonden wordt. Onderzoekingen voorbronnen en deze te gaan ontginnnen hebben dit tot nu toe niet aangetoond.

  Ik zie het probleem van etniciteit niet zo als HvB dat ziet. Surinamers kunnen zaken wel helder bekijken en daar overheen stappen en gelet dat Suriname een puinhoop is, zijn ze zich van bewust dat er maar een grote probleem is en dat ddb, ndp en kliek weg moeten. Zij zijn de grote oorzaak dat het zo slecht gaat in Suriname. De Surinamers zullen daarom voor deze politieke partij massaal kiezen.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 46. De Surinamers zullen daarom voor deze politieke partij VHP massaal kiezen.

  Suriname en Nederland hebben een gedeelde geschiedenis

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 47. @Furdon,

  De meeste Surinamers pilaren niet omdat de families in Nederland nog steeds geld en pakketten overmaken en sturen. Als dat niet meer gebeurt, dan pas kom je er achter dat eek meer Surinamers pinaren. Ik ben er vorig jaar mee gestopt.
  De mentaliteit bij het Surinaamse volk is zoek!!


  Maak melding

 48. @Hans van den Broek,

  De huidige regering die voor het grootste deel bestaat uit creolen en marrons zijn net zo erg of misschien wel nog erger corrupt en makkelijk voor geld te vangen.
  Het is makkelijk om alleen met te wijzen naar hindustanen.


  Maak melding

 49. De zwarte racist Sam is weer de ene leugen na de andere aan het elkaar rijgen. Van zoveel leugens moet deze man wel de schurft in zijn mond hebben gekregen. Wat schrijft deze zwarte racist ( uncle Sam). Volgens Uncle Sam is door de emigratie midden jaren 70 van de Hindoestaanse gemeenschap het land beroofd van kennis en rijkdom. Die emigratie is mede veroorzaakt door uitlatingen van Lachmon als leider van de VHP. Hij waarschuwde voor een burgeroorlog, moorden en verkrachtingen. Uit angst verliet de midden en intellectuele klasse Suriname. Zijn de uitspraken van Lachmon jaren later niet juist gebleken ? En als je xo een haat tegen Hindoestanen hebt waarom wil je dan zo afhankelijk van ze zijn ? Deze zwarte racist wil niet aan de racistische uitspraken van Arron en Venetiaan herinnerd worden. Beiden zeiden dat het beter is als Hindoestanen de boot richting India pakken want anders gaan we de huid verkopen. Ja achterlijke beesten had je 50 jaar geleden ook al. Wat is nu het geval ? Ondanks al deze fascistische en racistische opmerkingen van Venetiaan en Arron, zijn de zwarten steeds meer en meer van India Bharat afhankelijk. Steeds meer wordt de handjes bij India hoog geworden. Bij Afrika zullen ze nooit aankloppen.


  Maak melding

 50. ” passant 17 februari 2019 at 17:24
  De Surinamers zullen daarom voor deze politieke partij VHP massaal kiezen.

  Suriname en Nederland hebben een gedeelde geschiedenis

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs”

  We leven anno 2019 !
  De Nederlanders die nu aan de macht zijn zijn allergisch voor “gedeelde geschiedenis”
  Surinamers willen herstelbetalingen en ontwikkelingshulp; hoe dan?

  En vergeet niet dat bijna alle, zo niet alle ministeries zit vol met “ambtenaren en spookambtenaren” van de huidige coalitie.
  Die menen willen hun baan en mooie leven niet kwijt dus zullen ze niet voor de VHP maar voor éen van de huidige coalitie partijen stemmen.
  VHP zal geen absolute meerderheid halen en zal een coalitie moeten vormen.

  De vraag is met wie/welke partij??


  Maak melding

 51. @Passant yu na mang nangha master idee, ik steun jouw betoog….
  Suriname en Nederland zijn met elkaar verbonden als een ruiter op een paard. De geschiedenis van Suriname en Nederland zijn gewoon gedeelde gezamenlijke geschiedenis.

  Time4Change!

  Leve:
  – Vooruitstrevende HervormingsPartij (VHP),
  – Bestuur van de VHP,
  – Chandrikaperkash Santokhi (CS)
  – alle kandidaten, dr-, rr-leden die op de verkiezinglijsten van de VHP komen voor Algemene Verkiezingen van de DNA komen van 25 mei 2020
  – plan van aanpak van de VHP (kort, middellang, lange termijn)
  – alle personen van oost – west, noord – zuid die zich komen aansluiten bij de VHP, lid worden van de VHP en gaan stemmen voor de VHP,
  – samen gaan werken in de coalitie met de VHP na 25 mei 2020 aan de opbouw van Suriname en de Surinamers, nationaal en Internationaal,
  – VHP is een nationale Partij voor iedere Surinamer, samen sterker,
  – democratie, rechtsstaat, Internationale Verdragen, Vooruitgang, ontwikkeling,
  – Oranje, Oranjebeweging, VHP, de Movement of the Surinamese People
  – denk aan de toekomst van uw klein(kinderen), uw zelf en van de republiek Suriname,
  – Opbouw voor Suriname en de Surinamers,

  Laten wij Suriname een voorbeeld voor de wereld zijn nationaal en Inernationaal

  Hoera, Hoera, Hoera!

  CS4Pres!
  YesWeChange!
  VHP!,
  Zet ons in vuur en vlam,
  U Zijt De Glory We Staan Bovenaan, We Zijn De Olifant i.p.v. muis!
  Hand in Hand VHP-ers, Hand In Hand Voor VHP, Geen Woorden, Maar Daden, Stem op de VHP!
  We Are The Champion My Friends! We Got The Whole Suriname Country In Our Hand.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 52. @DE GOEDGELOVIGEN :

  De casinos worden wel bezocht en er zijn feestjes,

  tjaaaaaaah, Maaaarrrr,

  er zijn GEEN banen voor de jeugd ondanks het MLJARDENVERLIES,
  dat Paars veroorzaakt,

  er is een ZEER ZWARE CRIMINALITEIT mede als gevolg van de
  torenhoge werkloosheid en de verslechterende mentaliteit,

  er is een zeer grote CORRUPTIE, waardoor vele miljoenen van
  de staat en het Volk, verdwijnen,

  er is wanbeleid, waardoor de staatskas LEEG is, regering kan de
  vast maandlasten niet meer voldoen,

  er is een NEP-Paarse begroting met een gat van meer dan VEERTIG
  PROCENT !

  er moet binnenkort meer dan TWEEHONDERD MILJOEN USD op tafel
  komen om schulden af te lossen en rente te betalen van de TALLOZE
  ONNODIGE PAARSE LENINGEN,

  Om die reden geven vele deskundige ECONOMEN aan dat Desi en
  Gilmore, WEER ONGEDEKT GELD zulle drukken, waardoor de SRD
  wederom een GIGANTISCHE DAL ZAL BELANDEN !

  TIDE, TAMARA, A VOLK E PINA GO MORO FARA !

  STOP THE PURPLE SLAVERY IN SURINAM !

  PS : NIEUW DEVALUATIE O DORO HESBITING !!!


  Maak melding

 53. Ik zie geen enkele partij in het bezit van een toverstaafje. In Suriname is het vallen en opstaan. Net zoals de eerste stapjes van een baby die leert lopen. In Suriname is het vooral zaak samen te werken. Dat gebeurt niet. Suriname is nog steeds een jong land in ontwikkeling waar men ergens de klok heeft horen luiden maar niet precies weet waar de klepel hangt. Sommigen zoeken de klepel links terwijl anderen het geluid van rechts hoorden. Maar al doende zal men leren. Ik voorzie een positieve ontwikkeling op de duur ongeacht welke partij aan de macht is. Het enige wat men door moet hebben is het samenwerken en elkaar niet steeds een hakje zetten. De regering moet randvoorwaarden creëren en voor de rest moet men het zelf doen.

  Geen enkele overheid functioneert 100 procent, want overal ter wereld klaagt de burger. Er deugt gewoon iets niet. Welke regering ga je tegenkomen die zegt dat zij belastingen gaat verminderen, prijzen omlaag, enz? Gebeurt niet, integendeel, alles stijgt. Een regering kan het nooit slecht doen. Is er tekort in de istaatskas door verkeerde prioriteiten en foute keuzes, is niets zo gemakkelijk als het tekort op de burger te verhalen. De burger moet daarom niet boven zijn stand gaan leven. Is vlees duurder geworden, wel, eet geen vlees elke dag. Compenseer het verlies door een aantal uitgaven te beperken zodat je nog de balans houdt.

  In Suriname ergens begin jaren zeventig en halverwege, had men wel een mooie vertaalslag kunnen maken. Maar degenen aan de macht waren nogal zelfzuchtig. De trein is daardoor vertraagd geraakt met als gevolg een achterstand van wel zeker 40 jaar op Europa. Niet in alle facetten hoor. In sommige branches kan Suriname goed mee met de rest van de wereld. But it is never too late. We’re putting ourselves together. De soevereiniteit van Sranan moet wel behouden blijven. Altijd goed verdragen te sluiten met de omringende landen wat Suriname dus reeds doet. Maar Su moet Su blijven.


  Maak melding

 54. @Sam 17 februari 2019 at 11:11, Sam wees eerlijk en realistisch, je hebt de vlucht van de Hindoestanen en de Javanen benoemd, heb jij je wel stil gestaan hen die dus de Afro’s die voor de onafhankelijkheid waren, hoeveel van hen gevlucht zijn naar Nederland, waar ik je zo op afzet….man propageert de waarheid en kom niet met je nonsens verhalen,…..
  Trouwens ik geef ze gelijk dat ze gevlucht zijn, tenminste weg vrijgemaakt jullie volste ruimte en gelegenheid gegeven Suriname op te bouwen, integendeel jullie zijn eveneens gevlucht, wie verwijt jij….
  Dat massaal vluchten hebben ze heel goed gedaan, door alle dreigingen wat je opsomt, van de racisten Eddy Bruma ( bedenker van CIS ) en Henk Herrenberg,(binnen halen van Chinezen, om de Hindoestaanse Economische macht te vernietigen)….mooie vergeten geschiedenis voor jou Uncle Sam…..


  Maak melding

 55. Wil je een sluip moordenaar zien kijk naar al die drugs wat verhandel is het zijn meer hindoe het val wel op snel rijk worden over de rug van een ander dus dat . en snel in de reet van bouterse kruipen voor eigen beland dus stil nu maar .


  Maak melding

 56. @ Rakram ik begreep dat Adolf Joseph Pengel ook een racistisch inborst had. Hij is persoonlijk verantwoordelijk voor dat Hindoestanen in de jaren zestig niet in aanmerking voor een studiebeurs kwamen. De Nederlanders wilden ren kostte van alles voorkomen dat er etnische spanningen tussen de negers en Hindoestanen zouden ontstaan en gingen akkoord met het voorstel van Pengel. Zo werd de ontwikkeling van de Hindoestanen door dit inferieur wezen tegengehouden. Medio jaren 60 was deze rassenscheiding voor Lachmon genoeg en lobbyede hij bij Nederlanders net zo lang totdat ook Hindoestanen toegelaten werden tot een studie in Nederland en met succes ! De sociale achterstand die Hindoestanen op de negers hadden werd zeer snel ingelopen tot afgrijzen van racist Pengel. Dus vergeet niet te vermelden dat de grondlegger van het racisme een zwarte is geweest !


  Maak melding

 57. Blijf je snodder rijden in Damsko. Het zou goed zijn je koloniale namen te veranderen en terug te keren naar Afrika en je Afrikaanse namen aan te nemen, N’kwaka, M’Zsabe.

  “refo” sotoe ka refo. Je hele Damsk gezicht lijkt op revo. Blijf met je koloniale namen rustig in Damsko wonen, want je bent toch een gado tjo, die liever in het nest van een anderen woont. Liebie boeng, liebie boeng in Damsko.

  Recht En Waarheid maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 58. Dus elke dag luxe belegde broodjes kopen en eten op straat; terwijl je heel weinig salaris hebt??? 1 broodje of 2 ,. Een halve liter cola… Als scholier kon ik dat niet permitteren. Ik bracht een broodje met jam of pinda kaas of kaas… Als je dorst had; water drinken uit de school kraan.. een belegd broodje was 15 cent of iets meer en een halve liter cola kostte 25 cent.. maar ik had maximaal 5 cent op zak… Ik had nooit 50 cent…ik was 10-12 jaar… Hoeveel kost dit nu voor een schoolgaande kind??? Alleen ouders die tuinders waren; zoals van de familie sital van de vierde rijweg; gaven hun zonen 5 gulden mee.. zij konden als elite kinderen op de school plein wanen en konden alles permitteren…(1968-1976).. maar als nu alle mensen zo willen leven als de familie sital uit de jaren 70.. dan zul je eerst dat geldt moeten verdienen en gewone burgers zijn niet vermogend om dat te kunnen permitteren…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.